Regnig tävlingsdag

Som ni säkert redan sett så slog Frolle till med ännu en vinst idag i LA:P1 på Tunalids Ridklubb! Han är ju allt bra fantastiskt min Frolle, kämpar på och ligger på stadiga procent. Han vet när det gäller och behåller alltid sitt trygga lugn. Världens bästa ponny! 
 
Under framridningen utomhus spöregnade det och hela banan var sjöblöt. Frolle hatar att gå i stora vattenpölar men brukar ofta vara väldigt fin trots att det regnar, men idag var vi lite oense. Han kändes inte riktigt lösgjord och jag fick inte riktigt någon jämn och mjuk kontakt. Jag försökte bara lösgöra honom genom massor av övergångar och förvänd galopp där jag ställer mot motsatt håll. Det hjälpte och han kändes ganska fin när det var vår tur att gå in på banan.
 
Genom programmet kändes han fin och det var som att vi båda två skärpte till oss! Han slappnade av och jag kom till ridning. Vi hade ett jämnt flyt genom programmet och ingen direkt miss, bara några detaljer som jag tror det bara var jag som märkte. 7,5 på båda slutorna, 8 på ökad skritt, galoppfattning och sitsen och 8,5 (Vår andra 8,5a!!) på en av galoppserpentinerna! Resultatet slutade på 69,21%. :) 
 
Nu är det lite drygt en månad till nästa tävling och då ska vi åka iväg till Strängnäs på ett tredagarsmeeting. Den bästa tävlingen på året! Nu ska vi träna och ha roligt så får vi hoppas att vi är i toppform till dess. 
 
 

Diplomerad hästskötare

ÄNTLIGEN kan jag säga det - jag är diplomerad hästskötare!! 
 
Vi genomförde vårt yrkesprov (hästskötarexamen) idag och det gick som ni förstår jättebra! Hela den här veckan har jag suttit och läst igenom alla hästböcker om och om igen, gått igenom alla gamla anteckningar och powerpoints och repat på longering. Det känns otroligt skönt att jag klarade det. Det har verkligen gnagt inuti en i flera veckor av nervositet och oro, så jag är verkligen lättad. 
 
Jag kan nästan inte fatta att det snart är slut nu. Målet att klara provet har känts så långt borta dom här tre åren i gymnasiet men nu är allting färdigt. Trodde aldrig att jag skulle säga det här men gymnasietiden har verkligen rusat iväg. Det var ju nyss jag satte mig nervös på morgontåget till Gävle första dagen och jag visste ingenting.. Usch, jag blir ledsen när jag tänker på det haha. 
 
Det känns verkligen helt fantastiskt att den här dagen gick så bra! Och ännu roligare är det att alla andra i min klass också klarade det. När vi fick veta att alla klarat det kom det till och med några glädjetårar, både från oss elever och lärare. Vi har kämpat så hårt tillsammans, puschat varandra och vi alla har hela tiden haft samma mål i sikte. Det blev liksom överväldigande på något sätt, men det var fint ♥
Hela gänget!
 

Dags för vila

Som ni vet är ju Leon bara fyra (inte ens det än faktiskt, hihi) och som unghäst är vila en otroligt viktig del i livet. Det är under vilan unghästarna "äter upp sig" och får chans att växa, jämna till sig och smälta alla nya lärdomar och erfarenheter.
 
För Leons del har han vilat i ungefär 2 månader i höstas/vintras i samband med hans skada på benet som han fick. Det blev i och med det lite tidigt lagt tyckte jag men trots det har det fungerat jättebra! Det var nu i början på våren jag kände att han var lite trött i huvudet och blev liksom stretigare än vanligt. Då gav jag honom en vecka off för att sedan kunna följa planen framtill slutet av denna månad, maj. Det gjorde jag rätt i för efter den minivilan kändes han som sig själv igen! 
 
Nu är det alltså dags för en viloperiod igen över sommaren. Den kommer ligga på 6-8 veckor beroende på hur han beter sig i hagen och känns i hanteringen. Nu har han snart vilat i en vecka, så det är ungefär 5-7 veckor kvar. Jag hoppas att han ska muskla på sig lite nu och även växa lite på höjden. Han har redan blivit mycket finare så det kommer troligtvis fortsätta i samma spår! Under den här vilan har han god tid på sig att smälta det vi gjort nu under våren - två tävlingar, deltagit på några ridlektioner på ridskolan i grupp, massor av uteritter där vi varit med om ett och annat, framstegen vi gjort i lastning och transportering och utvecklingen i ridningen. Han har en hel del att tänka igenom kan man säga, haha. 
 
Trots att han vilar kommer jag promenera honom och troligtvis även lastträna och såklart pyssla med honom i stallet. Jag vet med mig att han kan bli lite väl wild and crazy annars om han inte får aktivera huvudet. Till hösten hoppas jag att han är fit for fight igen och redo för att äntra banan på evenutell kvalitetsbedömning! 
 
 

Tatuerad!

Igår efter skolan gick jag och blev tatuerad! Jag hade bokat tid och lämnat in bilderna förra veckan så jag har varit ganska nervös och pirrig, mest över hur ont det skulle göra. Men jag måste faktiskt säga att jag blev förvånad över hur lite det kändes ändå! Just när han var på ryggraden gjorde det ganska ont, ungefär som att någon drar en kniv mot huden. Annars kändes det mer som att någon drar i småhåren, eller rycker ögonbrynen. Konturerna på hästen gjorde ondare än skuggningen men snöflingorna gjorde nog ondast. 
 
Dressyrhästens betydelse är väll en självklarhet, haha? Den står för mitt brinnande intresse för hästar, ridning och såklart dressyr. Jag är ju heeeelt insnöad på allt som har med hästar att göra och jag planerar ALLT efter dom.
 
Snöflingorna står för Mr Snowflake, alltså Frolle. Han betyder så himla mycket för mig, vilket jag tror att många har svårt att förstå. Jag har en ganska speciell relation till honom och han har gett mig så mycket, så därför känns det så himla bra att alltid ha med mig ett minne av honom. Han är min bästa vän och jag älskar honom så mycket! ♥
 
Tycker ni att det blev bra? :) 

Veckoplanering

Måndag: Uteritt

Tisdag: Lektion för Lena

Onsdag: Uteritt

Torsdag: Lösgörande på ridbanan

Fredag: Jogg i skogen

Lördag: Skritt i skogen

Söndag: Tävling på Tunalid, LA:P1
Studentbal del 1/3

Jag har MASSOR av bilder från studentbalen som världens bästa Erica Schedin har fotat! Jag hade en fantastisk kväll med familj, vänner och pojkvän. Det är verkligen ett minne för livet. ♥
 
 
 
 
 

Fredag

Godkväll! Jag har precis kommit in från stallet och väntar på att få duscha. Jag har varit och fått spraytan idag inför balen imorgon och då får man inte duscha på 8 timmar efter behandlingen, och man får heller inte bli blöt,, svettig, klia sig eller ha tajta kläder på sig så ni kan ju gissa hur svårt det var när jag var i stallet! Jag gick som en zombie, haha.. Men men, nu är jag brun och fin i alla fall och jag känner mig verkligen sååå mycket fräschare med brun hud än vit! 
 
På förmiddagen var jag på Högbo. Jag hann inte vara med på ridningen eftersom jag var tvungen att åka hem till hudik för behandlingen men teorin är det viktigaste så det hann jag med i alla fall. Vi gick igenom repetition inför hästskötarexamen nästa vecka och fokuserade på bett, hästens mun/tänder och splitsning av rep idag. Jag börjar bli lite nervös inför det nu, men det ska nog gå bra! 
 
Sedan har jag ringt upp två arbetsgivare men fick bara ett svar. Jag fixade stallet och sedan longerade jag Frolle. Jag brukar aldrig longera honom eftersom jag inte alls gillar själva träningsformen, men Frolle tyckte det var jättekul att göra något annat och dessutom helt utan inspänning eller sele/sadel. Han fick liksom jogga omkring, lattja lite och bara ha det mysigt. Han är verkligen avslappnad i longeringen - han söker sig framåt/nedåt, välver ryggen och jobbar fint genom kroppen! Det är inte många hästar som kan det utan inspänning! 
 
Nu ska jag göra i ordning kvällsfika och sedan ska jag duuuschaaa!! Äntligen, haha. I morgon är det studentbal och som jag längtar! Jag har en helt fantastisk klänning, den är verkligen to die for. Vänta bara tills ni får se den!!
 
 

Jag klarade det!!

Yes! Jag klarade uppkörningen i morse så nu har jag BE-körkort. HÄRLIGT!
Onsdag

Hej! Jag har varit hemma från skolan idag då jag vaknade med världens huvudvärk.. Då är det tur att jag bara har en lektion på onsdagar där vi dessutom jobbar i grupp - så det blev i alla fall inget arbete liggandes. Fram emot eftermiddagen så kände jag mig bättre och då gick jag ut till stallet. 
 
Leon löshoppades idag och han var verkligen pigg! Det verkade som om att han tyckte det var superkul och han sprang lite väl fort.. Jag la ifrån mig piskan och ptroade hela tiden men ändå så var det full fart på honom. Kul med sån energi! Helt plötsligt öppnade sig himlen och världens spöregn/hagel öste ner över oss. Leon blev lite spänd då och vi fick vänta tills det lugnat sig innan jag kunde släppa honom igen. Han hoppade helt ok annars! Han är ju ingen hopptalang - men det är ju inte det som är tanken heller. Huvudsaker är att han tycker att det är roligt och att får en varierad träning! Erica var med och fotade så jag har massor av bilder att visa. 
 
Sedan var det Frolles tur och han red jag ut på. Han kändes fräsch, men jag hade önskat lite mjukare stöd och ett jämnare sug. Vi red lektion igår och då fick han det lite kämpigt med öppnorna i galoppen. Det tog liksom emot och han tyckte det var väldigt jobbigt, men vi löste det ganska bra, så jag tror det kan sitta i lite från det. Annars var han väldigt fin igår! 
 
Nu på kvällen har jag varit en sväng till körskolan och gått igenom tabellboken för olika materials friktion, surrningar och sånt konstigt. Jag har uppkörning imorgon på morgonen så jag ska plugga hela kvällen nu. Alltså det är inte själva körningen jag pluggar på utan det man gör innan man kör - säkerhetskontroll, funktionsbeskrivning och att förebereda sig på eventuella frågor om surrningar, lastsäkerhet, vikter osv. Det är DET som är klurigt.. 
 
Efter körskolan kände jag mig helt som vanligt i huvudet så då åkte jag till Friskis och var med på ett Spinning Intervall-pass. Det rann svett och jag blev riktigt mör i benen! Härligt. :) 
 
 
En rykande färsk bild från idag! Resten kommer upp någon gång under morgondagen.

Veckoplanering Frolle/Leon

Måndag: Jogg i skogen / Vila
 
Tisdag: Lektion för Lena / Tömkörning
 
Onsdag: Uteritt / Löshoppning?
 
Torsdag: Lösgörande på ridbanan / Vila
 
Fredag: Promenad / Promenad
 
Lördag: Lösgörande på ridbanan / Vila
 
Söndag: Uteritt / Promenad
 
 

Ny vecka

Hej på er! Jag har precis landat framför datorn efter en fullspäckad dag. Jag fick skjuts av Fredrik till Gävle i morse när han ändå skulle åka hem, så det var jätteskönt att inte behöva stressa till tåget. Vi hade en ganska lugn dag i skolan - frågesport i religion och sedan ett prov i historia som gick relativt snabbt. 
 
Jag kom hem ungefär halv fyra idag. Då kastade jag i mig middagen och sedan gick jag ut till stallet. Jag fick verkligen hetsrida idag och som tur var hade Frolle ett lugnt joggingpass i skogen inplanerat. Jag brukar hålla dom passen ganska korta och med mycket galopp i lång och låg form för att han ska få "skölja ur" och frusta ordentligt. Jag red barbacka på hacket och han kändes finfin! Extra noga med dessa pass är det just efter en tävlingshelg för att han ska bli avslappnad, få massor av energi och bli glad i kroppen. 
 
Hur som helst hade jag lite bråttom för att jag skulle åka in till stan och springa blodomloppet tillsammans med Jennie och Erica! Vi har tränat för detta ett bra tag nu och jag har sprungit flera gånger i veckan. Min kondition har verkligen förbättrats och dom 5 kilometrar som vi sprang idag kändes inte alls särskilt jobbiga. Det gick väldigt lätt och det var superkul! Vi sprang på ganska exakt 30 minuter och jag kom på plats 424. Efteråt fick man medalj, en tröja, banan, kexchoklad och varmkorv. Supermysigt verkligen! 
 
Nu ska jag strax gå och lägga mig. Jag har inte fått så mycket sömn i helgen med tidiga morgnar och sena kvällar. Sa jag förresten att jag satt och skrev protokoll i lördags efter min start i SEX timmar?? Det var nationella klasser så det var verkligen jobbigt för hjärnan att hinna med att kommentera varje moment. Men det var jätteroligt och tiden gick ändå ganska snabbt, så så farligt var det inte! Nej, nu måste jag sova. Godnatt! ♥
 
 

Lycklig

Efter den här helgen känner jag mig verkligen alldeles varm i hjärtat. Vilka fantastiska hästar jag har och vilken fantastisk mamma jag har som har kört fram och tillbaka varje dag och groomat! Som alltid ♥ Dessutom ett stort tack till min underbara pojkvän Fredrik som varit med och tittat lite och även till fina Saga som hjälpte till lite igår med Frolle. 
 
Man behöver inte vinna eller få placeringar för att det ska gå bra. Frolle har levererat bra procent båda dagarna som han tävlat och även bra känsla! Lite bättre igår. Han var mer med på noterna, framme för skänkeln och väldigt mjuk och fin. Vi red Lagtävlan för ponnyallsvenskan igår och fick 68,49%, superbra! 
 
Idag var vi istället iväg till Gnarp med Leon i släpet! Han fortsätter förvåna och gick raka vägen in i transporten utan att tveka både dit och hem. Bara det är helt fantastiskt! Sedan fortsätter han på samma spår och är så otroligt lugn. Lite på tårna men han var hela tiden med mig och tappade inte kontrollen. Domaren var lite läskig men det var väll det enda. Vi kunde rida följa programmet och hade inga "vägmissar" så att säga. Däremot var han lite stretig, stannade upp i sista bågen i en serpentin och gick på dubbla spår. Men det är sånt som absolut inte gör något. Syftet med tävlingen för honom är att få lite rutin, se sig omkring och bara ha roligt samt vänja sig vid själva atmosfären som det är på en tävlingsplats. Vi fick 59,44% och kom på en 14:e plats av 19 stycken. Inte dåligt! Leon får en solklar guldstjärna för idag. Jag blir så himla glad och stolt, nästan rörd. ♥
 
Att tävla är verkligen det BÄSTA som finns. Alltså inte bara de få minutrarna man är inne på banan utan VARJE ridpass som allihopa egentligen är en förberedning inför tävling. Alla förberedelser, planeringen och sedan känslan att vara inne på banan och känna "yes, det här jag har hemma". DET. Åå, älskar det! 
 
 

Tävlingsfredag

Hej på er, idag har jag och Frolle tävlat! Det är meeting på hemmaplan i helgen med både regionala och nationella klasser. Kul! Jag och Frolle tävlar tyvärr inte nationellt längre utan håller oss till regionalt nu. Idag startade vi en LA:P1. 
 
Jag måste börja med att berätta att Frolle varit totalt vild sedan vi bytte hage igår. Så fort jag tar in honom gnäggar han som en tok, går fram och tillbaka på gången, är alldeles stirrig och skakar av nervositet. Hela ridturen igår trippade han och gnäggade, gnäggade och gnäggade. Idag badade jag honom och gick en promenad innan jag skulle rykta och knoppa. Han var helt vild. Han försökte hela tiden trava iväg, kastade med huvudet och sparkade med frambenen. Och gnäggade. I stallgången var han lika och jag blev så himla irriterad. Han brukar liksom alltid stå och hänga med huvudet medan jag knoppar och slicka på min jacka. Verkligen olikt honom - men det måste ha att göra med hagbytet. Han vill väl antagligen bara gå i hagen och smaska i sig det gröna gräset. När vi kom till tävlingsplatsen var han som vanligt - lugn som en filbunke och väldigt accepterande. 
 
Jag tror dock hans "stressande" hemma gjorde honom lite trött, för jag tyckte att han var lite bekväm på framridningen idag. Jag fick inte riktigt fram stödet som jag vill ha utan det blev liksom lite tomt. Annars var han väldigt mjuk och fin, utan det var bara det där lilla extra som fattades idag. Det blev lika inne på banan och vi drog på oss en del småmissar. Mittenbågen i serpentinerna blev lite små och annars brukar detta vara vårt paradnummer så det kostade lite och sedan drog han ut sig lite och dök in i halterna och enkla bytena. Mellantraven var som den brukar vara, alltså ingen åtta på den idag haha. Annars var han stadig och fin. Jag är mest nöjd med skolorna! Vi har kämpat med dom under vintern och det känns sååå skönt att vi äntligen börjar hitta ett bättre flyt där nu. Ritten slutade på 65,65% vilket jag är jättenöjd med. Dessvärre låg jag tvåa ända tills sista ekipaget ridit så det kändes lite surt att hamna precis utanför placering.. Men men, så kan det vara ibland! 
 
Nu laddar vi om inför morgondagen. Då ska vi starta Lagtävlan för ponnyallsvenskan klockan 13:28. Så håll tummarna för oss då! Jag hoppas på att ha en lite lugnare Frolle under knoppningen och istället få fram lite mer energi i ridningen. Det ska bli kul! 
 
 
Världens bästa utsikt! 

Hagbyte

Här kommer ett smakprov från hästarnas hagbyte idag! Det var full fart och dom hade nästan inte tid med att beta. Underbart att se dom så busiga och glada! 
 
 

Helgens tävling

Jag vet inte vad jag ska säga angående tävlingen i söndags mer än att Frolle var FANTASTISK. Han var klockren på framridning med ett mjukt och härligt stöd i handen, aktiva bakben och en positiv inställning. Inne på banan till första klassen blev han lite spänd på grund av vindrutetorkarna på domarbilen men det kunde vi dölja ganska bra. På framridningen till andra klassen fick jag inte en lika bra känsla men han var fortfarande i toppform. Superduktig inne på banan! 

Vi fick hela 72,5% i LA:1 med 6% till godo till andraplaceringen. Som ni ser i protokollet fick vi nästan åttor rakt igenom och även en 8,5! I LA:P1 fick vi nytt personbästa på 71,58% som också gjorde att vi kunde stryka ett mål vi kämpat mot länge - komma över 70-gränsen. Jag kan fortfarande inte fatta att det är sant! Här hade vi över 7% till ekipaget under. Jag har världens bästa ponny, den saken är stensäker. ♥ Jag får nypa mig själv i armen!
 
 

Veckoplanering

Måndag: Promenad // Vila

Tisdag: Lektion för Lena // Ridning på ridbanan

Onsdag: Uteritt // Uteritt

Torsdag: Skritt i skogen // Vila

Fredag: Tävling i Hudik! // Vila

Lördag: Tävling i Hudik! // Ridning på ridbanan med fokus på avspändhet

Söndag: Promenad // Tävling i Gnarp!
Tävling imorgon

Hej på er! Jag har verkligen haft fullt upp denna vecka vilket gjort att bloggen hamnat på sidan. Jag har gjort dom sista resterna i skolan, ridit såklart och sprungit en hel del. Dessutom har jag haft låna dagar i skolan så tiden har helt enkelt inte räckt till. Idag har jag ridit Frolle, Leon och Buttler, putsat och packat inför tävlingen imorgon och blivit bjuden på middag hos Jennie. 

Imorgon är det alltså tävlingsdags igen. Äntligen!! Det blir Frolles andra tävling i år och vi rider två klasser, LA:1 och LA:P1. Han har varit väldigt mjuk och fin denna vecka så det känns bra inför imorgon! Jag hoppas att vi ska leverera ett stadigt och noggrant program där jag hela tiden är fokuserad och förberedd inför nästa rörelse. Ibland kan det bli så att jag fastnar i föregående moment och då drabbas nästa.. Det gäller att släppa det man gjort och tänka framåt! Det ska bli jätteroligt i alla fall. :)

Nu ska jag sova. Vi åker hemifrån vid elva imorgon och jag har starttider 14:19 och 17:12, så håll tummarna! 
Leons snygga frilla...

Alltså Leons man... Jag döööööör, haha. Så himla fult! Jag misstänker att den skyldiga är ingen mindre än Frolle. Jag smörjer in manen med anti bit-salva så vi får verkligen hoppas att det hjälper!

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|