Tagen bakdel och övergångar

I och med kylan idag valde vi att göra lektionen till ett joggingpass som inte bestod av så mycket rörelser utan mer stärkande och gymnastiserande övningar. Tänja lite på gränsen till hans komfortzon och prova några nya verktyg. 
 
Vi började med skritten och jobbade med stora "framdelsvändningar". Jag bollade lite med Helena om en övning jag läst om i boken "Dressyr med Kyra" men som då innehåller halter och bakdelsvändning på en fyrkant, om den var lämplig för just Leon och sedan att man ju kunde vända runt framdelen istället för bakdelen och i Leons fall även skippa halten men fortsätta vara på fyrkanten. Halten är bra för att man som ryttare då får tid på sig att "skala av" hjälperna och hästen bromsas upp av den. Men Leon som lätt blir tom i stödet behöver istället hela tiden gå fram mot bettet så då skippade vi halten. Samma övning fast ändå olika! Hur som helst så gjorde denna övning gott. Jag fick mer koll på mina hjälper, Leon blev uppmärksam och framför allt så kände jag att jag blev mer medveten om min vänstra hand som gärna låser sig och blir stark. 
 
I traven började vi med att rida innanför spåret och variera fyrkantsspår med volter. När jag red ut från volterna gjorde jag ett avbrott till skritt och sedan fram i trav igen. Att rida innanför spåret avslöjar verkligen hur mycket koll man har på yttersidan egentligen och man får träna upp sina ytterhjälper istället för att låta staketet eller väggen sköta jobbet. Sedan provade vi något nytt - att rida med tagen bakdel (liknande sluta). I början förstod han inte riktigt men efter hand släppte han efter och jag kände hur jag fick in honom mer och mer i ramen. Det här var verkligen nyttigt för både honom och mig! Leon blev väldigt mjuk och fin av detta, och han tänjde även ut sina travsteg av övningen. 
 
Sedan arbetade vi med galopp- och skrittövergångar och en början till enkelt byte. Det är verkligen sjukt svårt att rida skritten mellan galopperna, Leon blir så himla taggad! Då blir det lätt att skänklarna står rakt ut enda tills man fattar galopp vilket blir mer uppåt än framåt.. ;) Man vill gärna rida så försiktigt men egentligen behöver man ju komma intill med skänkeln, sätta sig djupt i sadeln och vara snabb när han väl skrittar! Han gjorde några väldigt fina fattningar och avbrotten jobbar vi vidare med. Men även dom blir bättre! 
 
Till sist avslutade vi med tempoväxlingar ("förlängda halvhalter") i traven innanför spåret. Här kändes han såå fin. Jag hade ett härligt sug in i handen som förblev oförändrat oavsett om vi red lite mer tillbaka eller lite mer framåt. "Prata med bakbenen" som Helena skulle säga! Ett superroligt och otroligt givande träningspass måste jag säga. Det är ju sånt här arbete som resulterar i bra rörelser i framtiden - stärkande och gymnastiserande!
 
 


Kommentarer
Postat av: sjostrands.blo.gg

Vilken vacker häst! :o
Kul när man hittar lite lösningar och trix när man rider och det blir till bra saker :)

Svar: Åh, tack! Ja, det är det allra bästa. Och det roligaste är att alla hästar behöver sina egna lösningar!
Pernilla Hägglund

2016-01-15 @ 21:39:29
URL: http://sjostrands.blo.gg/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|