Förvänd galopp

I onsdags red jag lektion för Helena. Vi fortsatte på lektionen dagen innan för att kunna spinna vidare på samma spår direkt. Egentligen var en vilodag inplanerad, men som ni alla vet får man ibland ändra och planera om på grund av olika anledningar. Denna gång berodde det på att vi helt enkelt hoppades på att kunna fortsätta där vi lämnade dagen innan! 
 
Det här passet var väldigt givande. Jag fick en aha-upplevelse i traven i vänstervarv där Leon blir stark i vänster tygel och inte orkar sätta under sig sitt vänstra bakben. Den första tanken och känslan är att man vill ställa igenom och stretcha ut hans högra sida, men det blev SÅ mycket bättre och lättare när jag istället ledde med vänsterhanden, nästan ställde lite höger och jobbad med att vända framdelen över bakdelen. Av detta jobb spårade han fint och jag fick en så mycket mysigare känsla i handen. Men det krävs en hel del jobb från min sida att komma dit eftersom min hjärna säger att jag borde göra på ett helt annat sätt. 
 
I galoppen började vi med att introducera förvänd galopp. Jätteroligt med något nytt tycker jag! Ju fler och fler "rörelser" man kan börja lära Leon tycker jag är så himla roligt. Jag kan knappt vänta tills nästa år då han ska lära sig byten, och året efter det när piaff, piruetter och serier ska introduceras... Så spännade! Men hur som helst. För att börja vänja Leon med den förvända galoppen fick jag i uppgift av Helena att rida som i vågor längs med långsidorna. Alltså gå in i en svag sväng mot medellinjen vid M, galoppera några språng (kanske till kvartslinjen i början) och sedan tillbaka till spåret. Man kan leka ganska mycket med vågornas hur storlek och snävhet, vilket jag tyckte kändes som ett roligt och bra sätt att introducera på innan man börjar ta det efter linjer och så vidare. Vi började med vågorna i tisdags och Leon gjorde det superbra, så vi fortsatte med det i onsdags. Men då avancerade vi lite. Jag red halvt igenom i galopp och när vi kom ut på spåret red jag som en halvvolt över ridbanan till andra sidan och fortsatte i förvänd till strax innan nästa hörn. Jag blev riktigt imponerad av Leon! Han var väldigt balanserad, men det är otroligt viktigt för mig att komma ihåg att rida mer framåt om han skulle börja vingla. På en ung häst löser man problemen genom att rida på framåt istället för att samla och sätta dom på bakbenen, vilket ju känns ganska logiskt. 
 
I slutet lekte vi med steglängden i traven och Leon har verkligen hittat vad han ska göra där. Han suger tag i bettet och trampar verkligen på! Han verkar tycka att det är jätteroligt att få göra lite nya saker som han klarar av och känner sig duktig med. Leon har ju en fantastisk inställning och vilja till arbetet! Det är så roligt att utvecklas med den här lilla killen. Men utan Helenas hjälp tror jag inte att vi hade kommit såhär långt i vår utveckling! Otroligt värdefullt. ♥
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Isabella

åh så fin bild och fin häst!

Svar: Tack så mycket!
Pernilla Hägglund

2015-10-23 @ 22:25:48
URL: http://nouw.com/isabellaaxelsson

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|