Glooooben

Haft det jätteroligt igår med showerna i Globen och sen en kväll med min fina pojkvän! Höjdpunkten på SIHS var clinicen med Tinne, Lussan och han som jag hela tiden glömmer namnet på.. Haha! Mycket mentalt och det tycker jag är bra och nyttigt. 
Mässan var så himla rörig tycker jag, extreeeemt mycket folk såklart men jag tyckte montrarna låg lite huller om buller. Kanske bara jag som var lite överkänslig? Jaja, roligt var det i alla fall. 

Nu sitter jag på tåget hem. Ska pussa lite på mina älskade hästar och sen ska jag åka till Bollnäs på LRF's Årsmöte. Vad ska ni göra idag? :)  


Gooodkväll

Hejsan! Gud, fullt upp idag som vanligt. Biologi, idrott och engelska på skolan och fick sluta tidigare. Så då kom jag hem en timme tidigare och hann skritta Frolle i ungefär en timme. Jättemysigt var det även om det var kolsvart och vi knappt såg vart vi red.. ;) 

Nu ska jag sova några timmar. I morgon bär det av till Stockholm, Globen och SIHS 2013!! Jag ser mest fram emot Lövsta Future Challenge och mässan, såklart! Godnatt, så hörs vi mer imorgon. 
Dressyrstövlar

Jag är så sjukt sugen på att köpa ett par nya dressyrstövlar till tävling. Mina Cavallo Grand Prix Plus som jag har nu är lite för stora (hade lite för bråttom vid köpet så vi mätte inte, tog typ första bästa och trodde att mina vader kanske skulle bli lite tjockare, mina fötter lite större och ben lite längre). Jag börjar gilla lackade stövlar mer och mer och har fastnat lite för De Niro's lackstövel. Tycker om när både foten och skaftet är lackat och inte bara skaftet. Det ser mycket stilrenare ut. Men samtidigt skulle jag vilja ha ett par till Cavallo Grand Prix plus fast anpassade för mina ben. Fast kanske lite tråkigt när jag har sådana redan? 
Annars är ju Königs Favorit ganska snygg också. 
 
Jag ska inte köpa några än, men funderar på att köpa nya nästa år eller året därpå. Sista ponnyåret eller första året på stor häst? Vad tycker ni om stövlarna? Hjäääääääälp! 
 
De Niro
Königs - Reitstiefel Modell FAVORIT -- CALEVO.com Shop
Könings Favorit
 

Godmorgon!

Godmorgon säger jag hemifrån idag! Mitt tåg var ersatt med buss i morse som kom väldigt sent, så jag skulle komma ganska sent till min enda lektion idag så det kändes rätt så onödigt att åka till Gävle för en halvtimmes lektion liksom. Så jag åkte hem igen och pluggar härifrån idag. Är dock redan klar med min layout som vi skulle jobba med idag så jag sticker snart ut till stallet och tar med Frolle på en långritt. Det är fem plusgrader, strålande sol och mjukt i backen så det ska bli riktigt skönt. Kanske ska ta mig tid och filma stallet också, eller vad tycker ni? :) 
 
I eftermiddag ska jag och mamma jobba lite med Leon - longera några minuter, hänga på honom och sen lasta honom och eventuellt åka en liten bit. Han fick på sig sina vinterdojjor igår förresten, första gången någonsin har skor på sig och jag tycker han skötte sig förvånansvärt bra. Han reste sig någon gång och försökte sparka med frambenen, men han misslyckades och då gav han med sig. När hovslagaren skodde bakbenen stod han helt stilla och var avslappnad. Duktig grabb! 
 
Är det något ni vill läsa om senare idag? Jag har tid att skriva så kom gärna med lite önskningar :)
 
 
 

Stockholm International Horse Show

Stockholm international horse show, SIHS 2013 - ska ni dit? 
 
Dit ska jag på fredag tillsammans med REAL. Vi kommer vara där från ungefär 10:30 till 18:00, dock stannar jag i Stockholm hos min pojkvän till lördagen. Men, ses vi där? Om ni skulle se mig får ni mer än gärna hojta till och komma fram och prata :) Det skulle vara jättekul! 
 

Praktik

Hallå där! Sitter och äter min "lunch" på praktiken nu innan det är dags att vara med knattarna. Idag har jag ridit en ny otroligt söt b-ponny (ja en B!), känt lite hur han lyssnar på hjälperna och det gick jättebra. Kunde galoppera på långa tyglar utan att han gjorde något - perfekt småbarnsponny alltså. Gosberry! 
Sen har jag hjälpt stallpersonalen med insläpp och tvättat schabrak. 

Trimmade Frolle vid elva. Lena hann dock inte hjälpa oss, men det gick jättebra ändå. Det var skönt att komma in i ridhuset på bra underlag istället för hemma på hårda och gropiga utebanan. Jag jobbade mycket med samling idag, provade "piruettövningen" som Jan Brink visade på clinicen jag var på - först gå in i en bakdelsvändning/skrittpiruett, sen börja smacka lite och peta lite på korset och försöka få igång lite tramp och sist men inte minst komma upp i galopp och galoppera i piruetten. Superjobbigt och superkul! Frolle gjorde det himla bra faktiskt och han trampade till jättebra! 
Sen red jag igenom FEI Mästerskap och det gick jättebra, förutom övergångarna mellan samlade- och mellan/ökadegångarterna. Skolorna satt som en smäck och det kändes allmänt jättebra! Det blev ett ganska långt pass, men ibland behövs det och det gjorde det idag. Jag är så nöjd över min fina grabb! 

Lösgjord?

Hur vet man att hästen är lösgjord? Vad menar man med det egentligen? Är det att man glömt spänna sadelgjorden, eller håller benen på att ramla av? Njaaa, det är lite mer än så.. 
 
Det är en hel del olika saker som går under samma namn - lösgjordhet. Man kan använda andra ord för det, vilka de flesta någon hör någon säga eller säger själv. Man kan prata om psykisk och fysisk lösgjordhet - är den lugn, tillfreds och lydig är den psykiskt lösgjord och om hästen är rörlig, avslappnad, rund och mjuk är den fysiskt lösgjord. 
 
 
Det finns olika tecken på lösgjordhet. Om man har en sämre känsla för det kan det vara bra att använda sig av att kolla på dessa tecken, likaså om man står på marken och bedömer ett annat ekipage. 
 
♥ Öronspel - en lösgjord häst har oftast öronen åt sidorna och vissa hästar ser man verkligen att öronen bara hängder där rakt ut. Detta visar på att hästen är vaken för ryttarens hjälper och avslappnad.
♥ Pendlande svans - svansen är något lyft och fri från rumpan och den pendlar i takt med hästens rörelser. En häst som konstant viftar och kniper åt är inte avslappnad eller tillfreds utan irriterad på något. 
♥ Frustningar - hästen släpper på alla spänningar och öppnar upp sig liksom. Det betyder att den gillar läget och njuter, även psykiskt. Detta brukar jag alltid eftersträva i början på ett pass när jag rider i lägre och rundare form. 
"Limphals" - hästens hals blir bred och uppifrån ser det ut som en stor limpa. Från sidan kan man också se att det blir som ett sträck och tjockare vid halsen. 
♥ Varierande form - på en lösgjord häst kan man variera formen och den ska kunna gå kvar i formen i en övergång från till exempel trav-skritt-trav. Man ska också kunna ändra böjning och ställning utan att den börjar streta eller smita. 
♥ Ryggverksamhet - ryggen kommer upp och bakbenen åker längre in. Man ska kunna skymta ryggmusklerna lite bakom sadeln och se hur den gungar. 
♥ Bettuggande - med sluten mun ska hästen tugga och hålla sig sysselsatt med bettet och skumma (vilket bildas när hästen är lösgjord i nacken).
♥ Ryttarens sists - ryttaren ser ut att sitta skönt och ser "ledig" ut och driver hästen fram till handen och inte tar i tyglarna för kontakt. 
 
 
 
Hur får man hästen lösgjord då? 
Att hästen är lösgjord är det andra trapptsteget i hästens utbildningsskala efter takten. Det är också en bedömningspunkt i dressyren, i princip hela allmänna intrycket bygger på lörsgjordhet. 
Det är en otroligt viktig byggsten för att hålla hästen hel och för att undvika skador, överansträngningar och så vidare. Det är något alla hästar borde få arbeta med - travhästar, hopphästar, dressyrhästar, skogsmullar, ridskoleponnysar.. Men man måste även såklart veta hur man får sin häst lösgjord för att kunna arbeta med det. 
Det finns en hel uppsjö av övningar och jag vill inte vara någon som säger vad som är rätt och fel, utan jag anser att man ska testa sig fram till det som passar sin egna häst bäst. Men det man kan göra är: 
 
Lång framskrittning - att hästen får skritta länge och röra sig genom hela kroppen tycker jag är jätteviktigt. Ibland lägger jag in skrittdagar i mina hästars scheman för att de helt enkelt ska röra igenom sig. Jag har hört och läst att det är lika lösgörande som ett lösgörande pass på banan. 
♥ Volter - att hästen får böja sig och stretcha ut sidorna. Dock är det viktigt att man inte ställer för mycket, förböjer, för då kan det däremot gå åt andra hållet. Att variera storleken på volten är min och Frolles favorit, det passar honom jättebra och han bli så loss av det. Öka och minska volten gör jag i stort sett varje pass på banan och en hel del på framridningen inför en tävling. 
♥ Övergångar - skritt, trav, skritt är bra för att få hästen att vakna till och komma igång med bakbenen. Här kan också checka av om hästen jobbar genom övergången eller passar på att smita iväg när man som ryttare mest tänker på om det är skritt eller inte. Trav, galopp, trav är också väldigt lösgörande. Det får också hästen att kvickna till och lyda både fram och tillbaka. Det extra lösgörande med detta är att man växlar mellan liksidiga och oliksidiga rörelser. 
♥ Serpentinbågar - hur nyttigt som helst just genom att ställa åt t.ex. vänster, rakställa och ställa om till t.ex. höger. Här kan man checka av hur hästen känns i båda sidorna, är den liksidig eller är den starkare/mjukare i ena sidan?
♥ Sidvärtsrörelser - skänkelvikning på diagonalen, längs med långsidan, kvartslinjen eller medellinjen och framdelsvändningar.  
 
 
Jag är ingen expert på detta, men väldigt intresserad och hoppas ni som inte riktigt förstått vad det handlar fått upp ögonen lite och fått några tips. Har ni något ni vill lägga till så får ni gärna kommentera det så kan jag lägga till! :) 
 
 
 
 
 
 

Monday

Halloj, allt bra? :) 
 
Med mig är det ovanligt bra för att vara en måndag. Jag antar att jag är på så bra humör efter helgen att det håller i sig även nu, och det är ju kul! Tänkte dra dagens plus och minus, lite varierande och lättläst. 
 
+ Tog med mig indian chai-te till Lervik som jag snuttade på under dagen, så himla gosigt! 
 
+ Vi hoppade och gjorde en ganska klurig övning som var jätteskoj. 
 
+ Frolle var kanonfin från början till slut av dagens lösgörande pass, världens bästa ponny! 
 
+ Leon var jätteduktig och avslappnad när jag hängde på honom och gjorde uppsittningsövningar.
 
- Jag red en häst som jag tycker lite mindre om att rida på skolan. Det var bara att bita ihop, men.. vi passar verkligen inte ihop. 
 
- Leon hade tappat sin grimma i hagen. 
 
Vad är era toppar och dalar idag? :)
 
 

Hallå..

Hejsan..! Förlåt för att jag inte uppdaterat någonting, men jag har haft fullt upp hela tiden. Tack för tipsen i alla fall, men jag har inte hunnit med att filma/fota stallet än men jag lovar att försöka göra det snart. 
 
Fredrik har varit här och gjort mig sällskap när mina föräldrar åkt på en tripp till Stockholm. Igår lagade jag min "specialty"-maträtt och jag tror jag fick 10 av 10, haha.. Och idag bakade vi pepparkakor, hur mysigt?! Det enda som fattades var ju snö.
 
Tävlade Buttler igår och han skötte sig exemplariskt! Känslan var otroligt mycket bättre än förra gången och han galopperade nästan hela galopprogrammet utan avbrott. Dock fick vi mindre procent än förra gången, dock var det en annan domare så det går ju inte direkt att jämföra så. Jag, och Erica, är väldigt nöjd - framför allt med utvecklingen han visat sedan i somras när han gjorde sin debut på tävlingsbanan! 
 
 
 

pernillahagglund @ instagram

Eftersom jag är så kass på att komma på något att skriva om kan ni ju ägna er till att gå in på instagram och följa mig där.. ;) pernillahagglund heter jag där! 
 
 

Tips?

Nu är jag helt slut på idéer och inspiration.. Vill ni vara så gullig och önska något som jag kan skriva om? Får ångest av att sitta här, skriva någon rad och sen radera igen. 
 
 

God morgon!

Idag är mina ögonlock riktigt riktigt tunga och jag känner mig nästan lite febrig.. Hoppas det gör över under dagen för idag är det torsdag!! 
Photo by me

För omväxlingen skull (och lite brist på idéer) tänkte jag att det kanske kunde vara roligt med lite foton som jag tagit? Ni får hemskt gärna lämna en kommentar, med lite konstruktiv kritik eller kanske bara säga vilken som är eran favorit. Hoppas ni gillar dom! 
 
 

Kall promenad

Eftersom Frolle inte har broddar än och det var fryset och ganska halt idag så tog vi bara en kort promenad. Tänkte först gå på ridbanan men det var så himla fint på himmelen och på åkrarna så jag kände mer för att gå en sväng genom byn. Fint va?
 


Onsdag

Hejsan! Onsdag idag och laddade upp för första skoldagen sen här veckan med godaste frukosten - frallor med ost och skinka, yoghurt med solroskärnor, indian spice-te och juice. Muuuums! 

Nu: kommunikation och lunch. Sen åker jag hem och aktiverar lite hästar! Hörs sen, stooooor kram på er! 
Hästarna idag

Träningen med Frolle gick så himla bra idag! Joggade fram honom i trav och galopp och sedan red jag öppna på medellinjen, flyttade i öppnan till kvartslinjen och fortsatte mot kortsidan. Detta gör vi så jäkla bra nu, det märks tydliga skillnader på inramningen, bjudningen, stadigheten och hur långt han kan ta in bakbenen. Att en övning kan ge så mycket liksom?! 
Sedan gick vi över till galopparbetet med tempoväxlingar först på volten innan vi gick ut på fyrkanten och gjorde det också med små volter på långsidorna. Otroligt nyttigt för honom att jobba på detta, man kan tjäna jättemycket på att visa tydliga skillnader i ett program så det är verkligen en prioritet. Övergången uppåt till ett snabbare tempo är bra så länge jag vågar satsa ordentligt medan övergången till samlad galopp inte är lika bra. Han blir lite stretig och spänd, men det är för att jag inte är tillräckligt tidig och snabb med mina hjälper så det hela hänger väl egentligen på mig. Bara att jobba vidare! Galoppen i sig var dock jättemycket bättre i kvalitén. 
Efter galopparbetet gick vi tillbaka en stund till traven. Gjorde tempoväxlingar på volt och jäklar vad fina övergångar vi gjorde! Inga taktmissar och han var så himla jämn i stödet och påskjutet. Då avslutade jag, mer än väl förtjänat! 
 
Har jag inte världens bästa ponny som går från klarhet till klarhet varje träning? Finaste Frolle ♥
 
 
Efter timmarna på ridskolan åkte vi hem och lasttränade Leon. Upp på luckan, stanna några minuter, rygga och sedan in i transporten. Mamma stängde igen och han fick stå där ca 10 minuter. Han var lite mer "fram och tillbaka" idag, men vi tränade när det var mörkt idag vilket vi inte gjort annars så det kan ha berott på det. Sedan när vi skulle lasta ur fick han inte gå ut med en gång, utan jag ville att han skulle stå kvar stilla tills jag gett klartecken. Det är ju otroligt viktigt att göra så eftersom det otäckaste som finns är hästar som kastar sig ut ur transporten! Det gick bra i alla fall. Efter lastträningen tog jag in honom i stallet och borstade. Tog på sadeln och hängde lite på honom samt stod upp i ena stigbygeln vilket gick kanonbra. I morgon ska mamma nog leda honom medan jag hänger på om hon har tid. 
 
Erica kom och red på ridbanan när jag höll på i stallet så jag gick dit en stund och hjälpte henne. Han var ganska på och trippig, så hon fick jobba med att variera storleken på volten och fokusera på att få honom avspänd och lösgjord. Det hjälpte jättemycket och han blev riktigt fin! Sen fick jag hoppa upp och känna på honom (kan ju vara bra eftersom jag ska tävla honom på lördag). Han blev lite spänd av ryttarbytet och han kanske kände av att det var tjatiga Pernilla uppe på ryggen igen så han försökte smita ;) Då gick jag tillbaka till jobbet Erica gjorde och han släppte till fint. Avslutade med att jobba lite bakdelsvändningar och det gjorde han helt ok. 
 
Jättelyckad hästdag idag måste jag säga, även om det har tagit hela dagen!
 
 

Bloglovin

Jag har fått efterfrågan på om inte jag kan lägga in en bloglovinikon, och det har jag gjort så nu kan ni följa mig på bloglovin. Knappen finns högst upp på sidan i det vänstra hörnet! 
 
Follow on Bloglovin

Godmorgon!

Godmorgon allihopa! Har ni en bra tisdag såhär långt?
 
Jag ställde klockan på åtta i morse, på min lediga dag. Jag plockade fram klippmaskinen och trimmade pälsen på Frolle. Han har blivit så himla svettig och andfådd de senaste träningarna så det var helt enkelt dags att ta bort allt igen. Gjorde ännu en helklippning, fast klippte bara nedanför knäna och haserna på benen. Jag tror han tyckte det var skönt att få bort pälsen för han stod och vilade och hängde med huvudet hela tiden. Gosis! 
Om ett par timmar ska vi åka in till ridskolan och träna för Lena. Det ska bli jätteroligt! 
 
Hej så länge :) 
 
 

Marabou och hästens gångarter

Hejsan! Jag sitter i plugghavet och käkar marabou med min syster. Jag har precis skrivit klart och lämnat in min uppsats om "Hästens gångarter och rörelsemekanik" på 6 sidor.. Så jag kan nog titulera mig som expert på det området nu ;) Piffade upp det med bilder på mig och mina hästar, alltid roligare att göra arbeten när man kan använda sig av lite eget material. Jag har även gjort ett kaiptel i Entreprenörskap och Företagande, denna gång om ekonomisk planering.
Nu ska jag ta det lugnt resten av kvällen, men först vill nog de tre musketörerna komma in! 
 
 

Leon

Idag lasttränade vi Leon igen. Jag började med att gå in en bit, stanna, rygga, gå in en bit till, stanna, rygga osv. Sedan gick vi in och ställde oss till rätta och mamma satte för bakbommen och stängde igen rampen. Han blev lite stirrig men jag pratade lugnt med honom, klappade och gav morot. När han slappnade av stängde vi också övre luckan. Då blev han också lite nervös och stirrig men jag gjorde samma här. När han stod ganska avslappnat och accepterade läget lastade vi ut honom och var klara för idag. 
Sedan gick jag ut på en promenad genom byn med honom. Vi gick ner till sjön och han gick ner i vattnet nästan på en gång och tyckte det var jätteroligt - speciellt att skvätta ner matte.. ;) Vi träffade på en läskig hund och människa, några skräckinjagande påstlådor och spännande hästbajsar. Haha! 
 
 

Mr Snowflake

Jag fick en önskan från en läsare att skriva ett inlägg om min och min vitprickiga ponnys resa (som jag idag haft exakt 2 år och 7 månader), så det är vad jag ska göra nu. Läs och njut! 
 
Allt började när min före detta ponny blev utdömd och skulle tas bort. Vi började med en gång leta en ny ponny åt mig och hitta fyra stycken intressanta - alla hopphästar. Vi åkte till Hedesunda och Mr Snowflake först av alla och där slutade letandet. En sötare häst hade jag aldrig sett och han hade det där lilla extra som fick mig att haja till - glimten i ögat. Jag kunde inte sluta tänka på honom under de andra provridningarna och även om jag provade en häst med mycket mer gångarter var den där vitprickiga ponnyn redan min i mina tankar.. 
 
Så, den 17 april 2011 kom han hem till mig. En smal, lite fölig och underbart snäll snöflinga! Många frågade/frågar mig "varför en hopponny när du ska tävla dressyr?" och trodde verkligen inte på varken mig eller honom. Jag blev rätt förbannad och tänkte att jag ska allt visa dom! 
 
1 maj 2011 debuterade vi på en dressyrtävling. Vi kom tvåa i LC:1 på 70.37% och tvåa i LB:1 på 70.0% samt vann första omgången av Hälsinge Dressyr Cup. Vi tävlade lokalt i ungefär två månader, sedan gick vi upp i LA:P1 och fixade ett nationellt kval i debuten. Vi vann hela Hälsinge Dressyr Cup som avgjordes efter 4 omgångar, där vi vunnit samtliga. Vi tog silver i DM och vi blev erbjudna en plats i elitlaget, vilken vi såklart tog. Vi slutade på en tredje plats i vår zon. Där knäppte vi några skeptiker på näsorna.. 
 
Mina tankar kring mål när jag köpte honom var att tävla lite lokalt det första året och kanske nosa på någon regional. 2012 skulle vi nog tävla regionalt och drömmen var att tävla nationellt - bland de duktiga ponnyryttarna!
 
 
År 2012 började vi tävlingssäsongen i februari. 20 minusgrader på Högbo RK och en incident på hemresan som fått mig att aldrig mer sätta på Frolle höga transportskydd och absolut inte åka och tävla förrän i mars.
 
Nu ville jag bara få ett andra nationellt kval, så jag kunde gå upp och nosa lite i dom klasserna. 17 mars fick jag det under en tävling i Sundsvall. Min glädje var så stor! 
 
Den nationella debuten gjorde vi sista juni under ett meeting på Gripens Ryttarförening. Vi fick 59.26% och jag var så fruktansvärt nöjd. Jag svävade på moln - nu tävlade jag mot landets bästa ponnyryttare jag också! Vi fortsatte tävla lite nationellt året ut men fick aldrig några högre resultat. Däremot gick vi upp mot 65-66 i LA:P1. Vi var med i elitlaget ännu en gång och kom trea även detta år. 
 
 
2013 - tydliga mål och tydlig plan och nya fräscha krafter. Vi fick sakta men säkert högre procent i FEI Lagtävlan och FEI Mästerskap och fick nya personbästan i LA:P1 titt som tätt. 
 
Årets bästa helg var på Gripen Ryttarförening, ett tredagarsmeeting med tre olika cuper. Jag deltog i den nationella och fick över 60% alla tre gånger. Nådde 64,51% i FEI Mästerskap andra dagen, vilket var ett av årets mål. Dagen därpå fick 69,47% (ännu ett mål avklarat) i en LA:P1 där vi vann av 25 st ekipage. Sedan åkte vi till Vännäs, Frolle var trött och lite dålig i magen efter en lång resa. Ändå nådde vi 64,48% i FEI Lagtävlan (ett mål) och placerade oss som tvåa. 
 
Även detta år har vi varit med i Elitlaget, men efter en massa krångel med olika hästar och ryttare kom vi inte placerade. 
 
 
Under den tiden jag har haft honom har vi plockat 48 rosetter varav 19 vinster. 
Jag köpte en hopponny 2011, idag har jag en dressyrponny som tävlar på högsta nivå och är världens bästa vän. Frolle är den mest otroliga ponny jag någonsin träffat, vilket även många andra säger. Han är inte bara min tävlingskompanjon, han är min klippa i alla lägen och min högsta prioritet. 
 
 
Har ni några frågor om mig, Frolle och vår historia? Lämna en kommentar :) 
 

Första stegen och första avramlingen...

Från DET HÄR lugna och avslappnade...
 
  
Till detta...
 
 
 
Jag bokstavligt DÖR av detta.. Hahaha, så sjukt fult! Men jag har så himla dåligt samvete för att ramlat av honom, det är ju verkligen inte bra eftersom de då lär sig hur dom kan få av ryttaren.. 

Hoppkurs dag 1

Här kommer en video med ihopklippta delar från hoppträningen igår. Båda dagarna har fokuset legat på hästens egna balans och bärighet, vägar och planering. Basics helt enkelt! Det har varit jätteroligt och jag är så nöjd över min egna ridning och Frolle. Han hoppade superbra! 
 
 

Första uppsittningen

 
Idag satt jag upp på Leon för första gången. Till en början gick det jättebra, han var avslappnad så vi provade på att skritta lite. Det gick också bra, tills han tappar balansen och börjar takta - jag tar av reflex i tyglarna och lutar mig bakåt. Han reste sig, kastade sig åt sidorna och bockade vilket till slut gjorde att jag fick käka grus.. Jag höll mig kvar rätt länge i alla fall ;) Det gick bra med mig, jag skrattade bara. Och sen hängde jag på honom en stund stillastående och i rörelse innan vi nöjde oss. Så himla typiskt! Nu får vi backa ett steg och fortsätta med att hänga några gånger till innan jag kan prova att sätta mig på honom igen. 
 
Erica fångade ALLT på bild och dom är sååå fula... Jag döör! 

Svar

Hur länge har du ägt Frolle? 
Jag har ägt Frolle sedan 17/4-11, alltså i ungefär 2,5 år. 

När började du rida?
Jag vet inte riktigt när jag började rida hemma, men vi har alltid haft hästar på gården som jag ridit på innan jag började rida på ridskola. När jag var ungefär 6-7 år började jag på ridskola och redan då hade jag en egen ponny. 
 
Vad har du för mål med Leon i framtiden? Asså typ när han är färdigutbildad?
Just nu är målet att delta i treårstest till våren, även den uppsuttna delen. Eftersom jag inte alls vet hur han kommer ta ridningen, hur fort han kommer utvecklas och hur bra han kommer bli har jag inga byggstenar att grunda några högre mål. Därför har jag än så länge bara drömmar om hur bra han och jag kommer kunna bli om allt fungerar! Men ett ganska konkret mål är såklart att vi ska ha roligt och göra så mycket som möjlig tillsammans och bli ett sammansvetsat team. 
 
 
 
 
Kan du visa ditt stall? 
Absolut! Det ska jag försöka fixa i helgen. Vill ni ha bilder eller en film? :)

Vem är det som rider exet och varför gör inte du det? 
Det är alltid jag som ridit Exet de senaste 3-4 åren, med hjälp av hans medryttare. Egentligen var tanken att sälja honom nu i höst eftersom jag inte kan utveckla honom mer, han har liksom nått sin topp eller vad man ska säga, och för att jag då var inne på att köpa unghäst. Men varken jag eller min familj kände egentligen inte för att sälja honom, han är ändå varit hos oss i 9 år och vem vill köpa en surpuppa med otaktmässig galopp och som klurat ut hur man kommer hem fortare från en hopptävling? ;) Då bestämde mamma sig för att hon skulle ta över honom och rida lite i skogen då och då. Det verkar han trivas med hur bra som helst och dom har det riktigt kul tillsammans. Detta känns så mycket bättre och jag kan rida honom ibland när mamma vill eller jag själv känner för det och har tid. 

Vad ska du göra med frolle när din ponnytid är över? 
Jag har bara ett år kvar av min ponnytid, men det är inget jag har dirket ångest för. Frolle kommer vara 17 år och jag vill verkligen inte sälja honom. Dels på grund av att han börjar komma upp i åldern och dels för att han haft så många olika ägare under hans liv. Jag kommer alltså behålla honom och ta upp honom som stor häst och försöka klättra så högt som möjligt i de klasserna. Sen får vi se med tiden, men jag är lite inne på att kunna låna ut honom till någon tjej eller kille som behöver en läromästare - dock med mig hack i häl hela tiden.. ;) 

Hur ofta hoppar du med frolle? :)
Frolle får hoppa när han har en lugnare period eller träningsperiod som är ganska fri från tävlingar. I somras hoppade vi rätt mycket. När vi hoppar gör vi ingenting med fokus på höjd utan det är styrka, smidighet och balans som gäller då för att få så mycket nytta av det som möjligt i dressyren sen. 
 
 

Shoppaholic

Haha, det ÄR farligt att ha prov innan lunch och släppas tidigare på en fredag.. Jag kunde inte hålla mig och köpte en tröja från H&M, mobilväska från BikBok och bh frän Lindex. Nu ska jag hålla i pengarna lite hårdare så jag kan köpa julklappar! 


På väg

Nu är jag, mamma och Frolle på väg till ridskolan och ska hoppträna! Det ska bli riktigt roligt, men jag räknar med träningsvärk för både mig och Frolleman ;) 

Underlaget igår var ok så jag skrittade/joggade Frolle en stund på ridbanan. Leon fick bara på sig utrustningen och sedan hängde jag på honom i stallet. Det gick hur bra som helst, det enda som var läskigt var när jag gled ned till backen igen. Jag nöjde mig då och plockade av allt, sen fick han på sig transportskydd på frambenen en stund när han åt i boxen. Han sparkade lite men när han fick nosa och kika lite gick det bra. Helt otroligt vad duktig han är, min lille Leon! 

Och har jag inte världens underbaraste pojkvän som överraskar mig genom att komma hit från Stockholm, helt utan att jag visste det! Han har lurat i mig hela veckan att han skulle till Sälen men sen kommer han hit.. Världens bästa! 

Vi hörs mer senare med bland annat lite svar från frågestunden. Hej så länge! 
Godmorgon

 Godmorgon fredag! Du anar inte hur efterlängtad du varit.. 

Jag sitter på tåget på väg till Gävle och skolan. Jag har bara tre lektioner idag så jag kommer hem tidigt, halv fyra! Avslutar dagen med samhällskunskapsprov och det känns helt okej inför det. Jag gillar ju prov bättre än vanliga lektioner så jag är taggad! Ska läsa igenom frågorna ett par gånger nu och checka av. 
Ikväll hoppas jag det är plusgrader så jag kan rida, i alla fall skritta. Känns inte som en rättvis uppladdning för Frolle med två vilodagar innan två dagars hoppkurs. Annars får jag satsa på extra lång framskrittning i morgon. 

Nej nu måste jag plugga, vi hörs mer sen! :) 
Today

Hejsan hoppsan! Allt bra med er idag? 
 
Lång dag i skolan idag, började med bilogi i tre timmar där vi gjorde en naturvetenskaplig uppsats om genteknik. Jag skrev om genmodifierade grödor och jag tycker det blev ganska bra! Sedan var det lunch och idrott. Vi hade en ny instruktrör idag och han var grym! Mycket roligare övningar och mer varierad träning. Tummen upp för Ove!
Gick en sväng på stan med Johanna innan engelskan och jag vill bara shoppa, shoppa, shoppa när jag ser alla glittriga, färgglada och snygga plagg - som vanligt när man bestämt sig för att inte handla en enda grej.. Tre timmar engelska sen som inte alls kändes som tre timmar. Vi hade betygssamtal om vårat argumenterande tal vi hade för några veckor sedan och jobbade med analysen om filmen American History X, som jag snart är klar med. Så himla bra film det är alltså.. 
 
När jag körde hem från tåget kände jag att det var väldigt halt underlag, så jag valde att inte rida Frolle idag. Känner inte för att chansa och få en halkskada som tar flera veckor att läka direkt. Så han fick vila idag, komma in från regnet lite tidigare än vanligt och knapra massa gott hö. Likaså Leon och Exet! Hoppas verkligen på att det blir varmare imorgon så jag i alla fall kan jogga lite med Frolle och gå med Leon. 
 
Nu ska jag plugga inför samhällskunskapsprovet imorgon. Det är sisådär 30 frågor och svar som ska ristas in i huvudet på mig, så önska mig lycka till! 
 
 

Visst ni att...

.. Frolle har lite av ett sadelgjordtvång? Han blir surig och biter sig själv i bringan när man tar på honom sadeln och spänner sadelgjorden. Det är också när man borstar/klappar honom fram på bogen och spänner täcken. Dock gör han det bara ibland så jag tror snarare att det är ett tix - han har väldigt lätt för att utveckla tix. 
 
.. Frolle inte kan använda höga transportskydd? Det hände en liten incident på hemresan från en tävling i februari 2012 och det är inget jag vill vara med om igen. Problemen efter det visar sig fortfarande ibland.. 
 
.. Leon följer efter Frolle som om det vore hans mamma ute i hagen? Haha, så sött. Jag tror Frolle börjar acceptera läget med en bebis nu och han är inte lika surig längre. Leon älskar Frolle, det är hans stora förebild, men Frolle tycker bara att han är en tönt som inte kan någonting.. Hahaha! 
 
 
 

Hästarna idag..

Leon var först ut idag. Jag värmde upp honom genom att promenera, springa och köra lite ledarskapsövningar. Mamma plockade fram lite tunnor, ett trasigt hinderstöd och en presenning också. Hinderstödet gick han över på en gång, inga problem. Sen lekte han lite med tunnorna, en röd och en blå, och efter att han inspekterat dom gick han över dom - även om han lätt kunnat gå runt dom. Presenningen var lätt som en plätt det också, han bara gick över. Skapligt förvånad jag blev, haha! 
Sedan longerade jag honom och han lyssnade mycket bättre på min röst idag jämfört med förra gången. Efter många om och men fick jag honom att galoppera lite i båda varven också. Men först trodde han att jag menade att han skulle flasha traven för jäklar vilka fina framben (och bakben) han fick, även om det inte riktigt var vad jag bad om.. Han verkade tycka det var roligt i alla fall! 
Vi provade lasta honom igen också. Förra gången ville han gå ut så fort han kommit in, så det var lite pendling fram och tillbaka liksom. Men jag frågade Åse på ridskolan om tips hur jag skulle kunna träna för att få bort det, så jag provade det idag och det gick kanonbra. Det var någon gång han backade, men då drog jag ner huvudet på honom och sen avslutade vi med att han stod stilla där inne. Nöjd! 
 
Frolle red jag barbacka på en åker. Vägarna var för hårda och hala idag och mina pållar har inte fått på sig brodd ännu.. Vi joggade lite bara och han kändes fin! Det blir några lugna dagar nu innan lördag och söndag då vi ska hoppträna med utvecklingsteamet. Han kommer få sån träningsvärk, stackarn! Jag har ju inte hoppat sen tidigt i höst.. Det ska bli roligt i alla fall :)
 
 
 

Onsdag

Hejsan! Jag orkade verkligen inte sätta mig vid datorn igår, hade noll motivation till att blogga och massor av annat att göra istället. Men jag skriver lite om min dag nu istället :)
 
Innan praktiken gick jag med Leon på ridbanan. Han fick ha på sig schabrak under sadeln för första gången och det var inga problem över huvud taget. Däremot var han jätterädd för Erica & Buttler som trimmade lite samtidigt som oss. Det måste vara det att hon satt på Buttler som gjorde Leon misstänksam, men han fick gå fram och kika lite närmare på dom och nosa. Jag började även vänja honom med lite uppsittningsrörelser, samt att jag slog lite med handen på sadeln och runt sadeln. Han var jätteduktig som vanligt! 
 
Sedan åkte jag och mamma in till praktiken med Frolleman. Jag tränade för Lena och det gick superbra! Vi fortsatte att jobba med halvhalter och övergångar mellan ökning och samling. Tog med samma tänk och arbete till fyrkantsspåret och det gick sådär till en början, men efter att jag hittat knapparna gick det hur bra som helst. Stackars Frollisbollis blev jättesvettig så på lördag ska jag klippa honom igen. 
Resten av praktikdagen hjälpte jag stallpersonalen som bara var två stycken, sopade hela stallet, fodrade och tog in hästar. Sist men inte minst var jag med på småbarnslektionen, och jag bara älskar att vara med dom! Det är så roligt :) 
 
 
Glöm inte frågestunden! 
 

Frågestund

Jag vet inte om detta kan vara något kul för er, men om ni har några frågor om mig, skolan, Leon, Frolle, Exet, tävlingar - vad som helst - så kan ni ställa dom här! Jag har själv lite idétorka så det här kanske kan göra det lite roligare för mig också tänkte jag. Hur som helst, fråga på så svarar jag inom kort :) 
 
 

Hej!

Hej på er! Guuuud vilken trött måndag.. Jag red som en kratta i skolan idag och jag känner mig så dålig! Jag vet inte, men jag kanske är i en växperiod? Man brukar ju kunna tappa koordinationsförmågan och "ridkonsten" då. Hoppas det! 

Nu sitter jag i alla fall på bussen, kommer hem halv sex och då ska jag kasta i mig lite mat innan jag och mamma åker till ridskolan på föreläsning. Den ska handla om hovar och det passar ju jättebra för mig som haft det mycket i skolan nu och prov om två veckor! Frolle och Leon måste vila helt, jag hinner inte.. Hatar verkligen när hästarna får vila. Egentligen gör det inte så mycket om Leon får vila eftersom han kan behöva smälta lördagens jobb lite granna men Frolle hatar jag att låta vila! Dåligt samvete.. 


Lite såhär känner jag idag.. 
Hästens mentala zoner

Idag var jag som sagt på clinic med Jan Brink. Han pratade mycket om hästens mentala zoner, vart vissa gränser gick och hur man skulle gå till väga. Det finns tre olika zoner - komfort-, stretch- och panikzon. 
 
Komfortzonen är när man i princip lunkar på i ett lagomt tempo och inte kräver något speciellt från hästen. Den är avslappnad och inte särskilt "vaken". Det är när man till exempel värmer hästen och den går lång och låg i formen och man rider olika linjer - volter, serpentinbågar, rakt fram och så vidare. Man kan jämföra detta med att man sitter på en lektion i skolan och liksom halvsover när läraren håller i en genomgång. 
 
Stretchzonen är när man börjar väcka hästen och ställa frågor. T.ex. "kan du samla dig lite till?" "hur mycket kan du tvära?" "orkar du lite till?". Lika som när man sitter där på lektionen, halvsover och plötsligt ställer läraren en fråga. Då vaknar man till och måste fundera. 
Man tänjer på gränserna och det är här man når utveckling. Om man tänjer på t.ex. samlingen kanske hästen tycker det är jobbigt och gör någon taktmiss, men det ska man inte lägga någon större vikt på. Hästen försöker och det är det viktigaste!
 
Panikzonen är när man tänjer, tänjer och tänjer tills man når en gräns där hästen kanske inte förstår och bli frustrerad. Det är nyttigt att man någon gång når den här gränsen så man vet vad hästen klarar och sedan hur man ska lägga upp träningen för att få gränsen att komma längre bort. När man kommer till "paniken" kan man låta hästen komma tillbaka till komfortzonen en stund så den lugnar sig lite och får upp sitt självförtroende igen, för att sedan gå tillbaka till stretchzonen och försöka igen.
 
 
 
Komfortzonen, stretchzonen och panikzonen varierar från rörelse, situation och individ. Att jobba med en galoppiruett kan vara jättejobbigt för en häst medand det kanske är mer av en komfortzon för en annan. Under ett tävlingsmeeting kan panikzonen komma när man kanske startat 2 starter per dag - hästen blri trött och lägger av lite kanske. Då kan man gå tillbaka till komfortzonen - göra något som hästen tycker är lätt och kul. Då kan man få tillbaka hästen självförtroende och sista energi för att orka den allra sista klassen. Då är detta även stretchzonen eftersom man jobbar med att hästen ska orka flera dagars tävling. Jobbigt men nyttigt! 
 
 
I den här filmen är jag och Frolle i en stretchzon. Jag frågar efter samling och tvärning. Sluta på diagonalen, gå in på en liten volt i slutan och vända för att sedan gå ut i en sluta igen. Vi kom aldrig till panikzonen här, men det märks ändå hur jobbigt det var för Frolle att göra detta men samtidigt nyttigt. 

Clinic Jan Brink

Nu rullar vi hemåt från Sundsvall efter Jan Brinks clinic. En otroligt nyttig clinic med mycket vackra hästar och fin ridning! Vi fick se hästar i 3 års ålder till Grand Prix. 
Fokuset låg på hästens mentala zoner - komfortzon, stretchzon och panikzon. Om ni vill kan jag skriva lite mer om det? Jag har själv lite erfarenheter kring det så det är bara att kommentera i så fall :) 

Frollen idag

Idag trimmade jag och Frolle på banan. Jag fortsatte med "halvhaltsträningen" som vi gjorde för Lena i tisdags. Han blir så fin framåt och bakåt av det. Dock tycker jag det var riktigt svårt att se och känna hur mycket halvhalter jag ska göra, det är så himla lite att bogen åker ut så det är svårt för mig att känna. Dock syns det från marken och när Lena säger åt mig att jag ska göra det märker jag ju stor skillnad ridmässigt. Han samlade sig riktigt bra i alla fall! 
När jag tyckte att han lyssnade på mig och mina hjälper bra gjorde jag lite skolor och de var riktigt bra måste jag säga. Gjorde bara ett par stycken eftersom känslan var så bra! Avslutade med att rida sluta på diagonalen i galopp och på mitten göra en väldigt liten volt i väldigt samlad galopp, alltså lite piruettänk. Det gjorde han kanon så då travade jag av honom! Nöjd ♥ 
 
 
 

Longerad för första gången

Idag longerade jag Leon för första gången i hans liv! Jag började skritta fram och trava honom lite för hand och sedan gick vi in på volten. Efter några varv tog mamma över och jag gick in i mitten med linan mellan oss. Vi gjorde i både skritt och trav här som igår och efter en stund släppte mamma honom och gick undan från volten. I början ville han gärna gå in mot mitten eller till mamma och stanna i ett hörn, men efter att jag korrigerat honom några gånger förstod han uppgiften och travade/skrittade snällt runt mig. Shit vad han accepterar och lär sig snabbt, helt otroligt vad roligt det är när han är så ambitiös! Världens bästa Leon ♥
 
Efter det korta passet lasttränade vi lite. Det var första gången för honom att gå in i våran transport och även i en transport utan fronurlastning. Jag stannade först så han skulle få chansen att nosa på rampen, men han klampade raka vägen in i transporten haha! Vi gick in och ut några gånger och sedan gick vi även över rampen ett par gånger från sidorna. Det enda problemet var att han inte ville stå stilla där inne, utan så fort han kommit in backade han ut igen. Så vi provade hänga en höpåse där fram som han kunde äta lite ur, då stod han stilla en stund. Då avslutade vi och gav morot! Nästa lastträning ska vi sätta in mellanväggen. 
 
Jag har massor av bilder från både longeringen och lastningen. Lämna en kommentar om ni vill se! Här kommer ett smakprov :) 
 
 

Tömkörning & linlöpning

Frolle fick tömköras idag. Jag blev inspirerad av gårdagens clinic och testade på en ny koppling som jag tyckte funkade helt okej. Jag upplever dock att Frolle passar bättre med den som jag oftast brukar köra med, men det är ju alltid bra att prova på nya saker! Han var lite slö och min pisk har gått sönder så den hjälpte inte särskilt mycket heller. Vi lekte lite med trampet, men han kunde inte riktigt slappna av så jag gjorde inte så mycket. Istället fick han gå på en stor volt låg och rund. I morgon tänkte jag trimma lite uppsuttet och sedan avslutar vi veckan med en uteritt! 
 
Idag fick Leon vänja sig vid lite uppsittningsrörelser och tyngd på ryggen i stallet. Ute på banan fick jag hjälp av mamma att börja presentera linlöpning för honom. Han fick ha stigbyglarna nere efter en stund också. Det tyckte han var lite konstigt så han kickade några gånger men sen accepterade han det. Mamma ledde honom på en volt runt mig och jag gav alla röstsignaler. Vi ville bara att han skulle få en uppfattning om att gå runt någon. I morgon ska vi göra lika och sedan prova låta honom gå själv. Han är otroligt snabblärd måste jag säga, men även om så är fallet måste man vara noga med att inte vara för snabb med allt. 
 
 
Åååh, när jag kom tillbaka från banan med Frolle efter tömkörningen... GISSA var Leon var? Jo, han hade minsann tagit sig ut från sin box och ställt sig i Frolles. Visst, jag förstår om han vill härma Frolle och även han bli riden, men så dum är jag inte att jag tar fel. Good try, Sir Leon, kanske nästa gång ;)
Ingen skada skedd i alla fall förutom att han trampat ner Frolles grimma i en bajshög, men mer än så var det ingen fara. 

Made by

Halloj! Vilken skön dag det varit idag. Linnéa gör min morgon och bjuder på världens hotellrummet med bacon och äggröra, sen kollade vi i kommunikationkursen på en utställning om adhd, add, aspberger och autism på Länsmuseet. Den var jättebra, men samtidigt lite hemsk.. Sen har jag bara skrivit klart en labbrapport och resten har jag typ tagit det lugnt, haha. Shoppade lite på lunchen också, visar er ikväll eller imorgon! 
Nu ska jag och pappa äta kycklingsallad, made by us. Gott! 

LB:1 Johanna Stark Cup, Uran Buttler

Jag har helt glömt bort att tala om för er hur tävlingen i lördags gick. Jag tävlade ju Ericas ridtravare Uran Buttler på en klubbtävling, som jag även tränar och rider en del till vardags. Vi red en LB:1 alltså och fick strax över 54%. 
Buttler var väldigt fin på framridningen och galopperade ganska lätt i båda varven. Det är galoppen som är hans absolut svagaste sida just nu så vi jobbar mycket med den. Inne i ridhuset bangade han lite, tappade fokus och spände sig i överlinjen så han släppte bettet. Stundtals var han ändå fin och jag kunde nå honom bra. Vi fick två 7:or på ökade skritten och när vi vände över ridbanan. Vi är nöjda och han tyckte det var roligt vilket är det absolut viktigaste för honom speciellt nu i början! 
 
 
Bilderna är lånade från Ericas blogg! 

Torsdag

Hejsan! 
 
Började denna torsdag med att försova mig, ställde till och med klockan tidigare än vanligt, 05:00 för att jag skulle hinna packa men pappa kommer och knackar på dörren kvart i sex.. Jag hann packa ändå i alla fall haha! 
Har Biologi nu och vi jobbar med genteknik - finns det något konstigare ämne eller? Men det väcker ändå en hel del åsikter kring hur många forskare vill få så att t.ex. kossor kan mjölka ut läkemedel, hur man kan odla fram en köttbit genom DNA-kloning eller hur man kan ha ett "reservdelsbarn". Knäppt! En timme till innan lunch och sedan är det bara roliga lektioner kvar - idrott och engelska med kesellamys. 
Ikväll bjuder REAL in till clinic med förbundskaptenen i dressyr, Bo Jenå. Dit ska jag så jag kommer inte hem ikväll. Frolle och Leon får vilodag, och det känns inget annat än rätt att ge dom det. Leon får smälta lite och Frolle får ta igen sig. 
 
Nej, nu måste jag kolla upp hur på teknisk och bilogisk väg förändrar en arts gener. Låter väl.. spännande? ;) 
 
 

Onsdag

Godmorgon! Allt bra med er idag? Gud vad kyligt det var i morse, is på vägen för jag sladdade med epan på väg till tåget haha. Måste byta till vinterdäck..

Idag går jag bara till 11, men jag kommer hem halv 2. Då ska jag ge hästarna sin lunch och äta lite själv. Sedan ska jag göra allt i stallet. Jag och Frolle ska ut på en uteritt och Leon ska få träna på att följa bettet och vänja sig vid stigbyglar och lite uppsittning - alltså rörelserna, jag ska inte sitta upp. Jag ska även promenera honom som vanligt med lite ledarskapsövningar. 
Ikväll ska jag och en kompis åka till gymmet! Kuuul! :) Halvhalt

Dagens träning för Lena bestod av halvhalter, halvhalter och halvhalter. Hon och hennes dotter var på en träning för Sune Hansen i helgen och då jobbade dom bara med sånt hela passet - basic men ack så nyttigt. 
Jag red på en volt, red lite framåt och samlade sedan upp honom. Hela tiden gjorde jag halvhalter, olika starka beroende på hur mycket tillbaka jag ville ha honom. Han ville gärna glida ut med bogarna i båda varven så jag fick verkligen jobba med att få dom på plats samtidigt som han skulle runda sig ganska mycket runt skänkeln. Han blev otroligt bra och jag ska absolut fortsätta tänka mer på detta i vardagsarbetet - det är ju otroligt nyttigt för mellan- och ökade gångarterna att kunna få fram och tillbaka honom. 


Jag och Leon var ute på promenad i morse innan praktiken. Vi stötte på bitande soptunnor och extremt farliga hundar ;) Han blev så rädd att han försökte vända sig, sticka iväg och resa sig men jag vägrade låta honom göra något så jag blåhöll och stod kvar tills han lugnat sig. Sen gjorde han väldigt fin passage och då kan ju bara låta honom hålla på, för han har ju fina knän måste jag säga! ;) 
Ordning och reda

Nu är schabrakhängaren uppsatt och schabraken är snyggt upphänga efter färger. Jag är riktigt nöjd! Inga råttbon, luftigt, snyggt och praktiskt. 
Förresten, under tävlingen i Timrå var butik quse där och sålde lite grejer. Jag hittade ett jättesnyggt platinumschabrak som mamma sedan köpte till mig i tidig födelsedagspresent! Helt kär i det och jag längtar tills jag får inviga det på tävlingsbanan i vår! 

Dagens

Jag red ett lösgörande och aktiverande pass på Frolle idag. Igår joggade vi lite lätt på volt och serpentiner på banan. Han kändes väldigt jämn och fin! I morgon ska vi träna för Lena, längesen vi gjorde det nu så det ska bli skoj. 

Leon fick på sig benskydd, träns och sadel. Det gick jättebra - bara han fick inspektera lite först förstås. Slängde lite med sadelgjorden på frambenen och slog lite med sadelkåporna men han stod där som ett ljus. Duktig bebis! Sedan tog jag ut honom på banan och gjorde lite ledarskapsövningsar och skrittade/travade över bommar. Han var så duktig, det var som att han inte gjort annat! I morgon ska vi gå ut och gå på vägarna tillsammans, kolla in omgivningen och sådär. Haha åå, han ser ut som en tanig travare.. Sötnos! 

Sir Leon

Sir Leon är en stor häst och idag ca 158cm. Han är född 1 Juni 2011, alltså bara två år gammal. Han är HELT grön vad gäller ridningen, som det ska vara vid den här åldern. Han har fått viss utrustning presenterad så som skydd, träns, sadel, fleecetäcke osv. men är inte longerad eller hängd på. 
Han är en ganska osäker till en början, men när han väl känner igen en sak och vet vad som händer är det ok. T.ex. så var han jätterädd för plankorna vi stänger hagen med första hagvistelsen, men nu när han varit med några gånger när man öppnat och stängt går det bra. 
 
 
Leon kom till mig första november, så vi har inte hunnit så mycket ännu. Denna vecka är det lära känna som gäller - göra ledarskapsövningar och prova lite utrustning - och i helgen ska vi prova på lite longering. Just nu är målet treårstestet i vår, som även före detta ägaren gärna vill att han ska delta i. 
 
 
Kommer ni ihåg hingsten jag bloggade om för några veckor sedan, min favvohingst Sir Oldenburg? Det är Leons pappa, och det är även på det sättet jag har honom som favorit haha. Är han inte lite lik honom? ;) 
 
Jag tror vi kommer bli ett superbra team och jag har stora planer för oss, om allt går som jag vill såklart. Denna resa kommer bli mer än spännande och jag kommer lära mig så mycket - nu kör vi! 
 
 
Annonsbilden på min framtida stjärna. *dreggel* ;) 

Sadelkammaren

Nu börjar det gamla mjölkrummet likna en sadelkammare! Det som är kvar är benskyddshängare, schabrakhängare och fikarummet. Jag är riktigt nöjd än så länge! 

Jag tänkte göra en vlogg när jag visar runt er i nya stallet, om det är något ni är intresserad av? Kommentera!
Bebismys

Alla hästarna är nu inne i det nya stallet, skönt! Det har varit full fart i hagen idag och jag har jobbat med det sista i stallet hela kvällen så jag har inte ridit eller aktiverat Frolle eller Leon. Exet är ju mammas ansvar nu. Däremot har jag pysslat om båda två, Leon älskar att bli kliad i nacken och vill gärna provbita i borstarna innan det är ok för mig att borsta haha. Frolle fick BoT-paddarna på sig och massor av pussar för att han är världens bästa ponny! 

Nu ska jag snabbduscha och sedan dra över till Erica, hon som äger Buttler, och äta middag samt titta på någon film och halloweenmysa! Bra lördag :) 
Leon, Frolle och Exet

 Nu är alla tre grabbar ihopsläppta. Leo fick gå på ridbanan medan Frolle och Exet gick i vinterhagen först. Eftersom det fungerade bra släppte vi ihop dom med en gång! Frolle visade vem som bestämmer, aldrig sett honom sån haha. Men Leon verkar trivas bra, han var lite kinkig vid utsläppet och vågade inte gå förbi några Ikeapåsar som hängde på staketet och sen var han jätterädd för plankorna. Haha, min jättebebis! 

Fotade massor av bilder som jag ska visa er sen så fort jag har tid. Nu ska jag åka in till Hudik och tävla med Uran Buttler. Det är en klubbtävling, en omgång av HRPKs Johanna Stark Cup. Önska oss lycka till! 
Spänd!

Aaaah, ikväll händer det grejer och hemligheten släpper jag här runt 5-6! Det beror lite på, men jag är såååå taggad, förväntansfull och framför allt GLAD! 

Annars är jag väldigt stressad och har massor att göra. Jag har precis varitnpå en urgrym träning med Frollsen för Lena W och nu ska jag hem och rida Buttler. Sedan ska jag fortsätta med allt i stallet. Hästarna flyttar in ikväll! 

 Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|