Lösgörande övningar

Fick en frågan om vad jag gör för övningar för att få en mjuk och lösgjord häst. Till att börja med vill jag säga att ha en lösgjord häst är grunden till att kunna utföra svårare moment, så innan du börjar med samlande övningar bör du ha en ordentligt lösgjord häst. Jag brukar lägga hela pass åt att bara jobba lösgörande med Frolle. Då går han i en lägre och rundare form och får verkligen jobba från bakbenen, genom ryggen och fram till bettet. Detta är också att rekommendera tycker jag i alla lösgörande övningar, allra helst i början. Hästen finner då ett naturligt lugn och rundar sig över ryggen. 
 
 
♥ Minska och öka volten - Detta är min favoritövning. Jag börjar med att rida på en volt på 20 meter i diameter och fokuserar på att ha hästen lagom ställd och rundad med lätt kontakt i innertygeln och stöd på ytter utan att den ska försöka göra volten större. Sen lägger jag på ytterskänkeln lite längre fram och hästen minskar volten i en svag skänkelvikning kan man säga. De första gångerna man gör detta är det bättre om man minskar successivt, kanske bara något steg åt sidan för att sedan rida på den nya voltens storlek en stund och sedan flytta vidare inåt.
Med Frolle flyttar jag oftast direkt in till en volt på ungefär 8 meter eftersom han oftast är ganska lösgjord redan när jag sitter upp. När jag ökar ut voltstorleken brukar jag vara noga med att göra det steg för steg då det är lättare för hästen att glida utåt än inåt. Den minsta storleken på volten som jag rider med Frolle brukar ligga på ungefär 4-5 meter.
 
Den här övningen brukar oftast ge en mycket lösgjord och smidig häst. Man kan göra den i alla tre gångarter, men jag brukar föredra att jobba denna i traven just för att det funkar bäst på Frolle. Något man kan göra för
 
att checka av om hästen har en naturlig bjudning och stöd på bettet är att man kan lätta i innerhanden när man är inne på den lilla volten och klappa hästen på halsen. Om hästen då söker ett stöd och behåller formen och rundningen är det ett kvitto på att hästen har lossnat. 
 
 
 
Sidvärts - Det mest traditionella lösgörande tipset är ju såklart att rida sidvärtsrörelser. Då pratar jag alltså om skänkelvikning, öppna och sluta. Skänkelvikningen tycker jag man ska fokusera på i första hand eftersom öppna och sluta kräver lite mer - men att varva dessa i samma övningar tycker jag är riktigt bra om man kommit så långt. Om hästen inte riktigt vill flytta sig korrekt på diagonalen eller när man vänder rätt upp kan man rida halvt igenom och när man kommer ut till väggen ha rumpan innanför spåret och huvudet mot väggen. Detta hjälper en jättemycket senare när man ska börja rida skänkelvikning på andra linjer. Man kan fokusera mer på att hästen sätter in inner bakben och att man har bjudning. 
 
Om man kommit längre i utbildningen kan man rida skänkelvikningarna på linjerna och verkligen stretcha hästen genom att kräva mer tvärning. Detta håller jag och Frolle på med jättemycket och han har precis börja lossa och kunna stretcha ordentligt för höger skänkel. För vänster skänkel har han det lite svårare att verkligen komma ner med nacken och tvära mycket, men jag börjar se framsteg även här. Jag brukar göra detta i både trav och galopp.
 
Om man vill avancera det lite kan man rida skänkelvikning från A/C till E/B och sedan rida direkt in i en öppna. Man kan också i skänkelvikningen ändra till sluta ett par steg och sedan tillbaka till skänkelvikning. Detta är superbra för hästen som gärna vill skjuta ut bogen! 
 
 ♥ Böjning - Att böja hästen är jättelösgörande. Du kan rida serpentinbågar, volter, volter i volten, åttvolter, volter utåt i volten osv. Jag tror det bara är fantasin som sätter gränser här! 
 
 
♥ Övergångar, övergångar, övergångar - Man kan inte tjata nog om detta. Det som verkligen får hästen lösgjord och lyhörd är övergångar. Min kärlek till de går inte att beskriva.. Haha! Skritt till trav, trav till skritt, trav till galopp, galopp till trav, skritt till galopp, galopp till skritt, trav till halt, halt till trav. 
 
En korrekt övergång är mjuk, alltså inte hastig. Hästen är avspänd och börjar alltid med rumpan. Om hästen inte börjar där kan man ta ett spö och peta till på inner bakben när man ska komma igång. Hästen ska inte streta, gå upp i formen eller sänka ryggen. Man ska sträva efter att göra en övergång i samma form med samma energi och samma kontakt. Man ska bara kunna luta sig lite tillbaka, spänna bålen och sätta sig djupare i sadeln så ska hästen göra en övergång - utan att ta i tyglarna. 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|