På väg

Sitter på tåget mot Stockholm för att fira Valborg med finaste killen på jorden! Dock blir det bara en kortvisit för imorgon kväll åker jag hemåt igen. Tur att det snart är sommarlov så vi kommer kunna ses varje dag! :)
Foderhörnan

Idag när jag åkte till praktiken svängde jag förbi Granngården för att köpa lite nytt foder. Jag har ju räknat foderstater och för att de ska bli kompletta krävdes Krafft Groov 125 till Leon och linfröolja till Frolle och eventuellt Exet. Ikväll har de fått börja vänja sig med en väldigt liten del av det dom senare kommer få. Det är superviktigt att inte byta foder för snabbt eftersom hästarna är grovtarmsjäsare och har mikroorganismer som måste få tid på sig att anpassa sig till det nya fodret. Jag vill verkligen inte riskera någon slags kolik så det är bäst att man är försiktig! 
Nya jackan

Hämtade ut paket från Hööks idag och titta vad som fanns där! Jag är superböjd :)
Veckoplanering

Måndag: Lugn uteritt
 
Tisdag: Lösgörande på banan
 
Onsdag: Uteritt
 
Torsdag: Vila
 
Fredag: Uteritt
 
Lördag: Lösgörande på banan
 
Söndag: Skritt
 
 
 
 

Överby Hästsportförening

Igår åkte jag, mamma och Frolle till Sollentuna på en nationell tävling. Världens bästa pojkvän kom också och kikade eftersom det bara ligger 20 minuter från där han bor! Resan för oss tog 3,5 timme och vi kom hem tolv i natt. Det blev en väldigt lång, men rolig, tävlignsdag alltså. 
 
FEI Lagtävlan: Första klassen red vi på 60,537% och med den procenten hamnade vi på en sjundeplats av tolv startande. Hans kändes ganska fin på framridningen men han drog sig konstant åt höger, så jag jobbade mycket med att rida innanför spåret rakt fram och med att öka/minska volten för att han skulle rama in sig och balansera upp sig mellan mina hjälper bättre. Programmet kändes helt ok, han var lite spänd men jag är nöjd med det mesta. Han kändes positiv och glad så då blev jag detsamma! 
 
FEI Mästerskap: I denna klass skrapade vi ihop 61,789% vilket gjorde att vi kom på en åttondeplats av åter igen tolv startande. Han var inte lika mot höger på framridningen som i klassen innan, utan han kändes väl inramad. Han var fin att rida men lite lam. Jag försökte verkligen få igång honom precis innan vi skulle in på banan för att han inte skulle lägga av och det tycker jag att jag lyckades ganska bra med. Han var även i denna klass positiv och jag är nöjd med ritten! 
 
Jag är väldigt nöjd med tävlingen i det stora hela och jag tycker att procenten stämde bra överens med vår prestation. Frolle är ingen gångartsponny och kommer aldrig bli, men jag är fruktansvärt nöjd över att ha lyckats tagit honom till den här nivån och ändå rida på godkända resultat. Dessutom utvecklas han fortfarande. För mig finns det ingen mer värdefull ponny, för även om han inte har den flashigaste traven har han ett hjärta av guld och en så härlig personlighet! Han är bäst 
 
 

Måndag

Hej på er! Börjar bli en vana för mig att börja inlägget med "ledsen för att uppdateringen legat nere", haha. Hoppas ni förlåter mig för det :) Nu tänkte jag bara skriva lite snabbt om vad jag haft för mig idag och sedan kommer ett annat inlägg upp om tävlingen igår. 
 
Jag och mamma har varit i Gävle hela dagen med Leon. Vi har ju hästdag på måndagar i skolan och denna måndag skulle vi löshoppa så då frågade min lärare mig om inte jag ville ta med Leon - och det var ju såklart jag ville. Så han har löshoppat idag och alltså helt som det kommer vara på treårstestet. Detta var även sista gången jag löshoppar honom innan det är dags på riktigt. Han hoppade väldigt fint tycker jag men blev lite flack och spänd över när det blev lite högre. Vi avslutade när han gjorde ett mer avslappnat språng. Jag fick bra kritik av min lärare och mina klasskompisar så det var verkligen roligt! Leon skötte sig utomordentligt bra :) 
 
Sedan har jag varit ute på en tur med Frolle som fick ta det lite chill idag och "bara finnas". Vi busgalopperade lite på en av hans favoritvägar men red mest i skritt. Det var en mycket glad och nöjd ponny i stallet sen! Frolle får en lite lugnare vecka nu. Jag vill inte överanstränga honom efter att han var halt så han faller tillbaka. Hans veckoplanering kommer upp sen :) 
 
Nu har jag precis gjort Frolles och Leons foderstater och målat naglarna! Leon är så himla tunn nu, och jag fick ett tips av min lärare på ett foder idag. Jag testade lägga in det i foderstatsprogrammet och det ser väldigt bra ut, så imorgon ska jag åka förbi Granngården och köpa lite nytt foder helt enkelt. 
 
 

Lördag

Hejsan! Äntligen har jag lite tid för datorn. Jag har haft fullt upp hela dagen, vilket jag absolut inte har något emot. Jag älskar att hålla igång och få mycket gjort och känna i kroppen på kvällen att man jobbat! 
 
Först och främst var jag ute på en skrittur med Frolleman. Han verkade inte riktigt förstå att vi bara skulle skritta idag och ladda batterierna inför i morgon - han ville gärna trava och visa upp sin allra finaste sida i lite passagetrav. Även om jag blev väldigt sugen på att jobba honom när han var så flashig fick jag hålla mig och lugna honom - men i morgon får han mer än gärna plocka fram det där lilla extra trycket. Skritten kändes bra i alla fall, vägvinnande och mycket energisk! 
 
Sedan red jag Leon på banan och han var också väldigt pigg och framåt. I början när jag skrittade fram honom blev det lite av och på, han tog inte riktigt stöd på bettet och slängde med huvudet. Men efter några travövergångar hittade han ett mycket fint, lätt och jämnt stöd på bettet. Han blev otroligt fin att rida och så känslig för mina hjälper! Han var precis lika fin igår också, och det var ju verkligen roligt att det höll i sig till idag också. Leon kommer bli så en så jäkla bra häst alltså, jag lovar er! Världens finaste ♥
 
Efter det kom Erica över och vi lagade staketet runt ridbanan och harvade den. Det var verkligen på tiden så nu ser den fin ut igen! Sen har jag suttit ute i solen och putsat läder inför i morgon, packat, städat transporten, fixat stallet, duschat Frolle och nu har jag även hunnit plugga en stund. Jag ska snart gå ut och linda Frolles ben och sätta på honom BoT-skydden. Sedan ska jag packa klart det sista!
 
Jag lovar att försöka uppdatera er från tävlingsplatsen i morgon som är Överby Hästsportförening i Sollentuna. Vi kommer rulla hemifrån ungefär klockan 10 och kommer då fram ca 14. Jag har starttid 16:15 och 19:29, håll tummarna! 
 
 
 
 

Putsar

Putsar, packar och sliter! Det är bra härligt att göra i ordning allt inför tävling alltså. 
Giraffer?

Det första Frolle och Exet gjorde idag vid utsläppet var att ställa sig under granen och sträcka sig efter kvistarna. Jag visste inte att det i själva verket var giraffer jag har i stallet? Haha..

Update

Hej! Jag har så jäkla mycket just nu så jag har lagt bloggen lite åt sidan för att hinna med allt omkring. Jag har två stora prov som jag måste plugga till och en hemuppgift som ska vara inne på onsdag nästa vecka, som jag inte ens börjat med. Paniken gnager i mig.. 
 
Men.. Nog om ett sånt tråkigt ämne! ;) Jag har ridit Frolle på banan igår och idag. Igår kändes han ok. Han drog väldigt åt höger och ville inte riktigt böja igenom vänstersidan. Jag tror det kan ha att göra med när han skadade sig eftersom han förmodligen överbelastade sitt vänstra bakben då. Idag var han desto finare att rida i alla fall! Det kändes att jag ridit igenom honom någorlunda igår. Han var mycket mjukare och jämn i sidorna, men det kändes fortfarande att han satt fast lite. Det släppte dock mot slutet när han blev riktigt mjuk! I morgon ska han bara skrittas och ta det lite lugnt så han får mycket energi till söndagens tävling i Sollentuna
 
Nu ska jag kasta i mig lite middag och sedan ska jag ta in Leon och göra i ordning honom. Det känns som att det var jättelängesen jag red honom, men det var ju faktiskt i onsdags jag satt på honom sist! Han är ju så himla rolig att sitta på, min fina Lellis, så man vill gärna rida på honom varje dag. Men det går ju tyvärr inte. I alla fall inte än :) 
 
 
 
 

Sommarkänslor

Det har varit så otroligt fint väder nu i några dagar och man har kunnat rida och gå omkring i kortärmat. Hur underbart? Man kan verkligen snacka vår nu, och det får mig bara att längta mer och mer till sommaren. Som tur är känner jag på mig att de få veckorna som är kvar bara kommer svepa förbi. Jag får sommarlov den 10 juni, när får ni? 
 
 

Frolle & Leon

Idag red jag Leon in genom byn - hans fjärde uteritt såhär långt. Longerade honom först för att göra av med lite energi och sedan satt jag upp och red en stund på banan för att checka av att han lyssnade på mig. När det kändes bra skrittade jag lite i vinterhagen i skogsdelen, styrde mellan stenar och träd. När det också gick bra så styrde vi ut på byvägen och då gick mamma med också. Innan har vi ju haft någon på häst före, men idag gick alltså bara mamma bredvid. Det gick superbra! Han var bara lite rädd för en brunn som enligt honom såg väldigt farlig ut. Han var ju lite på tårna såklart men det berodde på att han tyckte det var roligt och spännande
 
Skrittpasset för Frolle gick jättebra det med och han släppte verkligen till och skrittade igenom sig ordentligt. Jag red lite skänkelvikningar och öppnor och hade honom hela tiden i en låg och rund form. Han kändes superfin :) 
 
 
 
 

Onsdag

Godmorgon! Jag pluggar hemifrån idag. Min kommunikationslärare hörde av sig till mig igår och berättade att jag lika gärna kunde göra det vi skulle jobba med på den lektionen hemma. Jag har ju bara en lektion på onsdagar och bor ändå 12 mil från skolan så det brukar bli såhär ibland. Himla skönt tycker jag! 
 
Jag sov till 9 idag och har sedan ätit frukost och gjort klart uppgiften. Vi skulle göra en utvärdering av vårt arbete kring kampanjen om att se individen. Utvärderingen skulle göras i form av ett blogginlägg och det kände jag mig ganska säker på. Det enda svåra är att få med alla begreppen och sedan försöka förklara dom. Men jag tror det blev bra i alla fall! 
 
Nu ska jag nog gå ut till stallet. Både Frolle och Leon ska ridas idag. Kul! :) 
 
 

Veckoplanering

Måndag: Uteritt
 
Tisdag: Lektion för Lena
 
Onsdag: Skritt 
 
Torsdag: Lösgörande på banan
 
Fredag: Lösgörande på banan
 
Lördag: Skritt
 
Söndag: TÄVLING 
 
 
Den här gofisen får en lite lugnare vecka med mycket lösgörande inför tävlingen på söndag. Eftersom han vilat pga hälta i en vecka inte alls längesen vill jag inte kräva för mycket av honom ifall det skulle brista tillbaka. Därför får han mest gå lösgörande och med mycket skritt. Jag vill ha en glad, mjuk och pigg ponny på söndag! Det kommer bli en lång dag för honom. 

Praktik

Sitter på praktiken nu och har precis ätit upp min middag. Finns inget godare än smörgåstårta! 

Jag och Frolle tränade för Lena tidigare och det gick jättebra. Det kändes att han inte var ordentligt genomriden men han var ändå riktigt fin! Vi trimmade lite programdelar inför söndag vilka kändes bara bra. Nu väntar en vecka med mycket lösgörande arbete! 

Nu ska jag sticka upp till ridskolestallet och hjälpa igång knattarna. Om lite mer än en timme slutar jag och det ska bli så skönt! :) 


Söta Berry som jag ridit idag!

21a april

Hej och hå, mitt i allt! 
 
I morse åkte jag och mamma till ridskolan med Leon i släpet. Löshoppning stod på schemat. Han fick galoppera i båda varven över bommarna som uppvärmning och sedan började vi hoppa honom. Leon hoppade väldigt bra och läste av avstånden bra. Första varvet blev det lite krångel för honom men det löste han fint varvet därpå. Innan vi avslutade låg bakbommen på oxern på 1,10m. När vi kom upp mot 1 meter hoppade han lite platt först, men när han fick komma om några gånger blev språngkurvan fin igen. Efter ett bra språng på 1,10 säntke vi ner och avslutade på det. Han var verkligen duktig min lilla bebis! :) 
 
Jag åkte tillbaka till stan sen med Madde för att göra henne sällskap, men jag fick ändå med mig två nagellack, läppglans och två par stövelstrumpor hem. Så nu har jag nymålade naglar och känner mig tjejig igen! Skönt :) 
 
Jag har ridit Frolle också! Han var så jäkla pigg att det nästan inte gick att rida rakt fram så på vägen hem från våran uteritt fick jag svänga ner på en åker och jobba honom på en volt. Det gjorde jag helt rätt i för sedan var han lugn och genomarbetad. Att hoppa av efter ett ridpass är det värsta jag vet så jag är glad att jag tog tag i det och jobbade igenom honom på åkern istället för att slita och dra och spänna mig. 
 
Nu ska jag äta middag och sedan väntar några timmars jobb för min del. Helt ok avslut på påsklovet måste jag säga! :) 
 Uran Buttler

I torsdags åkte jag in till ridskolan med Erica för att rida hennes häst Buttler på stora utebanan. Jag brukar rida och tömköra honom ibland samt hjälpa honom och Erica från marken och har gjort det ända sedan hon köpte honom. Ni som har läst min blogg ett tag har ju ett hum om vem han är, men om ni vill veta mer föreslår jag att ni klickar er in på Ericas blogg och läser lite om honom där! 
 

Beställt

Just nu är det fri frakt på Hööks så då passade jag på att slå till och beställa hem några saker! Här nedan ser ni det jag besällt :) 
 
Ridjacka 399:- + Brodyr 149:- 
 
 
Slicksten 79:-
 
 
Pälsglans 199:- 
 
 
 

Hej..

Hejsan ♥ Jag får be så hemskt mycket om ursäkt för att jag inte bloggat. Jag har haft mycket att stå i och inte mått sådär superbra. I går när jag och Fredrik skulle sova fick jag en fruktansvärd huvudvärk och illamående, men lyckades sova en timme i alla fall men sedan flög jag upp och kräktes. Hann bara sätta mig upp i sängen så jag kräktes ner hela sängen och på golvet.. Inte det roligaste som kan hända klockan ett en lördagsnatt. 
 
Idag mådde jag bättre, bara huvudvärken har suttit kvar. Men jag har jobbat på som vanligt - om inte mer. Har suttit i traktorn i nästan fyra timmar och plöjt upp några nya åkrar som vi köpte i höstas. Äntligen börjar vårbruket och traktorkörningen komma igång igen! 
 
Frolle tömkörde jag nu på kvällskvisten och även idag såg han riktigt fräsch ut. Han har varit riktigt fin på tömmen dessa tre dagar och riktigt positiv till arbete. Det är himla roligt att se och jag längtar till imorgon när jag ska sitta upp på honom igen! Leon har vilat både idag och igår. Egentligen skulle jag ha ridit honom idag men jag tycker han har gått så bra tidigare i veckan så han fick en till vilodag. I morgon ska han däremot löshoppas igen och det ser jag verkligen fram emot! 
 
 
Ett härligt foto från i fredags från när jag och Fredrik var hundvakt ♥

Långfredag

Hej på er allihopa! Jag hoppas eran långfredag varit och är fortfarande lika bra som min.
 
Jag började dagen med att kliva upp klockan sju och gå direkt ut till hästarna. Red Leon först och han kändes fin som vanligt! Vi jobbade med galoppfattningar idag och det gick helt okej. Han blev lite trött så då avslutade jag med en gång eftersom jag inte vill att han ska tycka något är jobbigt - bara roligt. 
Frolle tömkörde jag lite lätt med väldigt lång framskrittning - först för hand och sedan på töm med lite sidvärtsjobb. Sedan fick han trava och galoppera på volt. Han såg riktigt fräsch och fin ut måste jag säga! Han var vägvinnande och mycket glad för att jobba igen. Öronen spetsades så fort vi svängde in på banan för då visste han att det var jobb på gång! Bästa Frolle ♥
 
Sedan åkte vi till Njurunda där Madde bor och åt påskmiddag. Hon bjöd på paj både som mat och efterrätt och det var himla gott! Just nu är jag och Fredrik hundvakt åt min kompis hund Indra. Hon följde med mig ut till stallet och mockade nyss och det var lite läskigt med kärran tyckte hon, men nu ska vi snart gå ut på en lång promenad. Mysigt! 
 
Displaying photo2.jpgDisplaying photo3.jpgDisplaying photo4.jpgDisplaying photo5.jpg
 

3 år

Hej! Förlåt för att jag inte kikat in tidigare idag men jag har haft fullt upp. Anledningen till tårtkalaset för Frolle tidigare var för att jag haft honom i tre hela år idag! Vi har hunnit med så mycket på dessa tre åren att det känns som att han varit min så mycket längre. De bästa tre åren i mitt liv! 


Jag ångrar inte en sekund av att jag valde just honom, världens finaste ponny! 

Tårtkalas

Jag och Fredrik har precis gjort en knäcketårta som Frolle ska få. Kan ni gissa anledningen? :) 
Leon i Högbo

Idag var jag, mamma och Fredrik till Högbo RK med Leon. Treårstestet som vi är anmälda till kommer gå av stapeln där så det känns bra att han varit där en gång innan. Han kommer då känna igen det mesta och inte bli lika upp i varv av alla nya intryck, även om det kommer vara mycket mer där då. Idag var det väldigt lugnt - inga andra transporter på parkeringen, ingen häst på utebanan, ingen människa på läktaren och bara ett ekipage till i ridhuset som vi red i. Det andra ridhuset var upptaget pga lektion så vi fick helt enkelt nöja oss med att rida där löshoppningen kommer äga rum
 
Leon var förvånansvärt lugn. Han brukar kunna bli hingstig när man kommer till en ny plats men nu tycker jag inte alls att han blev så förändrad. Visst är det spännande med ett nytt ställe och nya hästar, men han lyssnade hela tiden på mig och behöll lugnet. Han verkar ha mognat mycket i sitt psyke under vilan (eller så var han bara trött efter 2 timmars resa)! Det gick helt okej att rida, det var lite "av och på" men det var mycket spännande att titta på och hemskt roligt att galoppera på långsidan i ett så långt ridhus så jag klandrar honom inte. Haha, den busen! Roligt var det i alla fall och om inte annat nyttigt. 
 
 
 
 

Laserbehandlad

Nu har Eva varit här och kikat på Frolle. Jag visade honom i skritt och trav först och hon tyckte inte alls att han såg halt ut - han var jämn i korset och i stegen. Lite stel men det är förståeligt, han har ju inte rört på mig sedan en vecka tillbaka och då gick han ganska hårt.
 
Sedan kände hon igenom kroppen och tyckte att han kändes riktigt fin! Han reagerade inte mycket alls, och då är han väldigt känslig och visar tydligt när något är obehagligt och gör ont. För säkerhets skull behandlade hon upp i sulan på högra hoven och lite extra i hasen samt i höften. 
 
Så.. Nu ska jag äntligen få sätta igång honom igen! Jag är så glad! I morgon ska han promeneras för hand och fredag, lördag och söndag ska han tömköras. Då behöver han inte jobba med tyngd på ryggen och jag kan hålla koll på honom bättre ifall att han skulle bli knasig. Nästa vecka kommer han gå i princip som vanligt och entligt Eva skulle det inte alls vara några problem för oss att tävla nästa helg om han känns fräsch. Han har ju inte vilat så länge och det har inte varit någon allvarlig skada, så det kommer förhoppningsvis gå bra! 
 
 

Mot Högbo

Godmorgon! Vi har precis lastat in Leon i transporten. Med en havrehink tog det bara några sekunder så var han inne, snacka om att alla blev förvånade - även Leon! Haha. 

Nu rullar vi mot Högbo RK i alla fall. Han ska få kolla in ridhusen och området så han känner igen det tills vi ska dit på treårstest. Dessutom ska hans uppfödare/förra ägare komma och hälsa på honom. Kul! 
Tuesday

Hejsan! Idag har jag inte ridit en enda häst, känns lite tråkigt faktiskt. Leon rids ju bara varannan dag och Frolle är inte frisk ännu. Inte ens Exet kunde jag rida för han red mamma. 
Glada nyheter i alla fall: Frolle är mycket bättre nu och visar knappt någon hälta! Vi avbokar hovisen imorgon och tar istället hit Eva som ska laserbehandla honom. Jag hoppas hon hittar på muskeln han eventuellt sträckt och kan säga hur länge till han ska vila. Jag vill rida min prins igen, helst nu.. ♥
 
Transporten fick sig en behandling idag i alla fall - tvättad och inoljad. När man har en transport med trädväggar tycker jag att det är oerhört viktigt att olja in den eftersom det gör att den blir tåligare mot väta och dessutom mycket snyggare att titta på. Den blir så blank att man nästan kan spegla sig i den! Här nedan ser ni före- och efterbild. Ganska stor skillnad, eller hur? :) 
 
 
 Leon blå/vit del 1/2

Här kommer del 1 av 2 delar på mig och Leon från igår. Jag testade att sitta upp med en gång utan att longera innan och jag tror Leon tyckte det var väldigt roligt att få gå rakt på det bästa haha. Han var som en tickande bomb och ville hela tiden framåt, gärna i full galopp. Det var himla roligt att rida honom med den energin och visst ser han bra mycket äldre ut än 3 på bilderna? Så sjukt fin är han ♥ 
 
Foto: Erica Schedin
 
 
 

Hovis

Nu har Peter varit här och slagit på sommarskor på prinsarna. Jag får hålla tummarna för att snön håller sig borta nu! Han kikade närmare på Frolles ben och framför allt hoven. Han tyckte att han kände lite värme i den och han var något mjuk i tån. Han ville dock inte gräva för mycket eftersom det var så pass lite mjukt, men om det inte sker någon förändring till det bättre eller att det blir sämre ska jag höra av mig till Peter så kommer han på onsdag igen. 
 
Leon var ganska snäll idag! Det var ingen grimma, lina eller grimskaft som gick sönder så det är ju verkligen framsteg, haha. Exet var också snäll, som vanligt :) 
 
 Film på Leon

Eftersom det var så mörkt igår när Erica skulle fota så blev bilderna ganska suddiga, men då passade hon på att filma lite istället. Visst är han fin? Tänk att han bara är min ♥
 
 

Sir Leon

Idag fick jag äntligen sitta upp på Leon igen efter en månads vila! Han var verkligen på hugget och superrolig att rida. Jag satte lite mer tryck i honom nu för att visa att det är ok att ta för sig och det fattade han snabbt. Det märktes tydligt hur stark han blivit och att han tycker arbete är roligt. 
 
 

Flyttlass

Idag hjälper jag och Fredrik min syster Madde att flytta, så nu går flyttlasset mot Sundsvall. Fredrik kör hästtransport för första gången så jag är på honom hela tiden haha. Ingen häst i naturligtvis, men han får köra exakt som om känsliga Frolle skulle stå i. 

Ikväll ska jag äntligen sitta upp på Leon igen! Det ska bli superroligt och jag tror Erica ska fota också. Sen ska såklart min älskade Frolleman pysslas om. 

Instagram

Följ mig på instagram också om ni vill ha superkoll på vad som händer! Där heter jag pernillahagglund :)
Hästarna idag

Idag blev lille Leon avmaskad. Stort tack till hans förra ägare och uppfödare Sophia som smsade mig och påminde mig! Jag och mamma diskuterade det i vintras men sedan har det fallit på sidan. Vi har ju inte behövt avmaska Frolle eller Exet tidigare så det har man liksom glömt bort. Men idag fick Leon i sig medlet i alla fall och efter det var jag inte särskilt omtyckt. Han ville inte ens ha morot haha. Dock blev han lika glad igen när vi gick ut på banan och lekte lite :) Vi gjorde först lite ledarskapsövningar och sedan övade vi lite på visning för hand. Han ville gärna falla över i galopp när jag smackade på honom i traven så det är något vi måste öva mer på! Annars tyckte jag det gick superbra med uppställningen och bjudningen. Efter att han skött sig så fint släppte jag honom och busade lite med honom, det tyckte han var superskoj! 
 
Frolle är fortfarande halt och jag tyckte det syntes mer i skritten idag, men mamma sa att han var bättre i morse. Jag visiterade hela benet igen, klämde och kände, men jag hittade åter igen ingenting. Det enda jag tänkte på var när jag lyfte hoven så skakade hela benet och det tror jag kan höra ihop med en sträckning. Vad tror ni? Jag tröck även i hoven men han reagerade inte. Gosade med honom en lång stund och sedan fick en välförtjänt badning! Han älskar verkligen att bli badad den hästen. Så himla söt ♥ 
 
 
 

Just nu

Studerar bakterieodlingar och skriver laborationrapport med Johanna. Ganska rolig fredageftermiddag! 

Välkomna

Wow, vilket hopp det blivit i statistiken sedan jag publicerade inlägget om att rida ut och inte. Superroligt att se och jag hoppas de allra flesta av er stannar kvar! Förhoppningsvis kommer jag kunna hålla min uppdatering uppe nu med en nytänd motivation efter besöksrekordet :) För er som är nya tänkte jag presentera mig själv och mina hästar lite kort bara. 
 
Jag heter Pernilla Hägglund och bor i Hudiksvall, Glada Hudik, på en bondgård med min mamma och pappa. Jag har två äldre systrar som flyttat hemifrån, Annika och Madde. Själv är jag 17 år och går andra året på REAL-gymnasiet i Gävle där jag pluggar Naturbruksprogrammet med inriktning häst. Dit pendlar jag varje dag. Jag har en alldeles för underbar pojkvän, Fredrik, som jag är så fruktansvärt kär i. Dock ses vi inte så jätteofta då han bor i Stockholm. 
På gården har vi kossor, höns, katter och tre hästar. Mamma har en häst (som hon tagit över efter mig), Unexpected, och jag har två - D-ponnyn Mr Snowflake som jag tävlar upp till nationell dressyr med och treåriga storhästen Sir Leon som jag köpte för bara några månader sedan helt grön. Här i bloggen får ni mestadels läsa om Frolle eftersom det är han som tränas och tävlas regelbundet, men såklart också Leon som jag siktar på treårstestet i maj med. 
 
Det var lite kort om mig och vad den här bloggen är fylld med. Om ni funderar över något är det bara att lämna en kommentar så svarar jag så fort som möjligt! :)
 

 

Fan..

Frolle är halt. När jag tog in honom från hagen tyckte jag att han gick lite stelt med det högra bakbenet, men jag tänkte inte särskilt mycket på det. När jag kratsade hovarna ville han inte riktigt lyfta och böja det benet så då blev jag misstänksam och kände igenom benet. Ingen värme, svullnad eller ömhet så då trodde jag inte att det var något. När jag skrittade iväg kände jag att han inte riktigt tog för sig men jag var osäker på om han haltade eller inte så jag travade. Då haltade han. Ganska rejält faktiskt. Jag hoppade av direkt och vände hemåt, kände igenom benet ytterligare en gång men hittade inget. Jag spolade även hoven ifall det var något i den eller någon spricka som jag inte sett tidigare, men icke. Jag visade Erica och Lukas och även dom konstaterade att han inte var sig lik i skritten och definitivt halt i trav - mamma likaså. Men eftersom han inte är öm, svullen eller varm tror vi inte det är så allvarligt (Eller alla utom jag tror det.. Jag tror ju alltid det värsta..) utan att det rör sig om en sträckning. Om han haltar i morgon också ska jag ringa hit Eva, min equiterapeut, så får hon kika på honom. 
 
Jag sa senast för några timmar sen att Frolle inte varit skadad eller sjuk under de snart tre åren jag haft honom, men nu är det tydligen dags. Jag skulle aldrig ha sagt så. Åh, tusen tankar snurrar i mitt huvud just nu. Är det något jag kunnat förhindra? Han var ju hur fin och fräsch som helst igår? Hände det igår? Vad ska jag göra? Jag hoppas verkligen att det inte är något allvarligt. Min fina guldklimp är den sista som förtjänar att bli skadad. Åå... 
 
 

Presentation Sir Leon

Sir Leon (e.Sir Oldenburg u.Antré ue.Angard) är en mörkbrun valack. Han är ett svenskt varmblod född 1/6-11. 
 
Leon kom till mig hösten 2013 och var då 2,5 år gammal och helt oinriden. Jag red in honom själv med Cecilia Sterner som coach och bollplank. Jag har visat honom på treårstest år 2014 och kvalitetsbedömning år 2015.
 
I september 2015 tog jag mitt och Leons pick och pack och flyttade till Stall Reje utanför Knivsta. Vi har i och med flytten och med hjälp guld värd från Helena Reje utvecklats enormt mycket tillsammans och just nu matchar vi honom mot femårsprogrammen. 
 
Leon är en fantastisk individ, ambitiös och positiv. Jag älskar att jobba med honom, och mina framtidsplaner med honom är stora! Jag tror verkligen på den här hästen. 
 
 
 

Visste ni att..

♥ .. Frolle har inte varit sjuk eller skadad en enda gång under de dryga 3 åren jag haft honom? Man ska dock aldrig säga aldrig. Peppar peppar :) 
 
♥ .. jag har sökt sommarjobb denna sommar på ett dagis eller ett äldreboende? Om jag inte får någon plats ska jag anställas av mamma och pappa. 
 
♥ .. Leon var rädd för spekulanterna som tittat på honom före mig? Som tur var hade jag med mig äpplen och mutade honom. Efter det var han fast :) Haha. 
 
♥ .. den största delen av mina rosetter är blågula? Ja, jag är stolt! 
 
 
Världens finaste treåring! 

Dressyrhästar ska inte ridas ut

Dressyrhästar ska inte ridas ut, absolut inte. Sant, eller? Det beror väll lite på vem man frågar. Men det som fick mig att reagera på detta var när jag var på en tävling i början på säsongen och satt i anläggningens cafeteria. Bakom mig satt det några tjejer (antagligen inriktade på hoppning) som diskuterade dressyr och en av tjejerna sa: "Alltså, jag skulle aldrig kunna vara dressyrryttare, tänk att bara rida i ridhus varje dag och aldrig hoppa liksom". Vänta nu... va? 
 
Ja, jag är väl medveten om att det finns dressyrryttare som aldrig rider utanför fyra väggar men sen finns det ju också en annan typ av dressyrryttare - vi som faktiskt blandar in uteritter och hoppning i våra dressyrhästars träning. Jag är en sådan typ - det vet ni som läser min blogg. 
 
Min åsikt är att hästar som tränas med variation är betydligt mer hållbar, lycklig och säker. Variation i träningen handlar inte bara om varierande övningar - det handlar om varierad miljö, varierat underlag, variation mellan kondition/styrka/gymnastiserandepass och varierad träningsform. En häst som inte rids ut anser jag är betydligt mer osäker på en ny tävlingsplats, prisutdelningar osv än vad en häst som är van att det händer saker runt omkring är. Dessutom är en häst som gått på olika underlag innan inte lika känslig vid för hårt/för mjukt underlag på en ny tävlingsplats
 
Jag var på ett studiebesök en gång hos en internationell hoppryttare. Hon hade jättefina vägar att rida på utomhus, men eftersom hästarna blev som tokiga när dom kom ut höll hon sig i ridhuset istället. Jag kan tycka att det är väll inte så konstigt? Det är väll självklart att hästarna blir glada och till sig när dom ska ridas ut på en väg istället för ett ridhus - dom är ju tydligen inte vana med det? Man måste börja någonstans och jag tycker att man som ryttare är skyldig sin häst att få vara glad, sprallig och bli lite till sig när man rider ut. 
 
För mig är det en självklarhet att en häst ska få varierad träning oavsett om den blir lite mer på tårna av vissa träningsformer, och jag förstår mig ärligt talat inte på dom som rider i ridhus dag ut och dag in
 
 

Rolig uteritt

Direkt när jag kom hem från skolan stoppade jag i mig lite mellanmål och sedan gick jag raka vägen till hagen och hämtade in Frolle. Jag borstade lite längre än vanligt och passade på att gosa med honom så efter en ca 40 minuter satt jag i sadeln. Ibland är det skönt att inte ha någon tidspress och kunna ha lite kvalitetstid med sitt lyckopiller
 
Vi red till Frolles favoritställe idag. Vi rider inte dit så ofta då det är ganska långt och när man väl är där vill man ju inte vända - det är ju en massa härliga stigar och vägar där. Planen idag var att bara ha roligt och leka fram lite tramp, vilket jag lyckades alldeles utmärkt med. Frolle var pigg och tyckte som vanligt att det var superkul att rida där, busgaloppera på stigarna och sedan använda energin till lite tramp! Han var så duktig :) På hemvägen fick han en fantastisk galopp - taktmässig, vägvinnande och sådär härligt mjuk. Jag hade ett jämnt och lätt stöd i handen och ett rejält påskjut bakifrån. Efter 1,5 timme var vi hemma i stallet igen - båda svettiga och glada! 
 
Jag är mycket nöjd med Frolle och mig idag, även om vi mest lattjade. Men jag lyckades som sagt med planeringen och målet med passet så det känns jättebra. 
 
 
Världens finaste buskuse ♥
 

Frolle idag

Jag och Frolle tränade som sagt för Lena idag vilket gick otroligt bra. Jag kände redan när jag satt upp att han var fräsch och fin så jag satte redan då höga förväntningar, som dock slogs med hästlängder (trots att jag red på bett)! 
 
Jag värmde upp honom själv och sedan kom Lena. Medan hon stängde porten provade jag att få honom att trampa och jag säger bara wow, på första försöket började han trampa. Tyvärr såg inte Lena detta men jag blev riktigt glad! Vi har lagt trampträningen åt sidan nu i vinter men nu känns det verkligen som att vi kan lägga in det igen på skoj. Hur som helst gjorde jag bara detta en gång. Sedan red jag öppnor och slutor som dom ligger i FEI Lag och Mästerskap. Från början blev omställningen i mästerskapsslutan lite platt så jag satt över på höger och började omställningen två steg innan väggen. Den blev riktigt fin av det och det kändes som att vi bara flög iväg åt nästa riktning. Kul! Vänsteröppnorna var suveräna men i höger måste jag jobba mer med ställningen och se till att jag sitter över på höger ordentligt. Han skjuter gärna upp högersidan lite så då måste jag vara där och trycka tillbaka den. 
 
Efter det kände jag lite på galoppen på en volt och gjorde ett par övergångar till skritt. Sedan red jag igenom mästerskapsprogrammet vilket kändes riktigt bra. Det var bara små detaljer som behövde justeras och efter någon omridning av uppridning-halt, mellanskritt-skrittpriuett och galoppserpentin-enkeltbyte-galoppserpentin så var det riktigt riktigt bra. Både Lena och jag var helt häpna över hur fantastisk Frolle var! Eftersom han kändes så bra avslutade vi efter detta. Det blir ju lätt att man vill fortsätta rida när hästen är så pass ridbar, men det är egentligen då man ska ta det lite lugnt och inte rida för mycket - utan spara på det fina. Efter detta träningspass är jag så jäkla taggad på att tävla, bara 19 dagar kvar
 
 

Godmorgon!

Godmorgon ♥ Idag är det praktik som gäller. Jag har varit ute i stallet och mockat så det är klart när jag kommer hem ikväll.
 
Mamma kommer in med Frolle till ridskolan vid 13:30 och 14 ska jag träna för Lena. Jag ska rida honom på bett idag. Annars har jag tränat med kandaret men både jag och Lena kände att det kunde vara bra att träna på bett denna gång eftersom det är bett som gäller på tävling. Kandaret har dock gjort underverk med känslan på bett måste jag säga! Det ska bli superroligt att träna i alla fall, som alltid :) 
 
 

Godkväll

Jag sitter dränkt i näringsämnen, olika fodermedel och är helt snurrig av allt virrvarr kring att räkna foderstat. Jag gjorde klar Frolles och det ser ut som att han klarar sig mer än bra på bara grovfoder och lite mineraler för att täcka upp behovet av selen, men jag känner mig ändå osäker på om jag verkligen räknat rätt. Så jag går den bekvämare vägen och mailar över analysen till min tränare så räknar hon åt mig istället! Hon har ju gjort detta ett x antal gånger så hon kan ju detta och jag slipper oroa mig att det är fel. Skönt! 
 
Jag och Frolle red ut idag och han kändes riktigt fräsch i kroppen. Han var taggad redan när jag tog in honom i stallet och kunde knappt stå stilla medan jag borstade och gjorde i ordning honom. Skrittade och travade fram honom först och sedan galopperade vi nästan hela tiden (30 minuter) med mikropauser. Han fick komma ned i formen så han kom upp ordentligt med ryggen och galopperade i ett friskt men avspänt tempo och som han frustade! Det var riktigt härligt att rida honom och känna hur han bara slappnade av och tyckte det var härligt. Helt underbart! 
 
 

Veckoplanering

Måndag: Uteritt 
 
Tisdag: Lektion för Lena
 
Onsdag: Uteritt
 
Torsdag: Skritt
 
Fredag: Lösgörande
 
Lördag: Jobb på banan
 
Söndag: Tömkörning/lösgörande
 
 

Måndag

Hej på er! Vad grått det är ute idag, och några centimeter snö på backen hemma som jag hoppas försvunnit under dagen när jag varit i skolan. Men efter all sol som strålat den senaste veckorna är det ganska mysigt med en regndag, så man kan krypa in i varmare kläder och bara finnas. När det är soligt brukar i alla fall jag bli så himla aktiv och gör saker hela tiden, så dessa gråa dagar är perfekta för mig att varva ner lite på! Nu sitter jag på bussen hem med musik i öronen och min nya vän aloe vera. Så god!
Lördag i Sthlm

Jag och Fredrik tog en lång sovmorgon i morse, åt en mumsig frukost och sedan åkte vi till Kista Galleria. Det enda jag fick med mig var ett par nya svarta jeans från Gina Tricot! Det är sällan man hittar jeans som är perfekta i längden, sköna som tusan och hög i midjan. Sen köpte vi en varsin lyxshake och stannade till vid Mälaren och tittade på utsikten. Så mysigt! 

Nu ska vi åka till Fredriks kusin och
hälsa på, käka tacos och sen får vi se vad vi hittar på! 

Stockholm

Jag är så stolt att jag hittade från Centralstationen i Stockholm till bussterminalen på bara FEM minuter. Annars har jag bara gått efter Fredrik som en knähund hahaha! Jag står och väntar på honom nu i alla fall. Här ska jag stanna till på söndag! 

Frolle får två vilodagar lördag och söndag. Jag gick upp kvart i fyra i morse så jag hann rida honom idag i alla fall. Synd dock att ryttaren var dålig och inte kunde rida ordentligt.. Frolle var däremot duktig och försökte göra så bra ifrån sig som möjligt :) 
Vill ha

Även om jag förut totaldissade alla "plasthjälmar" så har jag faktiskt börja falla för dom mer och mer nu, så mycket att jag faktiskt är riktigt sugen på en Uvex Perfexxion Glamour med swarowskistenar. Vi får se hur jag känner i sommar efter mitt eventuella sommarjobb! Men just nu lutar det ganska mycket åt att jag lägger pengarna på en sån här :) Den kostar ca 3000kr. 
 
 
 

Första april

Har ni blivit lurade idag, eller är det ni som lurat? Jag har varken eller faktiskt, vad jag tror i alla fall. Dessutom är det ju några timmar kvar på skämtdagen så jag ska inte ta ut något för tidigt ;) 
 
Jag har spenderat hela dagen på ridskolan. Som mer eller mindre varje tidag. Red världens mysigaste Berry, putsade upp dressyrsadlar och lite annat småpyssel. Red även lektin för Lena som jag skrev om tidigare och Frolle gick som en klocka. Så fin! I morgon ska han få en välförtjänt laserbehandling och det ska bli intressant att se hur han är i kroppen nu jämfört med sist han behandlades. Alltid lika spännande! 
 
Nu ska jag göra sista-minuten-plugg. Jag har ett foderprov imorgon som känns relativt lätt men det är alltid bra att checka av. Det är dessutom det sista av kursen jag missade i höstas när jag låg sjuk i över en månad så jag längtar efter att bara få det överstökat! 
 
 

Nypolerat dansgolv

Idag fick jag och Frolle träna på ett nypolerat dansgolv (nyharvad ridbana) och han dansade faktiskt! Det gick fruktansvärt bra, vi satte den svåraste linjen i mästerskap p-e-r-f-e-k-t och allt kändes toppen. Det var så roligt! Jag ville inte sluta. Lena fick till och med säga "nej, nu tror jag det får räcka faktiskt".. ;) 
Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|