Ett snabbt hej

Hejsan! Jag skrittar fram Frolle nu och eftersom jag har väldigt fullt upp får jag passa på att blogga lite på hästryggen. Tur Frolle är världens snällaste och förstår att bloggandet är viktigt.. Hehe.

Igår var jag på Högbo Ridklubb och jobbade på dag ett av treårstestet från halv åtta till tre. Det kändes bra att vara där och se hur det går till, eftersom det idag är Leons tur! Gud så spännande det ska bli. Ni får hålla tummarna för honom! 




Mot HRPK

Tävlingsdag och två nationella klasser står på schemat. Gud så roligt det ska bli!! Jag har starttider 13:23 och 16:03.





Onsdag

Hej på er! Operation gick jättebra. Det var ju inget stort ingrepp men det blev väll liksom lite större i och med att jag sövdes. Egentligen skulle det räcka med en lokalbedövning men jag kände mig verkligen inte bekväm med att vara vaken medan dom grävde bakom örat så jag bad om att få sövas. Jag fick sånna där snygga sjukhudkläder på mig - en stor skjorta, en morgonrock, knästrumpor, plastöverdrag på fötterna och en mössa. Haha, så schnygg! 
 
Sen så fick jag några tabletter och en kanyl i armvecket. Träffade narkospersonalen och doktorn. Sen blev det fullt med folk inne på operation som pratade i munnen på varandra och berättade om allt. Jag fick dropp och sen sövdes jag. Shit vad snabbt det gick måste jag säga, det tog nog bara några sekunder innan det började verka och sen var jag borta. Sov som en stock och vaknade ganska snabbt efter operationen! Haha jag låg i sängen med ögonen stängda men jag var liksom vaken ändå. Mamma satt bredvid och helt plötsligt säger jag "Asså, jag är vaken" och sen blir jag tyst en stund och säger sedan "Fast jag kan inte öppna ögonen". Haha. Det måste ha låtit hur kul som helst för mamma började skratta som en tok, men jag sluddrade faktiskt inte! Det var helt sant. Jag fick inte alls upp ögonen! Efter att jag vaknat fick jag stanna ungefär två timmar till och jag kom hem vid tre ungefär. Sedan har jag legat och sovit, ätit lite och gjort klart slutspurten på två kurser. Så j-ä-k-l-a skönt!
 
Nu ska jag alldeles strax gå ut och fixa det sista inför imorgon - packa in i transporten, spåna Frolles sida och duscha Frolleman. Kanske ska prova så jag kan ha hjälmen också med stygnen.. Annars får jag lida lite imorgon. Hehe. 
 
 
 
 
 

Veckoplanering

Måndag: Vila // Vila

Tisdag: Lektion för Lena // Vila

Onsdag: Skrittjobb // Vila

Torsdag: TÄVLING! // Vila 

Fredag: Skritt // Uppsnyggning 

Lördag: Jogg eller vila // TREÅRSTEST

Söndag: Lösgörande // Promenad eller vila 




Hej

..och förlåt för att jag inte kikat in här på hur länge som helst! Därför får ni nu en kort översikt av det jag gjort de senaste dagarna så förstår ni kanske att jag inte riktigt hunnit med. 
 
I söndags satt jag hela förmiddagen med min affärsplan, en kompletteringsuppgift i idrotten och pluggade inför prov på utbildningsskalan. Mitt i där någonstans hjälpte jag Erica och Buttler på banan och bakade en kaka till mamma eftersom det var morsdag. Efter middagen gick jag ut till stallet - mockade, trimmade Frolle på banan och red även sista passet på Leon innan treårs. Därefter fick jag skynda mig in för att byta om för att sedan åka till mormor och fika. Kom hem vid halv elva och då gick jag raka vägen till sängen. 
 
Igår var det skola som vanligt - hästdag på Lervik. På förmiddagen hade vi prov och genomgång av utrustning vid fälttävlan och efter lunch hade vi en låtsasdressyrtävling, som jag faktiskt bara kan skratta åt! Jag red Decisivo och han är så fruktansvärt seg och inte blev det bättre av att han var jättekissnödig, stackaren. Han kunde inte rygga för fem öre, men gjorde i alla fall en fin galoppfattning från skritt. Vi fick 54,9% i LA:1, haha. På bussen hem sedan sov jag hela vägen, alltså i en timme och trettio minuter. På en gång när jag kom hem slänge jag i mig lite mat och sedan följde jag med mamma och pappa till Bollnäs på en betesträff med Växa Sverige. Vi kom hem klockan 10. 
 
Ledsen för att jag inte uppdaterat men som ni kanske ser så har jag minst sagt haft full rulle. Nu ska jag strax åka in till ridskolan för en dags praktik och direkt när jag kommer hem sen måste jag putsa utrustning och packa inför min och Frolles tävling på torsdag. Jag vet inte riktigt om jag kommer hinna eller orka imorgon då jag ska opereras, så därför lägger jag det ikväll istället. På torsdag startar jag och Frolle FEI Lagtävlan och FEI Mästerskap på hemmaplan, alltså på Hudiksvalls Rid- och Ponnyklubb. Det ska bli superkul verkligen, så håll tummarna! 
 
 
Om ni vill se film från sista ridpasset innan treårs med Leon kan ni gå in på min instagram och kika - pernillahagglund :) 

Sol och åska

Godkväll.. ♥ Jag känner mig så deppig nu. Jag vet inte varför men jag hoppas det snart går över. Har typ känslan av att jag är jordens tråkigaste person som inte har något liv.. Haha. Men så är det ju såklart inte! Jag är ganska rolig, faktiskt ;) 
 
Hur som helst.. Lördag har det varit idag och strålande sol. Jag red Frolle direkt efter frukosten i morse för att han inte skulle gå när det var som varmast. Dock var det väldigt varmt då också - vi båda blev svettiga av att bara skritta. Vi joggade lite lätt också och han kändes fräsch! Därefter plockade jag in Leon. Jag borstade och myste med honom hur länge som helst. Dessutom fick jag frisera hovarna för första gången! Vilka framsteg! Men öronen ser fortfarande förjävliga ut kommer förmodligen få se ut så ett bra tag framöver. Leon tycker det är lite otäckt när man tar honom på öronen och ännu värre när saxen kommer. Så vi tränar på det. Kanske får klippa honom där om ett år eller två..? ;) Sedan gick vi ner till banan och övade på att visa för hand och det gick väldigt bra. I morgon ska jag rida honom sista gången innan det är dags för treårstest. Det är verkligen nära nu, och jag är sjukt nervös! 
 
Resten av dagen har jag pluggat samtidigt som jag solat. Alltså jag älskar verkligen att göra dom två sakerna samtidigt, man får så mycket motivation och energi! Jag har bara en punkt kvar att skriva om på min affärsplan nu så jag fick en hel del gjort idag. Nu på kvällen var det tänkt att vi skulle åka till Gävle och fira en av mina kusiner som fyller 18, men det började åska och bli strömavbrott vilket gjorde att vi inte kuna åka. Roboten i ladugården slås nämligen av då och måste startas om manuellt. Så istället för 18-årsfest har jag suttit och kompletterat en inlämningsuppgift. Lite surt men det gick ju också. Nu ska jag gå och ta in mina fina killar och sedan ska jag nog faktiskt gå och lägga mig! 
 
Jag hoppas ni alla haft en superfin lördag och fått massor av saker gjorda. Vi hörs mer imorgon ♥
 
 

Fredag

Hej på er allihopa! Gud så underbart väder det har varit dom senaste dagarna. Igår var det 28 grader i skuggan vilket var superhärligt, men inte en höjdare när jag satt på en buss utan AC i två timmar. DEN rövsvetten... Haha! 
 
Egentligen var det nästan onödigt att jag var i skolan idag. Vi har liksom inga uppgifter kvar och jobbar med rester under lektionerna och jag har inga rester = slöseri med tid. Men jag passade på att fråga min lärare om tips till min affärsplan istället och jag förstod mycket bättre efter det, så det var väll tur ändå att jag var där. Jag fick i alla fall åka hem två timmar tidigare så då passade jag på att sola ett par timmar när jag kom hem. Gud så varmt det var - men så härligt! 
 
Frolle red jag lite senare idag på grund av värmen. Vi jobbade lösgörande på banan och idag fokuserade jag mycket på mig själv faktiskt. Jag märker av att jag lätt blir lite hård och stum i handen så jag tränar på att mjukna och då och då lägga fram handen något. Frolle var kanonfin så jag behövde inte tänka så mycket på hur han gick. Vi lekte med olika vägar och övergångar för att hela tiden hålla honom alert och frågande. Jag kom på en på en bra övning som gjorde honom väldigt vaken och om ni är intresserade kan jag skriva om den i ett separat inlägg (kommentera i så fall det). 
 
Nu ska jag fortsätta med min affärsplan. Jag känner mig så lost i alla konstiga begrepp som används men jag gör ett försök i alla fall. En bra kurs att ha i bagaget senare i livet! 
 
 
En selfie från idag :)

Underbara torsdag

Hej på er! Jag sitter på skolan och ska snart dra igång en tre timmar lektion i engelska, inte så kul. MEN, det gör inte så mycket när man har jordgubbar och kvarg att mumsa på under tiden. Jag och min klass hittade en kvarg med blåbärssmak och den måsta jag ju bara smaka. Den smakar gudomligt gott kan jag säga! Ni måste prova :) 
 
 

Dagens ridpass

Idag fick hästarna kämpa i värmen på ridbanan, usch så varmt det var! Banan ligger lite i lä dessutom så det blir liksom ännu varmare. Men men, man ska ju kunna rida i alla väder och Leon kan ju verkligen behöva vänja sig innan vi ska tävla internationellt om några år, haha ;) 
 
Frolle var först ut i alla fall och det stod lösgörande på schemat. Idag lade jag all fokus på övergångar och tempoväxlingar med samma tänk som på Pia-träningen i måndags. Frolle kände igen jobbet och gjorde ordentligt på en gång så vi kunde mest finslipa lite! Det är så roligt när man kan börja där man slutade förra gången istället för traggla om från början igen. Han gjorde kanonfina "tänjningar" i traven, han travade sååå långsamt. Övergångarna till skritt från galopp var också väldigt fina. Det enda som vi jobbade med där var att han inte skulle dra ut sig i själva övergången och sedan att han skulle vara kvick men lugn i skritten. Detaljträning är roligt! 
 
Leon sen och han var väääldigt pigg på att bli riden idag! Rädd för lite allt möjligt och ville inte alls skritta utan helst trava med huvudet uppe i vädret hela tiden, haha. Kul att han tyckte det skulle bli roligt att bli riden, men jag fick försöka plocka ned honom på jorden igen! Efter några övergångar till skritt och lite olika vägar blev han lite lugnare i alla fall så då kunde vi jobba lite bättre. Galoppen var jäkligt bra idag och det kändes verkligen att han blivit starkare! Han har en sån härlig galopp min lilla kille, värsta tigergaloppen kan jag lova. Raka motsatsen till Frolle haha :) 
 
Idag var mina prinsar extremt roliga att rida, även om dom alltid är det (hehe). Nu ska Leon vila två dagar innan det är dags att träna på att visa för hand och Frolle har en skrittdag innan fredag då vi ska göra ett till lösgörande pass. 
 
 

Dagens ridpass

Idag fick hästarna kämpa i värmen på ridbanan, usch så varmt det var! Banan ligger lite i lä dessutom så det blir liksom ännu varmare. Men men, man ska ju kunna rida i alla väder och Leon kan ju verkligen behöva vänja sig innan vi ska tävla internationellt om några år, haha ;) 
 
Frolle var först ut i alla fall och det stod lösgörande på schemat. Idag lade jag all fokus på övergångar och tempoväxlingar med samma tänk som på Pia-träningen i måndags. Frolle kände igen jobbet och gjorde ordentligt på en gång så vi kunde mest finslipa lite! Det är så roligt när man kan börja där man slutade förra gången istället för traggla om från början igen. Han gjorde kanonfina "tänjningar" i traven, han travade sååå långsamt. Övergångarna till skritt från galopp var också väldigt fina. Det enda som vi jobbade med där var att han inte skulle dra ut sig i själva övergången och sedan att han skulle vara kvick men lugn i skritten. Detaljträning är roligt! 
 
Leon sen och han var väääldigt pigg på att bli riden idag! Rädd för lite allt möjligt och ville inte alls skritta utan helst trava med huvudet uppe i vädret hela tiden, haha. Kul att han tyckte det skulle bli roligt att bli riden, men jag fick försöka plocka ned honom på jorden igen! Efter några övergångar till skritt och lite olika vägar blev han lite lugnare i alla fall så då kunde vi jobba lite bättre. Galoppen var jäkligt bra idag och det kändes verkligen att han blivit starkare! Han har en sån härlig galopp min lilla kille, värsta tigergaloppen kan jag lova. Raka motsatsen till Frolle haha :) 
 
Idag var mina prinsar extremt roliga att rida, även om dom alltid är det (hehe). Nu ska Leon vila två dagar innan det är dags att träna på att visa för hand och Frolle har en skrittdag innan fredag då vi ska göra ett till lösgörande pass. 
 
 

Dagens ridpass

Idag fick hästarna kämpa i värmen på ridbanan, usch så varmt det var! Banan ligger lite i lä dessutom så det blir liksom ännu varmare. Men men, man ska ju kunna rida i alla väder och Leon kan ju verkligen behöva vänja sig innan vi ska tävla internationellt om några år, haha ;) 
 
Frolle var först ut i alla fall och det stod lösgörande på schemat. Idag lade jag all fokus på övergångar och tempoväxlingar med samma tänk som på Pia-träningen i måndags. Frolle kände igen jobbet och gjorde ordentligt på en gång så vi kunde mest finslipa lite! Det är så roligt när man kan börja där man slutade förra gången istället för traggla om från början igen. Han gjorde kanonfina "tänjningar" i traven, han travade sååå långsamt. Övergångarna till skritt från galopp var också väldigt fina. Det enda som vi jobbade med där var att han inte skulle dra ut sig i själva övergången och sedan att han skulle vara kvick men lugn i skritten. Detaljträning är roligt! 
 
Leon sen och han var väääldigt pigg på att bli riden idag! Rädd för lite allt möjligt och ville inte alls skritta utan helst trava med huvudet uppe i vädret hela tiden, haha. Kul att han tyckte det skulle bli roligt att bli riden, men jag fick försöka plocka ned honom på jorden igen! Efter några övergångar till skritt och lite olika vägar blev han lite lugnare i alla fall så då kunde vi jobba lite bättre. Galoppen var jäkligt bra idag och det kändes verkligen att han blivit starkare! Han har en sån härlig galopp min lilla kille, värsta tigergaloppen kan jag lova. Raka motsatsen till Frolle haha :) 
 
Idag var mina prinsar extremt roliga att rida, även om dom alltid är det (hehe). Nu ska Leon vila två dagar innan det är dags att träna på att visa för hand och Frolle har en skrittdag innan fredag då vi ska göra ett till lösgörande pass. 
 
 

Godmorgon

Godmorgon alla ni! Jag sitter ute på våran altan just nu och ska precis dra igång några timmars plugg. Jag fick lov att plugga hemifrån idag av min lärare och det kunde ju inte passa bättre. Att sitta utomhus och plugga är ju verkligen underbart! Får en massa gjort och dessutom lite färg - DREAM haha. 
 
Nu ska jag göra ett häfte om näthat, skissa lite på en affärsplan och skriva om hästens utbildnindsskala. Låter väll helt okej ändå? Ha det så bra i dag tjejer och killar, hoppas ni har en lika fin och bra dag framför er som jag har :) 
 

Helt slut

Gud, jag är helt slut efter den här praktikdagen! Egentligen borde jag sitta och plugga nu men jag skjutsar undan det och slår på en film istället, för jag är verkligen dötrött i både kropp och knopp. Ibland måste man få göra så. 
 
Eftersom jag inte tog med Frolle in blev det ganska lugnt på ridskolan. Dom enda uppgifterna jag fick att göra var att sopa och dammsuga långsidesläktaren och rida Berry. Sedan fick jag hitta på lite själv så då mockade jag åt Lenas häst, städade sadelkammaren, tvättade, hjälpte stallpersonalen att ta in hästar och tittade när några trimmade i ridhuset. Efter att jag fått i mig lite mat var jag, som jag alltid är, uppe i stallet med barnen och hjälpte dom göra i ordning sina hästar. Som vanligt var jag även med på deras lektion och hjälpte till efteråt. Det är nog min favorittimme på praktiken, jag var så himla mycket energi av barnen! Dom är alltid så glada och snälla. Det märks också att jag kommit dom närmare också för så fort dom ser mig springer dom och kramar mig! Så gulliga ♥ 
 
Nu ska jag slå på en bra film och bara mysa resten av kvällen. Ha det gott! 
 
 

Veckoplanering

Måndag: Träning för Pia Fälth // Vila
 
Tisdag: Jogg i skogen // Vila
 
Onsdag: Lösgörande // Ridning på banan inför treårs
 
Torsdag: Skritt // Vila
 
Fredag: Lösgörande // Öva på att visa för hand
 
Lördag: Jogg i skogen // Vila
 
Söndag: Lösgörande // Ridning på banan inför treårs
 
 

Tisdag

Goooodmorgon! Jag har börjat denna tisdag på allra bästa sätt. Jag gick upp kvart över sju och gick direkt till stallet, gjorde i ordning Frolle och red ut tillsammans med honom. Så himla mysigt ♥ 
 
När jag skrittade fram honom kändes han lite stel från igår, men det är förståeligt. 1 timme och en kvarts träning var det igår med nya övningar för hans lite svagare muskler så lite träningsvärk räknade jag med. Allt eftersom mjuknade han dock och sedan kändes han riktigt fräsch. Jag red på hacket och joggade honom i en låg, lång och rund form mest i galopp. Han fick frusta ut och röra sig genom hela kroppen :) 
 
Nu ska jag äta frukost, min mage vrålar efter mat haha. Man känner verkligen att man inte har samma energi och styrka när man inte har ätit något innan man går ut och rider! Men nu ska energin fyllas på så jag orkar med en hel dag på praktiken :) 
 
 

Pia Fälth-träning

Idag har jag som sagt haft Frolle med mig till skolan och tränat för Pia Fälth. Hon är själv en aktiv dressyrryttare, B-tränare och även Grand Prix-domare. Hon kändes väldigt seriös och bra som tränare. Hon var inte mesig men heller inte sträng utan hon var väldigt tydlig, positiv, engagerad och förklarade varför vi gjorde det vi gjorde. Det tyckte jag var väldigt bra och jag skulle absolut kunna tänka mig att träna för henne fler gånger. Jag känner att jag och Frolle fick ut mycket av träningen! 
 
Jag skrittade fram Frolle i ungefär en kvart, sedan kom Pia ner till manegen och vi presenterade oss lite kort för varandra. Pia tittade på lite i bakgrunden när vi red fram självständigt. Jag gjorde precis som jag brukar rida fram - mycket skritt- och travövergångar, galopp i lätt sits och ett friskt tempo och minska/öka volten. 
 
Sedan var det dags att börja träningen och vi travade på en volt och jobbade först med överångar. Tänket vi skulle ha under hela passet var att använda så små hjälper som möjligt, knappt synbara. Hon sa att jag skulle spänna magen mer innan jag bromsade med handen i övergången till skritt och att skritten sedan skulle vara lite kvickare för att bakbenen skulle börja trava före frambenen. Sedan jobbade vi med att tänja på traven och steglängden genom att först rida så korta och långsamma steg som möjligt (samla utan att bromsa, utan rida in i samlingen med så små hjälper som möjligt) och sedan långsamt öka tempot några växlar men i samma långsamma takt (fortfarande med så små hjälper som möjligt). Jag ville gärna hålla lite mycket i tyglarna när vi samlade så Pia var på mig att ta fram handen lite och mjukna vilket gjorde att Frolle blev väldigt fin, men han tyckte det var jobbigt när jag inte fanns där och höll upp honom. Vi gjorde likadant i galopp och där fick jag jobba mycket med rytmen och verkligen rida varje språng. Hon sa att jag skulle rida lite med tagen bakdel i samlingen vilket gjorde att han fick mycket bättre rytm. När jag dessutom petade på rumpan med spöet blev det snäppet bättre ändå och jag kände att han verkligen kom under sig med fjädrande bakben.
 
Därefter jobbade vi lite i skritten, bakdelsvändningar. Vi red på en fyrkant och vände 90 grader i hörnen. Pia noterade att jag böjde halsen för mycket och red i lite för stor skritt. Lite mindre ytterskänkel, mindre böjning och lite kvickare ben så blev dom väldigt bra. Vi måste helt enkelt träna mer på den samlade skritten - att behålla energi och få lite kvickare ben! 
 
Vi gjorde sedan några skänkelvikningar och hon tyckte att jag skulle lätta lite mer i handen och när jag gjorde det blev dom väldigt fina och han kunde tvära mycket mera. Att man själv inte märker att man bromsar upp för mycket.. Då är det tur man kan få hjälp från marken! Hur som helst jobbade vi vidare med öppnor och slutor på långsidorna, något innanför spåret. Där kommenterade hon faktiskt inte så mycket förutom att jag skulle placera om skänklarna lite och behålla energin från kortsidorna där vi längde traven. 
 
Den sista övningen var i galopp och den var väldigt nyttig för Frolle. På långsidorna red vi mellangalopp och i hörnen red vi 10-metersvolter där vi samlade upp galoppen och på kortsidan gjorde vi ett avbrott till skritt för att sedan fatta galopp igen. I början blev han lite lång och platt i ökningen, som han lätt blir. Men sedan kom han igång och kom under sig med bakbenen riktigt fint. 
 
Sedan avslutade vi med att varva ned i trav, lång och låg form. Denna träning var verkligen givande och jag är riktigt nöjd! Det var superroligt verkligen och jag har fått med mig några tips och övningar som jag absolut ska jobba med på hemmaplan. Frolle gick galant ♥
 
 
 
 

Mot Gävle

Godmorgon! Jag, mamma och Frolle är på E4an mot Gävle nu. Jag ska träna för Pia Fälth genom REAL som är dressyrryttare, B-tränare och Grand Prix-domare. Det ska bli väldigt roligt! Kameran är med så mamma ska filma lite :) 






Solar

Leon ligger och solar i eftermiddagssolen. Hur mysigt ser det inte ut att vara egentligen? Fina bebisen!






Dålig känsla idag

Usch, idag var det inte lätt att sitta på Frolles rygg. När jag satt upp och började vårat lösgörande pass kändes han allt annat än trevlig att rida. Han bet tag i bettet, fick ett hängande stöd och han var inte mjuk någonstans. Jag blev så sjukt irriterad och frustrerad, men jag försökte verkligen hålla dom känslorna inom mig. Jag visste någonstans att han faktiskt skulle bli bättre om en stund, även om det inte riktigt kändes så. Senare under passet släppte han till och blev ridbar igen med ett mycket mjukare och lättare stöd i handen, mjuk i sidorna och mer framåtdriv. Efter att jag ridit honom en stund i det, när han kändes fin, avslutade jag. Det kändes bäst så att inte nöta ännu mer när han ändå mjuknade. Men jag hade inte fortfarande den bästa magkänslan när jag hoppade av honom.
 
Aja, nu ska jag släppa det här passet och planera joggingen inför i morgon - för hur jag på bästa sätt ska kunna mjuka upp honom lite till. Helst skulle jag vilja rida ett pass på banan i morgon också, men det blir lite för mycket för honom tycker jag. Jogging i skogen blir det alltså :) 
 
 
 
 

Torsdag

I morse vaknade jag upp bredvid världens finaste kille, bättre start kan man inte få! Han sover vidare och jag går upp fem för att åka till skolan. Haha, så orättvist! 

Idag ska jag vara på Furuvik hela dagen. Vi ska sitta några tycken utplacerade vid varsitt djur som vi ska sitta och titta på i 3 timmar. Det låter väll frestande? ;) Haha, nej, men det kommer nog bli intressant och förhoppningsvis kommer vi upptäcka några speciella nischer för just det djuret. 

Ikväll ska Frolle lösgöras ordentligt från topp till tå. Jag joggade honom i skogen igår och då kändes han helt ok! Bättre kan han dock alltid bli, såklart :) 




Drömma kan man ju..

I distanskursen jag läser, Entreprenörskap och företagande, ska vi nu starta och avveckla ett fiktivt företag - alltså ett påhittat. Jag passar på att verkligen låta fantasin flöda och har precis gjort klart min hisspresentation av min verksamhet "Hägglunds Dressage Stable". Tänk om denna dröm en dag blir sann..? 
 
 

Bra start

Tisdag idag och jag började den på bästa möjliga vis - på hästryggen. Jag ställde klockan lite tidigare än vanligt för att hinna med att rida Leon.
 
Vi red på banan med fokus på att hitta hans "bästa" trav, som vi gjorde när jag red honom för Lena i söndags. Som jag berättade då är han lite för snabb i sina framben, så vi strävar efter att han ska kunna länga ut sina steg men i en lugn takt. Förstår ni? Jag tycker i alla fall att vi hittade den traven väldigt snabbt idag. Vi jobbade först med lite övergångar och då vill jag att han ska trava i ett lugnt tempo och vänta på mina hjälper, så då fokuserade jag inte så mycket på själva steglängden. Men när han blev stadigare i formen och hade ett mjukt och jämnt stöd travade jag med lite mer tryck. Helt ok trav tyckte jag, men efter några varv i galopp i båda varven så blev den betydligt mycket bättre. På långsidorna ökade jag och på kortsidorna samlade jag honom lite mer, för att öva på registret. Han lyssnar väldigt bra på halvhalterna måste jag säga! För att han skulle ta ut steget mer rätade jag upp mig lite i sadeln och försökte få honom mer framför mig. Sedan travade han väldigt fint! Då avslutade jag och skrittade av i hagen.
 
Leon var verkligen fin och rolig att rida idag, speciellt när han redan fått en bättre trav efter bara ett pass med det som fokus. Kul! Nu har jag precis fixat klart i stallet och ska alldeles strax åka in till praktiken. Lektion för Lena står på schemat idag med Frolle 13:45 :) 
 
 
 
 
 
 

Veckoplanering

Måndag: Skrittur // Vila
 
Tisdag: Lektion för Lena // Ridning på banan och i vinterhagen
 
Onsdag: Jogg i skogen // Vila
 
Torsdag: Lösgörande // Vila 
 
Fredag: Jogg i skogen // Vila
 
Lördag: Lösgörande // Visa för hand-träna
 
Söndag: Skritta // Ridning på banan och i vinterhagen
 
 

Just nu

Jag och Frolle är ute på en skrittur tillsammans. Det är galet hur mycket jag älskar den här ponnyn. Han gör mig så lycklig. Min bästis ♥ 
 
 
Haha, schnygg vi är... 
 

Söndag

Hej på er ♥ Jag har inte hunnit kika in här förrän nu. I morse när jag vaknade gick jag direkt och tog ut hästarna, käkade frukost och sedan gick jag tillbaka ut till stallet för att rida Frolle innan vi skulle åka till ridskolan med Leon. 
 
Frolle och jag red program idag, Lagtävlan för ponnyallsvenskan och LA:P1. Jag red på kandaret. Han kändes väldigt väldigt fin och jag är supernöjd. Han var så duktig! Inga märkbara missar utan allt flöt på superbra. Det var riktigt roligt :) 
 
Leon åkte vi som sagt in till ridskolan med idag. Vi hade bestämt tid med Lena som nu äntligen fått se honom hon också! Oftast har vi ju löshoppat när vi varit där med honom men idag red vi. Lena tyckte om honom och sa att han var jättefin med tre bra gångarter. Dock tyckte hon att han var lite springig med frambenen i början men efter att vi galopperat och jag la lite mer tryck i honom blev det mycket bättre. Jag har inte tänkt på det tidigare men nu kommer jag göra det i fortsättningen! Leon skötte sig utomordentligt bra måste jag säga. 
 
Vi har ganska precis kommit hem och nu ska jag äta middag innan jag ska jobba ett par timmar. Senare ikväll ska jag äntligen åka och träna på Friskis igen! Som jag längtat :) 
 
 

Frolle idag

Frolle var så fin idag! I början bet han sig fast lite på bettet men när vi kommit en bit in på passet släppte han till och blev otroligt fin i munnen och nacken. 
 
Vi red som sagt lösgörande arbete idag. Började med att skritta honom i en väldigt rund och låg form och sedan joggade jag fram honom innan vi jobbade med skrittövergångar. Sedan gjorde jag några övergångar till galopp och fortsatte med att öka/minska volten, jobba igenom sidorna och sedan skänkelvikningar. Skänkelvikningarna blir bättre och bättre nu igen, men det är en svårgihet hos Frolle. Faktiskt. Knepigt det där, men det beror nog på att det är jag som slarvat och liksom glömt bort att rida skänkelvikning när vi oftast inte tävlar några klasser som den rörelsen ingår i. Senaste halvåret har jag dock tagit tag i det på allvar och rider nästan alltid skänkelvikning någon gång under framridningen och väldigt mycket när vi jobbar lösgörande. Hur som helst.. Sedan travade jag på en volt, gick in på en mindre volt och red sluta. Fokuset låg på att verkligen få det yttre frambenet över det inre och på det viset gymnastiera honom. Efter något/några varv gick vi ut på en större volt igen och red mellantrav. I galoppen red jag också på en volt, red igenom volten och bytte varv så vi red i förvänd och sedan minskade volten igen och tänkte även här sluta. Ut ur det flyttade jag som i en öppna till det varv som var rätt (alltså inte förvänd) och red i mellangalopp. Av dessa två övningar blir han mycket elastiskare och rundare. Mellangångarterna höjs verkligen! Efter det avslutade jag honom. 
 
Han kändes riktigt riktigt bra och blev bara bättre ju längre in i passet vi kom. Dom sista övningarna är ganska krävande för honom också eftersom dom är helt nya så jag vill inte nöta för länge där. I morgon ska vi träna på Lagtävlansprogrammet för ponnyallsvenskan och LA:P1 :) 
 
 

Godmorgon!

Godmorgon! Första natten denna vecka som jag inte vaknat någon gång under natten. Jag brukar aldrig behöva gå på toaletten om nätterna men denna vecka har jag vaknat flera nätter i rad, exakt samma tid och behövt kliva upp. På helgerna brukar jag dessutom vakna fem då klockan ringer på vardagarna, men inte idag. Så skönt att ha sovit som en stock i nästan 10 timmar! 
 
Idag är planen att först plugga i någon timme och sedan sticka ut till hästarna. Jag måste verkligen få klart inlämningsuppgiften om longering, tömkörning och löshoppning som hade deadline i måndags, woops.. Sen måste jag förbereda diskussionsmaterial till nästa engelskalektion då vi ska ha en "bokcirkel" och kika lite på ett avelsarbete. Ganska intressanta uppgifter ändå så det ska nog gå bra :) 
 
Frolle ska gå lösgörande idag och träna program i morgon. Jag ändrar lite i planeringen som egentligen skulle vara uteritt idag och lösgörande imorgon. Men jag känner att detta är vad som behövs nu så det kör vi på helt enkelt! Leon ska öva på att visas för hand och jag kommer få ett ordentligt konditionspass, haha. 
 
Vad ska ni göra idag? 
 
 

Friday

Fredag och så skönt med helg! Ingen särskilt inplanerat, kan göra nästan vad jag vill och behöver inte stressa. Detta kan jag behöva. Sista lektionen idag hade jag ett prov som jag innan kände "Hej F!" men efteråt kändes det ganska bra ändå, jag svarade på allt. Godkänt borde jag i alla fall få. Haha så olikt mig att nöja mig med ett E alltså.. Fast egentligen, i slutändan betyder inte betygen så jäkla mycket ändå - erfarenheter väger trots allt tyngre. Hur som helst var det jätteskönt att avsluta med ett prov och sedan kunna gå på helg och slappna av! 
 
Väl hemma har jag varit ute i ösregnet och tömkört Frolle. Han var på tårna redan i stallet och när jag tömkörde ut honom så trippade han hela vägen till ridbanan och var himla känslig för min placering. Efter några varv i skritt slappnade han dock av och sedan började jag jobba honom. Vi jobbade nästan ingenting på volt denna gång, bara när jag blev trött och behövde andas lite granna. Annars fokuserade vi på övergångar, halter och öppnor. Det gick sååå bra! Övergångarna mellan skritt och trav var perfekta - avslappnad och rund form, han kom under sig korrekt med bakbenen och direkt igång. Han gjorde även halterna bra, till och med från galopp. I öppnorna jobbade vi gymnastiskt - tänjde på gränserna och stretchade ut ordentligt. Nej, gud så bra han gick idag!
 
Jag funderar på att tömköra Frolle imorgon också men jag vet inte riktigt ännu. Jag fick nämligen lite ont i benhinnorna idag och ska träna på att visa Leon för hand i morgon så det kanske blir lite mycket. Man får ju verkligen konditionsträning när man tömkör och det bästa är nog att man helt glömmer bort att det är jobbigt eftersom man är så fokuserad på hur hästen rör sig och tar ens hjälper. Brukar ni tömköra? :) 
 
 

Onsdag

Jag har inte hunnit säga hej ännu, så jag säger det nu.. Hej! Jag sitter ingrötad i fysiologin just nu och funderar över hur tusan jag ska lära mig svaren på trettiotre frågor, fem A4. Känner mest att jag vill ta bort allt, krypa ned i soffan och slå på en film och ta sommarlov idag istället för om fem veckor. Men egentligen, fem veckor är ju galet lite ändå. Fem veckor kvar av tvåan.. Efter sommarlovet startar sista gymnasieåret och förhoppningsvis också det lättaste. Hur ballt?! Jag lääääängtar. Så jag antar att de här trettiotre frågorna är värt det, eller? ;) 
 
Jag bytte ut Frolles uteritt till en skrittur istället. Han har gått så bra måndag och tisdag så jag tyckte att han förtjänade en chill dag idag. Det var nog skönt för honom att skritta bort all mjölksyra och träningsvärk som han eventuellt samlat på sig under dessa två dagar. Om inte annat så var det väldigt mysigt :) 
 
Leon red jag på banan och Erica var så snäll och fotade lite. Första delen har jag redan publicerat så skrolla ner lite så hittar ni bilder på oss där! Han kändes bra och tog inte in rumpan i vänstervarvet lika mycket som förut men det fanns fortfarande en tendens. Vi får fortsätta jobba med det! Galoppfattningarna tyckte jag var väldigt bra, men istället var han lite surig precis i fattningen och en stund innan han kommit igång. Jag kan tänka mig att det beror på att det är jobbigt för honom. Men det är inget konstigt, det ska ju vara lite jobbigt! Annars tar det inte. Roligt var det i alla fall. Hoppas vi får möjlighet att åka in till ridskolan med honom i helgen så Lena kan kika på honom, det skulle vara superkul :) 
 
 
Haha, en lite vrång Leon idag som inte ville få tyglarna över huvudet. Busen ♥

Hej!

Godkväll på er! Jag har inte hunnit kika in tidigare idag. Brukar kunna heja en snabbis på morgontåget men idag passade jag på att ta igen missad sömn. Ganska skönt det med! 
 
Idag hade vi som vanligt hästdag i skolan. Och det var nog första gången detta år som jag faktiskt tyckt det var roligt, alltså ridningen. Vi var bara fyra på plats idag och delades upp i två grupper, så vi fick göra mycket. Jag red en PRE-liknande häst som heter Descisivo. Han kan vara lite knepig i början, skyggar för det mesta och är otroligt seg. Som tur är är jag envis och var på honom hela tiden, visade vem som bestämde och att han kunde känna sig trygg under mig. Ridskolehästar är ju mästare på att smita undan så det behövs att det kommer någon som sätter ner foten ibland. Han blev otroligt fin faktiskt och jag hade nog kunnat rida i en timme till! Spärren släppte verkligen och han blev förvånansvärt trevlig att rida. Så ja, det var faktiskt roligt på Lervik idag :) 
 
Sedan har jag trimmat min egna lilla skatt, Frolleman. Jag red utan stigbyglar hela passet för att komma ned ordentligt i sadeln och jobba lite med att slappna av. Han kändes riktigt fin, lite spänd stundtals men jag försökte att få honom avslappnad och mjuk. Idag jobbade vi mest i galopp och i slutet blev han riktigt trött i bakkärran efter lite piruettänk på en liten volt. När jag travade honom sen kändes han riktigt fin så jag kom dit jag ville med dagens arbete! Jag hoppas han inte har allt för mycket träningsvärk imorgon, för då ska vi träna för Lena :) 
 
Nu ska jag ta tag i lite plugg. Har en uppgift som ska vara inne idag som jag inte ens börjat med, komplettering på prov på onsdag, prov på fredag och ännu en inlämningsuppgift. Har jag sagt att jag är sjukt trött på skolan nu...? Äh, får försöka tänka positivt - snart slut, snart sommarlov, sommarlov, sommarlov! 
 
 
En minst sagt oförglömlig dag - skolavslutningen i nian. Känslan att sluta grundskolan, ha betyg i handen och veta att man har ett nytt äventyr att se fram emot var nog ganska unik! Jag kan knappt bärga mig till studenten nästa år.. 

Veckoplanering

Måndag: Frolle lösgörande / Leon vila
 
Tisdag: Lektion för Lena / Vila
 
Onsdag: Uteritt / Övergångar, vägar och hagridning
 
Torsdag: Skritt / Vila
 
Fredag: Tömkörning / Vila
 
Lördag: Uteritt / Visa för hand  (ridskolan?)
 
Söndag: Lösgörande / Överångar, vägar och hagridning (ridskolan?)
 
 
 
 

Tävlingsplanering

Just nu har jag och Frolle ungefär en månad fylld med träning fram tills det är dags att tävla igen. Jag har varit mer noggrann med att välja ut tävlingar i år än tidigare då jag åkte lite hit och dit. Nu åker jag till tävlingar jag tycker ser roliga ut med bra och eller viktiga klasser. Såhär ser tävlingsplaneringen ut för maj och juni: 
 
24/5 Bollnäs Ridsällskap: Jag vet inte om jag ska åka hit ännu, deras proposition har inte kommit ut ÄN och den enda planerade klassen är FEI Inledande och den är jag inte så sugen att rida. Eftersom det är så pass nära så vill jag ändå passa på när det finns, men vi får helt enkelt se lite närmare :) 
 
29/5 Hudiksvalls Rid- och Ponnyklubb: En nationell hemmatävling vill man ju inte missa! Jag är anmäld till FEI Lag och FEI Mästerskap. Hoppas Lena kommer vilja hjälpa mig på framridningen, det skulle ju vara superbra. 
 
31/5 Högbo Ridklubb: Treårstest för Leon! Gud så roligt det ska bli och nu börjar det bli dags att lägga upp en daglig planering inför den dagen. Lovar att det kommer komma upp snart! 
 
7-8/6 Södra Umeå Ryttarförening: Norrlandsmästerskapen och två nationella klasser med Frolleman. Vi alla vet ju att duktiga My kommer vinna NM:et men vi kan fortfarande fightas om silver- och bronsmedaljen! En ny tävlingsplats för oss så det ska bli spännande att se hur det ser ut där. Kul med en tävling norrut också :) 
 
15/6 Njurunda Ryttarförening: Propositionen har inte kommit upp ännu men om det är några passande klasser tänkte vi åka dit, mest för att min syster Madde har flyttat upp dit nu så att hon kan komma och kolla. 
 
27-28-29/6 Gripens Ryttarförening: Årets roligaste meeting med cuper lokalt, regionalt och nationellt. I år ska jag delta i den regionala som går i Lagtävlansprogrammet och LA:P1 samt rida en nationell klass. Det ska bli otroligt kul att komma dit igen, för tredje året i rad! 
 
Som ni ser blir det ganska intensivt med tävlingar nu, men eventuellt kommer Bollnäs och Njurunda inte bli av om klasserna inte passar. Många roliga tävlingar i alla fall och det ser jag fram emot! 
 
 

Visa för hand och löslongering

Jag klev upp ganska tidigt i morse för att gå ut till stallet. Jag och Frolle var ute i skogen i ungefär en timme och red. Han fick även idag gå lång och låg, i ett friskt tempo och med mig för det mesta i lätt sits. Jag var så jäkla dålig när jag satt ned idag så det var lika bra att stå upp, haha. Vet inte vad som hände men jag kunde inte alls komma till ridning i nedsittning.. Frolle kändes fräsch i alla fall och han tyckte det var superkul att få galoppera på vägarna i skogen! I morgon ska han antingen bara skritta eller så blir det lösgörande jobb, vi får se hur jag lägger upp det. På tisdag är det i alla fall dags för lektion igen. 
 
Efter frukost tränade jag på att visa Leon för hand. Mamma var också med som medhjälpare och "domare". Att visa för hand är ett av momenten på treårstestet så det är ju också något vi såklart måste träna på. Jag tycker det gick väldigt bra! Men jag måste erkänna att det faktiskt är väldigt svårt att ställa upp honom korrekt, hålla reda på tyglarna och dessutom mig själv haha. Han följer mig bra i skritten och traven men här är det jag som måste träna på att springa märktes det. Jag har ju relativt bra kondition eftersom jag tränar rätt mycket, men att springa fort med så långa steg som jag måste är trixigt. Så nu kommer man kunna hitta mig nere på ridbanan springandes med toklånga steg och snabbt som tusan framöver.. Haha! Efter visa för hand-träningen släppte jag lös honom och "löslongerade" honom (haha, värsta NH-tjejen nu jag ju). Det tyckte han var roligt! Film finns på min instagram: pernillahagglund :) 
 
Nu ska jag fika lite med familjen och sen ska jag jobba igen. Ikväll ska jag åka till Friskis och gå på ett jympapass! :)
 
 

Lördag

Hejsan allihopa! Jag hoppas ni tyckte bilderna jag publicerade igår var fina. Själv gillar jag dom starkt! 
 
Alltså det ser så himla varmt ut ute men när man kliver ut genom dörren börjar det direkt bita lite i kinderna och man får vända och klä på sig mer. Nästan 10+ men det blåser satan.. Jag som vill kunna vara ute i shorts och kortärmat, som förra helgen! 
 
Aja, även om det är kallt ute kommer jag nog få upp värmen när jag ska trimma Frolle i alla fall. Direkt efter att jag har slängt i mig lite frukost tänker jag gå ut, plocka in Frolle och göra i ordning honom för ett pass på ridbanan. Han ska få gå lösgörande idag med fokus på traven. Jag kommer lägga in lite galopp precis i början för att få igång traven, men sedan kommer vi mest bara rida i trav. Som det kändes igår behöver han verkligen en genomkörare, han kändes stel som en pinne och hängig. Med andra ord en inte alls trevlig känsla. Så idag ska han få mjukas upp från topp till tå! Tänkte blanda in lite ryggningsträning också. 
 
Leon vilar idag. Han var superfin igår, även om han var väldigt pigg i början. Han ville så gärna gå framåt direkt när jag landat i sadeln att han sparkade bakut. Det berodde på att jag bromsade in honom när han ville det så han blev tjurig och visade det då med en spark. Sen var det ok igen! Skritten i början var ganska trippig och väldigt av och på, men efter att han fått trava några meter lugnade han sig och tog stöd på bettet. Som jag planerade gjorde jag inte så många skritt- och travövergångar utan gick ganska snabbt in på galoppövergångar. I höger varv svarar han lite segt på galopphjälpen och tar inte riktigt för sig efteråt, men det blir bättre och bättre. I vänster varv reagerar han däremot direkt på hjälpen och tar verkligen för sig! När man rider honom känns det som att man sitter på en tiger haha. 
 
Efter att jag ridit Frolle ska jag hoppa in i traktorn och jobba lite. Pappa frågade så snällt igår och jag älskar ju att köra traktor så det ska bli roligt! :) 
 
 
 
 

6 månader

Igår var det första maj, som ni säkert alla vet. Då var det exakt ett halvår sedan Leon kom hem till mig! Det känns verkligen inte som sex månader, det har gått galet fort. Tiden har bara sprungit iväg och jag känner mest, hur fasen har jag hunnit med att rida in honom på den korta tiden liksom? Men jag har gjort det och ibland måste jag faktiskt nypa mig själv i armen när jag rider honom för att inse att jag har gjort jobbet - det finns ingen annan att tacka eller skylla. 
 
Jag är otroligt glad över att mamma hittade honom på hästnet. Jag var ju inte alls ute efter någon mer häst i höstas, och framför allt inte en helt grön tvååring, men mamma visade mig honom och vi båda fastnade direkt. Vi åkte och kollade på honom och sedan bestämde vi oss för att vi ville ha honom. Det måste ha varit bland det bästa beslutet jag tagit för attans vad jag älskar den hästen. Stort tack till Sophia också som lät mig köpa honom! Det har verkligen betytt mycket för mig och jag har lärt mig så fruktansvärt mycket. 
 
Leon är en så underbar individ och jag har alltid roligt med honom. Han lär mig och jag lär honom. Jag har sagt det förr, säger det igen och det tåls absolut att säga fler gånger - han kommer bli något stort. Jag lovar er. Världens finaste bebis ♥ 
 
 

Fredag

Hej på er! Jag är hemma igen nu och har precis käkat frukost. Gud så skönt med klämdagar, eller hur? Finns inget härligare än lediga fredagar. Idag är det en väldigt hästig dag! Jag ska alldeles strax pallra mig ut till stallet och rida. Med Frolle blir det en uteritt och för Leon blir det jobb på banan och i vinterhagen.
 
 
Frolleman ska få gå lång och låg och stretcha ut kroppen, frusta och mjuka upp sig. Igår när jag och mamma tog in hästarna var han väldigt på hugget så jag förväntar mig en väldigt pigg och framåt ponny idag!
Leon har vilat sen i måndags så jag tror han kommer vara sprudlande lycklig idag när han förstår att jag ska rida honom. Han brukar bli så när han vilat en längre period än vanligt, som t.ex. efter hans vilomånader. Jag tror dock inte att jag ska behöva longera honom innan, men jag plockar med mig linan ifall att.
Han ska få fortsätta jobba med övergångar mellan skritt och trav samt trav och galopp. Han behöver befästa galoppfattningarna mer innan treårstestet och dessutom är det ju väldigt lösgörande för hästen att variera mellan tvåtaktig och tretaktig gångart. Två flugor i en smäll alltså! Jag tror jag ska börja jobba med det lite tidigare än vad jag gjort förut då Leon brukar bli ganska trött och mör snabbt i det jobbet. Och nu är ju det det viktigaste så då bör jag prioritera det tidigare. Låter som ett bra upplägg, eller hur? :) 
 
Lite senare ska jag följa med mamma till ridskolan. Hon ska hoppträna med Exet! Jag har inte följt med tidigare och sett men nu på denna lediga fredag har jag äntligen tid för det. Det ska bli väldigt roligt, men samtidigt ovant att åka till ridskolan för att kolla när någon annan rider - annars är det ju alltid jag som rider och de andra tittar på. 
 
Är ni också lediga och vad ska ni passa på att göra i så fall? 
 
 
Denna bild är på mig och Exet när jag jobbade med fem och en halvan förra sommaren! Han har ju varit en mycket framgångsrik hopponny tidigare med Annika, den lilla kusen :)

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|