Vi ska flytta!

Vilken fredag!! Puh. Jag känner mig alldeles pirrig, glad och lycklig för ÄNTLIGEN har jag och Fredrik hittat en lägenhet. Den är verkligen perfekt för oss! Det ska bli så himla himla roligt med något alldeles eget att dela med värlens bästa kille, och att kunna bjuda hem vänner och familj på sleepovers och middagar. Dream! 
 
Så.. På söndag går vårt lilla "flyttlass" till Håtuna som ligger strax utanför Sigtuna. Det är en fantastiskt fin hästgård som ligger bra placerat i förhållande till både mitt och Fredriks jobb, och vår lägenhet ligger ovanpå gårdens stall! Hur passande är inte det liksom? Åh, ska bli SÅ roligt. ♥
 
Vi var alltså där och tittade på den idag, jag och Helena. Och det är faktiskt tack vare Helena som vi har hittat den. Evigt tacksam! Allting var perfekt så vi bestämde oss direkt. Underbart! 
 
 
 
 
 
 

Underbara häst

Igår red jag lektion för Helena med Leon, och wow vad fin han var! I måndags longerade jag honom innan vi åkte till Mälarkliniken och då tyckte jag att han såg riktigt fräsch och fin ut. Han rörde sig genom hela kroppen, välvde ryggen och gick i en väldigt fin form med halsen lång och nosen framme. Igår fick jag bekräftat att jag såg rätt! 
 
Vi arbetade med att hitta dragläget lite längre fram där han tar ut sina steg, tar vikt på bakbenen men bjuder framåt med ett jämnt stöd. För att komma dit gjorde vi övergångar, öka/minska och skänkelvikningar där han behåller takten, flyter på och flyttar sig undan för min skänkel. 
 
I galopp vände vi upp på medellinjen några gånger för att verkligen komma intill med ytterhjälperna samt jobba med rakriktningen. På volten ville vi få honom att komma upp med fronten, samla sig och ta vikt på sina bakben. När jag kom på knepet gjorde han det riktigt bra och det kändes som att växte framför mig. En härlig känsla! 
 
Något som vi arbetade med överlag hela passet var att jag skulle våga komma ner i sadeln, framför allt i traven. Alltså nedsittning, vilket jag egentligen har särskilt svårt för. Men på Leon vågar jag liksom inte sjunka ner. Det är en vanesak för oss båda och det är helt enkelt bara att utsätta oss för det! Jag varvar då lättridning med nedsittning för att få med känslan från lättridningen ner i sadeln. Jag tror också att det är viktigt att inte tänka för mycket när man sätter sig ned, utan bara försöka hitta takten och vara följsam - kanske blunda några steg för att bara använda känslan. Det blev bättre allt eftersom och i slutet kom jag till ridning väldigt bra trots rumpan i sadeln, haha! 
 
Leon var verkligen jätteduktig och det känns tydligt att han vuxit och blivit äldre. Han har liksom mognat och "stabiliserat" sig. Kul!! 
 
 

Nytt innetäcke

För någon vecka sedan köpte jag ett nytt innetäcke till Leon! Eller det är ju faktiskt begagnat, men nytt för oss. Jag tycker att det är helt klart kan vara bra att köpa begagnad utrustning, mycket är precis som nytt men till ett bättre pris! 
 
Det här täcket är från Schockemöhle och är fodrat med 400g. Riktigt mysigt täcke som passar Leon perfekt! Jag gillar det glansiga tyget och färgerna. 
 
 

Tandläkarbesök

 
Igår var jag och Leon (som ni redan läst) på Mälarkliniken för en rutinkontroll av hans mun och tänder. Hans vargtänder är tagna när han var ungefär två år och sedan jag köpte honom har han kollats en gång per år, utan några större ingrepp. Jag tycker att det är extremt viktigt att kolla hästens tänder ibland och eventuellt se över betslingen, och för att det ska göras på rätt sätt är det viktigt att ha en "tandläkare" som är bra och som jag känner mig trygg med. I Hudiksvall hade jag en tjej som jag trivdes jättebra med, hon var verkligen kunnig och otroligt noggrann! Men nu har ju vi flyttat till Knivsta så då har jag klurat lite på vem jag nu skulle ta. 
 
Jag tog hjälp av Katarina Brunstedt som jag känner sen innan genom Stall Reje. Hon är verkligen proffsig, noggrann och förklarar ALLT! Vad man än har för fråga så harhon ett svar, och om inte så är hon villig att diskutera fram ett rimligt svar tillsammans med mig (eller vem det nu kan vara). Henne kan jag rekommendera starkt! 
 
Hur som helst så blev Leon först drogad och sedan fick han komma in i båset. Katarina berömde honom för sin jättefina mun som egentligen inte hade några problem. Det var snarare några små sår i den vänstra kinden, en något slät tand där han troligtvis drar upp bettet och en något sned tand men som förmodligen kommer växa till sig då den nyligen hade kommit fram. Hon raspade lite på en vass kant men inget mer! I och med den släta tanden tyckte hon att jag skulle prova ett kortare bett och kanske variera mitt tredelade med ett rakt bett på uteritter. Leon har en väldigt liten mun så ett kortare bett är fullt möjligt! Just nu har han 11,5 så 10,5 borde funka prima. 
 
Jag måste faktiskt ge Leon en stooor guldstjärna för vårt besök på kliniken! Jag åkte helt själv med honom och var ju då tvungen att lasta ur och lasta honom själv. Det har jag aldrig gjort förut och om ni hade frågat mig för ett år sedan om jag skulle kunna lasta honom själv hade jag garanterat sagt "aldrig i livet, inte med den här hästen", haha. Men det gick verkligen hur bra som helst! Trots att vi var på en ny plats var han lugn och avspänd, traskade in på kliniken med sänkt huvud och stod sedan avslappnat i låneboxen. Snacka om imponerande?! Min bebis börjar bli vuxen.. ♥
 
 
 
 
 

Här kommer ett gäng med bilder som jag fotat! Jag var ju väldigt intresserad av att fotografera förut och fick ju faktiskt till en hel del väldigt fina foton också. Jag tittade igenom lite i arkivet idag och valde ut dessa! Vad tycker ni om dom? :) Lite annat än hästar, men kanske roligt att titta på ändå. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tillbaka i Sthlm

Godkväll på er denna söndag! Jag åkte från Hudik i morse till stallet så det blev en tidig morgon, men trots det känner jag mig inte särskilt trött. Jag är fortfarande pumpad med energi och inspiration från gårdagens lektioner som jag höll i Vedmora Ridhus! Dessutom var jag ut på en så härligt ridtur med Ninni idag. Jag red på Hirten och hon på Lindy. Det fick jag också en energiboost från!
 
Det var verkligen skönt att vara hemma ett tag, träffa familjen och alla djur. Men det härligaste av allt är att sova i min stora sköna säng i mitt stora fina rum med utsikt över gården och alla åkrar som vi har bakom huset! Och såklart äta mammas mat som alltid kommer vara oslagbar. ♥ Jag hälsade på min mormor en stund också som hade bakat sockerkaka, och så hjälpte jag henne byta gardiner. Jag hann med en hel del! 
 
Idag var det tillbaka i stallet alltså och i morse var jag och Kjell riktigt effektiva med mockningen! Vi var klar vid 09:15 vilket var längesedan. I somras var det vanligt men nu när det är vinter är det mycket som tar längre tid, men idag var vi minsann snabba! Så innan det var dags för uteritt med Ninni hann jag med lite extrafix som att rensa ett tävlingsskåp, linda upp en massa benlindor och sopa golvet i sadelkammaren. 
Efter lunch joggade jag Humlan på travbanan. Han gick riktigt fint och jag fick en härlig ridkänsla - trots grävmaskiner och traktorer! Nyttig miljöträning för vår Humla. :) 
 
Imorgon ska vi åka till Lövsta för träning med Hirten och på kvällen ska jag åka till Mälarkliniken med Leon för hans årliga muncheck! Det blir bra med lite transport- och miljöträning för honom. Ju fler nya platser han kommer till ju säkrare och tryggare kommer han bli i sig själv, vilket är viktigt inför kommande tävlingsår!
 
 
 
Alla bilder är tagna från mitt rum! Visst är det fint? :)
 

Torsdag

Heeej! Det har varit två stressiga dagar nu eftersom min bil var tvungen att bärgas till verkstad igår morse, och jag inte har hört något från dom än. På grund av det är det också en hel del logistik kring bilandet men som tur är får jag låna Fredriks bil. Han kan åka kollektivt till sitt jobb, så det var verkligen skönt! Men det ska nog ordna sig på ett eller annat sätt. 
 
Nu sitter jag och försöker varva ner efter att ha åkt och letat verkstaden som min bil är på utan gps. Min telefon dog så körde omkring som en galning och var tvungen att fråga en massa människor om vägbeskrivning, haha. Sååå jobbigt, och när jag väl kom fram hade dom stängt för 10 minuter sen.. Snacka om typiskt! Aja, jag får försöka få tag på dom imorgon helt enkelt. 
 
Nog om min bil! Helena var ledig idag så jag hade stallet själv. Jag red Hirten och Lindy på travbanan och longerade Humlan på hoppbanan i snön. Humlan var galet pigg, haha! Men det ordnade jag upp och i slutet såg han avslappnad och fin ut. Både Hirten och Lindy var superfina! Det märks stor skillnad mellan varje gång jag rider dom, så det är jätteroligt. Jag är så tacksam över att jag får ta hand om och rida så fina hästar! 
 
Imorgon åker jag hem till Hudiksvall på eftermiddagen. Det ska bli skönt att komma hem igen, men det blir ingen vila för mig! På lördagen ska jag nämligen hålla lektioner i ett ridhus nära vår gård. Det ska bli jätteroligt! Att hålla lektioner har för mig varit lite av en dröm. Det är en chans för mig att utvecklas ännu mera och på ett annat plan än själva ridningen i sig samtidigt som jag kan dela med mig av min kunskap och mina erfarenheter till andra. Dessutom är det ju en extra inkomst, men det är minst viktigt för mig. Jag ser bara fram emot att bli inspirerad och att inspirera! 
 
 
En bild från idag då jag satt på fina Hirten!

Veckoplanering

Måndag: Helena rider 
 
Tisdag: Vila
 
Onsdag: Uteritt
 
Torsdag: Vila
 
Fredag: Lektion
 
Lördag: Vila
 
Söndag: Vila
 
För att komma tillbaka till vårt schema som jag hade innan jul blir denna vecka väldigt lugn för Leon, men jag ser hellre att han får vila en dag extra än att ridas en dag extra! För som ni vet är vila väldogt nyttigt och bra för våra unghästar. Det är när kroppen får ta det lugnt som musklerna byggs upp och huvudet får chans att smälta nya erfarenheter och upplevelser. 
 
Helena red Leon igår och jag stod på marken. Det var ett tag sen hon satt upp på hans rygg nu så det var helt enkelt dags för en avstämning! Han var lite spänd från början och blir då lite kort i sitt steg, men efter att hon "skjutsat fram" honom längs med fyrkanten kom han allt mer till ett ärligt stöd och framåtbjudning där han tog i från bakbenen och fram i handen. I galopparbetet släppte han efter och blev väldigt fin i formen. Helena arbetade med att länga och korta sprången för att han ska vinkla in sina bakben och bära mer vikt på dom! Efter galoppen såg han även mycket mer avslappnad ut i traven med nosen framme och en längre hals. Helena tyckte att Leon kändes mycket starkare i kroppen och att man nu kan höja ribban lite mer samt att man kan börja längre fram redan från starten av passet. 
 
Det är verkligen toppen att Helena rider Leon ibland, stämmer av och gör så att Leon blir säkrare i sig själv. För med ju fler ryttare en häst klarar av att göra saker tillsammans med desto mer självsäker blir den! Helena vågar dessutom sätta honom lite mer på bakbenen med mer tryck än vad jag gör, men kan då se hur mycket han klarar av och sedan coacha mig dit från marken senare. Jag gillar verkligen det här upplägget och det känns verkligen som en lyx att få så mycket tränarhjälp! Det är en viktig pusselbit i vår utveckling. 
 
 
 

Invigning

Igår åkte jag och hämtade upp Fanny och Johanna och sedan styrde vi mot Gävle! Realgymnasiet hade invigning av sina nya lokaler och det var verkligen roligt att vi alla tre fick ledigt samma dag för att åka dit. Vi gick i samma klass på real och har många härliga minnen tillsammans från vår gymnasietid! 
 
Det var såå roligt att träffa alla lärare, både gamla och nya! Det kändes som att vi var tillbaka från APL och hade ett "catch up"-samtal med våra hästlärare Molly och Sofie, haha. Like the old times! 
 
Det är ju faktiskt tack vare real att jag är där jag är idag och satsar på hästar och ridsport. TACK för det! 
 
 
Fanny, jag, Johanna och Molly med Real-hästen. ♥ Det var i denna lokal vi gick i när vi var där.
 
 
Några braiga citat på väggarna i trapphuset i en av dom nya lokalerna!
 
 
Våra klasskompisar Ida och Linnea pryder en av väggarna i en av dom nya lokalerna tillsammans med skolhästen Gabbi!
 
 
Massooooor av fika passade oss bra. Vi var reals "fikigaste" klass genom tiderna! 
 
 

Tagen bakdel och övergångar

I och med kylan idag valde vi att göra lektionen till ett joggingpass som inte bestod av så mycket rörelser utan mer stärkande och gymnastiserande övningar. Tänja lite på gränsen till hans komfortzon och prova några nya verktyg. 
 
Vi började med skritten och jobbade med stora "framdelsvändningar". Jag bollade lite med Helena om en övning jag läst om i boken "Dressyr med Kyra" men som då innehåller halter och bakdelsvändning på en fyrkant, om den var lämplig för just Leon och sedan att man ju kunde vända runt framdelen istället för bakdelen och i Leons fall även skippa halten men fortsätta vara på fyrkanten. Halten är bra för att man som ryttare då får tid på sig att "skala av" hjälperna och hästen bromsas upp av den. Men Leon som lätt blir tom i stödet behöver istället hela tiden gå fram mot bettet så då skippade vi halten. Samma övning fast ändå olika! Hur som helst så gjorde denna övning gott. Jag fick mer koll på mina hjälper, Leon blev uppmärksam och framför allt så kände jag att jag blev mer medveten om min vänstra hand som gärna låser sig och blir stark. 
 
I traven började vi med att rida innanför spåret och variera fyrkantsspår med volter. När jag red ut från volterna gjorde jag ett avbrott till skritt och sedan fram i trav igen. Att rida innanför spåret avslöjar verkligen hur mycket koll man har på yttersidan egentligen och man får träna upp sina ytterhjälper istället för att låta staketet eller väggen sköta jobbet. Sedan provade vi något nytt - att rida med tagen bakdel (liknande sluta). I början förstod han inte riktigt men efter hand släppte han efter och jag kände hur jag fick in honom mer och mer i ramen. Det här var verkligen nyttigt för både honom och mig! Leon blev väldigt mjuk och fin av detta, och han tänjde även ut sina travsteg av övningen. 
 
Sedan arbetade vi med galopp- och skrittövergångar och en början till enkelt byte. Det är verkligen sjukt svårt att rida skritten mellan galopperna, Leon blir så himla taggad! Då blir det lätt att skänklarna står rakt ut enda tills man fattar galopp vilket blir mer uppåt än framåt.. ;) Man vill gärna rida så försiktigt men egentligen behöver man ju komma intill med skänkeln, sätta sig djupt i sadeln och vara snabb när han väl skrittar! Han gjorde några väldigt fina fattningar och avbrotten jobbar vi vidare med. Men även dom blir bättre! 
 
Till sist avslutade vi med tempoväxlingar ("förlängda halvhalter") i traven innanför spåret. Här kändes han såå fin. Jag hade ett härligt sug in i handen som förblev oförändrat oavsett om vi red lite mer tillbaka eller lite mer framåt. "Prata med bakbenen" som Helena skulle säga! Ett superroligt och otroligt givande träningspass måste jag säga. Det är ju sånt här arbete som resulterar i bra rörelser i framtiden - stärkande och gymnastiserande!
 
 

Brrr

I morse var det såååå kallt! I stallet var det 21 minusgrader men Helena sa att det hade stått hela 26,5(!!!!!)- på hennes bil vid åkrarna alldeles nedanför vägen till stallet. Helt sjukt kallt! På grund av kylan fick våra hästar stå inne på förmiddagen, men efter lunch hade temperaturen sjunkit till 15- så då kunde vi släppa ut dom i någon timma.
 
I och med att hästarna var inne tog allt stallfix längre tid än vanligt eftersom att jag då måste flytta omkring på hästarna och inte kan lägga fram allt som annars. Men det gick ju bra det med och jag tycker faktiskt att det är väldigt mysigt att vara i stallet när hästarna också är där och gör mig sällskap. Då har man någon att prata med och så hör man dom tugga på deras hö i bakgrunden när man jobbar - superhärligt tycker jag! 
 
Helena joggade "Reje-hästarna" och efter lunch red jag lektion på Leon. Men jag tänkte skriva mer om den senare, för det är några övningar jag skulle vilja dela med mig av som vi jobbade med idag! Otroligt nyttig lektion tycker jag där vi fann flera nya verktyg. Kul! 
 
Två från idag! Överst är jag och Leon klädd i vår allra snyggaste outift (hehe) och underst är en bild på Lindy Hop när jag skrittade fram henne åt Helena. 

Favvotorsdag

Torsdag är ju min favoritdag i veckan. Jag känner mig på något sätt alltid piggare, mer motiverad och effektivare på torsdagar och om det är något extra som finns på to do-listan tar jag allt som oftast tag i det på torsdagar! Jag vet inte varför, men det har bara blivit så. Har ni någon favvoveckodag? 
 
Helena var ledig idag så jag hade hästarna ensam. Eller inte ensam, Kjell hjälpte ju också till! Utöver det vanliga stallfixet så red jag Lindy och Hirten samt longerade Humlan. Dessutom fick Hirten och Leon nya dojjor och snösulor! Det har alltså varit fullspäckat schema idag och jag blev lite senare än vanligt. Åkte från stallet strax efter fem när vi var klara med att sko Leon och fått lite fika av Helena!
 
Lindy och Hirten red jag på travbanan och oj så fina dom var - Humlan också. Alla tre hade mycket energi men använde den på rätt sätt. Sååå många frustningar dom bjöd på och det värmer ju verkligen ryttarhjärtat! Det känns som att alla hästarna har stärkt sig väldigt mycket under sina viloperioder och vuxit i sig själva. Härligt att se och känna tycker jag! 
 
Stall Reje har några riktigt roliga och spännande planer på gång vilket ni som följer @stallreje på instagram eller facebook kanske redan har sett. Jag säger bara att ni ska hålla ögonen öppna och stalka oss på både instagram och facebook! 
 
 

Snöoväder

Herregud vad det har snöat idag! Inte ett enda uppehåll och på eftermiddagen började det dessutom blåsa väldigt mycket. Meeeeen, härligt att rida ut när det är så mycket snö på vägarna! Dock var jag ganska iskall om ansiktet när jag kom in från mina två uteritter idag. Helena red Lindy och Hirten på morgonen innan hon åkte till sina lektioner och jag red Humlan och Leon efter lunch. 
 
Humlan fick jogga i alla tre gångarter. Nu var det några veckor sedan jag red honom och jag kände stor skillnad! Han har verkligen stärkt sig på dessa veckor, på flera plan. Helena är verkligen grymt duktig på att ta fram det bästa hos varje häst och behålla det, tycker jag! Det var väldigt roligt att rida Humlan igen, även om han var tokpigg.. Lyxproblem! 
 
Tanken var att låta Leon galoppera "av sig" på travbanan, men jag ändrade mig och skrittjobbade honom istället. Jag strävade efter en lång och låg form i en avslappnad skritt med stora kliv. Jag jobbade mycket med halter och dom olika faserna innan och efter själva halten och försökte använda så små hjälper som möjligt.
Då och då provade jag även att be honom att rygga. Först blev han lite fundersam men jag fortsatte vara tydlig och berömma när han tänkte rätt! Sista gången ryggade han 2-3 steg utan att tveka så då slutade jag direkt. Viktigt tycker jag är att man inte ryggar varje gång man gör halt utan bara lägger in det då och då för att hästen inte ska koppla ihop det med halten - då kan man få problem inne på tävlingsbanan.
Om man är osäker tycker jag också att man ska ta hjälp från någon som står på marken! Helena hjälpte mig och Leon allra första gången vi provade rygga vilket gick jättebra. Jag har tränat mycket från marken själv och han lyssnar väldigt bra när jag säger "backa" så det tror jag hjälper oss mycket i inlärningen. Det viktigaste är att man är konsekvent och har ett bestämt mål! 
 
 
Berömmer min fina Frolle! Bilden är tagen hösten 2013. 
 
 

Throwback

Kolla vad vacker en ponny som jag haft är! Hans namn var Boy van Het Kattenest. En riktig otursfågel.. Fina fina Boyve. ♥
 
 

Tisdag

Hej på er! Idag mår jag precis som vanligt och har alltså spenderat dagen i stallet. Inga konstigheter - jag skrittade ut i skogen på Hirtenlife och sedan longerade jag Leon på utebanan i snön. Båda två skötte sig prima! 
 
Leon var lite ofokuserad men efter några galoppfattningar och övergångar till trav kom han ner till jorden igen. I slutet såg han mycket mer avslappnad och tillfreds ut. Det märktes att det var jobbigt för honom att gå i snön som var ganska tung idag, men han kämpade på bra! Att rida i snö är ju verkligen superbra träning - men såklart i lagom mängd beroende på hur djup och tung snön är. Om inte annat är det också en rolig variation att lägga in i veckoschemat! Många hästar brukar tycka att det är jättekul att få galoppera och brallar som bara den av glädje. Det är härligt tycker jag! 
 
Jag bokade också in en tid på Mälarkliniken för Leon idag. Hans mun ska få sin årliga check vilket inte borde vara några konstigheter. Han fick sina vargtänder utdragna hos hans uppfödare Sophia och åren efter det har det inte varit några konstigheter i munnen! Det är alltså en rutinkoll för att se så allt växer fram som det ska och att han inte har några hakar eller foderinpackningar. Kollar ni tänderna på era hästar årligen? :)
 
 

Veckoplanering

Denna vecka är det en hel del logistik som styr då det är något nästan varje dag. Det började dock inte särskilt bra när jag var tvungen att stanna hemma idag på grund av magsjuka.. Verkligen helt fel timing! Jag mår mycket bättre nu efter att ha sovit hela dagen så jag satsar på att vara frisk imorgon och kunna köra på i vanligt tempo. Jag HATAR verkligen att vara sjuk när det massor man egentligen vill och behöver göra och när man är tvungen att stanna hemma från stallet. Men jag får se det positivt - jag har inte varit sjuk sen i somras och förra året var jag sjuk stup i kvarten och i längre perioder. 
 
Men aja, nog om min sjuka! Här kommer Leons veckoplanering. Igår, söndag, red jag och Helena ut tillsammans på Leon och Lindy. Att galoppera sida vid sida på travbanan i skogen i någon decimeter snö var helt underbart. Snacka om kvalitetstid! 
 
Måndag: Vila
 
Tisdag: Longering
 
Onsdag: Uteritt
 
Torsdag: Vila
 
Fredag: Lektion
 
Lördag: Vila
 
Söndag: Lektion
 
 

Mums i hagarna

När hästarna har lunch har jag lunch. Härligt när alla står lugna och mumsar på sitt hö, tryggt i sina hagar! 





Mums i hagarna

När hästarna har lunch har jag lunch. Härligt när alla står lugna och mumsar på sitt hö, tryggt i sina hagar! 





Lördag

Godmorgon! Eller kan man säga godmorgon när klockan är 12..? Jag har i alla varit vaken i några timmar men tagit rejäl sovmorgon tillsammans med Fredrik, som dessvärre jobbar idag. Jag är däremot ledig och har inga planer förutom att gå och hämta ut ett paket. Det är dagens enda måste och det är väll ändå väldigt skönt! 
 
Jag känner att en förkylning är på gång i kroppen så jag hoppas att en dag inomhus med vila kan få bort det. Men jag måste säga att jag faktiskt hållt mig väldigt frisk den här hösten och jag tror absolut att det har att göra med att jag hela tiden är utomhus och rör på kroppen! Frisk luft och fysisk aktivitet tror jag är den absolut bästa friskvården kombinerat med hästdoft.. ;) 
 
Har ni sett filmen på Leon igår? Vad tyckte ni? Jag gillar kommentarer! 
 
 
 

Lektion för Helena

Idag red jag Leon för Helena, och vet ni vart vi red? På utebanan! Underlaget där var faktiskt riktigt bra och under snön var fibersanden väldigt mjuk trots att det varit kallt. Hur bra är inte det?! 
 
Under passet fokuserade vi på att hitta ett bra läge där jag hade honom framför mig med påskjut bakifrån och ett jämnt och mjukt stöd fram i handen. I höger varv hittade jag en riktigt härlig känsla med "mycket häst" framför mig. I vänster varv (som alltid varit lite tuffare) fick vi leta desto mer men i slutet hittade vi något bra även där. Det är lite roligt (och störande) att jag känner precis vad som händer med mig när jag byter varv från höger till vänster men ändå inte kan göra något åt det. Jag blir liksom lättare i sadeln, skänklarna faller en aning bort och mina armar blir stela. Jag tänker "men gud Pernilla, räta upp dig, intill med skänkeln och släpp fram armarna!" men ingenting händer.. Den frustrationen, haha! Men som Helena sa - att vara medveten om sina svagheter är en början till förändring. Så snart snart kommer jag kanske ta kontroll! ;) 
 
Det känns som att Leon blivit starkare i kroppen under vilan vilket visade sig i hans galoppsprång och travsteg! Hans knän börjar bli högre vilket är ett resultat av starkare bakben och likaså börjar han kännas mer naturligt framför mig. Det roligaste med att sätta igång honom är att han verkar njuta som in i bomben över att få aktiveras! Han och alla andra hästarna på Stall Reje är riktiga arbetsmyror. Allihopa har svårt för att hålla energin i styr när det är viloperioder och när det är igångsättningsdags är det som att dom pustar ut och slår sig till ro igen! 
 
Jag håller på att ladda upp en film på youtube från galopparbetet idag som ni ska få se här sen. Håll utkik! 
 
 
 

My love

En liten tillbakablick till ett ridpass i somras. Erica fotade så himla fina bilder och jag tröttnar aldrig på dom! Vad tycker ni? :)
 
 
Vet inte om sommarbilder är roligt eller bara jobbigt att visa en dag som denna när termometern är nära 20-.. Vilka kontraster vi har i Sveirge egentligen!

20- och igångsättning

Fy tusan vad kallt det varit idag! 22 minusgrader visade min bil när jag rullade in på stallplanen och under dagen har det legat ungefär där. För att inte riskera att vattnet i stallet skulle frysa fick hästarna vara inne idag med undantag för då dom gick i skrittmaskinen och blev ridna. Dom verkade nöjda med att vara inomhus och om inte annat får man se det som en bra träning inför kommande tävlingsmeetings! 
 
Jag och Helena trotsade kylan och red alla hästarna idag! Det var ju fantastiskt fint väder i övrigt, så det var riktigt härligt att vara ute i skogen på Lindy även om det blev lite kallt om kinderna. Jag skrittade ut på henne idag och Helena red ut på Hirten och Humlan. Sedan satt jag även upp på Leon idag efter två veckors vintervila! Han tyckte nog att det var på tiden att få bli riden igen. Öronen spetsade, tusen frustningar och ett bra sug in i handen bjöd han på idag! Jag travade några varv inne i ridhuset, men annars skrittade jag bara och fokuserade på att ha honom i ramen där. Det gick väldigt bra, han kändes lugn men samtidigt på hugget - på ett bra sätt där det kändes som att han hela tiden frågade om nya uppgifter. Kul!! 
 
Imorgon hoppas jag på lite varmare temperatur! 10- är lagom tycker jag. :) 
 
 
 
Jag och Lindy på väg från stallet ut i skogen!
Helena och Hirtenlife innan dom styrde mot travbanan för jogg!
 

Underbara vinterdagar

Alltså dagarna är verkligen sååå fina nu! Så fina att jag glömmer bort hur kallt det är till och med, haha. Vintern är verkligen en otroligt vacker årstid oavsett om det snöar, är molnigt eller strålande sol. 
 
Jag har haft en till "småplocksdag" i stallet som innehållit damning, promenader, ompyssling, extra mycket mys och lite annat smått och gott. Mysigt, men det är ju alltid tråkigt att inte få några ridtimmar i kroppen. Så är det ibland, och hästarna måste ju få sin vila dom med - även om det hade varit väldigt roligt om man kunde rida varje häst varje dag... 
 
Jag kom hem lite lite tidigare än vanligt idag och sedan dess har jag gjort lite tråkiga måsten såsom att fylla i min kassabok. Det är verkligen det tråkigaste som finns, men jag behöver få koll på min ekonomi och strukturera lite här och där så det är behövligt. En kassabok är verkligen superbra på det sättet att man får så bra koll och verkligen ser sina utgifter. En bra början i alla fall! 
 
Här kommer några söta bilder från idag! 
 
 

Jobbmåndag

Åh så härligt det var att vara tillbaka i stallet idag! Hästarna tillför så himla mycket energi. Oavsett vilket humör jag är på innan jag kommer till stallet så är jag alltid på exakt samma glada och pigga humör när jag åker därifrån. Världens bästa djur! 
 
I morse hade vi en annan logistik än i vanliga fall då Helena och Humlan var tvungna att åka iväg tidigt till Ekerö. Helena har en 2-dagars kurs där och Humlan är med som lektionshäst åt en tjej som rider för Helena, vilket han också var förra veckan. Vid 9 kom jag igång och kunde börja med dom vanliga rutinerna, så det tog lite längre tid än vanligt idag! Sedan har jag plockat och städat lite i täckesskåpet och i sadelkammaren. Det stod även promenad med Hirten och Leon på schemat, så det gjorde jag och sist men inte minst så fick båda dom och Lindy en varsin frisering av kronrand, hovskägg och svansrot! Så nu ser dom ut som snygga tävlingshästar igen. 
 
Innan jag åkte hem gick jag upp på gymmet och körde mitt hårdaste pass hittills! Min rumpa och mina vader kommer kännas rejält imorgon.. Men det är bara härligt med träningsvärk tycker jag, då känns det att man jobbat! Jag känner mig väldigt inspirerad i min egna träning just nu. Dock hade det varit härligt med fler ljusa timmar så att jag skulle kunna springa innan jag går upp till gymmet, men det får vänta i någon månad. :) 
 
Imorgon är det en till prommis-dag och så kommer Helena tillbaka med Humlan. Men annars är det väldigt lugnt och okomplicerat allting just nu (peppar, peppar..)! 
 
 
Leon på vår promenad idag!
 

Söndag

Halloj! Jag har precis kommit hem till Fredriks pappa och packat upp alla mina väskor. Skönt att få undan dom på en gång, vilket jag brukar vara ganska dålig på annars. Jag åkte med min syster Annika och hennes sambo Erik till Stockholm när dom ändå åker förbi på vägen till Växjö. Det var som alltid tråkigt att åka hemifrån men samtidigt måste man tänka på vad roligt och mysigt det har varit hemma och att det nu är dags att komma tillbaka till rutinerna! Min bil stod vid stallet så vi svängde förbi där. Innan jag åkte därifrån hjälpte jag Helena att ta in Lindy och Leon och såklart pussade jag på alla hästarna! 
 
På vägen till Hässelby stannade jag till i Barkarby där Fredrik jobbar. Jag har inte varit på hans jobb förut så det var roligt, och framför allt härligt att se Fredrik igen! Fyra dagar utan honom är bra jobbigt alltså... 
 
Imorgon är det måndag och back to reality. Stallet väntar och det ska bli SÅ roligt att jobba igen! Om några dagar är det dags att börja rida igång Leon också så det ser jag verkligen fram emot. Jag är verkligen taggad på att kicka igång det här häståret nu! Ååå, det ska bli så roligt. 
 
 
♥♥

Grattis på födelsedagen!

Idag fyller min underbara pojkvän år! Det är lite tråkigt att inte kunna vara hos honom och fira honom, men jag ska ge honom lite extra uppmärksamhet imorgon istället när jag åker tillbaka till Stockholm igen. 
 
Jag är verkligen tacksam över att ha honom i mitt liv. Han gör att jag alltid känner mig som en prinsessa! Jag ser fram emot att fira resten av våra födelsedagar tillsammans, även om vi är ifrån varandra ibland. Världens bästa Fredrik! ♥
 
 
 
 

Bra start på 2016

Jag hade en väldigt bra start på det nya året - lite annorlunda men bra! Jag har alltid varit väldigt snabb ut i stallet när det varit ett nytt år eftersom man på något sätt alltid känner sig lite extra inspirerad och taggad. Men nu kändes det snarare lite tomt att inte rida och sprida över den "nya" energin i ridningen och på hästarna. Jag är väldigt ridsugen så jag är ganska säker på att inspirationen kommer hänga med även till på måndag. Det ska bli så roligt att tävla det här året och även hänga med på Helenas tävlingssäsong! Åh, det är verkligen mycket att se fram emot. :) 
 
Även om dagen igår inte innehöll så mycket hästar så var den mysig och bra. Jag umgicks med familjen och på kvällen gick jag över till Erica för middag med henne och Jennie. Vi åt småplock, tacos och en jättegod hallonlakritspanacotta! Alla tre blev proppmätta efteråt, men det var så gott och härligt att prata ikapp med varandra. Vi tre har bott grannar hela livet och växt upp med varandra och då har man ju ett lite speciellt band till varandra! 
 
 

Mitt 2015

Som jag skrev tidigare har det året varit minst sagt händelserikt, och man ska ju alltid försöka att bara minnas dom bra sakerna - så det är dom jag tänkte berätta lite om nu! 
 
Mitt 2015 började bra som nybliven 18-åring. Jag övningskörde som en tok och bara några veckor in på det nya året blev körkortet mitt, och oj så många mil jag och min bil har åkt tillsammans sedan dess. Vilken frihet! Lite längre in på vårkanten tog jag även körkort för tungt släp och fick en ytterligare bokstav att lägga till på brickan. 
 
 
På hästfronten var jag full med inspiration inför det nya året efter att ha spenderat en månad på Lövsta Stuteri och gjort praktik. Jag satte upp mål, drömmål och planering men hade väll ingen aning om hur det egentligen skulle bli. Min plan var ju att ha kvar Frolle, fortsätta tävla honom (men lite lugnare och prestigelöst) och ta upp honom som storhäst.
 
Jag och Frolle tävlade några gånger under våren och avslutade på topp med nya personbästan i LA:1 och LA:P1 på 73% och 71%. Vilken ponny och vilken resa vi gjort tillsammans alltså! Under sommaren började Saga rida honom då och då och i September fick Frolle flytta till henne, men fortfarande med mig som ägare, för att jag skulle kunna flytta och satsa på riktigt. 
 
 
Leon gjorde sin tävlingsdebut i April och startade sen för andra gången ungefär en månad därefter, med målet att ge honom bra upplevelser. I höstas nådde vi 2015's mål - kvalitetsbedömning - där vi fick mycket beröm men inga toppenpoäng på grund av spändhet. Överlag var jag väldigt nöjd med honom och vi hade ännu en erfarenhet att lägga i bagaget! 
 
 
Jag gick sista terminen på Real-gymnasiet, vilket gick galet snabbt. I juni tog jag studenten som är bland det roligaste jag gjort, helt ärligt! Allt omkring studenten var verkligen såå kul och att gå från skolan som diplomerad hästskötare och med ett stipendium för årets studiepresentation gjorde mig så himla stolt över mig själv. Gymnasiet har varit den roligaste och mest givande åren hittills, utan tvekan! 
 
 
Strax innan studenten bestämde jag mig för att tatuera mig, och är nu märkt för livet med två snöflingor på handleden och en dressyrhäst mellan skulderbladen. Snöflingorna står för Mr Snowflake - alltså Frolle - och hur mycket han betyder för mig. Dressyrhästen symboliserar hur mycket jag brinner för ridsporten och dressyren, men också frihet och att våga sträva efter sina drömmar. 
 
Under sommaren jobbade jag hemma på vårt lantbruk och bestämde mig någonstans där att jag ville börja jobba som hästskötare och gå den vägen för att nå mina mål. 
 
I Juli åkte jag, Fredrik, hans pappa och lillebror till Gotland en vecka och hade det otroligt härligt! Sol, bad, utflykter och en massa god mat. En perfekt semester! 
 
Under sommaren blev jag dessutom tilldelad två stipendium från Lantbrukarnas Riksförbund. Jag fick både deras framtiddstipendium på 5000kr och en premieelevskurs som jag var med på i höstas som handlade om ledarskap och företagande! En otroligt givande kurs där jag fick träffa människor med mål, visioner och tankar lika höga som mina. 
 
 
Det absolut största som hänt det här året är ju att jag tagit mitt pick och pack (alltså Leon, ridhjälmen och ridstövlarna ;)) och flyttat till Stockholm! Att börja jobba som hästskötare hos Helena på Stall Reje är det bästa valet jag gjort, helt ärligt. Både jag och Leon har utvecklats enormt mycket och jag kan inte tacka nog för all hjälp jag fått med min ridning! Dessutom är det fantastiskt roligt att få jobba med så fina hästar varje dag. Det är min drömtillvaro! Och som pricker över i:et får jag ju bo hos Fredriks pappa och träffa Fredrik varenda dag, efter att ha haft ett distansförhållande i lite drygt två år. Jag är så tacksam! 
 
Vilket år! Puh. Nu hoppas jag på ett lite mer "stabilt" 2016, men fortsatt händelserikt - i alla fall på hästronten med många roliga tävlingar och framgångar. Men som ni vet kan allt hända, och ingenting är omöjligt! 
 
 
 
 

Gott nytt år!

Hoppas ni alla hade ett toppenbra avslut på 2015 och en ännu bättre start på 2016! Jag åt middag hemma hos min syster tillsammans med hennes sambo, min andra syster och svåger, mamma och min kompis Jennie som jag växt upp med. Det var jättemysigt med otroligt god trerättersmiddag, gott vin och spel! Jag och Jennie hade planerat att gå ut på Hogges i Hudik men stannade kvar med min familj istället. Det enda som fattades var en nyårspuss från världens finaste Fredrik som firade med sina kollegor i Stockholm. Men man kan inte få allt!
 
Det känns väldigt skönt att 2015 är slut. Det har varit ett väldigt tufft år med en del jobbiga händelser, men sen har det också varit en hel del toppar detta år! Jag tänkte göra ett separat inlägg där jag skriver lite mer om det senare. Jag ser hur som helst väldigt mycket fram emot att se vad 2016 har att bjuda på! 
 
 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|