Promenad

Jag har precis varit ute i skogen med Frolle och promenerat i ca 40 minuter. Det var supermysigt och Frolle var så positiv! Han står ute i hagen nu igen med Leon en stund medan mamma är ute och rider på Exet. 

Nu ska jag hoppa upp på crosstrainern och svettas lite! Jag har inte tränat på tre veckor pga känt mig sjuk så jag är riktigt taggad.






Tappskokompetens

Idag har vi jobbat med tappskokompetensen och vi är nu klara! Känns riktigt bra, så nu är det bara verktygen som fattas i stallet hemma... Haha ;) Superkul är det i alla fall! 




I'm so excited

I morgon står det tävling på schemat! Äntligen är det dags igen. Trots att veckans uppladdning inte riktigt stämt in så känner jag mig riktigt taggad inför i morgon. Frolle har känts riktigt fin igår och idag när jag trimmat honom lätt på banan. Dock har det varit svårt att inte rida för länge och trötta ut honom - jag brukar ju aldrig rida på banan och trimma två dagar innan tävling. Men vi får se, detta kanske är det nya perfekta upplägget! Man vet aldrig :) 
 
Frolle fick premiärbada ikväll. Han är en sån njutare, min snygga snöflinga! Han står bara där, hänger med huvudet med spetsade öron och rör inte en fena trots att han står helt lös. Att bli badad är bland det bästa som finns tycker Frolle, och dessutom känner han på sig lite extra att det är tävlingsdags. Nu står han i sin bruna fleecepyjamas och mumsar på massor av gott hö. BoTsen fick läggas direkt i sadelvagnen dock eftersom hans ben fortfarande var blöta när jag nattade. Brännskador är ju något man helst avstår ifrån.. :) 
 
Nu ska jag äta kvällsfika och sedan inta sängen med bra peppmusik i öronen och plugga program. Denna visit till Timrå ska jag minsann inte rida fel(sist red jag fel två gånger i samma program.. oops!), haha! 
 
 
 
 
 

Ny hage

Idag fick hästarna byta hage från lervällingen till en av sommarhagarna! Jag och Madde checkade först stängslet och stängde ut den i skogen så att de kan röra sig i en mer kuperad terräng också - bra för framför allt Leon. Hästarna blev riktigt glada och sprang runt hur länge som helst. Jag fotade så jag har massor av bilder att visa :) Här kommer första delen. 
 
 

Hemma!

Jag klarade terränghjulingkortet med alla rätt på provet så nu kan jag pusta ut! Det var riktigt skönt att komma hem igår och jag gick raka vägen till stallet, gjorde i ordning Frolle och red lösgörande på banan.
Han var inte riktigt loss i sin högersida men det blev något bättre mot slutet när jag mjukat upp det lite. I övrigt kändes han fin. Han hade en tendens att smita iväg lite i galoppen så där fick jag vara på honom ganska mycket och påminna honom att stanna kvar hos mig.
Vi kör ännu ett lösgörande och några programdelar idag. Denna vecka har ju verkligen inte varit den optimala och normala uppladdningen inför tävling för Frolle, men jag ska göra det bästa utav det i alla fall. I morgon åker vi alltså upp till Timrå och tävlar! 
 
Åh, såg nu att analysen på hästarnas grovfodret kommit! Så nu ska jag börja spåna lite på foderstater. Gud så roligt! :) 
 
 
 
 

Gofrulle

Jag skulle lätt kunna äta frukost varje måltid. Det finns ju inget godare och mer enkelt att variera! Jag förstår mig inte på dom som inte äter frukost över huvudtaget.. Det är ju liksom dagens viktigaste och mumsigaste mål! Håller ni med? :)




05:00

Klockan är fem och jag har precis avslutat dagens aktivering för Frolle! Vi joggade i skogen och han kändes fin, lite stel från helgen och lektionen igår bara. Då gör nog vilodagen imorgon gott, eftersom jag ska åka till Norrköping. 




Måndag

Jag sitter och tar igen mig lite med en kopp te nu efter skolan och ska snart bege mig ut till stallet. Frolle ska få komma ut och konditionsträna, kul! Stackarn är ju lite rund om magen och det vill jag verkligen få bort så det är hårdträning som gäller nu.. :) 

Jag har haft en bra dag än så länge med strålande solsken. Vi jobbade på tappskokompetensen och avslutade med ett dressyrpass och träning inför hästskötarexamen. Har ni också haft det bra idag? :) 


Söndag

Hej! Vilken härlig dag det varit idag. Det började med en skön sovmorgon i famnen på jordens finaste kille, en god frukost och sedan gick jag ut och trimmade Frolle. Han kändes lite matt i början men efter några övergångar och tempoväxlingar var han med på noterna. Dock fick jag påminna honom lite då och då att koncentrera sig. Jag red igenom både LA:1 och LA:P1 vilket gick jättebra. Ett jämnt flyt, tydliga övergångar och en lösgjord ponny som gjorde det jag bad honom. Ett med andra ord riktigt roligt och givande pass! 
 
Sedan cyklade jag och Fredrik ner till vattnet. Isen är nästan borta nu och om några månader kan man snart bada! Wiiioo :) Efter det åkte vi hem igen, gjorde ostomelett med bacon och kollade klart på Forrest Gump. Jag har verkligen underskattat den filmen tidigare, men nu när jag sett den vill jag se den 10 gånger till haha. Den var superbra! 
 
Här kommer några bilder från dagen :) 
 
 
 



Vårbilder 1/2

Idag fotograferade Erica mig och Frolle medan vi red på storåkern. Himla roligt med lite nya, fräscha och fina bilder! Eller hur? :) 
 
 

Good morning

God morgon! Jag och Fredrik har precis käkat frukost. Vi vaknade redan halv åtta men det var så skönt att bara kunna ligga och mysa några timmar extra! 

Frolle kändes otroligt fin igår. I början var han lite stretig och spänd, men i slutet var han så himla mjuk, spänstig och positiv att rida så jag vände det ganska bra! Idag får vi se vad vi hittar på, jag och Erica pratade lite tidigare om att ha en photoshoot idag men jag vet inte riktigt. Vi får se helt enkelt! :) 

Igår kväll åkte jag och Fredrik in till stan och åt middag på Texas. Hur mysigt som helst och typ världens godaste mat! 




Förlåt..

Hej alla ni och förlåååt för att jag inte skrivit något! Jag är sjuk, men varit i skolan varje dag ändå plus ridit och varit hos en kompis som fyllt år. Så på kvällarna har jag varit jättetrött och gått och lagt mig med en gång. Förkylningen vill inte ge med sig, det blir snarare värre. Kan det inte bara gå över någon gång..? 
 
I onsdags var jag på återbesök på sjukhuset för mina knölar i alla fall och nu är det bestämt att jag ska opereras. De ska alltså ta bort en av knölarna - ett snitt på cirka 3 cm - och skicka iväg på undersökning i Gävle för att kolla upp vad det är för vävnad inuti. Sen sys snittet igen med cirka 3-5 stygn. Jag får välja om jag ska sövas eller om jag bara ska ta lokalbdövning och jag vill absolut sövas, annars finns det risk för panikattack! Haha. 
 
Frolle fick intervallträna i onsdags på åkern i ca 1 dm snö. Han tyckte det var jätteroligt att få springa av sig, min fina snöflinga! Öronen var spetsade och han ville verkligen brassa på raksträckorna. Det var superkul och detta är något jag ska försöka lägga in mer i träningen nu för att bygga upp konditionen och få bort lite fett från tjockmagen.. :) 
 
Jag ska verkligen försöka blogga bättre nu under helgen. Jag har sjukt dåligt samvete men jag hoppas ni har förståelse för det! Ni får ju som vanligt lämna några skrivförslag i kommentarsfältet så jag får upp min motivation. 
 
 
Bild från i onsdagskväll när jag var hos Jennie och åt tårta! Herregud, 19 år.. Och snart är det dags för mig att kliva upp i "vuxenvärlden" också. Jag blir 18 om exakt nio månader! 

Lång tisdag

Hej på er! Har ni snö hos er också? Det ville inte smälta bort här idag, det kom snarare mer.. Så typiskt, jag var så himla taggad på våren och så småningom sommaren. Aja, det är nog inte sååå långt borta ändå :) 
 
Lektionen för Lena gick jättebra! Började passet med att rida på en volt och göra övergångar i trav. Jag vet inte vad som flög in i skallen på Frolle men så fort jag bad honom att gå framåt i mellantrav föll han över i galopp, gång på gång på gång. Jag behövde bara snudda lite med skänklarna så gick han över haha. Till slut gav han upp och travade på framåt istället! Sen fortsatte jag med övergångar på fyrkantsspåret i en svag öppna.
 
Jag knäppte av lite i mina höfter idag så Lena tjatade hela tiden på mig att gunga, gunga, gunga. Det är inget jag tänkt på förut men när jag gungade så pass mycket som idag tog han ut steget mycket mera och jag kunde rida ihop honom ännu mera. Gjorde några övergångar i galopp också innan jag red igenom Mästerskapsprogrammet. Red om vägarna efter hand om det var någon miss som uppridningen, halt-ryggning, långa travlängningen, skrittpiruetten och galoppserpentinerna. Frolle kändes riktigt fin! 
 
Resten av praktikdagen har jag sysslat med lite smått och gott. Har inte haft så mycket på schemat vilket var väldigt skönt eftersom jag har dragit på mig en jäkla förkylning som inte vill ge med sig för fem öre. En rolig dag som vanligt i alla fall! :) 
 
 
 
 

Måndag

Det var verkligen en pina att kliva upp i morse, titta ut genom fönstret och se snön som fallit under natten. För några dagar sen red jag i piké men idag fick jag ta fram vinterjackan igen och täckisarna. Tråkigt.. Men som tur är kommer den nog försvinna under morgondagen då det är lovat att solen ska kika fram och ge oss 7+ :) 
 
Idag var det hästdag i skolan. På förmiddagen jobbade vi på tappskompetensen och jag har alltså satt dit min första "tappsko" idag! Plockade först av den och spikade sen fast den igen. Det var riktigt roligt faktiskt, och lärorikt såklart. Alla tjejerna gjorde det jättebra, det krånglade inte för någon! 
 
På lunchen kompleterade jag upp matspjälkningsprovet som jag gjorde förra veckan och jag tror det gick bra. Sen hade vi dressyrlektion med Molly. Jag red en "elefanttango-häst", Damelio. Det kändes som att jag var på väg att skumpa av hela tiden haha. Han var dock väldigt mjuk och arbetsvillig redan från start så det var roligt. Vi red utan stigbyglar nästan hela passet vilket verkligen kändes som en nyttig sak för mig att göra på honom! 
 
Frolle fick komma ut och sträcka på benen i skogen. Vi brassade på ordentligt i galoppen faktiskt! Frolle tycker det är himla kul så jag blir glad av att se honom så lycklig. Jag tror att sånna här uteritter där man släpper på kraven gör gott för träningen eftersom det får upp humöret mycket på både häst och ryttare! 
 
 
 

Veckoplanering

Måndag: Uteritt på hacket
 
Tisdag: Lektion för Lena
 
Onsdag: Uteritt
 
Torsdag: Tömkörning
 
Fredag: Trim på banan
 
Lördag: Uteritt
 
Söndag: Trim på banan
 
 

Hej!

Har precis kommit hem från skolan och sitter nu och äter mammas vårrullar(trianglar) och läser Hästmagazinets senaste nummer. Bra start på kvällen! 




Hej!

Hej på er i söndagsångesten! Jag har precis pausat mitt pluggande för att kika in här och uppdatera. Vilken härlig helg det varit.. 
 
Leon hoppade fantastiskt bra på löshoppningen igår! Det var som att han inte gjort annat i sitt liv. Han tyckte det var superkul och laddade verkligen, satte avstånden från start och hoppade med spetsade öron. En otrolig utveckling från tidigare gånger måste jag säga. Vi avslutade när oxern låg på lite mer än en 1 meter
 
Frolle har gått superbra både lördag och söndag. Han har varit mjuk och smidig, positiv och helt enkelt riktigt rolig att rida! Red igenom LA:P1 idag och det kändes jättebra. Den enda tydliga missen vi hade var på ett enkelt byte där han guppade upp lite med rumpan, annars gick alla moment kanonbra! Dock fick jag käka grus igår när jag red.. Beslutade mig för att skritta av honom på byvägen uppsuttet. Skrittade på långa tyglar och pratar med Fredrik som promenerar bredvid så helt plötsligt kastar Frolle sig runt, jag flyger ner på vägen och i farten råkar Frolle sparka Fredrik på benet också. Min rumpa och mitt bakhuvud fick ta stöten, haha. Alltså, jag har inte ramlat av honom på över ett år och senaste var när jag skulle prova rida baklänges barbacka. Nu var det helt enkelt dags - med sadel, i skritt. Haha! 
 
Festen igår var så rolig! God mat, god dryck, bra musik och härligt sällskap. Vad mer kan man begära? Stort grattis till min allra bästa vän Felicia ♥ Jag vill också vara 18 nu..
 
 

Lördag

Godmorgon! 

Jag sitter just nu i bilen efter 45 minuters lastning med Leon på väg mot HRPK. Han ska löshoppas idag! Det ska bli väldigt roligt att se om han utvecklats något sen sist :) 

Det blir lite dålig uppdatering här under helgen. Min pojkvän är här så jag vill ju såklart umgås med honom och ikväll ska vi till en kompis som fyllde 18 igår och fira henne! Men jag ska göra mitt bästa att försöka hinna med att kika in här då och då. 


Frolle igår när vi var på väg hem från våran uteritt! Han var lite tillbaka och matt i början men efter lite galopp hade han energin tillbaka. 

Torsdag

Godmorgon torsdag och tänk, imorgon är det fredag

Idag är det en lång dag i skolan, jag slutar inte förrän halv fem och kommer hem halv sju. Då ska Frolleman aktiveras och idag blir det en jogg i skogen med fokus på tempoväxlingar. Funderar på om jag ha kandaret eller det raka, vi får se det lite senare. 

Resten av veckan ser ut såhär för Frolle i alla fall: 

Fredag: Uteritt

Lördag: Lösgörande på banan

Söndag: Programdelar på banan



Woho!

4 kilometer löpning och lite styrka ute på gräsmattan satt riktigt bra nu på onsdagskvällen! Kände inte av förkylningen någonting så det känns riktigt bra. Finns nog ingen skönare känsla än den man har efter att man tränat :) 






Bra pass idag

Jag kände för att trimma Frolle på banan idag i finvädret och så blev det. Det var så varmt och skönt att jag fick ta av mig fleecetröjan och rida i bara pikén - hur härligt är inte det? Ett annat vårtecken som ni andra hästtjejer kan relatera till är att jag idag svalde den första flugan under ridpasset haha! 
 
Frolle var hur som helst fin. Han tyckte nog också att det var varmt för jag fick ta många skrittpauser då han kändes lite matt stundtals, men det har nog att göra med pälsbytet också. Vi jobbade mest på volt och lösgörande. Innan jag avslutade gjorde jag några uppridningar i galopp med fokus på en stark men samlad galopp och bra halter. Det gick väldigt bra måste jag säga! Det var roligt att sitta i sadeln igen efter två dagar på marken i alla fall :) 
 
Jag beslutade att Leon fick vila idag. Han har ju inte blivit riden på en vecka så det kändes bättre att låta honom gå i in i sin vila direkt, som egentligen skulle börja i morgon. Dock kommer han ju löshoppas på lördag ändå, men det är inget jag direkt kan flytta och ha när jag själv vill så det är bara att köra på. Svullnaden har gått ner ännu lite mer men den är fortfarande kvar. 
 
 

Onsdag

Godmorgon! Jag känner mig nästan frisk idag så just nu sitter jag på tåget och njuter av den fina morgonsolen och Daniels Jojk, alltså den är så sjukt bra. Gjorde glädjehopp när jag såg att den fanns tillgänglig på Spotify! 

I alla fall, kort dag i skolan idag. Jag har bara kommunikation från halv tio till halv elva sen tar jag tolvtåget hem. Ska ta ikapp lite rester nu på morgonen innan den lektionen bara. Jag tycker jag får så mycket mer gjort om jag är i skolan och pluggar ikapp än om jag tänker att jag ska göra det hemma. Är det fler än jag som är så? :) 

Hemma väntar Frolle sen och jag har inte riktigt bestämt mig för vad vi ska hitta på än, jag har ju inte gjort någon veckoplanering för denna vecka ännu. Leon får vi också se :) 






Frolle idag

Frolle fick jogga på töm idag. Han såg fin och fräsch ut, mjuk i sidorna och avslappnad! Jag blev riktigt sugen på att rida men det får vänta till i morgon åtminstone. Jag tömkörde honom bara på volt eftersom jag är sjuk och inte ska röra mig så mycket, men jag busade och sprang lite bredvid någon gång också.. Hehe. Det är svårt att låta bli kan jag lova er. 
 
Sen promenerade jag en stund med Leon på banan. Jag hade inget grimskaft och "lekte" lite med honom så därför höll vi till på banan. Han fick göra lite stretchövningar också, men det tyckte han nog var konstigt - men gott med morot såklart :) 
 
 
 
Åh, världens sötaste ponny! 



Första barbenta

Sitter ute på altanen med uppkavlade byxor - första barbenta bilden är tagen! Det blåser lite men jag fryser inte ett dugg. Hur härligt?! Blek och fin.. 




Sårvård

Haha, om jag ska vara ärlig så är jag verkligen k-a-s-s på hästens sjukdomar, sår osv. och vad man gör åt det. Jag tror det har och göra med att mina hästar har hållit sig relativt borta från sånt. Små broddsår, skav, vrickningar, sömstick och bitmärken är jag såklart bekant med, men inte så mycket annat faktiskt. Den enda sjukdomen jag liksom "kan" är kotledsinflammation eftersom min förra ponny drabbades av det ca 4-5 gånger.
 
 
Så fort jag såg att Leon hade svällt och fått två sår fick jag panik och sprang till mamma som sen fick lugna mig och ge order om vad jag skulle göra. Jag var helt lost haha! Jag ville liksom ringa hem distriktarna med en gång men då sa mamma stopp. Jag gjorde istället rent med varmt vatten och hästschampoo för att få bort leran i pälsen och blodet som runnit. Sen tog jag kallvatten och sköljde och sen smörjde jag på penicillinsalva. 
 
Svullnaden har gått ner lite tycker jag och han har inte lika ont, eller så vill han bara verka tuff och försöka stå stilla när han egentligen är rädd att han ska dö när den blåa svampen nuddar honom, jag lovar! Haha, det är inte lätt att vara bebis eller :) 
 

Just nu..

Har nyss ätit frukost och nu sitter jag i sängen och förbereder inför pluggdags. Jag är hemma från praktiken idag eftersom det är väldigt fysiskt jobb där och jag inte mår helt hundra. Men jag känner mig åtminstone bättre nu så jag tänkte att jag skulle gå på en kort promenad med Leon och tömköra Frolle lite senare i alla fall. Det är himla fint väder ute också så jag tror det gör mycket! 
 
Nu ska jag skriva klart min laborationsrapport och plugga på vitaminer, mineraler och vad som händer i munhålan. Avundsjuka..? ;) 
 



Sjuk

Det blev ingen hoppträning för mig idag.. Jag började må illa, fick yrsel och ont i huvudet på förmiddagens så jag åkte hem. Jag fick i alla fall gjort provet och var med på teorilektionen. Himla synd att jag missade Helena-träningen bara, jag var ju så himla taggad! 
 
Jag måste säga att det allra sämsta med att gå i skolan 12 mil hemifrån är när man just bli sjuk och måste åka hem.. Idag tog det 3 timmar från det att jag började må dåligt till det att jag kom hem. Om jag hade gått i skolan i Hudik kanske det hade tagit en kvart/halvtimme.. När jag kom hem gick jag och la mig och sov två timmar, det var skönt och jag känner mig lite piggare nu men illamåendet hänger kvar. 
 
Frolle får en vilodag idag, som han i och för sig förtjänar efter gårdagens programträning. Som ni vet gillar jag inte när Frolle vilar, men nu när jag är sjuk har jag ju inget val. Däremot ska jag pyssla om honom, likaså Leon som ska få sitt sår och svullnad omskött. 
 
 

Godmorgon!

Godmorgon! Sitter på tåget på väg till skolan. Idag har vi hästdag, som varje måndag, och på dagens schema står det bland annat gästträning i hoppning med Helena Persson. Det ska bli roligt, men jobbigt för mig med min förkylning och nackont. Äh, YOLO! 




Godnatt

Åh, finns det något mysigare än att krypa ner i en nybäddad säng nyduschad?! Ja, om Fredrik hade varit här hade det såklart slagits med hästlängder men när man är ensam räcker detta gott och väl! Nu ska jag sova och hoppas på att jag vaknar upp frisk imorgon. Natti!





Favorit

Bilderna från bloggfotograferingen är så fina att dom tåls att visa igen tycker jag! Jag har fortfarande inte tröttnat på designen och ändå har jag haft den sen i september/oktober. Stort tack till Erica som gjort den åt mig! Har ni tröttnat? 
 
Nu kommer i alla fall en hög med bilder från den fotograferingen! Hoppas ni tycker dom är lika fina som jag gör :) 
 
 

Söndagkväll

Från 10 till 15 har jag varit i stallet och allt är klart, så nu ska jag spendera resten av kvällen på mitt rum. Det ska äntligen bli städat (hehe..) och sen ska jag plugga massor. Alltså jag minns inte ens när jag städade senast så det behövs verkligen. Men med bra musik i bakgrunden kommer det nog gå som en dans! :) 
 

Domarkurs

Idag har jag och Frolle ridit FEI Mästerskap för ett tiotal domare på domarkursen. Det har vi gjort tre år i rad nu och jag tycker det är väldigt roligt och dessutom lärorikt!
 
Man får höra domarna diskutera och det märks tydligt på vad domarna tittar på olika saker. En av domarna idag t.ex. märkte mycket av hur fint Frolle spårade i hörnpasseringar, volter osv. medan en annan märkte att han gick på tre spår i upptagningen efter en galoppökning och någon annan tyckte att han hade riktigt fina grundgångarter. Allihopa var överens om att hans travökningar var hans svaga sida, men jag fick höra många fina ord om min ridning så det var superkul att höra! 
 
Frolle kändes jättefin att rida, det var ett enkelt byte som han dök i och blev lite mot hand men i övrigt tycker jag att han skötte sig fantastiskt bra. Speciellt om man jämför med känslan tidigare i veckan och förra tävlingen! Nu är vi på G igen :) 
 
 

Sparkad

I morse när jag tog in Leon frän hagen för att tömköra honom upptäckte jag en svullnad stor som en knytnäve på höger framben. Jag blev riktigt orolig men det är som tur är inte så farligt som det ser ut. Det är två broddhål, så att det är en spark som orsakat det är helt säkert. Men det är väll inte så konstigt som dom visar i hagen. Han haltar inte menr väldigt öm. Jag tvättade såren och smörjde på penicillinsalva, pysslade om honom lite och sen fick han gå ut i hagen igen :) 






Anmäld!

Hängde på låset till anmälan till Överby Hästsportförenings nationella tävlingar. De hade endast 15 platser i vardera klass för C och D tillsammans. Lite väl några kan jag tycka men jag hann i alla fall med så jag har en säker plats där, puh! Den tjugosjunde april alltså styr vi mot Sollentuna med Frolleboll och startar andra nationella tävlingen denna säsong. 
 
 

Unexpected

Jag vet inte om alla har sån bra koll på vem Exet egentligen här? I och med att jag inte rider honom så mycket nu eftersom mamma tagit över honom skriver jag inte särskilt mycket om honom här, bara någon bild då och då. Han är i alla fall en korsningsponny född 99 och har varit i våra ägor sen 2005, alltså i 9 år. Han har tävlat hoppning upp till nationell LA+5 med min äldsta syster Annika som alltså var den som köpte honom och hade honom dom första åren. Sen har min andra syster Madelene haft honom och efter det har jag varit den som ridit honom. Han tävlas inte längre utan går mest som sällskapshäst, men han är verkligen superrolig att rida! Han tycker nästan allt är roligt och taggar alltid till. 
 
Här kommer några bilder på honom under dessa nio åren han varit hos oss :) 
 
 
 
 
 

Lördag

Hej ♥ Jag har varit ute i stallet sen 10 och kom alldeles nyss in. Så himla skönt att inte behöva skynda sig och göra allting lite extra noga. 
 
Först fixade jag mockning, sopning och höpackning. Sen städade jag lite i sadelkammaren där det var fullt med katthår på golvet och grus som blivit insläpar med skorna. Katterna bor ju där jag har sadelkammare så det är lätt hänt att man hittar kattspyor ibland och massor av katthår på täcken, golvet och transportskydden - som tydligen är såå mysiga att ligga på haha. 
 
Jag trimmade sen Frolle på banan. Han kändes inte alls bra igår när jag red honom, det gick verkligen käpprätt åt skogen. Så jag var lite nervös inför dagens pass faktiskt. Men, det gick bättre än väntat. Vi gjorde bara basics och lösgörande övningar och allting funkade jättebra. Han hade ett jämnt sug på bettet, energi bakifrån och en bra attityd. Skönt! I morgon ska vi rida på domarkursen - FEI Mästerskap. Det har jag gjort varje år nu och jag tycker det är jätteroligt :) 
 
Sen satt jag faktiskt upp på (hör och häpna!) Exet! Jag har inte ridit honom sen i augusti så det var verkligen på tiden. Mamma var iväg och hopptränade med honom igår så han fick ta det lite lugnt med mig, även om det aldrig riktigt är "lugnt" när jag rider hehe.. Han fick jobba med övergångar, skänkelvikning och öppnor för att mjuka upp honom. Jag måste säga att mamma rider honom jättebra! Han hade en helt ok galopp och lyssnade superbra på mina hjälper. Dom verkar vara ett bra team :) 
 
 
Jag och Exet våren 2013. 

Torsdag

Hejsan alla ni! 
 
Vaknade upp med täppt näsa, öronvärk och allmänt trött kropp i morse. Inte den bästa starten precis, men jag mådde inte så dåligt att jag inte kunde gå till skolan i alla fall. Vi hade simning/livräddning på idrotten idag och det var superkul! Simmade tjugotvå längder och räddade livet på en drunknande Johanna. Haha, om det inte hade varit för betyget hade jag aldrig dykt ner till botten och hämtat upp den där klumpen med den öronvärken jag hade redan innan dykningen.. Men som sagt, vad gör man inte för betygen? :) 
 
Sen låtsades jag vara en utbytesstudent och höll i ett tal om mitt hemland Australien på engelska. Usch, jag hatar verkligen att ha en muntlig redovisning inför grupp! Jag har ändå blivit bättre sen jag började gymnasiet men det är verkligen inte på top 10-listan inte. Men det är jag inte ensam om! 
 
Nu när jag kom hem satte mig direkt ner och pluggade igen. Har ett prov i morgon, ett på måndag och några rester/inlämningar som ska in så jag måste verkligen ligga i nu. Jag var tvungen att låta Frolle vila till och med. Ännu en sak som inte är bland favoriterna... Men, ibland måste man prioritera skolan helt enkelt. 
 
Nu ska jag i alla fall kila ut till stallet en sväng, plocka in mina tre favvograbbar och pussa godnatt på dom. Sen fortsätter pluggandet en stund till innan det är dags att krypa ner i sängen! 
 
 

Treårstest

Jag fick en fråga bland kommentarerna vad treårstest innebär och varför man gör det, så det tänkte jag svara på nu! Jag har själv ingen tidigare erfarenhet av treårstester, så jag är själv inte så jättesäker på hur det går till. Men jag ska försöka göra mitt bästa att förklara ändå! :)
 
Ett treårstest är precis som det låter - ett test för treåringar. Det är inget obligatoriskt som alla treåriga hästar måste genomföra, men om man vill vara säker på att hästens utbildning ligger i fas är detta ett bra mål. Om man tänker satsa på championat måste man ha ett treårstest med diplom i hästens bagage också, om jag fattat det hela rätt. 
 
Treårstestet delas upp i tre delar, men allt genomförs samma dag. Först går hästen igenom en ID-kontroll och mankhöjdsmätning.Sedan visar man hästen för hand för en exteriördomare som då bedömer hästen skritt, trav och exteriör. Föraren (alltså jag) leder hästen och visar upp den med eventuell medhjälpare med pisk bakom hästen. Hästen löshoppas och innan den börjar hoppa ska den visas i fri galopp runt fyrkanten och även den bedöms. Hästens hoppkapacitet bedöms efter hur den visas, alltså gäller det att man övar på hur man ska löshoppa hästen i tid innan testet så det inte bli krångel. Dessa två moment är obligatoriska för alla hästar som deltar på treårstestet, men om man vill kan man även göra ett ridprov. Dock måste man göra ridprovet om man vill att hästen ska få diplom eller bli kvalad till 3-årschampionatet. Man rider 1-2 st samtidigt och det som bedöms är: framåtbjudning, harmoni och samarbetsvilja, naturlig lösgjordhet, balans och bärighet under ryttare. 
 
 

Fikapaus

Har precis avslutat passet med Leon. Han kändes jättefin och sög bra på bettet. Dock har han börjat gå med rumpan innanför spåret i traven i vänster varv.. Vet inte alls varför, men det blev lite bättre efter att vi galopperat och när jag drev på honom mer framåt. Han gjorde fina övergångar i alla fall och det märks väl att han blivit starkare! Han vågar inte riktigt ta för sig i galoppen, men det blir bättre och bättre för varje gång. Snart kommer jag väll få hålla i mig som tusan när han börjar förstå grejen och vill busa haha :) 

Nu tar jag en fikapaus innan jag ska gå ut och bygga upp några hinder och rida Frolle. Det ska bli kul! 




Onsdag

Godmorgon! 
 
Min kommunikationslärare hörde av sig till mig igår och sa att jag kunde stanna hemma idag eftersom jag redan gjort en reflektion som hon tänkt att dagens lektion skulle gå till. Hur lycklig blir man inte då?! Jag fick sovmorgon till kvart över åtta, kunde äta frukost med mamma och pappa och strax ska jag gå ut till stallet. Jag älskar verkligen lediga dagar ♥ 
 
Leon ska ridas på ridbanan idag. Vi ska jobba lite med övergångar idag och halter från skritt. Han är så himla ivrig att gå framåt! Det är förstås något positivt - han tycker det är roligt och har motor och det vill man ju inte ta ifrån honom. Det ska bli superkul som alltid att sitta upp på hans rygg! 
 
Frolle ska få trimmas lite på ridbanan. Jag tänkte plocka fram lite bommar och sätta upp två hinder på en långsida och öva på att korta och länga galoppsprången! Emellan det ska vi jobba med övergångar till skritt från galopp och skolor. Det känns som ett bra upplägg :) 
 
 

Mer krav

Min och Frolles start på den här säsongen har inte varit särskilt bra - helt ok procent men känslan har inte varit något att hurra för. Jag har reflekterat en del över detta och mitt självförtroende som annars är väldigt bra har fått sig en smäll, faktiskt.
 
Jag har kommit fram till att det är jag som lägger av på tävlingarna, jag blir alldeles för mesig i min ridning och det drar såklart Frolle nytta av. Jag vet inte om det är för att jag vill att domarna ska tycka att jag rider fint, men är det ens fint när det verkar negativt? Jag kan inte bara sitta där och tro att Frolle ska falla i form och flyga in med bakbenen av sig själv. Herregud! Jag måste verkligen börja rida. Jag rider jäkligt bra på träningarna och hemma, det kan jag med all säkerhet lova er. Han går ju för tusan som en klocka när jag trimmar. Då är det ju bara mig det kan bero på? Om ni har någon annan teori får ni gärna säga den, men det är detta jag kommit fram till i alla fall.
 
Så från och med nu ska jag försöka banka in i huvudet på mig själv att jag alltid måste rida - oavsett var, när och hur. Om jag vill nå årets mål måste jag för tusan lägga ner lite krut på tävlingarna. Det gör inget om svetten rinner och jag är helt röd i ansiktet när jag kommer ut från banan, då har jag i alla fall ridit. Vill jag att Frolle ska fokusera på mig så måste jag visa honom att jag är värd att fokusera på också. Från och med nu ska jag rida så jävla bra, varje pass, varje minut - inget får gå till spillo. 
 
 

Anmäld!

I söndags öppnades anmälan till vårens treårstest och jag var först av alla att anmäla Leon. Den 31 maj är alltså den stora dagen och vi ska åka till Högbo Ridklubb för att visa honom. Gud så roligt det ska bli! Dock måste jag erkänna att jag är nervös, haha. Jag har aldrig varit på ett treårstest förut så jag är verkligen helt grön inom det här området och vet inte alls hur det går till. Vet inte hur många gånger jag googlat "så går ett treårstest till" haha.
 
Annars känns det riktigt bra. Jag tycker ändå vi är ganska bra förberedda redan nu, så det är lite mer finslip som är kvar. Vi måste öva på att visa för hand - jag måste ju kunna hänga med i Leons tempo och takt och ställa upp honom fint inför domaren -, lite mer löshoppning såklart och sen är det ju ridprovet. Det är alltså i princip bara att fortsätta göra som jag gör nu! :) 
 
 
 
 
 
Min fina svarta pärla ♥

Uteritt

Idag har Leon varit ute på sin andra uteritt! Madde red på Frolle som mentalt stöd och draghjälp till Leon, som efter ett tag vågade ta för sig och gå bredvid, till och med lite framför Frolle då och då. Vi skrittade i ungefär 20-30 minuter i skogen, men energin fanns kvar under hela ritten ändå hos lillgrabben. Det var riktigt roligt och jag tror uteritterna gör mycket gott för självförtroendet hos honom! Han tar för sig mer och mer och visar att han minsann "kan själv", även fast det inte alltid är sant.. Haha :) 
 
 

Veckoplanering

Måndag: Skritt på hacket
 
Tisdag: Uteritt
 
Onsdag: Trim på banan
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Uteritt
 
Lördag: Trim på banan
 
Söndag: Rider FEI Mästerskap för domarkursen som är på HRPK
 
 


Önskemål

Som ni kanske har lagt märke till har jag inte särskilt mycket motivation till att blogga nu. Jag har noll ideer. Vill ni vara så snälla och hjälpa mig med detta? :) 
 
Har ni några önskemål eller tips på vad jag kan skriva om? Lämna dom då i en kommentar! 
 
 

FEI Mästerskap

Andra klassen igår var FEI Mästerskap. På framridningen kändes han återigen fin men lite döv och det var något svårt att rida ihop honom. Inne på banan red jag på honom framåt under lättridning och i en låg och rund form innan startsignal för att han inte skulle spänna sig. Lite spänd var han dock ändå vid porten man kom in genom, men annars tyckte jag inte han var så värst spänd. Däremot var han stundtals mot handen och inte riktigt framme för skänkeln - döv och svår att rida ihop alltså. Vi hade inga grova missar utan många små. Vi fick 61,179% och det tyckte jag stämde bra överens med ritten, så jag är helt ok nöjd. Vi kom på en delad fjortondeplats av tjugotvå startande. 
 
Att Frolle blev så som han blev har att göra med den långa dagen. 04.30 till 22 var han igång, med cirka 8 timmar i transporten. Såhär i början på tävlingsterminen är det ju extra jobbigt - med den lilla kulmagen från den fria tillgången och inte tävlat på ett tag så är det ovant. Det är också därför jag känner att jag inte kan vara onöjd med ritterna! 
 
 

FEI Lagtävlan

Värmningen kändes superbra, ett jämnt sug på bettet och riktigt loss! Han lyssnade bra på hjälperna också. Men inne på banan spände han sig och stelnade liksom till. Trots det gick det helt ok, vi fick 60,342% och det är jag nöjd med. 
Under nästa framridning ska jag fokusera ännu mer på lösgjordhet, skolor och tempoväxlingar. Förhoppningsvis kommer han slappna av inne på tävlingsbanan också, nu när han har varit där inne en gång. Önska oss lycka till! :)




Tävling imorgon

Då är nästan allt putsat och packat inför i morgon! Klockan ställs på 04:30 imorgon, senare än vad vi först beräknat. Jag har starttid 11:57 och 17:23 och rider alltså FEI-klasserna. Tävlingen är på Fagersta RK så det är en bit för oss att åka - vi räknar med fyra timmas restid inklusive fikapaus. 
 
Jag är supertaggad och har redan ridit igenom programmen flera gånger i huvudet och verkligen försökt sätta in detaljer och känslor, såsom jag vill att det ska vara imorgon. Det ska bli så himla roligt! Jag hoppas bara på att både jag och Frolle kan lägga in en högre växel och göra fina prestationer, jämfört med hur det blev förra helgen. Han kändes riktigt fin idag när jag joggade honom i alla fall så det känns bra! 
 
Håll utkik på online.equipe.com om ni vill se onlineresultat från tävlingen, annars lovar jag att försöka uppdatera er så mycket jag kan på plats! Det glöms ofta bort bland all fokus man har på tävlingen, men jag har så pass lång tid mellan klasserna imorgon så jag borde kunne lägga ner lite tid på bloggen då. 
 
 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|