Hej!

Hejsan! Hoppas ni gillar bilderna på mig och Frolle lika mycket som jag. Jag tycker han passade så bra i den rosa outfiten, håller ni inte med? 

Jag är i Stockholm hos min pojkvän nu. Idag har vi varit ute på en promenad vid Mälaren. Det var så sjukt fint, i solnedgången och allt! Nu gör vi i ordning oss för att fira nyår. 
Om jag inte skriver mer ikväll så skriver jag det nu - GOTT NYTT ÅR ÄLSKADE NI! Jag hoppas ni får ett grymt avslut på 2013 och en ännu grymmare start på 2014. 

Mitt 2013 har varit så bra på alla vis. Kanonbra tävlingssäsong, träffade världens underbaraste människa, fick ett nytt superfint stall och bästa bebishästen! Känner på mig att 2014 kommer bli otroligt bra det med. Så taggad! Nu kör vi! 







Mål

Jag fick frågan om vad jag har för mål med Leon. Fick samma fråga i början när jag hade honom och då var det omöjligt att säga eftersom jag inte alls kände honom och han inte var inriden. Nu har jag lärt känna honom en del och jag rider honom lite smått.
 
Han har jättebra förutsättningar för att bli en riktigt duktig häst i framtiden, det tror jag absolut. Han är snabblärd, positiv, på språng och otroligt snäll. Att vara så pass känslig som Leon är en stor fördel. Han är hela tiden med i vad som händer och vill gärna undersöka. Med hans egenskaper tror jag absolut att han och jag kommer gå långt tillsammans! Men med en så pass ung häst kan man inte ha för höga mål. Allt kan hända. Därför har jag inga mål längre fram än 2014 och 2015, resten förblir visioner och drömmar. 
Men jag skulle nog snarare kalla det planer inför de närmaste åren än mål. Resultatmässiga mål är omöjliga att sätta. Jag har aldrig varit med på treårstester eller championat så jag vet liksom inte vad som är "bra" (om någon är mer haj på detta än mig får ni gärna kommentera och berätta lite!) respektive "dåligt". 
Det som jag mest kan kalla mål är att vara med på treårstestet som innefattar löshoppning, visning för hand (exteriör och gångarter i frihet) samt ridprov. Själva målet är att vara med på ridprovet. Det är frivilligt men jag ser det som en självklarhet att Leon ska kunna vara så pass riden då att klara av ridprovet. Om man ska nå prestationsklass och kvala till treårschampionat (som jag såklart vill) är det obligatoriskt.
 
Det mest konkreta målet jag har är att fortsätta lära honom och låta han lära mig, försöka hålla honom skadefri och frisk och bara ha massa skoj. Jag njuter av varje pass jag har med honom, det är så himla roligt allting! 
 
 
 

Söndagsmys

Igår hade jag, Fredrik och några vänner söndagsmys hemma hos Erica. Vi åt fruktsallad med grädde och smält choklad till en film. Hur mysigt och gott som helst! 




Sneak peak

Här får ni en sneak peak från dagens fotografering i rosa outfit! :) Vill ni se mer? 




Leon idag

Idag red jag Leon igen. Longerade först och han var verkligen pigg, sprang som en tok och var lite bråkig. Måste vara skönt för honom att komma in på ridbanan där underlaget är mjukt och halkfritt jämfört med i hagen där det är blankis. Efter en stund bled han trött i alla fall och då satt jag upp och red. Han har redan lärt sig att följa fyrkanten mer och att stå stilla även om man har korta tyglar. Han är så otroligt snabblärd. Himla roligt att jobba tillsammans med honom, älskade lillgrabben! 
 
 
 

Tips





Har ni en eller flera hästar som hellre sprider ut maten i boxen än att äta den? Då är era hästar precis som Exet, Frolle och Leon... Men vi har kommit på en lösning som vi körde med för några år sen, men tog bort för att jag av någon anledning inte ville ha det längre. Men nu när vi bytte stall och Leon kom var det väldigt nervöst och rörigt i boxarna. Man måste mocka ut mer, det går åt himla mycket spån och även hö, hästarna äter inte eftersom de inte vill ha skitigt hö som de legat i och det tar längre tid att mocka. Så då satte vi tillbaka dessa skivor för att hästarna skulle sluta sprida runt. Det fungerar så himla bra! 
I början var Leon lite rädd för att stoppa ner huvudet och Exet lyfte bort skivan. Leon vande sig såklart efter en liten stund och vi satte spikar ovanför skivan i Exets box. 
Nu är det mycket lättare att hålla rent i boxarna, så prova det här ni med :) 

Cissan rider Leon

Här har ni filmen från när Cissan rider Leon på ridskolan. Det är mycket som jag hoppat över att visa - men bra för mig att gå tillbaka att kolla på. Om jag skulle visa allt hade ni fått se på långfilm, haha :) 
 
 

Hästarna idag

Idag började jag med Leon. Det var så himla isigt på banan i morse när jag skulle rida honom så vi fick hålla till på gårdsplanen istället. Mamma spände upp rep vid vägen så att vi blev lite inhägnade i alla fall. Jag började med att longera honom en stund i båda varven för att rasta av honom lite. Det verkade verkligen behövas för gud så mycket han sprang och brassade på i traven! När han börjat lugna sig fick han gå på en liten volt runt mig och sedan förberedde jag honom för att sitta upp - hoppade bredvid, stod i stigbygeln, hängde och klappade honom överallt. När han var ok med det satt jag upp. Det första han gjorde var att backa vilket innebär att han inte riktigt förstår. När jag har korta tyglar tror han att jag vill att han ska backa. Då är det bara att fortsätta hålla i tyglarna i samma längd och driva lite framåt och när han går framåt - beröm. 
Skrittade och gjorde lite halter i ca 5-10 minuter, sen la jag in lite korta travsträckor. Först hittade han inte riktigt balansen så då stannade han och drog ner huvudet. Men efter några gånger började han förstå och började balansera upp sig. Man får hejda honom från att dra iväg i traven, han vill gärna flasha.. ;) Eftersom det är vad han vill och är duktig på måste han lära sig att trava med korta steg en kort bit. Många övergångar för honom alltså. När jag gjort detta i båda varven avslutade jag och då såg Leon mycket nöjd ut! 
Det känns helt underbart att jag kan sitta och rida på honom nu, även om det är mycket korta stunder och mycket nytt för honom. Att vara tvungen att koncentrera sig på mig medan det blåser, åker förbi bilar, kommer katter springandes förbi och fälls träd i skogen några hundra meter bort är inte det lättaste, men det klarar min svarta pärla galant! Bästa bästa Leon ♥
 
 
Frolle fick skrittas ut en stund. Tänkte först jogga honom på vägarna men det visade sig vara isgata på de vägarna jag skulle rida på.. Så då fick det bli endast skritt! I morgon ska jag trimma honom på banan i hans nya rosa outfit. Bilder kommer troligtvis att tas av Erica, så snart ska ni få se min manliga snöflinga i en liten tjejigare sida ;) Jag tror faktiskt att han kommer passa superbra i den. Han brukar göra sig bra i starka färger. Det ska bli skoj! 
 
Sist men inte minst hjälpte jag Erica och Buttler när de trimmade lite på ridbanan. Det var längesen jag hjälpte dom så det var roligt att göra det nu. Han har musklat på sig lite och blivit mycket stadigare i formen samt jämnare i sidorna. Hon har gjort ett bra jobb! Dom fick nosa på lite öppnor och det tycker jag dom gjorde jättebra. Om ni vill läsa mer om passet kan ni göra det HÄR
 
 

Ostbricka



Mm.. Igår åt jag, Fredrik, mamma, pappa och Madde ostbricka framför en film. Det var hur gott som helst! Älskar sånt här. Ikväll ska vi mysa till det med chips och dipp istället :) 
 

Fredrik-träning

Tyvärr glömde mamma bort att filma travarbetet men här ser ni i alla fall lite av galoppen. Hoppas det lilla ni ser är bra i alla fall :) 
Frolle kändes riktigt bra i alla fall. Fortfarande lite kvickare bakben i galoppen, upp med blicken och mjukare hand i övergångar. Inga nya "fel" och det känns ju bra! Roligt var det i alla fall. 
 
 

På rull igen

Godmorgon! Nu är vi ute på rull igen. Idag är det Frolles tur. Vi ska träna för Fredrik Böhling genom utvecklingsteamet. Sist jag tränade för honom var förra året när REAL hade honom som gästtränare och då handlade det mest om lösgörande arbete. Han ville att Frolle skulle ha kvickare bakben och vara mer engagerad, så idag får vi se om vi har skärpt oss eller inte. Det ska bli jättekul och kameran är med som vanligt! :) 


Snyggfrippan.. ;)

Duktiga Leon

Leon var otroligt duktig idag. Först gick jag med honom i ridhuset när 4 andra ekipage var där samtidigt. Han tyckte dom var jätteläskiga och ville inte alls gå i närheten av dom.. Haha! Så vi höll oss en bit bort. 
Sen kom Cissan, longerade honom lite för att rasta av honom och sen började hon hoppa/gå på liten volt/hänga/hoppa upp och ner och sist men inte minst rida. Han var lugn och accepterande och vande sig ganska snabbt med små ridskolehästarna som galopperade på och westernhästen som gjorde konstiga rörelser (enligt Leon). Hon både skrittade och travade lite smått. Han ville dock inte följa spåret riktigt och det vill man att de ska göra innan man börjar trava. Han tappade balansen lite också i övergången till skritt så då stannade han till och drog ner huvudet. Efter några övergångar hittade han balansen och kunde skritta igång direkt från trav. 
 
Vi ska träna på att följa spåret på fyrkanten, övergångar och att stå stilla vid på- och avstigning. Cissan tyckte att han var väldigt fin och känslig. Hon tror han kommer bli jättefin senare i utbildningen med hans steg och känslighet, och det tror ju jag med. Kul att höra från någon som verkligen kan att hon också tror det tycker jag! Nu ska jag rida honom i ett par veckor till och sen väntar några månaders vila för Leons del. 
 
 

På väg

Nu rullar bilen mot ridskolan med Leon i transporten. Men frågan är om vi verkligen lastade honom? Han står som ett ljus! Sist vi åkte stod han inte alls stilla och hoppade över bommen. Skönt är det i alla fall att kunna slappna av inne i bilen. 

Leon ska bli riden av Cissan idag. Hon är hemma nu i mellandagarna så då passar vi på att låna henne lite. Har kameran med så ni kommer garanterat få se film sen. Hej så länge! 




Just nu


Ute på en barbackatur med min lilla rackare innan pappas sida av släkten kommer hit, det är den årliga traditionen idag med kalkonmiddag och skridskoåkning! 

God jul

God jul kära läsare! Jag hoppas ni får en helt underbar julafton med massor av god mat, fina presenter och goa människor omkring er. Alla ni är guld värda, glöm inte det. 
 
 
Jag startade julaftonen med att åka till Friskis på julgympa. Det var nästan 100 pers på passet, två ledare och riktigt roliga rörelser. Mina lår är helt slutkörda, haha. Sen har jag tömkört både Leon och Frolle. Båda två kändes superfina och bebisen vart jättetrött i både kropp och knopp tror jag! 
Efter jag varit hos hästarna gick jag in och tittade på Kalle Anka och tryckte i mig choklad. Vi har precis ätit julmaten och ikväll ska vi öppna juklappar och gå midnattsmässa (heter det så?). Jag älskar julafton! 

Måndag 23/12

Hejsan ♥ 
 
Idag åkte jag och Frolle in till ridskolan och tränade för Carro. Jag har ju inte tyckt att han känts så fräsch i vänstra bakbenet senaste veckan, han har betett sig lite konstigt med det. Nu är det dock inget jag alls lägger märke till, utan han är helt som vanligt (om inte bättre). Förmodligen var det en mild överansträngning eller att han sträckt sig i hagen nu när det varit blankis hur länge som helst. Idag visade han att han verkligen inte hade ont någonstans i alla fall. Han var otroligt fin och jag red så jäkla bra! Efter att inte ha ridit ordentligt på nästan två veckor till detta träningspass.. Jag har saknat det. 
 
På eftermiddagen var jag in en till sväng till ridskolan, men på introduktionsmöte inför ungdoms-ridledarkursen jag går. Vi kommer ha ett antal kursdagar då jag och resten av gruppen kommer lära oss att kommunicera med ryttare på hästryggen, alltså föra en lektion och ge feedback. Utöver detta ska jag också få åka på en ungdomsledarkurs som distriktet håller i, helt kostnadsfritt. Det är ungefär samma men man gräver djupare om jag förstått det rätt. ULKen kommer hållas i Bollnäs tre helger i janurari och februari. Efter detta kommer jag även kunna gå ridledarkurs. Detta känns som en jättebra grej att gå, även om det kommer ta ganska mycket tid. Det är ju hur bra som helst att ha detta i bagaget senare när det är dags att kliva in i arbetslivet! 
 
 
Sen har jag sovit. Jag är så trött. Tror att det beror på att stressen har släppt lite och jag kan slappna av och göra det jag känner för. Dessutom har jag träningsvärk från gympapasset på Friskis igår. I morgon klockan 10 ska den tränas bort i alla fall. Gratis julgympa på Friskis blir det då med Madde och pappa. Bra start på självaste julaftonen! :) 
 
 

Hejsan.. Förlåt, igen! Känns inte som att jag bloggar mer än om att jag inte bloggar, haha.. 
 
I alla fall, min födelsedag var superbra. Jag fick en massa fina presenter från Fredrik, vänner och familj. Jag ska självklart fota allt så snart jag kan! 
Idag hade vi "minijulafton" för att även fira med min syster som åker tillbaka till Halland och firar den riktiga julen där. Vi klädde granen och åt julmat samt delade ut lite julklappar. Jag red även på Leon idag, vi travade till och med. Jag tror Fredrik filmade allt så jag ska lägga upp det sen. 
 
I morgon är det träning med Frollsen på ridskolan och ett förberedningsmöte inför ungdomsridledarkursen jag ska gå. Det ska bli skoj! Jag ska verkligen försöka ta mig tid till att skriva mer här nu. Ni får ha det så bra så länge i alla fall, kram! 
 
 

Min dag ♥

Godmorgon! Till att börja med vill jag be om ursäkt för att jag inte bloggat något de senaste dagarna. Jag har haft det lite stressigt med inlämningar och prov. Men allt har gått bra så nu är det lugnt, med JULLOV
 
Idag är det min dag. Jag fyller 17 år! Vaknade upp bredvid världens finaste människa och har redan fått många fina presenter från familjen vid frukostbordet. Men trots att jag fyller år är det dags att gå ut till mina fina grabbar. Jag ska tömköra Leon och jogga Frolle. Ser fram emot det! 
 
Jag lovar att försöka uppdatera er mer under dagen. Kram! 
 
 
I torsdags var jag och tjejerna på Church Street i Gävle och käkade. Otroligt gott! 

HRPK


Sista praktikdagen denna termin och detta år är klar. Nu ska det bli skönt att krypa ner i sängen! 

HRPK


Sista praktikdagen denna termin och detta år är klar. Nu ska det bli skönt att krypa ner i sängen! 

2013-12-17

Gooooodmorgon! Gud, det är ju värsta vårvädret ute. Tio plusgrader, regn och smältande snö är väll inte direkt vad man vill ha när det är julafton om sju dagar.. Vi får hoppas på att det kommer lite snö i helgen åtminstone. 
 
Som vanligt idag är det praktik. Det känns tråkigt att komma dit och inte Indy är där. Jag gillade henne verkligen!
Jag börjar med Frolle som vanligt och tömkör honom i ridhuset, sedan mellan 12-16 får vi se vad jag gör. Klockan fyra kommer knattarna till stallet och då ska jag hjälpa dom. Sen är det ingen mer praktik förrän vecka 3. 
 
Nu ska jag gå ut och göra i ordning Frolleman. Uppdaterar er mer under dagen! 
 
 
 

Fika & massage

 
 
Hahaha.. Här ser ni bild från NB12As julfika! Vi är 7 tjejer som delade på detta plus chokladbollar. Jag har lite ont i magen nu kan man säga. Gott var det i alla fall! 
Longeringen gick jättebra, jag känner mig ganska haj på det och att visa häst för hand. Jag spetsade dock hörseln lite extra mycket efter fler tips man kan tänka på när man visar. Jag ska ju göra det med Leon på vårens treårstest och för att verkligen få fram hans bästa sida kan det vara bra med några knep. Superkul med lite variation till ridningen tycker jag! 
 
Frolle fick massage med arnika idag. Som sagt har han någon störning i bakbenet och idag pratade jag med Eva som ska komma och checka honom och laserbehandla senare i veckan. Hon tyckte dock att jag skulle röra på honom som vanligt lösgörande men skippa samlande och mer krävande övningar, han visar ju ingen hälta. Så i morgon tar jag med honom in till ridskolan för att tömköra honom. Det är bara is här nu så det är ju mestadels för underlagets skull jag vill åka in och göra det i ridhuset. 
Leon pysslades också om. Jag tog på honom transportskydden och gick en sväng på gårdsplanen och övade på att ställa upp honom. Lite svårt i grimma dock. Men jag ville mest att han skulle röra sig med transportskydden mer än i boxen. Det gick kanonbra och han går helt normalt med dom på nu! 
 
Nu ska jag träna bort några av kakorna från idag ;) Hej så länge! 

Godmorgon!

Idag är det fika med tjejerna, redovisning för hästens historia och longering/häst vid hand. Kul! 




Tävlingar 2014

Gud, vad jag längtar till nästa tävlingssäsong. År 2014 är fyllt med nationella klasser och roliga tävlingar som jag verkligen vill åka på. Det är mitt sista ponnyår så jag vill använda det till fullo, även om jag inte alls känner att det kommer bli sorgligt eller ledsamt att avsluta ponnytiden. Jag och Frolle kommer ställas inför nya utmaningar på storhäst-tävlingarna och jag ser verkligen fram emot det! Men nu fokar vi på nästa år och det jag kommer satsa på är Distrikts- och Norrlandsmästerskapen. Hur kul vore det inte att avsluta ponnytiden med DM- och NMguld liksom? Haha.. 
 
 
Här kommer tävlingarna jag "favoritat" än så länge:
 
• 2014-02-23 Hudiksvalls Rid- & Ponnyklubb LA:P1 & LA:P2
 
• 2014-03-02 Fagersta RK FEI Lagtävlan & FEI Mästerskap
 
• 2014-04-27 Överby Hästsportförening FEI Lagtävlan & FEI Mästerskap
 
• 2014-05-09 - 2014-05-11 Stora Wäsby Fältrittklubb 
 
• 2104-05-17 Njurunda Ryttarförening LA:1 & LA:P1
 
• 2014-05-24 - 2014-05-25 Bollnäs Ridsällskap 
 
• 2014-05-29 Hudiksvalls Rid- & Ponnyklubb FEI Mästerskap & FEI Lagtävlan
 
• 2014-06-27 - 2014-06-30 Gripens Ryttarförening
 
Det kommer självklart eventuellt bli ändringar eftersom det är väldigt mycket i maj. Som det ser ut nu kommer jag nog plocka bort Stora Wäsby, men det får vi se lite närmare. Kommer förmodligen också lägga till någon i mars/april för att jämna ut det lite och förhoppningsvis hitta tävlingar som har Lagtävlansprogrammet och LA:4. 
Ska bli så otroligt roligt att tävla, och det är bara 3 månader kvar! 
 
 
 

Söndag

 
I morse red jag Leon! Hängde på honom något varv på den lilla volten först, sen satt jag upp och red samma. Efter en stund utökade vi volten och mamma släppte, dock var linan mellan henne och mig och Leon förstås som en säkerhetsgrej. Jag red honom i kanske 5 minuter på ungefär en 10-15 metersvolt i skritt och några steg i trav. Han spände tyckte det var obehagligt dom stegen vi travade så vi lät bli det idag och bara provade rida utan att mamma gick bredvid. Så himla roligt att det gick bra och jag är så stolt över min lilla kille! Nästa gång kanske vi kan prova oss på att trava igen. 
 
Sedan red jag ut på Frolle, en kortis bara. Jag börjar fundera på om han har ont eller problem i sitt vänstra bakben. Han har börjat hota när man ska ta av honom täcket med det benet och vilar det hela tiden. Så har han aldrig gjort förut och han brukar pendla med att vila benen. Jag är tveksam på om det kan ha med hans två sår på bakbenet att göra, men man vet aldrig. Det kan även handla om att han är överansträngd. Jag märker dock inget när jag rider, men jag tycker att det är svårt över huvud taget att känna hälta på bakbenen. Min equiterapeut ska i alla fall komma och kolla honom och laserbehandla så får vi se vad hon säger. Annars åker vi in till kliniken och kollar upp det. Mitt fina hjärta.. ♥
 
 
Sen har jag, mamma och en av mina systrar varit på en julmarknad här i närheten. Det bjöds på glögg och pepparkakor och det var en kvinna som spelade dragspel. Jättemysigt var det! Nu är det stallfix och plugg som gäller resten av kvällen.. 
 
 

Att se fram emot

Jag har massor av saker att se fram emot nu. Kanske inte så stora saker, men det är dom små som gör livet helt underbart att leva! Tänkte i alla fall skriva upp några plus här. 
 
♥ Jag och min klass ska gå på Church Street. På torsdag efter skolan ska vi iväg och käka, som en av våra traditioner innan varje terminslov. Kan inte bli bättre än med världens bästa tjejer och godaste maten! 
 
♥ Jullov. På fredag avslutar vi andra höstterminen och halva tiden av gymnasieåren har gått! Så sjukt skönt att veta att det bara är halva kvar liksom. Och två veckor lov kommer verkligen sitta fint nu. 
 
♥ Jag fyller 17 år. På lördag, 21:a december, är det äntligen min dag! Det bästa av allt är att det bara är ett år kvar tills jag fyller 18, woho!
 
♥ Utvecklingsteamsavslutning och träning för Fredrik Böhling. Längesen jag tränade för honom nu så det ska bli jätteroligt att se hur han tycker vi utvecklats. Dessutom ska det bli skönt att avbsluta höstens utvecklingsteam och få diplom. 
 
♥ Jag firar nyår i Stockholm. Jag hänger med min pojkvän och hans familj hem till dom någon dag innan nyår och stannar där till den tredje januari. Ska bli riktigt roligt att fira med Fredrik och i Stockholm! 
 
♥ Ridledarkurs. I januari drar en ridledarkurs som jag är anmäld till igång. Superbra chans och otroligt nyttig grej! Det ska bli jätteroligt. 
 
 
Vad ser ni fram emot? 
 
 

På väg hem

Hejsan! Just nu uppdaterar jag er från tåget på väg till Hudiksvall. Jag har haft två riktigt bra dagar hos min bästa vän. Igår käkade vi tacos och gick på basket, heja dragons! Det var luciabasket och derby. 
Idag har vi gått på stan hela förmiddagen tills det att det var dags för mig att åka iväg. Äntligen är alla julklappar köpta och dessutom en del till mig själv också! 

Klockan fem ska jag vara träff med utvecklingsteamet. Vi ska äta tacos och göra någon aktivitet tror jag. Ska bli kul! Men egentligen vill jag stanna hemma och rida.. Det får vänta till i morgon :) Jag uppdaterar mer senare! 








Vila i frid ♥

Igår fick Indy somna in på grund av en allergisk reaktion. Hon är en ponny på ridskolan som jag brukar rida när jag har praktik där och det har precis börjat släppa för henne i ridningen. Det känns otroligt tråkigt, och det river upp en hel del känslor i mig. Hoppas hon får det bättre på de evigt gröna ängarna! Vila i frid finaste tjejen ♥
 
 

2013-12-12

Tja! Sitter på mitt rum och känner typ hur hela huset gungar.. Men hej, Ivar, var det bara du? Haha gud.
 
Jag kände inte alls för att skritta ut på Frolle idag och riskera att få något svävande föremål på oss, så grabbarna fick komma in tidigt och gosa ner sig i boxarna som var fyllda med nytt spån och massor av hö. De klagade inte! Så nu när det blev en ledig kväll för mig har jag letat på alla jäkla hemsidor efter en fin nyårstopp. Den jag velat ha länge nu visade sig inte finnas kvar i min storlek så jag köpte en annan, men den är ju också fin. Jag kommer i alla glittra som tusan! 
 
Nu ska jag sätta ihop ett inlägg med bilder från min och Frolles snöpulsning. De är riktigt fina och jag längtar efter att få visa er!
Hoppas ni tyckte filmsnutten var bra förresten :) 
 

Pulsar

Här kommer en kort film från gårdagens ridpass i djupsnön. Hur mysigt som helst! Måste vara bland det bästa som finns :) Glöm inte att ändra till HD och helskärm. 
 
 

Morgonmys

Jag och Leon har varit ute på en morgonpromenad i mörkret nu innan det är dags för mig att sticka iväg till praktiken. Vi gick en liten bit längre på vägen som Leon är väldigt skeptisk på - mycket läskiga hundar, rundbalar, broar osv. Vi gick över en träbro och det gick jättebra! Det var dagens planering så efter det vände vi och gick hem igen. 

Nu har jag ätit världens största frukost - två koppar te, två tallrikar med fil och flingor och tre mackor. Jäklar om jag inte orkar med hela den här praktikanten nu.. ;) Frolle hänger med in, dock så rider jag utan hjälp men det gör inget. Bara speglarna är väldigt mycket till hjälp faktiskt. Ska bli jättekul! 





Skrittat och pulsat

Idag red jag på Leon igen, utan att ramla av haha.. Jag filmade hela arbetet med honom idag så jag tänkte klippa ihop och lägga upp här inom kort! Så nöjd med honom. 
Jag och Frolle pulsade men det blev tyvärr inga foton. Fotografen hann inte komma hem innan det mörknade på så jag hade piffat upp oss för ingenting. Men mysigt ändå och han var jättefin! Han verkade tycka det var superkul för öronen var spetsade och han ville aldrig sluta galoppera, haha. Nästa helg ska vi få allt på bild i alla fall! 
 
Bild från förra året när vi pulsade :)

Hur är Frolle att rida?

Hur tror DU att Frolle är att rida? 
 
Dom flesta av er har ju följt mig och Frolle ett bra tag nu. Jag har beskrivit näst intill varje ridpass och ni har fått se massor av bilder och filmer från tävlingar, träningar och ridturer hemma. Så det skulle vara superkul att läsa hur ni tror det är att rida Frolle. Om ni vill kolla på filmer kan ni söka på Pernilla Hägglund så kommer min kanal upp, eller gå in på "videos" i kategorier här bredvid. Om ni vill kika tillbaka på bilder kan ni gå in på "fotoinlägg" i kategorier. Den jag tycker stämmer in mest vinner och länkas! 
 
Så, hur är Frolle att rida egentligen...? 
 
 
 
 

2:a advent

Godmorgon allihopa! 2:a advent, snö, sol och 10 minusgrader.. - hur mysigt?! 
 
Jag ska snart gå ut och ta in Leon och göra i ordning honom för dagens aktivering. Vi fortsätter på gårdagens arbete idag och det ska bli spännande. Men vi har tagit det mycket lugnare och steg för steg nu så jag hoppas det går bra! 
Lite senare idag ska jag och Frolle rida på en åker i djupsnön och bli fotograferade. Just nu verkar det som att det kommer bli en vinröd outfit. 3 mot 2! Det var längesen jag red i den så det blir nog bra. Den vita skulle jag tro kommer smälta in väldigt i bilden. Men det kan hända mycket i kommentarsfältet på ett par timmar.. ;) 
 
Vad ska ni göra denna urfina söndag? :)
 
 
 
 

Vilken outfit?

I morgon ska jag och Frolle fotograferas i djupsnön. Men jag har ett problem som jag skulle vilja ha hjälp med! Vilken outfit ska Frolle ha i morgon? 
 

 
Beige/vit? 
 
 
Vinröd? 
 
 
Svart/marin?
 
 
Grön/svart?
 
 
Blå/orange?
 
 
Blå/vit?
 
 
 

L&F idag

Leon var först ut idag och han riktigt duktig. Började med att gå runt med honom i boxen och framför allt böja honom i nacken åt vänster. Detta förberedde på honom på vad vi skulle ute på gårdplanen - skritta på en liten volt med mycket vänsterställning. Jag ställer vänster för att få mer kontroll på honom och för att han ska se vad jag gör när jag sitter upp och så vidare. Först stod jag bredvid, klappade extra hårt överallt och sen ställde jag mig i stigbygeln för att sedan lägga mig över honom. Sen skrittade vi på en liten volt med mig som "förare". Mamma var bara där som hjälp ifall något skulle hända. Jag gav hjälper såsom smackning och styrning och broms. Det här fungerade superbra, han var lugn och accepterade det. Sen stod i stigbygeln och drog högerbenet mot flanken och rumpan, sen svingade jag benet över sadeln och satte mig en lite stund. Hela tiden var Leon vänsterställd. När jag satt där upp ställde jag om till höger och sedan till vänster igen för att han skulle se mig från båda håll. När jag var nöjd gled jag av och mamma gick på en liten volt med honom och sen satt jag upp igen. Efter det avslutade vi och jag och Leon gick ut på en liten promenad. Jag är väldigt väldigt nöjd med honom idag och allting kändes väldigt enkelt! I morgon ska vi fortsätta och eventuellt att jag skrittar lite uppsuttet, och då kan vi ju hålla till på ridbanan också. Nu är vi back on track
 
Jag och Frolle tog en tur i eftermiddagssolen. Jag red barbacka och gud så mysigt det var! Frolle lika glad idag över att snön äntligen är här, haha. Han kändes kanonfin även om han ville brassa på hela tiden. I morgon ska han få bli av med sin energi i djupsnön i alla fall. Det ser jag verkligen fram emot! Finns ju inget roligare än att rida i djupsnö. :) 
 
 

2013-12-07

Helgens i princip alla planer är inställda. Cissan skulle ju komma hem och "rida in" Leon i helgen samt ha en clinic för alla klubbmedlemmar. Men eftersom alla tåg från Skåne är inställda kommer hon inte hem, så allt blev struket. Verkligen verkligen jättetråkigt. Jag säckar dock inte ihop för det! Jag kör på hemma själv med mamma i så fall vad gäller Leon. Vi har ju backat och för tillfället är nästa steg att sitta upp och rida. Jag har lärt honom allt annat så varför ska jag inte kunna detta? Det är bara att prova och läsa av honom därefter. Vi har blivit riktigt bra vänner och känner varandra bra, så jag tror absolut det kommer bli enklare denna gång. Men jag skickade ett meddelande till Cissan och frågade efter några konkreta tips, det är ju alltid bra! 
 
Frolle ska om jag får tag på en fotograf ridas i djupsnön, annars flyttar jag det till i morgon och kör på en till uteritt idag. Ikväll ska jag börja skotta banan så det går att rida där, så man kan jobba och träna ordentligt inför 2014's tävlingssäsong. 
 
Sen tänkte jag hinna med att träna och plugga lite också, fullt upp hahaha.. Men emellanåt tänker jag kika in här och uppdatera er! 
 
 

Gohästar

Frolle var helt exalterad över all snö på våran uteritt. Han var så himla pigg och framåt och ville bara galoppera fort hela tiden, men dressyrryttare som jag är ville jag ju träna lite övergångar och enkla byten haha.. Han gjorde det ändå bra som försökte hålla speedet inom sig någorlunda, men innan jag avslutade fick han springa av sig i alla fall. Himla mysig tur på min stjärna ♥
 
Alldeles nyss var jag ute och "aktiverade" Leon. Borstade och gosade lääänge och han måste vara den pussigaste hästen (efter Frolle) jag mött. Han älskar när man pussar honom på sidorna på mulen och när man klappar honom i pannan! När vi gosat en bra stund sadlade jag och hängde på honom. Det gick jättebra och jag kan ställa mig upp i stigelbygeln i princip vanlig fart nu. Provade lägga upp benet på flanken och lite på rumpan men han brydde sig inte. La tyngd i stigbygeln och hängde lite lätt även från höger sida. Kan ju vara bra att lära honom från båda sidor eftersom det kan komma att behövas i framtiden. Otroligt nöjd med honom idag, fina fina Leon! 
 
 

Kaooos

Gud vilket snökaos, och värst i hela Sverige är det här i lilla Hudiksvall. Jag är inte ett dugg förvånad haha.. Alla tåg vart inställda till Gävle och all kollektivtrafik över huvudtaget här står stilla. Som tur är missar jag ingenting i skolan då lärarna ställde in alla våra lektioner då det bara var två elever på plats. 
 
Jag har varit ute och fotat hästarna i första snön och den enda som var någorlunda glad över att komma ut var Frolle som sprang runt en stund! Men nu står alla tre vid höbalen och myser i vintertäckena. Nästan lite avis på dom ;) 
 
Håll utkik så kommer bilderna upp här lite senare! 

Godmorgon!

Snökaos! Jag sitter hemma och kommer inte till tåget på grund av oplogade vägar, och då är pappa jäkligt tuff vad det gäller att köra i snö också så för att stoppa honom krävs det några decimeter. Vi får se om jag kan ta ett senare tåg om vägen är lite uppkörd eller plogad. 
 
Men även om snön skapar kaos är den så himla mysig, äntligen liksom! Jag kan knappt bärja mig tills ikväll när jag ska rida i det. Åh gud vad kul det ska bli! Men nu ska jag ta tag i en inlämning i Idrott. Så vi hörs senare :) 
 
 

Wiie

Jag kikade nyss in på fronter och kollade om det kommit upp några nya resultat från prov osv och såg att jag fick A på min APL-uppgift om rutinerna på praktikplatsen, hur olika saker sköts och så vidare. Kul! Dessutom ville rektorn på skolan sätta upp min affisch "10 råd till lärare om hur man kan anpassa lektioner för elever med adhd/add" på sitt kontor och läraren tyckte den var riktigt snygg. Det var jätteskoj! Kanske kan snappa åt mig ett A där med..? ;) 
Efter detta fick jag lite pluggmotivation och satte igång med en rasjämförelse som vi fick i måndags. Jag jämför Arab och Fjording, två väldigt olika raser kan man tycka men egentligen inte jätteolika. Ganska intressant faktiskt! 
 
 
 
Affischen som jag gjorde på kommunikationen. 
 

På språng

Sitter vid middagsbordet och slänger i mig lite efterrätt. Jag hängde med mamma till stan och hjälpte henne att handla mat och lite annat, så jag hann absolut inte rida medan det var ljust ute. Vi kom nästan nyss hem så jag får tillbringa kvällen i stallet istället. Men det gör inte mig något, lika mysigt ändå! 
 
Nu ska jag skynda mig ut till mina älsklingsgrabbar, vi hörs senare :) 
 

Jacka

Nu har min elitjacka gjort sitt, efter tre trogna år tillsammans är det dags att skrota. Min favoritjacka som jag använt i stort sett varje dag, vinter som sommar, sen jag fick den. Nu tänkte jag börja kika på en ny jacka, den ska vara ganska tunn som man kan ha i princip året om med tjockare tröjor på vintern då. Googlade ridjacka och hittade snyggaste jackan från Hööks för bara 479:- och broderbar. Men så finns den jäveln inte kvar. Åååå... Så himla snygg ju! 
 
Har ni några tips på snygga, stilrena jackor till ett rimligt pris? 
 
 

Åker tåg

Godmorgon allihopa, jag sitter på tåget till skolan. Jag älskar onsdagar! Jag har sovmorgon, en lektion som är älsklingskommunikation och kommer hem halv två. Idag när jag kommer hem ska jag kila ut till stallet på en gång. Frolle är först ut med en uteritt. Det blir nog lite klättring och intervaller, det var länge sedan. Sedan ska jag gå på en promenad med lille Leon, hänga lite i stallet och bara gosa. 
Resten av kvällen får vi se vad jag hittar på, kanske åker och gymmar lite med en kompis eller så stannar jag hemma och bakar kladdkaka ;) En bra dag ska jag ha i alla fall, och än så länge har den varit finfin! 




Stor..?

Jag får ofta höra att Frolle ser så himla stor ut, och det tycker jag nog själv med. Så nu tänkte jag klargöra en gång för alla - Frolle är en maxad D-ponny! Inte större, inte mindre. Men, han är ganska högrest och rak i ryggen. Dessutom är han väldigt maffig vilket kan vara en bidragande orsak till att många tycker han ser större ut. 
 
Tycker ni han ser stor ut? 
 
 

Tisdag

Hejsan! Allt bra med er? Igår mådde inte jag särskilt bra så då la jag bloggen åt sidan. Idag mår jag dock mycket bättre, även om det fortfarande inte riktigt känns helt hundra. 
 
Tisdagar är ju som ni vet praktikdag. Jag brukar ju ta med Frolle in och träna, men nu fick han överlämna det till Leon istället. Ridskolechefens dotter som är unghästutbildare kommer hem från Skåne i helgen och då ska hon sitta/rida på honom, så vi åkte in med honom idag också så Åse kunde "tömköra" honom. 
Till att börja med krånglade han när vi skulle lasta. Han vägrade gå in, ställde sig på tvären, kastade sig bakåt och stegrade. Jag höll mig i skinnet, blev väldigt frustrerad om jag ska vara helt ärlig men det gick bra. Jag höll mig lugn och använde mig inte utav rösten utan bara kroppspråket. Vi spände upp två linor i sidorna på transporten men han fortsatte att testa gränserna. Till slut förstod han att vi inte tänkte ge upp och gick hur snällt som helst in och stod så snällt medan mamma stängde. Resan in till ridskolan gick väll.. okej? Jag åkte epan så det var mamma och Madde som åkte med Leon. Han hade hoppat över bommen med frambenen och förstört grimman efter ca 10 minuter. Men efter det gick det jättebra. Krångel även vid lastningen när han skulle hem, dock inte lika länge. Men hela hemvägen hade han inte rört en fena, så det är antagligen en sak som han måste vänja sig vid. 
Han var jätteduktig när Åse tömkörde. Från början fattade han ingenting och blev riktigt förvirrad, så då for han i full fart bakåt. Hon gjorde ingen stor grej av det utan lät honom göra så tills han började gå framåt istället för hennes smackning. När han väl fattat vad hon ville gick det jättebra, han spände av och travade fint. Sen gick jag några varv runt ridhuset så han får kika på allt innan lördag. Han såg en riktig snygging i speglarna som han gnäggade åt, hahaha.. Gullegrisen! 
 
Väldigt stolt över honom som gjorde allt relativt bra. Men vad mer kan begära av honom? Han är ju världens goaste häst ♥
 
 

Duktiga grabbar

Frolle var väldigt mjuk och fin redan från början idag. Däremot var han lite för lat och bekväm, han ville gärna lunka på och bara vara. Men jag tjatade på honom och försökte få igång honom! Det blev bättre efter några kvicka övergångar och nya frågor hela tiden. Som sagt så jobbade vi lösgörande - mycket övergångar, varierat volter och rakt spår, öka och minska volten och lite sidvärts. Han gjorde allt kanon. 
 
Leon var också väldigt duktig. Han hade lite svårt att stå stilla på gången från början men det beror förmodligen på överskottsenergi och blåsten. Alla tre var väldigt uppspelta i hagen och sprang som tokar när jag släppte ut dom. Men med tanke på hur mycket det låter i träden och ledningarna är det inte konstigt att dom är på tå. Efter ett tag slappnade han av. Madde kom ut och stod bredvid Leon och höll i honom lite löst för säkerhetens skull. Jag gjorde uppsittningsrörelser, hängde på honom, stod i stigbyglarna och gled ner. Han stod stilla hela tiden och berömdes med morötter. Sen avslutade vi när det gick så bra. 
 
 
Hjälm på! 

1 månad

Idag har jag haft och ägt Leon i en hel månad. En otroligt härlig månad känner jag, jag trivs verkligen med honom och jag kan absolut se oss på tävlingsbanorna i framtiden. Han är en så himla trevlig individ, lätt att ha och göra med och galet snäll och gosig. Ibland funderar jag på om det verkligen är en tvååring som jag har i stallet. Jag tycker vi hunnit med precis så mycket som jag ville denna månad, kanske inte riktigt enligt planeringen man "ska" gå efter men man kan inte alltid följa det. Jag hänger på honom, jag har suttit på honom (men åkt av..) och han har åkt i våran transport. Det är väl hemskt bra framsteg tycker jag! 
 
Ser fram emot nästa månad och alla månader efter det. Vi kommer nog bli ett riktigt bra team! Finaste lille Leon ♥
 
 

1:a december

God morgon ♥ 
 
Det hade ju varit bra gosigt att somna i ett grönt november och vakna i ett vitt december, men det är 5+ och strålande sol här. Skadar ju inte, men julkänslan saknas förstås. 
Sov ända till 10 idag, inte ofta det händer numera men det var så skönt. Idag ska jag rida Frolle på banan, lite lätt och lösgörande arbete. Han har ju vilat två dagar nu medan jag varit i huvudstaden, så jag vill ju inte köra igång med värsta svettpasset liksom. Jag tänkte att jag skulle prova sitta upp på Leon igen ute på banan, men det blåser så himla mycket att jag nog skippar det. Istället hänger jag på honom i stallet och kanske kanske sitter upp en kort stund där inne om det går bra att hänga. Jag vill inte riskera att åka av igen av något onödigt skrämsel som lite blåst. Vilken häst blir inte lite extra kinkig när det blåser liksom? 
 
Sen tänkte jag gå in och julstäda mitt rum, dammsuga över allt och plocka fram lite julpynt. Är himla sugen på att flytta om i mitt rum också, men det får vi se. Sen ska jag plugga också, vi har prov i ridteori i morgon. Känner att jag har ganska koll på det men det är alltiv bäst att plugga lite extra. 
 
Hur ser eran söndag och första advent ut? 
 
 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|