Mer om sadelutprovningen

Nu har jag tid att skriva om sadelutprovningen idag! Frolles sadel skulle bara kollas upp och Leon skulle ha en ny eftersom att han har delat med Frolle tidigare. I våras följde jag med Erica till en kvinna som heter Siw Hedström när hon skulle kolla upp Buttlers sadel. Jag tyckte att Siw verkade bra så jag valde att höra av mig till henne angående mina hästar också! Dock kom hon hit istället för att jag skulle åka till henne. Det skulle bli både billigare och mycket lämpligare, speciellt för Leon som blir så spänd och på tårna på nya platser. När man provar sadlar är det viktigt att hästen är avslappnad och går som den brukar göra så det kändes helt enkelt som det bästa alternativet. 
 
Siw hade med sig mellan fem och sju sadlar tror jag det var. Frolle behövde inte prova någon ny utan hans sadel satt bra som den var. Han har en Wintec Isabelle Werth just nu med luftpaneler som han alltid har haft hos mig. Man kan byta koppjärn i den vilket jag tycker är en väldig fördel! Det enda negativa som jag tycker är att den är av syntet, men vad spelar det för roll så länge den passar Frolle? Enligt Siw hade jag måttat in sadeln korrekt och den låg bra, så vi behövde inte ändra något alls där. Jag visste ju att den låg bra från början men som ni säkert känner igen er själva i är man osäker på sig själv ibland och SPECIELLT i den här enorma sadeldjungeln! Det finns ju otroligt många olika märken, modeller och "experter"...
 
Leon fick däremot prova alla sadlar! Först la vi bara på dom för att se vilka som vi direkt kunde utesluta och vilka som var lite mer intressanta. Det var tre stycken som passade honom bra - en Lippo, en Röösli och en Crown. Dom provred jag i och min favorit var Crown. Rööslin var helt ok men det glappade lite under bossorna bak. Lippon har sin mittpunkt lite längre fram än andra sadlar vilket gjorde att jag kände mig framåtlutad och den hade ganska mycket cut back. Den var väldigt skön och man satt liksom "fast" på ett bra sätt, men i och med cut backen tyckte jag den kändes liten i sätet och liksom nyptes. Den låg bra på Leon. Sist red jag i Crown-sadeln av modellen Jessica. Den var riktigt skön - man satt klistrad men man var ändå följsam. Den hade smal midja så det kändes verkigen som att man kom åt med skänklarna. Dock hade just denna modell ganska små knästöd vilket gjorde att mina knän halkade framåt/uppåt något. Siw rekommenderade då modellen Susannah med större knästöd som dock är ganska svår att få tag på, men som tur var kände hon en tjej i närheten som alldeles precis skulle sälja sin. Så efter att Siw var klar ringde jag till tjejen med sadeln och åkte dit! Nu har jag hämtat hem den och ska prova den imorgon så får vi hoppas att den passar både mig och Leon. Denna har dessutom en storlek mindre i bommen men det trodde Siw var bättre då den jag provred sjönk ner ganska mycket efter att jag ridit i den. Vi får se helt enkelt, men det hade varit väldigt lämpligt och praktiskt! 
 
Jag tycker verkligen att det är såå värt att kolla upp hästarnas sadlar då och då. Nu har ju inte jag gjort det förrän nu på mina hästar men jag har haft kunniga människor runt omkring mig och dessutom har jag litat på mitt eget omdöme, och som ni har läst verkar det vara bra att utgå ifrån. Ett besök hos en sadeldoktor är en långsiktig investering eftersom sadeln är den viktigaste utrustningen vi har på hästarna! 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|