Pia Fälth-träning

Idag har jag som sagt haft Frolle med mig till skolan och tränat för Pia Fälth. Hon är själv en aktiv dressyrryttare, B-tränare och även Grand Prix-domare. Hon kändes väldigt seriös och bra som tränare. Hon var inte mesig men heller inte sträng utan hon var väldigt tydlig, positiv, engagerad och förklarade varför vi gjorde det vi gjorde. Det tyckte jag var väldigt bra och jag skulle absolut kunna tänka mig att träna för henne fler gånger. Jag känner att jag och Frolle fick ut mycket av träningen! 
 
Jag skrittade fram Frolle i ungefär en kvart, sedan kom Pia ner till manegen och vi presenterade oss lite kort för varandra. Pia tittade på lite i bakgrunden när vi red fram självständigt. Jag gjorde precis som jag brukar rida fram - mycket skritt- och travövergångar, galopp i lätt sits och ett friskt tempo och minska/öka volten. 
 
Sedan var det dags att börja träningen och vi travade på en volt och jobbade först med överångar. Tänket vi skulle ha under hela passet var att använda så små hjälper som möjligt, knappt synbara. Hon sa att jag skulle spänna magen mer innan jag bromsade med handen i övergången till skritt och att skritten sedan skulle vara lite kvickare för att bakbenen skulle börja trava före frambenen. Sedan jobbade vi med att tänja på traven och steglängden genom att först rida så korta och långsamma steg som möjligt (samla utan att bromsa, utan rida in i samlingen med så små hjälper som möjligt) och sedan långsamt öka tempot några växlar men i samma långsamma takt (fortfarande med så små hjälper som möjligt). Jag ville gärna hålla lite mycket i tyglarna när vi samlade så Pia var på mig att ta fram handen lite och mjukna vilket gjorde att Frolle blev väldigt fin, men han tyckte det var jobbigt när jag inte fanns där och höll upp honom. Vi gjorde likadant i galopp och där fick jag jobba mycket med rytmen och verkligen rida varje språng. Hon sa att jag skulle rida lite med tagen bakdel i samlingen vilket gjorde att han fick mycket bättre rytm. När jag dessutom petade på rumpan med spöet blev det snäppet bättre ändå och jag kände att han verkligen kom under sig med fjädrande bakben.
 
Därefter jobbade vi lite i skritten, bakdelsvändningar. Vi red på en fyrkant och vände 90 grader i hörnen. Pia noterade att jag böjde halsen för mycket och red i lite för stor skritt. Lite mindre ytterskänkel, mindre böjning och lite kvickare ben så blev dom väldigt bra. Vi måste helt enkelt träna mer på den samlade skritten - att behålla energi och få lite kvickare ben! 
 
Vi gjorde sedan några skänkelvikningar och hon tyckte att jag skulle lätta lite mer i handen och när jag gjorde det blev dom väldigt fina och han kunde tvära mycket mera. Att man själv inte märker att man bromsar upp för mycket.. Då är det tur man kan få hjälp från marken! Hur som helst jobbade vi vidare med öppnor och slutor på långsidorna, något innanför spåret. Där kommenterade hon faktiskt inte så mycket förutom att jag skulle placera om skänklarna lite och behålla energin från kortsidorna där vi längde traven. 
 
Den sista övningen var i galopp och den var väldigt nyttig för Frolle. På långsidorna red vi mellangalopp och i hörnen red vi 10-metersvolter där vi samlade upp galoppen och på kortsidan gjorde vi ett avbrott till skritt för att sedan fatta galopp igen. I början blev han lite lång och platt i ökningen, som han lätt blir. Men sedan kom han igång och kom under sig med bakbenen riktigt fint. 
 
Sedan avslutade vi med att varva ned i trav, lång och låg form. Denna träning var verkligen givande och jag är riktigt nöjd! Det var superroligt verkligen och jag har fått med mig några tips och övningar som jag absolut ska jobba med på hemmaplan. Frolle gick galant ♥
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|