Ändrade planer

Det blev lite ändrade planer nu på eftermiddagen. Ridklubben håller på att byta fönster i ridhuset och alla ridskolehästar är lite på tårna, så då kändes det inte säkert nog att åka in med Leon. Han hade absolut reagerat på fönsterbytena och då förmodligen fått igång ridskolehästarna ännu mer än vad dom redan är... Nästa vecka ska vi däremot åka in och rida lektion igen. Jag hade ju redan hunnit rida Frolle också så jag kunde inte åka in med honom heller. 
 
Leon fick ännu en vilodag idag men ska ridas i morgon. Planen är ett pass på ridbanan, repetera det vi jobbat på tidigare ridpass och även gå igenom LC:1. Resten av veckan ser ut såhär: vila, uteritt, ridning på ridbanan och promenad.
 
Dessutom har jag strukit mig från tävlingen på fredag.. Min kusin fyller 18 och ordnar i samma veva en liten släktträff kan man säga och min farfar har ordnat med någonting som är väldigt viktigt att alla är med på. Jag trodde att jag skulle hinna tävla och sedan åka till Gävle och vara med, men min starttid blev 18:06 och jag skulle behöva vara i Gävle halv sex. Det känns verkligen jättetråkigt. Hemmatävling och vårat favoritprogram... Men men, jag får försöka se det positiva istället! Jag är ganska bra på att vända lite tråkigare saker till något positivt så det blir nog inga problem. Jag får helt enkelt längta lite längre efter att få tävla! :) 
 
 
♥♥♥

Hej!

Hej! Jag har precis fikat och ska strax traska ut till stallet. Morgonen och förmiddagen har jag spenderat i ladugården med mamma och jag har även åkt och hämtat höns med pappa. Det är lite stressigt här hemma idag - jättemycket har bestämt sig för att gå sönder och dessutom är det mycket annat som är inplanerat. 
 
På mitt schema för resten av dagen står det: Rida Frolle, mocka och fixa stallet, åka och hämta bilen, hämta ut ett paket från Zalando, köpa hem mat och åka till ridskolan med Leon. Sedan tänkte jag försöka hinna äta och andas också, men det får vi se om jag hinner med.. :) 
 
Igår red jag Buttler förresten! Han kändes jättefin och oj vilken skillnad det är på honom om man jämför med ett år sedan. Han har blivit mycket starkare, stadigare och balanserad. Lite för tung i handen fortfarande men det kommer komma med tiden då han orkar bära sig mer! Han har haft en period då han släppte bettet och stödet förut, och det är i princip borta nu så det är jättebra. I skritten provade vi att göra några slutor som han gjorde helt ok. Han behövde mycket extra energi och beröm för att förstå, och så är det ju alltid när man ska lära hästarna något nytt eller tänjer på gränserna. I traven jobbade vi med öppnorna mest och försökte hitta en jämn tvärning och bra böjning. Här han utvecklats mycket, och på kort tid! Erica tar år sig alla tips bra! 
 
På kvällen igår åkte jag till ridhuset med Frolle. Jag var lite för bekväm för att ta ner honom på ridbanan som är jättekletig. Allt blir lerigt, blött och hovarna sugs fast så det kändes skönt att åka till ridhuset istället! Frolle kändes kanonfin. Han var jätteduktig! Erica fotade så håll utkik efter bilder. :) Nu ska jag svira om till ridkläderna! Vi hörs. 
 
 

Veckoplanering Frolle/Leon

Måndag: Lösgörande och programdelar // Vila
 
Tisdag: Jogg i skogen // Ridlektion för Lena
 
Onsdag: Lösgörande och programdelar // Ridning på ridbanan - repetition och program
 
Torsdag: Jogg i skogen // Vila
 
Fredag: TÄVLING i Hudik, LA:P1 // Vila
 
Lördag: Promenad // Uteritt
 
Söndag: Jogg i skogen // Promenad
 
 
 

Kall och blöt

Uuuuusch vilket tråkigt väder det varit och är idag. Ett riktigt söndagsväder! I morse såg det riktigt fint ut på himlen en stund, men när jag tittade ut nästa gång snöade och regnade det. Förresten! Någon frågade om jag allltid är i ladugården, haha. Det är ju för att jag har praktik hemma som jag är där! Jag var ledig två dagar tidigare i veckan för att jag skulle jobba denna helg när mamma är borta och praktiken fortsätter även kommande vecka. Så ja, jag är rätt mycket där nere nu haha! 
 
Jag hade planerat att rida Frolle, Leon och Buttler idag men jag fick boka om med Erica till imorgon. Efter att jag ridit Leon och Frolle var jag genomblöt och iskall så jag tror inte jag hade kunnat presterat särskilt bra uppe på Buttlers rygg ändå. Nya tag i morgon helt enkelt! Bomjobbet som jag planerat in idag fick jag också stryka för jag tycker inte att underlaget på ridbanan är tillräckligt bra för det. Massor av vattenpölar och hovarna sugs liksom fast. Det får vänta tills det torkat upp. 
 
Leon red jag på ridbanan, men det blev ett väldigt kort pass. Jag red honom i lite mer än kvart, sedan smög grannbarnen i buskarna intill ridbanan och gick omkring i en lada så att Leon blev spänd. Jag ville inte att något mer skulle hända med tanke på våran mycket händelserika uteritt igår, haha. Så jag avslutade helt enkelt. Men innan dess var han suuuperfin! Jag provade att öka och minska volten till ungefär 10 meter och det gjorde han jättebra. Balansen var kvar och likaså takten. Böjningen var jättebra och han sladdade nästan inte alls med vänster bak! Jag tror det är ett problem som kommer fram mer när han är spänd och ofokuserad - som på ridskolan - men som knappt märks av numera när han är avslappnad, fokuserad och lugn. Han var ju väldigt sned när jag red in honom men i höstas och vintras har det knappt märkts av, förrän nu när han blivit utsatt för lite annorlunda situationer. Det är bara att jobba vidare! 
 
Sedan var det Frolles tur. Eftersom att jag vet att han haaaaatar att gå i vattenpölar så styrde jag ut i skogen idag igen. Från början hade jag tänkte att vi skulle rida på ridbanan men det kändes inte värt det när jag vet att Frolle blir lite tillbakadragen och spänd när han måste gå i vattenpölarna. Så då passade väll en skrittur perfekt istället! Men usch så kall och blöt jag blev.. Direkt när vi kom till stallet spände jag fast Frolle och sprang sedan in för att byta om till torra, varma kläder. Tänk om det ändå varit sommarregn - då hade jag kunnat rida i flera timmar! 
 
Sedan fixade jag stallet och efter det hjälptes jag och pappa åt med att laga mat innan vi åkte till Friskis. Superroligt jympapass med den allra bästa ledaren! Nu tänkte jag slå på en film och slappa resten av kvällen. I morgon är det upp i ladugården som gäller igen. :) 
 
 
Sommarregn. ♥

Dagens ridpass

Först ut idag var Exet! Jag red faktiskt honom på ridbanan, även fast jag sa att jag skulle rida ut haha. Mamma rider alltid ut så jag tänkte att äsch, jag rider på banan. Exet kändes precis som förr, och alla knappar satt där dom brukar. Kul! 
 
Sedan tog jag in Frolle. Vi följde i alla fall planen och red ut! Han kändes sååååå fin idag, trots att jag red på hackamoret. Han brukar bli lite tung och hängig i handen med det men idag var han tvärtom lätt och mjuk! Jag tänkte mycket på sitsen idag - omvridna händer, mjuka och följsamma höfter, blicken upp, axlarna tillbaka och fjädrande knän och fotleder. Fick till det väldigt bra! Jag är jättenöjd med Frolle och även mig själv idag. :) 
 
Sist ut var Leon. Han hade det lite jobbigt idag på våran uteritt. Hjärnan fick verkligen jobba. Det var väldigt mycket som han var rädd för idag, och jag tänkte hela tiden "vad kommer härnäst", haha. Det började med att vi mötte en man med en pytteliten hund som Leon självklart var rädd för, men jag klandrar honom inte för det för den såg ju ut som en råtta... Sedan kom det en bil i full fart i en kurva som skrämde livet ur stackars Leon. Bilen hann stanna och Leon gick snällt förbi efter några flyktförsök och protester. Strax efter den bilen kom en till, men den var han inte rädd för i alla fall. Sedan kom Leons värsta fiende - en fyrhjuling. Han har blivit riktigt skrämd av en sådan tidigare och slet sig. Sån tur var var det min kusin och han vet hur Leon är så han stängde av, klev av och tog av sig hjälmen! Jättesnällt verkligen och Leon kunde sen förbi. Efter det här tänkte jag att nej, nu måste väll ändå det värsta vara över. Men nej, sedan kommer en travhäst med vagn bakom. Leon blev gaaaaaalen! Han reste sig och försökte verkligen fly för livet. Jag klamrade mig fast och försökte bara få honom att stå stilla. Mannen som körde hästen började prata med Leon och när han fått titta på dom en stund gick det bra. Sedan var han så snäll och följde med oss tillbaka där han kom ifrån för att Leon skulle få vänja sig vid vagnen. Hur snällt?! Sedan klarade vi oss hela vägen hem utan några hemska möten, haha. Jag tror Leon kommer sova gott ikväll.. 
 
 

Lördag

Godmorgon! Jag har ganska nyss ätit frukost efter morgonpasset i ladugården. Mamma är bortrest under helgen och pappa jobbar med annat så jag hjälper vår anställda Lukas med kossorna. Jag börjar få in rutinerna mer nu och behöver inte kolla lika mycket på fusklappen! Dessutom tycker jag det är ganska roligt där nere nu. Det ska bli kul att jobba här i sommar! 
 
Idag ska tre hästar ridas - Frolle, Leon och Exet! Så det kommer bli en riktig hästdag från och med nu. Exet var det jättelängesen jag red nu så det ska bli roligt att känna på honom. Alla tre ska ridas ut i skogen, vilket för min del är lite tråkigt. Jag hade gärna ridit i solen på ridbanan idag, trimmat på skolor och träna program. Jaja, huvudsaken är att hästarna är glada och jag har då aldrig sett en häst som inte gillar att vara i skogen! :) 
 
Nu ska jag hoppa i ridkläderna och traska ut till stallet. Vi hörs mer under dagen! 
 
 

Dagens ridpass på Frolle

Idag var piloten ofokuserad. Jag vet inte var tankarna var idag, men jag kan verkligen inte säga att jag var 100% med Frolle. Det var väldigt synd för jag tror att vi hade kunnat fått till ett kanonpass annars. Jag försökte verkligen och sa till mig själv "nej nu jäklar Pernilla, vad håller du på med? FOKUSERA!" men det funkade bara någon minut och sedan var jag någon annanstans, haha. Jaja, sånna dagar måste man få ha. Lite trött i huvudet och spänd i kroppen på grund av kylan, och då kan man inte prestera fullt ut. Det är precis lika som när hästarna har en dålig dag - försök göra det bästa utav det, släpp det och börja om på nytt dagen därpå. Det är liksom inget att grubbla över, speciellt när jag vet med mig att jag kan ha dagar som denna ibland. 
 
Hur som helst så kändes Frolle fin. Jag red mycket övergångar idag och i slutet var han väldigt alert och framme! Då provade jag även några skolor som kändes helt okej. Eftersom jag inte var helt fokuserad kunde jag heller inte plocka isär hjälperna på samma sätt som annars och det blev liksom ingen riktig struktur. Så det var svårt att få till detaljerna helt enkelt. Men överlag är jag nöjd med Frolle! 
 
Nya tag i morgon. Jag hoppas att jag kan släppa allt annat och lägga allt fokus på ridningen istället! 
 
 

Ett snabbt hej

Hej på er! Allt bra idag? Med mig är det bra, men lite trött nu. Det är farligt att äta mat, dricka kaffe och ta det lugnt, haha. Innan middagen var jag ute och red Frolle och fixade stallet och innan det har jag varit i ladugården med mamma. Mer om passet på Frollebolle senare! 
 
Nu ska jag kila ut i kylan igen. Det är sååå kallt idag! Någon enstaka plusgrad och jätteblåsigt. Jag ska hjälpa Erica och Buttler på ridbanan nu så det blir täckbyxor på. Jag hatar att frysa! Vi hörs mer sen. :) 
 
 
Jag och Buttler i somras! Tänk om det hade varit sådär varmt och skönt nu... 

Throwback

Här kommer en throwback till år 2010. En sommardag då jag och min syster Madde löshoppade Exet! Vi har haft Exet i ungefär 10 år nu. Han har tävlat upp till LA+5 med min andra syster Annika. Sedan tog Madde över honom innan det var min tur och nu är det som ni vet mamma som rider honom! Fina Exet ♥
 
 

Fina, fina Leon

Gud vad jag ÄLSKAR att jobba tillsammans med Leon! Han har en så himla bra inställning, och dom gånger han tycker det är lite jobbigt eller inte riktigt förstår och jag pushar lite till, visar att han är på rätt spår, försöker han alltid ändå. Han är så ambitiös och vill alltid vara mig till lags. Det är en egenskap hos honom som jag verkligen måste vara försiktig med och ta vara på. Underbara lilla Leon! ♥
 
Haha, som ni förstår av stycket ovan så var Leon fantastiskt fin idag. Jag gjorde helt rätt i att byta ut uteritten mot ett pass på ridbanan med fokus på avspändhet. I början var han lite på tårna men han hittade snabbt rätt fokus efter några övergångar. Eftersom att jag fick hålla ganska mycket i honom igår var jag extra noga med att ha handen långt framme och vara mjuk i den där - låta honom söka stöd och leka lite med längden på formen. Jag tänkte också extra mycket på att göra halvhalterna med bara kroppen och inte något med handen. Han är verkligen känslig för mina vikthjälper för när jag bara rätar upp mig lite och spänner magen lättar fronten och han vinklar bakbenen mer, men i samma tempo och samma form. Jag brukar göra dessa halvhalter inför varje hörn för att han sedan ska bära sig själv i det till nästa hörn. Det tycker jag funkar jättebra på honom! En väldigt simpel övning men oj så nyttig. 
 
Leon kändes så pass lugn och mjuk så jag valde att prova rida igenom LC:1. Lite sned upp på medellinjen och missförstånd i höger galoppfattning men annars inga direkta missar! Se så bra det går om han är avslappnad både fysiskt och psykiskt. Efter programmet red jag på en volt och försökte nå korrekt böjning. Han sladdar gärna med vänster bak i höger varv och blir rak. Lena hjälpte mig med detta igår så jag fortsatte på det idag och han rundade sig jättebra runt min innerskänkel! 
 
Passet blev lite längre än tänkt, men han var ändå inte trött när jag avslutade så det gjorde nog ingenting. Leon såg väldigt nöjd ut inne i stallet sedan när han blev bortskämd med massor av pussar och sockerbitar! ♥
 
 
 
 

Första praktikdagen

Idag har jag haft första praktikdagen här hemma. Jag är i princip aldrig ute i ladugården, speciellt nu när vi har flyttat upp stallet. Men jag vet såklart det mesta, det är mer rutinerna och med roboterna som jag inte vet så mycket. Jag är helt slut i alla fall, men än är dagen inte slut! 
 
I morse gick jag upp tidigt för att rida Frolle innan jag började. Han skrittade bara idag, men han kändes fräsch och på bra humör! Sedan har vi strött åt kossorna, kalvarna och ungdjuren, fyllt på lite saltstenar, kollat halsband, vaccinerat, öronmärkt, fixat i hönshuset åt dom nya hönsen och lite annat smått och gott. Det finns alltid något att göra på en sådan här gård - men jag gillar mest att sitta bakom ratten i traktorerna. Det ska faktiskt bli jättekul att jobba hemma i sommar som även båda mina systrar har gjort! En bra start i arbetslivet. :) 
 
Nu väntar jag på att mamma ska bli klar med middagen och sedan ska jag ut och hjälpa henne med kvällspasset. Det kommer några spekulanter på epan lite senare och sedan ska jag även rida Leon! Fullt upp, som vanligt. Jag gillart! 
 
 
Några bilder på dom höns vi hade för ett par år sedan. Söta va? :) 

Lite lugnare

Igår på ridlektionen var Leon mycket lugnare än förra veckan! Vi red på lektionen som är efter min vanliga då ryttarna i den gruppen är lite modigare och mer rutinerade. Dessutom är dom färre så det passar helt enkelt mycket bättre. Leon gick nästan rakt på transporten när vi lastade hemma, och även när vi åkte hem så det får han en stooooor guldstjärna för! 
 
Jag promenerade honom för hand i ridhuset första halvan av lektionen. Planen var att sitta upp och rida i skarven när det var dags att byta ridgrupp, men han kändes så pass lugn så jag kunde vara med på en del av travarbetet och galoppen. När jag gick med honom skuttade han till någon gång men höll sig relativt lugn, han var däremot väldigt naffsig och bufflig men det är ju lättare att hantera än om han flyger åt alla håll och kanter. När jag satt upp var han på hugget! Han var ganska spänd men i slutet slappnade han av mer och mer och fann sig i ledet, så att säga. Han var lite skvättig men inte jättemycket! Efteråt fick jag massor av beröm av flera av dom som red samtidigt och dom sa även att dom trodde att han skulle kunna bli något riktigt bra. Åå, så roligt att höra! Det gav mig verkligen en motivationskick. 
 
På väg upp från ridhuset blev han först jätterädd för en häst som plötsligt dök upp bakom ridhusväggen och sedan blev han rädd för en människa som kom ut ur ridhuset. Då hoppade han typ på mig, kickade och snurrade runt. Jag fick huvudet mellan frambenen på honom och det kändes som att jag fick någon smäll i huvudet och han råkade även trampa mig på hälen så den är lite blå och öm idag. Jag hann inte riktigt uppfatta vad som hände men mamma och en till tjej som såg sa att det var en jäkla tur att jag hade hjälmen på mig! Det enda jag tänkte på var att hålla mig på fötterna och INTE släppa tyglarna, haha. När vi kom upp till transporten var han lugn som en filbunke, trött och svettig. Tokiga Lellis! 
 
Idag ska han bli riden på ridbanan. Jag flyttar uteritten till helgen istället eftersom han var väldigt spänd igår, vilket han också brukar vara i skogen. Så det känns det bättre om jag kan få honom ordentligt avslappnad idag och checka av att han lyssnar på hjälperna. Det känns som en bra plan! 
 
 
Vildhästen... 
 

Städdag

Den här dagen har än så länge bara gått åt att städa städa städa! På förmiddagen städade jag min epatraktor som ska säljas provade även köra den en sväng. Jag har inte städat den på 3 år så ni kan ju tänka er att det var välbehövligt. Samtidigt städade mamma volvon. Efter en fikapaus satte vi igång med att städa mitt rum och möblera om. Det tog hela 4 timmar, men nu ser det ut som ett helt nytt rum! Jag bytte några hyllor och möblerade om.
 
Glömde tyvärr ta förebilder men såhär ser mitt rum ut nu i alla fall. :) 
 
 

Veckoplanering Frolle/Leon

Måndag: Lösgörande på ridbanan // Vila
 
Tisdag: Uteritt // Lektion för Lena - öva på sällskap och ridhus
 
Onsdag: Skritt i skogen // Uteritt - kondition och lydnad
 
Torsdag: Lösgörande på ridbanan och programdelar ur LA:P1 // Vila
 
Fredag: Jogg i skogen // Promenad
 
Lördag: Uteritt // Ridning på ridbanan med fokus på programdelar ur LC:1
 
Söndag: Markarbete // Ridning på ridbanan med bommar
 
 

Hej!

Men hej på er! Jag tog lite ledigt från bloggen i samband med att jag var hos Fredrik. Jag brukar göra så när jag är hos honom - släppa alla måsten och samla energi typ. Min vardag är fullspäckad i vanliga fall och rusar iväg så det är skönt att ibland stanna upp, skjuta allt åt sidan och bara vara tillsammans med Fredrik. Det vet jag att han också uppskattar, haha. :) 
 
Jag kom hem igår i alla fall. Farfar hämtade mig i Gävle och sen var jag hos honom i nästan två timmar, fikade och pratade. Jag hade parkerat bilen hos honom över helgen så det passade bra! När jag kom hem gick jag raka vägen ut till stallet och mockade. Ute i hagen väntade en mamsig Leon och myssjuk (sockersugen) Frolle! Jag tog in Frolle och gjorde i ordning honom, sedan väntade ett ridpass på ridbanan för honom. Jag värme upp honom ordentligt i skritten först - halter, skänkelvikningar, framdelsvändningar, öppnor, slutor, förvända slutor och skrittpiruetter med bibehållen energi och låg form med avspänd nacke. Upp i trav och han kändes såååå fin! Mjuk i sidorna, lätt stöd i handen och energiska bakben. Samma känsla i galoppen. När han var ordentligt varm jobbade jag mer med tempoväxlingar. I traven red jag lätt för att han skulle slappna av i ryggen och våga sänka nacken eftersom han lätt blir spänd när jag samlar honom. Jag var extra noga med att lägga fram handen och försöka få honom att söka stöd långt fram. Samma tänk i galopp och där tänjde vi på gränsen. Korta sträckor där jag samlade honom och sedan framåt för att skölja ur. Oj så fin han blev av detta! Han kändes så positiv. Det var roligt! Efter passet fick han massage med arnika och massor av sockerbitar. 
 
Sedan skynade jag mig in och åt middag. Efter det åkte jag till Friskis och Svettis och var med på ett skivstångspass. Det var en annan ledares pass denna gång så det var lite nya övningar och viktändringar så det blev svårare att hänga med. Men träningsvärken satte sig djupt ändå. Jag kan knappt gå nerför trappen idag! När jag kom hem från Friskis gick jag ut till stallet igen och tog in hästarna. Leon hade passat på att lerbada typ 20 gånger under dom dagarna jag var borta så jag stod ett bra tag och försökte få bort det värsta medan han mumsade på kvällsmaten. Direkt när han kom ut i morse rullade han sig ändå... 
 
Jag har två veckors "bondepraktik" nu och mina föräldrar har ju en bondgård så jag har praktik hemma. Hur skönt?! Dock är jag ledig idag och igår och jobbar istället i helgen. Jag kommer troligtvis jobba hemma i sommar så jag ser det som en förberedelse inför det! Bra va? :) 
 
 
Några bilder jag tagit på våra kossor! 

En helg i Sthlm

Hej på er! Igår efter skolan tog jag direkt tåget till Stockholm för att spendera helgen hos Fredrik. Jag kommer hem på måndag igen! Världens bästa Erica är snäll och rider Frolle åt mig idag och imorgon. 

Finaste killen gav mig frukost på sängen i morse. Vi har bara tagit det lugnt idag vilket har varit så skönt efter en riktigt stressig vecka! Nu ska vi fortsätta med det. Vi hörs senare! 
Tisdagens ridlektion

I tisdags tog jag med Leon till ridlektionen som jag brukar vara med på med Frolle i vanliga fall. Leon är väldigt orutinerad vad gäller att "dela ridbana" med andra ekipage och när det händer mycket runt omkring. Han blir stirrig, lättskrämd och faktiskt lite hingstig. Därför tyckte jag det skulle vara en bra idé helt enkelt, för att han skulle få social träning! 
 
Min ridgrupp är tyvärr inte den optimala för att kunna handskas med en häst som kanske inte alltid står på alla fyra och är lugn. Jag rider med ett gäng damer som kanske inte ridit hela sitt liv och är lite fega - som de flesta verkar bli på äldre dagar. När de först såg Leon tyckte dom att han var jättesöt och vacker, men sedan blev han rädd för något medan vi väntade på att få gå in i ridhuset som även jagade upp de andra hästarna (ridskolehästar) och då blev det mer "herregud, ska den hästen verkligen vara med på vår lektion???". Jag förstår såklart att dom blev lite skraj. Ridskolehästar blir ju på hugget av att det bara kommer en ny häst, och att den då är lite wild and crazy kanske blir lite väl haha. 
 
Inne i ridhuset var Leon på tårna och väldigt spänd. Jag och Lena kom fram till att det var bäst att jag ledde honom under hela lektionen och att jag sedan satt upp och red en stund (typ 10 minuter) medan nästa grupp värmde upp. Det kändes som att det upplägget var bra för då kunde Leon varva ned och titta på när dom andra red omkring. Lite läskigt var det men han accepterade det ganska snabbt ändå. Att bara stå och titta på när det är flera som rider tror jag är väldigt nyttigt för honom. Det är liksom det som krävs för att hans psykiska och fysiska nivåer ska mötas och balanseras med varandra, eftersom så fort han blir lugn och fokuserad i skallen blir han fantastiskt fin att rida också. 
 
Som det ser ut nu kommer jag ta med honom nästa vecka också, leda honom och stå stilla under hela lektionen och sedan rida en kort stund när gruppen efter värmer upp. Om det går bra ska jag testa rida samtidigt som de andra veckan därpå! Tävlingsdebuten närmar sig med stormsteg nu och jag vill att han ska få en så bra start som möjligt i sin karriär på tävlingsbanan och klara sig undan skräckupplevelser. Jag hoppas verkligen jag kan ge honom det! 
 
 
Oj så spinkig Leon var här. Lite mindre än ett år sedan när jag visade honom på treårstest! Nu har han fått sig lite mer muskler och bättre hull. Min fina ♥

3 fina hästar

Nu har jag precis kommit in efter att ha ridit dagens tredje häst. Nicole är bortrest med skolan så jag rider Deira åt henne idag och imorgon! Jätteroligt och framför allt nyttigt att få rida olika hästar och få fler timmar i sadeln. Jag har ridit Deira några gånger innan också och hon är jättehärlig att rida - när man är på samma humör. Fuxston, haha... Idag var hon jättefin! Mjuk och positiv. Hon var lite tittig då och då men jag låg steget före och hann korrigera innan hon hann utveckla det. En superrolig häst att rida, lite klurig men det är verkligen såå nyttigt för mig! 
 
Frolle joggade jag på ridbanan i morse. Han kändes lite kort i steget men jag skulle tro att det berodde på att ridbanan var frusen och lite knölig, så han vågade liksom inte sträcka ut och vila på steget. Eftersom att han kändes något stum i munnen igår låg dagens fokus på att få en bra och mjuk kontakt med fjädring. Om hästen man rider känns tung eller stum ska man alltid utgå från det riktiga problemet och inte dra till med något snabbfix (som att såga hästen i munnen..). Det riktiga problemet sitter oftast i hästens motor - bakbensaktiviteten. Man kan tänka sig själv när man springer om man är lite seg, trött och släpig i benen vilket gör att hela hållningen sjunker ihop och faller fram lite. Men om man istället stampar av mer i marken och tar i kommer man automatisk upp med överlivet och får en bättre hållning. Ungefär på samma sätt fungerar det för hästarna! Om kontakten inte är som man önskar beror det på att bakbenen inte är tillräckligt aktiverade, vinklade och bärande. Det åtgärdar man genom övergångar, halvhalter och tempoväxlingar - i massor! Jag gjorde hela tiden övergångar mellan gångarterna och korta tempoförändringar för att aktivera bakbenen, få honom att resa fronten och slappna av i nacken och då få ett fint stöd. Han blev jättefin i slutet och då plockade jag även upp honom lite i formen och kände på några skolor. Frolle var jätteduktig! 
 
För Leon stod det uteritt på schemat idag. Han var som vanligt på hugget och redo för galopp vilken sekund som helst, haha! Men jag fick faktiskt honom att slappna av fint i traven idag på hemvägen. Han brukar alltid lugna sig lite om jag gör några övergångar mellan skritt och trav, trav och galopp och det funkade även på uteritten. Han har aldrig varit så lugn på en uteritt faktiskt! Massor av bilar körde om oss men det var inget som lille Leon reagerade på. Imponerande! 
 
En riktigt hästig dag har jag haft idag, men nu ska jag bryta av det lite med att åka till Friskis & Svettis och vara med på ett skivstångspass. Det, jympa och spinning är verkligen de roligaste träningsformerna! Ser fram emot träningsvärken imorgon, hehe..
 
 

Är det värt det?

Ni som läser min blogg vet ju att jag slutat rida med spö på Frolle, med anledningen att han "dör" så fort jag lägger ifrån mig det när jag till exempel ska tävla. Spöet blir som ett måste och en säkerhet på något sätt. Jag tror fler än jag känner mig osäker så fort man lägger ifrån sig spöet när det är dags att gå in på tävlingsbanan. Man rider ju alltid med det hemma och sedan helt plötsligt ska man ta bort den där delen av utrustningen som man ofta tar hjälp av. 
 
Min åsikt är att spöet är otroligt onödigt. Vi borde lära oss (och hästarna) att rida utan det istället för att göra det till en så stor sak. Man duttar då och då omedvetet, när det känns bra liksom. Egentligen kanske inte ens dom där duttarna behövs men man gör det ändå. Ibland kan spöet vara ett jättebra hjälpmedel - men bara om man använder det tillfälligt och sedan lägger ifrån sig det. Man kanske behöver peta lite på inner bak i en sluta för att hästen ska vinkla och bära upp på det lite extra som man inte når med bara skänkeln. Eller när man kanske börjar jobba med piaff och passage så behöver man den där lilla extra knuffen, men då använder man ju bara spöet vi det tillfället när man tränar just dom sakerna. Då tycker jag spöet är bra! 
 
Hur som helst. Det var inte riktigt det jag skulle skriva om här. Min fråga är om det är värt att lägga ifrån sig spöet om man måste bli arg och ledsen varje ridpass för att hästen inte går fram för skänkeln? Ska man behöva sparka på hästen för att den ska gå framåt? Eller är det då värt det att låta spöet bli en säkerhet och acceptera att hästen kan bli lite seg inne på banan? Det är vad jag tänkte på efter ett ridpass på Frolle för någon vecka sedan. De senaste månaderna har jag lagt ifrån mig spöet men då har jag även nästan aldrig varit nöjd efter ett ridpass. Jag har inte suttit och flinat och känt "fan vad fin han är nu". Jag har snarare kämpat arslet av mig och blivit ledsen hela tiden för att jag inte känner att jag får den respons jag önskar. Nej, då är det för tusan inte värt att rida utan spö. Då rider jag hellre med spöet hela tiden. Jag får en bra känsla som jag Frolle känner av och både han och jag blir glada och positiva. 
 
Månaderna utan spöet har varit som en ond cirkel för oss. Jag har inte alls känt mig taggad på att rida och det har Frolle naturligtvis känt av. Då känns det ju inte roligt för Frolle att anstränga sig heller och då blir jag ännu ledsnare osv. En ond cirkel helt enkelt. Det var dagen före tävlingen i helgen som jag kom till insikt med det här och nu känns det så mycket bättre. Hela den kvällen tänkte jag på det här och försökte vrida och vända på det. På tävlingsdagen red jag fram med spöet och som ni vet gick det ju fantastiskt bra. Jag kände riktig glädje i sadeln på Frolle för första gången på flera månader. Det kände Frolle och han blev såklart också glad! Då hamnade vi i den roliga cirkeln igen. 
 
Jag tänker såhär att Frolle är ändå 18 år nu och han har troligtvis alltid blivit riden med ett ridspö. Han har liksom vuxit upp med det och är van vid det. Och om följderna av att ta bort det blir som jag beskrev ovanför är det inte värt att försöka traggla utan tycker jag. Men nu har jag också lärt mig att jag ALDRIG ska börja rida med spö till vardags på Leon - bara vid enstaka tillfällen när det behövs för det där lilla extra. 
 
Vad tycker ni om det här ämnet? Jag vill mer än gärna veta era åsikter! 
 
 

Innan åtta

Godmorgon! Jag var vaken med tuppen i morse. Halv fem steg jag upp och gav hästarna sin frukost innan jag fixade frukost åt mig själv och nu är både Leon och Frolle riden. Båda två skötte sig super och var så fina så! Tänk vilken tur jag har som har två så fantastiska hästar ♥ 
 
Mer om morgonens ridpass och ridlektionen med Leon igår senare! Här kommer några söta bilder på Leon som jag tog innan vi begav oss ut. 
 
 

Härlig uteritt

Jag kom precis in från stallet efter att ha ridit ut på Frolle! Vi var ute i ungefär en timme, men det blev mest skritt. Vi red på en väg där det är ganska mycket nedförsbackar och i skogsdelen av rundan var det massor av snö kvar, så då får man hålla ner tempot lite. När vi väl kunde trava och galoppera kändes han jättebra! Jag skulle önska att han var lite mjukare i stödet, han var liksom lite stum i munnen idag. Det blev bättre ju längre in i passet vi kom så jag tror det bara beror på att han kanske var lite stel. Han var väääldigt pigg i galoppen idag, så jag lät honom sträcka ut och det gillade han! 
 
 
Haha, oj, ser nu att pannbandet är helt på sniskan på bilderna... Hoppas det inte såg ut så under hela ridturen, haha! 

LA:1 i Timrå

I söndags gick årets första tävling av stapeln för mig och Frolle! Innan hade jag känt mig taggad, men också inte. Vi har haft många "dåliga" pass i ryggen men också några riktigt bra. Mer om dessa dåliga pass och vad det berott på kommer jag skriva om i ett annat inlägg framöver, men orsaken har varit ganska konkret och uppenbar. Som ni också vet var veckan innan inte den optimala uppladdningen. Jag var sjuk och kunde inte rida på ett par dagar så Frolle vilade, och det brukar vi verkligen inte ha inlagt veckan innan tävling. 
 
Men... Det gick ju bra ändå, fantastiskt bra faktiskt! Redan när jag skrittade fram kände jag att han var pigg och alert. Det kändes som att han tyckte det skulle bli roligt att tävla igen. På framridningen fokuserade jag på att få honom mjuk och lyhörd. Övergångar, tempoväxlingar, volter, serpentinbågar och skänkelvikningar var vad framridningen bestod av. Frolle kändes otroligt fin! Han var rund och mjuk i formen, pigg, framme för hjälperna, positiv, lyhörd och eftergiven. Så fort jag tröck med skänkeln gick han upp i trav och så fort jag sträckte upp mig och spände magmusklerna gjorde han en perfekt övergång till skritt. Jag behövde bara sitta till lite i sadeln för att han skulle fatta galopp. Ja, ni förstår - jag kunde använda minimala hjälper! 
 
När det var dags för mig att gå in på banan kände jag mig såå taggad! Frolle var med mig och spetsade öronen när vi kom in på tävlingsbanan. Vi behöll samma känsla som inne på framridningen och det var så fruktansvärt roligt. Jag njöt varje sekund och det kan jag uppriktigt säga var riktigt längesen jag gjorde på tävlingsbanan. Frolle var jättepigg! Så pigg att han till och med kom upp i trav i den ökade skritten. I vanliga fall hade man ju blivit lite arg för det, men jag blev bara glad över att han visade en sån energi! Det och ryggningen var dom enda riktiga missarna och procenten landade på 68,02. Efteråt när domaren gick förbi mig (jag red sist i klassen) sa hon "Ni var jättefina!" och flinade stort. Hur kul var inte det?! Jag blev jätteglad! 
 
Procenten räckte till en vinst! Dock var vi bara tre i klassen så det känns liksom mesigt, haha. Men men, vinst som vinst och dessutom var det lite drygt 4 procent till ekipaget efter. Så lite mallig över Frolle får jag faktiskt vara! Men även om vi inte hade vunnit hade jag varit så glad över vilken fin känsla han gav mig. Det var nästan så att glädjetårarna kom, haha! Åå, det var så roligt. ♥
 
 
Nicole var med för att göra en skoluppgift - och grooma såklart! 
 
 
Min syster Madde kom förbi och tittade på oss! Hon bor inte särskilt långt från Timrå så det passade perfekt. :)
 
 
Världens bästa Frolle. ♥
 

Hej!

Hej på er! Jag hann tyvärr inte skriva om tävlingen igår så det kommer idag istället. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, eller hur? ;) Idag har vi vår lektion från valfri ort då vi endast ska jobba med en inlämningsuppgift så jag har haft sovmorgon och kan ta det lugnt idag. Skönt! 
 
Igår fick jag sluta tidigare och kom hem två timmar tidigare. Då hann jag helt plötsligt med massor av fler saker än tänkt! Jag gick direkt ut till stallet och mockade och fixade resten. Mamma var ute och red och hade inte hunnit göra stallet så hon fick sig en överraskning när hon kom tillbaka! Sedan gick jag in en snabbis och fick i mig lite middag innan jag skrittade ut en sväng på Frolle. Han kändes pigg och fräsch, och sämre blev det inte för att vi red på hans favoritväg! Så fort han förstår att det är där vi ska rida lyser han upp som en sol och börjar nästan trava, haha. 
 
Sedan fick Frolle gå ut i hagen igen medan jag skyndade mig in och svirade om till träningskläder. Härligt att till och med hinna med ett jympapass på Friskis & Svettis på en måndag! När jag kom hem därifrån tog jag in hästarna, åt kvällsfika och sedan gick jag och la mig. Härlig måndag! 
 
På dagens schema står plocka lite i rummet, joggtur i skogen med Frolle och åka till ridskolan med Leon. Han ska vara med på Lenas lektion för första gången idag! Det ska bli roligt och jag hoppas att han tar det med ro. Det börjar bli hög tid att göra en mer detaljerad planering av hans ridning för månaden framöver också, för idag är det ganska precis en månad till hans tävlingsdebut. Hur spännande?! Det ser jag verkligen fram emot! 
 
 
 

Lång dag

Jag har precis duschat efter att ha kommit in från stallet. Jag har varit med hästarna sen kvart i åtta i morse! Det har varit en lång dag - men en sån i helt min smak. 
 
I morse fick hästarna komma ut lite tidigare än vanligt så jag kunde köra igång med stallsysslorna direkt. Skönt för dom med längre utetid! Efter att jag mockat och packat hö tog jag in Leon och gjorde i ordning honom. Idag stod det tömkörningspass på åkern på schemat. Jag måste bara säga att han är så himla go nu. Efter att jag varit sjuk och inte varit i stallet på ett par dagar var han sååå glad över att jag var tillbaka. Direkt när jag promenerade ner till hagen och han fick syn på mig började han genast traska mot mig och såg så glad ut! Sedan kunde jag inte gå därifrån för han ville inte släppa mig - bokstavligt talat. Han naffsade, kliade, puffade och gosade hur länge som helst - precis som om han saknat mig. Det har fortsatt i samma spår under de senaste dagarna när jag aktiverat honom. Han är så mamsig min Leon! Jag tror att han har funnit mig rejält nu faktiskt, och jag honom. Han vet att jag är hans och att han är min liksom. Världens bästa bebis ♥
 
Hur som helst.. Tömkörningspasset gick helt okej! Som alltid när vi håller till på åkern är han väldigt på hugget så fokus låg på att försöka få honom lugn och avslappnad, att vila på steget och komma ner lite i formen. Jag började i höger varv och han var lite springig. Efter några varv i galopp lugnade han sig lite och kom mer till ro. Han har blivit fantastiskt duktig att fatta höger galopp nu! För bara några veckor sedan fattade han vänster när jag bad om höger 98% av försöken, men nu är det klockrena på en gång. Vilket framsteg! 
 
När vi bytte varv var han väldigt fin i början. Lugnet var kvar men istället var han lite stummare och högre i formen här. När jag sedan gav honom galoppkommando snubblade han till ganska rejält vilket fick honom att tappa suget lite. Han blev tveksam och vågade inte alls ta för sig lika mycket mer så då fick jag byta fokus och istället försöka få honom att känna sig säker igen. Några varv i trav där jag bara öste beröm över honom och sedan några korta bitar i galopp. I slutet tog han för sig mer igen och då avslutade jag! Här fick jag verkligen se hur känslig han faktiskt är - ett misstag och hans självförtroende sjunker otroligt fort. Jag måste hela tiden vara där och fånga upp honom, visa att det är okej och försöka igen. Vi är ett team! 
 
När Leon var klar gjorde jag i ordning mig för tävlingen, kastade i mig lite lunch och sedan gjorde jag i ordning Frolle som gjorde en fantastiskt bra ritt idag. Men mer om tävlingen i morgon! Nu ska jag äta kvällsfika och gå och lägga mig. Godnatt! ♥
 
 

Packat och klart

Frolle var jättefin idag så imorgon kör vi tävling! Det ska bli fantastiskt roligt och jag känner mig verkligen taggad. Allt är packat och klart! 
Influensa x2

Hej på er! Nu var det längesen. Ledsen för det! Men ni förstår nog när ni får veta varför... 
 
Som ni vet var ju min tisdag jättebra, och den fortsatte i samma spår under kvällens lektion. Frolle var jättefin och duktig! Men när halva lektionen gått började jag må illa, men jag tänkte inte så mycket på det. Jag hade haft väldigt ont i huvudet på eftermiddagen så jag trodde det var för det. När jag kom hem mådde jag ännu mer illa och direkt när jag var klar i stallet gick jag in och la mig. Jag hann inte somna förrän jag var tvungen att springa och dyka ner med huvudet i toaletten... Sedan fortsatte det hela natten och jag kräktes ungefär 15 gånger på mindre än tolv timmar. Så äckligt! Min kropp blev helt utmattad efter det så jag sov hela onsdagen och även natten till torsdagen. Hela torsdagen låg jag bara i soffan, försökte äta lite men kunde knappt resa mig för det sved så mycket i magen. Igår var jag mycket piggare och jag tog mig ut till stallet och skrittade Frolle. Sedan vilade jag några timmar innan jag gick ut och gjorde stallsysslorna. Idag känner jag mig nästan helt frisk! Kroppen är lite trött fortfarande och magen känns liksom lite konstig, men tillräckligt bra för att köra på i mitt vanliga tempo. Nu tror jag ni förstår varför jag inte uppdaterat! 
 
Alltså, förra veckan var jag rejält förkyld så att jag inte kunde göra annat än att ligga inne och vila och denna vecka magsjuk. Undrar vad som kommer härnäst... Usch, nej, nu får det vara slut på sjuka! Jag blir så himla omotiverad och får ånget när jag är så sjuk att jag inte kan göra något. Jag vill ju vara i stallet, fixa och rida. 
 
Det här blev ju inte den optimala uppladdningen inför tävling för Frolle. Två vilodagar är ju ett big no no i vanliga fall, men jag ska försöka göra det bästa av saken. Han skrittades ju i alla fall igår och idag ska jag rida honom på ridbanan för att känna hur han känns. Om han känns fräsch och fin idag kommer vi åka imorgon, men annars stryker jag oss. Jag har ju varit jättetaggad på att starta säsongen så det skulle vara jättetråkigt om vi skulle behöva stryka oss, så vi får hoppas att Frolle har kunnat behålla sitt fina och mjuka från lektionen! 
 
 

Till salu

Jag säljer nu mina dressyrstövlar Cavallo Grand Prix Plus som jag endast använt vid speciella träningstillfällen och tävling. Något veckad i knävecken. 
Storlek: stor 39 i foten, ca 39cm runt vaden och ca 48cm från sulan till knävecket.
Nypris: 4200kr 
Mitt pris: 2500kr
 
Mejla pernillaahagglund@gmail.com vid intresse! 
 
 
Har även detta rosa set till salu. Schabrak och 4 benlindor från BR. Endast använda ca 2 gånger. 
500kr
 
Mejla pernillaahagglund@gmail.com vid intresse! 
 
 

Bra tisdag

Ja, än så länge har den här tisdagen varit kanon! Jag gick upp tidigt i morse och red Leon. Uteritt stod på schemat idag och vi styrde upp mot skogen. Det var ganska mycket snö kvar och packat på sidorna där en traktor kört, så han sjönk inte igenom med hovarna. Men jag tyckte inte det kändes tillräckligt säkert för att trava och galoppera på så Leon fick försöka hålla sig till skritt idag vilket inte gick så bra.. Haha. Han ville ju såklart trava och galoppera hela tiden så det blev inte en särskilt fin skritt. Men jag är bara glad att han visar sådan positiv attityd och energi! Efter ridturen släppte jag ut hästarna och mockade. 
 
Sedan fick jag stressa in, slänga i mig frukost och byta om innan jag åkte till trafikverket. Jag skrev ju teoriprovet för BE idag, och JAG KLARADE DET!! Turen var helt klart på min sida idag. Nu ska jag bara köra upp också och sen är det fritt fram att köra den nya transporten. Kul! 
 
Efter provet bokade jag tid för spraytan som jag ska göra innan balen och studenten. Det var verkligen tur att jag bokade redan nu för det var nästan fullbokat redan! Det är väll helt enkelt fler blekfisar som vill vara fina på den stora dagen, haha. Därefter åkte jag och köpte foder och lite sånt till hästarna. Nu är jag hemma och har hela eftermiddagen och kvällen fri innan jag och Frolle ska åka till ridskolan. Skönt! 
 
 
En bild på min förra ponny Boy van Het Kattenest som nu springer på de evigt gröna ängarna. ♥

Produktiv måndag

Vilken härlig måndag det varit idag! Jag brukar känna att måndagar är väldigt tråkiga och jobbiga annars, men inte idag. Måste vara det underbara vädret! 
 
Vi hade dubbellektion i religion idag som var helt ägnad åt att jobba med en stor inlämningsuppgift. Jag blev klar med den ganska snabbt och fick sluta tidigare. Hur skönt?! Jag kom hem två timmar tidigare än i vanliga fall och det gjorde att jag hann med massor med extra saker. 
 
När jag kom hem åt jag middag med familjen och sen traskade jag direkt ut till stallet. Jogg i skogen tillsammans med Frolle stod på schemat idag. Han var så fin! Han kändes verkligen fräsch och positiv. Vi red en längre runda idag med många galoppsträckor och det var så härligt - det tyckte båda två. Kul! Dock fick vi snabba oss hem för väl hemma väntade Nicole på att få prova min sadel på Deira. Jag hjälpte henne lite med att kolla hur den satt också innan Frolle fick komma ut i hagen en stund igen. 
 
Efter ridturen packade jag hö, fixade kraftfodret, gjorde i ordning Frolles nattlindor och tog in Exet. Jag fick i uppgift av mamma att frisera honom och han blev riktigt fin och vårfräsch! Han har gått och sett ut som en riktig skogsmulle ett tag nu så det var verkligen dags för frisering. Även han ska se ut som en tävlingshäst! Jag tycker det är så roligt att frisera hästarna - när det blir bra. Hästarna får ett mer välvårdat uttryck och det ser liksom mer proffsigt ut! Utséendet på hästarna är viktigt för mig. :) Sist men inte minst fick Frolle prova en massa täcken som Nicole tagit med åt mig från sin förra ponny! Så nu har han fått två nya vintertäcken, ett regntäcke, ett stalltäcke och ett ridtäcke. Det tackar plånboken för.
 
Nu har jag precis duschat och ska göra sista pluggrycket inför teoriprovet för BE imorgon. Känner inte att det är så viktigt att hålla det hemligt som med bilkörkortet, det här är liksom inte en lika stor grej. Dessutom är det teoretiska jättesvårt, jag fattar ingenting av alla olika tryck som finns, hur man ska surra fast lasten osv. Så mycket att hålla reda på! Vi får helt enkelt hoppas att turen är på min sida imorgon. :) 
 
 
 

Veckoplanering Frolle/Leon

Måndag: Jogg i skogen // Vila
 
Tisdag: Lektion för Lena // Uteritt
 
Onsdag: Jogg i skogen // Ridning på ridbanan
 
Torsdag: Jogg i skogen // Vila
 
Fredag: Lösgörande och programdelar // Vila
 
Lördag: Promenad // Ridning på ridbanan, bommar
 
Söndag: TÄVLING! // Uteritt
 
 

Fina hästar

Idag hade vi markarbetsdag i mitt stall kan man säga, haha. Både jag och Nicole hade planerat in arbete över bommar idag för våra hästar så vi fick snällt samsas på ridbanan. Bara bra träning tycker jag att rida flera samtidigt! Ibland kan jag tycka att flera skulle behöva öva på det... 
 
Hur som helst. Först ut var Leon. Jag hade placerat ut två cavalettis på en långsida med tre bommar i varje och på den andra långsidan hade jag lagt ut två galoppbommar med 17 meters mellanrum. Leon var lite av och på i början så jag fokuserade hela tiden på att ha honom framför skänkeln och lätt kontakt till stödet. Jag ville inte börja med bommarna förrän jag kände att han var framme och mjuk i munnen. Det blev mycket bättre efter att han galopperat en stund så då började jag rida över cavalettin. Han är verkligen fantastiskt duktig på att gå över travbommarna! Han kommer aldrig åt bommarna och vet precis var han ska sätta fötterna. Det märkte jag redan innan jag red in honom då vi jobbade med ledarskapsövningar - kolugn första gången han ens sett en bom och traskade fint över. Kul! Över galoppbommarna gick det också bra. Jag ville bara ha ett jämnt flyt och låta honom avgöra avstånden. Lite dålig koll måste jag säga att han hade, haha! Det blir nog bättre om han får öva lite mer. :) 
 
Frolle sedan och han tyckte det var väldigt roligt! Spetsade öron och energisk. Kul! Dock kändes han inte riktigt fokuserad på mig idag. Dessutom var det massor av vattenpölar på ridbanan och Frolle haaaatar vattenpölar, men jag vill ju såklart rida på hela banan och inte bara en tredjedel så det var nog mycket därför han kändes lite "borta" och stel. Idag var huvudsaken att han fick göra något annat och ha roligt, och det följde vi ganska bra! Han såg väldigt nöjd ut efteråt i alla fall. 
 
Igår var båda två också väldigt duktiga. Frolle gick lösgörande på ridbanan och kändes riktigt fin. Han var mjuk som smör i slutet! Leon reds ut och han var sååå duktig. Det blåste som bara den men han var ändå realtivt lugn. Som alltid när vi rider ut är han ju på tårna och "studsig" men han höll sig i skinnet. Vi mötte en bil och träffade på några rådjur - utan problem. Härligt! 
 
 

Wanties

Jag skulle verkligen behöva nya pikéer i fina färger nu till sommaren. Och några fina tröjor, schabrak, lindor och kanske ett träns till Leon... Hahaha, hittar så mycket! Det nedan kan ni hitta på Hööks och Gina Tricot. 
 
 

Den äldre hästens upplägg

Hur ska man lägga upp den äldre hästens träning och vardagen kring den? Jag är ingen expert men har ju själv erfarenhet genom att Frolle nu börjar bli till åren och tänkte därför skriva lite om hur jag tänker kring det här ämnet. Alla hästar blir någon gång gamla och det är minst lika viktigt då som innan att hästen tas om hand på bästa sätt, eller hur? 
 
 
Frolle är född 97 så han är 18 år gammal i nuläget. Det är såklart inte jättegammalt men jag tycker att det är dags att börja tänka lite mer på det nu. I den här åldern (runt 20 år) slutar hästens tänder växa, hästen blir naturligt stelare och får lättare skador. Det är något jag tänker mycket på! 
 
Jag har märkt på Frolle att han nu under vintern blivit känsligare för kyla. Han har klarat sig alldeles utmärkt innan med bara ett fleectäcke inomhus och ett vintertäcke utomhus - även i de kallaste graderna. Den här vintern har han däremot behövt ha ett tjockt innetäcke med teddyfodring och det på sig under vintertäcket om det varit 15-. Så för mig är det viktigt att hålla honom varm hela tiden. Om han skulle stå och frysa bidrar ju det till mer stelhet. 
 
Varje dag han joggat eller mer (alltså inte bara skrittat) så masserar jag och smörjer in känsligare områden med arnika efter samråd med hans equiterapeut Eva som laserbehandlar honom. De områden som jag smörjer in är muskelfästena vid bogbladen, bakknän, haser och hamstringsmusklerna (vet inte vad det heter riktigt men enligt bilder på google: semitendinosus muskeln). Den sistnämnda delen sträckte han förra våren så jag är extra noggrann där. De andra områdena smörjer jag för att de varit känsliga vid laserbehandlingarna. Även arnikan gör att han blir mindre stel! De dagar som han gått hårdare pass eller kanske på ett ojämnare/väldigt mjukt/väldigt hårt underlag lindar jag alla fyra ben med back on track. 
 
 
I all hantering tänker jag på att ge honom uppmärksamhet. Jag är extra noggrann och vill att han ska förstå att han är viktig och absolut inte bortglömd. Jag kanske förmänskligar honom nu men för mig är det viktigt att han fortfarande känner sig lika betydelsefull även fast jag också har mycket fokus och uppmärksamhet riktat till Leon. När jag är med Frolle ska han liksom känna att jag är med honom och att han uppskattar det! Det tror jag dock han gör efter alla godsaker han får av mig varje dag, haha. 
 
Ridmässigt tänker jag mycket på variation såklart. Men det är inte för att han är gammal utan det är för vad han trivs bäst med och vad jag tycker att alla hästar ska ha. Frolle gillar att blanda uteritter med dressyrarbete på ridbanan och såklart även lite hoppning då och då.
 
Jag är extra noggrann med ordentlig uppvärmning (framskrittning och jogg i lång och låg form) och att han ska vara riktigt lösgjord innan jag börjar med rörelser som kräver mer power och samling. Nedvarvningen ser jag som minst lika viktig och travar alltid av en längre stund. Som ni kanske har lagt märke till lägger jag in flera pass helt ängnade åt att lösgöra vilket har att göra med att jag vill att han ska vara så mjuk och smidig i kroppen som möjligt. Om han är det är det sen inga problem med de samlande övningarna. 
 
Frolle ska helst inte vila - alltså stå helt. En gammal häst blir inte bättre av att stå i hagen hela dagarna. Om man vill behålla en smidig och rörlig häst med mjuk muskulatur ska den röras på varje dag tycker jag och det har jag flera tränare bakom mig som håller med. Därför försöker jag se till att hans vilodagar består av promenader eller uppsutten skritt. Om han mot förmodan måste stå helt en dag är jag väldigt noga med att skritta dagen före och dagen efter och bara jogga dagen före/efter det. 
 
Övningar som jag tycker passar Frolle bra, som är lösgörande och kanske passar äldre hästar generellt är att successivt minska/öka volten, skänkelvikningar som successivt blir tvärare, massor av övergångar, cavalettibommar osv. Allt som är lösgörande kan man nästan säga! Viktigaste är att man inte drar i högsta växeln på en gång utan successivt växlar upp steg för steg. Jag försöker att göra all uppgifter jag ger honom roliga också så vi liksom leker fram det mjuka. Jag vill alltså inte sitta och nöta på en volt i 10 minuter eller bara rida skänkelvikningar på diagonalen hela passet. Jag kanske rider ett varv på volten, går ur den, flyttar in honom från spåret 5 steg i en skänkelvikning, rakriktar, lägger en mindre volt, gör en övergång, kommer ut någon meter innanför spåret och gör en öppna, fattar galopp osv. Någonting nytt och enkelt hela tiden alltså! 
 
Tävlingarna har också trappats ner något. Både på mängd och svårighetsgrad. Jag tycker inte det verkar som att Frolle riktigt kan njuta av tävlandet på nationell nivå. Det blir för mycket press helt enkelt. Program på lång bana passar inte Frolle och det är min uppgift att visa hänsyn till det. Så de nationella tävlingarna ligger bakom oss nu. Jag kan känna att det är lite tråkigt för min egen del men det är mer värt att Frolle tycker det är roligt att tävla! Jag kommer också välja bort tävlingarna som kräver längre resor. Det är slitsamt för honom att åka långt och vara borta länge så jag prioriterar tävlingar som är närmre nu. 
 
 
Jag tror jag har fått med allt nu! Hoppas bara att ni orkade läsa allt. :) Om det är något ni funderar över är det bara att kommentera! Ni får gärna dela med er av hur ni tänker kring upplägget för en äldre häst. Det skulle vara kul att läsa. :) 

Godmorgon

Godmorgon! Lördag idag med världens tråkigaste väder. Det regnar, blåser och är alldeles grått. Som tur är är det i alla fall plusgrader! Men om man ska vända det till något positivt så är det ju faktiskt mysigt med det gråa och jag brukar bli ganska inspirerad till att göra saker när det är sånt här väder. 
 
Idag ska Leon och Frolle motioneras. Leon ska få komma ut i skogen efter två dagars tömkörning och Frolle ska få gå ett pass på banan med fokus på lösgjordhet och programdelar ur LA:1. Sedan ska såklart stallet fixas och jag ska även plugga till teoriprovet för BE-kortet. Mer än så är inte planerat, men jag hinner komma på massor än så länge! 
 
Nu först tänkte jag skriva ett inlägg om ett sedan tidigare önskat ämne, så håll utkik efter det! :) 
 
 

Fredag

Heeej! Idag var jag i skolan igen och det var faktiskt en riktigt rolig skoldag. Skönt! Fredagar är ju hästdag för mig så vi var ute på Högbo. Vi började med att gå igenom alla delar från interna hästskötarexamen som jag blev godkänd på - teoriprov i hästkunskap och foder, muntligt prov om foder, utrustningsprov, visa häst för hand, longering och ridning. Jag är väldigt nöjd med resultatet faktiskt och känner mig ganska säker inför riktiga examen som är i slutet av maj!
 
På eftermiddagen efter lunchen övade vi på att via häst för hand och därefter red vi dressyr/avdelningsridning. Jag red en häst som jag inte ridit förut, Dermont. Bästa hästen på hela Högbo!! När man tittar på honom i boxen ser han väldigt spinkig och ranglig ut men uppe på ryggen levererade han en såå härlig känsla. Lite osäker och framtung då och då men riktigt fin trav och galopp. Luftig och engagerad! Han föll lätt isär och blev lite hängig i handen så jag fick vara extra noga med att få igenom halvhalterna för att han skulle komma upp mer på bakbenen och bära sig själv. Jag fick bara positiv feedback av Sofie (ridläraren) så det var kul! Han blev ännu finare i slutet dessutom. :) 
 
Nu på kvällen har jag tömkört Leon och joggat Frolle ute på vägarna. Igår tömkörde jag båda två och de var riktigt fina och duktiga! Leon visar verkligen att han har blivit starkare och även att han kan fokusera på mig. Jag behöver bara lyfta handen som håller i yttertömmen någon decimetet för att han ska fatta galopp liksom! Superbra att jag kan använda en sån liten hjälp. När jag red Frolle tänkte jag mycket lösgörande med övergångar och sidvärtsrörelser på vägen. Även några ryggningar gjorde vi. Han var lite stum dock men blev fin när jag tänkte mycket på att vara mjuk i handen och inte bli hård tillbaka (som man gärna tenderar att bli). 
 
Nu ska jag äta lite kvällsfika och sedan får vi se om det dyker upp något mer inlägg här eller om det kommer imorgon. Ni får hålla utkik! :) 
 
 

Snart frisk

Hej! Idag vaknade jag upp mycket piggare och imorgon ska jag till skolan igen. Skönt! 
 
Jag har varit en sväng till stan hos veterinärerna redan och hämtat medicin till en ko åt mamma. Nu ska jag vila en stund och sedan tänkte jag gå ut till stallet. Om jag orkar ska jag tömköra både Leon och Frolle idag! Det är så himla fint väder ute så jag kommer nog få en extra energikick när jag kommer ut. 
 
Det blev bara ett kort inlägg nu, men det finns inte så mycket att skriva om nu när jag bara typ legat i sängen. Ni förstår nog! :) 
 
 
En liten throwback till dagen då Leon kom till mig! Första november 2013. ♥
 

Onsdag

Hej på er! Jag är fortfarande sjuk men börjar känna mig lite piggare nu.
 
I måndags orkade jag skritta Frolle en sväng men igår orkade jag knappt gå från sängen och åt nästan ingenting heller, men idag har jag ätit normalt och även fixat stallet samt skrittat på Frolle. Jag trodde jag skulle klara av att tömköra Leon också men jag var helt slut efter att jag släppt ut Frolle i hagen igen så det fick jag hoppa över. Nu vill jag gärna bli frisk för det finns inget tråkigare än att ligga i sängen hela dagarna. Det har till och med blivit tråkigt att kolla på film liksom, haha! 
 
På fredag ska jag i alla fall gå i skolan, då borde jag vara tillräckligt pigg. Jag vill absolut inte missa en hästdag eftersom jag då kan missa något viktigt inför hästskötarexamen. Det känns liksom som att varje hästrelaterad lektion måste tas till vara på! Självklart är varje lektion viktig att vara med på, men jag har haft tur den här veckan och har faktiskt inte missat så jättemycket. Det känns skönt men samtidigt kan jag ju ha missat någon viktig genomgång eller annan information. 
 
Förresten! Jag såg precis att hästarnas veckoplanering inte blivit publicerad som jag skrev i måndags. Men det kanske bara var tur eftersom den gick helt åt skogen i och med min sjuka, haha. Dagarna som är kvar får jag nog bara ta som dom kommer. Hur som helst så ska jag försöka få in tömkörning och bomarbete för både Leon och Frolle bara jag blir frisk. :) 
 
 

Sjuk

Hela helgen har jag känt mig lite krasslig. Ni vet när man är på väg att bli sjuk, men hoppas att det stannar så? Jag trodde nämligen att jag var tillräckligt pigg för ett jympapass igår kväll, men så fort jag fick upp pulsen och andningen sved det som jag vet inte vad i halsen. Kroppen kändes inte alls stark, men jag körde på ändå så dum som jag var haha. 
 
Jag blev bara sjukare och sjukare under kvällen och idag är jag parkerad i sängen. Jag hoppas verkligen att en dag hemma räcker för jag känner att jag verkligen inte har tid att missa skolan. Som tur är vet jag vad vi skulle ha jobbat med på lektionerna idag så jag kan försöka göra det härifrån ändå. Jag tänkte passa på att plugga lite körkortsteori också om jag orkar. 
 
Frolle ska bara skritta idag och Leon vilar. Egentligen hade jag velat rida honom också, eller i alla fall gått ut på en promenad, efter gårdagen som förmodligen var jobbig för både kropp och knopp. Men jag tycker det är viktigt att jag är pigg och alert när jag rider Leon eftersom jag alltid behöver ligga steget före, så därför tror jag det är bäst att jag låter bli att rida honom sjuk. 
 
Har ni något ni skulle vilja läsa om här på bloggen? Kommentera i så fall! 
 
 
Lite måndagspepp till er som är friska och fit for fight! 

Mer vild än tam

... det summerar programträningen på Leon ganska bra tycker jag, haha.
 
Jag skrittade fram honom för hand och då var han ganska lugn. Jag startade först så när jag kom in i ridhuset var var vi ensamma så det tyckte jag var skönt. Dock varade det inte särskilt länge för snart droppade det in häst för häst och människa för människa. Leon blev väldigt spänd och på tårna av det. Han är som ni vet inte van vid så mycket rörelse omkring, oftast är det ju bara han och jag när vi rider. 
 
När jag red fram honom fick jag bara fokusera på att försöka få honom avslappnad och i alla fall skritta. Han ville närmligen gärna passagera, men det är ju lite väl avancerat för min fyraåriga kille haha. Först tyckte han det var väldigt läskigt vid läktaren och domaren. Det var någon som hängde över sargen och många som klampade på läktaren så det är ju förståeligt, men efter ett tag gick han förbi där någorlunda avslappnad i alla fall. I galoppfattningarna flög han iväg och om jag försökte bromsa upp honom eller försökte styra honom dit han inte riktigt ville gå protesterade han med att ställa sig på bakbenen. Ajjabajja! 
 
Programmet gick faktiskt ganska bra tycker jag. Vi överlevde och red vägarna som dom ligger i programmet. Men han var ju som sagt väldigt spänd och otroligt på tårna så vi hade en hel del missar. Vi fick allt i från 3 till 7 poäng och slutprocenten blev 52,9. Nu är ju poängen det minst viktiga så det spelar ingen roll. Efter sista hälsningen hade han massor av energi kvar och ville verkligen inte stå stilla och prata med domaren. Han sparkade med frambenen och hoppade på stället och när jag skulle rida iväg till collectingring reste han sig och hoppade iväg i galopp (kändes det som, jag vet faktiskt inte riktigt vad han gjorde!). Min tokiga Leon! 
 
Jag är väldigt nöjd då han inte reagerade något speciellt på dressyrstaketet, musiken, domaren eller applåderna efter ritten. Däremot var det allt runtom som var jobbigt för honom, så det är något jag måste försöka utsätta honom mer för. Han är en väldigt känslig individ med mycket nerv (skulle defintivt kalla honom hingstig efter uppträdandet idag, haha). Om han bara vågar slappna av och vänjer sig vid all rörelse kommer det bli riktigt bra! Han är så fantastiskt fin och har en hel del kvaliteter att visa upp. Ååå, jag kan inte sluta tänka på hur bra det kommer bli om något år när han är mer världsvan. Finaste Leon! ♥
 
 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|