SIHS 2015

God söndagskväll! Jag har precis kommit hem från en dag i stallet och Friends Arena. Helena har varit bortrest i helgen vilket är anledningen till att jag jobbat två halvdagar istället för att ha en helt ledig dag! Så idag jobbade jag fram till lunch. Erica kom från Hudik till stallet i morse och gjorde mig sällskap innan vi åkte mot Solna! 
 
Vi har suttit och sugit in oss inspiration från küren hela eftermiddagen. Mina favoriter var Tinne och Magi (såklart!), Patrik och Scandic och Adelinde och Parzival! Jag fastnade också lite extra för norskan Cathrine med hästen Fernandez. Dagens ståpäls var Kristian Von Krusenstierna och Biggles avslutning när hela Friends gav stående ovationer för att tacka ekipaget för sista gången i liknande sammanhang. Riktigt rörande! 
 
Efteråt gick vi på mässan. Jag shoppade inte så mycket men det jag fick med mig hem var ett par De Niro-stövlar i modell Polo och färg oxford (drömträningsstöveln!!), ett par matchande sporremmar från De Niro, ett skinn/läderbalsam som jag bara var tvungen att prova och ett hårband med rosor att ha runt min donut. Superdupernöjd med allt! 
 
 

Mysig torsdag

Torsdagar har alltid varit av en favoritdag för mig, och det håller fortfarande i sig. Jag vet inte om det är för att det är fredag dagen efter, lite speciella är dom i alla fall för mig! Igår var min torsdag väldigt mysig..  
 
Först var jag i stallet som vanligt, men bara till lunch (det blir två halvdagar istället för en helt ledig dag den här veckan). Utöver stallsysslorna joggade jag även Dayton. När jag kom till lägenheten kändes allt så himla lugnt. Jag tog en lång dusch och satte mig framför datorn i lugn och ro för att gå igenom bilderna på Leon. Sedan ringde en av mina systrar, Madde, och sa att hon åkte förbi Stockholm och om vi inte skulle träffas! Så vi möttes på Kista Galleria och åt middag ihop. Det var verkligen jätteroligt att vi hann med att ses! ♥ 
 
Resten av kvällen bakade jag, Fredrik och hans mamma pepparkakor! Dock verkade som att jag var den enda som var taggad på julbak, haha. Dom blev i alla fall jättegoda så nu har jag en hel låda i stallet som jag inte kan låta bli! Jag ÄLSKAR pepparkakor! 
 
Vi kom i säng strax efter elva om jag inte minns fel och då var jag helt slut efter ännu en bra torsdag. :)
 
 

Helena och Leon

Igår när Helena red Leon passade jag på att filma och ta några bilder. Men som ni förstår är det lättare att se vad som händer och vad Helena gör om jag inte tittar genom linsen, så det blev inte jättemånga bilder och filmer. Här några i alla fall! Visst är det härliga färger och ljus på vår ridbana? :)
 
 
Vad gör man inte för att hålla sig varm..? Jag har världens största täckbrallor och tre lager med tröjor under jackan, haha. Hej bumbibjörnen! 

Onsdag

Hej! Tyvärr blev Tinne-träningen för Leon inställd idag, jättesynd verkligen eftersom jag var så peppad men det är förståeligt såhär innan Friends-helgen. Förhoppningsvis kan Helena rida honom på någon annan av hennes träningar för Tinne! 
 
Trots inställd träning fick Leon jobba på med Helena i sadeln. Han såg så fin ut och jag häpnas verkligen över hur snabbt han utvecklas och når framsteg efter framsteg! Det svåra är att inte trilla av den här hårfina balansgången och hålla sig kvar medgångskurvan. Men som vi alla vet får man räkna med att falla tillbaka ett par gånger ibland, vilket är lätt att säga när man inte är där.. :) 
 
Idag har jag ridit Dayton och Humlan. Båda passen gick jättebra, trots regn och rusk! Det är väldigt skönt att ha ett ridhus att kunna gå in i, men både jag och Helena förespråkar att rida ute in i det sista. Man ska ju klara av att rida i alla väder - man vet ju aldrig vilket väder det är nästa tävling. Eller hur? Dayton red jag på utebanan men Humlan red jag inomhus, men mest för variationen av underlagets skull. 
 
Annars har det varit en helt vanlig dag. Fredrik jobbar till stängning så jag har varit själv hela kvällen, men utnyttjat det till att kolla efter julklappar och fixat lite annat. Imorgon jobbar jag halvdag och tänker satsa på att baka pepparkakor på eftermiddagen! Mitt julmood börjar krypa fram.. :) 
 
 
 
Lite snö hade inte suttit fel nu! 
 
 

Lektion på Dayton

Igår red jag lektion för Helena på fina Dayton som är hos oss under en kortare period. Jag har berättat lite om honom tidigare, och jag har ridit honom en hel del! 
 
Lektionen gick väldigt bra och som Helena skrivit under bilden på instgram så blev jag väldigt medveten om kopplingen mellan känsla, timing och hjälper. Jag fick framför allt aha-upplevelser i arbetspiruetterna och bytena, men jag fick också känna på nya uppenbarelser i en så "enkel" övning som serpentinbågar. 
 
Det är det som är så häftigt med ridsporten tycker jag - man blir aldrig fullärd och i slutändan är hästarna individer. Ingen är den andra lik, men man kan alltid lära sig något på den ena som man kanske kan ta med sig till den andre. Världens roligast sport, utan tvekan! 
 
 

Pass efter minivila

I helgen var jag som ni vet på premieelevkurs i ledarskap och företagande på Sånga-Säby Hotell- & Konferensgård som är LRF's dotterbolag. Det var verkligen helt fantastiskt! Jag hade aldrig trott att jag skulle växa så mycket som person och möta så otroligt många olika härliga människor på så kort tid. Jag lärde mig väldigt mycket om ledarskap, att möta olika personer och framför allt att lyssna på andra människor. Jag känner mig mycket mer medveten om hur man fungerar och hur man kan utnyttja det. Så himla kul! 
 
Hur som helst så har Leon vilat under tiden jag var på kurs. Dock har han varit lite väl speedad och knappt kunnat gå i skrittmaskinen.. Antar att klippning, vila och lite kallare temperatur inte var helt rätt kombo för lilla Leon. Han verkar tycka att det är roligt och skönt att jobba igen! Igår longerade jag honom och det fanns en hel del energi som behövde få utlopp. Det enda kommandot jag behövde använda var i pincip "ptrooooooo", haha.. I slutet såg han väldigt fin ut och slappnade av! 
 
Idag red jag lektion för Helena. Vi backade bandet lite och red vad vi i dagsläget kan kalla "basic". Tydlig lättridning, ärlig framåtbjudning, lugn takt, rätta framdelen på bakdelen och lydnad genom övergångar. Vi gjorde även några skänkelvikningar för att få lite extra "grepp" om hjälperna. Han var väldigt fin i formen från start och jag hade hela tiden en mjuk och go känsla i handen! Han kändes mer liksidig och påverkbar från början också. Full med energi, men som gick att använda på rätt sätt! 
 
Vet ni vad Leon ska göra imorgon? Han ska åka till Lövsta Stuteri för att visa upp sig för Tinne!! Helena ska rida honom på sin träning och jag sätter mig i soffhörnet med kameran i högsta hugg och öronen spetsade för att höra Tinnes kommentarer. Jag ser SÅ fram emot det, vilket jag tror ni fattar.. ;) Jag känner mig väldigt lyckosam! 
 
 

Däckbyte

Har precis kommit in efter att Fredrik bytt däck på min transport, mitt ute på gatan!ä. Så nu är den redo att ta Leon till Tinne(!!!!!)-träning imorgon! 
Två från SångaJag är redan inspirerad till tusen. Vi (vi är 20st premieelever från olika LRF-regioner i landet) möttes på T-centralen och åkte sen tillsammans till LRF-huset. Där fick vi lunch och sedan hade vi presentationer av några som jobbar i och med LRF. Färgglada och inspirerande människor! 

Sen åkte vi buss ut på Ekerö där Sånga-Säby ligger. Vi har ätit en riktigt god middag och haft femkamp. Nu är det läggdags så jag orkar med morgondagen fylld med ledarskap! 

Packar

Jag är igång och packar väskan, för nu väntar fyra dagars kurs med LRF-ungdomen på Sånga-Säby kurs- & konferensgård. Som ni vet blev jag tilldelad LRF's premieelevsstipendium tidigare i år och detta är alltså själva stipendiumet - en kurs i företagande och ledarskap. Jag tror jag kan dra stor nytta av kursen och bli sporrad till mina fortsatta planer och drömmar! Det ska bli jätteroligt. :) 
 
Frågan är dock hur lång tid det kommer ta innan det börjar klia i fingrarna och längtan efter hästlukt kommer. Det känns ju som att jag varit borta i en vecka när jag i själva verket bara varit ledig en dag, så hur ska det nu kännas? Haha, så typiskt oss hästnördar.. Men jag tror det är bra att komma ifrån stallet ibland, speciellt nu när jag dessutom arbetar med hästar. Man behöver liksom komma ifrån för att hitta ännu lite mera driv och verkligen få chans att längta tillbaka. Jag tror det är så med allt egentligen! Borta bra men hemma bäst som man brukar säga, och det inser man oftaste när man varit borta ett tag.. :) 
 
Förresten! Leon var hur fin och duktig som helst igår. Jag red som sagt lektion för Helena. Det fanns inga spår av diffust under ridpasset och direkt när jag kortade tyglarna fick jag en härlig känsla in i handen. Vi hittade ett jämnt flyt och ett dragläge där jag kunde tänja på gränserna vad gäller samling (alltså samling i den grad Leon som fyraåring klarar i dagsläget). Vi samlade några galoppsprång på volt för att sedan rida framåt igen. Då och då förflyttade vi volten för att han skulle få gå över hela ridbanan och ibland lade vi in halvt igenom och förvänd galopp. Alltså han gjorde det så himla bra, det finns inte så mycket mer att säga. Hans utvecklingskurva går spikrakt uppåt och jag hoppar verkligen vi kan hålla det så! Jag älskar verkligen att rida Leon. ♥
 
 
Världens finaste!! 

Livets första klippning

Idag har Leon blivit klippt för första gången i sitt liv! Inte illa, va? ;) 
 
Det gick imponerande bra med hjälp av munhålegelen Domosedan som jag fick utskrivet av vår veterinär. Jag hade nog inte vågat mig på att klippa honom utan att använda lugnande av något slag, men med det här gick det väldigt smidigt! För en extra säkerhet var vår hovslagare (och supermockhjälp!) Kjell med hela tiden och höll i honom. Att sätta fast honom i linorna kändes som en säkerhetsrisk. 
 
Jag gjorde en helklippning men sparade en padd på ryggen och klippte till nedanför framknäna och haserna. Jag gillar inte att klippa över senorna, och dessutom känns det som att det blir lättare för hästarna att få mugg och dylikt om man klipper ända ner till hoven. Men det vet jag inte säkert! Jag kunde heller inte klippa över ganascherna som jag annars helst gör och på hans vänstra sida var jag tvungen att spara en fläck vid nacken också.. Han gillar inte när man kommer nära öronen så jag tog det säkra före det osäkra. Lite fult alltså men överlag är jag sjukt imponerad över att det gick över huvudtaget! Jag har ju tränat lite och haft klippmaskinen igång när jag ryktat och haft honom inne när jag klippte en annan häst, men då har han varit ganska rädd. Det verkade som att han tyckte att det var ganska skönt emellanåt! 
 
Här får ni se några bilder! Han är fortfarande lite pömsig efter gelen och står inte i den charmigaste posen, men det är alltid något.. Han har fått ett nytt täcke också! Det är ett Horseware Amigo Bravo 12 plus med 400grams fylling. Perfekt nu när han blivit klippt! 
 
 
Dom mörka fläckarna är från min mobilkamera och alltså inte pälsfläckar! Haha.. 

Veckoplanering

Måndag: Longering
 
Tisdag: Lektion för Helena
 
Onsdag: Lektion eller uteritt beroende på tisdagens lektion
 
Torsdag: Vila (skrittmaskinen)
 
Fredag: Vila (skrittmaskinen)
 
Lördag: Vila (skrittmaskinen)
 
Söndag: Vila (skrittmaskinen)
 
 
 
 
 

Ny vecka

Gud vad veckorna, och dagarna, går fort! Man hinner knappt blinka så är det måndag igen. Är det bara jag eller känner ni likadant? Snart är det liksom december! Ledsen att jag inte uppdaterat, men som sagt så rusar dagarna förbi och vips så är klockan sent och jag är jättetrött... Men det måste ju bero på att jag har så roligt varje dag! 
 
Jag har nyss kommit hem från Vällingby där jag gick och kikade i affärer. Så himla mysigt nu när alla julsaker börjar komma fram, men det är så himla svårt att hålla i pengarna.. Haha. Jag kan gå i timmar i inredningsbutiker och drömma mig bort till mitt framtida egna hem med MASSOR av gulddetaljer! Åå, längtar (fråga bara Fredrik som får stå ut med mitt tjat om guld och lägenheter, haha..)! 
 
Förutom det så har jag också varit i stallet såklart! Idag stod Tinne-träning för Lindy och Helena på schemat, men jag var tyvärr tvungen att jobba vidare på hemmaplan. Vi båda hade rätt bråttom iväg på eftermiddagen så det blev effektivast om jag stannade hemma helt enkelt. Jag skrittjobbade Humlan, longerade Leon och promenerade med Bruce. Allihopa skötte sig strålande! Leon såg riktigt fin ut på longeringen efter att han busat av sig. Han tog mina hjälper fantastiskt bra så vi kunde jobba mycket med tempoväxlingar i traven. Det är verkligen roligt att kunna använda longeringen till mer än bara till att "rasta av" hästarna tycker jag, men för att man ska komma dit krävs konsekvent träning, tålamod och uppmärksamhet. 
 
 

Fredag

Godkväll! Jag och Fredrik har nyss varit ute på en promenad med hans hund Ebba i blåsten. Innan det har vi bara tagit det lugnt och ätit middag. Mer än så behövs egentligen inte för att det ska bli en mysig fredagskväll! 
 
Igår var Helena ledig så jag hade stallet själv. Jag red Hirten, Humlan, Leon och Dayton. Allihopa var superduktiga! Leon reds ut på travbanan och han skötte sig fantastiskt bra. Jag fick ett riktigt härligt sug in i handen! Våra uteritter brukar oftast vara väldigt laddade och inte alls ge så bra känsla, men allt hänger ihop med det jag skrivit mycket om innan - att han är ärligt framme för skänkeln och på mina hjälper. Så i och med att det fungerar bättre mellan fyra väggar följer det även med ut i skogen! När jag var klar i stallet åkte jag till Fanny (vi gick i samma klass i gymnasiet) som också jobbar i ett stall bara 20 minuter från mig. Jag red hennes fina häst Angelique och sedan avslutade vi kvällen med varsin pizza. Underbart med lite kompishäng, energireservern påfylld! 
 
Idag har vi haft fullt upp i stallet. Vi har i princip inte gjort annat än att ridit och haft en visning av Bruce, förutom det vanliga stallfixet såklart. Jag red lektion för Helena på både Dayton och Leon. Dayton är som sagt 17 år och är en riktig läromästare. Han gör alla dom svåra rörelserna - piaff, passage, byten i varje och piruetter. Perfekt för mig att lära mig på! Han är väldigt rolig att rida på, och som läromästare gör han exakt rätt så fort han får den rätta hjälpen. På så sätt kommer jag få in klämmen på hur det SKA kännas och vilka hjälper som verkligen är rätt vid till exempel ett galoppombyte. Idag fokuserade vi på att lösgöra genom att bland annat göra några singelbyten på diagonalerna där jag får träna på att plocka isär hjälperna och prova mig fram lite hur jag ska koppla om och ihop. Vi jobbade också med arbetspiruetter. Mycket fokus på galoppen och en bra första lektion för mig på gentlemannen Dayton! 
 
Tanken med lektionen på Leon var egentligen att spinna vidare på Helenas ridning, men vi var tvungna att tänka om när världens busväder drog in över ridbanan. Blåst och spöregn.. Leon blev såklart spänd, men på ett sätt var det bra att det kom en regnskur - man ska ju kunna prestera i alla väder för man aldrig vad man råkar ut för i tävlingssammanhang. Istället för att fortsätta introducering av bland annat galoppfattningar från skritt fick vi istället korta ner passet lite (efter några minuter plaskade det i sadeln, haha...) och fokusera på att få Leon så avspänd och mjuk som möjligt. Han kändes riktigt fin hela passet, men det blev några störningar som vi fick jobba lite extra med. I slutet fick jag en superhärlig känsla i handen. Det var ett så mjukt och fint stöd och vi hittade ett bra draläge där jag kunde reglera tempot! Så trots regnet och en vändning i planeringen så blev det ett superbra pass ändå, som det alltid blir med Helenas hjälp från marken. :) 
 
 

Just nu!

Sitter på Dayton som är ny i stallet denna vecka. Han kommer spendera tre veckor här! En riktig gentleman på 17 år.
Film från LB:1 Hallsta Ridklubb

Jag har visst glömt ladda upp filmen från vår senaste tävling! Vi var på Hallsta Ridklubb och red en LB:1 för att prova vårt nya sätt att tackla problemet som uppstått (och uppstår fortfarande ibland) vilket visade sig vara helt rätt! Fokus låg helt enkelt på att jag skulle få in rätt tänk i ridningen och ge Leon en bra upplevelse, och inte så mycket på poängen. Men jag tycker att det kanske är roligt att se ändå, och framför allt i framtiden när det kan vara kul att titta tillbaka! 
 
 

Film från idag

Idag var det pilotbyte och Leon fick Helena i sadeln. Hon red honom för andra gången idag och som jag berättat tidigare känns det som en bra rutin att få in i träningen för att få ut så mycket som möjligt. Återigen får jag nypa mig i armen, för han är verkligen SJUKT fin och är så fantastisk snabblärd och ambitiös! 
 
Idag arbetades galoppen mest. Fokus låg på att fortsätta introduceringen av femårsrörelserna. Förvänd galopp har vi jobbat med innan och den gör framsteg varje ridpass. Något nytt som Leon fick prova idag var övergångar mellan galopp och skritt. Ett ord - KLOCKRENT! Galoppfattningarna från skritt var otroligt bra och korrekta. Han vinklade in bakbenen, satte sig och gick direkt upp i en galopp med bra kvalité - på första försöket. Vi behövde liksom bara gör en åt vardera håll för att han gjorde det så himla bra. Han stressade inte upp sig heller vilket kan vara ganska vanligt vid inlärningen, utan han höll sig lugn och trygg. 
 
Även i traven såg vi framsteg. Han visade verkligen att han förstått sidförande hjälper och gjorde såå fina skänkelvikningar! I öppnorna längs med långsidorna formade han sig väldigt bra också runt innerskänkeln och kom upp på yttertygeln. Duktiga duktiga Leon! ♥
 
Här kommer en kort film från passet. Visst är hans galopp underbar?! 
 

Hösttrött

HEJ! Här ekar det tomt.. Ledsen för det! 
 
Alltså jag är så HIMLA trött nu. Det känns som att jag skulle kunna sova hela dagarna om jag fick, men det går ju såklart inte. Det måste bero på höstmörkret och kylan som börjar smyga sig på nu, även om jag tycker att det är väldigt mysigt. Hur som helst så var det väldigt skönt att vara hemma en vända i helgen! Jag åkte och hälsade på Frolle några timmar och klippte honom. Han var lika fin och underbar som alltid, och nu ser han ut som tävlingsponny igen när pälsen åkte bort!
 
Leon är igång igen efter förra veckans vila och vi har verkligen kunnat börja där vi slutade! Jag red lektion för Helena igår och det gick superbra. Vi höll passet kort men intensivt och fokuserade på att bara checka av det vi jobbat med innan hans korta paus. Inga konstigheter med andra ord, och Leon kändes väldigt positiv till att börja arbeta igen! Han såg riktigt glad ut på stallgången när jag sadlade. :) Idag gick han i skrittmaskinen och såhär ser hans resterande vecka ut: 
 
Onsdag: Helena rider 
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Lektion
 
Lördag: Vila
 
Söndag: Skrittmaskinen/Promenad
 
 
 
 

Home sweet Home

Jag är hemma i Hudiksvall i helgen vilket känns fruktansvärt skönt! Att träffa mamma, pappa och en av mina systrar är verkligen härligt. 

Jag och Fredrik åkte direkt efter jag jobbat klart idag. Vi har fikat hos pappa och nu har jag precis ätit middag med mamma och Madde, medan Fredrik grejar med sina bilar! Nu ska jag sova i min efterlängtade stora säng. Godnatt! 


Latte på vägen hem kändes som det enda rätta! 

Ledingenäs och skrittdebut

Idag har jag haft en lugn dag, från början till slut! Jag gjorde stallet som vanligt i morse och sedan var nytt vatten i hagarna på första prio. "Ryttarinspiration" har träffat mitt i prick vad gäller videon om hur tiden som går till vattenpåfyllning används - en massa annat görs under tiden och oftast hinner det till och med bli en bassäng i hela hagen, haha.. 
 
När alla hagarna blivit vattnade tog jag in Lindy och skrubbade hennes hovar och schamponerade benen. Därefter fick hon gå in i boxen och äta lunch medan jag, dom andra hästarna och Helena gjorde detsamma. Sedan var det dags att linda ben och snygga till innan vi styrde mot Ledingenäs! Helena och Lindy sover kvar där till imorgon för två dagars lektion för Tinne och träff med Tantkalaset. Jag följde med idag men imorgon kommer jag tyvärr inte kunna åka dit - jag har ju ansvar för hästarna på hemmaplan. Hur som så var det SÅ fint på Ledingenäs! En anläggning i toppklass. Dock är det ingen verksamhet där för tillfället, så allting står orört. Otroligt vackert ställe! Jag tror och hoppas att Helena och resten av "tanterna" kommer ha det jättetrevligt där det här dygnet! 
 
När jag kom tillbaka till stallet tog jag in hästarna. Leon fick lite extra ompyssling och massor med pussar. Dessutom fick han träna lite med klippmaskinen. Innan han fick gå in i boxen tog jag upp honom till skrittmaskinen och provade släppa honom. Första varven var han stressad och förstod liksom inte vad det gick ut på. Jag stod hela tiden och reglerade farten för att han helt enkelt inte skulle bli rädd och få avskiljarna på sig. Efter några varv slappnade av och sedan följde han med och traskade på utan några problem! Han frustade och sänkte huvudet. För er som vill se så har jag lagt upp ett filmklipp på min instagram (@pernillahagglund)! 
 
Nu på kvällen har jag bara tagit det lugnt och gjort sånt som jag inte hunnit tidigare i veckan, såsom tvättat och suttit vid datorn och småfixa. Dessutom har jag hämtat Fredrik från hans jobb och hämtat ut ett "varmt" paket på posten! 
 
 
På Ledingenäs! 

Tisdag

Halloj! Jag har precis ätit middag och ska strax åka och träna. Jag har inte tränat på evigheter och känner mig så himla lat, men nu är det äntligen dags igen! Jag ska gå på ett Core-pass på Friskis & Svettis här i närheten och jag är SÅ taggad! 
 
Leon har en veckas paus nu från ridningen. Hans utveckling har gått spikrakt uppåt sedan vi flyttade till Helena och Stall Reje, och med två tävlingar i bagaget denna höst så förtjänar han helt klart en kortare vila innan vi börjar med vinterträningen. Dock promeneras han varje dag och dessutom har jag börjat vänja in honom vid skrittmaskinen. Idag gick jag tillsammans med honom och sköt avskiljaren framför mig vilket han inte alls tyckte var konstigt! Så det känns som att nästa steg är att prova ha den igång med honom i en liten stund någon av kommande dagar. 
 
Idag har vi haft en visning av Bruce Lee som är till salu. Han är fyra år och en korsning mellan Lusitano/Don Primero, med hög ridbarhet och fantastiskt temperament! Ni kan kolla in en film på honom HÄR! Förutom visningen har stallet fixats i vanlig ordning, några hästar har promenerats, läder har putsats och Lindy har ridits. En ganska vanlig dag i övrigt alltså! 
 
 
 
 
 

2 år

Igår var ett viktigt och lite extra speciellt datum. Det var nämligen exakt två år sedan jag fick hem min lilla gröna 2,5-åring Sir Leon! Tänk vilken resa vi gjort på dom här två åren tillsammans. Och ännu en gång får jag nypa mig själv i armen för att komma ihåg att jag gjort ALLT med honom! Det är faktiskt ganska stort, för mig. 
 
Världens finaste häst, vad jag älskar denna individ! Tack till mamma som hittade honom på annons, annars hade jag nog aldrig haft honom. ♥
 
 

Resultat från Hallsta

Idag åkte jag, Leon och Helena till Hallsta Ridklubb utanför Hallstahammar för att tävla en LB:1. Mamma och Fredrik kom också från Hudik för att titta, vilket var jätteroligt! 
 
Klockan ringde 03:45 i morse, men trött har jag inte känt mig förrän nu. Så länge man går upp tidigt för att något roligt är på gång är det faktiskt inte så jobbigt! Jag fodrade alla hästarna på hela Bergtorp i morse och sedan gjorde jag i ordning Leon i hans box medan han åt sin frukost. 
 
Vi hade två timmars åktid innan vi kom fram till tävlingsplatsen. Väl framme gick jag och rekade lite, kollade av hur banan såg ut och annat som kan vara bra att kolla in medan Helena stod kvar med Leon. Han är ju inte helt rutinerad vad gäller att stå i transporten ännu, så att lämna honom helt ensam är ingenting jag vågar mig på än. Men det kommer med tiden! 
 
På framridningen var han väldigt pigg och hade lite spändhet kvar sen två lite jobbigare pass dom senaste dagarna. Jag hade Helena i headsetet vilket kändes väldigt skönt! Att ha henne att bolla med under framridningen är verkligen lyxigt. I tävlingssammanhang blir man som ryttare automatiskt spänd och "glömmer" lite av jobbet man gjort på hemmaplan, så att han sin tränare på marken som hela tiden påminner är verkligen guld värt. I och med att Leon var så pigg valde vi att låta honom ösa ur sig energin i galopp. Efter det fick jag en fin känsla och han var så mycket mer med mig! Fokus låg på att hela tiden checka av om han var ärligt framme och på hjälperna. Inne på collectingring fick jag en ännu mycket härligare känsla. Det kändes verkligen som att jag fick ett bra sug från bakbenen och in i handen och hade i och med det "kontrollen". 
 
När jag kom in på banan började han exakt som han gjorde på Jälla. När vi kom mot mitten på långsidan stannade han upp, försökte vända och "fly" samt stegra. Min första reaktion var att "nej, du ska faktiskt gå här!" men jag kom direkt på mig själv att just ja, sånt tänk har vi slutat med nu. Så jag vände istället därifrån över ridbanan, red in på en stor volt, skjutsade fram honom och checkade av om han var på riktigt på hjälperna. Därefter tänjde jag ut volten allt eftersom och till sist var vi bara några meter från den "läskiga" domarkortsidan. Sedan fick vi startsignal. 
 
Programmet gick imponerande bra! Jag valde att hela tiden skära av lite på den översta kortsidan, men försöka ha honom runt innerskänkeln och trycka ut honom så mycket jag kunde mot staketet. Han var såklart lite spänd i hela programmet som drog ner lite och även andra kostsamma missar. MEN jag, Helena, mammma och Fredrik (och Leon såklart) var så nöjda och glada efteråt! Det nya sättet att tackla problemet med fungerade ju, och Leon var ändå med mig under hela ritten. Så himla himla roligt!! 
 
Leon belönades med 7,5 poäng på gångarterna och jag fick beröm för att jag visade honom väl. Vi fick även 7 på första vändningen över ridbanan, mellanskritt, en övergång till trav från galopp, vänster galoppfattning och den sista halten. Superkul!! 
 
 
Teamwork! Och bästa mamma stod bakom kameran medan Fredrik tog hand om hennes lilla hundvalp Frasse. ♥

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|