En rolig grej

Vet ni vad jag alltid gör när jag sitter på tåget på väg till skolan? Jag lyssnar alltid på musik och när jag inte sover så brukar jag titta ut genom fönstret och drömma om hur jag och Leon rider kür till den låten som spelas just då. Hahaha, lite töntigt kanske men är man häst- och dressyrgalen blir det så! Ibland blir det så jäkla bra i huvudet att jag ryser. 
 
Man kan nästan säga att jag har min musik klar inför min och Leons framtida kür, haha. Eller ja, i alla fall vilken typ av musik! Den hinner väll ändå bli gammal innan det är dags för oss att skissa. 
 
Brukar det bli så för er också? Att ni målar upp en bild, eller en scen, framför er när ni rider in i en stor arena fylld med publik och att ni sedan dansar fram i takt till er favoritmusik? Ååå, det är mitt mål i livet! 
 
 
Tinne och Anton lever drömmen!

Heja!

Som ni förmodligen sett så red jag Frolle tidigt i morse! Jag börjar tolv idag och för att hinna med lite extra saker ikväll kändes det självklart att rida innan det var dags att åka till tåget. Frolle fick gå ett lite lugnare joggpass i skogen idag för att mjuka upp musklerna och röra sig igenom kroppen. Han var väldigt pigg och stark så jag vet inte om det direkt blev det avlsappnade tempot jag planerat, men Frolle tyckte det ju var roligt och det vill jag inte ta ifrån honom. Jag gjorde det bästa av det, satte mig lite djupare ner och försökte bara få honom att hålla samma tempo utan att springa fortare och fortare med hjälp av halvhalter. När vi skrittade av hemåt skrittade han verkligen genom kroppen och kändes väldigt nöjd, så på det sättet blev ju resultatet det jag ville ändå! 
 
Igår red vi lektion för Lena! Frolle var sååå duktig. Vi jobbade innanför spåret med öppnor i skritt och trav, i galopp jobbade vi med förvänd sluta. Detta blandade vi med volter! I skritten var Frolle kanon, han tog långa steg och klev in korrekt samtidigt som vi kunde behålla en längre och lägre form.
 
I början av travarbetet var han lite platt och jag fick jobba som tusan för att han skulle kliva in mer med bakbenen, vinkla haserna och lyfta upp sig bättre. Vi fick lite hjälp av Lena som sprang efter, haha! När hon gör det kommer bakbenen in och han blir liksom starkare i steget med mer power. Jag tror hon får börja springa bakom oss på heltid! ;) Sedan provade jag att rida med mer ytterskänkel i öppnan och wow, vilken skillnad. Att något så litet kan göra så stor skillnad! Jag fick ett så fint stöd i handen, han kom ihop men var samtidigt avslappnad och fick ett riktigt power i steget. Vi har nog aldrig gjort så bra öppnor för både jag och Lena blev imponerade! Bara för lite mer ytterskänkel...
 
I galoppen kämpade han på bra men jag hittade inte något riktigt flyt. Dock var övningen jättebra för honom och inte minst för mig. Man fick verkligen koll på bogarna, bakbenen och vad jag själv gav för signaler! 
 
 
Han är sååååå himla min, min lilla ponnyplutt ♥
 
 

Ändrade planer

Som ni säkert läst tidigare idag hade jag tänkt lägga den här veckan åt att trappa arbetet för Leon innan han ska vila i en månad. Bara någon timme efter kikade jag in på ridklubbens hemsida och såg att de planerat in tre programträningar - åttonde februari, fjortonde februari och första mars. Jag fick snabbt tänka om och ändra om lite i Leons planering. 
 
Han har ju redan vilat i tre dagar nu när jag var hos Fredrik och för att få in en månads vila så får han fortsätta vila nu. Då kommer han kunna vara med på programträningen som är den första mars! En vecka innan det ska han börja ridas igen efter en månad med bara pyssel och promenader. Programmet vi ska rida är LC:1 2015, det verkar vara perfekt för Leon. Perfekt för unghästar! 
 
Frolle ska vara med de andra datumena och vi kommer då rida LA:P1. Idag red vi lösgörande på ridbanan och han var fantastiskt fin! Jag la mycket fokus på halter och övergångar. Det är något som är så enkelt att det blir svårt, och något man kan samla många poäng på under tävling. Allt handlar ju om detaljer inne på en dressyrbana! Hur som helst så jobbade jag även med lite förvänd sluta längs med fyrkanten i galopp. Först var tanken att vi skulle rida öppnor men takten blev sämre av det och han ville gärna sticka in mot ridbanans mitt, så då provade jag förvänd sluta vilket fungerade precis som jag hade tänkt att öppnan skulle. Jag kom verkligen åt honom! Det ska jag göra fler gånger. När jag avslutade var han ännu finare än när jag började - skålade ur fint i serpentinbågarna och gick verkligen igenom hela kroppen. Såå fin, min Frolle! ♥
 
 
 
 

Veckoplanering Frolle/Leon

Måndag: Lösgörande på ridbanan // Halter, övergångar och serpentiner på ridbanan
 
Tisdag: Lektion för Lena // Promenad
 
Onsdag: Uteritt // Promenad
 
Torsdag: Tömkörning i ridhuset? // Vila 
 
Fredag: Promenad // Halter, övergångar och serpentiner på ridbanan
 
Lördag: Lösgörande på ridbanan // Uteritt
 
Söndag: Uteritt // Endast ridning i skritt 
 
Den här veckan trappas Leons arbete ner för att han ska vila hela februari månad. Dock är det jättesvårt att trappa ner hans arbete när han liksom ändå inte gör så himla mycket, men tanken är i alla fall att han ska göra lättare saker men som fortfarande är lösgörande. Jag hoppas den här nedtrappningen blir bra.
 
 
 

Godmorgon!

Godmorgon! Jag har precis kommit till skolan och väntar in första lektionen nu som börjar klockan 10. Livet som pendlare kan vara rätt drygt när tågtiderna inte passar med lektionerna, men det är sånt man får försöka utnyttja istället. Typ till att blogga! Haha. 
 
Jag kom hem från Fredrik strax efter nio igår kväll. Jag var ganska trött så jag gick och la mig direkt. Det blev lite drygt 75 mil bakom ratten den här helgen! Det är tur att jag är van vid långa resor sedan jag har övningskört till tävlingsmeetings, och jag tycker dessutom att det är bara är roligt att köra än så länge. 
 
Jag ville bara kika in och säga hej en snabbis. Nu ska jag fundera ut veckans planering för Leon och Frolle som kommer komma upp här när den är klar. Håll utkik! :) 
 
 
Min fina kille!

Leon i ridhuset

Leon är verkligen en dröm att rida! Han har en helt fantastisk inställning, är ambitiös och vill verkligen visa vad han kan. Det påminner han mig om varje pass och det känns som helt otroligt att jag har en så fin fyraåring i mitt stall. Jag hoppas verkligen att jag ska kunna plocka fram alla hans bra sidor och behålla dom, för då kommer han - och vi tillsammans - bli ruskigt bra i framtiden! 
 
Hans galopp är verkligen helt fantastisk. Det känns som att han hoppar över ett hinder i varje språng! Han är väldigt känslig för hjälperna och har otroligt lätt för tempoväxlingar. Det är viktigt att jag inte rider för sakta i galoppen utan istället rider på mer framåt. Eftersom han har så pass kvalité på sin galopp kommer han stärka den mer om han får ridas framåt än kortas upp. I traven däremot får man tänka lite tillbaka, framför allt i början innan han har hunnit landa och vila på steget. I slutet av passet brukar jag lägga in små skillnader i tempot även där. 
 
Här kommer en del av bilderna från vårt pass i ridhuset häromkvällen. Nicole och Deira var där samtidigt vilket jag såg som ett bra tillfälle att träna på "andra ekipage"! I början var Leon lite tveksam och rädd, men eftersom accepterade han det och sedan kunde vi både mötas och rida om varandra utan problem. Som vanligt imponerar han mig, min fina Leon ♥
 
 

Surprise!

Det blev ingen kurs för mig ändå. Det var bara påhitt för att Fredrik inte skulle fatta att jag skulle överraska honom, haha! Han blev verkligen förvånad när jag ringde upp och sa åt honom att kolla ut genom fönstret från lägenheten och där ute stod jag och vinkade. Så himla roligt! 
 
Jag åkte ju bil till Högbo där vi hade ridning idag. Efter det åkte jag och en kompis hem till farfar som bor i Gävle för att fika och sedan skjutsade jag hem henne till Tierp. Efter det åkte jag raka vägen till Stockholm och Fredrik! Det gick jättebra att köra, jag höll mig lugn och följde GPS:en så det var inga problem. Det är många som avrått mig från att åka till Stockholm första helgen med körkort, haha.. Nu är jag framme i alla fall och vi har alldeles nyss ätit tacos. 
 
Mamma tyckte inte det var en bra idé att gå upp halv fem i morse och rida när jag skulle köra så mycket bil under dagen, vilket jag nu kan förstå att hon tyckte. Men Frolle vilade inte för det utan Erica var jättesnäll och motionerade honom även idag! Jag känner mig så lat när jag själv inte rider, men ibland måste man ju få ta en helg "off" och få chans att längta hem till hästarna. Det är då man oftast inser hur mycket hästlivet betyder! 
 
Nu ska jag ladda upp en del av bilderna som Erica fotade när jag och Leon var i ridhuset i onsdags. Håll utkik! :) 
 
 

Imorgon

Åå gud, imorgon blir det en tidig morgon. Jag vill rida Frolle innan jag åker till skolan, så vad gör man inte! Jag hoppas jag håller mig vaken vid ratten ändå för jag tar bilen direkt då vi ska vara ute på Högbo. Hög musik och en take away-kopp med kaffe kanske underlättar.. :) 
Veckoplanering Frolle/Leon

Måndag: Skritt på lång tygel i skogen // Tömkörning på ridbanan
 
Tisdag: Lektion för Lena // Vilodag
 
Onsdag: Jogg i skogen // Ridhuset - fortsätta med "fyrkanten" och lägga mer fokus på galoppen
 
Torsdag: Lösgörande på ridbanan // Ridning på ridbanan
 
Fredag: Jogg i skogen // Vilodag
 
Lördag: Erica rider, jag är på kurs // Vilodag
 
Söndag: Erica rider, jag är på kurs // Vilodag
 
 

Hej!

Äntligen har jag lite tid att säga hej till er! I måndags var jag på halkbanan hela dagen och kvällen spenderade jag såklart i stallet. Igår på morgonen skrev jag teoriprovet för körkortet, jag lunchade på Jambo och sedan körde jag en halv körlektion för att "värma upp" och på eftermiddagen körde jag upp. Allting på samma gång men det var skönt med snabba ryck! Det känns otroligt bra att jag nu har körkort och jag känner mig säker bakom ratten. En fantastisk känsla! 
 
Idag är jag tillbaka i skolbänken igen. Det känns också väldigt bra, jag har missat mycket förra veckan och även dessa två dagar som jag var borta nu. Dock är jag duktig på att ta igen saker så det är inga problem på det viset. Det är snarare alla genomgångar, frågor och övrig information som är jobbig att missa - det är inte lika lätt att ta igen som prov och uppgifter. 
 
Jag har redan ridit Frolle idag! Jag går en kort dag idag vilket innebär sovmorgon, men jag tog istället vara på den och passade på att rida ut i skogen på Frolle. Han joggades bara idag efter lektionen igår, men han kändes riktigt fräsch och på tårna. Kul! Igår kändes han också fin men lite "plattare" än vad han varit den senaste tiden. Det var alltså inte alls mycket skillnad - vi är nere på detaljnivå nu - men tillräckligt för att det skulle kännas. Det beror troligtvis på att han har spänt sig lite i hagen/på ridbanan där det varit lite halt vissa dagar. Så det satt antagligen kvar lite granna och gjorde så att han inte vågade vila lika på steget eller sätta sig. Annars var han fin i formen och han gjorde så fina skänkelvikningar! Kommer ni ihåg förra hösten när vi inte alls fick till dom och vi kämpade hela vintern med bara just skänkelvikningar? Det känns otroligt roligt att det jobbet har lönat sig nu. :) 
 
Nu ska jag skriva ihop veckans planering för Frolle och Leon, så ni får hålla utkik efter den om en stund! 
 
 

Leon under veckan

Leon har varit otroligt duktig på alla plan den här veckan. Jag tänkte ta allting dag för dag eftersom jag inte uppdaterat något över huvudtaget om ridpassen under veckan som gått! 
 
Måndag: Vi inledde ju veckan med ett tandläkarbesök där Leon såg finfin ut. Han har ett litet överbett som gör att han får små hakar, men som enkelt raspades bort. Han hade tappat en hel del mjölkisar och nya är på väg fram! Det fick räcka som dagens aktivering. Det var ju jobbigt för honom mentalt. 
 
Tisdag: Vi red i någon dm djup pudersnö på ridbanan. Han var såååå fin! Vi jobbade med böjda spår, mycket volter och serpentinbågar som jag ganska nyligen börja lägga in. Han balanserar upp sig så bra själv nu så för att kunna komma åt honom och runda honom mer i sidorna kändes serpentinbågarna bra. Jag höjde även ribban ett snäpp i sidvärtsröreslearbetet! Vi har ju skrittat på en liten fyrkant, gjort halt i varje hörn och ur halten flyttat ut bakdelen. Han flyttar väldigt bra och förstår hjälpen så jag avancerade det lite och gick vidare till att flytta ut bakdelen på den öppna delen av volten i trav. Det gjorde han också jättebra! Galoppen la jag lite åt sidan då det var ganska halt under snön så jag ville inte äventyra något. Men det lilla vi galopperade kändes han jättefin, luftig och tog för sig bra. 
 
Onsdag: Idag skrittade och travade vi ute i skogen. Även under det passet fick galoppen hamna lite på sidan då det inte var tillräckligt långa sträckor där vi kunde galoppera. Vi red på en väldigt ojämn väg med många nedförs- och uppförsbackar så han fick ju jobba en hel del med att klättra. Leon tycker det är jättesvårt att gå nedåt dock, haha. Han går mer uppåt en framåt och liksom gungar fram. Jag sitter där uppe och bara guppar, haha! Såklart träffade vi på en hel del läskiga saker - en svart plastpåse, svarta fläckar på vägen och en superduperläskig grankvist som slingrade sig ut från en snödriva. Vid grankvisten höll vi på i kanske 10 minuter. Han har ju fått för sig att han ska stegra och kasta sig om när han protesterar, men han borde ha lärt sig nu att jag inte är den som accepterar sånt beteende. När han stegrar slår jag till honom med handen i huvudet, för så får han absolut inte göra! Då blir han rädd och gör inte om det på ett tag. Efter ett tag gav han upp och vi kunde skritta förbi. :) 
 
Torsdag: Vilodag! 
 
Fredag: Promenad på vägen där Leon tycker det är jätteläbbigt. Det är en stor båt som står vid ett hus där det dessutom är tre hundar som skäller som tokar. Jag förstår att Leon inte tycker om det.. Han visade lite piaff/passage och flåsade några gånger, men annars höll han sig nära mig. På hemvägen gick det mycket bättre! 
 
Lördag: Idag red vi på ridbanan igen samtidigt som Nicole och Deira, vilket var dagens utmaning. Han behöver vänja sig vid andra ekipage inför kommande framridningar. Nu har ju Nicole koll på regler och respekt mot oss så det gick väldigt bra, men det man bävar sig lite för är ju dom som har noll koll och ingen respekt över huvudtaget. Leon tog det i alla fall bra, han strök bak öronen när vi möttes bara. I övrigt höll han kvar sin fokus på mig och vi kunde jobba med det vanliga! Han kändes finfin. Det jag är mest imponerad över nu är hur bra han reagerar på mina halvhalter! Det är helt fantastisk, han tar direkt mer vikt på bakbenen, vinklar haserna och vilar mer på steget. Han är så duktig min Leon! 
 
Söndag: Vilodag! 
 
 
 
 

Frolle igår

Som ni kanske ser på bilderna är mina skänklar ganska oaktiva, ligger inte riktigt an och hälen har åkt upp lite. Det beror alltså på mina stövlar som är sjukt obekväma nu när dom är nya och inte formade efter mina ben och fötter.
 
Frolle kändes ändå bra men lite spänd på grund av underlaget. Under snön var det väldigt halt så vi fick ta det lugnt och hålla oss på nedre delen av ridbanan där det inte är lika lurigt. Han var mjuk och fin och lyssnade bra på mina hjälper, även om jag skulle önska tydligare övergångar - men som sagt ville jag inte kräva för mycket så det skulle bli fara för oss. Han har varit väldigt fin hela veckan och vi har kunnat gå ett steg framåt i samlingen i galopparbetet! Hans galopp har verkligen blivit rytmisk och "markerad" av det jobbet så vi ska fortsätta med det. Nu väntar en helg med bara lösgörande arbete för Frolle. :) 
 
 

Mina nya stövlar!

Ni har nog inte missat att jag har införskaffat mig ett par nya dressyrstövlar! Tyvärr har jag inte haft något tillfälle att fota dom och berätta något mer förrän idag. Erica fotade när jag red Frolle idag och då passade vi även på att ta några bilder på stövlarna. 
 
Jag provade ut dessa på mässan under Sweden International Horse Show och har suktat efter dom i säkert ett år nu. Jag hade dock bara pengarna till halva nu när jag beställde dom men mamma och pappa var så snäll och lånade mig pengar så jag kunde köpa dom! Hur snällt? ♥
 
Det är alltså ett par De Niro i brushed black. Inte lika plastiga som lackade men samtidigt döläckra eftersom dom ändå är så blanka! Jag älskar dom och är så nöjd. Dock är dom sjukt obekväma nu i början. Jag får så ont i hälarna och det känns som att jag bara sitter och flaxar med benen när jag rider, haha. Ni som haft nya dressyrstövlar förstår min känsla! ;) 
 
Visst är dom fina? :)
 
 
 

Så ska sadeln ligga

Här är en film man kan lära sig mycket av! Ta en titt på den och sedan en titt på er egen sadel. Sadeln är den del av utrustningen som är allra viktigast. Ryggen är ju alltid i fokus när man rider - "hästen ska välva ryggen, jobba genom ryggen" - och hur ska hästen kunna arbeta om sadeln ligger dåligt, klämmer eller glider? 
 
 

Jag lever

Hej! Jag tänkte bara kika in en snabbis och tala om att jag lever, men det gjorde inte blogg.se igår... Jag hade världens motivation till att blogga, skriva om veckans ridpass och bjuda på en massa bilder men så fungerade det inte att skriva inlägg. Åå, så surt! 

Jag är fortfarande hemma från skolan, men jag rider och fixar stallet som vanligt såklart. Jag gör alltid det även om jag är sjuk. Ett undantag var när jag hade körtelfeber förra hösten och fick förbud från läkarna att inte rida. Tömkörde gjorde jag dock ändå, hehe. 

Nu ska jag hjälpa mamma att plocka ber julgranen och sen ska jag och Frolle ut på en mysig ridtur i vinterlandet. Leon vilar idag! Ikväll ska jag försöka hitta samma motivation som jag hade igår. Vi hörs! :)


Jag och Leon på uteritt i söndags!

Tandläkarbesök

Min skoldag blev inställd när jag vaknade upp med halsont i morse, så jag har varit hemma idag och just nu ser det ut som att det kommer vara så någon dag till. Dock var det lite positivt så jag kunde vara med när hästarnas tandläkare kom hit idag! Kari-Anne är så himla bra och noggrann. Det är jätteroligt att kolla när hon raspar för hon visar alltid om det är något som hon hittar eller om något är väldigt bra och man kan alltid diskutera med henne om hur hästarna känns på olika bett samt prova om det bett man rider på nu passar osv. 
 
Frolle behövde hon inte raspa över huvudtaget. Han såg jättefin ut i munnen och jag rider ju på precis samma bett som förra året så jag ska bara fortsätta som nu ur "tandvårdssynpunkt". Det är han jag alltid är oroligaste för men ändå är det alltid han som behöver minst, haha! Kari-Anne tyckte dessutom att han såg väldigt fin ut i kroppen, trots att han nu börjar bli till åren. Det var roligt att höra! 
 
Leon har ju tappat en hel del mjölktänder så hans nya tänder är påväg upp. Då var det mest bara att kolla så dom växte rätt. Dock har Leon lite överbett så han hade ett par piggar som behövde raspas ner. Han hade några små sår också på vänster kind men det har han troligtvis fått av piggarna och att han är ovan med sina nya tänder. Tänderna såg ut att växa rätt i alla fall och han behöver inte kollas något mer inom ett år! 
 
Förra året var Exets främre käktänder helt blanka, alltså som polerade. Det berodde på att han hade ett lite för långt tredelat bett som han drog upp med tungan och tuggade på. Då fick jag rådet att byta till ett kortare och rakt bett, så det gjorde jag. Idag var hans tänder riktigt fina! Dom var sådär "knövliga" som hästtänder ska vara och jag fick verkligen upp ögonen för hur viktigt det är med ett anpassat bett. Superroligt att det fungerade eftersom Exets tänder nu är återställda! Dock hade han som små "skåror" (jag kommer inte ihåg vad hon kallade det..) som orsakats av att Exet inte tuggar i en rund rörelse utan mer fram och tillbaka, om ni förstår vad jag menar? Det går däremot inte att åtgärda genom att byta bett eller så utan det kan vara en rörelsestörning och man kan bara försöka hjälpa till genom att raspa lite. 
 
Nicoles häst Deira och Ericas häst Buttler blev också raspade så om ni vill läsa om lite mer hästtänder kan ni kika in på deras bloggar HÄR och HÄR
 
Egentligen hade jag tänkt rida Leon och Frolle idag, men tandläkarbesöket var nog ganska ansträngande för Leon mentalt så han fick en fysisk vilodag. Nu på kvällen blev det återigen snöstorm och Frolle hade nog helst backat in i stallet när jag tog in honom från hagen - så hårt piskade snön. Så på grund av vädret fick han också vila. Som tur var hade jag bara planerat in en skrittrunda på hacket nu efter raspningen och vaccination så vi missade ingenting viktigt - även om jag starkt ogillar vilodagar.. Vi tar igen det imorgon när vädret förhoppningsvis är på vår sida! :) 
 
 

Enkel och billig leksak

Jag har länge gått och tänkt att Leon skulle behöva en leksak i boxen. Idag när jag tog in honom borstade jag honom lite i boxen och sedan fick han stå och bita i borsten vilket gjorde han sysselsatt i en evighet! Han tyckte det var sååå roligt att leka med den så nu har jag hängt in två borstar från gallren i hans box. En lite mindre och en lite större så får han välja själv. Han stod där och puffade, bet och lekte med dom hur länge som helst så jag tror absolut att han blev nöjd! 
 
Allt som behövs är en borste (jag tog gamla borstar som jag inte tyckt om) och snöre. Sen är det klart! Jag hängde in en borste i Frolles och Exets box också men var inte lika leksugna, haha. Huvudsaken är att Leon gillar det. :)
 
 

Ett sent hej!

Oj, första riktiga inlägget den här helgen.. Jag skäms! Men som ni vet var jag ju hos Felicia igår och kom hem på eftermiddagen igår efter att ha hjälpt min syster Madde och mamma att köpa tyg. Då gick jag raka vägen till sängen och sov någon timme och kvällen spenderade jag i stallet. Det var snöstorm ute så hästarna fick komma in tidigt och på grund av vädret fick Frolle och Leon en vila. Dom var så lyckliga över att få komma in så att gå ut i ovädret igen kändes rätt taskigt. 
 
Idag däremot red jag båda två! Jag och Frolle var ute i skogen ganska länge. Det har snöat så pass mycket så underlaget på vägarna var perfekt, vilket det inte har varit på länge. Så äntligen kunde vi galoppera långa sträckor! Frolle tyckte det var jätteroligt. 
 
Leon skrittade jag ut på. Han var full av energi men inte sådär tjurig som han varit ett par gånger nu! Det verkar som att han erkänt sig besegrad och accepterat mig som ledare även från hans rygg. Dock testar han lite ibland och försöker säga ifrån men jag ger mig inte i första taget. Vi travade någon kortare sträcka också och han kändes kanonfin! 
 
Nu på kvällen har jag varit iväg på jympa och sedan hann jag även med att skotta ridbanan, så nu är den platt och snöfri igen! Men nu måste jag gå och lägga mig så jag orkar med skolan imorgon. Såå himla tråkigt att jullovet är slut men det ska samtidigt bli jätteroligt att träffa tjejerna! Förhoppningsvis kommer jag finna lite tid till att uppdatera er bättre under veckan. Ni märker! 
 
 

Mot Sundsvall

Jag har faktiskt saknat tåget lite. Koppla in hörlurarna och bara ha en timme för dig själv är jäkligt skönt ibland! Jag är på väg till Sundsvall till en av mina vänner, Felicia. Vi ska äta på en nyöppnad restaurang och ikväll ska vi ut på krogen! Vi träffas inte så ofta så det ska bli jätteroligt att umgås med henne. 

Jag hann rida Frolle, som ni såg, mellan körlektionerna idag. Han var väldigt på tårna! Redan i boxen visade han vilken energi han hade genom att hoppa upp i luften och sparka i väggen med bakbenen. Tokiga Frolle! Under passet höll han sig på mattan i alla fall och det var mer bara att han ville springa fort så jag fick använda rösten och halvhalter typ hela tiden idag. 

Vi jobbade med sidvärtsrörelser idag med fokus att han hela tiden ska lyssna på mig. Så då gjorde jag t.ex. skönkelvikning för höger några steg, rakriktade och sedan för vänster tillbaka. Jag la även in övergångar i rörelserna och gjorde allt i alla tre gångarter. Han var riktigt fin och det kändes att han var lösgjord redan från början. Kul! 

Leon får sig en vilodag idag men imorgon när jag kommer hem ska han aktiveras. Jag pendlar mellan uteritt eller ridning på åkern... Vi får se vad det blir! :) 
Övningskör, rider, pluggar..

Jag varvar övningskörning och körkortsteori med ridning och stallfix hela dagarna nu. Det är därför bloggen har ekat lite tomt dom senaste dagarna. Körkortet är inte alls långt borta nu, jag har redan bokat halkbanan och proven! Så inom någon/några veckor (säger inte mer, haha..) kan jag förhoppningsvis köra bil helt ensam. Jag längtar så mycket! 
 
Idag mellan körlektionerna var jag hem en snabbis och tömkörde Leon. Han har vilat några dagar nu med endast promenader. Igår var dock utmaningen att stå stilla medan jag knoppade honom, och där får han en guldstjärna! Han stod så snällt och njöt verkligen när jag knoppade. Det bådar gott inför framtiden med andra ord.
 
Hur som helst.. Han var på hugget idag efter att ha fått tagit det lugnt och samla krafterna. Jag måste alltid vara jättenoga med att skritta fram honom för hand innan jag kopplar på tömmarna för så fort jag backar och ger han klartecken att gå ut skuttar han iväg i världens fart, haha! Han tokade sig lite men skötte sig ändå fantastiskt bra. Vi höll till på åkern där han älskar att vara så jag hade förväntat mig ännu mer bus än vad det blev.
 
I vänster varv (det varv jag började med) fick han hela tiden gå utåtställd, det var så han gick bäst för dagen. Han hade ganska svårt för att slappna av och vila på steget, så takten blev lite för snabb och tafatt. När jag kopplat om tömmarna och han fick gå ut i höger varv var han betydligt lugnare. Det här brukar vara hans sämre varv men idag var det det bättre. Han vilade mer på steget här och fick en fantastiskt rund galopp! Jag tror att han lugnade sig och tänkte till lite under tiden då jag kopplade om. Han kan behöva en sån "paus" ibland för att liksom landa. 
 
Sedan skrittade jag av honom för hand och då var både jag och honom genomblöta av svett! Solen låg på hela tiden och jag måste hela tiden följa med så visst blev det lite ansträngande. Leon har ju sin vinterpäls så att han blir svettig är inget konstigt. 
 
Nu på kvällen efter dagens sista körlektion har jag fixat i stallet och skrittat ut på Frolle. I morgon ska han ridas på åkern tänkte jag och då ska vi fokusera på lösgjordheten och eventuellt lite samlande övningar! Det ska bli roligt :) 
 
 

Måndag

Hej på er! Idag är det måndag och början på sista veckan av mitt jullov. Känns sådär, men det ska som alltid bli jätteroligt att vara med tjejerna igen nästa vecka! Vi har alltid så roligt tillsammans, även om andra kan uppfatta oss som väldigt "bitchiga" mot varandra, haha. Hur tusan ska jag klara mig från att träffa dom varje dag i skolan efter studenten?! 
 
Hur som helst.. Idag har jag suttit nergrävd i körkortsböckerna typ hela dagen. Så himla tråkigt men så värt det! Jag gjorde alla övningstest i morse och nu ikväll har jag gjort alla faser. Jag blev godkänd på allihopa på första försöket så nu är jag redan på repetitionen! Det lönar sig alltså att plugga ändå, haha.. Förutom det så har jag varit till ridhuset en sväng och ridit Buttler. Han var ganska stel och spänd idag. Det märks så väl på honom att det har varit dåligt underlag och att Erica inte kunnat rida igenom honom ordentligt på grund av det. Hur som helst så låg fokusen på att få loss honom åt höger och lugna huvudet på honom. Jag jobbade med framdelsvändningar, bakdelsvändningar, böjda spår och mycket skänkelvikningar. Mot mitten av passet släppte en del spänningar och han frustade fint! Då när han var mer lösgjord kunde jag tänka mer på ha allt "på plats" i skänkelvikningarna. Han vill gärna förböja nacken och hamna efter med rumpan. Då måste man vara tydlig och vara supernoggrann med att han är spikrak! Det tyckte Buttler var jobbigt så jag fick hela tiden hjälpa honom med rösten. Det blev han fin av! Erica kommer lägga upp en hel del bilder från ridpasset så kika in på henne blogg HÄR
 
Nu ikväll har jag jobbat Frolle på ridbanan. Vi har bara skrittat ut på lång tygel i några dagar nu och det tror jag Frolle har uppskattat, så idag var han positiv och arbetsvillig! Vi skrittade såklart bara idag också med tanke på isen men det kan vara bra att lägga hela pass åt bara skrittarbete ibland också. Prio ett idag var en lång, låg och rund form och en aktiv skritt, även om jag kortade den i t.ex. skrittpiuetter och framdelsvändningar. Det gjorde Frolle superbra. Han kändes väldigt mjuk och följsam. Vi la mycket fokus på halter och ryggningar idag. Han har börjat acceptera ryggningarna nu och är inte lika spänd och tveksam. Sedan jobbade vi även med öppnor, skänkelvikningar, slutor och tempoväxlingar. Han gjorde allt så bra idag! Guldstjärna ♥
 
Nu ska jag hoppa in i duschen och sedan ska jag äntligen sova! Jag är så himla trött hela tiden nu.. Hoppas det vänder innan skolan början igen :) Godnatt!
 
 
Lånar Ericas bild på Buttler som hon tog idag utanför ridhuset! Svettig och ganska nöjd kille. 
 

Dagens ridpass

Godmorgon! Leon är redan aktiverad för idag. Jag och mamma åkte till ridhuset tidigt i morse för att hinna rida där innan lektionerna började. 

Leon var jätteduktig! Efter två dagar i endast skritt kan ni nog förstå att han var väldigt pigg. Men han höll sig på mattan och gick såå fint i slutet. Vi började med att bara försöka få en lugn takt och jämnt tempo i traven. Han blir lätt snabb i sina framben och då måste han komma mer på rumpan och vila på steget. När han dämpat sig så tog vi galopp i höger varv. På långsidorna red jag honom mer framåt och på kortsidorna tog jag tillbaka honom lite. Jag bröt av och fattade en ny galopp någon gång också bara för att han ska fatta rätt. 

Därefter fick han en liten skrittpaus innan vi jobbade en liten stund på en liten fyrkant med övningen jag fick från Cissan! Dom sista vändningarna gjorde han jättebra. Sedan gick vi tillbaka till galoppen fast i vänster varv en stund. Lika jobb där. Efter det fick han ett till break, lite jobb på fyrkanten och sedan travade jag det sista jag gjorde. Då var han så fin! Jag red lite mer framåt en bit och sedan jobbade jag med halvhalter och få honom att vinkla in bakbenen. I slutet sökte han sig även mer nedåt/framåt i formen. Han kändes riktigt bra! 

Sen skrittade jag av honom och promenerade med honom tills svetten torkade. Duktig kille idag! 
Throwback

En throwback till en tävling i Bollnäs 2013 där Erica var med och fotograferade. Jag red tre klasser den helgen varav den första gick bäst. I favoritprogrammet, LA:P1, fick vi ihop 68,28% och hamnade på en andraplats. Längst ner på protokollet kommer jag ihåg att domaren skrivit "Snygg ponny, Totilas i miniformat!".. Haha, tidernas drömkommentar! Hoppas ni gillar bilderna lika mycket som jag. Frolle är så vacker ♥
 
 

Lördag

Hej på er! Jag måste dubbelkolla vilken dag det är hela tiden, haha. Det känns som att det är måndag, onsdag eller kanske söndag hela tiden! Jobbigt men samtidigt skönt att villa bort sig såhär i ledigheten. 
 
Idag åkte Fredrik hem så det känns lite tråkigt, men han har varit här hela lovet och det har varit underbart! Jag hjälpte honom att byta lampor på sina pappas bil i morse och han bytte även på hästtransporten. Jag är verkligen heeeelt borta när det kommer till att hålla på med bilar så det är tur att jag har en bilintresserad pojkvän som kommer kunna hjälpa mig att fylla på spolarvätska och sånt när jag fått mitt körkort, haha ♥ 
 
Resten av dagen har jag spenderat i stallet, som inte är särskilt ovanligt. Det brukar bli runt 4-5 timmar när jag rider både Leon och Frolle. Tiden springer verkligen iväg när man är med hästarna, brukar inte ni också känna så? Hur som helst så skrittade jag ut på båda två. Det går inte att göra så mycket mer nu när det är isgata överallt. Leon har dock lite svårt för att hålla sig i skritten när vi rider i skogen, men idag gick det förvånansvärt bra! Han krånglade lite och blåste upp sig innan jag satt upp och när jag skulle rida iväg. Resten gick bra (för att vara Leon alltså!). Frolle var pigg och glad, men mycket mer avslappnad än Lellisen då. 
 
Nu ska jag slå upp körkortsböckerna och plugga. Snart är det där jädrans körkortet mitt!! 
 
 
Jag skulle inte tacka nej till en varm sommardag med dressyrtrim på en icke isig ridbanana idag! Fast nu är det ändå inte sååå långt kvar. 

2015's mål & planering - Leon

Jag tänkte att det kunde vara roligt för er att ta del av min detaljerade planering för Leon det här året. Jag satt ju och klurade någon timme igår och jag tror den här planeringen passar Leon perfekt, likaså målen. Som alltid är allting bara preliminärt och helt tillåtet att flytta samt ändra. Det beror helt på hur Leon känns i ridning och hantering, hur han själv mår och tar in intrycken!
 
♥ Drömmål ~ Det här året är Leon fyra och jag ska som sagt introducera honon på tävlingsbanan, och med det följer såklart även en hel del drömmar. Så drömmålet för oss är att kvala till 4-årschampionatet med finaler i Breeders Trophy (det brukar gå på Flyinge under hösten). Det kräver 8,0 gångartspoäng och inget delbetyg under 7. OM han skulle kvala skulle jag dock inte utsätta honom för den långa resan ner till Skåne och den publiken som är där. Jag tycker personligen att det blir lite väl mycket för en 4-åring. 
 
♥ Mål ~ Delta i kvalitetsbedömning. 
 
♥ Mål ~ Vi ska komma ut och tävla LC och/eller LB. Detta i utbildningssyfte och alltså inte för stå högst upp på prispallen eller för att få fina procent. Leon ska bara få se världen och förhoppningsvis få ett gott intryck av tävlandet! 
 
♥ Mål ~ Göra skänkelvikningar på ridbanans korrekta linjer. Vi har redan börjat nosa lite på förberedande sidvärtsövningar inför skänkelvikningar och det bådar gott! Lellisen är en talang. :) 
 
♥ Mål ~ Kunna rida direkt från stallet utan krångel på en uteritt. Som det är nu är han ganska vrång - sparkar mot skänkeln, ryggar, sparkar med frambenen och ställer sig på bakbenen. Vi är redan på god väg så det här ska nog inte bli så svårt att bli av med. 
 
 
♥ 1 januari - 1 februari: Vi fortsätter på samma arbete som under hösten och vintern. Jag ska försöka komma ut på någon/några löshoppningar och rida mer samtidigt som andra ekipage. Om det är möjligt ska vi kanske åka på någon pay and rida också! 
 
♥ 1 februari - 1 mars: Vila. Dock ska han promeneras ute i skogen och få "social" träning. 
 
♥ 1 mars - 31 maj: Igångsättning, repition av tidigare arbete och eventuellt börja träna på program inför kommande tävlingar. Här ska vi också försöka åka till Tunalids Ridklubb och rida inför kommande start. Någon löshoppning ska vi också försöka få in här. 
 
♥ 19 april: Här ska vi eventuellt göra vår första start! Jag tänker mig att han ska starta en LC eller en LB på Tunalids Ridklubb. Det är en liten ridklubb som jag tror passar Leon bra att komma ut på för första gången. Dessutom är den bara en halvtimme från gården! 
 
9 eller 17 maj: Någon av dessa datum tänker jag mig att vi kan göra vår andra start. Då har han fått smälta första tävlingen, vilat lite och hunnit blivit förberedd på nästa. Den nionde är det en LB i Edsbyn och den sjuttonde är det LC eller LB i Gnarp. Även det är små anläggningar! 
 
♥ 31 maj - 31 juli: Vila och sommarbete. Han kommer promeneras och få social träning samt vänja sig vid att duschas. 
 
♥ 31 juli - 31 augusti: Igångsättning och repetition av det arbete vi jobbat med under våren. Här ska vi även förebereda oss för kommande kvalitetsbedömning. 
 
Ca 31 augusti: Kvalitetsbedömning som innefattar ridprov, exteriörbedömning och löshoppning/hoppning uppsuttet. Vi kommer åka antingen till Högbo eller Sundsvall för detta och det är även på denna bedömning man kan kvala till championatet! 
 
Denna planering känns riktigt bra! Jag har bara gjort till kvalitetsbedömningen eftersom det är årets mål. Efter att vi gjort det tänker jag mig att vi kan göra vad vi känner för, kanske tävla någon gång till eller vad vet jag. Det återstår att se! :) 
 
 
 

Drömmar, mål och planering

Hej på er! Första januari 2015. Ett nytt år fyllt med nya drömmar, nya mål och framför allt nya utmaningar! Jag ser fram emot det här året, det är mycket kommer hända och jag vågar garantera mig själv att det kommer gå rasande fort. Så till mig själv vill jag säga.. Pernilla! Glöm inte bort att stanna upp, andas och njut. Det här året kommer bli oförglömligt. 
 
Det absolut största som närmar sig med stormsteg är såklart studenten och att komma in i arbetslivet! I samma veva kommer förhoppningsvis jag och Fredrik att flytta ihop. Åå, jag längtar ♥
 
På hästfronten händer det såklart också mycket, i alla fall för Leon. Jag har precis suttit och klurat på drömmål, mål och planering. Jag tycker det ser bra ut och har nyss skickat iväg det till Cissan också. Det känns skönt om hon checkar av och säger om det är rimligt eller inte för en fyraåring. Vårt drömmål det här året är att kvala till 4-årschampionatet med finaler i Breeders Trophy, men inte att delta. Målet är att delta i kvaltetsbedömningen till hösten och även att börja tävla honom i utbildningssyfte - alltså inte för att få fina procent, stå högst upp på prispallen eller visa upp honom. Jag tycker själv att det känns som rimliga mål och framför allt lagomt höga. Dom känns lite overkliga men jag blir helt pirrig i kroppen när jag tänker på det, och det är ju precis så det ska kännas med mål och drömmar! 
 
Frolles mål sänks det här året och vi kommer bara tävla för att ha roligt tillsammans, så hans planering är inte lika klurig som Leons. Däremot kommer jag ha mål såsom att vi ska lära oss nya rörelser och förbättra det vi redan kan, men på ett lekfullt och lätt sätt! Jag har kikat på några passande tävlingar för honom också, men det ska jag dyka djupare i lite senare. Roliga klasser, bra tävlingsplatser, lite kortare resor och tävlingar jag vet håller bra standard är vad jag kommer prioritera för Frolle i år. Den planen känns riktigt bra! 
 
 
 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|