Min häst ÄR bäst

Hemskt ledsen över att jag inte uppdaterat er live från Strängnäs men det har varit fullt upp och det har hänt så otroligt mycket roligt! 
 
Nya personbästan i 3/3 av klasser, en vinst och år 2013's mål är AVKLARAT. Man kan lugnt säga att detta har varit min och Frolles bästa helg hittills! 
 
Fredag: 62,094 i FEI Lagtävlan. Nytt personbästa trots en ganska dålig känsla under ritten. Vi var båda två lite okoncentrerade vilket berodde på en stressad framridning. Jag fick honom inte alls tillräckligt lösgjord vilket märktes av i programmet. 
 
Lördag: 64,512% i FEI Mästerskap!! Nytt personbästa och vi nådde detta års mål, helt otroligt. Det kändes skitbra, han ökade och belönades till och med med 6,5 poäng på några. Alla enkla byten satt och det var så himla roligt att rida! Kanonritt från både min och Frolles sida. 
 
Söndag: 69,47% i LA:P1 (nytt personbästa) VINST och 62,195% i FEI Mästerskap. Han kändes super i LA:P1 men tyvärr kom det en fluga in i örat på Frolle precis innan startsignal så vi fick lite störningar då och då under programmet, som under en galoppserpenting där jag fick 7,5 men skulle säkert fått 8-8,5 om han inte ruskat på huvudet. Vi fick en 7:a på vår sista ökning, vilket verkligen är helt otroligt! Flera stycken 8:or fick vi också. 
Framridningen till mästerskap kändes kanon, han var så himla lätt och det flöt på väldigt bra. Dock var jag väldigt tröttis och det märktes i programmet. Jag orkade inte rida honom fram i handen riktigt så det blev liksom lite tamt och blygsamt, även fast jag gjorde allt jag kunde. Men jag är nöjd med Frolle! 
 
Vi har minst sagt haft en riktigt grym helg. Nu ska vi ladda om inför Vännäs och Norrlandmästerskapen i Augusti och sätta upp nya mål. Spännande! 
 
 

God morgon!

God morgon ♥ Jag har släppt ut hästarna så Frolle hinner vara ute ett par timmar innan vi åker, mockat och packat det sista. Vid halv elva ska jag plocka in dom och borsta samt knoppa Frollisen. Innan dess ska jag äta frukost och packa in i bilen! Årets mest efterlängtade helg är här, wiihooo! 
 
Om det är någon av er som kommer vara på Gripens RF nu under tävlingarna får ni gärna komma fram och prata :) 
 
 
Jag och Frolle i Gagnef under en elitomgång 2011. Mycket har hänt sedan dess! 

Vi åker!

Åh, vi åker i morgon till Gripen! Det fixade sig! Annika skjutsar mig till en början, vi möter mamma någonstans på vägen, lastar ur Frolle och byter dragbil och fortsätter sedan mot älskade Strängnäs. Wiihoo, ska verkligen göra allt för att denna helg ska bli den bästa på alla sätt! Det ska bli så kul. 
 
Nu ska jag packa det sista och sedan hoppa i sängen. Vi åker runt halv 12 i morgon, så det blir en ganska lugn morgon. Vi hörs mer under tävlingshelgen! 
 
 

Tävling, eller inte?

Hate to say this, men tävlingen kan komma att bli inställd för mig. Mamma var tvungen att åka till min syster i Söderköping i morse som mår väldigt dåligt och fått åka in till akuten, vilket är ca 5-6 timmar från oss med bil. Vet alltså inte riktigt när mamma kommer hem igen, men eventuellt kommer min andra syster Annika skjutsa ner mig och Frolle i morgon så kommer mamma dit. 
 
Jag hoppas verkligen allt löser sig. Jag har längtar efter denna tävling hela säsongen... Jag uppdaterar er om läget så fort jag vet, men ni får hålla tummar och tår för att jag ska kunna åka! ♥
 
 

Galopp

Provade nya funktionen på Instagram under en galopp på Frolle. Roligt att det finns nu, men tråkigt att dom härmat Vine.. (Testar om det funkar att dela det här, annars kan ni klicka er in till filmen i vänsterspalten här på bloggen!)
 
 
Frolle kändes fin. Traven var avslappnad och lättpåverkad, likaså galoppen. Jag tog med spöet under turen idag, som jag lämnat hemma senaste veckan för att jag kände att jag behövde bli mer aktiv i skänklar och inte överanvända framåtdrivande hjälper. Tycker det har funkat bra och jag försökte fortsätta tänka på att bara peta med spöet om jag inte fick den reaktion jag ville ha, typ som om han inte riktigt lyssnade på sidförande petade jag på inner bakben samtidigt som jag stärkte skänkeln. Flyttade honom lite fram och tillbaka över vägen i skänkelvikning och sluta i trav och galopp för att lösgöra honom. Duktig ponnyskrutt! 
 

Exet kändes också fin, han satt fast lite i höger sidan så jag fick jobba loss honom ordentligt med övergångar och skänkelvikningar. Det blev bättre mot mitten och då satte jag igång med lite galopp som var riktigt bra idag! Jag lättade lite från sadeln och tog fram skänkeln någon centimeter mot armbågen för att kittla honom där och hjälpa till med takten. Han tyckte det var superkul ute idag! 
 
 

New in

 
Linne från Lindex 
Shorts från Lindex
 
 
Skjorta från H&M 
 
 
Ring från H&M
 
 
Armband från Guldfynd
 
+ underkläder från Lindex och Gina Tricot
 
 

Hemmadag

Idag blir det en dag hemma för mig. Regnet öser ner så då kan man vara inne och städa utan att känna ångest för att inte vara utomhus, eller hur? Mitt rum bara måste städas ordentligt, det är kaos just nu haha. Sedan tänkte jag börja förbereda transporten och lite foder till vi ska åka på fredag. Vi har skjutsat skräp i den för någon vecka sedan så det är fula smutsfläckar på insidan av ena väggen och i taket som jag tänkte skura bort. Det ser ju inte speciellt bra ut när man kommer med en skitig transport till ett stort meeting ju.. Det ska också läggas in en spånbal i förrådskammaren ifall vi skulle behöva fylla på där borta. 
 
Tänkte om jag skulle fotografera det jag shoppade i måndags också, så jag har något smaskigt inlägg att bjuda på i alla fall! Ska såklart också rida. Frolle ska joggas och lösgöras på hacket och Exet kanske jag ska tömköra, eller så ska även han ridas på hacket. Jag har god tid på mig att bestämma! 
 
 
En låt som ni bara måste lyssna på, den rullar på 24/7 i mina öron. Såååå bra! ♥
 

Tömkörning för Frolle

Igår tömkörde Lena Frolle. Jag har ju tömkört honom några gånger tidigare, som ni vet, men jag är inte lika rutinerad som Lena och kan därför inte riktigt plocka fram på samma sätt som henne. Just nu ligger fokusen på att få honom att hitta sin inre längningsförmåga kan man säga, haha. Det verkar som om det handlar om att han inte riktigt förstår vad han ska göra och med mig skumpandes på ryggen med ostadiga skänklar blir det inte bättre för honom, så därför är tömkörningen ett bra alternativ. 
 
I början ser man att han är lite spänd på tömföraren, alltså Lena. Det har jag sagt tidigare att han tycker det är lite obehagligt till en början men efter en stund accepterar han det och försöker. Han vänder sig ibland vilket är hans sätt att säga "vänta, jag fattar inte, kan vi ta om det?". Efter några varv kommer han ner lite i formen och slappnar av, vågar lita lite mer på Lena och springer fint. Fick en kommentar av Jessica Schnell medan hon red på Frasse samtidigt som Frolle tömkördes: "Inte visste jag att du hade en lusitano-hingst"! Det gillar vi, inte sant? :D
I slutet länger han ju verkligen ut sig! Han var så duktig. Det blev en lång avskrittning och sedan stretching på det. Idag har vi varit ute i skogen och busat av oss! 
 
I morgon ska Lena tömköra honom igen och sedan är det två ganska lugna dagar innan vi styr mot Strängnäs och ett 3-dagars meeting på Gripens Ryttarförening
 
 
 

Måndag

Idag har jag haft det så bra! Red Frolle och Exet i morse. Det blev bus i skogen med båda två vilket både jag och herrarna uppskattade. Sedan åkte jag in till stan med Felicia och shoppade samt fikade på älsklingsjambo, godaste mackorna finns där! Kändes välbehövligt såhär med en dag på stan med min bästa vän. Shoppade massor kändes det som, men som vanligt när man kommer hem är det inte lika mycket i påsarna som man trodde haha. Bilder kommer!
 
Nu på kvällskvisten cyklade jag ner till sjön med Jennie och Erica samt deras hundar, Indra och Tea. Vi badade och busade, jätteroligt avslut på en jättehärlig dag! Nu ska jag hoppa i sängen och ladda upp inför morgondagen som ska spenderas vid havet med bästis, all day long. Vi hörs! 
 
 
Fick mina betyg idag. Jag är mer än nöjd! 

Söndag

Hejsan! Jag har haft en underbar helg tillsammans med fina vänner, sena kvällar och ännu senare morgnar, men så värt det. Igår var jag bara hemma några timmar på kvällskvisten för att göra stallet och rida. Frolle gick lite lösgörande både ute på en gräsväg och på banan. Jobbade honom på volt och försökte bara få ett jämnt stöd i handen, enkelt men nyttigt! Han kändes fin i slutet :) 
 
Kände mig så himla onyttig nu när jag kom hem så jag drog igång en halvtimmes styrka, skönt att få det ur sig liksom! Men jag har inte alls varit onyttig, snarare tvärtom. Men det kanske är för att jag inte varit hemma, jag vet inte.. Skönt var det i alla fall! 
 
Senare ikväll ska jag och mamma åka in till ridskolan med Frolle. Lena ska tömköra honom och jag tänkte ta med kameran och filma! Hoppas han håller sig i skinnet och inte är så mammig, då ska det nog gå bra. 
 
 
Har ni något ni vill läsa mer om är det bara att skicka iväg en kommentar, så jag försöka uppfylla önskemålen! :) 

Glad midsommar!

Hoppas ni än så länge har gjort er en underbar midsommarafton! Jag har ridit som vanligt, åkt och lämnat tillbaka en traktorvagn som vi lånat och bytt radion i epan så nu fungerar det att lyssna på musik igen. Men vilket jäkla krångel det var att få dit den! Nu ska vi strax sätta igång grillen och käka med mina föräldrar och mormor, sen åker jag vidare till Enånger till min fina bästis ♥
 
Såhär ser jag ut ikväll! Glad midsommar ♥
 
 

Snabbis

En snabbtitt in här, känner mig så dum som inte uppdaterat! 
 
Jag har jobbat mycket senaste dygnen, igår jobbade jag även till 1 på natten för att vi skulle blir klar med första skörden. I morse vaknade jag upp med nackont och trött kropp så jag gick och la mig vid 10 igen och sov till halv ett. Då kom Eva och laserbehandlade Frolle som var mycket finare och mer "harmonisk" än förra gången. Inga spänningar i nacken efter att jag bytt bett, roligt att det gav resultat, och jämnare i bogarna! Han vilar idag och Exet blir motionerad av Erica. Själv ska jag in till stan och ha en "dressyrkväll" med ridklubbens "dressyrtanter". Vi ska äta och kolla på filmerna från dressyrstaffetten och sen blir det också prisutdelning. Den lektionsgrupp som fått bäst procent vinner, såklart! 
 
Tränade med Frolle igår och det gick bra. Han har utvecklats mycket i skolorna nu, så nu jobbar vi med övergångar mer. Han kändes riktigt bra faktiskt! 
 
Jag lovar att jag ska försöka komma igång med inläggen igen! 
 
 

18/6-13

Hej hallå tisdag! Jag gick upp strax efter sju idag för att jobba, men det visade sig att det hade regnat under natten så då blev det inget än på ett tag. Dessutom hade stortraktorn fått punktering på sitt vänstra framdäck så jag hjälpte pappa att ta av det och lassa på det på släpvagnen, så det är också en anledning till att inte blev någon körning. Vi har fått typ 5 punkteringar inom loppet av en vecka, 3 traktordäck och 2 balvagnsdäck har gått. Vad är oddsen liksom? 
 
Så idag har jag ledigt, även om jag tycker det är rätt ledigt att köra traktor också haha. Tänkte passa på att städa rummet, cykla en stund och styrketräna! Jag själv märker ingen skillnad alls på min kropp efter att jag har börjat träna mer så jag ska ta före- och efterbilder med några veckors mellanrum som jag hoppas kommer visa större skillnad än vad min spegel gör.. 
Ikväll ska jag och Frolle åka in till ridskolan och träna med dressyrgruppen. Idag ska vi rida igenom LA:3, om jag inte har fel, och filma. Vi har liksom en dressyrstafett mellan alla äldre dressyrgrupper på klubben, ganska roligt tycker jag! Frolle har känts riktigt fin dom senaste dagarna så jag ska försöka få honom lika fin och lösgjord idag. 
 
 

Måndag

Huuur skönt var det inte att vakna upp i morse utan ett alarm på 04:50?! En ledig måndag, guld värt alltså. Gick direkt ut till hästarna efter att jag ätit frukost och gjorde klart allt. Både Frolle och Exet gick superbra idag! Jag tycker att jag red jättebra och kunde påverka dom med minimala hjälper. Det var så roligt att jag nästan inte ville sluta rida! Red på hacket och joggade dom idag istället för igår och Exet skummade som vanligt ändå trots att han inte har något bett i munnen haha. 
 
Resten av dagen har jag suttit i traktorn och pressat 79 balar. Det blev ett jättestopp en gång och något litet, men det gick bra ändå. Nu tänkte jag åka till Felicia som jag inte träffat på länge en stund, så vi hörs nog inte mer ikväll. Ni får ha det så bra denna sommmarlovsmåndagskväll! :) 
 
 
 
 

Dissar

Det var verkligen längesen jag dissade eller hissade något men nu är det dags igen för en diss! 
 
Dissen går till korta kavajer på dressyrtävling. Fler och fler har börjat tävla i det nu och jag kan inte låta bli att störas, haha. Jag tycker det ser ut som att något fattas och benen ser liksom kantiga och läskigt långa ut. På något sätt skär korta kavajes av benen mer, eller hur jag ska förklara. Vanliga, långa dressyrkavajer ska det vara. Och allra snyggast är det såklart med frack! 
 
Korta kavajer kan stanna hos hoppryttarna, där passar det riktigt bra till och med under en ridväst. DISS till korta kavajer på dressytävling! 
 

En sån här snygging ska det vara! 

Crazy

Gud vilken galen ridtur det blev med Erica idag! Planerna ändrades och det blev en lång tur till en sjö för att bada med hästarna, alltså Frolle och Exet. Det var fint väder när vi red iväg men vi möttes av spöregn, tillfällig åska, mjuka vägkanter och som pricken över i:et trilskades Folle i ca 10-20 minuter och Exet tappade två skydd i vattnet. Jag fick hoppa av och gå ner och leta reda på dom, haha. Tur dom drivit in någorlunda till kanten i alla fall! 
 
Jag är verkligen såå stolt över Frolle som gick ner i vattnet idag. Jag har tidigare aldrig badat med honom då han är väldigt rädd för vatten, då det är på marken alltså. Hans före detta ägare sa även att han var väldigt kinkig för det, men vet inte om dom fick i honom någon gång. Vi försökte faktiskt en gång förra året, men han trilskades i ca 40-50 minuter då och det slutade med att jag fick hoppa av och gå före för annars ville han inte, med skor och allt. Då hade jag bara haft honom i ett år och vi kände kanske inte varandra till 100%. Idag märks det verkligen att vi har kommit närmare varandra på ett övre plan, inte bara inom ridningen. Vi litar mer på varandra nu, men självklart säger han ifrån först fortfarande men när jag pushar honom och ger honom positiv energi kan han ta det lilla extra steget som gör att jag överöser honom med beröm! Idag gick han ner i vattnet efter ca 10 minuter. Jag hade plockat med mig morötter som extra belöning och klappade honom för nästan varje steg han tog. Det märktes att han tyckte det var roligt efter en stund och det kändes så himlans bra i mig då. Bästa, bästa Frolle ♥
 
 

Grått men färgglatt

 
Det blev verkligen en spontan fotografering med plastpåse över kameran för att den inte skulle ta skada av regnet. Man hade kunnat tro att jag var nyduschad efter typ 15 minuter ute med kameran, haha! Ganska nöjd med bilderna, vissa blev lite suddiga men men. Hoppas NI tycker om dom ♥

Regn, regn och mer regn

Det tar inte slut! Men i morse var det torrt en stund så pappa pressade ca 50 balar som jag har varit och hämtat hem nu på förmiddagen. Regnet har bara pausat någon kort stund men nu fortsätter det.. Tur att det är sommarregn så hästarna kan vara utan täcken i hagen :) 
 
Nu tänkte jag chilla lite inomhus innan middagen och eventuellt träna en liten kortis! Ska ut på en cykeltur ikväll med mamma efter att jag gjort klart i stallet också, men styrkan kan jag lika gärna göra nu. Hästarna får joggas i lång och låg form idag ute på vägarna på hackamore, vila munnen lite och bara ta det lugnt utan några speciella krav. 
 
Undra om jag ska gå ut och fota lite i regnet? Kan ju faktiskt bli rätt fina bilder och starka färger när det är lite grått ute och med regndroppar på gräset. Visar er senare i så fall! 
 
 

Skritta

Har nyss varit ute på en skrittur tillsammans med min granne som fick låna Exet och jag förstås på Frolle. Vi var ute i lite drygt en timma och bara skrittade. Jag gymnastik- och styrkehoppade båda två igår kväll så jag antog att dom kanske hade drabbats av lite träningsvärk och mjölksyran kanske inte riktigt hade släppt den heller. Jag är alltid noga med att skritta 1 timma dagen efter ett hårt träningspass eller tävling, ännu viktigare om man har använt muskler som oftast inte används annars. Då får hästen röra igenom hela kroppen, slappna av och bara njuta av en lugn sväng i naturen. Brukar dessutom ta hacket istället för att rida på bett dessa dagar så dom får vila munnen lite. 
 
Är ni också noga med att ta "skrittdagar" ibland eller efter träningspass? Jag vet ganska många som låter hästen vila istället vilket jag tycker bara är dumt. Jag tror det är mycket bättre för dom att röra bort eventuell mjölksyra och träningsvärk! Det vet man ju själv att det enda sättet att få bort träningsvärk är att röra på sig, eller hur? :) 
 
 
Jag och Frolle för nästan exakt ett år sedan ♥
 

Studiebesök

Precis hemkommen från ett roligt studiebesök hos Hannah Åkerblom, en tjej från Söderhamn som hopptävlar internationellt. Det var lärorikt och intressant att se hur hon har gjort med vissa saker och vad man kanske ska tänka på tills man själv kommer i det stadiet att köpa/bygga hästgård! Hon var dock inte alls intresserad av dressyr, haha! Men lite trim läre hon lägga in i ridningen, annars hade hon nog inte haft så pass bra hästar som hon har :) 
Jag var där genom LRF Ungdomen Gävleborg som har gjort en "hästsatsning" nu på vår/sommarkanten, så ni vet! ;) 
 

Frolle är en sjöhäst

Igår öste regnet ner medan jag var i stallet på kvällen. Jag var inte alls så sugen på att gå ut och rida två hästar, men jag är glad att jag gjorde det ändå! Frolle gick så jävla bra. Kanske inte så bra som han kan, men jämfört med tidigare pass - jäklar vilken förändring. Han går nästan alltid bättre när det regnar, varför? Tror han är en sjöhäst! 
Jag bytte bett till ett tredelat med lösa ringar också så det kan ju faktiskt ha berott på det också. Tänkte rida på det någon vecka nu och se hur det utvecklar sig, byta tillbaka någon vecka till det raka och sedan fortsätta så om det funkar. För något år sedan provade jag att variera mellan bett nästan varannan dag och det blev alldeles för rörigt för Frolle så han började lägga tungan över bettet. Men det är ju bra att variera för att inte det inte ska sitta och slita på samma ställe i hästens mun hela tiden.
Vi jobbade med tempoväxlingar och att få igenom förhållningarna i tillbakaridningen vilket jag tyckte funkade helt ok. Vi ska fortsätta jobba med dom för att han ska vänja sig vid att fortsätta jobba under sig med bakbenen även om han ska sakta ner eller öka lite. Ikväll tänkte jag att vi skulle gymnastik- och styrkehoppa lite granna. Det blir studs och några bomserier. 
 
Jag red ut på Buttler igår också medan Erica red jämte på Exet. Han är ganska "knäpp" när man rider ut, vill smita undan genom att springa på tvären eller dra iväg så vi tänkte att jag skulle testa honom utanför ramarna och även rida ut på honom för att försöka få honom att kunna jobba rätt även där. Man får ha en låg och stilla hand, göra många förhållningar men man får absolut inte glömma bort att driva, även om det är en häst som gärna vill springa ska man fortsätta ha skänkeln intill och rama in. Han ville gärna svänga ut med rumpan mot höger så då försökte jag få bogen att följa med men samtidigt knacka honom lite i högersiden för att svänga tillbaka rumpan. Tänkte nästan lite vänstersluta kan man säga. I slutet blev han ganska accepterande och kunde gå relativt stadigt och avslappnat, men det är bara att fortsätta jobba! :) 
 
 
Bilden är från i våras när Erica och Buttler tränade för mig :) 
 

I L♥VE INTERNET

Haha, ja, det gör jag verkligen! Liksom, allt finns här. Om man funderar över något knappar man in något relaterat ord på google så kommer det upp säkert hundratals sidor proppat med det man sökte efter. Hur bra är inte det, egentligen? 
 
Eftersom jag och Frolle är lite dipp just nu så kände jag för att söka reda på lite lösgörande övningar och fick upp massor av olika övningar! Med bommar, utan bommar, sidvärts, olika volter osv. Egentligen är det inte så svårt att "komma på" egna lösgörande övningar eftersom det är variation i böjning, tvärning, tempo och takt som får hästen lösgjord. Men ibland behöver man en liten knuff framåt och få lite idéer från andra, och då är ju internet the best
 
Dessa två veckor som är kvar innan vi åker till Gripens ponnydressyrmeeting ska vi fokusera på lösgjordhet hemma. Jag ska prova att nästan bara tänka på det men samtidigt checka av programdelar på ett smidigt sätt, som nästan inte märks liksom. Ska ju självklart in och träna för Lena och då är det programtrim samt lite tips och trix. Tänkte att jag skulle höra med min equiterapeut också om hon har tid att komma ut till veckan och gå igenom honom igen. Det känns som en bra idé att göra på det sättet och jag hoppas Frolle känner lika! Idag ska vi rida på en uteritt och lösgöra samtidigt som vi släpper lite på kraven. 
 
 

Tävlingsbilder Bollnäs

Hittade några fler bilder från när jag och Frolle tävlade i Bollnäs i min kamera som mamma fotade. Hoppas ni gillar dom! :) 
 
 
 
 

Lång dag

HEJ! Shit vilken lång dag det varit idag, har hunnit med så mycket känns det som. 
 
Var ju hundvakt åt Indra i några timmar på morgonen. Vi gick på en promenad ner till sjön och badade, eller ja, hon badade och jag gick i till knäna. Sedan har hon varit med i stallet medan jag mockade och packade hö. Hon vågade inte riktigt gå in dock, så hon fick ligga och vänta ute på "plattan" utanför stalldörrarna. 
 
 
Sen har jag såklart ridit. Verkar som att jag och Frolle kommit in i en "stragglingperiod". Det är riktigt kämpigt och jag blir bara irriterad. Men jag försöker verkligen hålla mig positiv och inte låta något gå ut över Frolle eller Exet. Idag kändes han dock ganska okej, lite ouppmärksam och loj men i galopparbetet blev han ganska stadig till slut och jag kände att jag hade honom bra mellan hjälperna och kunde rida honom bättre med sätet. Då avslutade jag, efter ca 1 timme och en kvarts trim.. 
 
Nu på eftermiddagen har jag jobbat lite. Kört hem balar med vår praktikant som sällskap! Dock blev det lite problemas.. Precis när jag överlät körningen åt henne "kolliderar" vi med en bil på byvägen. Inget superallvarligt men så himla typiskt att det skulle hända.. Som tur var kom ingen till skada i alla fall, bara det att jag blev chockad! Tog en cykeltur sen för att "landa" lite eller vad man ska säga. Det var skönt :) 
 
 

Skolavslutning

Här kommer några bilder från igår. Min syster gjorde frisyren, jag älskar den! 
Övningskörde till och från Gävle också, kul! 
 
 
 

Sommarlov!!

Nu kan jag stolt säga att jag klarat av att pendla fram och tillbaka till Gävle i ett skolår! Nästan ingen trodde jag skulle klara av det, men det gjorde jag. Jobbigaste perioden var i vintras, men det gick ju. Nu har jag äntligen äntligen sommarlov och det känns så jäkla skönt! 
 
Vi hade avslutning igår på Läkerol Arena, middag och tal samt stipendieutdelning. Supermysigt var det! Så stolt över min fina vän Johanna som fick årskurs 1 stipendiet, det förtjänar hon så mycket! 
 
Nu är jag hundvakt åt världens finaste Indra. Typ världens gosigaste hund, utan tvekan! Nu ska vi leka lite, så vi hörs mer sen! 
 
 

Tömkörning @ Exet

 
Här är några bilder från när jag tömkörde Exet för några veckor sedan. Visst är han snygg? :D
 
 

God morgon

God morgon ♥ 
 
Jag har redan varit ute i stallet en snabbis och släppt ut hästarna och mockat. Frolle verkade ha sovit gott i nya boxen, men som vanligt var han på hugget att komma ut i hagen. Han är så söt som pratar med en hela tiden när man sätter på grimmorna och när man plockar fram grimskaften blir han som tokig. Haha, gullisen! 
Tänkte snart gå ut och rida. Tror faktiskt att jag bara ska skritta båda två på hacket. Exet var lite trött igår när jag tömkörde honom och Frolle har ju gått ganska hårt senaste veckan så två dagar med endast skritt tror jag blir bra nu så han får röra bort eventuell mjölksyra som sitter kvar. 
 
Just ja, lika bra att säga det nu... Min dators lösenord går ut idag och man kan bara byta det om man har skolans internet, så jag kommer uppdatera mer från mobilen än från datorn i morgon. Ska ta med den till skolan på måndag och få det bytt så jag kan använda den som vanligt sen! Kanske att jag provar starta upp min andra dator men den är så himlans seg.. Ni märker! 
 
 
 

Duscha

Nu när det har blivit varmt och skönt ute även på kvällarna har jag börjat med att duscha Frolle dagen innan tävling! Försöker även få Exet duschad ibland, bara för att få bort lite päls och bara svalka av kroppen liksom. Båda två tycker det är jätteskönt, men F gillar dock inte att bli duschad i ansiktet medan Exet älskar att dricka ur slangen. Haha! 
 
För någon vecka sedan var Erica med och fotade medan jag duschade Frolle. Blev en del bilder, men dock var vi rätt sent ute så ljuset var inte det bästa! Men bjuder på några i alla fall :) 
 

Fullt upp fredag

Landat framför datorn nu efter en hel dag ute i stallet! Jag har mjukstartat rivstartat mitt projekt: ombyggnation samt målning. Idag har jag rivit Frolles gamla box. Eller gammal och gammal, den som han har haft fram till nu vilket egentligen är den nyaste boxen av allihopa. I alla fall, har även tagit ner plakettskivan, bytt krubba, spånat Frolles nya box, lagat boxdörr, flyttat runt grejer från "förrådsboxen" till den numera superstora stallgången och tagit bort boxplankor från väggen. Har blivit en hel del förändring kan man säga, men ändå ser det ganska lika ut. Hästarna reagerade i alla fall när dom kom in, haha.
Frolle verkar trivas i sin nya box. Den är lite större än den förra och har galler så han kan inte ha huvudet utanför längre. 
 
Här är några mobilbilder på hur det ser ut nu. Sedan ska det även målas och ena stolpen på stallgången ska tas bort. Kommer förmodligen flytta på hyllan också. Blev lite snabbt idag bara. 
 

Nationaldagen

Hoppas alla ni har haft en bra nationaldag! Jag har firat den genom att rida två nationella klasser i sommarvärmen.
 
Vi åkte halv sex i morse, jag klev upp halv fyra. Det tog ca 4 timmar att åka. Första klassen startade jag 11:17, värmde i cirka 40 minuter. Då fokuserade jag på att lösgöra honom så mycket som möjligt. Det var väldigt svalt inne i ridhuset så när vi kom ut i solen blev det som rena rama bastun! Frolle koncentrerade sig inte riktigt på uppgiften utan ville hellre kika på barnen som hoppade studsmatta en bit bort, några killar som gick förbi och ville inte riktigt lyssna framåt. Men lösgjord var han i alla fall och fick "väl genomarbetad" som en kommentar av en domare. Det var ju roligt att det märktes, framför allt i slutorna! Men som sagt kändes han inte riktigt framme och uppmärksam. Jag fick 62,692% av domare H, 58,846% av domare C och 62,308% av domare M. Det gav en slutprocent på 61,282 vilket också är ett nytt personbästa för oss i FEI Lagtävlan :) 
 
Till andra klassen red jag fram i ungefär 35 minuter, skrittade honom för hand först och checkade av om han lyssnade på mig från marken. Lösgjorde och galopperade igång honom sedan för att leta fram ytterligare bjudning. Det kändes bra inne på banan, han blev lite lat när vi kom in där, men vi gjorde det bästa av det. Jag tycker travökningarna var helt ok, vi fick sexor faktiskt! Det ska jag vara jättenöjd med. Tycker även att vi gjorde bra ifrån oss i det andra som vi har svårt med. En domare höll dock inte alls med och hakade upp sig på "bjudningen", medan de andra domarna i stort sett inte alls kommenterade det. Haha, Frolle brallade lite i sista galoppökningen också! Han laddade i hörnet och jag klämde åt för att satsa och han kickade. Hade glömt kolla sadelgjorden innan jag gick in på banan också så sadeln hoppade fram säkert 1dm efter det där krumsprånget. Haha! Jag kunde inget annat än att skratta för jag var glad att han reagerade över huvud taget och var så taggad! Vi fick 60,122% av domare H, 62,317% av domare C och snåla 57,805% av domare M. Det gjorde att vi hamnade precis över 60-gränsen på 60,081%. Ganska nöjd men trodde vi skulle få mera och det var det inte bara jag som trodde. Men så länge domarna dömer lika hårt på alla är det bra! Känslan var ju i alla fall bra och jämfört med tisdagens träning var det megabra idag! 
 
 
 

Utvärdering gelpad

För några veckor sedan införskaffade jag mig en gelpad från Hööks som enligt beskrivningen ska vara stötdämpande och förhindra att sadeln ska glida framåt eller bakåt. Hade hört ett flertal andra ryttare som använt den och blivit positivt överraskade, men fick även en kommentar här på bloggen om att det inte alls var bra för att det blev som "gelé mot gelé" eftersom min sadeln har luftpanelsystem. 
 
Jag måste säga att jag är riktigt nöjd med padden faktiskt! Jag har använt den som en "säkerhet" kan man säga för att inte sadeln ska glida fram på bogbladen vilket försämrar hästens bogfrihet. Jag tycker den har funkat super! Första gången jag använde den tror jag Frolle tyckte det var lite obehagligt, men nu känns det bara bättre och bättre. Sadeln glider inte och som enligt beskrivningen är den mycket riktigt stötdämpande! Superlätt att tvätta av den och den torkar snabbt. Den enda negativa med den är att den blir så varm, Frolle är alltid dyblöt under när man sadlad av. 
Har faktiskt funderat lite på den där kommenterat och förstår inte riktigt hur man ska kunna jämföra gelé med luft? Pratade med min equiterapeut som jag dessutom köpte sadeln av och hon tyckte också att det var konstigt och höll inte alls med. Och eftersom den funkar bra är det ingen fara! 
 

Onsdag

Idag har min underbara klass och resten av naturbruksettorna från real kommit till våran gård på studiebesök! Vi har kollat in alla djuren, kört traktor och gått tipsrunda. Eller ja, dom har gjort allt, jag har tittat på. Haha. Dom kom strax efter tio i morse så jag fixade stallet samt putsade upp utrustningen innan. När dom åkte igen gick jag in och la mig en stund, sov i 2 timmar men kändes som 10 minuter.. Har även varit iväg till Konsum och hämtat ut min nya klänning. En melonröd chiffongklänning "high and low", superfin! Dock var den lite för liten över brösten och skavde lite i armhålorna, men men. Vill man vara fin får man lida pin. Den är ju ändå skickad från Hong Kong, finns endast i one size och tog cirka 20 dagar att levereras så jag behåller den ändå ;) Ni får se bilder nästa tisdag/onsdag! 
 
Jag ska snart sticka ut till hästarna igen. Packa det sista och duscha Frolle, som inte alls var så fin på träningen igår. Så typiskt verkligen, men jag hoppas det har vänt nu och att vi kan göra det bästa vi kan i morgon! Just nu ser det ut som att vi ska åka 05:30, så jag måste ställa klockan på 04:30 för att hästarna ska få frukost. Early mornings ♥
 
 
Bästa tjejerna igår på islänningarna, NB1A ♥

Tisdag

Hej hej! 
 
Idag har vi i NB1A varit ut till Stackbo och ridit islandshästar. Vi red en uteritt, 10 ekipage tillsammans i alla tre gångarter. Det var superkul när vi väl fick tölta och galoppera på dom små hästarna, men mestadels skrittade vi och det var ganska tråkigt och jag fick ont i rumpan haha. Jag fick rida Stormur, en svart ganska stor islänning. Det var en privathäst och han kändes väldigt välriden. Det var inga problem att få honom jobba och han lyssnade bra på mina hjälper! Och tölt måste vara den bekvämaste gångarten, jag lovar! 
Vi gick även en tipsrunda och grillade hamburgare. Mysig dag :) 
 
Nu ska jag städa rummet innan det är dags att åka på träning med Frolle. Igår var vi bara ut på en långpromenad tillsammans eftersom han tävlat i helgen och han ska hinna återhämta sig innan torsdag då vi ska tävla i Segersta. Ska försöka få loss honom ordentligt idag men ändå jobba honom i en högre tävlingsform och försöka hitta bra lägen, som kanske kan försöka få igenom på tävlingen också. 
 
 
My beautiful boy ♥

Resultat

Frolle kändes fin idag också i tredje klassen för helgen i Bollnäs. Men jag förstår mig inte på procenten. Jag tycks ha "fastnat" på att ligga på 58-60%, i ett helt jävla år. Men både jag och min tränare ser och känner stor skillnad, men varför visar då inte procenten detsamma? Domarna påpekar att han inte har någon bjudning i travlängningarna, men bjudning har han, det kan jag lova. Tycker en domare borde se skillnad på en häst som bjuder och en som helt enkelt inte riktigt kan få fram benen. Jag får för tusan hålla i honom. 
 
Jag vet inte vad ska jag göra, för om jag gör som en domare säger gör jag fel enligt en annan och tvärtom. Det är riktigt frustrerande, speciellt när 3 domare som ser exakt samma sak dömer från 5-7 på samma rörelse. Konstigt att procenten i regionala program bara ökar och ökar medan det står stilla nationellt, även om det är samma rörelser dock med lite hårdare bedömning. Tycker ändå att man borde se skillnad. 
 
Hur som helst, jag ska inte haka upp mig på detta. Vi gör vårat bästa, jag och Frolle, och vi ska fortsätta kämpa mot våra egna små mål och så länge det känns bra är jag nöjd. Nu taggar vi om till nationaldagsdressyren i Segersta! Ska bli roligt att åka dit och tror Frolle kommer gilla underlaget där! 
 
 
Glöm inte att kika in på "pakettävlingens" vinnares blogg, Johanna Kolm

Bollnäs dag 2

Idag är det tävlingsdag två i Bollnäs. Jag kom tyvärr inte med i lagtävlansprogrammet så vi åker dit för att rida endast mästerskap. Men det gör inte så mycket, då kan vi satsa helhjärtat i den och inte behöva spara på krafterna innan en andra start! 
 
Hoppas Frolle är lika taggad som jag! Han står ute i hagen nu och mumsar i sig gräs tillsammans med sin bästis. Energi verkar han då ha kvar - han sprang som en galning och såg så glad ut igår i hagen när vi kom hem. Vi åker strax före två idag, så jag har gott om tid på mig. 
 
Vi hörs mer ikväll! :) 
 
 
Glöm inte att kika in på "pakettävlingens" vinnares blogg, Johanna Kolm

"Gameday"

Idag har jag som sagt varit i Bollnäs och tävlat 2 klasser, LA:P1 och FEI Inledande. Det har gått himlans bra, men vi hade lite otur i sista. Men jag är supernöjd med dagen och är jättetaggad på att rida ännu en klass i morgon! 
 
Frolle gick jättebra på framridningen, han var lydig och kändes väldigt positiv och samarbetsvillig. Det höll i sig även på banan. Han gick som en klocka, bara längninarna som ställer till det för oss.. Blev lite vingel i öppnorna, fick inte riktigt igenom halvhalterna genom hörnet så det resulterade i att Frolle ville gå in på diagonalen. Men annars kändes det riktigt bra! Vi fick 68,289% vilket är ett nytt personbästa för oss som dessutom belönades med en andraplacering! 
 
Andra klassen kändes också bra. Red inte fram så länge utan fokade mest på att "väcka" honom och få igång honom, vilket jag tyckte jag lyckades bra med. Han kändes finfin i trav- och skrittprogrammet och en liten del i galoppen, men sen la han tungan över bettet vilket höll i sig ända fram till halten. Hahaha, protokollet fylldes med en 1, några 4:or och 5:or där eftersom han helt tappade bjudning och stöd och tungan slank ut. Jag försökte bara få honom framåt och låta honom fixa till det genom att ta fram händerna, men det gick inte. I ett enkelt byte stannade han till helt och ville inte alls röra sig, haha. Aja, det var otur, men så typiskt! Vi fick 57,375% och kom ändå alldeles utanför placering av 6 startande, haha. 
 
Imorgon hoppas jag att Frolle har koll på sin tunga och levererar som han kan! Bästa Frolle ♥
 
 
Glöm inte att kika in på "pakettävlingens" vinnares blogg, Johanna Kolm

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|