SIHS12

Alltså den här dagen har varit så jävla bra och så efterlängtad! Det bästa med hela dagen var att träffa min absoluta förebild och ridol, Patrik Kittel på mässan :D Tittade ju först på clinicen med honom och efter det gick vi till mässan när han stod i Back om Tracks monter. Shit, helt lycklig!


FRAM OCH TILLBAKA

Denna torsdag kommer jag minst sagt åka fram och tillbaka. Åkte ju som vanligt till skolan i morse, smockfullt på tåget... Åker hem vid tre också som vanligt. Åker hem, käkar, rider, packar, käkar. 21:40 sätter jag mig på tåget igen mot Gävle. Kommer fram tio i elva, sover hos Elin för att jag inte ska missa bussen som går till Globen i morgon! Vi får ju åka dit gratis med REAL, hur ballt? :D Jag kommer hem på lördag eftermiddag. 
 
Vi får se om jag uppdaterar er mer idag, kan bli svårt att hinna det liksom. Kameran hänger i alla fall med i morgon så förebered er.. ;) 
 
Någon av er man träffar där? 
 

HEJ

Hej på er! :) Kikar bara in en snabbis, mitt schema är fullspäckat och nästa thing är att käka något lite snabbt och sova. 
 
Jag och Frolle tränade igår, det gick helt okej. Vi har en liten tuff period nu. Det var den där urgrymma träningen där båda vi var klockrena, men sen dess har det känts som att det slutade funka lite granna. Som att bensin har varit påväg att ta slut. Jag antar att det bara är tillfälligt, och hoppas det också.
Lena tyckte det såg bra ut i alla fall, och han kändes ändå jättefin i galoppen så helt missnöjd ska jag väll ändå inte vara. 
Hoppas vi får en tid med tandläkaren snart och hoppas att snön lägger sig så jag kan trimma igenom honom ordentligt! Har inte kunnat rida "på riktigt" på väldigt länge nu, så våran lilla period kan ju bero på detta. I och för sig kan det vara bra för honom att mest skritta ett tag efter tävlingssäsongen men nu börjar det faktiskt klia i fingrarna på mig... ;) 
 
Skolan idag var ganska rolig! Fick tillbaka mitt arbete om Barack Obama på engelskan med lite kommentarer, jag är riktigt nöjd faktiskt. Dock har jag ändrat lite nu och skickat tillbaka den för ännu en "rättning". Vi började även med ett nytt tema, Musik-tema. Vi ska jobba om en artist/grupp som vi brukar lyssna på som vi ska presentera, rabbla upp lite roliga fakta om osv. Vi ska även välja en låt som vi har fastnat lite extra mycket för och berätta om varför vi valde just den. Jag valde Kelly Clarkson som artist och kommer nog välja låten "What doesn't kill you makes you stronger". Hennes låtar är riktigt grymma och älskar verkligen den låten, det är den som jag lyssnar på innan prov, tävling, träning, i deppiga perioder och glada perioder. Den är alltid med mig! 
 
Sedan hade vi även matte, jag började på promille och ppm. På projektet började vi med nytt arbete, en tävling om vem som skapar den miljövänligast gården. Vi kommer presentera våra gårdar för en jury bestående av personer inom branchen (naturbruk) som också ska utse vinnaren. Det ska bli superkul! 
 
Tog ut Frolle på en sväng på 50 minuter. Vi skrittade mest men la in några övergångar mellan trav och skritt också. Det har ju varit minusgrader idag och snöat lite så det är hårt i backen och lite halt, därför tog vi det lugnt. Jag har alldeles precis kommit in och nu har jag skrivit alldeles för mycket, haha... 
 
Vad tyckte ni om bilderna som publicerades igår förresten? :D

PIXLR

Jag leker lite i pixlr, testar mig fram! Här ser ni två bilder på mig, har överdrivit en aning så därför ser dom lite kladdiga ut. Men jag tycker ändå att dom är rätt balla ;) Ni kan göra likadant HÄR
 

HEJ MÅNDAG

Hej måndag, hej bloggen, hej ny vecka! Vaknade upp med ett leende på läpparna i morse, så skönt. Hittade en ledig plats på tåget och halvsov hela vägen till Gävle med grym musik i öronen. Helt okej morgon! 
 
Jag sitter just nu på en naturbrukslektion, vi håller på med stereotypa beteendestörningaer hos olika djurarter. Jag har häst, som man tydligen inte fick ha egentligen men jag hade redan börjat så fick fortsätta ändå. Ganska intressant faktiskt. Håller på med powerpointen nu, lite klurigt men det funkar. 
 
Längtar till jag sätter mig på bussen hem, höjer volymen och dricker yoggi. När jag kommer hem ska jag ut och mysa på min lurvboll, vet inte riktigt vad vi ska hitta på. Det beror på hur vägarna ser ut, om det är hårt eller mjukt. Mysmåndag! ♥
 
 

SNEAKPEAK

Det var minusgrader i natt som färgade gräset alldeles vitt, så himla fint. Därför tog jag med mig kameran ut och fotade. Bilderna kommer komma upp så småningom, så länge får ni kolla in denna sneakpeaken! :) 
 

"DU HAR HÖÖKS OCH ÄR DÅLIG, DU HAR KINGSLAND OCH DU ÄR BRA"

Du har Hööks, du är dålig på att rida. Du har Kingsland, du är kingen i ridsportens värld och kommer Lyckas. 
 
Shit, denna norm inom ridsporten är stor.. Jag tänker inte leka duktig på något sätt och skriva falska ord här - jag påverkas faktiskt också, som alla andra i märkesutrustningsdjungeln (långt ord, tog lång tid att skriva...). 
 
Det är S J U K T. Hur kan en extra tygbit, en liten text, ett märke ha så stor makt över oss? Det är liksom bara någon extra trådrulle. Bara. Nej, det är inte så mycket bara. Eller?
 
Jag har massor av gånger hört andra - mina kompisar, helt okända, bekanta - påpeka andras utrustning. Shit, kolla hennes sadelgjord, den är från Börjes. Den där tjejen måste vara duktig, hon har ju BARA märkessaker, hon kommer defintivt vinna.
Då brukar jag oftast tänka "men gud, om dom säger så om andras utrustning, vad säger dom då om min?" och går oftast direkt till datorn för att kolla upp snyggare, dyrare och coolare saker som också bär ett speciellt märke, för att jag vill bli omtyckt och accepterad. Detta är inte okej, absolut inte. 
Man blir inte bättre av att ha trendig utrustning och man är inte en sämre ryttare för att man bär CRW eller KINGSTONE. Inte tvärtom heller. 
Om jag kunde hade jag fyllt min och Frolles garderob med alla de nyaste och fräckaste grejerna. Men jag har inte råd och proriterar vår utveckling före. Trots det går jag och köper något nytt schabrak, piké eller ett snyggt pannband då och då. Men det mesta går till privatlektioner, laserbehandlingar, förebyggande produkter (som Back on Track), tävlingar osv. som jag tror vi har mer nytta av för att komma någon vart. Och det har ju funkat hittills, eller hur? 
 
Självklart finns det dom som har ett överflöde av pengar och har råd med allt, men sedan finns det ju också dom som inte har det. Man ska absolut inte se ner på någon utav personerna, eftersom det yttre absolut inte spelar någon roll. Dock måste jag erkänna att jag blir mer imponerad av en ryttare med utrustning från Hööks som går in och sopar banan än om en "märkesnörd" gör det, för att jag tycker det är så rätt - det sätter liksom alla som dömer på plats. 
 
Håller ni med mig? 

FRÅGESTUND

Glöm inte frågestunden! ALLA frågor är tillåtna :) Klicka HÄR för att komma till inlägget. 

HEJ

Äntligen lite datortid! Jag har varit igång hela dagen. 
 
Efter frukosten sprang jag ut till stallet, gjorde i ordning allt vanligt stallfix. Sedan tog jag in hästarna. Longerade båda två på banan, och sedan släppte jag dom lös (vilket inte var så populärt haha ;)).
Frolle var väldigt avslappnad och behövde inte ens ha någon snodd på, han gick i lång och låg form av sig själv. Han lyssnade kanon på mina rösthjälper och kroppspråk. Vi gjorde i alla gångarter och han var superfin! Jätteroligt att se :D Sedan skulle jag prova att tömköra honom runt fyrkanten, men det gick inget vidare. Han gillade inte ha mig bakom/snett bakom sig, så vi fick avbryta ganska snabbt men när han ändå gick någorlunda bra. Vi avslutade med lite lydnadsövningar och lite trixträning innan jag släppte honom lös. Han är så himla osäker på sig själv och vågar inte dra iväg, bralla på och göra som han vill om inte jag står vid hans sida. Så han följer ju bara efter mig, gullplutten. Man kan ju absolut inte skälla på honom när han söker trygghet hos mig, det är ju bara bra efter jag är hans trogna ledare. 
Exet var väldigt seg idag, och kände inte alls för att ge efter av sig själv. Så honom fick jag spänna på snodden, men på det absolut lösta eftersom hästen bara ska känna att det är något där, vilket han gjorde bra. Körde inte så hårt med honom eftersom han vilat. Han lyssnade också bra på mina hjälper, men nästan lite för bra haha. När vi släppte honom lös trodde vi verkligen det skulle bli fart, men till vår förvåning blev det inte mer än lite trav och någon bockning. Exet som brukar kunna knäppa till ordentligt?! Haha, inte så lyckad "busdag" helt enkelt! 
 
Jag har även suttit upp på Ericas häst Buttler en liten stund för att känna på hennes dressyrsadel som hon har på prov. Den kändes jätteskön och låg kanon på honom, så nu ska hon köpa en sådan! Skönt, för nu kommer jag kunna ha stövlar istället för skor när jag rider honom ;) 
Efter det åkte jag och Erica till Iggesund en snabbis och köpte chips och dipp. Jag ska höja mysfaktorn till toppen senare ikväll med mamma och pappa! 
 
 
Sist jag longerade Frollisen. Erica var även med och fotade idag, så det kommer garanterat komma upp både filmer och bilder så småningom! :)

SÖTNOS

https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2872e087c35c961c73f5.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af28d8e087c35c99c0f0af.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2a4ce087c35c4ecc6c07.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2a4ce087c35c4ecc6c07.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2a4ce087c35c4ecc6c07.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2012/pic_50af2a4ce087c35c4ecc6c07.jpg" class="image">


FRÅGESTUND

Ja, varför inte? ;) Vi kör på en frågestund. Fråga vad som helst, om mig, Frolle, Exet, skolan... Spelar ingen roll. Fråga på! 
 
 

STUDIEDAG

Jag uppdaterade tyvärr ingenting igår då jag inte mådde särskilt bra. Hela dagen var jag skittrött och irriterad på typ allt. Träningen igår gick inte heller så bra. Därför la jag bloggen åt sidan och la mig i sängen istället. 
 
Idag känns det mycket bättre, även om jag var tvungen att gå upp 07:00 på ens studiedag för att åka till tandläkaren.. 
 
Har planerat att rida till Änga med Frolle idag, dit vi red i lördags också. Lattja runt lite och ha roligt är det tänkt. Jag ska även longera Exet och kolla om han fortfarande är halt eller om det är bra. Han haltar inte i hagen när han springer så det var nog som jag trodde, en vrickning. 
 
Jag har precis skickat iväg ett meddelande till Frolles troligtvis förrförra ägare. Hoppas hoppas hoppas att det är hon. Jag vill så gärna veta hur hans förra ägare har upplevt honom och vad dom har använt honom till. Spännande va? :D 
 

2012-11-19

Hejhej alla ni! Besöksrekord igår, riktigt riktigt roligt att se :D

Jag tänkte bara kika in en snabbis, är himla trött och klockan står som vanligt på 05:00... Kommer bli så skönt med studiedagar onsdag-torsdag!

Här nedan är det några bilder från stallet ikväll. Frolle var hur go som helst, stod och myste ett bra tag så vi blev lite sena iväg. Han hade tappat en brodd som jag måsta ersätta med en sprillans ny.
Gullplutten tyckte jag gjorde konstigt med täckena - om blickar kunde döda.. ;)
MITT VAL REAL

Nu är det höst, den kanske mest stressiga årstiden - i alla fall för alla 97:or som gör sitt sista år i grundskolan i år. Hösten innebär en himla massa prov och föreberedelser för nationella proven, gymnasieval och mörka och korta dagar. Jag, och varje person som är 15+, vet precis hur det känns.
 
För ett år sedan, när jag gick i nian, var jag hur uppstressad och nervös som helst. Det enda jag visste var att jag inte ville gå ett program där det bara var plugg, plugg och plugg. Jag var "sönderpluggad", skittrött på skolan och allt som hade med den att göra. Jag fick liksom panikattacker innan prov för att jag kände att jag inte kunde något. 
En kväll googlade jag "gymnasium häst". Först kom ju såklart Strömsholm upp vilket jag verkligen skulle vilja gå på. Men det skulle ju inte funka, naturligtvis. Jag skulle behöva flytta och jag skulle inte kunna tävla så mycket mer. Bra utbildning kanske, men inte något som skulle fungera i längden för mig. 
Sedan kom det gröna gymnasiet, som var lite svårt att veta hur man skulle uttala namnet på, upp. REAL. Kände igen det, eftersom jag visste att en från ridskolan och Frolles förra ägare gick där. Jag tittade lite närmare på deras hemsida och fastnade. Jag tog med mig det här till min studievägledare, som nobbade det direkt. Hon sa att jag borde välja en skola och linje i Hudiksvall. Hon letade inte ens upp någon information, öppet hus-dagar eller liknande åt mig. Visst att dom brukar försöka få så många som möjligt att välja gymnasium inom kommunen, men dom ska väll ändå stötta eleverna i sina intressen? 
Jag letade fram öppet hus-dagar på egen hand och gick på dom med mamma/pappa. Det var ett glasklat val, REAL it was. Och jag valde så rätt
 
På REAL har vi lektioner teoretiskt och praktiskt. Vi jobbar ofta i grupp och har välutbildade lärare som kan sin sak.  Jag tycker det är roligt att gå upp 5 på morgonen för att ta tåget till Gävle för att gå i skolan, i världens bästa klass på mysigaste skolan. 
I början på den här terminen har vi haft en "travdag" i veckan där vi lärt oss om travhästar och travet i allmänhet, det ingår i kursen. Nu har vi gjort slutprovet i trav och har istället "naturbruksdag" en gång i veckan där vi lär oss om andra djur än hästar - t.ex. kossor, ormar, sköldpaddor osv. Vi gör studiebesök då och då och får känna på det praktiska, ta med böckerna ut i naturen och jobba med djuren på riktigt. 
Vi har också en "riddag" i veckan där vi åker ut till ridskolorna i Gävle. Just nu är vi på Gävle Ridsällskap. Vi har teori på förmiddagarna och ridning på eftermiddagarna. Man kan tycka att det är "fjollridning" nu i början, men det har sina anledningar. Lärarna ska ta reda på vad vi kan och inte kan och man får chansen att rätta till sina fel (som att jag lägger omkull mina händer och sänker blicken). Oavsett om du går på Flyinge, Strömsholm eller på REAL kommer det vara likadant, du kommer börja din kurs med sits och balans. Det spelar ingen roll om du rider på ridskola eller om du tävlar på elitnivå, det är lika för alla. 
Ibland kommer det även gästtränare inom dressyr och hoppning. Då får man ta med sig sin egna häst, om man har någon.
 
Till våren kommer vi börja med APL. Vi kommer då vara ute på praktik en dag i veckan, på arbetsplatser inom branschen. Sedan kommer man även få chansen att åka utomlands på praktik, vilket jag verkligen ser fram emot! 
 
Man kan även välja till kurser som är högskoleförberedande i tvåan, om du skulle vilja bli veterinär eller liknande.
 
 
Jag tycker det är superviktigt att man väljer något som intresserar en och står upp för det. 
Ingen trodde jag någonsin skulle klara av att pendla, vilket får mig att vilja lyckas med det här ännu mer
Mitt val REAL kan ha varit ett av dom bästa valen jag gjort. Bättre skola finns nog inte! :D 
 
 

SAMMA HÄST?

 
Fyra bilder på min Frolleman från 1/5-2011 och 1/7-2012, alltså 1 år och 2 månader mellan det att dessa bilder har tagits. Jag ser stor skillnad, men det kanske för att jag vet hur han är att rida också och vet därmed att han förändrats mycket bara där. Vad säger ni? Har han förändrats något till utséendet och vad är det i så fall som förändrats? Det skulle vara superkul att veta vad ni tycker :) 
 
 

DAGENS TRÄNING...

Var B Ä S T.
 

Värmde upp honom själv medan Lena red en annan häst. Tänkte lösgörande och red skänkelvikning in i en sluta och sedan en bakdelsvändning. Gjorde detta några gånger i båda varven tills jag kände att han mjuknade upp. I traven red jag på spåret, gjorde lite volter i olika storlekar och en del skänkelvikningar. Han kändes kanon! 
När Lena tog kommandot fortsatte vi med skänkelvikningarna. Han fick tvära ganska mycket för att det är bra gymnastik. Ibland kan han försöka smita från jobbet genom att skjuta ut ytterbogen, så det fick jag vara uppmärksam på. 
Sedan red vi sluta på diagonalen. Vid passering av X la vi en volt för att få den "rätta" böjningen och börja om, eller vad man ska säga. För att han verkligen skulle jobba över ytter framben över inner framben och ha böjningen i bålen fick jag lägga till ganska mycket innerskänkel. I slutet jobbade vi på en volt med tempoväxlingar, som ni kan se i Del 3. 
I galoppen red jag Frolle på en volt och jobbade med tempoväxlingar och att han inte skulle vrida sig i korset (lägga rumpan lite innanför, så han inte spårar). 
 
Genom hela passet kändes han såååå fin. Han gjorde allt jag bad om utan några konstigheter och mina hjälper var minimala. Han vilade i steget i traven, vi fick till ett sånt flyt i slutorna, tempoväxlingarna kändes kanon. Han börjar hajja vad längning är. 
Ååå, det kändes fruktansvärt bra. Ord kan typ inte förklara! 
Lena blev nästan helt stum, hon hade aldrig sett honom som han var idag. Inte jag heller för den delen ;) Hon tyckte att han såg riktigt fräsch ut. "Vad har ni gjort med honom?" frågade hon flera gånger, haha! Stadig form, vilande steg, mjuk i sidorna, fräsch, samlad, avslappnad... Kan bara hålla med! Otroligt glad och nöjd :D
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu är jag mer taggad än någonsin på att komma ut och tävla till våren! Wiiiho! 

AMAZING

Påväg hem från träningen nu med en trött Frolle i släpet. Ni ska bara veta hur bra det gick idag! Bästa träningen NÅGONSIN!

Film och mer utförligt om passet kommer! :D


FROLLES FÖRSTA TÄVLING I MIN ÄGO

Idag, 2012-11-17, har Frolle varit min i 1 år och 7 månader. Den bästa tiden i mitt liv. Jag tänkte bjuda på några bilder från vår första tävling tillsammans som vi gjorde den första Maj. Vi startade en LC:1 och en LB:1 med första omgången av Hälsinge Dressur Cup. Vi fick 70,37% i LC:1, 2:a av 3, och 70,0% i LB:1, 2:a av 10. Vi vann också första omgången av Cupen. Bättre start hade man inte kunnat få! 
Haha, söta vi var! Manen är ju för snygg ;) 
 
 
 

FACEBOOKSIDA

Jag har nu skapat en facebooksida för perniie.blogg.se, grymt va? Kika in er HÄR och glöm inte att GILLA SIDAN! 
 
 

GODMORGON

God morgon bloggisen! Tog sovmorgon idag, har inte sovit ut på otroligt länge så det var riktigt skönt. 
 
Nu tänker jag sitta här ett tag och fixa lite inlägg och filmer. Så det blir bloggförmiddag för mig. Sedan ska jag ut och rida på långtur med Frolle. Tänkt att jag ska rida mot "Änga" där det finns en massa mysiga stigar, ligger dock ganska nära nya E4 så får inte släppa ut helt ifall att det skulle hända något. Frolle älskar att få sträcka på benen där, så det ska bli riktigt roligt faktiskt :) 
 
Bild från vintern 2011 i hopputrustningen. Finfrolle! 

16e November

Tjoho! Fredagen är här igen, så härligt! Vaknade fem minuter innan jag skulle åka i morse = dålig start på en annars kanon dag. Det bästa hittills har varit cirkelfysen på idrotten! Shit vad jag slut blev, men shit så nice det var. 45 aktiva sekunder på varje station som var 10 stycken, 3 varv. Min kropp skakar fortfarande av utmattning, haha! Nästa fredag kör vi igen, wiihoo ;) 
 
Frolleboll har vilo idag, känner att han kanske vill ha det inför helgen. I morgon ska vi rida på långtur och på söndag ska vi träna för Lena. Så jag passar helt enkelt på att åka och kika på A-lagsmatchen i Lindehallen, hockey alltså! Ska dit med bästis Felicia som jag inte träffat på flera veckor så det kommer garanterat bli kul :D 
 
Vi hörs mer ikväll! 
 
 
Jag igår med min favoritkofta, mumma! 

STALLKVÄLL

Haft en myskväll i stallet, så himla underbart med sånna här kvällar då jag inte behöver stressa och bara ta det lugnt. 
 
Först höll jag i en lektion för Erica och Buttler. Dom fick jobba på en mindre fyrkant idag med att samla upp, flytta bakdelen och fram igen genom varje hörn. Det var inte helt enkelt kan jag säga, vi höll på med samma övning i cirka 40 minuter innnan vi nöjde oss liksom. Buttler har stark vilja och krigar verkligen för att få igenom den, men vi är ju såklart envisare! I slutet satt jag upp också för att känna lite på honom. Mer om passet kommer ni kunna läsa här
 

Sedan var det dags för Frollisen som stod i stallet och gnäggade. Han var ju ensam en stund medan jag tränade Erica och Exet var inne på ridskolan med Madde. Han fick hälsa lite på Buttler innan dom gick hemåt, de är verkligen goa tillsammans! Han blev lite stollig när dom gick, men han lugnar ner sig efter ett tag när jag står med honom en stund och klappar på honom. Skrittade ut en stund barbacka på honom, men inte så länge dock. Det blev 20-30 minuter eftersom jag hörde något i skogen, så då vände jag ganska på en gång haha! Jag är helt okej feg när det gäller mörker ute i skogen! 
När jag kom hem ringde Madde och sa att hon var på väg hem. Exet haltade ganska ordendligt på framridningen, men tränaren, Åse, hade inte kunnat hitta någon svullnad eller värme. Det är förmodligen en vrickning från igår då han snubblade till ganska rejält med Erica på banan. Men just då la vi inte märke till något. Nu ska Exet alltså vila i alla fall till onsdagen nästa vecka så får vi se sen hur han känns. Han fick på sig BoT-paddarna nu under natten, pluttisen...
Känns i alla fall bra att jag har erfarenheter av halta hästar sen förr och kan med en gång säga att det inte är kotledsinflammation, utan som sagt troligtvis endast en vrickning. 
 
 
Jag och Exet i somras i Bollnäs där vi startade en lokal L:B1. Snygg han var där!
 
 

TORSDAG

Alltså shit vad jag veckorna går fort nu! Vet att jag tjatar om det, haha... Det går så fort att jag känner att jag inte hinner med allt jag vill - som att blogga. Eftersom jag till och med glömde bort att utse "Veckans..." förra veckan blir det 2 denna vecka, så glöm inte bort att komma med förslag till "Veckans...". Det gör ni här.
Tänkte även att ni skulle komma med lite förslag på vad jag kan skriva om till helgen, jag ska försöka göra i ordning så många inlägg som möjligt som jag kan bjuda er på under veckans gång. Vad sägs om det? :D 
 
Jag har Engelska nu och har precis avslutat mitt arbete om Barack Obama, känns faktiskt riktigt bra. Över 800 ord, så nu får Mallan något att läsa haha! 
 
Frolle var kanonfin igår. Jobbade med skolor (öppna & sluta) och travlängningar med hjälp av bommar (övningen kan ni läsa mer om här) och även lite övergångar mellan skritt och galopp. Han var framme för skänkeln, mjuk i sidorna, schvung i traven, sög på bettet, stark och vägvinnande galopp. Alltså, han var P E R F E K T. Jag behövde bara tänka så gjorde han vad jag ville, så himla underbar känsla. Travlängningarna blev superbra! 
Han var så bra så jag typ inte finner ord, då kanske ni fattar hur nöjd jag var efter det passet?! ;) 
 
Ikväll ska han bara skrittas, eller så ska jag låta honom galoppera på. Men första ska jag instruera Erica på banan när hon rider Buttler. Mysig hästkväll alltså! 
 
 
 

2012-11-13

Tjenare bloggisar! Jag har precis lagt mig till rätta i sängen och ska strax inta sovläge. Men jag kommer inte sova gott om jag inte uppdaterar er först! Drar igenom dagen lite snabbt bara.

Riddag på REAL idag = en stor väska och sjukt irriterad och trött Pernilla. Kändes alltså inte bra i morse, men det vände när jag träffade girlsen vid bussen som alltid får mig på bra humör!
På teorin lyssnade/antecknade vi på "Mollys Ridteori" som idag handlade om ryttarens hjälper - vikt, skänkel, tygel och förstärkningshjälper (som röst, spö och sporre). Jag tycker det är jätteroligt och lärorikt med teorin för jag brukar oftast inte tänka på vad jag gör när jag rider, utan det bara blir liksom. Som en automatisk reflex, om ni förstår? Därför känner jag att jag får ut mycket av teorin. Jag kommer till exempel bli mycket bättre på att reflektera över min ridning efter passen och kunna ha "lektioner" för andra när jag vet exakt hur jag brukar göra. Svårförklarat, men jag hoppas ni fattar! :)
Red Nutte på eftermiddagen som jag red förr gången också. Kändes bättre idag. Han är ganska svår att lossa på, men fick till det ganska snabbt idag.

Jag och Frolle red på lektion idag för Lena E. Innan träningen sa jag till mig själv att jag skulle vara noga, krävande och positiv. Jag bestämde mig för att inte nöja mig med halvgjorda övningar, utan att allt skulle utföras korrekt. Jag var 110% fokuserad genom hela passet, res kanonbra slutor i skritt, trav och galopp. Frolle var så himla fin, helt underbar att rida var han! Det kändes så bra att jag inte ville sluta... Tur att Erica var med och dokumenterade på film, ska visa er så fort som möjligt! :D

Mr Snowflake ❤


KLOKA ORD

Föreläsningen idag var bra! Jag fick många tips, bland annat att man kan göra en "drömpyramid/målpyramid". Jag har satt mig ner nu och har börjat tänka igenom min alldeles egna och fräscha pyramid för nästa år. Tänkte faktiskt dela med mig av den. Det kan ju vara roligt för er att ta del av mina mål och drömmar för att sedan följa mig på vägen dit! Eller hur? :D
 
Mitt mål, min dröm, för nästa år är att kvala till SM med Frolle. Alltså nå 64% i ett nationellt FEI-program. Det står högst upp i min pyramid, och det är dit jag vill 2013. Men hur ska jag komma dit? Vilka är mina "undermål"? 
Längst ner i min pyramid har jag skrivit "Träna upp styrka, kondition och smidighet hos Frolle". Över det står det "Träna upp skolor, enkla byten, skrittpiruetter och längningar". Det här är vad jag ska jobba med under vintern för att sedan kunna nå högre procent på tävlingarna. Med handen på hjärtat säger jag att jag verkligen ska slita för att få detta så bra som möjligt. Varje pass ska ge något, varje pass ska ridas
Till våren vill jag nå 67% i regionala LA:P1 och FEI Inledande, samtidigt som jag vill klättra mot 62% samt ha en bra känsla och "rutin" nationellt. Och då, då är det nära mitt mål. Till mitt mål som är att rida på 64% i dom nationella klasserna och därmed även kvala till ponny-SM i dressyr. 
Jag hoppas Snöflingan är med på noterna och är lika taggad och positiv som mig till det här. Vi kommer klara det, det vet jag. 
 
Så ser min lilla pyramid ut. Det är fullt tillåtet att göra ändringar. 
 
Den som är rädd för att misslyckas kommer aldrig att vinna. Framgång och motgång går hand i hand. Winner never quit, quitters never win. 
 
 
Hälsinge Dressyr Cup-vinnare 2011, 5/5 vinster. 


BÄST NÄR DET GÄLLER

Ikväll efter skolan ska jag och min syster till ridskolan på en föreläsning - "Bäst när det gäller". Det kommer handla om mental träning för att kunna prestera som bäst på tävling, träning eller vad man nu ska göra. Jag är jättetaggad på att åka dit, ska bli så intressant! :D 
 
Jag har rast nu och slutar förmodligen tidigare än 3. Jag hoppas verkligen på att jag hinner med 2-tåget så jag hinner aktivera Frolle ikväll innana föreläsningen. Har planerat ett dressyrpass på banan med bommar, fokus på lösgjordhet och ska även nöta på skolorna samt enkla byten. Jag måste verkligen ta ansvar för det nu och jobba jobba jobba, i vår SKA ALLT sitta! Tänkte även jobba med en del rakriktade övningar, känner att jag behöver träna mig själv att parera med med ytterhjälperna. 
 
Vi hörs mer under dagen! 
 
 

BLOGGAR JAG LÄSER

♥ http://linnolsson.se drivs av Linn Olsson som är en hoppryttare som för tillfället utbildar sin telefonköpta D-ponny Chagall. Hon är sjukt inspirerande, en riktigt helskön tjej som är målmedveten och peppande. Hon är en av mina få förebilder. 
 
♥ http://skogsrusset.blogg.se drivs av Matilda (som jag tidigare skrivit om). Hon är rullstolsbunden och har 3 hästar varav 2 som hon aktiverar dagligen. Hon är en tjej jag verkligen ser upp till, hon är riktig fighter! 
 
♥ http://tavlinghrpk.blogspot.se är en blogg som uppdateras med resultat från min ridklubbs tävlingsekipage. Jätteroligt att läsa om alla framgångar! 
 
♥ http://ericaschedin.blogg.se drivs av min kompis Erica. Hon har en ridtravare, Uran Buttler, som hon utvecklar i främst i dressyren. Efter allt dom varit med om tillsammans är dom verkligen värda det bästa! 
 
Detta är bloggarna jag slaviskt följer, som jag kikar in på nästan varje dag. Sedan finns det fler bloggar som jag bara "skumläser" då och då, kanske bara några gånger per månad. Jag har ju inte så mycket tid till att sitta och läsa bloggar hela dagarna heller, så därför håller jag mig till dom bästa. 
 
Tack för skrivtipset, Matilda!

2012-11-11

Hej på er gosisar! Hoppas eran söndag har varit bra! 
 
Jag tog sovmorgon i morse, kände att jag behövde det efter festligheterna igår! Ryttargalan var helskön. Det är en kväll jag sent kommer glömma. Träffade massor av balla människor, åt god mat, fick se snygga kläder under Ryttarstugans modevisning, applåderade åt helgrymma pristagare, sjöng hästvisor så jag fick ont i halsen och ja... Det var otroligt roligt! Och det bästa med hela kvällen var kanske att Hudiksvalls Rid & Ponnyklubb blev Årets Ridskola! Gud så förvånad allihopa blev, och glada. Det blev verkligen fart i arenan då, haha. Brudarna från Glada Hudik lyfte taket rejält :D 
 
Fikade hos min syster idag, firade världens bästa pappa på farsdag. Jag har även jobbat lite och varit ute och ridit med Madde på Exet. Frolle visade vad han kunde idag och sprätte med frambenen i en travlängning. Jag blev så glad! 
 
Nu ska jag avrunda dagen med att lägga mig i sängen med fräsch musik i öronen, uppdaterar er mer i morgon! 
 
 
 
 
Vad rörigt det blev, haha! Skyller på att jag är halvt död efter alla helgens bravader.. ;) 

RYTTARGALA

Med denna bild förstår ni hur SJUKT underbart det är i läkerolen, med världens bästa människor - hästmänniskor!! :D


Dagens Ridpass

Jag red Frolleboll på åkern idag då det var något bättre underlag där så jag kunde rida ordentligt. Skrittade fram ganska länge, cirka 15-20 minuter. Vi gjorde starka skänkelvikningar för att verkligen gymnastisera honom och lossa i bogen, bakdelsvändningar och ryggningar för lydnaden. I traven red jag på en fyrkant och flyttade bakdelen i hörnen undan för inner skänkel med parerande ytterhjälper och ganska lätt innerhand. Det gick helt okej, han tog ut stegen mer och jobbade på bra med inner bakben, som också var tanken. Red även några öppnor, som idag var lite vingliga och inte helt genomtänkta från min sida, slutor och "travpirutetter". Travpirutterna gick jättebra, han fattade med en gång även om vi inte gjort det så mycket, men det är något jag ska jobba mer med eftersom det är väldigt bra gymnastik för framför allt bogarna.
I galoppen låg vi mest på en volt, samlade och ökade sprången. Han samlar mycket bättre nu, han har ju fått starkare muskler i bakbenen så det kommer därifrån. Han var lite stretig dock och låg lite "på och av", blev lite bättre i slutet. Red även några svaga slutor i galoppen. 
Avslutade sedan i lång och låg form och i ett lite mer framåt tempo. Då kändes han kanon och var riktigt mjuk! 
 
Summering: Det var inte vårat bästa pass idag och det som inte blev bra berodde på mig, i alla fall öppnorna där jag lägger skulden helt på mig själv! Jag krävde inte så mycket idag eftersom han behandlades i onsdags. Helt okej nöjd! Jag måst också tillägga att han sååå mysig i stallet idag. Han somnade med huvudet i min famn när jag kliade honom på näsborren, hihi. Hur söt får man vara? 
 

SATURDAY

Den här veckan har gått med en rasande fart, nästan så fort så det är skrämmande! 
 
Jag postade faktiskt ett inlägg igår från min skoldator, men det publicierades inte?! Så frustrerande, men nu vet ni i alla fall att jag inte glömde bort er. Jag sov ju hos Elin i Valbo, så fick nästan 2 timmars extra extra sovmorgon, gick upp halv nio, eftersom vi börjar 09:35 på fredagar. I skolan hade vi tre lektioner - matte, projekt och idrott. Jag kunde inte fokusera på uppgifterna alls, hoppas verkligen det blir bättre till veckan. Hemma igen så skrittade jag Frolle i 30-40 minuter, det är så himla hårt i marken och mörkt nu så man kan nästan inte göra något annat. Efter det åkte jag till Bygdegården i Enånger på "fetfest". Min f.d klasskompis höll i det, och det blev en riktigt grym kväll! Kände nästan inte en jävel, men det får man leva med när jag går i skolan 12 mil bort.. ;) Åkte hem ganska tidigt dock eftersom jag skulle upp 7 idag och ridelirida. Det var jätteroligt att träffa några gamla klasskompisar igen, saknat dom supermycket! 
 
Nu väntar jag in Nicole som snart ska komma hem till mig. Vi ska göra i ordning oss och i eftermiddag åker vi på Ryttargalan som Gävleborgs Ridsportförbund håller i, det ska bli riktigt riktigt roligt! 
 
 

CLINIC

Jag har precis varit på en clinic för dressyrens förbundskapten, Bo Jenå. Den var cirka 3 timmar lång så jag är ganska frössen nu efter att ha suttit i Högbos kalla ridhus! Det var ändå värt det för jag har lärt mig en hel del.

I programmet ingick det tömkörning med ridskolehästen Paddan och med en något mer rutinerad privathäst, ridning på en 3-åring, ridning med två ponnyekipage och ridning med två stora hästar. Tömkörningen var väldigt intressant tyckte jag, så jag har plockat med mig en del tips som jag ska prova på Frolle. Ridningen var såklart också intressant, men jag är inte så inne i tömkörning och longering så därför fångade det mitt intresse mer.

Bo berättade om hur man ska lägga upp olika rid/tömkörningspass medan ekipagen skötte det praktiska. Vi fick se hur man skulle börja lära en häst piaff, passage, enkla byten, galoppombyten, skolor osv och sedan hur man skulle utveckla det.

Det var verkligen lärorikt och Bo vet vad han håller på med! :D

Nu sitter jag hemma hos min klasskompis Elin. Vi ska snart dra igång senaste avsnittet av New Girl, så vi hös i morgon! :)JAG VILL HA

 
 
 
 
• Justin Bieber's parfym Someday
• Schockemöhle Dynamic Style schabrak
• Schockemöhle benlindor
• Back on Track snabbandage
 
Såhär ser min önskelista till min födelsedag ut. Inte så mycket, men det är i alla fall grejer som jag verkligen vill ha! Jag kommer förmodligen lägga till lite så småning om, men just nu är det like this. 
 
 

SKRIVTIPS

Nu börjar det dra ihop sig till helg, och jag kommer ha god tid på mig att blogga. Jag är riktigt motiverad till att skriva något. Därför vill jag att ni ska inta tangentbordet och skicka iväg några kommentarer. Vad vill ni läsa om?
 
Kom igen nu tjejer och killar, BOMBA mig med förslag så jag har något att göra ikväll och i morgon på tåget. Jag länkar den som kommer med förslaget jag väljer att skriva om... ;) 
 

LASERBEHANDLING@FROLLE

Nu, vid halv 7, kom min equiterapeut Eva hit. Hon kommer då och då för att känna igenom och laserbehandla framför allt Frolle. Det gör vi för att hindra skador och för att han ska få lite avslappning. Jag har själv blivit laserbehandlad på min fot när jag hade vurpat med mopeden och skrapat upp hela fotknölen. Det läkte betydligt snabbare och svullnaden gick snabbt ner, vilket var tur eftersom jag åkte till Turkiet veckan efter.. ;) 
 
Hur som helst så blev Frolle behandlad idag. Eva känner alltid igenom honom innan hon börjar och letar efter eventuella reaktioner. Idag reagerade han lite på armbågen på höger framben, vilket vi tror kan ha att göra med hans förhårdnader som han har haft ett tag. Annars var han kanonfin från topp till tå. Han var helt mjuk i muskulaturen och ja, riktigt fin helt enkelt! Men hon behandlade honom ändå såklart, eftersom det förebygger också. 
 
Det är så härligt när Eva säger att han är så fin i sin kropp - muskulaturen och hullet. Det är jätteviktigt för mig att mina hästar har ett bra hull och gärna lite rundare istället för benig. Men självklart är det mest muskler, i alla fall på rumpan! :) 
 
 
Vi hade ingenting att göra medan vi väntade på Eva, så vi passade på att posa framför kameran! 

2012-11-07

Hej! Jag får be om ursäkt för att jag inte uppdaterade något igår, men jag hade verkligen fullt upp. Vi hade riddag igår - visitationprov (som jag fick A på :D), collage om den lodräta sitsen och markarbete. Fick rida en ganska kraftig D-ponny, Nutte. Han var väll helt okej att rida, hängde sig på bettet och "dog" lite då och då. Jag fick kämpa på med att behålla energin genom hela passet och passa yttersidan hela tiden. Ridskolehästar är ju experter på att smita undan så det gäller att man är skärpt! 
 
Sov hela bussresan hem (två timmar) och fick stressa som tusan när jag kom hem. Slängde i mig maten och kastade mig ut till stallet för att sedan åka till ridskolan.
Dressyrträningen med Frolleman gick jättebra. Vi fortsatte arbetet från förra tisdagen då vi jobbade med slutor i skritten och korta samlingar och skänkelvikning i traven. I galoppen jobbade vi på volt med båda galopperna (förvänd och rättvänd). Frolle kändes helt okej, lite vinglig när vi arbetade en bit innanför spåret så jag fick verkligen jobba med yttersidan. Hans galopp var super, likaså traven. Helnöjd! :D 
 
Nu sitter jag på projekt och vi ska nog köra igång något nytt. Tur att jag har en cappuccino från donken med mig, så kanske jag tar mig igenom den här eftermiddagen också! 
 
Vi hörs senare :) 

MONDAY

Den här måndagen har varit så... grå! Jag sitter på tåget hem nu, med en trocadero och sportlunch i knäet och musik i öronen. Perfekt avslut på den här skoldagen!
Vi hade naturbruk hela dagen idag och jobbade med smådjuren (ormar, sköldpaddor, ödlor, spindlar, grodor). Jag har nu klappat en orm och hållit i en sköldpadda (som nästan kissade på mig, haha!) för första gången i mitt liv. De är så söta och är nog mitt nya favoritdjur, efter hästar såklart ;)

Titta så lycklig jag var, haha!


5:e november

Godmorgon! :)

Jag sitter på tåget just nu till Gävle. Vi har naturbruksdag på måndagar, men vi har inte haft det på 3 gånger nu (vi har haft trav) så det ska bli kul. Har ingen aning om vad nästa arbete handlar om dock.

Hoppas att ni kommer ha en grym dag i skolan idag, det ska jag försöka ha! :D


Veckans...

Denna veckas "Veckans..." går till Matilda Persson. Jag har gått i samma klass som henne genom högstadiet, alltså 7-9. Dessutom bor vi nästan "grannar". År 2007 drabbades hon av en nervsjukdom som gjorde att hennes ena ben drog ihop sig mot magen. Alla sjukhusbesök, mediciner och operationer som hon gått igenom har, som de egentligen skulle, inte botat henne. Hon har levt med detta i cirka 5 år nu och sitter i rullstol. 
 
Hon är den ballaste personen jag känner, på riktigt
 
Tidigare denna vecka skrev hon en motivation på storbloggaren "Kissie"s facebooksida för att vinna biljett till Chris Brown's konsert. Såhär skrev hon:
"Tja Kissie! Såg att du hade en tävling på bloggen om att man kunde vinna biljetter till Chris Brown. Hur grymt är inte det liksom? Säkert flera tusen stycken som skriver till dig bara för att vinna de där biljetterna, så chansen att jag vinner ligger väll på noll. Men tänkte ta chansen att skriva ändå, för det är väll ändå värt ett försök? Varför jag skulle vilja vinna?Jag tycker om hans musik, jag följer din blogg dagligen (mjo precis som hur många andra som helst). Skillnaden mellan mig och dina andra läsare är väll något så litet som att jag sitter ner och åker runt i en sak på hjul. Rullstol, you know. Folk glor och har förutfattade meningar om äm, tror att man är stört bara för att man inte kan gå. Jag skulle vilja åka med dig på en konsär för jag skulle vilja visa fler folk att inget är omöjligt. Jag skulle vilja lyssna på grym musik och träffa en av sveriges största bloggare. Ha en kul kväll liksom. c:"
 

Likesen rullade in snabbt, samtidigt som kommentarsfältet fylldes. Idag är det 11 629 personer som har gillat inlägget och det är 921 kommentarer. I kommenterna kan man läsa ord som "hora, rullstolsmongo, kuksugare, attentionwhore" etc. Allt Matilda ville var att skriva en motivation och som alla andra ha en chans att vinna. Hon skrev aldrig att hon borde vinna p.g.a sin sjukdom. Hon ville bara förmedla att allt är möjligt, även om man sitter i rullstol. Hon ville säga att man kan göra Allt, så länge man Vill och Tror på sig själv. Men personer förvrängde hennes ord, missuppfattade och gjorde "en höna av en fjäder". Först tog Matilda det med en nypa salt, skrattade åt dom. Men sedan när allt fler elaka kommentarer rullade in tog hon åt sig, såklart. Vem hade inte tagit åt sig och blivit ledsen?
Jag blev riktigt äcklad av att läsa alla elaka kommentarer. 
 
Det är inte bara på grund av det som jag beundrar Matilda, utan det är för allt. Hon är så jäkla grym, stark och, som jag sa tidigare, ball. Jag har aldrig sett henne gråta, jag har aldrig sett henne be om hjälp. Hon är inte en sån person, hon klarar sig själv så mycket det bara går och kämpar sig igenom allt. 
Hon går i skolan, har 3 hästar varav 2 som hon aktivierar, tävlar trav med sitt travruss Linnson, fotograferar, bloggar, åker till och från sjukhus var och varannan vecka och inspirerar. 
 
Jag utsåg henne till "Veckans..." för att hon verkligen förtjänar det, och fler bör veta om den här sjukt starka personen. Det bör finnas fler som henne. Kom ihåg att allt är möjligt.
 
 

NOVEMBER

Har helt glömt bort att det blivit ny månad, det är ju för fasen November nu! Denna mysiga månad har varit otroligt efterlängtad. Den kommer bjuda på det ena och det andra. Inplanerat är Ryttargalan den tionde, alltså nu till helgen. På måndagen därefter är det föreläsning på klubben, "Bäst när det gäller" med en ponnypappa som tidigare varit hockeyspelare och har därav mycket erfarenhet av mental träning. Sista November är det Stockholm International Horse Show, har bara varit där en gång tidigare så det ska bli riktigt roligt! På REAL blir man nämligen bjuden dit, så vi ska förmodligen (som jag har hört) åka ner och titta på fredagen. 
Sen har jag inget annat planerat, men det känns ändå som att jag kommer ha fullt upp. Jag kommer verkligen träna med Frolle nu också, nöta på ökningarna, skolorna, skrittpiruetterna och enkla byten. Vi ska vara fit for fight till våren, helt klart!
 
 
 
Nu tänker jag sätta mig ner och skriva första "Veckans...". Det kommer skrivas om en otroligt inspirerande och riktigt ball tjej. Håll i hatten, snart kommer det! 
 
 

Frukost <3

Jag och Lisa vaknade strax före tolv idag, så skönt att sova ut ordentligt! Hon måsta dock åka hem på en gång. Har ätit världens fetaste och godaste frukost, nu är jag mer än mätt!


ELITLAGSMIDDAGEN

Elitlagsmiddagen igår var verkligen lyckad! Det var jätteroligt, med härliga personer, god mat, x-factor och skratt. Vi fick visa runt allihopa här hemma på gården - ladugården, huset, ungdjursladugården, stallet etc. Förrätten var lite självplock, det var bland annat grönsaksstaplar, olika dippar, pizzabullar, smördegsrullar med mögelost, kex och brie osv. Till varmrätt var det potatisgratäng, grönsakssallad och kärlknöl. Verkligen supergott! Sedan tog vi en paus, kikade på x-factor (1D-tokiga lagkamrater, haha...) och gick ut och tittade runt lite. När Lena och Carro (tränare och lagledare) kom vid halv tio åt vi världens godaste paj. 
Alla åkte hem runt halv tolv, så det blev väldigt sent för mig. Sov liksom bara 4 timmar i natt... 
 
 
Bild från min Instagram, där heter jag @pernillahagglund :) 

UTE X2

Idag var jag och Frolle i Gävle på GRS och hopptävlade. Vi startade två klasser, LD A:stil och LC A0+A0. På framhoppningen inför båda klasserna kändes han super, lite tröttare andra gången bara. De blev lite långa, men jag är ju van vid att veta precis exakt vilken tid jag ska starta och därefter kunna räkna ut hur långt innan jag ska värma upp. Idag inför första klassen blev uppvärmingen/framhoppningen cirka 1,5 timma lång (!!). Inte lite konstigt att Frolleman var trött till andra klassen?! 
Hur som helst kändes det kanon i början på LD:n. Jag tog ett hinder i taget och "började om" efter varje. Den planen fungerade utmärkt fram till femman som var första hindret på en långsida. Jag tänkte för mycket och på det man absolut inte ska tänka - "där kommer Frolle vägra". Jag spände mig och glömde bort ridningen, Frolle blev lång och vägrade. Han är ju en sån som vill att allt ska hänga med och vara perfekt för att han ska hoppa och blir lite rädd när det blir en vägring för han vet att han gjort fel. Så när vi kom igen spände han sig vilket ledde även det till en vägring. Tredje gången gillt, vi kom över. Men sedan tog soppan slut, tvärnit på 6:an och "därmed utesluten". Kom igen på det hindret innan jag gav mig och då kom vi över, nemas problemas. Jag är ändå nöjd med första halvan av banan, det flöt på bra och vi arbetade som ett team. Men som sagt, ibland tar min hjärna över alldeles för mycket. 
 
I LC:n kändes det helt okej på 1:an och 2:an, blev ett litet segt språng över första då jag inte hade tillräckligt med tryck i honom. Men sen kom ju den där 3:an, där jag helt ärligt var stensäker på att han skulle hoppa. He did it again, lurade skiten hur mig! Red om, han skruvade sig och var inte riktigt framme för skänkeln = nit. Red som fan med innerskänkeln och tröck på honom ordentligt de senaste 3 galoppsprången och flög fint över. Nästa hinder var också första på en långsida, som jag i förväg förberett mig på och där jobbade jag med att ha honom rak genom svängen. Lätt som en plätt! Sen vet ni vad som hände, vägran på 5:an då han var för lång. Tog om det och skrittade sen ut. 
 
Hoppning är inte våran gren helt enkelt. Frolle är inte den lättaste hästen att hoppa heller, allt ska vara perfekt, inga misstag får ske. Men det har jag vetat sen jag köpte honom. Jag är ändå nöjd med de språng vi trampade av, riktigt nöjd med faktiskt. När han väl hoppar tror man att han inte gjort annat. 
Nu kör vi igång med att nöta dressyr igen, det vi är bäst på. 
 
 

TIPS - LÄNGA TRAVEN

Frolle har problem med att länga traven så det är något vi jobbar med hela tiden. Jag vet att det är flera dressyrekipage som fruktar travlängningarna i programmen, men det måste ändras. Eller hur? Därför tänker jag dela med mig med en del tips som jag och min tränare, Lena Englund, klurat på och som faktiskt hjälper. 
 
Först vill jag säga att det är bra om man börjar med korta diagonaler, allt handlar om hur långt hästen orkar länga sin steg. Därför börjar man med korta bitar och ökar sedan succesivt. 
 
• Ha ett spö i din inner hand. När du rider igenom hörnet ska du verkligen göra hörnpasseringen noggrann, och i det kan du samla hästen något samtidgt som du petar med spöet på inner bakben på hästen. Då aktiverar du det benet som är det hästen skjuter på med i längningen. Sitt tillbaka och "lyft" inte hästen med tyglarna. Det kan hända att hästen drar ut sig lite i formen, men det kan behövas för att den ska kunna arbeta genom ryggen. När den blir starkare kommer den kunna gå i en korrekt form även där. 
 
• Rid på en stor volt, ca 20 meter i diameter funkar bra. Ha ett spö i din innerhand. Rid först i ett normalt tempo och se till att hästen spårar och är väl formad. Samla sedan några steg (då kan hästen vilja göra volten mindre eller ta in bakdelen och skjuta ut bogen, var petnoga med att hästen spårar eller möjligtvis att du flyttar ut bakdelen så inner bakben kommer in under magen). Läng sedan traven på volten, peta på inner bakben för att aktivera och ha mycket stöd på yttertygel samtidigt som du ställer med i riktningen. Även här ska du vara noga med att hästen spårar. Gör det några steg och samla sedan igen och tänk passage (det brukar kunna hjälpa för att få in den rätta samlingen). 
 
• Lägg ut ett x antal bommar, helst 5-7. Ha ett långt avstånd mellan bommarna, ca 5-6 "fötter". Du kan placera bommarna på en diagonal eftersom det oftast är där längningarna i ett program sker, annars kan du även ha det längs med långsidorna. Börja länga några meter innan bomserien, rid över och få den "rätta känslan". Fortsätt länga en stund efter bomserien och samla sedan upp på kortsidan. Sedan kan du länga utan bomserie på nästa diagional. Samla igen på kortsidan och upprepa över bomserien. För att få extra mycket lyft i steget kan du ha upphöjda bommar. Denna övning har hjälpt mig och Frolle mest, den är riktigt bra! 
 
 

YESTERDAYS SHOPPING

Allt kommer från H&M, men det jag egentligen ville köpa fanns inte i butiken. Därför har jag också beställt hem 2 plagg, som inte är med på bild. Love it :D 
 
 
 

Friday

Godmorgon! :D 
 
Gud vad den här veckan gått snabbt, men jag har ändå hunnit med en hel del! Idag kommer dagen spenderas i stallet. Som vanligt ska jag mocka och så, och eftersom det är tävling för mig och Frolleman i morgon (ni som läste min förra blogg vet om detta) ska det putsas och packas lite extra. Båda hästarna ska endast skrittas idag då Exet hoppade igår och Frolle ska tävla på lördagen, så jag tänkte slå en signal till Erica och höra om hon har lust att göra mig sällskap på Exet. 
 
Ikväll kommer dressyrelitlaget hem till oss. Vi ska ha trerätters, så mysigt! Jag och mamma står för varmrätten och de andra har delat på resten. Det kommer bli jätteroligt! 
 
 
Bästa laget!
Övre raden från vänster: Miranda F, Nicole M, Amanda F
Nedre raden från vänster: Nathalie L, Lisa A, jag

TRÄNARE

Jag agerade dressyrtränare idag på kvällskvisen, åt Erica och Buttler. Han har haft en skada i ögat så han har varit tvungen att vila ett bra tag, så han har tappat en del muskler. Men nu börjar han komma igång igen. 
De fick endast jobba i skritt då det bara var så gott som slask och is på ridbanan och Buttler har bara broddar fram. Därför coachade jag dom på stora mittvolten i cirkus 45 minuter. De fick jobba mycket med tempoväxlingar och med att Buttler skulle hålla sig på spåret. Han har nämligen lite svårare för att gå i ena varvet och när någon står på insidan om honom drar han sig gärna inåt och 170cm varmblod är inte sååå lätt att hålla på plats. De jobbade på bra och Erica sa att hon blev helt slut efter att jag varit på henne hela tiden, haha! Han var ovanligt lugn idag och arbetade genom ryggen, vilket är vad vi söker efter då han alltid försöker smita iväg genom att sänka ryggen och höja huvudet. 
 
Nu i vinter ska jag försöka hjälpa dom så mycket som möjligt med träningen så Buttler får tillbaka sina muskler. 
 
 
Jag och Buttler i somras. 

Mr Snowflake

Mr Snowflake (Frolle) är en maxad D-ponnyvalack. Han är född 1997 och kom till mig 17/4 2011, då som hopponny. Men jag gjorde snabbt om honom till en framgånsrik dressyrponny!
 
Vi har tävlat upp till nationell FEI tillsammans. På lokal nivå har vi personbästa på över 73%, på regional över 71% och på nationell över 64%. Andra sommaren jag hade honom gjorde vi vår första nationella start, och tre år på raken representerade vi HRPK's elitlag. 
 
Just nu är Frolle utlånad på foder till en jättesöt tjej på obestämd tid. Så fort jag är hemma åker jag dit för att hälsa på, rida honom och hjälpa Saga. Jag är otroligt glad över att jag hittade en så bra fodervärd till honom! 
 
Frolle är en ponny som jag kommit väldigt nära. Han betyder väldigt mycket för mig, och det är honom jag ska tacka för det brinnande intresset jag har för ridsporten och dressyren idag. Jag har till och med tatuerat in två snöflingor som alltså står för avtrycket den här ponnyn gjort hos mig. Han är min bästa vän!
 
 
 
 
 
 
 
 

Presentation - Unexpected

Unexpected/Exet är en mörkbrun Svensk Korsningsponny född 99. Han kom till oss som 5-åring och då som hopphäst till en av mina äldre systrar. Med Annika har han tävlat upp till och med nationell LA+5.
 
Efter det har både min andra syster Madelene och jag också haft honom, och just nu är det mamma som har honom hemma på gården i Hudiksvall. Exet har alltså hängt med i vår familj i väldigt många år och det ser ut att fortsätta i samma spår. 
 
Om ni har några frågor om Exet kan ni ställa dom i kommentarfältet!
 
 

Presentation - Pernilla

Hej, välkommen till min blogg! 
 
Jag heter Pernilla Hägglund och är född 1996, jag kommer från Hudiksvall i Hälsingland men bor just nu i Stockholm. Jag jobbar som groom/elev på Stall Reje utanför Knivsta, där jag hållit till sedan september 2015. Med mig har jag min fyraåriga valack Sir Leon som varit i min ägo sedan november 2013. 
 
Jag är uppväxt på mina föräldrars lantbruk, som nu drivs av min mamma och en av mina systrar. På gården finns det kossor, hönor, katter, hästar och en hund. Jag har så länge jag kan minnas haft en egen häst och alltid ridit på ridskola - både på ridskoleponnys och mina egna hästar. 
 
Våren 2015 tog jag studenten från Naturbruksprogrammet på REAL-gymnasiet i Gävle och det som diplomerad hästskötare. Jag har tävlat nationell dressyr på min ponny Mr Snowflake som varit i min ägo sedan april 2011, men som just nu är utlånad på foder. Leon har jag ridit in själv och visat på bland annat treårstest och kvalitetsbedömning. 
 
Jag är en väldigt driven och målmedveten tjej som satsar helhjärtat på sporten. Min dröm och mitt mål är att bli bäst på min sport, även om vägen är krokig och lång. Här följer ni min resa med framför allt Leon och min vardag som groom på Stall Reje! 
 
 
 
Winners never quit, quitters never win

Ny kategori

I samband med allting nytt har jag klurat på en ny kategori: "Veckans...". Jag vill nämligen på något sätt hylla vissa betydelsefulla, inspirerande, smarta, effektiva, balla/you name it personer, djur, saker eller vad det nu kan vara och detta genom att ge dom ett alldeles eget lite speciellt inlägg en gång i veckan. Det behöver inte vara någon/t hästbaserat utan det kan vara precis vem och vad som helst. 
 
Men det lilla extra med den här grejen är att jag vill att ni ska vara med och bestämma vem som ska bli "Veckans...". Ni får alltså lämna en kommentar med erat förslag som då ska innehålla namnet på den/det ni tycker ska bli samt en motivering till varför just ditt förslag ska bli valt. Jag kommer dock inte alltid välja någon bland kommentarerna utan jag kommer självklart tycka och tänka själv. SÅ BOMBA KOMMENTARSFÄLTET NU och många veckor framöver. 
 

VÄLKOMNA

ÄNTLIGEN kan jag meddela att bloggen är klar för er bloggläsare. Ny blogg, ny bloggportal, ny header, ny design, ny start. Det ska bli riktigt skönt med blogg.se igen, eftersom blogger bara kändes rörigare och rörigare. Och med denna "nystart" tänker jag också att jag ska försöka uppdatera er bättre och med mer intressantare inlägg. Bra va? :D 
 
Jag vill tacka min fina vän Erica Schedin för att hon har ställt upp med att göra en header och sätta in allt åt mig, tack tack tack till dig
 
Nu ska jag sätta fart och börja vår nya resa med lite nya och fräscha inlägg.
 
 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|