Mot Stockholm

Sitter på bussen nu mot Stockholm. Ikväll ska vi gå på efterlängtade Avicii, det ska bli så roligt!! 
Löshoppning Leon

Nu så mina vänner ska ni få se film från i lördags på min fina Leon som löshoppades. Kommentera gärna! 
 
 

Hästarna idag

Leon skötte sig finfint på ridskolan i morse. Det var såklart mycket att kolla på - hästar som kom in och ut i ridhuset, mamma som satt och gick omkring på läktaren, fläkten som var på, speglar och människor som kom och gick - men jag ser det endast som bra miljöträning.
 
 Vi galopperade på fyrkantsspåret i något varv (det längsta han galopperat med ryttare på) och jag drev på honom lite mer än jag gjort hemma för att han skulle ta för sig lite till. Det gick jättebra men han tyckte nog det var jobbigt! Det enda negativa var att han gärna ville gå med rumpan innanför idag, som jag dock tror berodde på att han var lite rädd för väggarna. 
 
Lastningen sedan gick otroligt bra! Jag ställde dit höpåsen med en gång och efter 5-10 minuter var han inne i transporten utan att ha stått emot så mycket innan. Kul! 
 
 
 
 
Frolle fick gå sitt lösgörande pass idag istället för igår, som det var planerat. Jag mådde så illa efter slalomen igår så jag kunde knappt rida - skrittade på lång tygel i en kvart, sen fick jag hoppa av, gå in och vila. Idag mådde jag desto bättre och kunde rida ett ordentligt "topp till tå-pass".
 
I skritten red jag korta skänkelvikningar till och från kvartslinjen/spåret, jobbade med att ställa igenom ordentligt och checka av att han följde bettet. Jag gjorde likadant i traven efter en stunds växlande mellan fyrkantsspår och volt samt övergångar till skritt. Fortsatte med skänkelvikning på spåret, alltså med nosen mot väggen och flytta in rumpan mot mitten. Sedan red jag några övergångar mellan trav och galopp innan jag började jobba med galoppslutor till kvartslinjen och skänkelvikning tillbaka till spåret. Provade sen att göra en hel diagional i galoppsluta och det kändes jättebra, han bara flög iväg kändes det som! Avslutade med lite förvänd galopp på volt och ett byte efter några varv i det förvända. Han gjorde de förvånansvärt bra faktiskt! Inte alls perfekta men en bra början i alla fall. 
 
Hela passet gick fruktansvärt bra. Ni vet den där känslan man får när man inte vill hoppa av, utan fortsätta rida typ hela dagen? Den känslan hade jag idag! Dock avlutade jag ganska tidigt, just för att han var så fin. 
 
 

Mot ridskolan

Leon står i släpet och vi rullar mot ridskolan. Det gick en halvtimme sen bestämde vi oss för att prova lägga in en höpåse längst fram i transporten som lockbete. Vad gör inte hästen då? Han går raka vägen in med öronen spetsade.. Bara för en Ikeapåse med hö! Haha. 

Nu ska han i alla fall få bli riden i ridhuset. Första gången med mig så det ska bli roligt! Lena ska eventuellt komma och kika också, hon har ju inte sett honom ännu. 

Hej så länge! Onsdag

Godmorgon alla ni! 

Jag sitter i bilen på väg till Järvsö med min pojkvän. Jag har inte åkt skidor på hela vintern så det ska bli jättekul att trycka på mig pjäxorna igen! När jag kommer hem ikväll väntar ett ridpass på Frolle. Det står lösgörande jogg på schemat idag och det ser jag fram emot, särskilt efter det roliga passet igår. 

Ska försöka uppdatera er från backen också. Så vi hörs sen! 


Tisdag

Hejsan! ♥ Vilken hästig dag det varit idag, häst efter häst har jag ridit känns det som. Men det är ju precis vad jag gillar! 
 
Direkt efter frukosten gick jag ut och gjorde i ordning Leon. Longerade honom en kort stund i båda varven på banan (som äntligen smält fram). Han hade inte så mycket överskottsenergi så han sprang av sig väldigt fort. Skönt tycker jag, då kanske jag snart kan sitta upp utan att longera honom innan. Han var ganska ostadig i formen idag men istället väldigt lyhörd. Han lyssnar jättebra för vikthjälperna måste jag säga. Även galoppskänkeln börjar han förstå mer och mer nu. Han fattade galopp nästan på en gång nu när jag gav hjälpen och sa "gaaalopp". När han galopperat några långsidor travade jag av honom och sen skrittade jag av honom på lång tygel. Det var verkligen jätteroligt att rida honom idag och han har gjort stora framsteg sen sist jag red honom! 
 
Sedan åkte vi in till ridskolan med Frolle och hade lektion för Lena. Jag värmde upp honom självständigt och sedan jobbade vi med tempoväxlingar i trav och galopp på volten med Lenas hjälp. Efter det red jag igenom mästerskapsprogrammet som gick riktigt bra. Gjorde om trav- och galoppökningarna några gånger för att jag verkligen skulle rida ihop honom framåt så att han inte blev "platt" som han brukar bli. Efter några repetitioner slängde han fram benen ordentligt och det kändes sjukt bra! Allt annat gick superbra från början så jag är verkligen jättenöjd. Han tramsade ingenting vid C eller vid porten heller som i söndags, snarare tvärtom - han gick slickad mot väggen och porten.. Haha! 
 
Sist men inte minst red jag Buttler åt Erica. Hon känner sig inte tillräckligt stark att rida honom ordentligt efter att hon varit sjuk så hon ville att jag skulle sitta upp och rida igenom honom och trötta ut honom. Han kändes riktigt fin och orkade sätta sig mer på bakbenen än annars. Blev lite stark och pigg efter lite galopparbete men det är bara ett positivt tecken på att han tycker det är kul! Erica fotade så kanske att jag kan bjuda på några bilder senare på honom. :)
 
 

Veckoplanering

Måndag: Skrittjobb i skogen
 
Tisdag: Lektion för Lena
 
Onsdag: Lösgörande jogg
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Uteritt
 
Lördag: Lösgörande jogg
 
Söndag: TÄVLING!
 
 
 
 

Säsongsdebuten..

Igår startade jag och Frolle tävlingssäsongen med en regional tävling på hemmaplan. Jag startade Lag 13 och LA:P1.
 
Lag 13: Denna klass gick jättedåligt. Till att börja med fick jag aldrig komma in i collectingring, så jag skrittade ute på isen i säkert 15-20 minuter. När jag väl fick komma in så hade jag 15 minuter på mig att rida fram. Då står det ekipage på spåret och människor överallt där man ska rida. Jag blev på sånt jäkla dåligt humör så Frolle kände säkert av att jag inte var helt fokuserad. Det passade han på att utnyttja och skyggade för en port som han verkligen inte rider förbi minst en gång i veckan, nej nej.. Han verkligen skyggade för den. I halten som man ska göra vid domaren blev han rädd för skrivaren och började rygga. Fick en tvåa där.
 
Humöret efter den ritten var verkligen inte på topp. Jag var så förbannad, haha. Lite på Frolle som var så himla töntig och skulle krångla och förstås på mig som inte kunde hålla känslorna i styr, planera om och göra det bästa av saken. Jag tänkte ju hela tiden på den dåliga starten med framridningen vi fick istället för att tänka "jaha, nu blev det såhär och nu måste jag tänka om". 
 
Vi fick hur som helst 62,57% och det är väll ändå helt ok med tanke på hur dåligt det kändes och att jag inte ridit igenom programmet. Vi hamnade dessutom första utanför placering. Det som var kul att läsa i protokollen var poängen jag fick på en travökning - 7,5 - vilket verkligen fick mig på bättre humör. 
 
LA:P1: Jag ökade ut framridningstiden ifall det skulle bli krångel och så att jag skulle få tid på mig att lösgöra honom ordentligt. Jag valde att rida fram den största tiden på utebanan som det var snö på och det gjorde jag helt rätt i tycker jag, så jag kunde fokusera på mig och Frolle och ha mycket plats. Inne på collecting fick jag lite coaching av Lena som tyckte att jag skulle rida med lite mer klös och tryck.
 
Det var verkligen stor skillnad på mitt tankesätt och min ridning i denna klass. Jag gick in med mer självförtroende och red som satan! Dock hade vi en del småmissar som kostade mycket. Han var lite spänd vid porten och domaren nu också, men eftersom jag var på honom så pass mycket så glömde han nästan bort det. Jag tycker att det gick helt ok. Vi landade i alla fall på 65,9%.
 
 

Skit

Första klassen, Lag 13, gick fruktansvärt dåligt. Frolle var så rädd för domaren och en port, som han inte alls har ridit förbi minst en gång i veckan i snart 3 år.. Han var heller inte lösgjord r fem öre för att jag inte kunde rida fram då jag aldrig blev insläppt i collectingring. Nej, nu ska jag sluta tänka på det och fokusera på nästa klass - LA:P1. 
Tävlingsdag

Håret är uppsatt, tävlingsridbyxorna är på, hästen är knoppad och vi är på väg till årets första tävling! Jag är så jäkla taggad. Nu kör vi :)

 Löshoppningen

Förlåt mig för uppdateringen senaste dagarna.. Det har verkligen varit fullt upp! 

Leon skötte sig jättebra på löshoppningen. Det gick ganska bra att lasta honom hemma och även resan gick jättebra. Jag promenerade honom ganska länge innan det var dags att löshoppa. Han fick kolla in ridhuset och kliva över lite bommar. Sen fick han springa några varv utan bommar och ett varv med markbommar. Han kom lite tokigt på de första två hindrena några gånger, han fick inte riktigt med sig bakbenen kan man säga haha. Några varv gjorde han dock riktigt fina! Jag har allt på film, men ingen på datorn ännu. Dock finns det en snutt på instagram, så om ni vill smygkika heter jag pernillahagglund där. 
Lastningen sen gick skitdåligt.. Det tog 1,5 timme och det förklarar väll ganska mycket? Man blir jäkligt less alltså, men det är bara att vara envis som tusan och försöka hålla sig i skinnet. 

Resten av dagen har spenderats i stallet den med. Den vanliga mockningen, skrittade Frolle och sen har det fixats inför tävlingen. Jag är helt slut i kroppen så nu ska jag och Fredrik mysa ner oss i sängen till en film och ladda upp inför imorgon! Kanske dags att plugga program också.. 

Ringnäs

Nu rullar bilen med Leon i transporten mot Ringnäs. Det är första gången vi åker med honom på E4 så det är lite pirr i magen, men än så länge går det bra! 
Det ska bli intressant att se hur han tar löshoppningen, om han minns lite från förra gången och tycker det är roligt eller om han fortfarande inte förstår grejen. Sen är det ju nytt ridhus och ganska lång resa ändå så han kommer säkert vara jättetrött efteråt! 

Sportlov!

Äntligen har jag sportlov, som jag längtat! Jag har någonting nästan varje dag det här lovet, men det är ju bara roligt tycker jag. Sen så kommer Fredrik vara här hela tiden så det gör ju allt tusen gånger bättre! 

Frolle trimmades på banan och han kändes finfin! Så det känns riktigt bra inför söndag. Det ska bli så roligt! :) 
Nu ska jag åka över till Fredrik en stund, sen ska vi hem hit och ladda batterierna inför löshoppningen imorgon. Hoppas Leon är taggad! 
Torsdag

Hejsan ♥ 
 
Fick sämsta starten på denna torsdag med krångel i tågtrafiken. Det slutade med att jag fick ta bussen istället som tar två timmar till Gävle och komma för sent. Var på lite dåligt humör fram tills efter lunchen då vi hade idrottsprov. Jag hade inte pluggat något alls men jag slog ändå till med alla rätt och ett A, så det kändes jättebra! Sen fick vi sluta tidigare från engelskan så jag kom hem halv sex när jag annars kommer hem halv sju. Det var skönt att inte behöva stressa ut till stallet utan hinna äta lite middag innan också. 
 
Frolle och jag red ut idag. Han fick gå med hacket och utan sadel, och det var supermysigt! Vi klättrade lite och sedan fick han galoppera fort på hemvägen. Då blev Frollebollen en mycket glad snöflinga! Hoppas han håller motivationen uppe under hela helgen. I morgon ska vi rida lösgörande på banan, lätt jogging på lördag och på söndag startar vi två klasser. Längtar så mycket! 
 
 

Film: Leon

Här kommer filmen från när Leon gick första ridpasset efter sin vila på 1 månad.
 
 

Tränat

Kom precis hem från Friskis! Jag och en kompis körde ett jympa medel-pass. Svetten rann och jag är helt slut i kroppen nu! Så jäkla härligt. :) 
Perfekta ponny

Igår blev jag åter igen imponerad över Frolles fantastiska utveckling! Vi hade lektion för Lena och fortsatte med arbetet på medellinjen och skolor. Red först upp på medellinjen och gjorde några enkla byten här och där. Det gick så himla bra så vi red vägen som i mästerskapsprogrammet - vänd rätt upp, åttametersvolt till vänster vid L, enkelt byte vid X, åttametersvolt till höger vid I och enkelt byte vid G. Han var spikrak, samlad och så jäkla eftergiven. Detta har varit en av våra värsta svårigheter och det känns så jäkla bra att vi igår gjorde detta näst intill perfekt! 
 
Skolorna var också riktigt bra. Jag red sluta in till kvartslinjen från spåret och sedan flyttade jag honom i en öppna tillbaka till spåret. Det var så himla svårt att behålla böjningen från slutan i öppnan och sitta kvar på inner sittben, men när jag fick till det uppe på ryggen var han som en dröm att rida. Detta var otroligt nyttigt för både mig och honom! Jag fick verkligen upp ögonen för hur viktigt det är att sitta ner ordentligt på rätt sittben. 
 
Vi avslutade med tempoväxlingar i galopp på volt. Jag har en tendens till att "sluta rida" när jag rider framåt så att Frolle blir "platt" och hastig. Jag fick verkligen sätta mig djupt i sadeln, hålla om med skänklarna och jobba loss honom på yttersidan så fick han en underbar ökad galopp. Övergångarna mellan samlad och ökad var riktigt fina och han behöll takten jättebra. Sen avslutade vi det hittils bästa passet någonsin! Skriver så rätt ofta nu känns det som, hehehe.. ;) 
 
 
 
 

Uterittdebut


Leon skötte sig fantastiskt bra! Longerade honom en stund först, sen red vi lite i skogsdelen av hagen och sen begav vi oss ut på en uteritt. Underbart! 


Tisdag

Godmorgon hjärtan! ♥ Jag gick upp halv åtta i morse för att aktivera Leon. I stallet såg han så trött ut, han stod stilla och hängde med huvudet medan jag borstade. Nog för att han alltid brukar vara lugnare när Exet och Frolle också är inne, men idag var han väldigt stilla. Morgontrötta grabben! 
 
När vi kom ut blev det annat i alla fall. Han vaknade till och var verkligen full av energi! Han galopperade varv på varv och busade av sig ordentligt när jag longerade honom. Annars brukar jag få mana på honom lite, men det behövdes inte idag. Han var väldigt energisk när jag satt upp också. Jag hann knappt få foten i stigbygeln så skrittade han iväg haha. Vi jobbade lite med övergångar mellan skritt och trav för att jag ville checka av att han lyssnade på mig även om han var upp i varv.
Sen lät jag honom trava på i en ganska fri trav. Även om jag länger tyglarna så söker han sig nedåt och tar stöd i bettet. Jättekul att se och känna tycker jag, att han har en sån acceptans av bettet!
Sedan tog vi lite galopp på långsidorna i båda varven och han börjar förstå galopphjälpen mer och mer nu. Synd att vi inte kan galoppera längre än så dock. Jag tycker inte underlaget är optimalt för att galoppera honom på kortsidorna ännu. 
 
Jag är så nöjd med Leon idag! Det var himla roligt att rida honom. I morgon ska han få ridas ut för första gången med Frolle i täten. Det ser jag fram emot! :) 
 
Displaying photo.jpgDisplaying photo.jpg
 
Första "uppsuttna" bilderna tagna på Leon idag! 

Utomhuslektion

Idag gjorde vi första lektionen på uteridbanan med skolhästarna. Vi hade konditionsträning och det tyckte alla hästar var superskoj. Kan väll inte bli mer glad hästar än när det är soligt, blåser lite, bar mark och när de dessutom får springa på lite?!
Jag satt på världens högsta häst tror jag, haha. Dock kändes han inte alls stor uppsuttet. Så mysig att rida att han tog förstplatsen på favvolistan från Fissur! Extra roligt var det ju att höra från lärarna att de aldrig hade sett honom så fin som han gick idag. :) 
 
Bilden är dock från uppvärmningen när vi precis börjat trava. Då erbjöd jag bara en kontakt och så småningom kom han med mer energi från bakdelen, genom ryggen och fram till bettet i en rundare form och med en fin överlinje. 
 

Tömkörning

Frolle tömkördes idag. Det var längesen jag gjorde det - känns som att jag haft fullt upp med att försöka få till alla pass ändå så det har hamnat lite på sidan. Det var roligt att göra igen i alla fall, och jag tror Frolle tyckte det var kul med lite variation och vila från ryttartyngden.
Vi jobbade med övergångar och han gör dem verkligen jättebra. Jag behöver bara visa med mitt kroppspråk och lite rösthjälp så förstår han med en gång vad jag vill att han ska göra. Snacka om lyhörd!
Han fick gå lite på fyrkantsspåret också och arbeta lite med bogen in och skänkelvikningar. Han såg riktigt lösgjord ut så jag ser verkligen fram emot att sitta upp i morgon! :) 
 
Nu står han i stallet med sina bästisar och älskade BoT-paddar på alla fyra tassarna. Hade lite taktiksnack med honom innan jag gick in också. Det är ju för tusan säsongsdebut på söndag! :) 
 Veckoplanering

Måndag: Tömkörning

Tisdag: Lektion för Lena

Onsdag: Skritt

Torsdag: Uteritt

Fredag: Lösgörande på banan/programtrim

Lördag: Jogging

Söndag: TÄVLING!
Söndag

Hej allihopa!
 
Jag sitter i träningskläder nu och ska snart åka till Friskis på ett gympapass med Madde och pappa. Fredrik har precis åkt hem så det känns lite tråkigt, men som tur är kommer han tillbaka på fredag! Jag och han var ute och promenerade med Frolle tidigare idag. Han kändes jättefin igår och han fick inget lugnare dag i veckan så det kändes bara rättvist att han fick ledas i ungefär en timme. Mysigt var det verkligen! Leon ska ridas igen på tisdag och då ska han ridas ut för första gången vilket kommer bli väldigt roligt och spännande. 
 
Nu sitter jag och klipper ihop en film från i tisdags när jag och Frolle trimmade i ridhuset på kandaret. Bra va? :) 
 
 

Lördag

Hej på er! Lördag idag och den kunde inte starta bättre än att vakna upp bredvid världens finaste pojkvän! 

Stallet är klart för idag och nu är vi på väg till Bollnäs för en unghästclinic med Sigrid Bergåkra och Gabbi Young Shing som Gävleborgs Hästavelförening håller i. Det ska bli väldigt intressant! 

Frolle trimmades på banan. Lite enkla byten, skolor och förvänd galopp var vad vi jobbade på idag och han kändes kanonfin! Jag har inte fått honom att söka sig i en längre och lägre form tidigare på kandaret men idag släppte han till och vågade ta ett jämnt stöd. 
Sen red jag Leon och han var verkligen piggelin idag. Det berodde nog på blåsten, eller så tycker han att det är så galet roligt att jag rider honom igen. :) Men han kändes fin, dock var han lite ostadig i formen men det berodde förmodligen på hans energi. Det var ju väldigt mycket mer spännande med barnvagnar än att gå i form och jobba lite haha. :)
Drömmer tillbaka...

.. till den helt underbara resan jag och två kompisar gjorde till Turkiet 2012! 
 
 
 

Unghästutrustning

Jag vet inte vad ni tycker, men jag anser att det är en viktigt prioritet att ha rätt utrustning när man håller på med unghästar. Med rätt utrustning menar jag alltså säker utrustning. 
 
Ni kanske inte har lagt märke till att jag aldrig har gummistövlar, bara mössa, mina "dressyrstigbyglar" eller är utan väst när jag hanterar Leon. Det kanske är en självklarhet för er också? 
 
I början var jag nog lite väl oförsiktig tror jag. Jag ville inte ha på min väst för att jag tyckte den kändes för otymplig när jag skulle hänga på honom och sitta upp första gången. Och då åkte jag ju till och med av. Tanken var egentligen att jag skulle ha säkerhetsväst första gången jag red honom, men det var inte planerat att jag skulle rida på honom det passet utan bara sitta på honom. Se så lätt det blir fel. 
 
Nu använder jag alltid säkerhetsväst vid hantering som innefattar uppsittning/ridning med Leon. Jag byter även stigläder och stigbyglar varje gång jag ska använda sadeln på honom till säkerhetsstigbyglar, jag har stålhätteskor på fötterna, alltid handskar och ett säkerhetstänk i ryggmärgen. Dessutom har jag ett sitgläder runt halsen på Leon i fall att det skulle hända något, och då vill jag ju inte dra honom i munnen. 
 
Hur ser ni på detta? Är det bara jag som ser alldeles för många ryttare "leka med livet" och glömmer bort, eller totalt struntar i, säkerheten vid hantering av unghästar? Kommentera och berätta om era erfarenheter! 
 
 

Torsdag

Hejsan! ♥
 
Jag är på extra bra humör just nu, för jag är klar i stallet tiden då jag egentligen kommer hem på torsdagar - så jag har i princip hela kvällen ledig nu!Vi hade ingen idrott idag så vi flyttade engelskan för att alla vi ska skulle få åka hem tidigare vilket för mig innebar hemresa hela tre timmar tidigare än normalt. Oj så skönt! 
 
Jag och Frolle tog ett sånt där mysigt lösgörande pass i snöslasket. Han gick inte så länge idag, utan vi trimmade i ungefär 30 minuter bara. Jag la undan galopparbetet idag och fokuserade bara på traven. Och oj så fin han var! Jag strävade efter så lång och låg form som möjligt med kontakt och nosen framme och vi jobbade mycket med skänkelvikning. Han har mycket lättare att ta ut formen i skritt än i traven, men när jag sätter mig ner och jobbar mer med sätet kommer han ner och söker sig nedåt/framåt även där. Först hade jag tänkt mig bara lättridning under dagens pass, men när jag hittade en lösning under nedsittning fick jag ändra. Då passade jag på att lägga in lite sitsträning genom att lägga upp stigbyglarna. Härligt med två flugor i en smäll! :) 
 
Nu ska jag ta tag i lite skolarbeten som bara blir fler och fler.. Fick i alla fall A på senaste uppgiften som jag kompletterade så jag fick lite motivation av det! Nu är det bara komplettering på grovfoderuppgiften, plugg på foderprov, plugg på idrottsprov, plugg på matsmältningsprov, 7 kapitel i entreprenörskap och en uppgift om träningsrelaterade sjukdomar på häst. Någon som vill hjälpa till? ":)" 
 
 

Uppvärmning

Det var en läsare som frågade hur jag värmer upp Frolle, så det här inlägget handlar just om det - uppvärmning innan ett träningspass. 
 
 
 
Först av allt brukar jag skritta honom för hand i några minuter för att han ska dra in magen innan jag spänner sadelgjorden. Han är en jäkel på att spänna ut den nämligen. Det är ganska bra uppvärmning för sig själv som ryttare också att promenera lite innan man sitter upp så man får igång blodcirkulationen. När jag har suttit upp brukar jag skritta fram honom på långa tyglar i ca 5-10 minuter. Sen plockar jag upp honom och låter honom gå lång, låg och rund en stund.
 
Sen travar jag igång honom lite på fyrkantsspåret i båda varven och efter hand lägger jag även in 20-metersvolter på båda kortsidorna. Jag varvar alltså mellan rakt och böjt spår och värmer upp sidorna och låter blodcirkulationen komma igång. När jag gjort detta lika mycket i båda varven galopperar jag honom något varv på fyrkanten i båda varven innan jag gör som jag gjorde i traven. Jag rider i ett ganska friskt tempo och står upp i stigbyglarna. När jag känner att han spänt av i kroppen och knoppen brukar jag börja jobba med lite övergångar mellan skritt, trav och galopp. 
 
Efter övergångarna kommer min favvoövning som ni läst om i tidigare inlägg - öka och minska volten. Den här övningen kan jag hålla på med ganska länge, det beror på hur han känns i sidorna. Ibland är han väldigt stark i höger sida så då försöker jag stretcha ut den ordentligt och få honom att slappna av i den. Men när det känns bra går jag vidare till skänkelvikning och även övergångar igen. Jag gör oftast skänkelvikningar i både trav och galopp, det beror på vad jag tänkt göra senare under passet. Men under mina pass där jag lägger all tid åt lösgörande brukar jag jobba mycket med flyttningar i galopp just för att han behöver bli lite starkare och smidigare där. 
 
Efter detta går jag vidare till "jobbdelen". Som ni kanske märkt lägger jag ner nästan all uppvärmningtid på lösgörande övningar! Jag tycker det är superviktigt, och om jag inte "hunnit" göra detta ordentligt kan jag ibland bli väldigt frustrerad. Detta kanske tar upp 20-25 minuter av hela passet. Uppvärmingen varierar dock såklart beroende på hur Frolle känns för dagen, men detta är den vanligaste. 
 
 
Hur värmer ni upp era hästar? :)
 
 

Nu är vi igång!

Åå, så kul det var att pyssla om och rida Leon idag! Efter en månads vila är vi nu igång igen och han har gjort fina framsteg under sin viloperiod måste jag säga. Jag tror han tyckte det var roligt att få lite uppmärksamhet igen, för såhär stilla har han aldrig stått på stallgången medan jag borstat. Han brukar dansa runt som en tok! Vi skrittade på långa tyglar för första gången och han galopperade en bit på långsidorna i båda varven. Fina Leon! ♥
 
 
Här har ni ett smakprov så länge! :) 


Onsdag

Godmorgon allihopa! Vad roligt att just du läser min blogg! 

Onsdag idag, och vi alla vet att det betyder RIDA LEON! Som jag längtat alltså. Han ska longeras först och sen ska jag hoppa upp och rida lite. Erica ska nog vara med och fota som det lät i måndags, så förhoppningsvis har jag färska bilder på oss att visa i slutet av den här dagen. 

Förutom det ska jag och Frolle rida ut och jogga. Han ska nog få gå på hacket idag, vila munnen lite. Om underlaget är bra har jag lovat honom att få springa av sig, så det får vi hoppas för hans skull! :) 
Lastträning

I morse innan praktiken lasttränade jag och mamma Leon. Det gick riktigt bra faktiskt! Det tog inte alls särskilt lång tid att få in honom, kanske 10-15 minuter denna gång. Sen fick han stå där inne själv med översta luckan öppen i ca 10-15 minuter. Det gillade han inte haha. Han har så himla lite tålamod så han står och sparkar med frambenen i protest. Men han fick väll göra så då, medan jag stod och mockade. Annars gick det jättebra tycker jag! I morgon ska han ridas, äntligen! Veckoplanering

Måndag (igår): Skrittade på hacket
 
Tisdag: Ensamt trim i ridhuset
 
Onsdag: Uteritt
 
Torsdag: Lösgörande
 
Fredag: Vila
 
Lördag: Trim på banan
 
Söndag: Uteritt
 
 

Lösgörande övningar

Fick en frågan om vad jag gör för övningar för att få en mjuk och lösgjord häst. Till att börja med vill jag säga att ha en lösgjord häst är grunden till att kunna utföra svårare moment, så innan du börjar med samlande övningar bör du ha en ordentligt lösgjord häst. Jag brukar lägga hela pass åt att bara jobba lösgörande med Frolle. Då går han i en lägre och rundare form och får verkligen jobba från bakbenen, genom ryggen och fram till bettet. Detta är också att rekommendera tycker jag i alla lösgörande övningar, allra helst i början. Hästen finner då ett naturligt lugn och rundar sig över ryggen. 
 
 
♥ Minska och öka volten - Detta är min favoritövning. Jag börjar med att rida på en volt på 20 meter i diameter och fokuserar på att ha hästen lagom ställd och rundad med lätt kontakt i innertygeln och stöd på ytter utan att den ska försöka göra volten större. Sen lägger jag på ytterskänkeln lite längre fram och hästen minskar volten i en svag skänkelvikning kan man säga. De första gångerna man gör detta är det bättre om man minskar successivt, kanske bara något steg åt sidan för att sedan rida på den nya voltens storlek en stund och sedan flytta vidare inåt.
Med Frolle flyttar jag oftast direkt in till en volt på ungefär 8 meter eftersom han oftast är ganska lösgjord redan när jag sitter upp. När jag ökar ut voltstorleken brukar jag vara noga med att göra det steg för steg då det är lättare för hästen att glida utåt än inåt. Den minsta storleken på volten som jag rider med Frolle brukar ligga på ungefär 4-5 meter.
 
Den här övningen brukar oftast ge en mycket lösgjord och smidig häst. Man kan göra den i alla tre gångarter, men jag brukar föredra att jobba denna i traven just för att det funkar bäst på Frolle. Något man kan göra för
 
att checka av om hästen har en naturlig bjudning och stöd på bettet är att man kan lätta i innerhanden när man är inne på den lilla volten och klappa hästen på halsen. Om hästen då söker ett stöd och behåller formen och rundningen är det ett kvitto på att hästen har lossnat. 
 
 
 
Sidvärts - Det mest traditionella lösgörande tipset är ju såklart att rida sidvärtsrörelser. Då pratar jag alltså om skänkelvikning, öppna och sluta. Skänkelvikningen tycker jag man ska fokusera på i första hand eftersom öppna och sluta kräver lite mer - men att varva dessa i samma övningar tycker jag är riktigt bra om man kommit så långt. Om hästen inte riktigt vill flytta sig korrekt på diagonalen eller när man vänder rätt upp kan man rida halvt igenom och när man kommer ut till väggen ha rumpan innanför spåret och huvudet mot väggen. Detta hjälper en jättemycket senare när man ska börja rida skänkelvikning på andra linjer. Man kan fokusera mer på att hästen sätter in inner bakben och att man har bjudning. 
 
Om man kommit längre i utbildningen kan man rida skänkelvikningarna på linjerna och verkligen stretcha hästen genom att kräva mer tvärning. Detta håller jag och Frolle på med jättemycket och han har precis börja lossa och kunna stretcha ordentligt för höger skänkel. För vänster skänkel har han det lite svårare att verkligen komma ner med nacken och tvära mycket, men jag börjar se framsteg även här. Jag brukar göra detta i både trav och galopp.
 
Om man vill avancera det lite kan man rida skänkelvikning från A/C till E/B och sedan rida direkt in i en öppna. Man kan också i skänkelvikningen ändra till sluta ett par steg och sedan tillbaka till skänkelvikning. Detta är superbra för hästen som gärna vill skjuta ut bogen! 
 
 ♥ Böjning - Att böja hästen är jättelösgörande. Du kan rida serpentinbågar, volter, volter i volten, åttvolter, volter utåt i volten osv. Jag tror det bara är fantasin som sätter gränser här! 
 
 
♥ Övergångar, övergångar, övergångar - Man kan inte tjata nog om detta. Det som verkligen får hästen lösgjord och lyhörd är övergångar. Min kärlek till de går inte att beskriva.. Haha! Skritt till trav, trav till skritt, trav till galopp, galopp till trav, skritt till galopp, galopp till skritt, trav till halt, halt till trav. 
 
En korrekt övergång är mjuk, alltså inte hastig. Hästen är avspänd och börjar alltid med rumpan. Om hästen inte börjar där kan man ta ett spö och peta till på inner bakben när man ska komma igång. Hästen ska inte streta, gå upp i formen eller sänka ryggen. Man ska sträva efter att göra en övergång i samma form med samma energi och samma kontakt. Man ska bara kunna luta sig lite tillbaka, spänna bålen och sätta sig djupare i sadeln så ska hästen göra en övergång - utan att ta i tyglarna. 
 
 
 

Tandläkaren

Frolle var jättefin i sin mun idag. Tänderna var raka väldigt raka, ingen tendens till varken under- eller överbett, fina slemhinnor (alltså ingen nosgrimma eller bett som trycker eller några sår). Den enda anmärkningen var att han var lite vass på någon tand som hon fick raspa bort. Annars var hans tänder väldigt runda naturligt så hon ville inte göra så mycket. 
 
Leon checkades i princip bara. Vargtänderna togs hemma hos uppfödaren och jag tror han kollades där i höstas. Men han hade lite vassa tänder som han fått några småsår av och en mjölkis är på väg att tappas. Det är ju bra att veta så jag inte får panik om jag helt plötsligt skulle hitta en tand i hökrubban, haha! Lille Leon var väldigt duktig, lite skraj för sprutan men han blev otroligt trött av lugnandet. 
 
Exet var inte så fin i sin mun dock. Hans främre käktänder var nästan helt släta på grund av att han tuggar på bettet, en väldigt liten tendes till överbett och en liten hake om jag inte minns fel. Jag fick själv känna på tänderna och det var verkligen som att man polerat tänderna längst fram på honom om man jämförde med de längre in. Så nu ska han ridas på ett rakt bett hädanefter med mycket varitation av hackamore. Det tredelade bettet är en riktigt bov vad gäller detta, trots att den är skonsam på andra sätt genom att den inte trycker upp i gommen och fördelar trycker bättre. Men däremot är det väldigt lätt för hästen att börja tugga på det här bettet, speciellt om det är lite för långt också. Det hade jag faktiskt ingen aning om, så nu har jag lärt mig något nytt! 
 
Det som irriterade mig lite var att Exets problem borde ha märkts på tandkollen vi gjorde förra året inne på kliniken, eftersom han har haft detta bett så länge jag kan minnas. Det är inget tuggande som förvärrats det senaste året så det fanns garanterat även där då. Mina hästars tänder kollas numera bara av tandspecialister - superduktiga Aasne och Kari-Anne. 
 
 

Stallet

Jag har ju lovat er att visa stallet sen vi byggde det i November, men det har helt enkelt inte blivit av att jag fotat. Idag tog jag med mig kameran ut och fotade i alla fall! 
 
Här är stallet utifrån sett och även utsikten från stalldörren - huset och vinterhagen. 
 
 
Såhär ser det ut när man kommer in i stallet. Till vänster har jag en yta där jag har mockredskap och lite "extragrejer". 
 
 
Detta är Frolles box som ligger direkt till höger när man kommer in i stallet. 
 
 
Bredvid Frolle står Leon :) 
 
 
Exet har den största boxen i stallet och där trivs han så bra! Den ligger på vänster sida. 
 
 
Här ser ni foderrummet, som även var ett foderrum åt kossorna när vi hade de i denna byggnad. Därför är det lite konstiga ställningar och så där. 
 
 
Sist men inte minst har vi sadelkammaren och ett litet förråd där jag förvarar täcken och extrasaker. 
 
 
 
 
 
 

Måndag

Jag måste börja med att säga hej! Det var så himla mycket igår, inte en lugn stund kan man säga, så jag hann inte med att blogga. Det var ju mycket i söndags också förstås men då blev det ganska "torra" inlägg kan jag tycka. Men nu är det lugnt igen! 
 
Idag är jag hemma från skolan. Hästtandläkaren ska komma hit och raspa tänderna på mina pojkar klockan tio och då vill jag gärna vara med. Hon hade inte tid att komma på kvällen, då jag inte går i skolan, så jag får helt enkelt stå över en skoldag. Hon har gått utbildning i USA om jag inte har fel och blev rekommenderad av min förra tandläkare som dessvärre är väldigt upptagen i Norge just nu. De båda är alltså specialiserade på tänder. Det känns skönt! 
 
Om tiden finns och om han inte är allt för lullig efter lugnande så ska jag och mamma lastträna lille Leon senare. Hon har varit sjuk i flera veckor så vi har inte kunnat göra det som planerat. Och förresten, på onsdag ska jag rida honom igen! Jag längtar! 
 
 

Lunch

Det är hopptävlingar på BRS där vi har ULKen så vi har lite lunchunderhållning! Kul :) 
Lördag

Godmorgon! Jag gick upp fem i morse och red Frolle. Nu sitter jag och äter frukost och laddar upp för ULK. Det ska bli roligt! 
Här..

..sitter jag och räknar foderstater och gör klart hemuppgifterna från ULKen en fredagkväll. Men nu tänker jag stoppa undan allt som har med foder att göra och kliva upp på crosstrainern och springa (eller vad man nu gör?) några kilometer. 
Mjuk som smör

Idag red jag och Frolle ett pass på banan med fokus på lösgjordhet. Jag lägger in ganska många sånna pass i min planering som ni kanske märkt. Det är för att det är min allra högsta prioritet - att Frolle är lösgjord från topp till tå. Nyckeln till bra resultat och framgångar i tävlandet är lösgjordhet. För att kunna göra momenten som krävs måste hästen först och främst vara helt mjuk i kroppen och lugn och lyhörd i sinnet. Det finns inget värre än att komma in på banan och rida igenom ett program med en häst som står emot, är totalt oböjbar och är springig. Och det finns inget underbarare än att tävla en häst som är mjuk, spänstig, elastisk, "sökande" och positiv. Då blir alla moment så himla mycket enklare och säkrare. En lösgjord häst är en hållbar häst. 
 
Hur som helst.. Frolle var så jäkla fin! Jag kände wow direkt när jag satt upp. Han var redan då väldigt mjuk i sidorna och spänstig, så jag trodde inte att han skulle släppa ännu mer. Men jävlar vad han lossnade senare under passet! Har han någonsin varit så lösgjord ens? Han var mjuk som smör! Han lyssnade på minsta lilla vink och var så himla positiv till arbete. Jag är galet nöjd med min helt underbara Frolleboll idag och längtar mer och mer tills vi ska göra säsongsdebut den 23e! Bästa ♥
 
 

Fredagslunch

Idag fyller Johanna i min klass (och en av världens bästa tjejer) 18 år så gick vi i klassen till Bali Garden och åt thai- och kinabuffé. Åh så gott! Jag provade sushi för andra gången i mitt liv också och det blir bara godare måste jag säga. Efter lunchen gick vi en sväng på BikBok igen och jag köpte ytterligare två plagg - en topp och en kjol. Jag kommer snart bli en sån där sushiberoende modebloggare tror jag, hahaha! ;) 

Nu sitter jag på tåget och lägger upp en plan för dagens ridpass men peppmusik i öronen. Fredag, fredag, fredag! 

Föreläsning

Jag tänkte bara tipsa er om en föreläsning som jag tycker är jättebra som vi har kollat på nu under ett arbetsområde i kommunikation.. Det är en etnolog/antropolog som håller i den. Han är alltså en sån som studerar människors beteenden. Just denna föreläsning handlar om kultumöten - hur vi människor reagerar när vi träffar på något som vi inte är vana vid och kategoriserar som "onormalt". Det satte igång ganska mycket tankar och ja, den var helt enkelt jättebra. Klicka HÄR så kommer ni direkt till filmen! 
 
 

7 februari

Godmorgon! 
 
Jag sitter på skolan och väntar in första lektionen som börjar om en kvart. Jag är på bra humör idag, det är ju fredag! Dessutom sov jag lite längre än vad jag brukar, gick till sängen klockan 8 igår kväll för jag hade så ont i huvudet. Pratade med Fredrik en stund och sen somnade jag. Det blev alltså ingen tömkörning för Frolle igår på grund av min huvudvärk. Riktigt synd, men jag får tänka att han faktiskt förtjänade en vilodag - även om jag inte riktigt gillar när han står en dag. 
 
Ikväll ska jag rida i alla fall. Det är inte en lika lång dag idag så då tror jag mitt huvud klarar sig! Jag och Frolle ska trimma på banan med mycket lösgörande och i mitten på passet tänkte jag vässa upp det lite och fortsätta med övningarna från i tisdags när vi tränade för Lena. Jag ser verkligen fram emot det! 
 
 
Världens finaste grabb! 

Nya kläder

Vi hade ett hål på 2,5 timme idag så då passade jag och några vänner på att gå på stan. Föll pladask för linnet och toppen, så fina! Sen har jag länge velat över ett par vita jeans. Så nöjd! 
Frolle igår

Hann inte med att skriva mer igår, men jag och Frolle red barbacka i skogen i alla fall. Jag tror seriöst han aldrig varit så fin på en uteritt som igår alltså. 
 
Jag red på tränset och även fast vi var ute i skogen kunde jag samla honom lika mycket som på träningen i tisdags och göra näst intill perfekta övergångar till skritt. Kunde även samla traven snäppet högre så att det nästan blev lite tramp. Hur jävla grym är han inte?! Jag blir så himla imponerad över honom hur fort han tar åt sig och lär sig. 
Sen fick han såklart springa av sig lite som belöning kan man säga. Men trots det var det hur lätt som helst att göra en förhållning och han var tillbaka. Annars har vi haft lite av en dragkamp på våra uteritter när jag vill blanda in arbete, men idag var det verkligen som en dans. Alltså jag kan skriva hur länge som helst om hur duktig han var och hur sjukt glad jag är över att han är min
 
Jag längtar till på fredag då vi ska trimma lite på banan igen! Ikväll ska han bara tömköras lite lätt på volten. 
 Boy van Het Kattenest

Minns ni min förra ponny som jag skrivit lite om nu på sistone, fuxen Boy van Het Kattenest? 
 
Jag fick ett facebookmeddelande från en av hans tidigare ägare i Holland som äntligen fått upp lite information om honom och hittat hit till min blogg! Dock trodde hon att han fortfarande var vid liv så det var lite tråkigt att berätta. Det river upp en del känslor såklart, men så kan det vara. Tjitske som hon heter blev glad av bilderna hon sett på honom och det jag berättade om hans liv. Det kändes himla bra att hon höll med om att vi gjorde rätt i att låta honom vandra vidare och att hon tyckte att vi gjort det allra bästa för honom. 
 
Hon berättade även att hon haft honom endast en kort tid i Holland då han fick problem med benen även där så hon fick lämna tillbaka honom till hästförsäljaren hon köpt/lånat honom av. Men han ville inte ha dåligt rykte i sitt område så han sålde alltså Boyve hit till Sverige utan att berätta något om hans skador. Det känns ju på två vis - bra att det inte var vi som gjorde något fel som orsakade hans skador men himlans tråkigt att han led av samma problem tidigare i livet. Varför kan inte hästfolk vara ärliga och prioritera hästarnas hälsa istället för sitt eget rykte? Nu hamnade ju Boyve i bra händer i alla fall - vi gjorde allt för att han skulle hålla men dessvärre höll det inte ändå. 
 
Hur som helst.. Jag fick tre bilder på honom från tiden då hon haft honom. Hur roligt?! Och han är så fin, ponnyn med ett hjärta av guld ♥
 
 

Mums

Hejsan! Jag har nästan precis kommit hem från skolan. Jag skippade min sovmorgon i morse för att ta ett tidigare tåg in till Gävle och ta tag i lite plugg där. Ska börja göra detta varje onsdag nu tills det att jag inte har några rester! Himla bra tycker jag :) 

Nu sitter jag i alla fall och äter min müsli med kiwi, typ det godaste som finns. Sen ska jag sticka ut till stallet. Idag blir det barbackajogging för Frolle, kul! 
Snart..

.. är det dags att rida igång min svarta pärla igen! 
 
På onsdag nästa vecka ska jag sitta upp på honom igen. Som jag längtar! Jag tycker själv att han vuxit på sig lite nu under vilan - högre och lite lite mer muskler kanske. Jag har ju inte gjort någonting med honom över huvudtaget nu under en månad och det känns så konstigt att jag bara tar in och ut honom från hagen och gosar lite men sen får han vara helt. Syns på honom att han funderar lite varför jag helt plötsligt slutade pyssla med honom, men Frolle däremot är hur nöjd som helst med att få all uppmärksamhet igen. Haha! Så självisk.. 
 
Hoppas han inte glömt allt bara! ;) 
 
 
 
 

Svar på kommentar

 
Det kanske är flera som undrar samma sak som läsaren ovan, så därför tänkte jag att jag skulle svara i ett inlägg. 
 

• Jag går andra året på Naturbruksprogrammet med hästinriktning på REAL-gymnasiet i Gävle. Det är ett yrkesförberedande program men man kan läsa till högskolebehörighet om man känner för det i tvåan och trean. När man läser ett yrkesprogram blandas det in mycket praktiskt i utbildningen - vi har varit på många studiebesök på olika gårdar (bland annat ett stuteri), har en praktikdag i veckan, en "hästdag" i veckan samt långpraktiker utspridda under åren. På hästdagarna har vi teori på förmiddagen och efter lunch rider/longerar/tömkör vi. Två gånger per år har vi gästtränare med landslagsanknytning samt lite olika tävlingar som ryttartest, stilhoppning och till våren ska vi ha en dressyrtävling. Genom att gå detta blir man diplomerad hästskötare. 
 
 
• Ja, jag är relativt nöjd med det program jag valde. Jag var skoltrött när jag slutade högstadiet så jag kände för att gå något som jag var intresserad av och som inte hade så mycket plugg. Då var det ju helt klart det rätta valet, men nu i efterhand ångrar jag mig lite. Den största anledningen till att jag tröttnat lite nu är nog pendlingen som tar upp cirka 2-4 timmar av varje dag och att jag varit borta så mycket under höstterminen. 
 
Sen är jag lite "besviken" på själva ridningen. Jag tycker det var jättebra att vi började från grunden med sitsen och balansen första året, men jag tycker inte att det händer så mycket. I och för sig så rider ju jag väldigt mycket hemma (som jag gjort under hela mitt liv) och på en hög nivå så jag antar att kanske vill lära mig mer om svårare rörelser för att komma vidare i min egen ridning och mitt tävlande. Självklart är det svårt när alla i klassen rider på olika nivåer, så det går ju absolut inte att kräva mer. Förhoppningsvis kommer det mer sånt i trean.
 
Förutom detta tycker jag att det jättebra med en kombination av teoretisk och praktiskt. Man lär sig mycket genom att göra det i verkliga livet och inte bara läsa i en bok - dessutom är det så mycket roligare. Praktikdagarna är den roligaste - och lärorikaste - dagen på hela veckan tycker jag! Jag har ju haft min praktik på hästkliniken i en halv termin första året och där lärde jag mig otroligt mycket och efter det har jag lagt min praktik på HRPK som är klubben jag tävlar för. Nöjdare än mig kan man inte vara vad gäller den! Långpraktiken hoppas jag på att kunna lägga i Tyskland hos Patrik Kittel eller på Lövsta hos Tinne Vilhelmsson. Det vore häftigt! Men nu glider jag lite från ämnet.. 
 
 
• Om jag skulle byta linje nu skulle jag nog byta till en såndär tråkig plugglinje, haha. Största anledningen är för att jag kan plugga det hemma i lilla Hudik. Då hade det inte blivit lika långa dagar och jag hade kunnat lägga ner ännu mer tid hemma i stallet. Men samtidigt.. Nej - jag är otroligt glad över att jag bestämde mig för att plugga i Gävle och komma bort från den här skitsnackande lilla skitstaden. Människorna jag träffat och lärt känna i Gävle (alltså mina underbara tjejer från NB12A) hade jag aldrig lärt känna om jag bodde kvar här. Jag har vuxit mycket som människa av att börja gymnasiet i en annan stad, helt på egna ben. Så även om jag kanske inte är jättenöjd med programmet jag valde så är jag så galet jävla nöjd med att ha tagit steget och modet att plugga någon annanstans. Det finns inget mysigare än mörka morgnar i tågvagnen med strömmande musik i öronen, komma fram till en så fin stad som Gävle och träffa världens skönaste tjejer. Det bara skriker power
 
 
 
Vi i NB12A lunchar på Max.
 
 
Ett roligt skolarbete vi gjorde i ettan som handlade om miljö och skapelseberättelsen om jag inte minns fel. 
 
 
Jag håller i en av sköldpaddorna på skolan! 
 
 
Mötte Patrik Kittel på mässan i Globen 2012 som REAL bjöd oss på (och gör varje år!).
 
 
 Två av Furuviks getter som vi har på studiebesök hos.
 
 
Teambuildingdag i Hemlingby! 
 
 
Skolavslutningen 2013 i Läkerolen! 
 
 

Godmorgon!

Tisdag idag.. En av mina favoriter! Jag är på praktiken 11-18 och jag känner på mig att det kommer bli lite stressigt på förmiddagen. Madde kommer in med Frolle strax före 13 så då måste jag försöka vara klar med nästan allt, för sen ska jag träna med honom till ungefär 14:30 och då är det en timme kvar tills jag har lunch. Om jag ska rida så många hästar som jag brukar kan det bli lite svårt. Annars får jag ta lite tid från lunchen helt enkelt! 
 
Nu måste jag åka iväg, lovar att det kommer upp inlägg här under dagen! :) 
 
 

Veckoplanering

Måndag: Skritt på hacket
Tisdag: Träning för Lena på kandaret
Onsdag: Jogging i skogen
Torsdag: Skritt på hacket/tömkörning
Fredag: Lösgörande byggarpass
Lördag: Uteritt och klättring
Söndag: Trim på banan

Just nu

Håller på att lägga över bilderna på mig och Frolle från idag nu.. Håll ut :) 
 
 

Säsongsstart

Vet inte om jag berättat för er när jag och Frolle gör årets första start?
 
Först var i alla fall tanken att börja året i Fagersta den andra mars. Men sen fick jag klartecken från ULK-ledarna att det var ok att missa en kursdag, dock med hemuppgifter istället. Så då skuttade jag in på tdb och anmälde mig till hemmatävlingen 23/2, alltså om lite drygt 3 veckor. Där ska jag starta Lag 13, som faktisk är helt nytt för mig och Frolle, och LA:P1 - vår favorit. Jag hoppas över hela mitt hjärta att det inte är så fruktansvärt kallt den helgen och att uteridbanan är ridbar så man kan rida fram ordentligt. Det är det som är nackdelen med tidiga/sena tävlingar på HRPK, att vi inte har två ridhus. 
 
Nej, det ska bli riktigt roligt att komma igång med 2014's tävlingssäsong, jag har längtat! 
 
 

Söndag

Godmorgon, söndag! 
 
Idag ska jag och min syster Madde tolka med Exet och sen ska jag rida Frolle på banan och träna program. Det ska bli hur kul som helst att tolka, har inte gjort det på hur länge som helst! Förra året åkte jag aldrig bakom utan det var jag som red (ville inte låna ut Frolle till någon, hehe..). Men nu tror jag att jag och Madde ska turas om. Erica ska stå med på banan och fota/filma mig och Frolle så ni får hålla utkik här under dagen! Dagens outfit är rosa/grå. 
 
 

Uran Buttler idag

Idag satt jag upp på Buttlers rygg igen, som jag inte gjort sen i september då jag tävlade honom. Jag har hållt i några träningar för Erica och honom så helt borta från honom har jag ju inte varit. Senast fick de nosa lite på öppnor och då var han väldigt vinglig och lite "tafatt" men idag märktes det en tydlig skillnad och att Erica verkligen jobbat på med detta sen sista träningen. Kul! 
 
Jag red mycket skänkelvikningar och öppnor samt mycket voltarbete. Från början ville han inte riktigt lyssna på mina hjälper så jag tog spöet som jag kunde peta med på rumpan för att verkligen få in bakbenen i flyttningarna. För vänster skänkel är skänkelvikningarna fina, men man måste vara noggrann med att kuna reglera tvärningen då han gärna flyger iväg åt sidan. För höger skänkel vill inte riktigt rumpan hänga med och bogen åker ut så där får man balansera upp honom med mycket halvhalter på yttertygeln och peta med spöet på rumpan. Han vill gärna glida iväg också, så jag red ihop honom ganska mycket och försökte sätta honom ordentligt på rumpan så han fick använda sin energi till samling istället för att springa.
 
Öppnorna var som sagt mycket bättre. De var ganska stadiga och såhär i början måste man tvära lite mer för att få in rörelsen. Sen kommer han så småningom kunna runda sig mer för innerskänkeln utan att sticka in på en volt. Jag tycker det är bra att rida förvänd öppna, alltså med huvudet mot väggen när man först ska lära en häst att göra denna rörelse. Då stoppar väggen upp så de inte kan sticka ut och man kan fokusera mer på sig själv och renodla hjälperna, om man tycker det är svårt. 
 
Jag använde "halvhaltövningen" lite granna också för att testa om det kunde vara något för honom. Alltså en kort bit på volten i ganska samlad trav och sedan öka traven en bit, göra en halvhalt och återigen samla. Det här tycker jag verkade fungera superbra på Buttler. Han måste lära sig att komma tillbaka i samma takt, form och energi och då är denna övning jättebra! 
 
Han har också utvecklat sin galopp mycket. För det första orkar han hålla igång mycket längre och han har börjat våga forma nacken och räta upp sig lite mer. Mycket jobb är fortfarande kvar, men han är en god bit på vägen! :) 
 
 
 
De här bilderna lånade jag från Ericas blogg, som ni kan läsa HÄR

Underbara ponny

Åh, vad fin Frolle var idag! Han och jag jobbade lösgörande idag och från början kändes han inte riktigt jämn i sidorna. En mjuk vänstersida men något hård i sin högra (som det oftast är vill säga). Då kändes det väldigt bra att jag planerat in det här "byggarpasset" nu. 
 
Vi började med att flytta rumpan för innerskänkel på volten i skritt med mycket tvärning. Han blir lätt spänd i det här arbetet så jag fokuserade på att hålla honom avslappnad och låg i formen. Sen växlade jag mellan fyrkantsspår och volt i trav innan jag började öka-minska volten. Det är verkligen min favoritövning som är lösgörande! Frolle blir så himla mjuk i sidorna, kommer upp ordentligt med ryggen och jobbar bakifrån och fram. Då tog jag lite galopp och jobbade lite med övergångar till trav då och då, sen gick jag tillbaka till travarbetet och jobbade med skänkelvikningar. I somras hade vi verkligen en dipp vad gällde dem, men nu har vi äntligen fått bukt på det och han gör de riktigt bra. Framför allt för höger skänkel.
Vi jobbade även med skänkelvikning i galopp och det tycker Frolle är jobbigt, men det är verkligen nyttig för honom. När han gjorde dem bra jobbade vi lite med förvänd galopp på volten med "förvänd sluta-tänk". Det här är otroligt bra träning för honom som lätt kommer upp lite med tanken och tappar takten (dock knappt märkbart) när det är förvänd galopp. Det är inte många domare som lägger märke till det då han är väldigt balanserad och stadig, men för ännu högre poäng måste vi finslipa på detta. Sen avlutade jag och han var så fin så fin. Världens bästa ponny! 
 
 

Godmorgon!

Godmorgon! 

Idag är det lördag. Så himla skönt med en sovmorgon, hela 10 timmar sov jag i natt. Har precis ätit en riktig brakfrukost så nu är jag redo att trimma hästar. Frolle ska gå ett lösgörande pass på banan, igår fick han brassa på lite under våran uteritt så han kommer nog vara väldigt positiv till arbete idag. Sen ska jag rida Buttler åt Erica, det var ett tag sen så det ska bli kul. Hon har någon hemlis på gång också som kommer hem till henne idag så jag är verkligen spänd på att se vad det är! Ni kanske är smartare än mig och kan lista ut vad det är genom att läsa hennes blogg - http://ericaschedin.blogg.se? 

Nu ska jag bege mig ut till stallet. Hej så länge! 
Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|