DET HÄR MED RUBRIKER???

Shit vad det har blåst, eller ja blåser, här idag!! När jag var ute och red på Frolle kändes det som att vi skulle flyga iväg som en hjälplös liten vante. Eller nåt i den stilen. Frolle piggade i alla fall upp det med att vara heeeelt underbar. Ville inte sluta rida för att han var så galet fin. Red honom ganska länge, med lite konditionsträning uppför den så kallade "kladdbacken". Stretchade ut honom ordentligt när vi var hemma i stallet igen (har börjat med att stretcha honom nu med speciella övningar för han ska få mer bogfrihet och få mjukar muskler, vilket jag tror, och vet, kommer hjälpa oss ännu mer på tävlingbanan). 
 
Nu ska jag hoppa upp på crosstrainern och jobba, ta en dusch och fortsätta läsa på Femtio nyanser av honom - såå bra bok så det inte är sant, har läst 2 kapitell och jag är fast. 
 
Förresten; Vet ni vad jag kom att tänka på under rdituren i blåsten? Det är ju superbra träning att rida när det blåser, eftersom att det händer mycket omkring en och låter mycket. Då får hästen och även ryttaren för den delen träna på att hålla fokus på varandra och inte låta det distrahera. Så låt inte bli att rida nästa gång det blåser, utan de det positiva med det!
 

TORSDAG

Sitter på busstationen i Hudik och väntar in bussen hem. Bredvid mig har jag en hel drös med nya saker, som jag såklart tänkte fota när jag kommer hem. Urmysigt att vara i stan helt ensam när det nästan inte är några folk ute, efter som inte Hudik har sportlov ännu. Måste bara säga att jag älskar Carlings personal här, pratade på om allt möjligt med killen i kassan idag haha ;)


GOOD NIGHT

Hej! Ledsen för att jag varit så oaktiv idag... Jag har verkligen haft en fullspäckad dag, något att göra hela tiden. Började med att rida Frolle i soluppgången vilket var supermysigt, sedan åkte jag in till stan och fick massage (som verkligen inte var skönt, men ja, som man bäddar får man ligga..). Efter det åkte jag direkt hem, tog en snabb fika och gick ut till banan för att hålla i en lektion för E & B. Passade på att rulla upp byxorna och sola benen, 8+ i skuggan har det varit här idag! Erica var på mig att jag måste ta tag i sadelkammaren, rensa ut det som ska slängas och säljas. Så det gjorde jag med henne som hjälp efter lektionen. Det tog ungefär 2 timmar. Gick in och fikade lite igen innan jag och mamma åkte till stan och handlade mat. Kom hem halv åtta och då gick jag ut och mockade!

Fullspäckad dag, minst sagt. Nu myser jag ner mig i sängen med min nyinköpta bok, god natt!


NÅGRA LÅTAR

1. Nelly med Hey Porsche påminner lite om FloRidas Whistle. Just därför älskar jag den! Den går verkligen hela tiden på högsta volym hos mig nu.
 
 
 2. Train med Mermaid är jättehärlig. Man vill bara dansa när man hör den, riktigt bra!
 
 
 3. One Direction med One way or another. Gograbbarna sjunger en go låt, bättre kombination får man ju leta efter.
 
 
4. Sia med Breathe me. Vackraste låten som finns! Om ni inte redan har kikat på filmen jag har gjort, do it. Jag älskar låten tillsammans med videosarna. 
 

SNOWFLAKE IDAG

Idag var herr snöflinga finfin, lätt att arbeta med. Vi red som sagt igenom FEI Mästerskap och i det ska man i galoppdelen vända upp på medellinjen i vänster galopp, volt mot V, enkelt byte vid X, volt mot R och ett enkelt byte innan man går ut på spåret igen. Frolle är astagg på att galoppera på medellinjen, har alltid varit. Så han kör upp huvudet och vill dra iväg och jag säger stopp eftersom man måste förbereda för volten på en gång. Det är även därför halterna på medellinjen inte är så bra som dom ska vara. 
 
Lena hoppade red också lite på honom för att känna av vad man kan göra för att han ska sluta med det på medellinjen. Det var inte enklare än så att jobba med övergångar mellan galopp och skritt på en liten volt, känna att han är ordentligt loss och inte drar iväg varken i fattningen eller i skritten. Så det ska vi såklart jobba mycket med! 
 
I morgon ska Frolle få ta det lugnt, galoppera på lite, gå lång och låg och skritta mycket. Sedan är det dags att förbereda för programträningen på lördag. 
 
 
Gillar verkligen den här bilden. Den speglar verkligen mig och Frolle, hur flummiga vi är och hur roligt vi har det! Bästa vännen ♥

FRISÖRFRÄSCH

Shit, kolla skillnaden... Halva håret borta, just like that! Snacka om att det ser mer välvårdat ut nu och jag ser vuxnare ut. Vet dock inte hur det går med donuten nu, haha! 
Bestämde ny tid för att slinga det ljusare på påsklovet. Nu ska det förändras minsann ;) 
 
 

TISDAG

God morgon/god förmiddag! 
 
Jag har varit ute en sväng till stallet redan och ridit Exet. Han var fin idag, lite seg i början men det ordnade upp sig mot slutet och blev raka motsatsen - som vanligt ;) 
Strax före tolv ska jag åka till frisören. Jag är supersugen på en förändring, typ klippa av mig hälften. Men samtidigt måste jag tänka på att det ska gå att göra en donut, som dessutom blir snygg och inte sådär spretiga flätor runt om. Åh, hjälp mig! Ska i alla fall bestämma en ny tid för att slinga eller göra ombré sen.. 
Efter klippningen ska jag åka direkt hem, lasta Frolle och åka till ridskolan. Vi ska träna för Lena kl.14, så det blir lite stressigt. Kameran får stanna hemma idag, vet att mamma tycker det är jobbigt att filma då hon inte riktigt ser hur det går då. Så idag ska hon få vila och bara chilla på läktaren! 
 
Vad ska ni hitta på idag? :) 
 
 

SMYGTITT FRÅN IDAG

Istället för att rida på Frolle idag longerade jag honom, som jag faktiskt planerade igår. Haha, glömsk! Frågade Erica om hon ville fota oss, och det ville hon. Så jag har massor av fina longeringsbilder och även porträttbilder från idag som jag tänkte bjuda på under kvällen. Men först en smygtitt! 
 

MÅNDAG

God morgon!
 
Måndag idag, vilket för betyder leeeeediig. Haha! Jag ska strax gå ut och göra stallet färdigt. Tänkte att jag skulle tvätta schabrak och benlindor idag, det behövs inför träningarna denna vecka. Sedan ska jag rida grabbarna bus. Funderar på om Frolle bara ska joggas lång och låg. Han fick pulsa i blötsnö igår i cirka 40 minuter, så han kanske har lite träningsvärk. Jag ska börja med ett stretchschema på honom också, så tänkte börja med det idag efter ridturen! Exet får jobba på idag också. Igår red jag kanske 1 mil på honom, han blev dösvettig, stackarn. 
 
Ikväll ska jag titta på avsnittet av ponnyakuten som jag missade igår samtidigt som jag tar ett pass på ct:n. Kommer somna gott ikväll! ;) 
 

PHOTOS BY ME

 
Ett urval av alla bilder jag har på mina hårddisk. Har ni någon favorit? Lämna gärna en kommentar! :) 

VISSTE NI ATT...

... jag har spelat innebandy? Jag spelade i Njutångers IF och var vänster back. Det bästa med det var att gå axel mot axel mot en motståndare och ta ut ilskan på dom, haha. Måste medge att jag saknar det riktigt mycket! 
 
... inte tycker om mjölk, trots att jag bor på en bondgård? Mjölk går endast ner till min mage om den är riktigt iskall och kommer direkt från ladugården. Annars blir det vatten eller juice! 
 
... jag var en riktigt bitch, eller vad man kan kalla mig, när jag var liten? Jag var väldigt säker på min sak och var absolut inte rädd för att säga vad jag tyckte. Brukar ofta få höra det från mina kompisar nu, haha! Tur jag har förändrats lite i alla fall ;) 
 
... jag för några år sedan älskade att skriva noveller? Det var ofta deckare och fick en lärare att nästan börja gråta genom att läsa en av dom. Haha, jag var djup där ett tag! Tror jag har en hel drös med noveller kvar på datorn, så om någon är intresserad kan jag publicera en här. 
 

... jag älskar att gå igenom foton från förr som jag lagt upp eller bara fotat? Jag tittar ofta igenom kamerarullen på min mobil, eller flödet på Instagram. Superkul att kika igenom och få återblickar ju! 
 

MELBA.SE

Googlade lite på Jeffrey Campbell-kopior och klickade mig fram till webshopen Melba.se! Nu är jag fast, har defintivt fått en ny favvoaffär, haha. Om jag inte hade varit skyldig mamma nästan alla mina pengar på kontot hade jag lätt klickat hem några dösnygga plagg. Kika in där ni också, för att få lite inspo och något att sukta efter! :)
 

ÅTERBLICK

Hälsinge Dressyr Cup 2011
 
 
År 2011, första året jag hade Frolle, deltog jag i Hälsinge Dressyr Cup. Det är en cup med 4 deltävlingar på lokal nivå. Första omgången gick på Tunalids Ridklubb där jag och Frolle debuterade på tävlingsbanan tillsammans helt. I deltävlingen fick vi 70.0% och vann. Det fortsatte i den stilen i dom övriga deltävlingarna. 5/5 möjliga vinster fick vi. Jag tyckte det var helt otroligt, vad hade jag köpt för rosettplockare?! Underbara Frolle.. 
Jag var så himla stolt och är såklart det idag också! Min superponny! Det jag tycker mest är otroligt med det här är att vi, mindre än ett år senare, går upp till nationell nivå. Mina planer från början var att ta det lugnt första året, kanske vara med i div.2-laget. Dock var jag med i Elitlaget på hösten där vi placerade oss som 3:a i totalen. 
Winners never quit, quitters never win.. 

SPORTLOV ♥

Äntligen en veckas frihet ♥ Den här veckan ska jag passa på att göra saker som jag inte hinner med annars, som att klippa håret, få massage, hålla i någon/några träningar med Erica, åka in och träna för Lena, städa i stallet, hälsa på mormor osv. Ska lägga ner mycket tid på att umgås med mina favvograbbar! Sen ska jag såklart hålla igång uppdateringen här också. 
 
Igår var jag ut och skrittade med Frolle i 40 minuter ungefär. Blev inget längre för att Jennie och Erica skulle komma över på kvällen. Vi kikade på Chalet Girl, åt gosaker och hade det supertrevligt. Idag har hästarna vilodag då jag har annat att göra. Jag har varit in till badhuset en stund och kollat på två av mina kusiner som tävlar i simning. Moa vann 100m ryggsim, stooort grattis! Strax ska jag åka över till bästisen Felicia som jag inte sett på jättelänge. Det ska bli mysigt. 
 
Men nu ska jag ändra lite i information om mig och hästarna, som man kan läsa genom att trycka på bilderna i spalten till höger om inläggen. Mer inlägg kommer upp under kvällen! 
 
 
 

LÄNGTAR

Åh vad jag längtar till jag får sommarlov. Har massor av planer - som att göra om i stallet. Har några riktigt balla idéer som jag diskuterat med Erica som ska hjälpa mig. Vi ska göra sadelkammaren rymligare och måla om och göra riktigt snyggt både där och i/utanpå stallet. Det kommer bli så MIG, jag lovar! 
 
Såhär ser stallet ut nu, fast bilderna är tagna någon gång under 2011/2012. Men jag har inte direkt ändrat något. 
 
 
Visst ser det lite rörigt ut nu med vissa plankor är omålade? Men det kommer bli riktigt snyggt och stilrent. Shit, jag vill nästan börja nu! 
 

21/1-13

Åh, jag älskar torsdagar. Det betyder ju att det är fredag i morgon och då blir allt så mycket enklare!
 
Jag har haft ett samtal med min mentor idag om valen inför tvåan. Jag frågade om man var tvungen att välja specialidrott eller naturvetenskap, eller om man bara kunde göra det som ingår i kursen. Jag har hela tiden trott att man måste välja mellan det, men där trodde jag fel. Så jag ska inte läsa utökat program, utan bara det som behövs så att säga. Då kommer jag kunna lägga ner mer tid på träningar med Frolle de dagar jag slutar tidigt - om schemat kommer se ut som de nuvarande tvåornas. Det känns superbra, och jag känner mig mer taggad till att fortsätta! Vi pratade även lite om praktiken och vi bestämde att jag ska vara på Hästkliniken mars ut och efter påsk är jag två veckor på ridklubben och sen varje måndag till sommarlovet. 
 
Jag hann med ett tidigare tåg hem så hann rida Frolle medan det fortfarande det var ljust. Vi var ute i ca en timme bara då han gick ganska tufft igår. Jag strävade efter en rund, taktmässig och luftig galopp. Han blev så fin i slutet, jag behövde inte göra mycket mer än att gunga med liksom! 
 
Nu tänkte jag försöka blogga lite, har varit himlans dålig på det nu. Ni får gärna kommentera vad ni vill läsa om! 
 
 

ONSDAG

Hej! Ledsen för att jag inte har uppdaterat er. Även om det låter lite classy så har jag verkligen varit upptagen. Om jag inte varit ute med hästarna eller i skolan så sover jag, haha. Är himlans trött hela tiden, så ska bli sjukt skönt med sportlov nästa vecka! Men nog om det. 
 
Igår kom mamma och Erica med Exet till Lervik åt mig vid lunch. Innan hade vi haft muntligt foderprov som jag fick A på! Därefter var det alltså hoppträning för Leif Hall. Exet var på hugget som vanligt, men ändå inte övertaggad. Men det brukar vara värre när man rider på kö och det är "bam bam bam". I traven blev han ganska springig så jag fick jobba med halvhalter och att sätta honom på bakbenen, men Leif sa då att jag skulle driva på honom istället. Men det struntade jag i eftersom att Exet inte hade blivit bättre av det. När han blir springig måste man ta det lugnt, hjälpa honom med takten och kittla honom med skänklarna vid armbågarna. Hur som helst, han hoppade superbra! Det var jätteroligt och det flöt på bra. Det blev något kråksprång och någon vägring som berodde på att jag inte tog ut svängen ordentligt och att det blev knas med galoppen på en linje. Men jag är jättenöjd! 
 
 
 
Duracellen ♥
 

SUNDAY, FUNDAY

Tjoho! Jag började söndagen med att hålla i en träning för Erica och Buttler. Det är inte bara dom som lär sig, utan även jag lär mig mycket av att hålla i och hjälpa till med andras hästar. Jag blir bättre på att sätta ord på saker och ting och övar upp min ryttarkänsla och ögat för att se vad som ska göras! Superkul att märka skillnad från gång till gång. 
 
Sedan har jag ridit mina grabbar, gick helt okej. Blev lite missförstånd när jag red på Frolle men det ordnade vi upp. Efter det testade vi släppa ihop Frolle med Buttler, för att se hur dom reagerade på varandra utan att oss tvåbenta i vägen. Buttler ska göra Frolle sällskap under tisdagen eftersom Exet ska med till skolan och hoppträna för Leif Hall och pluttis Frolle klarar inte av att vara själv så länge.. Tur att Buttis ställer upp! Det gick i alla fall jättebra att ha dom ihop. Frolle försökte verkligen få kontakt men Buttler dissade honom helt, haha! 
 
Nu har jag precis käkat lite middag, tänkte städa lite på mitt rum och sedan träna på crosstrainern. Ikväll ska jag bänka mig framför ponnyakuten, få mig ett gott skratt, och slänga ihop en kladdkaka kanske? Hästarna ska såklart nattas också. 
 
 
Bilder på gofisarna från våren 2012 ♥

PROGRAMTRÄNING @ CALLA CURMAN

Idag åkte jag och Frolle iväg på en programträning för Calla Curman. Vi red FEIs individuella mästerskapsprogram. 
 
Frolle kändes inte så fin som han varit senaste träningarna idag, eller så var det jag som var lite ur form. Både igår och idag har jag varit känslig och blivit irriterad för allt, så det kan bero på mig! Det vart inte några supermissar, men jag kände att han inte riktigt lyssnade och kom mellan mina hjälper. Det blev någon taktmiss i galoppen och lite annat slarv. Men vi belönades med 62,9% (!!!!!) och två åttor på ett enkelt byte och ökade skritten. Jag tänkte bara wow, hur gick det där till? Vi hade trots allt ett bra flyt, satte skolorna och vann på min noggrannhet i vägarna osv. Bara 1,1 procent från årets mål! Känns helt otroligt att vi fick dom siffrorna, vi kan ändå. 
 

ALLA ♥ DAG

Hej på er sötnosar ♥
 
Hoppas alla ni har haft en fin alla hjärtans dag! Började dagen med att lägga två presenter till mamma och pappa på bordet som dom skulle se vid frukosten. Kändes kanonbra att lämna huset då. Mamma fick en glasbjörn som håller i ett hjärta och bakom den är det en skylt med en fin text. Pappa fick en stor stenskylt med text på och ett hjärta i ena hörnet. Verkligen superfina som jag hittade på Interiörhörnan alldeles utanför skolan. Det finns otroligt fina och roliga saker där, jag och mina klasskompisar brukar gå dit på lunchen och kika på allt haha! 
Sedan har min dag inte varit så mycket mer märkvärdig. Blev jätteglad för en väns skull på hemresan, och det gjorde hela mig varm! Har varit ute på en riktigt mysig tur på Frolleman, gasade på lite. På hemvägen träffade jag på Matilda som skulle åt samma håll som mig. Kul att prata lite med henne, längesen sist. Vi har gått i samma klass genom högstadiet, men som med alla andra gamla klasskompisar skildes vi åt vid sommarlovet. Superkul! 
 
 
Jag idag! :) 

SLÄPPER JAG ALDRIG PÅ KRAVEN?

Får några dagar sedan droppade det in en kommentar från en person som undrade om jag aldrig släppte loss när jag red, utan alltid tänkte på hästens form. Jättekul att du frågade, och jag tog inte ett dugg illa upp! Snarare tvärtom - om man har frågor ska man ställa dom. 
Jag vet inte om det kanske är flera som tycker jag verkar trimma hela tiden osv? Tänkte i alla fall klargöra lite i det här inlägget om det ämnet. 
 
 
Jag tror det är lätt att uppfatta det så att jag mest trimmar på banan och alltid rider i en kontrollerad form, inte släpper på bromsen och låter hästen sträcka på benen. Eftersom jag nästan bara lägger ut bilder/filmer då vi rider på banan, tränar för någon, tävlar eller liknande kan man lätt tro det. Men det är ju faktiskt så enkelt som så att det är rätt krångligt att ha med någon som fotar när man racear på en smal stig i skogen eller intervallar uppför en backe. Eller hur? ;) 
 
Det är otroligt viktigt för mig att variera träningen med hästarna. Jag har lagt upp en "plan" för hur jag ska på ett ungefär lägga upp träningen i år, för att jag och Frolle ska nå ett så bra resultat som möjligt. Det är inte (läs inte) min plan att rida innanför 4 väggar och nöta på program varje dag och kanske skritta ut på lång tygel då och då. Nej, för tusan! Jag tränar på banan 2-4 gånger i veckan. Då sitter jag inte och rider varv på varv, utan jag gör passet så intressant för Frolle som möjligt genom att hitta på nya saker hela tiden och få honom att ställa frågor. När jag inte rider på banan rider jag ut på vägarna och i skogen. Där passar jag på att dra på i full galopp, blandat med lite mer krav. Jag tycker det är ett utmärkt sätt att träna mer samlande övningar på ute på vägarna eller i skogen. Energin kommer av sig själv och hästen är uppmärksam. Jag har faktiskt nästan alltid bara ridit ut på vägarna fram till i somras ungefär. Då kände jag att om jag ska komma någon vart är det dags att trimma mer på banan OCKSÅ. Se vart det tagit mig och Frolle nu - han är finare och fräschare än någonsin. Variation är nyckelordet
 
Visst önskar jag ibland att jag hade ett ridhus att rida i när det är dåligt väder. Men faktum är att det bara stärker oss, vi klarar av att rida ute i bitande kyla, spöregn, stekande sol. Det har bara stärkt oss! 
 
Jag och mina hästar busrider mer ute i skogen än vad ni nog kan ana, tror jag. Hur roligt är det inte att låtsas att man är inne på en galoppbana, känner pulsen öka och rivstartar på en sandväg. Att känna hur hästen tar i för allt den kan och sprudlar av glädje och energi, det är underbart. 
 
 
 

"LEDIG"

Åh vad skönt det är att komma hem och vara lite ledig. Har planerat in en timmas springtur på crosstrainern och lite styrka nu det allra första. Sen ska jag duscha, plocka lite på rummet och göra det lite mysigt tänkte jag med lite tända ljus och så. Det ska svaras på några mejl, checka av tävlingar och göra en förminskning av mitt rum till matten. Senare ikväll ska jag gå ut och pussa mina grabbar god natt och kasta åt dom lite mer kvällsmat, går ju inte att hålla sig helt borta från stallet ;) Självklart ska jag även hålla uppdateringen igång, så håll utkik! 
 

BUS I HAGEN

Igår när Erica skulle gå genom Frolle och Exets hage med Buttler till ridbanan, började mina grabbar busa som bara den! Hon hade även kameran med sig och lyckades klicka några fräna bilder. Check it out ♥
 

HÄLSINGLANDS HÄSTKLINIK

På måndagar har ju jag praktik, som ni vet. Det var lite roligare igår, då det kom in några som jag kände med sina hästar. Till exempel så kom Erica in med Buttler på ett, av innan många, återbesök. Tänkte skriva lite om deras "ögonresa" nu, Erica får flika in om jag har råkat skriva fel någonstans!

I höstas blev Buttler stucken i sitt öga av troligtvis en taggbuske i hagen. Hornhinnan blev drabbad och han fick hög feber. Det var riktigt allvarligt, så allvarligt att veterinären förberedde Erica på att han kanske måste klara sig med bara ett öga. Han lämnades in på kliniken för operation. Veterinären drog ned en lambån (någon slags hinna som kommer inifrån ögonlocket) som skulle skydda ögat.
Ett tag stod han även med en slang fäst intill halsen ner i ögat som han fick medicin genom.

Efter flera månaders droppande, skyddande, besökande, oroande osv. börjar man verkligen se skillnad! Erica har varit otroligt duktig och noggrann, tagit hand om ögat på bästa sätt och varit riktigt försiktig. Nu kam Buttler se igen, dock inte på hela ögat, men det kommer han så småningom. Lambån tror jag skulle få sitta kvar, då den inte gör någon skada av att sitta kvar där.

Riktigt skönt att det löste sig, utan att han behövde förlora ett öga eller bli för evigt blind! Så här ser det ut nu :)

https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3962908/images/2013/pic_5119dba6e087c31d307cfe30.jpg" class="image">


FROLLISBOLLIS ♥

Min fin snöflinga slutar aldrig imponera på mig, helt otroligt! 
 
Som ni förstår gick träningen idag riktigt riktigt bra. Efter att jag hade ridit fram honom lite ville Lena hoppa upp och känna på honom lite, och det fick hon såklart. Hon tyckte han kändes superfin att rida, vilket jag själv också tycker! Verkar som jag hittat ännu fler knappar på honom nu och kan nå honom djupare, det är ju jätteroligt. När hon red honom en stund kände ju hon vad vi skulle träna på idag och hur han utvecklats från sist hon satt på honom, vilket var väldigt längesen. 
 
Fokuset idag låg på att få honom att lägga mer vikt på bakbenen och ta ut steget mer. Vi jobbade på en 20-meters volt. Red först samlat en stund för att hitta hur jag skulle rida för att få honom i mer uppförsbacke vilket gick ganska snabbt. Det handlar bara om små små hjälper, främst vikthjälper, men samtidigt gör dom otroligt stor skillnad. Sedan flyttade jag ut bakdelen lite några steg och red sedan framåt en bit och samlade sedan upp honom igen. Det är där i tempoväxlingarna jag måste vara noga med att sitta tillbaka och med mitt kroppsspråk säga "lugn" och inte släppa efter i sätet och ramla framåt - då tappar Frolle bakdelen och det blir springigt. Det här gjorde vi i både trav, galopp och förvänd galopp. I vänster varv la vi även in som bakdelsvändningar i vart annat hörn. En ganska simpel övning, men satan vad nyttig den är för Frolle och även för mig! Det här är absolut något man kan ta med sig in på framridningen och för trimdagar på hemmaplan! 
 
Mamma filmade lite på mig och Frolle idag, tänkte tanka över på datorn och ladda upp. Vill ni se? :) 
 
 

HEMKLICKAT

 
Klickat hem lite snygga/bra att ha-saker. Har fått dille på kepsar nu, och kamouflerat är ju så snyggt så vad blir inte bättre än en kamouflagekeps?! En ny vårjacka och en piké från Grand Prix Collection - typ det enda snygga ridplagget Gina Tricot lyckades skapa. Sen silikonsnoddar och face fix som man använder runt ögon och på mulen för en snygg tävlingsglans. Frolle kommer verkligen skina 2013's tävlingssäsong! Beställde också en hinkhållare som är praktisk att ha med på meetings och hänga upp vattenhinken i och ett par vita ridhandskar med extra bra grepp. Vad tycker ni om mina inköp? :D 
 
 

VECKAN SOM GÅTT

Hej på er! Ledsen att jag inte varit så aktiv den här veckan. Jag har inte mått så bra, varit otroligt trött (slutade faktiskt med att jag brast ut i gråt vid ett samtal med min mentor..) och varit så himla less på skolan. Nu ska jag försöka bita ihop och se framåt mot dom roliga dagarna som väntar. Har ganska roliga grejer inplanerade nu och snart drar tävlingarna igång, så min motivation kommer nog komma tillbaka ganska snart!  
 
I måndags kom mamma in med Frolle och Exet till kliniken för tandraspning och vaccinering. Det var väll ingen höjdare direkt, men men.. Tror faktiskt jag ska försöka få tag på Aasne ändå. 
 
På tisdagskvällen, efter ett jobbigt dressyrpass på lervik, var det dressyrträning med Frolleman. Han var superfin, lite stel men det lossnade mot slutet. Galoppen var otroligt mjuk och fin! Fortsatte på arbetet vi gjorde med ett pass hemma på banan efter skolan på onsdagen. Då var han såå härlig. Gjorde egentligen inga speciella övningar utan bara slipade på simpla saker - men det är lika nyttigt som fysiskt stärkande övningar! 
 
I torsdags åkte jag och hoppade med Exet faktiskt, ville känna lite på honom innan han ska med till Lervik om två veckor och träna för Leif Hall. Fokuset låg på takt och rytm under träningen och val av väg. Åse ville att jag skulle lägga fram skänkeln mer på Exet och kittla honom lite, för att han skulle ta för sig mer med frambenen och bli mer fri. Hon sa också att jag inte skulle bry mig om formen och släppa lite på stödet då han hängde sig lite i handen på mig för att han skulle balansera upp sig själv. Det fungerade superbra och han fick otroligt taktmässig trav. När jag travade av gick han nästan upp i lite mer framåt passage, haha. Men Exet måste ju alltid få flippa ur lite, det går ju inte att undgå. Så benen gick som jag vet inte vad ibland över sockerbitarna och han la in lite snygga ryggningar och tjut också, haha! Man kan ju lugnt säga att den här ponnyn har energi i alla fall ;) 
 
Och idag var jag ute i två timmar på Frolle i skogen och busade. Tiden bara rann iväg, men roligt hade vi i alla fall! I morgon är det träning för Lena, supertaggad på det. 
 
 

VAD TYCKER NI?

Nu är den nya designen uppe, jag är supernöjd! Lite ändringar jag själv ska fixa med som informationen när man klickar på bilderna till höger, smileys och sånt smått. Tack igen, Erica!

Vad tycker ni? :D


NY DESIGN PÅ G

Dags att bloggen får en uppfräschning igen! Erica knåpar ihop en ny design till mig just nu, och den kommer bli så snygg. Den kommer bli proffsigare och mer mig. Hoppas ni kommer gilla den lika mycket som jag gör i nuläget :) Mumma! 
 
 

HAHA

 
Hur rolig är inte den här bilden?! Men det är samtidigt tragiskt, eftersom det är så himla sant. Många hästägare öser på sina stackars pållar massor av olika täcken, för att dom fryser. När ska vi inse att hästen inte har samma temperaturkänslighet som oss människor.. 
Visste ni till exempel att en häst fryser mer när temperaturen ligger runt nollan än när det är 20-? Så är det faktiskt. Men då ska man självklart inte lägga på flera lager av täcken ändå. Om man ändå påstår sig tro att sin häst fryser är det väll mer värt pengarna att köpa tjockare täcken än flera? Sedan finns det olika sätt man kan göra sin täcken man har tjockare, utan att behöva köpa nya. HÄR kan ni läsa om hur Alexander Zettermans hästskötar Ida täckar sina hästar med hjälp av duntäcken. 
 
 

PRAKTIK

Hallå! Måndag och ny vecka, härligt :D Jag sitter på praktiken nu och käkar min lunch - yoggi, fruktkusar med skinka, banan och tropisk juice. Har längtat efter att äta hela förmiddagen, haha. Det har kommit in några hästar nu, någon hältutrednig, raspning och ett ultraljud. Förutom det har jag sorterat bland klinikens säkert hundratals journaler. Hittade på Exets journal också som jag kikade i, spännande grejer faktiskt.
Om en timme kommer mamma in med grabbsen. Anette ska kolla igenom munnarna på dom och vaccinera!

Vi hörs mer senare :)


TUGGEBEHOV

Visste ni att hästen har ett tuggbehov på 16-18 timmar per dygn? Det har dom, och det är extremt viktigt att låta hästen tillfredsställa sitt behov - annars kan den drabbas av stereotypier. 
 
Hästen har egentligen otroligt känslig mage och är egentliga inte gjord för att smälta det kraftfoder vi ofta ger den som havre, müsli, mineralpellets, betfor osv. då dom innehåller mycket fetter och stärkelse. Hästen saknar gallblåsa och kan därför inte ta hand om fetterna. Deras saliv innehåller heller inte enzymer, som vi, som börjar bryta ner maten red i munnen utan när maten kommer ner till magsäcken är det mikroorganismer som tar hand om det. Därför är det viktigt att hästen tuggar sin mat ordentligt och inte kastar i sig, och det gäller främst kraftfodret. Grovfodret ska man alltid lägga in först åt hästarna för att de ska bilda så mycket saliv som möjligt innan kraften kommer in. 
 
Hästen har ett tuggbehov på 16-18 timmar om dygnet och får inte någon mättnadskänsla, som vi får efter att ha ätit. Hästen tuggar tills tuggebehovet är tillfredsställt och om det inte finns mat att tugga på, ja då hittar den annat att tugga på, som hagstolpar, krubbor, träd, och det är då man börjar kalla det för stereotypi (beteendestörning). Då är det oftast för sent för att kunna göra något åt det också. Därför är det otroligt viktigt att man ger hästen mat så den kan uppfylla sitt behov. Om man inte har fri tillgång ska man ge många små portioner under dagen. 
 
 
Mina hästar går på fri tillgång om dagarna, alltså dom har en höbal i hagen som dom kan gå och äta av när dom vill. Ibland när dom kommer in på kvällarna äter dom inte höet som ligger framme för att deras tuggbehov är tillfredsställt. Då brukar jag ge dom kraften (havre, betfor och mineralpellets) med en gång, eftersom jag vet att dom ätit ute. Däremot om jag har ridit innan nattningen brukar dom slänga sig på höet med en gång och jag väntar en stund med att ge kraften, för att minska risken för foderförstoppning, tarmvred och liknande. 
 
Det tar ungefär 36 timmar för fodret att vandra genom hästens kropp. 
 
 
 
 

GOD MORGON

God morgon lördag!
 
Ska ni göra något kul idag? Det ska jag :D Tänkte rida ut på hästarna i det underbara vädret, ska bli supermysigt. Sedan ska jag övningsköra in till stan till Hudik Hästsport. Där ska jag äntligen köpa mina orangea benlindor, härligt! Frolle kommer bli så snygg när outfiten är komplett. Vad tror ni? 
Ikväll ska jag såklart sitta framför Melodifestivalen med massor av gott med mina föräldrar, det är ju standard. Ser fram emot Gina och Danny som programledare! 
 
Ledsen att jag inte uppdaterade er något, men jag fick "oväntat" besök från en vän som var här hela kvällen. Vi hade det supermysigt, snackade och tittade på ÅsaNisse - sån jäkla skön film, haha - med mamma och pappa! Ska försöka vara lite bättre nu under helgen, sätta mig ner på riktigt och skriva ordentliga inlägg och hoppas på att ni vill vara delaktiga! 
 

FREDAG 1 FEBRUARI

Aahh, ny månad! Jag gillar februari :)

Sitter på stationen nu och väntar på tåget eftersom bussen var inställd. Tänkte titta in för att berätta att jag har no plans ikväll, helt ledig alltså. Så vad passar inte bättre än att blogga? Ett perfekt tillfälle för er att önska inlägg eller ställa någon fråga ni sitter och tiggar på. Passa på :D

Lovar att uppdatera er bra i sånna fall!


Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|