MITT VAL REAL

Nu är det höst, den kanske mest stressiga årstiden - i alla fall för alla 97:or som gör sitt sista år i grundskolan i år. Hösten innebär en himla massa prov och föreberedelser för nationella proven, gymnasieval och mörka och korta dagar. Jag, och varje person som är 15+, vet precis hur det känns.
 
För ett år sedan, när jag gick i nian, var jag hur uppstressad och nervös som helst. Det enda jag visste var att jag inte ville gå ett program där det bara var plugg, plugg och plugg. Jag var "sönderpluggad", skittrött på skolan och allt som hade med den att göra. Jag fick liksom panikattacker innan prov för att jag kände att jag inte kunde något. 
En kväll googlade jag "gymnasium häst". Först kom ju såklart Strömsholm upp vilket jag verkligen skulle vilja gå på. Men det skulle ju inte funka, naturligtvis. Jag skulle behöva flytta och jag skulle inte kunna tävla så mycket mer. Bra utbildning kanske, men inte något som skulle fungera i längden för mig. 
Sedan kom det gröna gymnasiet, som var lite svårt att veta hur man skulle uttala namnet på, upp. REAL. Kände igen det, eftersom jag visste att en från ridskolan och Frolles förra ägare gick där. Jag tittade lite närmare på deras hemsida och fastnade. Jag tog med mig det här till min studievägledare, som nobbade det direkt. Hon sa att jag borde välja en skola och linje i Hudiksvall. Hon letade inte ens upp någon information, öppet hus-dagar eller liknande åt mig. Visst att dom brukar försöka få så många som möjligt att välja gymnasium inom kommunen, men dom ska väll ändå stötta eleverna i sina intressen? 
Jag letade fram öppet hus-dagar på egen hand och gick på dom med mamma/pappa. Det var ett glasklat val, REAL it was. Och jag valde så rätt
 
På REAL har vi lektioner teoretiskt och praktiskt. Vi jobbar ofta i grupp och har välutbildade lärare som kan sin sak.  Jag tycker det är roligt att gå upp 5 på morgonen för att ta tåget till Gävle för att gå i skolan, i världens bästa klass på mysigaste skolan. 
I början på den här terminen har vi haft en "travdag" i veckan där vi lärt oss om travhästar och travet i allmänhet, det ingår i kursen. Nu har vi gjort slutprovet i trav och har istället "naturbruksdag" en gång i veckan där vi lär oss om andra djur än hästar - t.ex. kossor, ormar, sköldpaddor osv. Vi gör studiebesök då och då och får känna på det praktiska, ta med böckerna ut i naturen och jobba med djuren på riktigt. 
Vi har också en "riddag" i veckan där vi åker ut till ridskolorna i Gävle. Just nu är vi på Gävle Ridsällskap. Vi har teori på förmiddagarna och ridning på eftermiddagarna. Man kan tycka att det är "fjollridning" nu i början, men det har sina anledningar. Lärarna ska ta reda på vad vi kan och inte kan och man får chansen att rätta till sina fel (som att jag lägger omkull mina händer och sänker blicken). Oavsett om du går på Flyinge, Strömsholm eller på REAL kommer det vara likadant, du kommer börja din kurs med sits och balans. Det spelar ingen roll om du rider på ridskola eller om du tävlar på elitnivå, det är lika för alla. 
Ibland kommer det även gästtränare inom dressyr och hoppning. Då får man ta med sig sin egna häst, om man har någon.
 
Till våren kommer vi börja med APL. Vi kommer då vara ute på praktik en dag i veckan, på arbetsplatser inom branschen. Sedan kommer man även få chansen att åka utomlands på praktik, vilket jag verkligen ser fram emot! 
 
Man kan även välja till kurser som är högskoleförberedande i tvåan, om du skulle vilja bli veterinär eller liknande.
 
 
Jag tycker det är superviktigt att man väljer något som intresserar en och står upp för det. 
Ingen trodde jag någonsin skulle klara av att pendla, vilket får mig att vilja lyckas med det här ännu mer
Mitt val REAL kan ha varit ett av dom bästa valen jag gjort. Bättre skola finns nog inte! :D 
 
 


Kommentarer
Postat av: Sara Hermansson

Sv: Tack :)

åh går också där fast i Liljeholmen! Bääst :D

Svar: Vad roligt! Ska ni till globen någon dag med skolan?
Pernilla Hägglund

2012-11-21 @ 12:45:29
URL: http://sarahermansson.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|