Svar på kommentar

 
Ja, hur tusan hinner jag? Haha. Nu går ju jag i trean på gymnasiet och har ett ganska lugnt schema. På måndagar är jag borta 07:20-17:30, tisdagar/onsdagar 09:25-15:30 och torsdagar/fredagar 06:20-17:30. Mamma mockar åt mig i princip varje dag jag är i skolan så det är jag jättetacksam för, annars hade det varit jobbigare. 
 
Leon går ju väldigt korta pass - max 30 minuter, oftast 20 minuter. Dessutom rids han inte så ofta utan bara ca 3-4 dagar i veckan. Däremellan promeneras han och vilar helt. Det hade inte varit helt lika enkelt om jag hade haft en till häst i tävlingskondition, vilket också var anledningen till att jag köpte en unghäst. Frolle går ju ungefär 1 timme varje dag så om jag hade haft en till häst som skulle gå den mängden hade jag nog inte hunnit med. Men med Leon går det super! Jag kan byta dagar då jag rider honom beroende på hur jobbig dag jag haft eller om jag inte skulle hinna en dag. Då gör det ingenting att han vilar liksom. 
 
Sedan tror jag att det handlar mycket om planering och framför allt vilja. Jag älskar ju det jag gör och vill verkligen hinna - då ser jag till att det går. Jag ser till exempel inga problem med att gå upp före fyra en morgon för att hinna rida båda hästarna samma dag. Jag ser heller inga problem med att komma in nio på kvällen ibland. Dessutom tar jag ofta på mig att rida andras hästar (som Ericas eller Nicoles häst) och då handlar det mycket om planering. 
 
Hästarna är min prio 1. Dom kommer före i princip allt. Jag anpassar det andra, som inte är hästrelaterat, för att jag ska hinna med att rida. Det är så det funkar för mig och det tror jag på, om jag ska komma dit jag vill och nå dom målen jag har med hästarna. Ibland tar det såklart stopp för mig också, jag blir trött och omotiverad och känner att jag inte räcker till. Då får det vara så några dagar och sedan är jag oftast back on track igen. Jag skulle nog aldrig orka om jag inte hade så underbara människor runt omkring mig som familjen, Fredrik och mina vänner. Dom tror på mig och det är min drivkraft! Ni kan ju fråga Fredrik hur trött jag är på helgerna, haha. När jag var hos honom förra helgen somnade jag före nio på en fredagskväll, så då förstår ni att det är ganska slitsamt - men det går. 
 
Jag hoppas det var ett bra svar på din fråga, Malin! :) 
 
 

En bra tävlingsdag

Jag är jättenöjd med min och Frolles insats på tävlingen idag. Vi kämpade på och jag hade en jättebra känsla i både FEI Inledande och LA:P1. Han kändes mjuk, energisk och positiv - vilket jag inte känt hos honom på jättelänge. Så det var verkligen skönt att det gick bra idag! Tyvärr tyckte inte domarna detsamma som mig idag. Procenten var inte alls bra, så jag ska studera filmerna nu och granska protokollen samtidigt för att försöka se det domarna ser - och som jag tydligen inte känner. Dock var domarna ganska hårda idag, det var ju ändå andra elitomgången så då ska det vara högre krav naturligtvis. 
 
Jag fick 59,3% i FEI Inledande och 63,2% i LA:P1. Jag var reserv i laget denna omgång så jag fick heja på från läktaren, och det gick ju bra det med. HRPK vann! Så nu har vi en chans att komma till Lag SM - allt hänger på sista omgången som går i Högbo. Det står mellan oss och Segersta SR, vi har varsin andraplacering och vinst i bagaget. Det kommer bli otroligt spännande! 
 
Nu ska vi trimma program och detaljer för att kunna prestera så bra som möjligt i Högbo, även om FEI Inledande inte är ett särskilt smickrande program för Frolle. Långa diagonaler är inte hans grej, men vi ska göra det bästa utav det och träna, träna, träna! :) 
 
 

Hoppelihopp

Idag har jag och Leon som planerat jobbat över bommar. Han gick förvånansvärt bra över cavalettin men förstod sig inte riktigt på hur han skulle hoppa över kryssen. Som man kan se på bilderna lägger han öronen bakåt och det beror på att det är jobbigt för honom. Jag tror han fortfarande behöver bli starkare i galoppen och få mer bjudning där, då kommer det nog även bli bättre språng (om man ens kan kalla 40cm ett hinder, haha). Han ville gärna bara ta ett travsteg över och det var ju inte riktigt det jag ville, men han tog sig i alla fall över och det är det viktigaste. Detaljerna är väldigt oviktiga nu! Så länge det är roligt och han gör det jag ber om är jag nöjd med lille Leon. 
 
Här kommer bilderna från idag! :) 
 
 

Godmorgon!

Godmorgon alla ni! Lördag och sovmorgon, underbart. Jag kom hem ganska sent igår kväll efter att jag och två kompisar haft en riktigt mysig kväll med massor av tjejsnack, fruktsallad och chips med dipp. En kväll helt i min smak! Det är konstigt att vi inte är med varandra oftare eftersom vi bor grannar alla tre, men det blir oftast inte mer än att vi åker till Friskis och jympar tillsammans haha. Det är ändå härligt att ha vänner som man inte är med så ofta, men ändå vet alltid finns där. :) 
 
Igår kväll blev det världens oväder. Det stormade som sjutton och mitt i allt öste regnet ner också. Hästarna gnäggade som tokar så jag tog in dom då - annars hade dom nog blåst bort. Idag är regnet borta men det blåser fortfarande väldigt mycket. Men det gör inte mig något, jag kör på som vanligt! Jag och Frolle ska rida ut och jobba lösgörande längs med vägarna. Han skrittade ju bara igår på tömkörningen så jag kan gott och väl jobba lite mer idag och se till så han är ordentligt lösgjord inför imorgon
 
Leon ska få testa på något nytt idag. Vi ska trava över bommar och eventuellt hoppa över något litet kryss! Det ska bli intressant och spännande, men framför allt roligt. Erica ska vara med och fotografera samt filma någon snutt så det kommer komma upp här senare. Kul va?! 
 
Sedan blir det det vanliga "dagen-före-tävling-fixet". Jag ska putsa allt läder, packa allt som ska med, duscha Frolle, göra fint i transporten och såklart ladda upp. Jag ser verkligen fram emot morgondagen! :) 
 
Displaying image1.jpegDisplaying image2.jpegDisplaying image4.jpeg
 
Några bilder från igår på Jennie och Erica! Förresten - blogg.se appen krånglar för mig och jag kan inte få upp några bilder, så därför är "direktuppdateringen" inte särskilt bra tyvärr. 
 
 
 

Tömkörning för Anders Eriksson

Idag har vi fått besök av ingen mindre än Anders Eriksson på skolan. Han är Sveriges proffs på tömkörning. Han har tidigare varit kusk i det svenska landslaget, hovslagare och han har även jobbat en längre tid på hovstallet. Jag missade tyvärr första delen av förmiddagspasset då mitt tåg var ersatt med buss vilket ledde till att jag missade bussen som skulle ta mig ut till Högbo, så jag kom för sent. 
 
Andra delen av fm-passet tömkörde han en av ridskolehästarna, visade lite olika övningar och hur man helt enkelt ska tänka när man tömkör. Han pratade mycket om exteriören på hästen och förklarade hur olika saker som märktes av i ridningen kunde kopplas ihop med hur hästen är byggd, och det är ju ganska vettigt. Efter lunch skulle vi tömköra med Anders som instruktör. Mamma kom dit med Frolle så jag tömkörde honom! Jag tömkör ju honom ganska mycket hemma så då tänkte jag att det kunde vara roligt och nyttigt att ta med honom. Och det hade jag alldeles rätt i, för tusan vad mycket jag fick ut av det! För det första tyckte han att jag inte skulle tömköra med den kopplingen jag gör nu (som han kallade "gramankoppling") då den låste hästens hals vilket i sin tur leder till att bakbenen inte kan aktiveras. Det förstod jag helt och hållet, och när jag tänkte efter stämde det ganska bra med hur jag upplevt Frolle under tiden jag tömkört. Men jag trodde ju liksom att det var så man skulle göra, så det var väll inte så konstigt. Jag ska istället leka med enkla kopplingar, som att t.ex. ha båda tömmarna lösa (alternativt den inre löpande genom den översta rignen) när jag jobbar med slutor och bakdelsvändnignar (som jag verkligen fick upp ögonen för under passet för Anders). Sen visade han mig massor av fler kopplingar som man kan variera mellan - det beror på dagsformen och ändamålet. Även om vi bara tömkörde i skritt idag så fick jag verkligen Frolle mellan hjälperna, eftergiven och energisk. Det var superroligt och nu känner jag mig verkligen peppad på att tömköra mer! 
 
Jag tycker verkligen att ni ska passa på att åka på en clinic med Anders om han skulle vara i närheten eller kanske försöka få honom till eran klubb. Han hade båda fötterna på jorden och förstod sig på hästarna riktigt bra! Han var grym, med andra ord. :) 
 
 
Här kan ni se kopplingen jag använt mig av, men som man alltså INTE ska använda. Dock har det inte direkt gjort någon skada på Frolle, men det är helt enkelt inte att föredra. No more gramankoppling! 
 
 

Dreglar

Jag har börjat titta på saker jag vill ha inför min födelsedag och julafton nu - även om det är sisådär 3 månader kvar. Haha, jag är så ivrig.. Dock är det några saker som ligger på ganska höga priser, så det är verkligen drömönskningar! Här nedan kan ni se vad jag dreglar över just nu i alla fall :)
 
 
Högst upp på listan står lackade dressyrstövlar från De Niro. De är verkligen dösnygga! Sedan har vi en boxgardin med egen brodering från horsewear, sadelskåp från Hööks (eller begagnat, det går lika bra!), Nike Air Force 1 low skor, väska från Michael Kors (eller en liknande från t.ex. H&M), egendesignat pannband från Wist Design och ljusa lakan för dubbelsäng. Det är mina wanties just nu! 

Underbara hästar

Åå vad Frolle och Leon var duktiga idag, båda två! Jag gick upp vid fem i morse, gick ut och gav alla hästarna frukost och gick sen in och åt min frukost. Sedan var det det dags att gå ut igen, i flera minusgrader, och rida Frolle och Leon. 
 
Jag red först Frolle. Vi jobbade ute på vägarna idag. Jag tog med mig övningarna som vi jobbade med för Lena igår och jobbade med dom även idag. Dock går det inte att rida dom fullt ut när man håller till på en väg som inte är riktigt lika bred som en ridbana, men man får göra det bästa utav saken och leka lite! I början blev han lite spänd - vilket han måste få bli, det är ganska krävande utav honom att göra det jag ber om i dessa övningar då han hela tiden måste vara eftergiven och med mig. Det är svårt om han svävar bland molnen. Men han kände igen jobbet ganska snabbt och efter mycket lugnande prat, beröm och sockerbitar gick det riktigt bra. Sista galoppslutorna/skänkelvikningarna var han så mjuk. Duktig Frollebolle! Nu väntar två dagars tömkörning för honom. 
 
Leon var nästa ut och han red jag först en stund på åkern, på en stor fyrkant. Det är viktigt att han hela tiden är rak och det gör man bäst om man rider raka vägar. I början var Leon väldigt pigg och lite borta, om man säger så. Han gick ostadigt i formen och pinnade på i skritten, blev rädd för lite olika saker (bland annat sin egen skugga..) och ville gärna sticka iväg på busigheter. Han är nästan alltid så i början på ridpassen och jag tror (och hoppas) att det beror på att han tycker det är roligt! Efter några trav- och skrittövergångar landade han lite och mjuknade till, välvde ryggen och kom ner i en stadig form. Jäklans vad fin han var då! Jag fick hejda mig från att rida för länge, haha. Sedan tog vi galopp och han såg inte alls surig ut. Han ville snarare framåt och galoppera på lite, och det stoppade jag honom inte ifrån. När vi galopperat i båda varven travade jag av och sedan skrittade vi ut på vägen - första gången ensamma. Det gick hur bra som helst och jag tror han förstod att han varit duktig sen när vi stod i stallet, för han såg vääääldigt nöjd och mallig ut! Haha, gullisen. :) 
 
En väldigt bra hästbit idag med andra ord! Och dagens highlight var definitivt min och Leons skrittrunda genom byn. Så härligt! 
 
 Bildbevis.. :)

Full fart tisdag

Godkväll! Jag har precis klivit innanför dörren och tagit en dusch. Mina händer och lår var iskalla. Kylan har ju kommit nu och just nu står termometern på 5-. Brrr! Frolle fick inviga pyjamasen förra natten och hade täcke på sig ute också. Han är ju klippt så därför har han täcke, men inte Leon och Exet. 
 
Jag gick upp innan skolan i morse och red Leon. Vi red på ridbanan idag, tränade på att följa staketet och att rakrikta. Han är inne i en period nu då han drar till höger och har svårt för att ställa/böja i högersidan. Jag kontaktade Cecilia Sterner (som jag brukar bolla med när det gäller Leon) och fick några tips. På lördag ska mamma filma när jag rider honom så att det ska bli lättare för henne att se vad jag ska jobba med! Hon bor ju i Skåne så det är lite långt för henne att komma hit och hjälpa till - då är facebook perfekt. Han skötte sig i alla fall finfint! Det märktes inte av lika mycket när vi red efter fyrkantsspåret men han viker sig gärna i vänstersidan och tar in vänster bakben. För att försöka jobba bort det tänker jag öppna - men bara tanken och utan samling. Galoppen var han jätteduktig i. Jag märkte att han tog för sig mer om jag sjönk ner i sadeln istället för att stå upp så det ska jag fortsätta göra men ändå variera med att ställa mig upp så han inte tycker det är obehagligt. 
 
Sedan åkte jag till skolan, hade en lektion och åkte hem igen. Nästan dirket när jag kom hem gick jag ut i stallet och gjorde i ordning Frolle för att åka in till ridskolan. Idag stod det lektion för Lena W på schemat! Och det gick riktigt bra. Hon gav mig så himla bra feedback, nyttiga tips och övningar. När Frolle känns som han känts nu det senaste ska jag inte bara låta honom lunka på i samma form och tempo utan leka lite och jobba igång honom. Det som funkade idag var att rida skänkelvikningar och slutor i trav/galopp med avbrott till skritt och rida bakdelsvändningar. Något vi också gjorde var att rida på en liten volt runt Lena när hon petade med en långpisk på rumpan för att sedan gå ut på större volt och sedan gå över till förvänd. Det var jätteroligt och jag tror det blev lite som en nystart för både mig och Frolle! Vi behövde den här hjälpen idag. 
 
Två duktigas hästar idag, med andra ord. I morgon ska jag rida båda två innan skolan! Leon ska ridas på åkern och Frolle ska jag jobba i skogen. Det ser jag fram emot. :) 
 
 

Veckoplanering

Måndag: Lösgörande på åkern med Frolle // Promenad med Leon
 
Tisdag: Lektion för Lena W med Frolle // Rider Leon på ridbanan
 
Onsdag: Lösgörande jogg i skogen med Frolle // Rider Leon på åkern
 
Torsdag: Tömkörning med Frolle på åkern // Leon vilar
 
Fredag: Frolle följer med till skolan och blir tömkörd inför instruktör // Promenad med Leon
 
Lördag: Skrittar eller promenerar Frolle i skogen // Rider Leon på åkern, mamma filmar
 
Söndag: Tävling med Frolle i Hudik - FEI Inledande och LA:P1 // Leon vilar // Rider eventuellt Buttler
 
 

Hej, igen!

Jag har inte uppdaterat någon av mina sociala medier under helgen som jag tillbringat hos Fredrik i Stockholm, och det har varit SÅ skönt! Det känns som att jag blivit pumpad med massor av ny energi. Jag kände mig verkligen peppad på att rida idag igen. Jag tror jag behövde ett litet break från stallet faktiskt. Det har ju inte gått så jättebra för mig och Frolle det senaste så jag behövde liksom komma bort och sakna det lite. Det gick inte superbra på vårat pass idag heller, men jag hade ett helt annat tänk och löste det på ett positivt och roligt sätt istället för att bli irriterad och arg. Jag tror Frolle kände av det för att han kändes inte alls lika tillbaka och motsträvig. Jag hoppas vi kan bygga vidare på det imorgon när vi ska träna för Lena W. Nicole har ju hållt igång honom under dagarna jag var hos Fredrik och det ska hon förstås ha ett stort tack för! Annars hade jag inte kunnat åka. :) 
 
Jag och Fredrik har bara tagit det lugnt hela helgen och myst hemma hos honom. Ätit naturgodis (såklart!) och kollat på film, ätit på världens bästa Ruccola och bara umgåtts. Vi var i ett naturreservat i lördags och promenerade med två av Fredriks kompisar och kikade efter får. Man får gå in i deras hage så det är ju supermysigt - men tyvärr var inte fåren där. Sedan var vi och kollade i lite klädaffärer i Barkarby men vi hittade inget intressant. Billigt och bra! :) 
 
 
 

Mot Stockholm...

..och världens bästa kille! 

Jag sitter på första tåget nu och väntar på avfärd. Jag har köpt med mig lite fika och har tänkt passa på att sova ikapp timmarna jag missade inatt. Det har känts i kroppen att jag var uppe tidigt! 

Vi har varit i Högbo idag, lika igår, och idag jobbade vi först med en uppgift på fm och efter lunch red vi ett dressyrpass på utebanan. Det var roligt! 

Frolle kändes helt ok i morse förresten. Det var bäcksvart ute så jag såg ingenting! Det resulterade i en väldigt dålig balans hos mig. Jag skumpade nästan av när jag skulle fatta galopp, haha. Lite ovant i mörkret eftersom det här var första gången den här terminen. Han känns lite fräschare nu och jag ska verkligen ha det här i bakhuvudet - jag vet ju egentligen att Frolle behöver mycket variation för att hålla humöret och motivationen. Skärpning Pernilla!

Utvärdering Segersta Equestrian

Parkering: Något vi var medveten om innan vi åkte var att det var dåligt med parkeringplatser. Förra året när vi var där fick vi parkera i en ojämn hästhage. Men nu fick alla transporter plats uppe på stallplanen. Vi som var uppstallade hade våra vid boxarna på baksidan av allting. Det var jätteskönt att ha transporten så nära uppstallningen, eftersom bl.a. höet är i den. På vissa tävlingsplatser måste man åka mellan för att komma till transporten/boxen så det tycker jag var bra. 
 
Uppstallning: Frolle fick stå i en grön utebox. Han fick väääldigt mycket spån, men det är ju bara bra! Dock var det lite hö kvar i boxen och en krubba med foderrester. Annars var det en väldigt stor och luftig box - men ingen kontakt med dom andra hästarna. Frolle trivdes bra i alla fall! Tyvärr var det bajs och ganska mycket hö kvar i två av mina lagkamraters boxar, så det var ju inte särskilt trevligt för dom. Uppstallningsplatsen låg bakom ridhuset så det var liksom avskiljt från själva tävlingen. Det tycker jag var bra så att hästarna kunde få lugn och ro. 
 
Boende: Superfina hotelliknande rum! Jag och mamma delade på ett rum uppe i loungen. Jätteskön säng, bäddat och fint. Vi hade tillgång till gym och kunde ta vad vi ville från kylskåpet (alltså ingick frukost). Det kändes lyxigt! Dock bodde vi ovanpå stallet så det bullrade som tusan så fort hästarna rörde på sig, även om det var ganska mysigt. Annars är vi jättenöjda med boendet! 
 
Cafeteria: Den får tyvärr tummen ner från mig. Den var inte bemannad utan man fick ta själv och lägga pengarna i en låda. Vi skulle ha dagens lunch så den fick vi plocka upp själva från kassarna, värma i mikron och skära bröd. Det tyckte inte jag var särskilt bra.
 
Framridning: Stor och fin utebana med bra underlag. Överdomaren var väldigt professionell och stoppade varje ekipage innan man fick gå in på framridningen för att checka spö, nosgrimma och bett samt kolla igenom hästen. Det är väldigt sällan man ens ser överdomaren på vissa tävlingar så jag tycker det var jättebra att denna tog sitt ansvar! Längs med staketet på banan var det högtalare så man hade även musik utomhus och hörde bra vad speakern sa. 
 
Tävlingsbana: Bra underlag och ett mycket ljus ridhus. Dock sken solen in genom fönstren så det blev solkatter. Dom hade man ju kunnat täcka för, men som tur var brydde inte Frolle sig särskilt mycket om dom. Lagom musiknivå och fina domarbord. Inte allt för utsmyckade men ändå dekorativa! Segersta om någon är ju urgrymma på att hålla det snyggt och prydligt, så det får dom ett stort plus för i allmänhet. 
 
 
Tycker ni att jag ska fortsätta utvärdera olika tävlingsplatser? :)
 

Veckoplanering

Måndag: Skrittrunda med Frolle // Ridning på åkern med Leon
 
Tisdag: Lektion för Lena med Frolle // Ridning på åkern med Leon
 
Onsdag: Uteritt med Frolle // Promenad med Leon
 
Torsdag: Uteritt med Frolle // Ridning på åkern med Leon
 
Fredag: Uteritt med Frolle // Leon vilar
 
Lördag: Nicoler rider ut med Frolle // Leon vilar
 
Söndag: Nicole rider ut med Frolle // Leon vilar
 
Som ni ser så är det bara uteritter som gäller för Frolle nu resten av veckan. Det beror på att han inte alls kändes särskilt motiverad igår på lektionen för Lena. Jag måste backa av och sänka kraven på honom. Han har gått väldigt mycket på banan nu det senaste med högre krav så jag tror han behöver en "nystart" i skogen helt enkelt. Få lite motivation, bli uppmuntrad och även han få en mer naturlig bjudning. Det upplägget tror jag låter bra för honom nu!
 
 

Leon dom senaste dagarna

Den här veckan har jag lagt fokus på ridningen med Leon. Han har som jag berättat inte blivit riden på två veckor eftersom att han inte kunnat haft sadeln på grund av såren. Så det känns liksom som att vi missat en del. Men självklart är det ingenting vi ska stressa med, han har ju all tid i världen och hela framtiden framför sina fötter! 
 
I måndags och igår, tisdag, har jag ridit Leon på en stor åker. Detta för att förbereda honom för att så småningom rida ut och även för att han ska få en naturlig bjudning och påskjut. Inom fyra väggar (staket) blir det lätt tråkigt och inte heller någon variation i lutning och underlag så banan kommer han inte jobba så jättemycket på nu. Det är mer stärkande för honom i naturen helt enkelt. 
 
Hur som helst så har Leon skött sig otroligt bra. I måndags var han väldigt pigg och på tårna i skritten. Han landade lite när vi travade men ville helst inte sakta av. Den naturliga bjudningen fanns verkligen kan man säga! I galoppen var han även då väldigt tveksam och tjurade liksom när jag gjorde galopphjälpen. Då provade jag att fatta galopp längst ner på åkern för att han då kan komma igång och galoppera en bit. Det hjälpte faktiskt lite, och när han galopperat en bit utan att tjura så berömde jag och saktade av. Idag gjorde jag ungefär samma sak fast började med galoppen tidigare. Han kom över i galopp av sig själv och då lät jag honom rulla på. Spetsade öron och energi! Då blev jag varm i ryttarhjärtat. Han har ju en väldigt stor "tigergalopp" så det är inte alls konstigt om han tycker det är jobbigt och inte klarar av längre sträckor, men det kommer ju! Jag kunde bryta av och fatta ny galopp massor med gånger, utan att han tjurade ihop. Det kändes jättebra! Då avslutade jag - han var ju hur duktig som helst. 
 
Så så har de senaste dagarna gått. Idag promenerade jag som sagt med honom och i morgon ska han bli riden igen - på åkern såklart. Fredag, lördag och söndag ska han vila då jag åker till Fredrik direkt efter skolan på fredag. Frolle kommer däremot inte vila. Nicole har nämligen fått äran att aktivera honom lördag och söndag, på fredag gör jag det själv innan skolan. Hon rider så himla mjukt och fint så hon vågar jag absolut låta rida Frolle! Det är ju inte så många som fått rida Frolle, hehe. Vi dressyrryttare är ju ofta så ;) 
 
 

Onsdagsmorgon

Såhär spenderade jag min onsdagsmorgon! Ställde klockan på sju och tog sen med mig Leon på en promenad i morgonsolen. Det var verkligen superfint ute och sådär krispig luft! Leon var lugn och fin. Jag ska skriva ett separat inlägg senare om hur det har gått att rida honom så fort jag har tid, likaså ska jag skriva om tävlingen och publicera fler bilder från Segersta. Håll ut!

Godmorgon!

Godmorgon allihopa! Idag är det tisdag. Jag började dagen med sovmorgon till åtta! Annars går jag upp fem på morgonen så tisdagar och onsdagar är numera mina favvodagar. 

Jag sitter på en ersättningsbuss nu och är på väg till skolan. Alla dessa banarbeten tar kål på mig, det är himla jobbigt! Hur som helst så har jag bara en lektion och sen bär det hemåt igen. I eftermiddag ska jag rida Leon på åkern igen och därefter ska jag och mamma åka in till ridskolan med Frolle för lektion. Det ska bli roligt! :) 

Nu ska jag plugga lite. Vi hörs senare! 
Bilder "backstage"

Här kommer första lasset med bilder från helgens tävling. Det är världens bästa mamma (och groom) som fotat allihopa! Hoppas ni gillar dom. :) 
 
 
Tittut! :) 
 
 
Frolles fina tävlingsgrimma med bling!
 
 
Lagkamraten Amanda.
 
 
Mirande, Järnman och Amanda på väg mot framridningen.
 
 
Miranda och Amandas mamma Nettan som även var lagomgångens lagledare! 
 
 
Borstning och putsning innan det är dags att sitta upp. :)
 

Leon igår

Jag fann ingen tid att uppdatera ordentligt igår, jag hade fullt upp med att klippa Frolle, putsa läder och packa inför avresan till Segersta. Däremellan hann jag dock rida Leon en stund på ridbanan! Jag har ju inte ridit honom på ungefär 2 veckor eftersom att en annan häst huggit honom över ryggen precis där sadeln ska ligga an. Det kändes bäst att låta honom vila från sadel så att såren och eventuella ömheter på ryggen skulle läka bort, för att undvika att han skulle känna obehag vid sadling och ridning. Han har förstås tömkörts och promenerats istället! 
 
Leon var hur som helst väldigt duktig i skritten och traven. Han har hittat ett mer naturligt sug på bettet i och med att han blivit mycket tömkörd så han är väldigt behaglig att rida! Vi gjorde några övergångar och volter. Mest fokus låg på att följa staketet. Det är han lite mindre bra på i höger varv. I galoppen var han väldigt tveksam - som han var i våras när jag red in honom. Jag tror han bara tycker det är jobbigt och att han tappar balansen lite och att det blir bättre när vi kan galoppera ut. Då får han mer naturlig bjudning! Vi gjorde i alla fall några galoppfattningar för att sedan sakta av igen men med mycket beröm. Han gjorde ju ändå det jag bad om och det är det viktigaste. Sen hur bra han gör det är mindre viktigt nu när han är så ung. 
 
I morgon ska jag rida honom igen men då ska vi flytta ridpasset till en åker! Det ska bli roligt! :) 
 
 

Studiebesök

Godmorgon! Jag sitter på bussen med resten av naturbrukstreorna nu med en chai latte i högsta hugg. Vi ska åka på studiebesök idag för kursen Djuren i naturbruket. Vi ska först till Mälarkliniken och sedan till Stabby gård. Det ska bli roligt och skönt med något som bryter av från dom vanliga skoldagarna! 
Torsdag

Hej! Vilken dag det varit idag... Jag och klassen har varit på Hofors Ridsällskap och hoppat i terrängen för Anki Andersén (mamma och tränare till Frida Andersén som tagit lagsilver i EM med hästen Herta). Det tog mig över 3 timmar att komma till ridklubben, men det var det värt! 
 
Jag red en skäck som hette Kiara. Hon har tillsammans med Frida hoppat 150cm barbacka om jag minns rätt och deltog även på Lag SM tidigare i år. Hon var en tuff dam - hon visste precis vad hon gjorde och hade fossingarna. Jag behövde i princip bara åka med, styra och njuta! Full fart över fälten och över stockar, banker, vattengrav och däck. Det var fruktansvärt roligt! Vad vet jag, ni kanske hittar mig och Frolle på terrängen inom en snar framtid..? ;) 
 
Om ni inte provat på att hoppa terräng tycker jag verkligen att ni ska göra det. Det är en bra metod att bygga upp både sitt eget och hästens självförtroende (och kondition!). Jag vill göra det igen i alla fall, garanterat! 
 
 
Genomgång med Anki i mitten! 

Duktig Frolle

Frolle har känts väldigt fräsch och fin både idag och igår när jag ridit honom. Det är kanonbra eftersom det är tävling på söndag med honom! Vi ska till Segersta Equestrian och rida första lagomgången i elitserien zon nord. Jag trodde först att jag var reserv denna omgång men igår på lektionen sa Lena till mig att jag skulle rida lagklassen. Då blev jag såklart jätteglad! Men då betyder det att vi nog kommer vara reserv någon av dom andra omgångarna, eftersom vi är så pass många i år som tillräckligt duktiga för att rida elitserien.
 
Men hur som helst... Igår red jag som sagt lektion för Lena E på ridskolan! Jag red fram honom på islandshästbanan i ca 25 minuter innan lektionen började eftersom vi ofta brukar köra igång direkt (jag rider inte ensam på tisdagar utan rider i en ridskolegrupp med 5-7 andra ekipage och då är det ofta tajt om tid). Fokuset igår kan man säga låg på slutor och bakdelsvändningar! Jag måste tänka på att leda över bogarna i dom rörelserna så att han verkligen kommer över inner framben med ytter framben. Dock har han redan gjort jätteframsteg i främst slutorna - bara den senaste veckan! Jag fick några superbra övningar av Lena W som jag jobbat mycket med på Frolle och dom har uppenbarligen gett resultat. I slutet gjorde vi enkla byten som i LA:P1, fast utan fattningen till ny galopp. Det är jättebra att tänka så på Frolle som lätt blir lite ojämn och stretig i övergången och i skritten då han vet att han snart ska fatta galopp igen. När man inte fattar ny galopp kan man vänta ut skritten och rida den ordentligt för att sedan fatta ny galopp när den är bra. Jag fick också ett bra tips av Lena att ha händerna stilla och lägga ner dom lite i övergången. Det gjorde att den blev mycket mjukare och Frolle stretade nästan ingenting alls när jag gjorde så! 
 
Superduktig Frolle igår alltså och idag joggade jag honom i ca 40 minuter på hans favoritväg - en gräsväg mellan stora åkrar. Jag red honom på hacket och i en väldigt låg och rund form för att stretcha ut överlinjen. Han kändes energisk och harmonisk! 
 
 

Ny design!

Nu har den nya designen kommit upp, som ni förhoppningsvis lagt märke till! Jag är såklart jättenyfiken på vad ni tycker om den, så lämna gärna en kommentar här nere med er åsikt. Bloggen ska ju vara fin att komma in på för er så det är era åsikter som räknas. 
 
 

Bomarbetet igår

Igår introducerade jag cavalettibommar för Leon! Han har inte gått över sådana tidigare, utan bara över enstaka bommar och hinder när han blivit löshoppad. Men som vanligt förstår Leon snabbt vad det handlar om och gör det som om han aldrig gjort annat, min duktiga treåring. 
 
Jag började med att tömköra honom vanligt på volt i skritt och trav, checka av gas och broms - att han lyssnar på mina rösthjälper. Det funkade bra och han fick ett himla fint sug på bettet, nosen framme och en ändamålsenlig form. I början när vi styrde på bommarna kom han lite i obalans och saktade av till skritt. Då fick han helt enkelt skritta över ett par gånger för att sedan försöka igen i trav. Det blev några felsteg och misstag ett par gånger, men sedan travade han så fint över med bibehållen rytm och tempo. Jag tror han tyckte det var roligt, han såg tillfreds ut och blev inte nervös. Han var jätteduktig! 
 
 

Frolle igår

Igår red jag och Frolle ut. Jag testade att trä på honom en gummisnodd (alt. halsförlängare) för att han skulle slappna av i formen av sig själv liksom, så jag kunde fokusera på att hålla ett jämnt stöd och på min handställning. Ibland vill jag gärna göra för mycket med handen så jag tror det kan vara bra för både mig och Frolle att då och då rida ett pass med gummisnodden. Han gick riktigt bra i alla fall. Han var mjuk och hade ett fint påskjut - det jag ville få ut av passet. 

Jag måste bara berätta att vi hamnade bakom en mycket alkoholpåverkad kvinna som skrek ut en massa svordomar, bar på en systemkasse och stannade varje bil och frågade om skjuts. Jag red förbi henne när hon stannade en bil och tur var väll det, annars hade hon väll försökt hoppa upp på Frolle. ;) När jag kommit en bit bort fiskade jag upp telefonen och tipsade polisen i alla fall. Hon var ju liksom mitt ute i skogen och det var ändå rätt sent på kvällen, så det skulle inte alls ta lång tid innan mörkret skulle komma. Då hade hon ju kunnat tappa bort sig eller bli påkörd! Dock vet jag inte om dom plockade upp henne eller inte. Hoppas det i alla fall, för hennes egen skull. :) 

Idag ska vi till ridskolan och rida lektion, och då ska vi väll i alla fall slippa träffa på någon alkoholpåverkad, haha. 
Österns Pärla

Idag lunchar vi i klassen på Österns Pärla. Så himla god buffé! Vet inte hur länge jag suktat efter sushi. 
Uppfräschning!

Snart kommer det bli en förändring här på bloggen, och inte en liten sådan. Erica är i full gång med att göra en ny design till mig! Det är bara lite småfix kvar och sen kommer den läggas in här. Även om jag älskar den nuvarande designen så är det dags att byta. Jag har ändå haft den i ett år nu och Erica har tjatat på mig lääänge att byta, haha. 
 
Designen som jag kommer byta till är ganska enkel och stilren. Jag gillar den! Jag hoppas att ni också kommer tycka om den. Det får vi se när den kommer upp, troligen nu i veckan! :) 
 
 
En av bilderna från förra årets "designfotografering". Det blev sååå himla fina bilder, jag älskar varenda en av dom! 

Veckoplanering

Måndag: Jogg i skogen med Frolle // Tömkörning på åkern med Leon
 
Tisdag: Lektion för Lena E med Frolle // Tömkörning över bommar på banan med Leon
 
Onsdag: Jogg i skogen med Frolle // Promenad med Leon
 
Torsdag: Lösgörande jobb och programridning med Frolle // Promenad med Leon
 
Fredag: Lösgörande jobb och finslip på LA:P1 med Frolle // Tömkörning över bommar på banan med Leon
 
Lördag: Avresa till Segersta och Frolle skrittas // Eventuellt ridning på Leon
 
Söndag: Tävling med Frolle på Segersta Equestrian! // Leon vilar, eventuellt promenad 
 
 

Svettigt!

Sommarvärmen är tillbaka och det är härligt på många sätt! Men igår när vi hade hopplektion på skolan hade det gärna fått vara lite kyligare. Som ni ser på bilden blev jag dyblöt, och så såg också resten av min klass ut efter lektionen! Som tur var hade jag plockat med mig en extra tröja som jag kunde byta till. 

Idag har jag och Frolle varit på ridklubben och programtränat. Det gick mindre bra, han var sååååå seg och loj. Beror det på värmen eller beror det på att han haft en tuff vecka? Jag vet inte men jag tror i alla fall inte att det är något att oroa sig för. Det enda som var bra i programmet var skrittdelen och en galoppfattning, men det var ju alltid något. 

Nu fixar jag det sista i stallet och jag ska pyssla om Leon. Senare ikväll ska jag och Fredrik åka till marknaden som är här i Hudik nu! Det ska bli skoj. :)
Godmorgon!

Åh, äntligen fredag! Jag har precis startat dagen med en stor god frukost och nu ska jag alldeles strax åka till tåget. Vi har hästdag idag (vilket vi också har på torsdagar) och är ute på Högbo. Det tar mig 3 timmar och 4 fordonsbyten att komma dit så det är lite negativt att vara där på det sättet, annars tycker jag att det är roligare än vad det var på Lervik. 

Igår hade jag fullt upp. Lång skoldag och nästan direkt när jag kom hem gick jag ut till stallet. Frolle tömkördes och jag tog även hand om Leons sår, som dragit ihop sig fint. Direkt efter det åkte jag och familjen till mormor och åt smörgåstårta, hon fyllde nämligen hela 85 år! Där var vi rätt länge så när jag kom hem gick jag raka vägen till sängen. Därav får ni ha lite överseende med att bloggen fick lida. :)

Nej, nu ska jag borsta tänderna! Vi hörs mer senare. 
Frolle duktig idag!

Frolle var fin idag, även om det satt kvar lite från igår. Lektionen var som vanligt väldigt givande och jag åker hem med nödvändiga tips! 
Godmorgon!

Jag har varit vaken i en timma nu, ätit frukost med mamma och pappa och släppt ut hästarna. Nästan som en ledig söndag! Det var så skönt att sova ut. Det behövs ibland. 
 
Jag ska alldeles strax kila ut till stallet igen. Mocka, packa hö och sedan ta in Leon. Jag ska ta hand om hans sår  tvätta med hibiscrub, skölja och sedan spraya Aloe Vera-spray på dom. Den sprayen rekommenderar jag varmt, förresten! Den påskyndar läkningen och man ser resultat efter bara 1 användning. Den kan också användas på svullnader, så det behöver inte vara ett synligt sår. Superbra är den! Dock är det karens, 96 timmar tror jag. Hur som helst, sedan ska jag borsta honom och gå ut på en promenad. Om man inte kan rida så kan man ju göra annat roligt och nyttigt! :) 
 
 
 

Fel, fel, fel

Ibland blir jag bara så arg på mig själv. Som idag på lektionen för Lena E med Frolle. Han blir ibland väldigt ojämn i stödet (som nog dom flesta av er vet) i handen. Lägger mer i vänster än höger. Jag vet egentligen precis vad ska göra och inte göra i det läget. Det är ett tecken på att han inte är lösgjord och loss ännu. Då ska jag lägga ner honom i formen, fokusera på att ha en lätt vänsterhand (ta och ge) och en stadig jämn högerhand och hela tiden försöka rida över stödet.
 
Men idag gjorde jag inte så. Det blev snarare en dragkamp. Jag ville rida ihop honom (som övningen gick ut på) och ha aktiva bakben men det gick såklart inte. Jag blev frustrerad och efter ett tag bröt jag av till skritt för att lugna ner mig och inte ta ut ilskan på Frolle. Sedan kunde jag, med nytt fokus, fortsätta men jag gjorde inte den övningen vi egentligen skulle jobba med. Jag la istället ner honom i formen och red för att få fram honom till bettet och ett någorlunda jämnt stöd. Det blev bättre som tur var. Men jag är fortfarande irriterad på mig själv! 
 
Imorgon är det nya tag och jag tänker rida fram honom ordentligt innan det är dags att rida för Lena W. Jag hoppas jag kan lösa problemet på ett bättre sätt imorgon - om det dyker upp vill säga. Nu ska jag krypa ner i sängen med en bra serie! Jag är ledig imorgon så jag behöver inte oroa mig för få sovtimmar. Godnatt! :) 
 
 

Back on track

Det känns verkligen som att jag och Frolle är back om track nu! Vi har suttit fast i sommar och liksom inte kommit någonstans. Men nu känns det som sagt som att vi har hittat tillbaka. 

Förra veckan red jag lektion för Lena W två gånger. Två väldigt givande lektioner. Jag brukar inte rida för henne annars men nu kommer jag börja rida för henne mer! Jag tror det är jättebra att rida för två olika tränare, Lena E och Lena W. Dom har olika övningar och olika tips och det tror jag är bra för att jag och Frolle ska kunna utvecklas mer. Det känns som att det är ett bra upplägg och jag hoppas det kommer kunna visas i resultaten så småningom! 

Den senaste veckan har Frolle varit otroligt fin att rida, varje dag och varje pass. Det var längesen det gick såhär bra för oss! Nu får vi bara hoppas att vi kan behålla detta. :) 
Veckoplanering Frolle

Måndag: Skrittur och lite jogg i skogen
 
Tisdag: Lektion för Lena E
 
Onsdag: Eventuellt lektion för Lena W, annars uteritt
 
Torsdag: Tömkörning
 
Fredag: Lösgörande på banan eller uteritt
 
Lördag: Programträning för Lena E eller lösgörande på banan
 
Söndag: Programträning för Lena E eller uteritt
 
 

Varje kärlekshistoria har ett slut

Som ni vet kom Nicoles häst till mitt stall igår. Hon och Leon var såå gulliga med varandra så vi tänkte att det skulle gå superbra med dom i samma hage. Det gjorde det också, igår och en stund idag på morgonen - men varje kärlekshistoria har ett slut. Vi vet inte vad vad som startade bråket men när mamma kom ut och skulle gå till kossorna stod dom med rumporna mot varandra och kickade, kickade och kickade. Till slut när mamma skrikit åt dom slutade dom och hon kunde ta in dom i stallet. Båda var ganska blåslagna men Leon fick nog mest stryk. Han har 5-7 kala fläckar på ryggen, ett köttsår ovanför svansroten, skrapsår på höger bakben och på magen. I morgon ska vi titta på hur han rör sig, men troligtvis kommer han vara oren efter de smällar han fått. 
 
Det var verkligen typiskt att det här hände nu! Vi har precis kommit igång med ridningen men nu måste han vila igen. Jag kommer inte kunna använda sadel på ett tag då såren är precis där den ska ligga, så när jag kan aktivera honom igen kommer det endast bli tömkörning och promenader. Jag som var så taggad på att börja rida ut - vi började igår med att rida på en åker och det gick hur bra som helst. Leon var superpigg och ville gärna springa, men som tur var kunde han hålla sig i skritt. 
 
Nu hoppas vi på att Leon inte är allt för öm imorgon och att jag snart kan börja aktivera honom igen, och likaså Nicoles fina Deira såklart! 
 
 
Lellisen nu när jag nattade. Eller ska jag säga lilla gubben..? Min plutt ♥

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|