Lösgjord

Idag red jag ett lösgörande pass på banan med Frolle. Han har fått gått ganska lugnt i skogen, blivit tömkörd och riden på en åker den här veckan så han har liksom fått vilat lite från ridbanan kan man säga. Jag tror han uppskattade det, för idag kändes han väldigt positiv till arbete! 
 
Började jobba med skänkelvikningar och halter i/från skritt. Det finns dom som påstår att man inte ska arbeta hästarna i skritten, då det enligt dom kan göra mer skada än nytta. Men jag anser att skritten också är en gångart som behöver arbetas igenom, precis som traven och galoppen. Så länge hästen bjuder hela tiden som man arbetar den i skritt är det ingen fara, men om den däremot står emot och inte bjuder kan man försämra skitten och då få det väldigt jobbigt med att förbättra den igen. Skritten är den gångart som är lättast att förstöra och svårast att förbättra, så man måste helt enkelt ha koll på vad man gör och hur hästen känns! 
 
Hur som helst.. Det jobbet tyckte jag att han gjorde helt okej. Han blir lite spänd när man gör sidvärtsrörelser i skritt, men det har dock blivit betydligt mycket bättre efter hand. Så småningom började jag trava, checkade av takt och bjudning för att sedan jobba lite med övergångar till skritt. Där måste jag vara noga med att plocka isär hjälperna och inte göra allihopa. Egentligen räcker det med att spänna magen och räta upp mig så saktar Frolle av, men min hjärna vill gärna vara lite övertydlig och ge fler hjälper haha. Fortsatte med mjuka och stora volter, skänkelvikningar och sedan red jag öppnor med skrittövergångar. Det är supernyttigt att göra övergångar i olika rörelser som öppna, skänkelvikning och sluta! Lite spänd i de första övergångarna men allt eftersom slappnade han av. 
 
I galopparbetet började jag med att, även här, göra övergångar. Övergångar mellan trav och galopp. Det gjorde han hur lätt som helst idag! Ibland brukar han spänna sig precis i fattningen och då bli något hög i formen och i övergången till trav brukar han lägga sig lite i handen och bli springig. Men idag var han lätt i handen, stadig i formen och behöll en lugn takt. Efter det jobbade vi med skänkelvikningar, öppnor och tagen bakdel. Allt i en låg och rund form i arbetstempo. Han kändes riktigt fin idag, min lilla pärla! Vi får hoppas det håller i sig :) 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|