Leon och Deira

Idag har Nicoles häst Viadeira flyttat in i mitt stall! Hon och Leon blev genast bästisar (eller kärlekspar..?). Kolla så söta! 
Givande!

Igår hade jag lektion för Lena W på ridskolan och det var såååå givande! Jag fick verkligen ut mycket av lektionen och fick framför allt tips på hur jag ska arbeta i rörelserna för att utveckla gångarterna. Det blev himla bra och Frolle kändes otroligt bra! 

Jag ska träna för henne igen på torsdag så det ser jag verkligen fram emot! Då är jag dessutom ensam så då kommer all fokus ligga på mig och Frolle, och det gillar ju jag. :) 
Veckoplanering

Måndag: Uteritt på Frolle // Longering och en kort stund ridning på Leon
 
Tisdag: Lektion för Lena W med Frolle // Ridning på Leon
 
Onsdag: Uteritt med Frolle // Leon vilar
 
Torsdag: Tömkörning med Frolle // Leon vilar
 
Fredag: Lösgörande och programdelar med Frolle // Leon vilar
 
Lördag: Eventuellt lektion, annars uteritt med Frolle // Tömkörning med Leon på en åker
 
Söndag: Eventuellt lektion, annars lösgörande och programdelar med Frolle // Leon vilar
 
 

Hemma idag

Min enda lektion för dagen ställdes in i morse, så jag har varit hemma hela dagen. Hur skönt?! Jag har tagit mig tid till att titta på första sändningen av dressyr VM. Vilken ritt Patrik och Scandic gjorde! Så fina, men om jag får säga det själv tycker jag att det var dåligt betalt. Jag rös i hela kroppen under ritten. Tyvärr missar jag Tinne och Anton ikväll, men det går ju att titta i efterhand. 
 
Jag får alltid så himla ont i huvudet när jag tar det lugnt och är ledig. Det är som att min hjärna och kropp inte klarar av att inte göra någonting utan måste hålla igång hela tiden (det kan min pojkvän Fredrik intyga, hehe..). Men ikväll blir det full fart så då kommer nog min kropp bli nöjd igen. Vid halv fyra tänker jag gå ut och rida Leon. Egentligen var det tänkt att han skulle vila idag och aktiveras imorgon, men nu när jag är ledig tänker jag ta tillfället i akt så kanske jag kan få lite sovmorgon imorgon istället. Stallet ska såklart fixas och halv sju ska jag åka till ridskolan med Frolle för lektion. Jag längtar jättemycket! Det känns som att vi behöver ögon från marken nu och lite nya övningar att kämpa vidare med. Det ska bli superroligt. 
 
Vad gör ni idag? :) 
 
 
Min fina 3-åring!

Jag och Buttler i Kilafors

Här kommer ett gäng med bilder från söndagens tävling på Buttler. Visst är det svårt att tro att den här herren faktiskt en gång i tiden sprungit på travbanan? 
 
Groom innan det är dags att hoppa upp och rida fram! :)
 
 
Uppe!
 
 
Skrittar och travar fram i lång och låg form. Det tycker jag är jätteviktigt!
 
 
Benlindor av innan start. Erica groomar!
 
 
Full koll på tiden såklart. Jag har nästan alltid på mig en klocka på tävling, annars skulle jag hela tiden rida förbi mamma eller den som är med och fråga. Då tycker jag det är smidigare att han en på handleden! :)
 
 
Inne på banan och väntar på startsignal.
 
 
Klapp efter ritten. Buttler ser nöjd ut! :)
 
 
Har ni någon favort av bilderna? 

Ridit Leon!

Äntligen har jag suttit upp på min älskade bebis rygg igen! Det var sååå roligt. Dock måste jag erkänna att jag var lite nervös innan, haha. Longerade honom några minuter i vänster varv, skrittade på en liten volt hängandes på honom för att påminna om det vi gjorde i våras och sedan satt jag upp. När jag hängde på honom kollade han på mig lite trött som om han tyckte att jag var töntig som inte hoppade upp med en gång haha. Lille Lellisen var så duktig den lilla studen jag red! Lite tveksam i galoppen men i traven och skritten tog han för sig. Himla kul! 

LB:1 Kilafors RK

Som ni vet tävlade jag Erica Schedins häst Uran Buttler igår i Kilafors. Han var jätteduktig! 
 
Buttler är en orutinerad tävlingshäst och har mycket kvar att lära. Det är inte bara att gå in på banan och "do your thing" när det gäller honom utan det är mycket runt omkring som är nytt för honom. Det blir många intryck att ta in och man måste räkna hela dagen som en prestation - inte bara dom 5 minuter man är inne på banan. 
 
Han var lite spänd i början men efter ett tag slappnade han av ganska bra. När man kommer såhär på en tävling med minre rutinerad häst är det lätt att hästen faller tillbaka till gamla vanor som i det här fallet är att Buttler släppet bettet och tappar takten. Det hände några enstaka gånger på framridningen och även någon gång inne på banan, när man vänder över och i en serpentin. Hur som helst så tycker jag att han skötte sig superbra på både framridning och tävlingsbana. Vi hade en stor miss, vilket var galoppinslag i traven på en kortsida. Annars var det bara detaljer. Tyvärr gick han bakom lodplan under hela programmet vilket såklart kostar på varje moment. Men det är en styrkesak och något som kommer bli bättre så småningom! Resultatet slutade i alla fall på 57,27%. Vi hamnade på en tioneplats av tretton startande. Det är vi helnöjda med! Procenten stämde överens med ritten och huvudsaken är i slutändan ändå känslan. :) 
 
Erica/Lukas fotade massor av fina bilder. Jag kommer lägga upp dom här så småningom, så ni får hålla utkik! Här kommer ett smakprov i alla fall.
 
 
 

Att tänka på..

Min hästlärare delade nyss detta i min klass grupp på Facebook och jag tycker det var så bra så jag delar det vidare här!
På väg hem

Buttler var jätteduktig, vi är nöjda! Nu rullar vi hemåt med matstopp på Max. :)
Fyra!

Jag och Frolle hade en bra dag i Edsbyn idag! Frolle var på tårna under knoppningen och gick raka vägen in i transporten, så han visste nog vad som var på gång - tävling! 
 
Jag valde att rida fram 50 minuter idag. Det hade varit perfekt om dom inte hamnat efter tidsschemat... Vi fick rida fram över en timme innan det var vår tur att gå in på tävlingsbanan. Jag visste ju inte alls vad jag skulle hitta på för att hålla igång honom men samtidigt inte trötta ut honom, hålla honom alert utan att kräva för mycket. Jag jobbade med övergångar och ganska mycket skritt. Det märktes i ridningen på banan att framridningen blev lite för lång. Skritten är jag inte alls nöjd med, han ville liksom inte gå fram till handen i den ökade. När vi skulle vända och rida mellanskritten blev det en missuppfattning och Frolle påbörjade en skrittpiruett och sen blev mellanskritten inte särskilt bra. Vi fick ändå 7,5 på ökade skritten så det var väll inte så dåligt ändå. Annars tycker jag att vi hade ett jämnt program! Lite vingel mellan åttvolterna också, men det tar jag på mig helt. Frolle var jätteduktig! Vi fick 66,7% vilket ledde oss till fjärdeplaceringen. Härligt! 
 
Nu taggar jag om till imorgon då jag ska tävla Buttler. Vi ska starta en LB:1 och är först ut. Spännande! :) 
 
 

Äntligen!

Gud vilken fullspäckad vecka jag haft! Och den bara fortsätter. Igår hade vi första riddagen för terminen på Högbo. Vi longerade, hade intro för kursen aktivitetsledarskap och red markarbete. Jag red på en spinkig 6-åring, Duchesse, som ganska nyligen kommit till ridskolan. Hon var en riktig utmaning att rida! Väldigt trygg. Dock väldigt hård i munnen, elefanttangotrav, studsig galopp och hängig. Men annars trevlig. När jag kom hem halv sex var det full fart. Jag red både Frolle och Buttler, badade Frolle och putsade allt samt packade det som ska med idag. Trots allt det så kom jag in ganska tidigt från stallet, halv tio! 
 
Idag är det ÄNTLIGEN dags för oss att tävla igen, Frolle och jag! Gud så jag längtat och jag känner mig laddad. Vi har starttid 14:52 i Edsbyn så vi har kunnat tagit det lugnt nu på morgonen, vilket både är positivt och negativt. Det är ju skönt att inte behöva ställa klockan mitt i natten men samtidigt tycker jag att man tappar lite nervositet och tagg när man liksom måste "vänta" på att man ska åka. Nu har ju jag dock inte väntat, jag har fixat stallet, tagit ut hästarna och packat det sista. Men ändå. 
 
Nu ska jag i alla fall gå ut och plocka in Frolle från hagen. Han går med regntäcke och BoT på benen. Han får ju inte rulla sig och skita ner sig när han badades igår! Hoppas han är lika taggad som jag. Om inte annat så kommer han förstå vad som är på gång när jag börjar knoppa manen. Håll tummarna för oss idag! 
 
 

Hej!

Jag har landat i en soffa på skolan nu. Första riktiga skoldagen. Ganska najs ändå tycker jag! Trean, sista året, snart 18 och snart studenten. Jag gillar det! 
 
Igår klev jag upp lite tidigare för att hinna rida Frollebollen innan jag skulle iväg till Gävle på upprop. På schemat stod det jogg med fokus på lösgjordhet och programdelar. Jag red inte programdelar utan snarare rörelserna som ingår men inte på de rätta linjerna. Jag skrittade fram honom läääänge och jag har märkt att han brukar bli mer naturligt lösgjord av det, så jag tror jag behöver lägga ner mer fokus på det varje ridpass. Annars jobbade jag hela passet med att "skjuta över" stödet i vänstertygeln till högertygeln som han annars blir väldigt lätt i. Han lägger mer stöd i vänstertygel vilket gör att jag gärna håller emot, därför försöker jag rida över stödet så det blir mer jämnt. Det funkade super när jag hade det i åtanke hela tiden! Frolle kändes riktigt fin och jag ser fram emot att rida honom ikväll igen. Då ska vi lägga mer fokus på programmet men som vanligt rida mycket lösgörande! Det ska bli kul. 
 
Jag red Buttler igår kväll också. Han var lite uppe bland molnen och hade lite svårt för att hålla sig i ramen, kan man säga. Förutom det gick det super och andra gången vi red igenom programmet kändes det jättebra. Den enda "stora" missen var övergången till trav från sista galoppen. Annars bra! På fredag ska jag rida honom igen och då är det sista trimmet inför tävlingen på söndag. 
 
Det kommer vara ganska stressigt för mig ikväll när jag kommer hem, beroende på när jag slutar. Jag ska rida Frolle och sedan ska jag skynda mig iväg på elitlagsmöte. Ni får ha lite överseende med att jag kanske inte uppdaterar något mer idag helt enkelt! :) 
 
 

Instagram

Ni vet väll att ni kan följa mig på instagram också, pernillahagglund, för mer "här och nu"-bilder? Kika gärna in och klicka på "följ"-knappen. :) 
 
  

Godmorgon!

Godmorgon allihopa! Klockan är åtta och Frolle har jobbat klart för idag. Han sprang fint! Mer om det senare, nu ska jag göra mig i ordning för att åka till skolan. :)


Tävlingsplanering

Senast jag och Frolle tävlade var sista helgen i juni, alltså nästan två månader sedan! Vi har haft en träningsperiod med andra ord och en paus från tävlandet. Nu närmar sig hösten och även elitserien. Jag hoppas att jag även detta år kommer få representera HRPKs elitlag. Om det blir såsom jag hoppas kommer hösten vara full med tävlingar för mig och Frolle! Såhär kommer våran höst preliminärt se ut: 
 
23 Augusti tävling i Edsbyn LA:P1.
14 September tävling i Segersta Elitomgång 1 LA:P1. 
21 September tävling på Tunalid i Hudik LA:P1. 
27-28 September tävling på HRPK i Hudik eventuellt DM, FEI Inledande och Elitomgång 2 LA:P1. 
12 Oktober tävling i Högbo Elitomgång 3 FEI Inledande och evenutellt någon mer klass. 
 
Ganska intensivt, men upplägget känns bra och det blir inte så långa resor så det kommer nog gå super! 
 
 

Just nu

Godmorgon, eller goddag! Jag är ute i stallet nu och ska tömköra Leon i hagen. Hoppas han håller sig på mattan, men något säger mig att han är väldigt på hugget idag. Vi får se hur det går! 
Veckoplanering

Måndag: Uteritt på Exet. Promenad med Frolle.
 
Tisdag: Uteritt med Frolle, klättring och fokus på lydnad. Tömkörning i hagen med Leon. 
 
Onsdag: Jogg på banan med Frolle, fokus på lösgjordhet och programdelar. Programridning och lösgörande med Buttler. 
 
Torsdag: "Tävlingsridning" med Frolle, fokus på lösgjordhet och rida igenom LA:P1. Tömkörning med Leon i hagen.
 
Fredag: Promenad/skrittur med Frolle. Tävlingstrim med Buttler. 
 
Lördag: Tävling med Frolle i Edsbyn! Ridning på banan med Leon.
 
Söndag: Tävling med Buttler i Kilafors! Frolle joggas i skogen. 
 
 

Ny vecka

Godmorgon måndag! Ny vecka och för många började skolan idag. Jag har turen att ha två sommarlovsdagar till, sen är det även min tur att gå tillbaka. På onsdag har vi upprop på REAL och genomgång av scheman osv. Jag längtar efter att få träffa alla goa tjejer igen. Vi är som en liten familj min klass, 7 tjejer som delar samma hästintresse. Det är helt underbart! 
 
I morse när jag vaknade kom jag på att shit, jag har ingen häst att rida idag. Leon aktiverades ju igår och han ska bara gå 3 gånger i veckan, Buttler rider Erica nu i ett par dagar och Frolle behandlades med laser igår så han ska bara promeneras idag. Men nu har det ordnat sig - jag ska rida Exet åt mamma! Så jag slipper vara helt nedanför hästryggen. Jag hann få lite ångest, haha. Eva (hon som behandlar Frolle) tyckte att Frolle såg fräsch ut. Han var stum i hela höger sida (vilket har märkts av i ridningen, det tar emot när jag försöker böja honom runt vänster skänkel), hade lite reaktioner i ryggmusklernas fästen på båda sidor men annars bra om jag minns rätt. Jag var inte med när hon behandlade då jag red Buttler medans så jag fick en snabbgenomgång precis innan hon skulle åka hem. Reaktionerna i ryggen kommer av att jag ridit mycket samling nu så det är inget farligt. Jag ska börja massera in arnika på ryggen efter tuffare ridpass och även muskelfästena vid bogbladet. Det tror jag kommer bli bra! 
 
Buttler låg på väldigt igår men var ändå ganska lugn och fin genom programmet. Jag ska rida honom två gånger till innan det är dags att äntra tävlingsbanan med honom på söndag. Det ser jag fram emot! :) 
 
 
Jag och Exet våren 2013. 

Kvällssol

Igår kväll när jag kom hem från springturen gick jag in och hämtade kameran. Jag fotade hästarna i kvällssolen! Tyvärr var det bara Leon som fastnade mest på bild, Frolle och Exet var mest intresserad av gräset. Jag tycker att jag klickade ganska härliga och mysiga bilder faktiskt.
 
Vad tycker ni? Har ni någon favorit? :)
 
 

Regnig söndag

Är det inte ganska typiskt för söndagar? Grått, kyligt och regnigt. Inget negativt med det dock, jag tycker det bara är mysigt och lite skönt! 
 
Jag har varit ute och fixat stallet samt tömkört Leon efter frukosten. Leon har blivit tömkörd två gånger på ridbanan tidigare denna vecka, så idag valde jag att göra ett miljöbyte. Jag tog ner honom i en av sommarhagarna (den dom inte går i nu då såklart) och tömkörde honom där. Det är superbra träning för honom (och såklart roligare) att jobbas i olika miljöer och på olika underlag. En bra förberedelse för att kunna rida ut på honom så småningom! Leon var taggad idag, tripppade på tårna från stallet. Jag vet inte om han trodde att han skulle få släppas eller om han tyckte det skulle bli roligt att aktiveras - jag hoppas på det sista. Hur som helst stod han snällt när jag spände fast tömmarna och spände gjorden. Så fort jag backade undan och visade att han kunde gå ut på volten blev det full fart på Leon, som nog trodde att han kunde springa fritt. Han galopperade ett halvt varv, tvärnitade, hoppade rakt upp i luften, stegrade säkert fem gånger och gjorde minst sagt roliga krumsprång. Det enda jag kunde göra var att ta i yttertömmen (så att han inte kom mot mig), ptrooa och försöka hålla mig ur vägen. Sedan förstod han att han inte alls var fri och travade framåt på volten. Tokhästen! Jag stannade honom och gick fram för att fixa yttertömmen som åkt upp på ryggen - den ska ju ligga bakom rumpan på bakbenen. Nytt försök framåt igen och det gick bra! Sedan skötte han sig resten av passet. Åh, han var sååå fin! Han visade verkligen sina kvaliteter idag. Kanske lite för fin till och med, eftersom han bara är 3. Det var så himla synd att Erica inte var med och fotade och filmade, för jäklar vad snygg han var. Jag hade gärnat velat visa er! Hur som helst så kan jag lova er att den här lilla killen kan bli riktigt riktigt stor. Jag är så så glad som fick köpa honom. Världens bästa bebis ♥
 
Nu ska jag åka och äta med mamma, pappa och Annika. Vi ska till Skärså, en fiskrestaurang. Dock äter inte jag fisk men dom brukar alltid ha någon annan mumsig rätt som jag kan äta! Sen när vi kommer hem igen ska jag tillbaka ut till stallet. Frolle ska eventuellt laserbehandlas och jag ska även rida Buttler igen. 
 
 
Kolla vilken mysig bild jag fick på Leon igår kväll. Så söt! Fler bilder kommer komma upp så småningom, håll utkik! 

Lördag

Hej på er allihopa! Kul att ni gillade bilderna på mig och Frolle som jag publicerade igår. Jag älskar dom! Det blev supervackert med kvällssolen i bakgrunden på en del av bilderna. Snart kommer även bilderna på mig och Buttler upp. 
 
Idag har jag inte gjort särskilt mycket. Jag sov fruktansvärt dåligt inatt.. Fredrik har åkt hem till Stockholm nu så jag har sovit ensam för första gången på väääldigt länge - och det var ingen hit. Det finns inget värre än att ligga vaken om nätterna och vrida och vända på sig, så jag hoppas det går över snart! Efter frukosten idag gick jag direkt och la mig i solen. Där låg jag i 2,5 timme och det var såå skönt. Dock brände jag mig så nu kliar hela kroppen, haha. Sedan fixade jag stallet och joggade Frolle på åkern. Fokuset låg på lösgjordhet och att han skulle lyssna på mig hela tiden. Då och då tappade han koncentrationen men jag försökte vara så snabb som möjligt med att väcka honom. I slutet kändes han riktigt fin! Då avslutade jag, travade och skrittade av lääänge. Frolle fick sin vanliga ompyssling efter passet - massage med arnika, BoT om benen, äpplen och putsning. Sedan fick en mycket nöjd ponnyplutt gå ut i hagen igen! 
 
Just nu väntar jag på att maten i magen ska smälta, för sedan tänkte jag gå ut och springa (som jag inte typ inte gjort på hela sommaren..). Det ska bli skönt! 
 
 
Jag älskar den här bilden!

Uran Buttler

Igår kväll trimmade jag Buttler igen. Det är hårdträning nu inför nästa helgs tävling! Det är bra om han känner igen programmet och vet vad som komma skall, han är ändå en orutinerad tävlinghäst så det är bra om han kan känna sig trygg i ridningen inne på banan. Gårdagens pass på honom var nog det bästa någonsin med mig på ryggen! Han var lugn, avslappnad och lyhörd. Mjuk och positiv! Superroligt var det att rida honom. Här kommer några bilder från passet. Det kommer komma upp flera i ett separat inlägg senare - håll utkik! 
 
 

Min favorit ♥

Här kommer ett gäng med bilder från torsdagens ridpass på Frolle. Alla bilder är fotade av bästa Erica Schedin! Ni kan läsa hennes blogg HÄR
 
 

Följer SM

Hejar på alla ekipage som representerar Norrland! 3 ekipage kommer från min klubb, så jag håller en extra tumme för dom. Heja heja! 
Frolle igår

Egentligen hade jag planerat att åka in till ridskolan och träna för Lena någon dag denna vecka, men hon hade typiskt nog ingen tid över. Så jag får försöka klara mig själv här hemma helt enkelt. 
 
Igår gick Frolle ett lite tuffare pass, högre form och med mer kvar. Ungefär som om vi hade tränat för Lena kan man säga. Dock blev det mest jobb på volt. Jag kände igenom skolor, skänkelvikningar, övergångar, enkla byten, lite mellangångarter och galoppombyten. Frolle byter så mycket bättre nu tack vare en superövning jag hittade på Hippson! Om man rider i höger varv så kommer man i höger galopp, rider in på diagonalen och tänker sidvärts. När man kommer till diagonalens slut lägger man in ett byte. Det har hjälpt mig och Frolle jättemycket på bra någon dag! Ni kan läsa mer om övningen HÄR. 
 
Annars kändes Frolle bra. Han satt fast ganska mycket i höger sida i början men det släppte allt eftersom. Jag tror han behöver ett ordentligt lösgörande pass där jag nästan bara fokuserar på att lossa honom där. Han har alltid varit hårdare och mer låst i den sidan, ibland är det bättre och ibland går det inte alls. Förutom det var han superfin och så duktig i galoppen! 
 
Erica var med och fotade. Jag har inte sett bilderna än men dom är säkert jättefina! Håll utkik efter dom här på bloggen. :) 
 
 

Gårdagens ridpass

Frolle var duktig igår! Jag red lösgörande på honom men la även in lite programdelar.
 
Jag tog god tid på mig att värma honom i skritten. Många små volter med fokus på att hitta spårningen och min placering i sadeln samtidigt som det lösgjorde Frolle i sidorna, blandat med halter och ryggningar. Sedan joggade jag fram honom, rakt blandat med böjt spår och på långsidorna red jag någon meter innanför för att hålla koll att han var mellan mina hjälper och inte hängde upp sig på yttersidan. Några övergångar och skänkelvikningar som var fina. Dock kan man önska att han följer mer med bakdelen när jag flyttar för vänster. Bogen glider iväg samtidigt som han tappar rumpan. Det är inte mycket men tillräckligt, så det är något vi jobbar mycket med. För höger skänkel känns det däremot super!
 
Sedan lite galopp i lätt sits för att låta honom frusta ut innan vi fokuserade på öppnor blandat med små volter. I vänster öppna blev han lite låst i nacken men efter en stund slappnade han av och vågade komma ner lite och runda sig. I höger öppna är nacken fin men inner bak behöver komma in och bära mer. Det är något vi jobbar på hela tiden! Jag red sedan några uppridningar med halt, ryggning och fram i galopp som i LA:4. De första försöken var han lite motvillig i ryggningen och vinglig i fattningen men sedan gjorde han det finfint. Frolle är väldigt duktig på att rygga rakt vilket är superbra i LA:4 då den ligger rakt mot domaren. Vi avslutade med sidvärtsrörelse på diagonalen i galopp och galoppombyte i hörnet man kommer ut vid och även lite förvänd för att checka av att han inte försöker byta av sig själv. Supermjuk och fin! 
 
Sedan red jag Ericas häst Buttler. Jag tänkte tävlingsridning på honom, värmde upp honom lösgörande och red igenom programdelar för att sedan rida igenom LB:1 som jag ska tävla honom i nästa vecka. Han var lite ostyrig i ett hörn när jag värmde upp honom då han började streta med huvudet och försökte dra iväg. Jag vet inte hur många volter jag fick lägga där för att han skulle lyssna på mig och behålla samma tempo och rytm. Efter att han gav med sig hände det dock inte igen så det var bra att jag gick igenom det ordentligt på en gång!
 
Programridningen gick bra. Jag gjorde om inridning-halt några gånger för att få en mjuk övergång. Han är ganska känslig för bromsen så det blir lätt att det ser bryskt ut. Därför måste man tänka övergång till skritt och sedan halt och inte halt direkt från trav. Framridningen, vändningen över ridbanan, serpentinen, diagonalen och serpentinen var bra. Övergången till skritt blev inte alls bra, jag var otydlig så den blev sen och inte särskilt mjuk. Ökade skritten var helt okej förutom det att han ville släppa bettet, men med lite mer skänkel och gung blev det bättre. Galopprogrammet är jag nöjd med! Det var bara den sista övergången till trav innan inridningen som det blev lite hej och hå i. Huvudet i luften, ingen takt och en skumpande Pernilla i sadeln. Kunde inte mer än skratta åt det, haha. Det gjorde även att inridningen blev vinglig till en början men sedan blev det bättre. Bra halt!
 
Efter att han fått skrittat lite red vi igenom programmet igen med en bättre känsla. Då visste jag ju vad jag behövde tänka mer på så då gick det mycket bättre! Jag tycker att han var superduktig, lilla (läs: stora) Buttler. :) 
 
 

Torsdag

Hallå på er! Torsdag idag och jag har jobbat på i stallet hela dagen. Det är mindre än en vecka kvar till skolstarten så jag antar att jag börjat få lite panik för att det är en del jag vill ha gjort innan. Idag har jag fått två sådana saker gjorda i alla fall så nu kan jag pusta ut lite. 
 
Eftersom vi ska göra en till box i stallet för att Nicoles häst ska få plats är det en del att göra. Det kommer komma snickrare hit om lite mindre än två veckor som ska montera upp boxen så det är min uppgift att se till så det är tomt där den ska stå. Så idag har jag städat undan i hörnorna där mockredskapen, spånkärra och skottkärror nu står och monterat dit redskapshängare. Jag har även tagit bort sadelhängarna, en korg och lite annat från platsen där den boxen kommer vara och flyttat dom. Sen har jag såklart gjort det vanliga stallfixet. 
 
Jag har dessutom oljat in transporten igen. Jag brukar göra det två gånger per år, en gång så fort det är torrt ute och någorlunda varmt på våren och sedan en gång innan hösten kommer. Den ser så mycket fräschare ut då den blir mörkare i färgen och faktiskt ganska blank! Dessutom är det bra för träet att bli behandlat så det inte torkar ut. Det skyddar även bättre mot väta. Jag tycker att man ser på tok för många transporter i trä som inte alls tas om hand. Det är ju superviktigt tycker jag! Hur ser ni på det? Brukar ni polera, vaxa eller olja in era transporter? Varför, varför inte? 
 
 

Onsdag

Hejsan! Jag har precis kommit innanför dörren efter att ha hjälpt Fredrik vaxa sin bil och fyllt på lite olika saker i epan. När blev jag bilintresserad liksom? Haha, nej, men det var ganska roligt faktiskt. Jag har nog inte öppnat motorhuven på epan sedan jag köpte den - jag bara kör och hoppas den håller. Typ. 
 
Innan bilfixet så har jag och Fredrik åkt in till stan två gånger, först för att köpa ost och kex till ikväll och sedan var vi tvungna att åka in igen för att hämta mitt nya x-trafikkort som jag måste ha nästa vecka när skolan börjar igen (tredje och SISTA året!!). Just nu väntar jag på att mamma ska bli klar med maten. Efter det ska jag sticka till det allra bästa stället i hela världen - stallet! Jag ska jogga Frolle på banan, mocka, packa hösilage och sedan ska jag även trimma Buttler. Erica är inte hemma så jag ska rida honom för att han inte ska vila. Dessutom ska vi ju tävla nästa vecka så det är bra om jag trimmar honom lite! 
 
Vad gör ni idag? :) 
 
 
Jag och Buttler i Edsbyn förra året. 

Höstens första pass

Idag fick Leon börja aktivera sig lite smått! Svullnaden ser ut att ha gått ner fint så nu ska jag börja skrittjobba honom utan belastning. Idag tömkördes han 15 minuter i skritt och han verkade inte riktigt förstå varför han skulle jobba igen, det var ju så skönt att med sommarledigt.. ;) Han var väldigt lugn och fin! Inget trots utan han bara skrittade på som jag bad honom. Äntligen börjar han komma igång igen! 
 
 

Ett ordentligt HEJ

Hej! Gud, förlåt för min uppdatering det senaste. Det har bara blivtit rubrik+bilder och så ska det ju inte vara, men det har haft sin anledning. Jag och min pojkvän har ju varit i Stockholm där han bor under helgen och jag har då helt enkelt spenderat tiden där med bara honom. Snart börjar skolan och dom normala rutinerna vilket innebär att vi inte kommer träffas särskilt ofta, så då vill man gärna ta vara på när vi är tillsammans. Det tror jag ni förstår! 

 

Jag är hur som helst hemma nu igen. Jag har precis varit ute och skrittat Frolle! Även fast jag bara varit borta några dagar så kände jag när jag kom ut i hagen hur mycket jag saknat mina älskade killar. Jag skulle aldrig klara av ett liv utan hästar, det skulle vara så tomt! Som sagt så skrittade vi bara eftersom han vilat helt nu i tre dagar. På torsdag ska jag rida honom som vanligt och innan dess blir det lättare joggpass i skogen och på banan. Nästa vecka ska vi äntligen tävla igen! Jag längtar :D 
 
Leons svullnad verkar ha gått ner mycket nu under de dagar jag varit bortrest! Jag kikade bara en snabbis ute i hagen och det såg riktigt bra ut, men jag ska titta närmare ikväll när jag tar in dom. Jag längtar så mycket tills jag ska sätta igång honom igen! Det ska blir väldigt roligt att se vad han kommer ihåg från i våras och dessutom att lära honom nya saker. 
 
 

Stockholm

Jag och Fredrik är hos honom i Stockholm nu under helgen. Frolle får en välförtjänt kort viloperiod och så även jag! Idag har vi legat på stranden intill en den blå lagunen på Ekerö, så himla fint och nu är vi på väg därifrån. Mys ❤️


Vetbesöket

Igår var Leon iväg till veterinären, för första gången (och förhoppningsvis den sista). Han har haft en svullnad på insidan av sitt högra bakben alldeles ovanför kotan och över senorna i över en vecka som jag nu ville kolla upp. Han har inte haltat, ömmat eller varit särskilt varm under tiden så jag har hela tiden tänkt att det inte varit något allvarligt. Men för säkerhets skull vill man ju alltid kolla upp det - det är bättre att vara för försiktig än att bara rycka på axlarna. 
 
Veterinären började med att kalla honom för en dam, men rättades av mamma. Då blev hon förvånad eftersom han hade ett så vackert utseende och var så nätt! Sedan ställde vi upp honom och veterinären klämde och kände på benet. Sedan fick han röra sig i skritt och trav, först utan böjning. Sedan böjde hon lågt på det friska benet, jag sprang med honom och sedan böjde hon det svullnade. Hon sa att han rörde sig väldigt fint och hade bara en väldigt liten reaktion. Jag och mamma fick själva välja om vi ville ultraljuda benet eller inte och vi valde att inte göra det. Veterinären verkade heller inte tycka det var särskilt nödvändigt så vi åkte hem med rådet att avvakta 10 dagar och om svullnaden då gått ner ska jag börja sätta igång honom igen. Jag ska fortsätta precis som jag gjort - bandagera, kyla och tvätta. 
 
Om inte annat så var detta mycket bra miljöträning för lille Leon! Han åkte inte särskilt bra men lastningen gick förvånansvärt bra. Han börjar sparka med frambenen så fort man stänger skötardörren i transporten och gör det så fort hastigheten blir jämn när man kör. Han blev alldeles svettig! Annars sprang han fint hos veterinären och skötte sig superbra. Han brydde sig nästan inte alls om den andra hästen som undersöktes och var så lugn. Guldstjärna till Lellis! ♥
 
 
Jag och Leon innan hemfärd från hästkliniken! 

Min bästa vän..

..i stallet är definitivt arnikan! Massageliniment som jag tycker fungerar hur bra som helst på både hästar och människor, utan karens. Jag masserar in det på vissa muskelområden på Frolle efter varje ridpass och har dessutom använt det på Leon nu när han är svullen. Om man provar det på sig själv märker man snabbt hur bra det är! Tid hos vet

Leon är fortfarande svullen så idag ringde jag till Hästkliniken. Min lilla bebis har tid hos veterinären klockan 10 imorgon. Håll tummarna för att det inte är något farligt! ❤️
Måndag

Hej på er! Jag tar en paus nu framför datorn. Jag har suttit i traktorn hela förmiddagen och nu väntar stallet. Jag har inte alls mått särskilt bra idag. Igår när jag kom hem från farfar började jag må illa och det har hållit i sig under dagen. Jag hoppas verkligen inte att jag ska behöva avsluta lovet sjuk i sängen.. Förhoppningsvis kommer jag piggna till när jag kommer ut till stallet! 
 
Vet ni vad grabbarna bus har hittat på två dagar på raken? De har ledsnat på sin hage, sprängt tråden, käkat lite gräs på grannarnas gräsmattor och sedan hoppat över tråden till en av kohagarna. Jag skulle gissa på att det är vildhästen Leon som varit i farten och triggat igång Frolle och Exet, haha. Han har ju sina hyss för sig den token! Nu har vi stängt med vitt elband och nu ska de förhoppningsvis hålla sig innanför stängslet. 
 
Nu ska jag gå ut till stallet. Vi hörs nog mer senare! :)
 
 
Nyduschad Leon igår!
 

Fullt upp

Hej! Jag kan bara kika in en snabbis nu.. Jag ska strax bli upplockad av Fredrik och åka till Gävle till min farfar. Mamma, pappa och Madde är redan där samt hela släkten på pappas sida. Vi ska grilla och bada, en sommartradition! 
 
Frolle var fantastiskt fin idag. Igår red vi intervaller i skogen och jag lät honom galoppera precis hur fort han ville och det var inte direkt sakta haha. Tårar i ögonen av vinden och det var så härligt! Frolle frustade ut ordentligt och tyckte det var superkul, precis som jag. Idag gjorde vi samlande övningar på banan. Värmde upp honom som vanligt och sedan jobbade jag traven. Jag la fokusen på en övning och det var att skritta, hitta lite tramp och sedan trava framåt några steg innan jag saktade av honom till skritt igen. Sedan samma igen. Så gjorde vi i båda varven flera gånger och han gjorde det jättebra tycker jag! Jag ville ha en långsam takt men aktiva ben och det fick jag, så då kan man ju inte vara mer än nöjd. :) I galoppen red jag på en volt med tagen bakdel. Ibland gjorde jag volten mindre, samlade mer och tänkte lite piruett. Det gjorde jag bara en kort stund för att det inte skulle bli för jobbigt, då red jag istället ut på fyrkanten i ett lite mer friskt tempo. Sedan gjorde jag några byten på kvartslinjen. Han guppar gärna upp med rumpan och blir lite "låst" vilket han även gjorde de första gångerna idag, men sedan helt plötsligt gjorde han två rena byten - avslappnade och inte alls låsta. Då berömde jag honom som en tok och avslutade! Frolle var så duktig. ♥ 
 
Leon är fortfarande svullen. Den går ner lite om han får bandage i hagen hela dagen. Om det är lika imorgon ringer vi till veterinären. Jag gör ju allt som man ska göra och den vägrar minska så det är verkligen frustrerande.. Hur som helst var Leon superduktig idag! Jag fick duscha hela honom, till och med bakbenen! Precis innan jag skulle börja var han lite tveksam men så fort han fick vattnet på sig lugnade han sig och stod som ett ljus under hela duschningen. Kul med framsteg! 
 
 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|