Vad händer sedan?

När jag bad er att komma med tips på vad jag skulle skriva om för några dagar sedan så kommenterade Sara som är en av Frolles tidigare ägare. Hon undrade vad som kommer hända med Frolle senare, eftersom jag blir 18 i år. Jag vet inte om jag skrivit om mina planer kring Frolles framtid här, men oavsett om jag har det eller inte så ska jag göra det nu. Det kanske är flera som undrar? 
 
I år blir jag som sagt 18 år och min ponnytid är över i samband med årets slut. Tänk, aldrig mer tävla på ponnytävlingar. Sorgligt tycker de flesta som fyller 18, men det gör faktiskt inte jag. Det ska bli skönt. Spännande! Och jag tror jag inte ser det som något negativt på grund av att jag har de planer jag har... 
 
Frolle kommer INTE att säljas. Han är ändå sjutton år i dagsläget och har haft ganska många olika ägare och jag kan inte tänka mig en dag utan honom i stallet. Så planen är istället att ta med honom upp på storhästtävlingarna nästa år och några år efter det. Jag kommer alltså fortsätta tävla honom, men som storhäst och med mindre press. Det är ju väldigt enkelt att kunna göra det nu för tiden - alltså att ta upp ponnys till storhäst. När Frolle blir gammal och kanske inte tycker det är lika roligt längre har jag som plan att ha en medryttare på honom eller eventuellt hyra ut honom som läromästare. Men aldrig sälja. Han är alldeles för värdefull för mig för att jag ska kunna göra det, om det inte är för hans eget bästa. Så länge jag kan ge Frolle det han behöver, och lite till, så vill jag göra just det. 
 
Jag hoppas det inte blev för lulligt. Om ni har några vidare funderingar kring Frolle och hans framtid är ni välkomna att kommentera dom här! 
 
 
Ett hel drös med bilder på min tävlingskompanjon och allra bästa vän. ♥

Gripens Ryttarförening

I helgen har jag och Frolle som sagt varit i Strängnäs på Gripens Ryttarförening. Vi har deltagit i deras Ryggkirurgiska Klinikens Regionala Ponnycup där Lag 13 och LA:P1x2 ingick. På fredagen red vi Lag 13, lördag och söndag LA:P1. 
 
Lag 13 fredag: Jag fick inte riktigt loss honom ordentligt på framridningen, men hade ändå en bra känsla och att han var med mig. Inne på banan fick vi en del missar som jag berättade HÄR vilket kostade massor av poäng. Vi fick procenten vi förtjänade tycker jag. 65,61% vilket satte oss på en niondeplats av 23 startande och 6 placerade. 
 
LA:P1 lördag: Frolle mjuknade ganska bra på framridningen men jag hade kunnat rida loss honom ännu mera tycker jag. Jag la helt enkelt för lite fokus på lösgörande och la mer vikt vid att känna på tävlingsformen och rida rörelser för att få igång honom. Nu i efterhand tänker jag att jag skulle ha lösgjort honom bättre och ridit fram längre. Hur som helst kändes det bra inne på banan och jag (samt många andra åskådare) blev besvikna på procenten vi fick. 63,026% vilket ledde till en delad sjundeplats av 24 startande och 6 placerade. Finns det något värre än att vara första utanför placering...? Så irriterande! 
 
LA:P1 söndag: Eftersom att jag var missnöjd med lördagens tänk kring framridningen gjorde jag om gjorde rätt idag. Vi red fram 10 minuter längre och fokuserade på lösgörande arbete ända tills han kändes mjuk och fin. Det jobbet tog ungefär 30 minuter och sen kunde jag plocka upp honom i formen och känna på lite rörelser, men då och då checkade jag av i en längre form att följde mig och var lika lösgjord och smidig som innan. Underlaget på banan var tungt efter en natts regn så det gjorde att han tappade bärighet i de flesta momenten och blev lite tungriden. Annars kändes det superbra och vi hade inga stora missar! Men eftersom att han såg mindre "lätt" ut och tappade bärighet drog det ned ganska mycket. Trots det förväntade jag mig lite högre procent, men tyvärr blev det inte så. 63,421% och en trettondeplats av 22 startande och 6 placerade. 
 
Jag har haft en mycket bra ridkänsla alla tre dagar, men tyvärr var inte domarna riktigt på våran sida och det var många fina ekipage i startfältet. Jag är verkligen supernöjd med både Frolle och mig. Jag har ju haft feber, halsont och snuva alla tre tävlingsdagar så det har varit ganska påfrestande för kroppen att tävla. Men det gick bra ändå och Frolle var så duktig! :) 
 
 
 

...

HEJ! Jag har precis landat hemma. Leon och Exet sprang som tokar när gammelgubben kom hem igen, snacka om glada. Frolle blev också lycklig, men mest av att få beta gräs igen tror jag. Haha, det matvraket! Resan hem gick bra, dock var det stopp på E4 på grund av flertalet olyckor norr om Gävle så vi fick stå stilla i ca 30 minuter. Det är tur Frolle är lugn som en filbunke i sådana situationer. 
 
Jag ville bara kika in lite snabbt nu och säga hej och så, visa att jag (eller vi) lever. Jag ska sätta mig och skriva lite mer om tävlingshelgen nu och sedan försöka hinna med att skriva lite om Frolles framtid som då är ett önskeinlägg från en av hans tidigare ägare. Hej så länge! :) 
 
 
 

Resultat fredag

Hej! Jag och Frolle är klara för dagen. Vi red Lag 13 i morse och fick ihop 65,61%. Två åttor på halvvolterna i trav och mellanskritten med förlängd form. Dock fick vi en del missar idag såsom travinslag i förvänd galopp, öppen form i halten vid domaren och en mellangalopp som blev heltokig. Det drar självklart ned procenten en hel del och jag kan bara klandra mig själv för det. Frolle kändes jättefin i alla fall och det är det som betyder något, men visst känns det riktigt surt ändå när det hade kunnat varit mycket bättre om jag som pilot inte klantat till det. Nya tag imorgon :) 

Jag och mamma är i stugan nu för att fräscha till oss lite och vila. Jag har dragit på mig en förkylning lagomt till helgen så jag behöver ta igen mig lite. Sen ska vi åka tillbaka och kika på klubbkamraterna som ska starta och ikväll är det invigning och clinic. Kul! 
Framme i Strängnäs

Vi kom fram till tävlingsplatsen ungefär vid halv sju men fick vänta en stund på uppstallningsansvarig innan vi fick lasta ut, eftersom man måste visa vaccinationen. Sedan gjorde vi i ordning boxen och därefter gick jag och Frolle på en promenad. Han verkade pigg och fräsch, likaså på promenaden vi tog innan vi åkte hemifrån. Det var fruktansvärt mycket mygg dock så nu är Frolle indränkt i flugmedel! Han är nattad och verkar trivas bra i sin box. Jag och mamma bor på Löts camping vid Mälaren i en mysig stuga. Jag har precis duschat och äter kvällsfika nu, men snart ska jag dyka ner under täcket! Jag startar ungefär vid elva imorgon. Håll tummarna!

Torsdag

Idag åker vi till Strängnäs! Jag har precis packat allt som ska med, det blir ganska mycket när man ska vara borta tre nätter både till mig själv och Frolle. Jag har dessutom packat allt hö som Leon och Exet ska få när vi är borta för att det inte ska bli så mycket att göra för pappa och Annika. 
 
Vi ska åka om lite mer än en timme och innan det ska jag schamponera Frolle, äta lunch och gå en kort promenad med Frolle för att han ska torka lite granna innan det är dags för honom att lastas. Jag kommer övningsköra en bit också, så det ska bli roligt! Sitta bakom ratten med transport bakom är faktiskt en härlig känsla :) 
 
Nej, nu måste jag rusa. Ville bara kika in en snabbis och heja på er. Uppdatering i helgen kommer! 
 
 
 

Materiell lycka

Idag när jag kom hem från jobbet väntade min mycket efterlängtade bikini på bordet! Jag beställde den för flera veckor sedan och har precis börjat fundera på när jag skulle få den egentligen, men idag damp den ner i brevlådan och jag är SÅ nöjd. Den sitter jättebra och är döfin! Nu är det bara sol- och badvädret som saknas.. 
 
 

Jag behöver..

Jag behöver inläggsideer och det skulle vara SÅ roligt om ni kunde hjälpa mig komma på några! Jag har en grej jag tänker ta upp angående knoppar, men jag har inte funnit tiden till att sätta mig ner och skriva. Men förutom det vill jag mer än gärna ha lite fler tips! Om det är något ni funderar över kan ni nu passa på att få reda på svar kring det också. Heja heja! :) 

Vardagslyx

Jag och Fredrik gick över till Erics och Lukas idag för äta och dricka lite gott. Jennie var också med så hela skaran var samlad, haha. Vi grillade och åt jordgubbar och persika till efterrätt! Ikväll sover jag gott med en mycket mätt mage :)
Full fart på hästbiten

Idag har jag verkligen hållit igång i stallet efter jobbet. Direkt när jag kom hem gick jag ut och gjorde klart mockningen och höet för att sedan ha hela kvällen åt ridningen. Frolle, Buttler och Leon blev aktiverade innan klockan hann bli åtta. Klapp på axeln! 
 
Frolle gick lösgörande på banan. Det blev ett lite längre pass då han inte riktigt släppte igenom förrän mot mitten och då ville jag utveckla det och lossa honom ännu mera, så då rann tiden iväg så vi trimmade i lite mer än en timme. Ingen nöd på Frolle dock, han behövde en ordentlig genomkörare. :) Jag la i princip all fokus på övergångar. Att behålla formen och energin i övergången mellan skritt-trav, trav-galopp och tvärtom. När han sedan mjuknade plockade jag upp honom i nästan tävlingsform och red igenom Lagtävlansprogrammet två gånger. Det märktes att Frolle hade på känn vad nästa moment var så det var skönt att han kände igen programmet! Han gick superbra genom hela programmet och det kändes finfint. Mycket klapp och beröm. 
 
Sedan kom Erica över med Buttler som jag trimmade. Han var verkligen på tårna idag och det var tufft att få honom att landa. Men i slutet lugnade även han ner sig lite och vågade ta ett mjukt och jämnt stöd utan att släppa bettet. Han vill gärna göra det nämligen och det är en himla svår balansgång på honom. Buttler är en svår häst, ingen tvekan om den saken, och det gör mig lite frustrerad. Haha, vinnarskalle.. Nej, men jag vet hur han KAN vara och idag var ju verkligen inte det värsta. Vi red igenom LB:1 och det kändes bättre än sist jag red igenom det programmet med honom, så det var ju skönt i alla fall. Nästa vecka ska vi tävla tillsammans och det ska bli roligt. Man måste tänka på att han inte har varit ut så mycket och att han har det temperament han har, så vi kommer bara rida för att få ett protokoll och en procent som vi kan jämföra med förra årets starter. För att man ska kunna sätta utvecklade mål krävs det mer rutin, så det väntar vi med helt enkelt. 
 
Sist men inte minst plockade jag in Leon (tro det eller ej, men jag jag hade turen att grimskaftet fastnade i grimman när han försökte smita precis när jag fått tag på honom så jag fick in honom haha..). Jag tränsade honom och vi traskade sedan iväg på en halvtimmes promenad! Vi utforskade en åker, gick mellan en damm och en å, klättrade lite i skogen och stötte på en mycket läskig postlåda. Leon var jätteduktig och nu kan han förhoppningsvis ta det lugnt i ett par dagar igen. Efter promenaden i lördags blev han ganska trött, för när mamma skulle ge frukost låg han ner och reste sig inte förrän hon kom in i boxen. Mitt gullhjärta ♥
 
Nu väntar jag på att Fredrik ska komma hit, han har haft kvällspasset på sitt jobb så vi har inte träffats sedan i morse innan jag åkte till dagiset. Miss him like craaazy! Vi hörs mer imorgon :) 
 

Ridpodden

Har ni lyssnat på den nya podcasten som släpptes idag? Den heter "Ridpodden" och är då inriktad på ridsporten. Den finns på Sveriges Radio med Lisen Bratt Fredricson och Charlotte Lindqvist i ledningen. Podden beskrivs såhär: "En podcast om hästar och ridning med Lisen Bratt Fredricson - en av Sveriges främsta hoppryttare. Lisen och programledare Charlotte Lindqvist diskuterar frågor som rör ridning och hästar på detaljnivå. Fokus ligger på träning, men vi berör också tävling." 
 
Jag har väntat länge på att det skulle komma en podcast som handlar om mitt brinnande intresse och äntligen är den här. Jag lyssnade på dom två första avsnitten "Horsemanship" och "Sits" idag medan jag pysslade i stallet och skrittade fram Frolle. Mycket bra podd tycker jag för både nybörjare och mer erfarna ryttare som kanske behöver påminnas om sånt som rör sporten! Jag sög in allt dom sa och snappade själv upp lite tips. En mycket intressant podd som jag absolut kommer fortsätta lyssna på. Heja Lisen och Sveriges Radio! 
 
HÄR kan ni hitta podden. Enjoy! 
 

Veckoplanering

Måndag: Lösgörande på bett

Tisdag: Jogg i skogen

Onsdag: Lösgörande på bett eller kandar (beror på tidigare ridkänsla)

Torsdag: Promeneras innan avfärd och även väl framme på Gripens anläggning

Fredag: Tävling!

Lördag: Tävling!

Söndag: Tävling!

Årets roligaste tävling är på ingång och jag är galet taggad! Det ska bli fruktansvärt roligt och jag hoppas verkligen att jag och Frolle kommer kunna prestera på topp :)
Lektion för Lena

Som ni vet åkte jag och Frolleman in till ridskolan idag för en lektion för Lena. Jag har inte tränat för henne på flera veckor. Dels på grund av att Frolle fick tillbaka sin sträckning och fick ta det lugnt och dels för att det inte passat med mycket aktiviteter runt omkring. Men idag fick vi äntligen hennes ögon på oss igen och det var välbehövligt!
 
Vi red igenom Lagtävlansprogrammet för ponnyallsvenskan (alltså inte FEI Lag) och LA:P1. Jag kunde inte riktigt det förstnämnda så Lena fick ha papprena bredvid och hojta till om jag gjorde något knasigt. Det var bara detaljer som var märkbara såsom att jag tog i honom i slutet på en skänkelvikning, rakriktningen innan hörnet efter halvvolterna, att han sköt ut högerbogen i övergången från galopp till skritt på medellinjen och storleken på bågen i förvänd galopp. Känslan var i alla fall bra, men det märks att Frolle inte riktigt hänger med i det här programmet. Vi har nog bara ridit det på tävling en gång innan, så jag ska rida igenom det en gång till den här veckan innan tävlingen. I LA:P1 hade vi ett bra flyt och inga missar här heller. Det enda som Lena kommenterade var högerslutan som var rak och öppnorna där han behöver sätta in inner bakben mer vilket vi tränade på efter att jag ridit igenom programmet. 
 
Lektionen gick jättebra och det känns finfint inför helgens meeting. Nu ska jag plocka av kandaret och köra på vanligt träns igen. Det väntar lugna pass för Frolle nu med mycket lösgörande arbete. Jag vill ha honom mjuk, smidig och glad inför Gripen! :)
 
 

Övningskör..

Igår blev jag gammal nog att få övningsköra med släp så idag blev det premiärtur. Har precis kommit fram till ridskolan med mig bakom ratten och Frolle i släpet och det gick hur bra som helst! Jag längtar så himla mycket tills jag tar körkort! 
Lördag

Hejhej! Alla trötta efter midsommarfirande igår kväll? Jag och min pojkvän åkte hem till min kompis och hennes pojkvän och tittade på film samt åt en massa gott. En ganska lugn kväll för oss med andra ord. Innan det hade vi grillat med familjen och klättrat upp på ett berg med utsiktstorn här i närheten. Det är lite av en tradition i vår familj - att varje midsommar klättra på berg. Jag tycker det är superroligt! Har ni också någon sån tradition i era familjer? :) 
 
Leon har varit mer i luften än på marken den senaste veckan kan man säga. Han har varit riktigt svår att hantera vid in- och utsläpp (det är ju i princip bara då han ska hanteras nu under vilan) att man nästan blivit rädd för honom. Han hoppar iväg, kastar sig om och försöker kuta iväg. Så här går det absolut inte ha det så för att stimulera honom har jag nu börjat promenera honom på vägarna här omkring och pyssla lite med honom, för att han ska få använda huvudet och förhoppningsvis bli mer lätthanterlig sen. Dock är det inte det lättaste att komma ut på en promenad heller eftersom för att kunna göra det måste man först få in hästskrället, haha. Igår när skulle ut och gå med honom fick jag först tag på honom och precis när jag skulle spänna fast grimskaftet sliter han sig, tvärvänder och galopperar iväg. Sen vägrade han komma fram till mig något mer.. Jag blev så trött, så idag innan hästarna ens fått kommit ut borstade jag Leon, satte på tränset och gick ut med honom. Vi gick i skogen bland stock och sten, slalom mellan träden och olika ledarskapsövningar. Det gick förvånansvärt bra faktiskt och jag ger lille Leon en guldstjärna idag! Även om han var spänd och lite ofokuserad så höll han sig vid mig och försökte inte sticka en enda gång. 
 
Frolle kändes riktigt fräsch idag! Jag red på hacket och galopperade mest, i en låg och rund form. I början var galoppen lite kantig men när han slappnade av mer i formen blev den rundare och större. I morgon ska jag och Frolle rida lektion för Lena. Som jag längtat! Det känns verkligen som att det var jättelängesen, och det var det väll i och för sig. Jag kommer förmodligen rida igenom Lagtävlansprogrammet 13 och LA:P1 inför nästa helgs meeting i Strängnäs. Det ska bli fruktansvärt roligt att åka dit! 
 
 

Kafferast

Hejsan! Jag hann inte skriva något igår tyvärr. Det blev extrajobb direkt efter att jag ridit klart på Frolle och när jag kom hem hade Fredrik kommit tillbaka efter att ha spenderat sina tre lediga dagar hemma i Stockholm, så då ville jag ju umgås med honom såklart. På jobbet igår hade vi midsommarfirande med föräldrar och pensionärer från ålderdomshemmet. Efteråt åt vi glass med jordgubbar och det var verkligen trevligt! 

Just nu sitter jag på kafferast och ska snart göra sista rycket innan jag slutar. Ikväll ska jag rida Frolle och även Buttler :)
Måndag

Hallå där! Jag har precis ätit middag, rester från festen i lördags. Sällan rester är gott, men detta skulle jag nog kunna äta varje dag om det vore så haha. Så mumsigt! 
 
Idag har jag gjort första jobbdagen på Njutångers förskola. Jag gick på en avdelning där när jag var liten så det var verkligen roligt att komma tillbaka och dessutom träffa på några av mina gamla fröknar och lärare! Barnen verkade gilla mig och jag gillade dom med såklart. Det är verkligen roligt att vara med barn och det är absolut något jag skulle kunna tänka mig jobba med i framtiden. Jag kanske skulle ha gått barn och fritid istället, haha.. Jag kommer jobba där i tre veckor och jag ser verkligen ingenting negativt med det, det ska bara blir roligt :) 
 
Nu ska jag pallra mig ut till stallet. Som ni såg på Frolles veckoplanering ska han bara skritta idag. Jag funderar på om han ska få gå på kandaret. Jag har inte ridit med det på flera veckor då jag inte riktigt fick ett ärligt stöd, men nu känns det som att vi kan plocka fram det igen. Jag tror det kan vara bra att jag skrittar med det en gång innan jag rider med det när jag ställer mer krav för att han ska få känna in sig lite och vara beredd på att det blir två bett. Det tror jag blir super :) 
 
Förresten! Om ni undrar hur Leon har det så har han det bara bra. Han går i hagen hela dagarna, käkar gräs och går på fri tillgång av hösilage på nätterna. Jag har låtit honom vara helt nu eftet treårstestet men i slutet på den här veckan ska jag börja borsta honom och promenera med honom, bara för att han ska få se sig omkring och känna sig ompysslad! Han har i alla fall börjat se mycket bättre ut i kroppen nu och det gör mig så glad. Jag längtar så mycket tills jag ska få börja rida honom igen :) 
 
 
 
 
 
 

Veckoplanering

Måndag: Skritt i skogen
 
Tisdag: Jogg i skogen
 
Torsdag: Lösgörande + programridning
 
Fredag: Lösgörande + programridning
 
Lördag: Jogg i skogen
 
Söndag: Eventuellt lektion för Lena
 
 

Njurunda Ryttarförening

Tävlingen i Njurunda började med att vi glömt kavajen och plastongen hemma. Vi kom på det när vi nästan var framme och kunde alltså inte vända - då hade jag missat min start. Som tur var kunde min syster som bor i Njurunda åka och möta pappa som åkte med "garderoben" och kunde sen åka med den till mig. Pappa blev dock inte på särskilt bra humör och det är förståeligt. Klantigt gjort av mig och mamma, men sånt kan hända ibland. 
 
På framridningen fick jag efter en stunds uppvärmning en mycket fin känsla på Frolle. Lätt i handen och mjuk i sidorna. Han var på tårna och verkade vilja jobba! Dock omvandlades den energin till spändhet på banan och han fokuserade inte riktigt på dagens uppgift. Det drar ju självklart ned på nästan varje moment. Jag valde att vara lite hårdare på honom och fick kicka till honom lite med skänkeln då och då för att han skulle lyssna på mig och inte bara lalla runt. Ibland känns det som att det blir lite mycket sånt.. Hur som helst så tycker jag att vi fick dom procent vi förtjänade. Det var en helt ok ritt, inte dålig men inte heller jättebra. Vi fick 64,08% och vann därmed klassen! 
 
Här kommer bilder från dagen. Hoppas ni gillar dom :) 
 
 

Söndag

Hej på er! Jag hann tyvärr inte kika in här igår. Utnyttjade soltimmarna på dagen efter att jag ridit Frolle och sedan hade vi examensfirande för mina systrar, Annika och Madde. Dom båda har precis avslutat två utbildningar - Annika lantmästare/kandidatexamen och Madde driftledare/gårdsmästare - så det firades igår. Det kom cirka 30 pers och åt middag, gick tipsrunda och hade riktigt trevligt. Jag fotade lite under tiden så det kommer komma upp bilder så småningom :) 
 
Idag är det söndag och jag har putsat och packat i ordning utrustningen som ska med senare. Jag och Frolle ska tävla i Njurunda idag och vi har starttid 16:59 i LA:P1. Skönt med en sen starttid så jag har kunnat ta det lugnt här hemma. Dock känner jag mig inte riktigt taggad eftersom upplägget blir annorlunda när man kan göra i ordning allt på morgonen/förmiddagen. Förhoppningsvis kommer det pirra lite mer i magen när jag står i stallgången och knoppar Frolles man. Håll tummarna för oss så lovar jag att uppdatera er om tävlingen ikväll! 
 
 
Han. ♥

Godmorgon!

Godmorgon ♥ Glädjens dag idag för nästan alla 95:or som tar studenten. Så himla avundsjuk på er och glad för er skull! Själv känner jag några stycken som sparkas ut i vuxenlivet idag, men bara en här i Hudik som jag ska åka och fira senare. Min barndomsvän Jennie! Jag har känt henne hela livet och vi bor dessutom grannar. Stort grattis till henne ♥
 
Jag var uppe tidigt i morse för att göra klart i stallet och rida Frolle. Vi joggade lätt i skogen, men det blev mest skritt. Jag styrde ut honom i skogen så han fick träna på att lyfta fossingarna och rida slalom mellan träden. Rolig variation! I morgon är det dags för lösgörande jobb på banan igen innan söndagens start i Njurunda. Han kändes ganska bra igår och blev riktigt fin mot slutet, speciellt i galoppen där han hittade en mycket bra takt och form.
 
Buttler var också bra igår. När jag skrittade fram honom var han lite seg och inte riktigt framför skänkeln men efter några övergångar var han sitt vanliga jag igen med en motor som skulle kunna driva 10 000 bilar genom ett berg, haha. Han var lite vrång stundvis men blev fin mot slutet. Jag red igenom LB:1an med honom för att veta vad som behöver tränas på. Flytet måste förbättras, det blev lite väl mycket "av och på" nu, och han måste runda sig mer runt skänkeln i serpentinbågarna. Jobbade med galoppen i slutet och tog hjälp av ett spö för att kunna peta in innerbak för att han skulle räta upp sig mer och komma under sig. Av det blev han lugnare i tempot och mycket bärigare. Dock var det väldigt jobbigt för honom så vi avslutade efter det. Han var duktig tycker jag :) 
 
 
Jag och Buttler igår. Erica kommer skicka lite fler bilder till mig sen så det kommer komma upp här senare! 

Torsdag

Haha, jag var tvungen att tänka till innan jag skrev rubriken till det här inlägget.. Vad är det egentligen för dag? Älskar ovissheten man får med sommarlov! 
 
Jag ska alldeles strax kila ut till stallet och ta in min bästis. Frolle ska gå ett lösgörande pass på banan och jag har faktiskt längtat efter att få rida igenom honom. Även om jag gjorde det någorlunda igår när vi skrittade så är det inte samma sak som att göra det på ridbanan. Jag får ett helt annat fokus - Frolle likaså - och på så sätt kan vi nå bättre resultat. Men bara för det får man inte glömma hur viktigt det är med variation i arbetet och hur härligt det faktiskt är att rida ut i skogen. 
 
Hur som helst.. Sen ska jag också rida Buttler (Ericas häst). Jag har precis anmält honom och mig till en tävling den andra juli. Dock var den full men han är första reserv så förhoppningsvis är det någon som stryker sig. Jag tävlade honom lite förra året också som de flesta av er säkert minns. Det ska bli intressant att se om han utvecklats någon resultatmässigt :) 
 
 
Lånade denna bild från Ericas blogg på Buttler. Han är ett varmblod och före detta travare så han är en ganska speciell herre att rida med ett känsligt temperament. Om ni vill veta mer om honom så föreslår jag att ni kikar in på http://ericaschedin.blogg.se :)

Sommarlov på riktigt

Ja, nu kan man säga att jag fått sommarlov på riktigt i alla fall. Igår kväll hade vi asvlutningsmiddag på Läkerol Arena med Realgymnasiets tvåor. Vi är ju ihopslagna med före detta John Bauer-eleverna nu efter att dom gick i konkurs för ett år sedan så nu var vi några fler än förra året då det bara fanns naturbruks- och hantverkarprogrammen. Vi fick pastasallad med live-musik i bakgrunden och det hela avslutades med rektorns tal och stipendieutdelning. Ett mer eller mindre mysigt avslut på andra året som gymnasieelev! 
 
 
NB12A ♥
 
 
Linnea, jag och Johanna. Två av mina jordklotsfavoriter ♥

Laserbehandling

Vet ni vad jag glömt att berätta för er? I början på förra veckan träffade jag på Eva som laserbehandlar Frolle. Han hade inte känts särskilt bra att rida under några dagar efter tävlingen i Hudik så jag berättade det för henne och då berättade hon för mig att hon tittat lite när jag red fram honom på tävlingen och att hon då sett att han markerade med höger bakben när jag slipade på skrittpiruetterna. Som ni kanske minns så sträckte Frolle en muskel i det benet för några veckor sedan och blev halt. Det var inte en stor markering på framridningen utan det syntes knappt, men det räckte för att Eva skulle reagera på det och för att Frolle skulle bli annorlunda i ridningen. Dagen efter vi pratat med varandra kom hon hem till mig och laserbehandlade Frolle och vi pratade om hur jag skulle göra med tävlingen i Umeå. Mycket riktigt var det sträckningen som lite smått kommit tillbaka, men Eva tyckte inte att vi skulle stryka oss från tävlingen. Däremot la vi upp en ny planering inför tävlingen med bara skritt och sedan korta framridningar med fokus på lösgjordhet. Det var även då vi bestämde det här med rutinerna att linimentera honom och linda med BoT. Det var även på grund av detta jag valde att inte pusha Frolle fullt ut i helgens starter och strök sista klassen. 
 
Igår var Eva till oss igen och laserbehandlade Frolle, med goda resultat! Hans svullnad (det såg ut som ett insektsbett ungefär) har jämnat ut sig och han var riktigt fin i hela kroppen sa Eva. Frolle har nog aldrig varit så avslappnad under en behandling någon gång. Han glömde till och med bort att hugga efter lasern när hon behandlade frambenens armbågar! Då är det stort, haha. Det kändes riktigt bra att hon checkade honom och kunde säga att han var så fräsch i kroppen, trots en lång tävlingshelg. Arnikarutinerna verkar ha gjort susen på sträckningen, så nu fortsätter vi med det helt enkelt. Nu känns det bra igen och en stor tung sten har lättat från hjärtat! Det finns absolut inget värre än att gå omkring och oroa sig för att sin bästis har ont.. ♥
 
 

Veckoplanering

Måndag: Promenad
 
Tisdag: Jogg i skogen och laserbehandling
 
Onsdag: Skrittjobb
 
Torsdag: Lösgörande
 
Fredag: Jogg i skogen
 
Lördag: Lösgörande
 
Söndag: TÄVLING!
 
 

Södra Umeå Ryttarförening

Hej på er! Jag, mamma och Frolle kom hem strax före tio igår kväll. Det blev lite tidigare än först planerat då jag bestämde mig för att stryka oss från sista klassen. Frolle hade känts fin hela tävlingen så jag valde att avsluta efter mycket bra känsla i LA:P1. Dock fick vi inte riktigt procenten vi förtjänade, enligt mig och flera åskådare. Domarna låg ganska lågt över lag och så kan det ju vara ibland. Ingen superhelg för oss men det har sina anledningar. Jag är hur som helst nöjd :) 
 
Resultaten blev i alla fall tredjeplacering i LA:4 på 64,19%, femteplats i FEI Lag på 61,453% och sjätteplats i LA:P1 på 63,07%. Hoppas på bättre resultat på söndag när vi ska starta en LA:P1 i Njurunda! 
 
Bilder från helgen kommer upp i separata inlägg, så håll utkik. 
 
 
 
 

Starttider idag

Godmorgon! Jag och mamma har precis städat ur vår stuga på Norrmjöle camping och ska nu åka till tävlingsplatsen där Frolle även står uppstallad. Vi ska, som igår, promenera lite direkt när jag kommer dit och sedan vänta in dagens starter. Jag startar LA:P1 14:15 och FEI Mästerskap 16:45. Håll tummarna! 


Tredjeplats

Jag och Frolle placerade oss trea i LA:4 på 64%. Helgens första NM-klass dessutom! Härligt härligt :) 
Mot Umeå

Hej på er! Jag sitter i bilen nu som rullar mot Umeå. Jag var tidigt uppe i morse och packade allt som skulle packas och putsade, så nu har jag förhoppningsvis allt med mig och vi är redo att starta fyra klasser. Flera ekipage från Hudik är där så det kommer bli härligt med lite teamkänsla! 

Ett stort tack till Erica (http://ericaschedin.blogg.se) som tar hand om stallet, Exet och Leon medan jag, mamma och Frolle är i Umeå. Tack, tack, tack! 

Min gamla skrutt

Jag och Frolle har varit ute på en mysig skrittur i skogen ikväll. Vi bara traskade fram och hade en fin stund tillsammans. Det har slagit mig nu att Frolle faktiskt börjar bli gammal. Självklart har jag vetat om det hela tiden att han inte direkt är en ungdom, men jag måste helt enkelt börja tänka på det lite mer och ha det i baktanken hela tiden. Efter samråd med Frolles equiterapeut ska jag börja massera in arnika på lite känsligare områden samt bandagera efter hårdare pass och annars alltid linda med BoT. Man vill ju inte börja använda sånt för tidigt på hästarna eftersom de egentligen inte ska behöva det, men på äldre hästar och hästar som har medvetna problem (som gamla skador eller gallor osv) kan detta vara en förebyggande åtgärd. 
 
Hur som helst så var Frolle väldigt pigg och alert. Vi red på en skogsväg som vi inte ridit på på ett tag då vi sett björn i närheten av den skogen. Det är både min och en av Frolles favoritvägar så det var verkligen roligt att vara tillbaka där! Bra uppladdning inför helgen :) 
 
Direkt efter ridturen duschade och schamponerade jag honom vilket var välbehövligt för den lilla lortgrisen hade passat på att rulla sig på en jordfläck nu när det regnat = lerig. Vattnet från rumpan var brunt, haha! Frolle tyckte som alltid att det var väldigt skönt. Han står så himla snällt, helt lös på grusplanen medan jag duschar honom. Världens bästa grabb ♥ Han vet vad som vankas när det duschas.. Tävling! I morgon styr vi ekipaget uppåt i vårt avlånga land för en tävlingshelg i Umeå. Två nationella klasser och Norrlandsmästerskapen, så håll tummarna för oss! :) 
 
 

Det stavas...

.. SOMMARLOV! Eller ja, avslutningsmiddagen i Läkerolen är kvar men annars är jag HELT klar med andra året på gymnasiet. Det värsta året. Vet ni hur sjukt galet underbart det känns? Ren lycka. 
 
Tvåan har verkligen varit tuff, det har det. Men samtidigt har det ändå varit lättare för mig med tanke på mitt ganska sköna schema jämfört med i ettan. Då kom jag hem halv sex varje dag. Det här året har det varierat mycket mer - sovmorgon på onsdagar och kommit hem halv sex, halv sju, halv två och halv fyra. Jag är så fruktansvärt glad att jag inte valde att läsa högskoleförberedande, det hade jag aldrig pallat. Och då kanske jag inte hade haft Leon heller? Usch, vågar inte ens tänka tanken.. Hur som helst så har det varit mycket plugg, absolut, men samtidigt har det varit roliga kurser och jag har lärt mig mycket under året som gått. Jag började inte skolåret särskilt bra med att vara i skolan en dag och sen låg jag sjuk i körtelfeber en månad vilket gjorde att jag missade mycket. 
 
Att dessutom gå ut tvåan med betyg som jag är riktigt nöjd med är verkligen härligt. A i ridning, idrott och entreprenörskap/företagande, B i samhällskunskap och hästkunskap, C i engelska, kommunikation, djurens biologi och naturkunskap och D i biologi. Fint! 
 
När får ni sommarlov eller har ni redan fått det? :
 

Ridprov treårstest

Här kommer filmen på Leon när vi utförde ridprovet på treårstestet! Glöm inte ändra kvalité till HD på kugghjulet och storskärm. 
 
 

Bilder från tävlingen

Här kommer ett gäng med bilder från torsdagens dressyrtävling på hemmaplan. En riktigt bra dag för mig och Frolle! 2:a i FEI Lagtävlan på 63,12% och alldeles utanför placering i FEI Mästerskap på 62,72. 
 
 

Löshoppning/Visa för hand

Här kommer första delen från treårstestet på Leon! Glöm inte ändra kvalité på kugghjulet i HD och storskärm. 
 

Kvalitetstid

Sitter ute i solen med en stor kopp te, bara för att idag kan jag. Så skönt! Om en timme ska jag och några kompisar åka till Friskis och träna och sedan ska vi avsluta måndagskvällen med en glass... Sommarkänslorna väller snart över!
Veckoplanering

Måndag: Skrittjobb
 
Tisdag: Lektion för Lena
 
Onsdag: Jogg i skogen
 
Torsdag: Lösgörande
 
Fredag: Åker ner till Umeå - skrittjobb eller endast promenad.
 
Lördag: TÄVLING!
 
Söndag: TÄVLING!
 
 

Måndag

Godmorgon ♥ 
 
Jag är hemma idag. Jag har en tid hos distriktssköterskan för att ta bort stygnen bakom örat och det gick inga passande tåg hem så jag var tvungen att stanna hemma. Det suger lite eftersom jag missar två viktiga saker och fika med klassen, men samtidigt är det skönt att kunna ta det lite lugnt på en måndag. Jag har redan förberett en muntlig kompletteringsuppgift om fysiologi som jag ska göra på torsdag och en uppgift om utrustning i olika arbetsmetoder och tävlingsgrenar som jag fick i morse eftersom jag missar provet idag. Nu har jag inget mer i skolväg som behöver göras och det gör mig så jäkla glad! Tvåan, det jobbigaste skolåret, är snart över och jag har gjort det grymt. Jag är stolt över mig själv! 
 
Nu ska jag kolla på Leons foderstat som jag ska ändra nu när han går på sommarvila. Sedan ska jag gå ut och fixa stallet och rida Frolle! Hans veckoplanering kommer upp här lite senare :) 
 
 

Treårstestet

Igår var jag, mamma, Erica och Leon till Högbo Ridklubb för att delta i treårstestet - som ni förmodligen inte missat. Det var detta som har varit målet med Leon, att utföra hela testet och det jag lagt mest fokus på har ju varit att förbereda honom för ridprovet. 
 
Först och främst - hatten av för Leon som skötte sig så fint under resorna fram och tillbaka och även på tävlingsplatsen. Han var inte alls särskilt uppstressad och kunde varva ner i boxen vi lånade. Han kommer nog bli en mycket duktig och rolig häst att ha med sig på tävlingar i framtiden! 
 
Direkt när vi kom fram lastade vi ut honom och ställde in honom i boxen medan jag gick och startanmälde. Sedan gjorde han ID-kontrollen och som tur var var det rätt häst vi hade med oss, haha. Chipavläsaren och mätpinnen var dock lite läskiga tyckte han. Han mättes till 157cm. Därefter gjorde jag i ordning honom och gick till ridhuset där löshoppningsmomentet och visa-för-hand-momentet höll hus. 
 
Medan hästen innan oss fick sin bedömning promenerade jag lite med honom på ena långsidan och sedan något varv runt fyrkanten. Därefter lösgalopperade han cirka 2 varv åt båda hållen för att domarna skulle kunna bedöma galoppen. Sedan byggdes hindren upp och det gick helt okej. Han vägrade en gång när han tyckte det blev lite för högt så då fick de sänka en gång och sedan räckte det. Vi plockade av skydden och skrittade upp mot domaren på medellinjen, ställde upp, skrittade tillbaka och travade sedan på medellinjen och styrde ut på fyrkanten i höger varv. Avslutade med att skritta ett varv och ställde sedan upp på ena långsidan för att få min bedömning. Leon fick 43 poäng i gångarter (gångartstalang) och 39 i hoppning. 7 på typ, huvud/hals/bål, extremiteter, trav och galopp. 8 på skritt! På teknik och förmåga och temperament fick han 5,5. De poängen stämde bra överens med dagens prestation och nu vet vi vad som behöver förbättras. En bra grund att stå på! 
 
Sedan gick vi tillbaka till stallet, satte på skydden och sadeln och jag bytte om för ridprovet. Jag red själv på ridprovet. När jag satt upp och skulle skritta iväg sköt han upp rumpan och var väldigt spänd, så då fick mamma supporta och leda en stund i skritten och sedan även några meter i trav. Han slappnade av mer efter hand och han kändes fin! Travade några varv åt båda hållen och galopperade sen åt båda håll också efter domaren anvisningar. Dock var det jättesvårt att höra vad han sa för han pratade ganska grötigt. När han sa att jag skulle sitta av trodde jag att han sa skritta av så jag fortsatte rida på lång tygel, haha. Då fick han förtydliga och sa "Så, du kan SITTA AV nu, det räcker så". Haha! Vi fick 8 på  framåtbjudning, harmoni och samarbetsvilja och 7 på naturlig lösgjordhet, balans och bärighet under ryttare samt kommentaren väl visad som enligt sekretariatet var en mycket sällsynt kommentar i protokollen för dagen. Det var ju lite extra roligt! Det var några som var där och kikade också som berömde mig och Leon för en fin uppvisning och att vi såg så samspelta ut. Hur roligt var inte det att höra?! 
 
Vi är mycket nöjda med dagen och framför allt världens bästa Leon! Nu väntar nästan 2 månaders vila för hans del, vilket han verkligen är förtjänt av. Jag längtar verkligen tills det är dags att sitta upp igen till hösten! 
 
 


Idag är ingen vanlig dag..

..för idag är det Leons födelsedag! 3 år sen min fina pärla kom till världen och idag har jag dessutom haft honom i 7 månader. Världens bästa Lellis!Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|