GOTT NYTT ÅR!

GOTT NYTT ÅR! Jag hoppas att ni alla har haft ett grymt 2012 och önskar er ett ännu grymmare 2013. Det ska jag!

 

MÅL 2013

Löften är så himla onödiga, eftersom man ändå aldrig håller dom eller så gör man som mig, glömmer bort dom helt och hållet. Istället tänkte jag sätta upp några mål att sträva efter under 2013, som självklart är redigeringsbara och inte fasta. Det kan ju komma saker omkring som inte gör att man kan uppfylla målen och istället måste sänka målet. Jag har skrivit lite om mål i ett tidigare inlägg, läs det HÄR

Här kommer mina mål :D
 
♥ På Frollefronten har jag vi som mål att få mer rutin i de nationella programmen och höja oss procentuellt både nationellt och regionalt (LA:P1) - mot runt 62-64% i nationellt och 68-70% i LA:P1. Jag vet att det krävs mycket arbete och fokus för att vi ska nå dit, men det är verkligen inte något som är omöjligt. 
♥ Jag har ett mål som innefattar sundare kost och mer träning, framför allt kondition och även en del styrka. Jag har ju införskaffat mig en crosstrainer som jag använder flitigt, och känner redan att den börjar ge effekt! Har även köpt lite inspirerande träningskläder som får igång träningssuget. Me like! 
♥ Målet inom skolan är att göra så gott jag kan, som den första terminen, och försöka höja mitt betyg i matte. Känner på mig att veckorna kommer flyga förbi och snart är det sommarlov, så det kommer nog gå galant. Dessutom kommer jag bara vara på skolan 3 dagar i veckan så då blir det nog liiite lättar att gå upp om morgnarna i alla fall :) 
♥ Fortsätta driva den här underbara bloggen framåt, såklart. Finns inget roligare än att skriva nya inlägg, få respons och titta tillbaka i arkivet och se utvecklingen. Ser fram emot ett nytt år tillsammans med er! 
♥ Mitt kanske bästa mål är att leva fullt ut och ta vara på varje dag som går och att inte lämna något åt slumpen, framför allt inte på hästfronten. Att ha roligt och inte lägga för mycket press på mig själv, det är mitt viktigaste mål som kommer hjälpa mig att kunna uppfylla alla andra mål. 
 
 
Ditt 2013 kommer inte bli bättre än vad du gör det, so you better make it good!

31/12-12

Sista dagen på året, sista gången för i år jag skriver "Hej bloggen". Det känns skönt att det här kapitlet avslutas på ett så bra sätt som det gör, jag är lycklig och har varit hela året. Mot- och framgångar har prytt mitt och många andras år, men det är ju så man utvecklar sig. Eller hur? Ångrar ingenting jag gjort 2012. Skulle nästan kunna göra om allt igen! Fast... nu ska jag se till att 2013 blir tusen gånger bättre och tusen gånger roligare. 
 
Min förkylning verkar vara här för att stanna, men lite piggare känner jag mig ändå nu. I natt/morse var det hemskt, feber och jätteont i bihålor, öron och hals. Men efter två riktigt roliga uteritter på Frolle och Exet, som också var det perfekta avslutet på det här ridåret, känns det mycket bättre! Jag har precis duschat och sitter och väntar på att håret ska torka, haha.. Jag har så himla tjockt hår så det tar ett tag. Strax ska jag käka nyårsmiddag med familjen - oxfilé, ädelostsås, potatisgratäng och kokosbanan till efterrätt. Mums! Vi käkar nu för att jag ska bort ikväll, till Felicia och firar tolvslaget med henne. Det blir kanon! 
 
Förresten, det blev inget KM för mig idag med tanke på att jag är sjuk. Dessutom så var jag inte så sugen att tävla heller, gillar inte att tävla på vintern och har blivit lite avskräckt från tidigare i år. Men det passade perfekt med en uteritt och låta Frollisen galoppera på fort som tusan på snövägarna. Det var riktigt roligt och jag Frolle uppskattade det! 
 
 
Såhär såg det ut utanför mitt fönster i morse, fint va?! :) 

ÅRSRESUMÉ DEL 2

Åkte till Gripen och tävlade två dagar. Jag och Frolle debuterade nationellt. 
Veckan därpå åkte vi till Rånäs för att starta en nationell klass. Det gick inte så värst bra då underlaget förändrades från ganska fast på framridningen till löst och ojämnt på tävlingsbanan, vilket Frolle reagerade på. 
 
Några veckor efter Rånäs åkte vi uppåt, till Örnsköldsvik på NM. Jag och domarna var mestadels inte överens, Frolle var kanonfin men det dög inte. Dessutom hade jag mina tankar någon annanstans och red fel ett par gånger. Dock vann vi en LA:1 på 68,68%. 
Började gymnasiet, på REAL. Ett av dom bättre valen jag någonsin gjort! 
Tävlade på Gävle Fältrittklubb, där det inte kändes bra alls. Förmodligen sista gången jag tävlade där över huvud taget. 
Sedan drog Elitserien igång. Första omgången gick i Lillerud. Jag och Frolle kom tvåa i Lagtävlan för ponnyallsvenskan 2003 på 68%. I LA:P1, där lagomgången ingick, kom vi på en sjätteplats (som jag är riktigt riktigt stolt över) med våra 63,33%. Laget kom på en tredjeplats! 
 
Nästa omgång gick på hemmaplan. Då var jag reserv. Samtidigt var det också DM. Den helgen var varken jag eller Frolle på topp. 
Tredje omgången gick i Högbo. Laget kom på en tredjeplats även här och vi kom också trea i totalen. 
RYTTARGALA! 
Var på en Clinic i Högbo med Bo Jenå, dressyrens förbundskapten. 
 
Åkte till Stockholm International Horse Show med världens bästa klass. Träffade Patrik Kittel, och köpte en del fina saker. Miss it!! 
Sedan fyllde jag 16 år, det blev julafton och nu sitter jag här... Har haft ett kanonår på hästfronten och även på sidan om. 2012 ♥

ÅRSRESUMÉ DEL 1

Slutade år 2011 och började år 2012 med att komma tvåa i KM. Kolla in professorluggen, dör så söt! 
Tävlade i Högbo, i 20 minusgrader. Verkligen inte något jag tänker göra om, för både min och Frolles skull. Den här tävlingen vill jag helst glömma, det gick inte bra och hemresan var fruktansvärd... 
Nästa tävling var i Mars, i Sundsvall. Vi vann LA:4 och klarade vårat andra kval för nationellt i FEI Inledande. 
Nästa tävling hölls på hemmaplan. I LA:1 fick vi 66,31% och i LA:P1 fick 63,68%. 
Det dröjde ett tag till nästa tävling, drygt 2 månader faktiskt. Jag tränade så mycket som möjligt, mest nationella program och även delar ur LA:P1. Startade en LA:P1 i Bollnäs där jag kom tvåa efter klubbkamraten Lisa. Vi fick 63,94%. 
Tränade en sista gång för Lena innan jag åkte till Turkiet. Frolle var så fin den träningen! 
Åkte till TURKIET med världens bästa vänner! Ta mig tillbaka... 
Gick ut grunskolan :D 
 
 

30/12-12

Hej allihopa! Hoppas ni mår bättre än mig, för själv sitter jag nerbäddad i vårat nya tv-rum med en jädrans förkylning. Kanske behöver vara sjuk, för jag har känt mig seg och trött väldigt länge.. Så en day off känns ändå behövligt? Planerar att hänga här hela dagen och ta en sväng ut till stallet senare ikväll. Det blir två lugna turer med tanke på att jag är så gott som halvdöd. Tänkte också att jag skulle passa på att skriva några inlägg, så om ni har någon speciell önskan är ni mer än välkomna att lämna den i kommentarfältet! :) 
 
I övrigt känns det helt okej att det snart är ett nytt år med nya möjligheter. Hur många gånger har man inte hört det?  ;) Haha.. Men det känns faktiskt som det, mitt 2012 har verkligen varit helt underbart men det får mig att bara längta efter 2013 och dess utmaningar mer och mer. Ska försöka plocka ihop någon slags årsresumé så ni får se vad som hänt under mitt 2012 och sedan ett inlägg med mina mål inför 2013, vad sägs om det?
 
Vi hörs som sagt mer under dagen :) 
 
 
 
 
Bild från igår. 

KNOPPNING

Efter önskemål tog jag med mig kameran ut till stallet för någon dag sen och filmade när jag gjorde 2 knoppar på Frolle. Det var verkligen inte dom finaste knopparna jag gjort, i vanliga fall tar jag god tid på mig för att göra dom så perfekta som möjligt. Dessutom har jag inte knoppat sen i oktober, så flätfingrarna är lite ringrostiga ;)
Om det är något ni undrar över - lämna en kommentar!


DAGENS RIDPASS

Det var meningen att jag skulle göra en ordentlig genomkörare med Frolle idag på banan. Ett pass på banan blev det, men ett ordentligt pass vet jag inte om det blev. Jag har blivit sjuk, har riktigt ont i halsen och är trött i hela kroppen. Så jag satt väll mest och åkte idag. Kändes som att vi inte kom någon vart alls med passet idag. Erica var snäll och fotograferade ändå, och det synd på bilderna att jag är hängig! Så typiskt för jag såg verkligen fram emot en massa fina bilder där både jag och Frolle såg bra ut. Aja, här kommer ett smakprov! 
 

BESTÄLLA...

Igår när jag kom ut till hagen och skulle sätta fast hästarna i grimskaften hade ett gått sönder i haken. Vi använder kedjegrimskaft för att både Exet och Frolle kan bli väldigt starka, speciellt om det är något som skrämmer upp dom lite, och det finns gott om läskiga maskiner på våran gård. Lika när vi lastar in i transporten ser vi det som en säkerhet att ha kedjan under hakan. Men nu har alltså ett av dom gått sönder. Så jag måste beställa nytt från Hööks. Tänkte lyxa till det lite med ett läder, för att det dels är snyggt och dessutom hållbart. Tänkte då beställa ett brunt så det matchar min dressyrutrustning. Samtidigt tänkte jag också beställa en lädergrimma, men det är bara eventuellt. Men visst är grimman snygg? :) 
 

EVERY DAY IS NOTHING LIKE THE DAYS BEFORE

Hejsan ♥ Hoppas ni har haft en superduperbra dag idag! Ledsen att jag inte uppdaterat något sedan eftermiddagen igår. Blev en impulsiv filmkväll hemma hos en av mina fina vänner Felicia med en tripp till Hudik idag, så himlans gosigt! Vi käkade på pizzahuset och innan vi åkte hemåt tog vi också en fika på Terassen. Unnade mig några fina saker också, som jag ska försöka fota åt er så fort som möjligt. Det enda negativa idag var att jag fått halsont, öronont och feber. Har inte tid med sånt trams nu. 
 
Har ridit ett pass på Frollebollen också. Vi red lösgörande arbete på banan, men Frolle tyckte nog det var lite för lätt med en halvdöd matte på ryggen haha. Kändes som att jag inte inverkade något alls, men Frolle hajjade nog grejen med att jag var trött och jobbade på ganska bra själv. Sicken gentleman jag har i stallet ♥ Exet red jag dessvärre inte på, blev helt slut av passet på Frolle även om jag inte red mer än i 30-45 minuter. 
 
Träningen för Fredrik B som skulle vara i morgon är inställd, tråkigt nog... :( Tänkte att jag skulle försöka få någon tid för Lena då istället men hon svarar inte på sms, så troligtvis får jag flytta träningen till hemmaplan. Men det går lika bra det, så kanske vi kan fastna på några bilder också om Erica har tid. Sitter och klurar på outfit just nu och det lutar mot äggvitt schabrak + äggvita lindor + vita boots och att jag är svart. Gillar den kombinationen, Frolle lyfts fram i bilderna och jag smälter in lite. Frolle är så jäklans snygg i vitt, love white! 
 
Nu ska jag dricka lite te med extra mycket honung i, för halsen. Sedan ska jag gå och lägga mig, så god natt :) 
 
 

TORSDAG 27/12-12

I morse var det så skönt att vakna upp till så fint väder som det är idag, solen kikar fram då och då och det är bara -5 grader. Har suttit inne hela morgonen framför datorn och tittat på när en agent från Norton fjärrstyrt min dator, virusprogrammet måsta förnyas och det funkade inte att göra det själv så vi var tvungen att få hjälp. Det tog säkert 2 timmar att förnya det.. Nu är det klart i alla fall. 
 
Ska alldeles strax gå ut till stallet och mocka, packa hö och snygga till lite i sadelkammaren. Sedan ska jag ta in grabbsen för två uteritter. Dom hade vilodag igår så det kommer bli skönt för dom att få sträcka på benen! Själv tänkte jag sätta på lite go musik i hörlurarna och rensa huvudet lite. Juste, nu kom jag på att jag måste ringa ett samtal till hästkliniken också. Får inte glömma bort det, det är superviktigt! 
 
Vad ska ni göra resten av dagen? :) 
 
 

TÄNK, AGERA, MÅ

 
 
För några dagar sedan var min syster uppe på våran vind och letade efter en sak, när hon hittade den här skylten vilken jag tycker är så jädra ball. Det är precis det här jag vill att fler människor ska fatta, att det inte är okej att döma och säga saker som man inte egentligen vet något om. Skitsnack. 
 

Jag vet att jag har sagt det förr, men jag säger det igen och kommer uppenbarligen behöva upprepa det ett x antal gånger till för att fler ska förstå. Sluta snacka bakom ryggen på människor när du inte ens vet historien bakom det du snackar om. Det är så himla viktigt och nyttigt att förstå det här. Jag förstår det här och jag har blivit en mycket bättre människa av det, faktiskt. 
För några år sedan var jag också den som gärna klankade ner på andra på grund av vad dom hade för utrustning, hur det gick på deras träningar/tävlingar och så vidare. Men inte längre. Jag fick faktiskt känna lite på  uttrycket "som man bäddar får man ligga", som det ligger väldigt mycket i. Hur kul är det när en tjej/en tävlingskonkurrent/en klubbkamrat snackar om mina nya ridstövlar när hon inte ens vet bakgrunden till varöfr jag köpte dom? Jag kanske hade sparat ihop pengarna själv, kanske fått pengarna i födelsedagspresent eller ärvt dom? Vad vet hon? Det här är ett ganska milt exempel men det är ändå samma sak. Ett lite tuffare exempel: Det är någon som snackar skit om en annan persons häst, hur den rör sig och vad den är dålig på. Det kan ha många olika bakgrunder. Hästen i fråga kan ha varit med om något som gjort att den inte har samma möjligheter som andra hästar, kanske har den opåverkbart fel i sina leder eller i skelettet. Den, eller ryttaren, kanske hade en dålig dag? Kanske är det en bristning som både tränare och ryttare vet om och jobbar med? Vad vet hon? 
 
När jag hör någon snacka bakom ryggen på en annan person stänger jag av helt eller lägger in en kommentar som "men det kanske beror på något..., hon jobbar säkert med det" osv. Vissa tycker att jag är dryg för att jag försvarar alla, men det är SÅ man ska tänka. Det är SÅ samhället kommer bli en bättre plats för oss att leva i och det är SÅ man kan stoppa mobbing och skitsnack. 
 
Vänligen koppla in hjärnan innan du börjar glappa med käften, tack :) 
 
 

JULKLAPPAR + FÖDELSEDAGSPRESENTER

 • Pengar från farmor, farfar och mormor
 • Justin Bieber Someday hudkräm och parfym från min syster Annika
 • Handväska med nitar MAD LADY från mamma & pappa
 • 3 par trosor och ett par pyjamasbyxor från min syster Madelene
 • 4 hudkrämer The Body Shop från min systers pojkvän Erik 
 • Foto/Julhälsning på Jennie och Indra från Jennie och Indra
 • Fotoalbum från mamma och pappa
 • Transparent blus från Madelene
 • Korg med hudkräm, nagelfil, nagellack och duschtvål från Jennie 
 • Ljuslykta från Erica (som inte fastnade på bild, men den är riktigt riktigt fin!)
 • Snabbandage Back on Track från mamma och pappa
 • Crosstrainer Energetics från mamma och pappa 
 • Ridbyxor Equipage (svarta) från pappa (som köpte dom helt själv, imponerande!)
 • Dressyrschabrak Schockemöhle Sports Dynamic Style från mamma och pappa (marinblått)
 • Benlindor Lami-Cell från mamma och pappa (orangea)
 • Biobiljett till "The Hobbit" från Annika och hennes pojkvän Erik
 

26 DECEMBER 2012

Hej allihopa! Äntligen har lite tid för er och bästa bloggen. Jag hade en superbra julafton med massa gott käk, fint sällskap av min familj, goa presenter och skön stämning. Tomten kom också, vilket lyfte det hela ännu mer! Tänkte att jag skulle försöka fotografera juklapparna och födelsedagspresenterna så snart som möjligt, måste ha bra ljus och framför allt TID till att göra det. Som jag sagt tidigare så får jag en summa pengar av mamma och pappa att köpa julklappar till mig själv för därför att jag ska få exakt vad jag vill istället för att det ska bli missförstånd osv. Jag hade inte köpt mer än 2 grejer till mig själv så det blev inte så många juklappar, men jag är såååå glad över det jag fick från mina syskon, svåger och tomten (;)). Tack, tack, tack! 
 
Igår kom släkten på pappas sida till oss från Gävle. Det är en tradition att dom kommer på juldagen och käkar kalkonmiddag. Kurragömma med kusinerna är också lite av en tradition... haha! Har världens sötaste lillkusin, som jag nästan aldrig har träffat en längre stund förutom när jag bodde hos dom för någon helg sedan, som skrek "Piiiillllaaaan" och ville att jag skulle leka med honom hela tiden. Att han ens kom ihåg att jag hette gjorde mig superglad! Älskar småbarn. 

Innan alla släktingar kom igår var jag, mina systrar och svåger ute och tolkade med hästarna. Jag och Madde red och Annika och Erik åkte slalomskidor bakom. Det var allra första gången jag tolkade med Frolle. Han funderade vad tusan vi gjorde när han fick brösta och massa remmar på sig i stallet och blev jättespänd och hoppig när vi började tolka. Det gick ganska snabbt över och hans energi kröp fram! Shit, aldrig varit med om att han blivit så pigg alltså. Det gick nästan inte att hålla honom och han uteslöt mig nästan helt. Busfröet tyckte det var så himlans roligt, speciellt att gå i bredd med Exet som älskar att tolka. Det blev en hel del fart och ett riktigt stort bocksprång. Tur att jag hade Boyve förut så jag lärde mig att sitta kvar i bockningar... Det var jättekul, men jättejobbigt ;) 
 
Har ni gjort något kul medan jag varit inaktiv som ni vill dela med er av? :) 
 

23 DECEMBER // DAGEN FÖRE JULAFTON

Åh, nu börjar verkligen julkänslan krypa fram! Lukten av julköttbullar, julgodis, värmeljus och gran har spridit sig i vårt hus nu. Igår var vi på julkonsert med en massa fina julsånger och ikväll ska jag och Erica åka vagn efter Buttler till Tjännavallen där det är "tomtekväll". Vi kommer ha bjällror i selen och massor av gosiga filtar i vagnen, dricka glögg, äta julgodis och ha det riktigt mysigt! Vi kör häst dit då det är barn som kommer och dom uppskattar verkligen att få klappa hästarna. Det ska blir så kul :D 
När jag kommer hem ska jag och familjen klä granen och lägga klapparna under. Sedan tänkte jag slå mig ner i soffan för att titta på en bra film. Fast först ska hästarna komma in till krubbor fulla va morötter. Julmys även för dom! :) 
 
Jag älskar verkligen julen och allt som hör till. Det bästa på hela året! 
 
 

DAGENS RIDPASS

Mr Snowflake ~ Höjde kraven och fortsatte på passet från igår då vi endast jobbade med lösgjordhet på volt, rakt spår och serpentinbågar. Idag satte jag alltså ribban lite högre och ville få ut mer av passet. Vid uppvärmningen jobbade jag såklart med lösgjorthet, takt och tempo - som jag gör inför i princip varje pass. Då låter jag honom gå i något längre och lägre form för att han ska komma upp med och i genom sin rygg. Är noga med ställning och att han spårar och inte rinner iväg. Sedan plockade jag upp honom och betade oss igenom skänkelvikningar, öppnor, slutor, sluta på volt, övergångar osv. på olika linjer hela tiden för att få så mycket variation som möjligt (något som jag absolut kommer ihåg från clinicen med Patrik Kittel, han var suuupernoga med att inte rida samma linjer hela tiden utan variera allt). Jag och Frolle ha börjat få problem i skänkelvikning för vänster skänkel, det är som att hans kropp är helt olika delar och att dom sprider ut sig överallt. Bogen far iväg, huvudet far upp, rumpan stannar osv. Okej, nu överdrev jag men bogen åker i alla fall iväg och det är riktigt jobbigt att få tillbaka den på plats. Eftersom Frolle är så lång i sin kropp är det extra svårt att hålla ihop alla kroppsdelar och han är en pain in the ass ibland, speciellt där i skänkelvikningen. Dock blir det bättre och bättre, men ett tag där i somras satt ju skänkelvikningarna som en smäck. Antar att jag har glömt bort att finslipa dom i höst.. 
På volten i galopp varierade jag med att rida sluta och med att flytta ut bakdelen. På fyrkanten red jag i en sluta till kvartslinjen, rakriktade och sedan flyttade jag ut mot spåret i en skänkelvikning. Som jag gjorde på träningen i tisdags! Den övningen är väldigt stärkande och tränar många olika saker. Dessutom kan man variera den otroligt mycket! :) 
Frolle var finfin idag, som vanligt alltså ;) 
 
Unexpected ~ Eftersom jag inte red på honom igår då jag hade planerat att göra lika som med Frolle - lösgörande arbete på banan - gjorde jag det idag istället. Han var riktigt seg i början och ville inte gå fram för skänkeln så jag fick säga åt honom på skarpen några gånger. Satt som en idiot och skänklade men han stängde av helt, haha! Jäkla kossa det där.. ;) När jag väl fick igång honom gick han som en gud! Shit vad han jobbade igenom sig i traven alltså. Men han tyckte dock det var jobbigt för det var som att rida i ett tuggummi, haha. Är alltså jättenöjd med honom idag också! Vilken hästdag jag haft :D 
 

TJOHO

Klockan är nu 00:08 och jag ligger äntligen i min sköna säng! Det tog fyra (läs FYRA) timmar att skotta ridbanan, med traktor. Jag var dock ganska pedantisk, och ville helst inte ha några hjulspår men det var svårt att dra ut allt jämnt. Men det blev bra och jag är glad att jag gjorde det så att jag och Frolle kan träna mer inför tävlingarna till våren!
Sedan åkte jag till julkonserten där jag träffade min underbara vän Felicia, som jag inte träffat på lääänge... Vi kom hem därifrån vid sju och då gick jag ut till stallet. Red bara Frolle ,med tanke på att det blev så sent, som fick gå ett lösgörande pass på nyskottade banan. Han kändes kanon och redo för ett hårdare trimpass i morgon bitti! Kul :D

Har inte hunnit gjort så mycket mer efter det, kikade lite på en film som gick på trean och käkade pizza. Fullspäckad dag, så nu ska det bli urskönt att sova! Gonatt :)


22 DECEMBER

Hej på er! Kan nu, utan att ljuga, säga att jag är SEXTON år gammal och överlevde dessutom jordens undergång, det ni.. ;) Haha. Min födelsedag var grym, fick jättefina saker. Allt kommer komma upp på bild så fort som möjligt, men är inne i julstressen nu har jag lite grejjer som ska tas om hand först. 
 
Första dagen på jullovet idag alltså. Så himla efterlängtat! Har suttit hela morgonen och bråkat med våra skrivare. Bläckskrivaren hade slut på bläck och laserskrivaren drog ut färgerna på fotopappret. Sen hjälpte pappa mig att byta bläck så nu har jag äntligen fått ut dom där jäkla fotona. Har nämligen skrivit ut, bland annat, 2 God Jul-foton som jag bland annat ska skicka till ridskolan. Dom blev superfina! 
Just nu väntar jag på att Erica ska komma över. Vi ska skotta bort all snö på ridbanan och hon ska hjälpa mig leta upp bommarna under snön, som jag var för lat för att ta bort innan all snö kom. När det är klart ska jag rida där på båda killarna och om jag hinner ska jag även åka till Enånger på en julkonsert. Men skulle tro att min tid inte räcker till för det idag, vilket är synd för det skulle vara jättemysigt att åka dit.. 
 
Uppdaterar er så fort jag får en lucka :) 
 
 
Några bilder från igår. Lunchade på Coffehouse By George med Fanny efter skolan och på kvällen kom några vänner över på myskväll. Underbar födelsedag! 

BLOGGTORKA

Har suttit framför datorskärmen i säkert 15-20 minuter nu, haft "Skriv inlägg" uppe och funderat. Men jag kommer inte på något alls jag kan skriva om.. Bloggtorka, yes. Därför lägger jag bloggen åt sidan från och med nu till i morgon då jag hoppas det poppar upp mycket idéer, eller så kanske jag har turen att ha något färdigt tips i kommentarsfältet? Who knows ;) 
 
Sorry, men jag har slut på ord nu. Godnatt! 
 

2012-12-19

Hej på er! Jag har dåligt samvete för att det inte blev någon uppdatering igår, men jag hade faktiskt ingen tid alls över. Nu sitter jag i alla fall på engelskan och kan blogga med gott samvete - har ingenting att göra och väntar på att jag ska få gå på "betygssamtal" med min engelskalärare. Såg nyss att jag fick A på min redovisning om Kelly Clarkson! :D 
 
Igår hade vi riddag som varje tisdag. På teorin gick vi runt i stallet och kollade på brandsäkerheten och Sofie hade genomgång om det också. På ridningen hoppade vi, eller ja, hoppade.. 60 cm ungefär ;) Men det var roligt. Har aldrig ridit en så spänd häst som Xitau, han har en takt som en B-ponny och huvudet är upp i luften... haha! Men jag fick honom att i alla fall vara relativt lugn och avslappnad, speciellt när jag fick jobba honom själv. 
Direkt när jag kom hem åkte vi iväg till ridskolan. Var in i cafeterian en snabbis och fikade med min grupp eftersom det var sista gången för den här terminen och sedan var det dags för träning! I skritten red vi sluta på volt och jobbade med att få hästarna att gymnastisera sig i bogarna och sträcka över frambenen ordentligt. På Frolle måste man verkligen jobba med inner skänkel för att han ska böja sig i bålen och mindre i nacken/halsen. Det är svårt för han tycker det ju själv är jobbigt att gå korrekt så han blir mycket segare och det känns som att man sitter fast i ett segt tuggummi eller nåt. Men med ännu mer träning kommer det gå galant, som med allt annat - träning ger färdighet! 
I traven red vi på volt och skänkelvikning. Gick helt okej! 
I galoppen red vi även då på volt som avslutades med skänkelvikning/sluta ut mot spåret. Det var skitsvårt att få honom att jobba igenom sig i flyttningarna i början. Han ville helst ta upp huvudet och springa iväg! Men efter några gångers nötande gick det kanon. 
Jag var tvungen att rida över på nästa lektion då mamma åkte och hämtade en grej men skulle inte hinna komma tillbaka till det att våran lektion slutade. Så jag fortsatte jobba honom i galopp. Red höger galopp på spåret, red i en sluta till kvartslinjen, red rakt fram och gjorde sedan ett enkelt byte. Red därefter rakt fram en bit i vänster galopp och flyttade sedan ut mot spåret i en sluta. Han blev himla mjuk av det här och jag fick honom att tänka lite extra. Fick hjälp av speglarna att se om han spårade i rakriktningen och inte skruvade sig som han brukar göra. Kanon övning för att jobba både rakriktning, samling, lydnad och lösgjordhet! 
 
Vi kom hem vid halv tio ungefär och då var det bara att fodra, byta täcke, ta av transportskydd, springa in och duscha, äta och hoppa i sängen! 
 

2012-12-17

Segaste måndagen på länge. Hade så gärna velat krypa ner under täcket igen i morse, men nej. Gick för första gången till skolan utan något smink, haha. Så trött var jag! Kände att det var en "gnugga-sig-i-ögonen-dag" idag. Vi hade tema brandsäkerhet idag eftersom det ingår i naturbrukskursen. På morgonen gjorde vi ett besök på brandstationen där vi fick ta del av lite historia och sedan även prova på att släcka en eld med vattensläckare. På skolan igen fick vi uppgifter att svara på genom att gå omkring i skolan och leta efter brandrisker och brandsläckare osv. På eftermiddagen sattes vi in i grupper och skulle göra en gård där vi skulle sätta ut brandvarnare/brandsläckare/brandfiltar osv. och göra en utrymningsplan för. Min grupp blev klar med det vid 13 så vi fick sluta då. Satt på skolan en stund och tittade på Vampire Diaries innan mitt tåg gick. 
 
Ändå ganska chill dag, men jag är fortfarande sjukt trött och har ingen lust att rida idag. Olikt mig att hoppa ridningen för att jag inte orkar. Men ibland måste man, eller i alla fall jag, få ha sådana dagar när man inte "orkar" och istället kanske stannar en stund extra i stallet vid insläppet och myser och skämmer bort gograbbarna med masa morötter, äpplen och bröd. Så den här kvällen ska jag spendera med mamma som fick ledigt från ladugården ikväll, en av mina systrar och bullbak. Senare ikväll tänkte jag att jag skulle bädda ner mig i sängen och slå på en film, efter lite gonattpussar på mina älsklingar. Dagens 3 mysfaktorer! :) 
 
 
Bara jag som älskar bilderna som togs igår på mig, Frolle och Exet? :D 
 
 

TÄVLINGSTERMINEN 2013

Gud vad jag längtar till Mars, då jag och Frolle drar igång tävlingsterminen 2013! Första tävlingen blir eventuellt 10/3 i Fagersta med en regional och en nationell start, eventuellt två nationella. Det beror helt på väglaget osv. om vi kommer åka, men som det ser ut nu ska vi i alla fall anmäla. 
Helgen därpå är det regionalt i Bollnäs och första helgen i April är det nationellt i Högbo två dagar som jag vill åka på.
I Maj är det inga speciella tävlingar jag redan nu har planerat in, men i Juni är det 2 nationella meeting jag är sugen på. 1-2 är det regionalt och nationellt i Bollnäs, helt underbart att det för en gångs skull är nationellt nära oss! 28, 29 och 30 är det lokalt, regionalt och nationellt i Gripen. Dit var jag i år också och debuterade nationellt, då jag var så nöjd och stolt att jag glömde bort mig lite i programmet haha. Dit vill jag defintivt åka nästa år också! Väldigt mysiga tävlingar och bra klasser. Big like! 
Därefter har jag inga tävlingar planerade förrän när Elitserien drar igång igen som ska bli superkul att delta i då också! Tredje året i rad för mig och Frolle blir det då. 
 
Jag är mer än taggad för tävlingsåret 2013, det ska bli så himla kul att göra det ihop med världens bästa kille vid min sida för tredje året i rad om allt går enligt planerna. Shit vad jag längtar! 
 

FUNDAY SUNDAY

Söndag idag, tredje advent. Idag ska pållarna aktiveras, det ska fotograferas lite, tvättas, pluggas och självklart bloggas! Har en del schabrak, täcken och benlindor som legat i tvättkorgen allt för länge nu, så jag måste ta tag i det så jag kan ha en komplett outfit på träningen på tisdag (förra gången hade jag vanliga strykkappor på honom bak för jag hittade inte det andra paret av mina benlindor... ajjabajja!) som också är den sista för den här terminen. Som tur är kommer jag ha privatlektioner för Lena då och då även under jullovet och dessutom ska jag även träna för Fredrik en dag. 
Tillbaka till ämnet... Frolle ska nog bara joggas lite lätt idag och Exet ska jag rida en bra bit på och jobba igenom från svans till mule! Jag och Frolle ska plåtas också, av Erica om det blir enligt planerna. Mer än så får ni tyvärr inte veta ;) 
 
Det kommer bli full rulle på mig idag. Men det är ändå skönt att ha så mycket att göra så man inte hinner få tråkigt och fundera "vad ska jag göra nu då?", håller ni med? 
Nu ska jag kraffsa ihop tidsinställda så jag slipper oroa mig för bloggisen medan jag är ute. 
 
 
 

IGLO

Jag dog när jag kom ner till stallet ikväll, det var alldeles vitt och såg riktigt kul ut! Haha :D


DISSAR

Efter som jag hissade igår blir det väll inte bättre med en diss idag, eller vad säger ni? :) 
 
Den här feta dissen går till, bambarabambambambaaaaaaa.... "ormskinnsridstövlar". Jag kikade för en gångs skull in på dressyrmupparna igår där jag såg ett par ridstövlar som bokstavligen talat fick mig att bli spyfärdig. Inte bara dessa ridstövlar med ormskinn, utan alla ridstövlar med ormskinn tycker jag verkligen är apfula. Dom snor för det första alldeles för mycket uppmärksamhet från ekipaget med fläckarna och av någon underlig anledning får jag känslan av att dom luktar konstigt också, haha. Är det bara jag eller tycker ni också att dom är ruskigt fula? 
 
 
Såhär ska ridstövlar se ut! 
 
 

GOD KVÄLL

Hej på er, finisar! Hoppas lördagshumöret är på topp, det är mitt :D 
 
Jag blev klar i stallet vid tio i morse, skönt att ha det gjort på morgonen! Roligt att rida var det dock inte för shit vilket väder det varit/är idag. Bokstavligen s-n-ö-s-t-o-r-m, så förkylningen kommer förmodligen när som helst bryta ut. Åkte därefter in till stan med en av mina systrar och handlade julklappar samt fikade på goaste Jambo. Det blev ingenting till mig själv den här gången, men jag fyller ju ändå snart år plus så är det snart julafton. GALET NÄRA NU FÖRRESTEN!! 
 
Nu ska jag förbereda något/några tidsinställda till er :) 
 
 

HISSAR EXCELLENT CRW

Jag är inte särskilt impad av ridbyxor utan helskoning, jag känner mig "naken" med sådana. Med helskodda ridbyxor känns det som att man sitter mer intill sadeln och hästen och inte glider omkring, dom är mycket skönare att ha vid vanligt stallarbete och man fryser inte lika lätt om rumpan när det börjar bli kallt! Dessutom är helskodda ridbyxor så snygga. Genom min "ridtid" har jag haft ett x antal olika ridbyxor och jag har än så länge bara hittat 1 absolut favorit. Det är den helskodda ridbyxan Excellent CRW från Hööks. Just nu har jag ett par vita som jag för det mesta alltid har när jag tävlar. Jag har haft dom i cirka 3-4 år nu och inte en enda söm har släppt, och dom är fortfarande lika vita. Dessutom är dom av världens skönaste material, det är lite stretchigt och sitter som en smäck. 
Priset för dessa ligger på 649:- vilket dom verkligen är värda. Bästa ridbyxan, ever! 
 
 
Nästa inköp av ridbyxor blir nog ett till par Excellent CRW, fast ljusgråa! 
 

FREDAG HEMMA

Tillbringar min fredag hemma idag, hade ingen skjuts till tåget i morse. Så jag fick gå och lägga mig igen och vaknade för en timma sen, skönt med långhelg! Det betyder att jag missade fysiologi-provet idag, så kommer behöva stanna en timma extra nästa vecka. Aja, vad gör det när det ändå snart är jullov? :) 
 
Ledig fredag = jag kommer kunna blogga mycket idag, och kunna skriva bra inlägg! Har ni några killer-tips på inlägg jag kan beta mig igenom under dagen? Eller någon fråga som ni vill ha besvarade, pronto? 
Skriv era tips nu, nu, nu! 
 
 
 
 

ETT PROV KVAR

Nu har jag bara ett prov och en redovisning kvar att beta av innan jullovet! Bara 8 dagar kvar nu, och 6 skoldagar... Jag skrev mitt sista matteprov för den här terminen idag efter ordinarie lektionerna. Det handlade om procent, promille och ppm som jag faktiskt tycker är roligt. Men vi får se hur kul jag tycker det är efter att ha fått veta resultatet ;) I morgon är det ett fronter-prov i fysiologi, vilket jag sitter och råpluggar just nu. Men det gör mig faktiskt bara ännu mer taggad på att börja träna, kan dock inte göra något nu pga min huvudvärk och att jag är på väg att bli förkyld. 
Redovisningen äger rum på onsdag, då vi ska presentera vår gård "Bää gård" i tävlingen "Årets miljövänligaste gård". Vi kommer redovisa inför en jury där 3 av personerna kommer från KRAV, LRF och Länsstyrelsen. Det ska bli roligt, och jag tror verkligen på vår gård :) 
 
Har ni (som går i skolan då) några prov, redovisningar eller inlämningar kvar att göra eller har ni bara "julmys" kvar nu? 
 
 
Två datorer kan vara bra att ha när man både ska blogga, plugga, svara på lite mejl och lyssna på musik! 

DAGENS RIDPASS

Idag jobbade jag och Frolle med lite slutor, enkla byten och skrittpiruetter. Vi red på vägen när vi gjorde detta, vilket fungerar precis lika bra som att rida på banan. Det är faktiskt nästan lite svårare eftersom man inte kan lägga volter, utan man måste se till att ha hästen vaken för hjälperna hela tiden på rakt spår och samtidigt se till så att hästen ÄR rak och spårar. 
I alla fall, Frolle kändes helt okej. I skritten var han lite sådär, han ville vända hela tiden haha! Han passade på i skrittpiruetterna att försöka sticka hemåt, den busen. Men det gjorde ju också att han gick på stället med bakbenen och inte "snurrade". Han hade kanon trav idag, den var rund och fin och det kändes som att den hade mer schvung än vanligt. Slutorna kändes bra, han hade kunnat svarat lite bättre på inner skänkel tycker jag dock. Men det är svårt att vara tydlig men samtidigt smidig i världens tjockaste kläder, så jag får skylla på det. Men ställningen var suverän, han var otroligt mjuk i sidorna idag så det var plättlätt. 
I galoppen fick jag börja med att låta honom hitta takten, vet inte riktigt vad det var för kråkgalopp i början. Så jag ställde mig i lätt sits för att ge ryggen mer frihet och lät honom komma ner i formen och frusta. Efter det jobbade jag honom i öppna/sluta och sedan med enkla byten. Jag slarvade i början så han gick inte riktigt igenom sig i övergången så det blev en massa travsteg. Efter ett tags slipning gick det bättre och vi avslutade med en otroligt fin övergång till skritt! Sedan travade jag av lång och låg, som vanligt. 
 
Jag är nöjd med honom idag! Men det känns som att vi skulle behöva träna lite mer på bana snart, så vi kan göra ordentligt rakriktning (det är inte alltid det är spikrakt på vägen) och rida vägar. Saknar banan lite faktiskt just nu.. 
 
 
Bild från i våras, på min fina kung! 

TORSDAG

Vaknade upp med täppt näsa och huvudvärk för fjärde dagen i rad nu, vill inte bli sjuk nu. Mamma fick skjutsa mig till tåget eftersom min epa strejkar, så sitter på tåget nu och smuttar på en premium mörk choklad med fransk nougat, kanske hjälper mot förkylningen?

Vi hoppar engelskan idag och har lussefika istället, go skola det där ;) Stannar kvar en timma till efter skolan för att göra ett matteprov, men kommer hem samma tid som vanligt. Sedan ska Frolle aktiveras. Vi ska jobba med lite skolor, enkla byten och skrittpiruetter idag :D

God morgon förresten!


Ny header!

hej alla penillas läsare, nu har jag  (Erica) slängt upp den nya headern som jag har gjort hoppas ni gillar den?  den förra hade jag gjort oxå ;)
Vill ni ha en ny så äre bara att säga till ;)
 
Den gammla!!
och den nya!! vad tycks??
 
Måsta bara säga.. Pillan du är bara bäst ;)

VISSTE NI ATT...

... jag läser min egen blogg? Jag kikar in på den dagligen för att se så allt fungerar som det ska från "läsarvyn", och för att kolla om jag måste bli bättre på något eller om jag missat något. Det största problemet jag har nu är min urkassa uppdatering, men jag har det väldigt stressigt just nu. 
 
... när jag skulle köpa en ny dressyrhäst provred jag endast hopphästar? Jag har nämnt det någon gång på min förra blogg. Ganska knäppt ändå va? Men lyckades ju helt klart med mitt köp ändå, Frollisbollis regerar. 
 
... jag ska börja träna mig själv mer? Är på språng att köpa hem en crosstrainer när som helst nu, hittat flera stycken! 
 
... jag har brytit både min arm och mitt ben? Dessutom har jag klämt handen så en av mina knogar är tillplattade, stukat foten rejält, haft väldiga problem med mina fötter och knän, brytit nyckelbenet och blivit trampad på foten för något år sedan som jag fortfarande har blåmärken av. 
 
... jag har spelat innebandy i cirkus 6-7 år? Jag var back och älskade/älskar att gå in i kamp, axel mot axel. Shit vad jag saknar att kunna ta ut ilskan i sport! Det funkar ju inte dirket i ridningen.. ;) 
 
 
 

12/12-12 // MAGICAL

Tolfte i tolfte 2012 idag, och instagram, twitter och facebook bombades med bilder och "1212121212". Hoppas ni haft en bra tolfte-dag ;) Min har faktiskt inte varit så bra... 
 
Jag har haft ont i huvudet hela dagen och glömde vantarna hemma i morse. Skoldagen har väll varit helt okej. Men när jag kom till Iggesund och skulle åka hem ville inte epan starta. Ringde pappa som kom som en räddare i nöden med startkablar, som dock inte fungerade. Till slut fick vi bogsera hem den. Skitepa. Så stod i Iggesund en timme extra och mina tår förfrös typ. Dom har inte tinat än... 
Jag hoppade faktiskt över att rida idag. Sällan jag gör det, men dagar som denna är det kanske bäst att låta bli när jag är på så dåligt humör. 
 
Nu kikar jag och Erica på en ny header till bloggen. Den kommer bli riktigt snygg kan jag lova! Om ni vill förnya eran blogg med en ny header kan ni kontakta Erica, som gör gratis headers för tillfället. Passa på! 
 
 

FÖLJ MIG

Följ mig på Instagram och Twitter för fler vardagliga bilder och tweets! :)
Instagram: @pernillahagglund
Twitter: @pichlan


FRAMRIDNINGSTIPS

För några dagar sedan trillade det ner en kommentar där det var en tjej som ville ha några tips på hur hon skulle fokusera bättre och ta mer plats på framridningen. Jag svarade med några tips på hennes blogg. Nu i efterhand har jag tänkt mer på det och kommit fram till att det ändå är ett ganska vanligt problem, som dock inte många pratar om och tar tag i. Därför tänkte jag dela med mig av mina egna erfarenheter och tips, som förhoppningsvis kan hjälpa fler där ute (hoppas bara inte mina konkurrenter läser det här inlägget, då kanske jag hamnar i underläge... ;)). Lämna en kommentar om du tycker jag missade att ta upp/undrar över något! 
 
Framridningen är en plats för ekipage att värma upp sina hästar och sig själva. Där förbereder man sig för att gå in på banan. Man ska gå in i sin rosa bubbla, ha full fokus på sig själv och hästen och ha roligt. Det är olika från tävling till tävling hur en framridning ser ut, hur många ekipage som får vara inne samtidigt och hur ordnat det är - som med allt annat på en tävling. 
 
 
• Det absolut viktigaste man ska komma ihåg är att vara klar för den bana/det program man ska rida. Man ska ha tränat på allt på hemmaplan och vara förberedd helt enkelt. Det är ingen idé att börja nöta skänkelvikningar eller skrittpiruetter på en framridning, det ska sitta innan du kanske ens anmäler dig. Det är lösgörande arbete, avslappnande arbete och finputs som man främst ska tänka på tycker jag. 
 
• Ha en plan för hur din framridning ska se ut - vilka övningar ska du rida för att få din häst så mjuk och framme som möjligt, vad vill du känna på innan du går in på banan, hur länge ska ni rida. Jag brukar planera min framridning på plats, oftast när jag skrittar fram. Brukar vilja variera volter med rakrikting för att ha honom mellan alla hjälper, mycket övergångar och lösgörande. Till sist vill jag känna på lite programdelar så dom sitter. Om dom inte sitter finns det inte så mycket att göra, det är bara att ta det med en klackspark och vara extra noga med hjälperna inne på banan. Kom ihåg att den planen är uppbyggd för hur Frolle ska prestera så bra som möjligt, och att din häst/ar kan behöva något helt annat! 
 
• Titta inte så mycket på andra. Jämför dig inte med andra ekipage, du tappar fokusen helt. Visst, det kan vara lärorikt att se andra rida då och då. Men gör det snälla inte på framridningen, det är då andra ska se på dig och tänka "wow". Inte tvärtom! 
 
• Fråga dig själv varför du inte vågar ta mer plats, vad är det dom andra ryttarna gör för att få dig ur vägen? Använd det sedan på dig själv!  
 
Sträck på dig! Det är kanske det bästa tipset jag kan ge er, som jag jobbar med hela tiden och som jag vet garanterat hjälper. Tänk att det bara är du och din häst, ingen annan, och att ni är bäst. Ett Team Som Ingen Kan Slå. Det tror jag domarna vill se också - självsäkerhet. Om jag var domare skulle jag i alla fall vilja det! 
 
 
 

KALL SKRITTUR

Precis kommit in från en iskall skrittur på Frolle med Erica & Exet. Egentligen var det inte mer än 6-, men känner knappt mina tår. Jag har ju stålhätta i stallskorna (såklart) och det gör väll att det bli extra kallt, trots att jag har extra fodring längst fram vid tårna. Vi var i alla fall ute i cirka en timma. Var inte alls peppad på att gå ut innan men nu känns det bara skönt. Har ni också dagar då ni inte alls har lust att gå ut och aktivera hästarna? Tvekar på att jag är ensam om det faktiskt! :) 
 
Nu tänkte jag sätta mig med ridteori-plugg och lite "bloggjobb". Förresten, nu när jag kikade in på blogg.se är det första jag ser att dom har fixat buggarna i deras app. Härligt, eller hur!? 
 
 
Gillar den här bilden skarpt. Älskar att fotografera hästarnas ögon, öron, mular och ben. Vet inte varför, men det är bilder jag brukar lyckas med! Någon av er kanske är intresserad av att inlägg med bara bilder på just dom motiven? Skulle det vara roligt att se? :) 

TIONDE DECEMBER

Hejsan :D Hoppas allt är bra med er och att ni inte är allt för måndagsless. Det är ju bara EN måndag kvar nu innan det är jullov, håll ut! Åh, 14 dagar kvar till julafton och bara 11 dagar till alla vi som går i skolan får jullov och jag fyller år. Galet nära! 
 
Hur som helst, min blogg.se-app på iPhonen krånglar. Så fort jag tar upp den stänger den ner sig av sig själv. Så jag kommer helt enkelt inte kunna uppdatera er särskilt mycket direkt från mobilen. Det har varit såhär i några dagar nu, och det fixas aldrig... Någon bloggare som har samma problem som mig? 
 
Nu på eftermiddagen ska vi lära oss mer om "elsäkerhet", wiiihooo.. eller? Nej men, det blir väll ganska soft lektion skulle jag tro. På förmiddagen har vi jobbat med LABC, det var faktiskt ganska kul. 
 
Längtar tills jag får sätta mig bussen/tåget hem med min bästa vän Yoggi, och idag ska jag prova den sorten med extra protein och mindre socker. 
 
 

DAGENS RIDPASS

Frolle skrittade ut i cirkus 30 minuter idag. Det kändes i kroppen på honom att han hade lite träningsvärk sen igår. Ju längre vi skrittade desto mer avslappnad blev han. Vi var inte ute särskilt länge då jag ville hinna ut och rida på Exet också innan det blev mörkt. 
 
Med Exet var jag ute i en timma skulle jag tro. Han var riktigt riktigt fin idag, jätteroligt verkligen! Jag behövde bara korta upp tygeln och erbjuda stöd så började han jobba. Dessutom var galoppen inte så pjåkig heller, och jag kunde sätta mig ner i sadeln och jobba mer med sätet än vad jag annars brukar kunna göra. Han brukar ofta bli något störd om man inte står upp i lätt sits och ger ryggen frihet, men idag gick det kanon. På vägen hem pulsade vi i snön en bit i skogen, det tyckte han var jättekul. Det är så roligt att pulsa med Exet för han älskar verkligen det och stoppar hela huvudet i snön medan han går, precis som han gör när man badar med honom! Väldigt nöjd med passet på honom idag. 
 
 
Bild från när jag och Exet pulsade i den meterdjupa snön i skogen. Mysigt! 

GODMORGON // SÖNDAG

Hej hopp! Glad andra advent :D 
 
Jag ska strax hoppa i ridkläderna, eller ja, ridtäckbyxorna. Mina lår avlider i den här kylan om jag rider i ridbyxor och jag hatar att ha långkalsonger under för jag känner mig så fruktansvärt tjock och klumpig. I alla fall, jag tänkte ta med mig kameran ut och fota grabbarna i hagen innan jag tar in dom, så jag har några fina bilder att bjuda på ikväll! Frolle ska skrittas bara idag, han tyckte det var jättejobbigt igår i djupsnön så vi ska bara ta det lugnt och skritta bort träningsvärken idag är det tänkt. Exet ska däremot ridas på långtur, som även ska ridas igenom ordentligt. 
 
Sedan väntar en del plugg på ridteori och fysiologi. Jag ska även baka proteinkakor, mums! 
 
 
My love, my life ♥

TEASE // PHOTOSHOOT

 
Det blev otroligt fina bilder idag, jag är jättenöjd! Och bilden nedan representerar faktiskt inte riktigt hur vår lilla photoshoot egentligen var. Vill ni se mer?  :D

 
 
 

FAILBILDER

Jag brukar för det mesta faktiskt ta bort alla "fula" bilder, och det är ju egentligen dumt eftersom man kan få många människor att skratta, haha. Titta in dom här så ska in få se ;) 
 

LÖRDAG

Godmorgon på er! Jag var upp strax innan nio och tog ut hästarna. Det är så roligt att gå ner dit på morgnarna, Frolle är alltid lika söt - gnäggar, spetsar öronen och har lite dåligt tålamod så han mumlar ganska mycket mot mig - och Exet är liksom lite blyg, han är sur för att inte visa att han egentligen också är glad för att komma ut. Han är cool, typ. Och kittlig, haha. När man spänner bakbensremmarna och magremmarna kan man lätt få en spark om man inte vet hur man ska gå till väga, han är extremt känslig. Dom trippade nästan hela vägen upp till hagen och skulle bara ut ut ut, haha. 
 
Nu ska dom vara ute i en timme till ungefär, sen ska jag ta in dom för att rida. Det blir photoshoot idag, ska bli superkul att se bilderna efteråt för jag kan se framför mig hur snygga/fina/coola dom kommer bli! Vad tror ni vi ska ta för slags bilder? :) 
 

 
Det kommer snart komma upp ett "failbilds"-inlägg här på bloggen! Håll utkik, ni vill inte missa det ;) 

GULDKORN

Nu är nog 90% av sverige lite sura och less på vintern, redan. Det är dock inte jag, jag älskar vintern! Men jag tänkte att jag ändå skulle bjuda på några av mina sommarbilder - som några guldkorn eller solstrålar i vinterkylan. Hoppas ni gillar bilderna lika mycket som jag gör! :)
 
 
 

SJUNDE DECEMBER

Hejsan! Hoppas allt är bra med er i snökaoset. Jag ställde klockan lite tidigare än vanligt på min fredagssovmorgon för att jag skulle hinna med att kika in här och uppdatera.
 
Igår var det verkligen K-A-O-S i Gävle/Hudiksvall, asså shit. På morgonen var det inte så farligt, bilade ner till skolan med mamma och pappa igår eftersom jag hade utvecklingssamtal. Däremot när vi skulle åka hem snöade det som fan. Vi passerade massor av bilar och lastbilar som sladdat ut i drivorna eller som helt enkelt inte kom uppför vissa backar. Lär er köra försiktigt så slipper ni det där! 
All busstrafik i Gävle var antingen försenade eller helt inställda. Vi var fem tappra hästettor som kom till skolan igår, haha. 
 
Idag skulle det bli bättre som det lät igår, men mitt halv nio tåg är helt ersatt med buss så jag vet inte jag... Kommer alltså missa mitt matteprov, komma lagom till lunchen och därefter två lektioner innan vi slutar. Min dag kommer alltså bestå mer av bussåkning än lektioner. Men det känns ju helt okej. Eller? Känner att jag redan är less på x-trafik, kan dom inte skaffa tåg som klarar av snö och kyla? Det är liksom Sveriges normala klimat, som kommer varje år. Så någon slags förberedning bör x-trafik i alla fall komma med! Dubbar till hjulen kanske? ;) 
 

 

På hästfronten är det mycket bättre! Frolle går som en klocka. I förrigår fick vi lite draghjälp av Erica på Exet genom en travlängning. Exet agerade travhäst och drog på en jäkla fart! Frolle hängde på och sprätte med frambenen, härligt! Tror det kan vara bra för hästar som har svårt för att länga, att få lite "tävlingsnerver" och ta i lite genom draghjälp. I övrigt har han varit riktigt fin och mjuk, och gissa vad - han har så gott som slutat med tandgnisslingen (kommer komma ett inlägg om det senare). 
Igår vilade Frollisen medan jag var på julbord med LRF. Idag ska jag nog bara "jogga" honom i varierande form, fokusera på takt, tempo och lösgjordhet. Tänkte ha honom ute i cirka 30-45 minuter, alltså jogga så länge med bara någon enstaka skrittpaus. Den planen känns bra! Hoppas bara jag kommer hem från Gävle så jag kan genomföra den också... 
 
Vad ska ni göra idag? :D
 

VINTERMYS // FEMTE DECEMBER

Åh, älskar att komma hem från skolan, käka middag och sedan bara sitta vid köksbordet en stund och smälta alla nya intryck som man fått under dagen med en kopp te. Det är urmysigt!

Men idag hann jag faktiskt inte sitta särskilt länge, bussen var riktigt seg hem idag. Nu ska jag ut och aktivera min frukt ;)


DAGENS RIDPASS

Det blev ingen träning idag. Våran bil ville inte starta och dessutom är det klappkasst väglag. Så det fick helt enkelt bli en uteritt med Erica och Exet i snöovädret. Vi red ut barbacka och var borta i cirka 1 timma. Frolle var kanonfin idag, så himla skönt! Dom hade inte plogat hela vägen vi red på på hela helgen, så vi fick pulsa lite. Det tyckte hästarna var superkul, öronen var spetsade! 
Som vanligt när jag rider med Erica blev det en hel del prat och skratt, alltid lika roligt. Vi har planerat in en photoshoot till helgen, mer än så säger jag inte. Men om vädret är på vår sida kan jag garantera er att det kommer bli sjukt fina bilder! Håll ut ;) 
 
Pratade med Lena om när Fredrik skulle komma till klubben, och den 29:e december står det nu träning på schemat, längtar! 
 
 
Bild från i februari när jag och Frollisen pulsade i snö! 

DECEMBER

Åh, i lördags var det ju 1:a december och i söndags 1:a advent. I samma veva kom all snö och färgade svergie vitt, urmysigt! Jag har faktiskt typ nästan ingenting inplanerat denna månad, förutom min 16-årsdag och julafton/juldagen som är det "största".
Den här månaden som avslutar ännu ett alldeles grymt år är också början på ett nytt, ännu grymmare år. 
 
Vad händer mer i december? Nu på torsdag har jag utvecklingssamtal. I helgen ska jag försöka åka in till Hudik och köpa julklappar. Den 21:a december får vi jullov, jag fyller 16 år och får övningsköra, wiho! 22:a december är det en julkonsert som jag ska på, och två dagar efter det är det julafton. På juldagen kommer enligt tradition pappas sida av släkten hit på middag. 
På hästfronten har jag tänkt lägga in några extra träningar för Lena och om Fredrik Böhling kommer hit ska jag även träna för honom, som jag har tränat för 1 gång tidigare med Frolle. 
 
Det var ju rätt mycket ändå, haha! 
 

HOME SWEET HOME

Godmorgon, jag steg nyss upp från sängen... ;) Har känt mig stressad och trött länge nu, och det tar verkligen emot att kliva upp 5 på morgnarna när jag inte kan gå och lägga mig förrän 22:30 varje kväll nästan. Jag måste normalt sova 7-8 timmar för att orka med dagarna. Men ibland säger kroppen kroppen stopp, eller hur? Igår somnade jag på skolan, satt och spände mig på tåget/bussen dit och hem och sov ingenting där. Efter jag hade varit i stallet och var och fikade hos min syster som fyllde 20 igår var jag helt dödstrött och frös som bara den. 
Så idag är jag sjukanmäld från skolan. Jag har varit hemma och sovit, över 14 timmar. Om mamma inte hade kommit och väckt mig hade jag nog fortfarande legat och sovit. Så det behövdes verkligen. 
 
I morgon ska jag till skolan som vanligt igen, och hoppas på att jag har massor av energi då och veckan ut! 
 
 
Mina gograbbar! Frollisen och jag ska åka och träna ikväll, om det kan sluta snöa någon gång?! 

SVAR

Anonym: Vad är ditt besöksrekor?:)
Mitt besöksrekord ligger på strax över 200, vilket jag är riktigt nöjd med! 
 
Matilda: vad är det bästa med att blogga? 
om du inte ridit dressyr, vad hade du då inriktat dig på i hästvärlden?
Det bästa med att blogga är att titta tillbaka på vad man tidigare har skrivit och delat med sig av. Bloggen är ju som en dagbok för mig där jag dokumenterar mina ridpass, tävlingar, träningar, osv. Tack vare mitt bloggintresse kan jag jämföra mer hur jag och t.ex. Frolle har utvecklats :)
Åh, svår fråga! Jag älskar ju verkligen dressyr, det går inte att jämföra med någon annan gren. Men om jag var tvungen att välja bort det hade jag nog valt fälttävlan! Där ingår det ju dressyr (;)) och det skulle vara riktigt kul att flyga över hinder i naturen. 
 
 
Ericahur ser en dag ut för dig?:)
En skoldag går jag oftast upp kring kvart över 5 på morgonen, då gör jag mig i ordning - duschar/plattar håret, sminkar mig, klär mig, äter frukost osv. Vid 20 över 6 tar jag min epatraktor och kör till tåget i Iggesund vilket tar ungefär 15 minuter. På tåget går jag in i min bubbla med musiken på max i lurarna. Ibland pluggar jag och ibland sover jag, men oftast försöker jag planera dagen. Tåget rullar in i Gävle 10 minuter i 8 där jag möter upp Fanny, min klasskompis. Vi är stammisar på Ica, men försöker faktiskt trappa ner på det nu haha ;) 
Skolan börjar 08:30 och slutar 15:00. Lunch är lite olika, men oftast mellan elva och tolv. 
Kvart över tre går bussen hem. Resan tar ungefär 2 timmar. Om ni undrar varför jag inte åker tåg istället för buss hem gör jag så för att jag inte orkar vänta på tåget på skolan i en timma, och dessutom kommer jag hem tio minuter tidigare med buss (så mycket tid, eller hur...?). På bussen kliver jag in i min bubbla igen, och har nästan alltid en drickyoghurt med mig som mellanmål. 
Vid 17:30 brukar jag rulla in på gården, springer in och kastar i mig mikrovärmd mat (börjar faktiskt gilla det lite nu) och hoppar i ridkläderna. Vid 18:00 eller tidigare brukar jag gå ut till hästarna, ta in dom och borsta Frolle. Exet tar Erica (medryttare) eller Madde (syster) hand om på vardagarna. Världens bästa mamma/madde mockar också vilket jag är SÅ glad över!
Frolle rids i cirka 1 timma och jag kommer in igen vid 20:00-21:00, det beror på hur seg jag är med det andra (fodra, borsta). Då pluggar jag om jag har något att plugga på såklart och käkar kvällsfika samt duschar. Jag brukar försöka lägga mig vid nio eller tio, annars orkar jag inte. 
 
Så ser mina fullspäckade dagar ut! Hoppas ni förstår nu varför jag inte alltid hinner med att uppdatera er, som jag egentligen vill. 
 
 

PÅ VÄG HEM

Känns jätteskönt att sitta på tåget hem nu! Sov hos min farbror i natt som skjutsade in mig till stan vid tolv så har gått runt och shoppat lite - bilder på allt när jag är hemma :)

Det var supermysigt i Gävle idag, snö, belysning, Takida som spelade i gallerian och kaffelukt. Älskar Gävle!

Planerar att dra ut i snön och racea med grabbarna ikväll. Kommer nog behövas som snöskottare också, men det gör ingenting! Jag uppdaterar mer när jag har tid över!


Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|