Hejdå "Maggis"

Idag fick vi säga hejdå till den fantastiska ponnyn Magic Bisquit som idag flyttade hem till sina nya ägare. En supermysig familj med ett riktigt duktigt syskonpar som kommer rida henne! Jag vet att hon kommer få det riktigt bra hos dom, den fina fina ponnyn. Det har verkligen varit otroligt roligt att haft henne hos oss och framför allt att jag fått rida henne en hel del. Jag önskar henne och sin nya familj stort lycka till! 
 
Förutom Maggans flytt så har jag haft stallet själv idag, även om Helena hade lite svårt att hålla sig borta haha. Hon har som ni som följt bloggen ett tag vet kontorsjobb på torsdagar. Som jag också sagt förut tycker jag att det är väldigt roligt att få hela ansvaret - det betyder ju att Helena litar på mig och mitt arbete! 
Idag longerade jag Carigo och Lindy. Egentligen skulle jag även longera Humlan men han hade minsann fått en lös sko så honom tog Kjell hand om nu på eftermiddagen och så longerar Helena honom ikväll istället. I sånna här lägen är ju våran Kjell GULD värd som bor på gården och rör sig i stallet i stort sett hela dagen. Han rycker alltid in med kort varsel!
 
Både Carigo och Lindy skötte sig väldigt bra. Jag longerade dom båda på utebanan och det tror jag att dom tyckte var härligt! Det är ju väldigt skönt när man kan utnyttja hela banan och låta hästarna galoppera på lite. Sist men inte minst så skrittade jag ut i skogen på Hirtenlife. Då passade även solen på att kika fram så det blev en väldigt härlig ridtur! Innan jag åkte hemåt torkade jag ytor och gjorde lite "småplock" i sadelkammaren. Alltid välbehövligt! 
 
 
Jag och fina Magic Bisquit förra veckan. 
 
 
Jag och Hirten igår när vi gjorde Helena och Humlan sällskap på en uteritt.
 
 

Uterittsonsdag

Onsdag innebär för det mesta uterittsdag för hela hästgänget i stallet. Från början berodde det på att mannen som äger inackorderingsstallet hoppar sina hästar på onsdagar, men nu har det mer blivit som en bra riktlinje i alla hästarnas schema. Jag vet inte vad ni tycker, men själv tycker jag att det är väldigt skönt om man kan hålla planeringen för veckorna så lika som möjligt! Då blir det struktur och en bra "rutin" liksom. Men sen ska det såklart inte vara inristat i sten, men som sagt tycker jag att det är bra att ha som ett "riktmärke". 
 
Hur som helst! Helena började idag med att rida Ninnis häst Oscar. Jag var med och filmade, så om ni vill se honom in action kan ni gå in på Stall Rejes instagram eller facebook (@stallreje)! Sedan fortsatte dagen med att vi red ut tillsammans på Humlan och Hirten först och sedan Lindy och Carigo. När vi kom tillbaka med det senaste paret var det dags för Helena att åka till sina lektioner på Sundby, och för min del var det lunchdags. Ingen vanlig lunch idag då Kjell överraskade med thaimat! Så vi satte oss i sadelkammaren och åt en lite längre lunch än vanligt. Det var otroligt gott och verkligen en rolig grej som Kjell kom på! 
 
På eftermiddagen skrittade jag ut på Leon och Maggan innan det var dags att ta in, röja undan och städa. Jag gillar att pyssla med lädret och sopa när hästarna är inne och gör sällskap. Det är verkligen så mycket mysigare och då och då händer det att jag stannar till och kramas en stund. Har jag sagt att jag älskar mitt jobb? ;) 
 
Från vår uteritt på Carigo och Lindy!

Från clinicen

Titta vilken fin bild Linnea Schalander tagit på mig och Leon under Helenas clinic i Vällingby. Jag hittade den på Victoria Avellan Ryds blogg där det också finns fler bilder och en summering från clinicen, samt en video! Kolla in - http://victorias.blogg.se. 




Tuesday

Halloj! Vilken bra tisdag jag haft, trots lite burrigt väder mitt på dagen. Nu däremot skiner solen och jag har precis tagit ut en plåt med chokladmuffins från ugnen! Jag har varit sugen på det hela dagen så direkt när jag klev innanför dörren så snodde jag ihop en smet. Alltså SÅ gott! 
 
Men idag då.. Helena red Humlan, Carigo och Hirten på morgonen. Jag fixade stallet, gjorde i ordning hästarna och filmade lite när hon red på utebanan. Innan vi tog lunch red Helena också Leon. Nu när han går en dag till i veckorna så ska vi försöka få in att hon rider honom en dag i veckan. Hur bra?! Innan har det varit för få dagar att sprida ut allt man vill hinna göra på, men nu när Leon går 5 dagar passar det perfekt att lägga in det. Jag tror det är superbra att låta henne sitta upp och stämma av mer regelbundet. Det kommer liksom hjälpa både henne och mig och Leon i den fortsatta utveckligen som tränare och ekipage samt team. Det här snacket om att det skulle vara dåligt att låta sin tränare rida sin häst ofta kan vi slänga i väggen tycker jag! Det är ju hur bra som helst?! 
 
Hur som helst! Leon var suuuuperfin även idag. Eftersom att han jobbade i en lite högre form och med mer intensitet igår fokuserade Helena idag på att rida honom lägre och rundare med lugna, avslappnade steg/språng. Hon tyckte att han gick in i handen direkt när hon kortade upp tyglarna och blivit mer liksidig, även om det fortfarande finns en del kvar i vänstertygeln. I galoppen såg han riktigt häftig ut! Helena samlade honom först några språng för att sedan galoppera på framåt i större, luftigare språng utan att dom skulle bli snabbare. Jag säger bara jäklar, vilken attityd! Ni ska få se film sen... :) 
 
Sedan lunchade vi och passade på att värma upp oss. Det hade nämligen regnat och varit ganska kallt under morgonen.. Därefter var det Maggan och Lindys tur! Då hade vädret klarnat upp sig så vi red även dom två på utebanan och skrittade sedan av tillsammans på grusvägen. Härligt! 
 
En bild från filmsnutten jag lagt upp på min instagram @pernillahagglund. Så ni som har det kan ju kika in redan nu för att se hans mäktiga, lugna och luftiga galoppsprång när Helena rider honom framåt efter en kort samling!

Första vårrullen

Igår efter att jag skrittat av Leon fick han bli avspolad för första gången i år. Han såg ut att riktigt njuta av att bli av med vinterns smuts och damm, och såklart lite päls! Efteråt fick han gå ut i sin hage igen utan täcke och njuta av att göra årets första rullning. Ååå så härligt det såg ut!
 
Jag filmade för att kunna dela med mig här. Visst ser han nöjd ut? :)
 

Debut på utebanan!

Alltså vilken UNDERBAR dag det varit idag! Vår utebana har tinat fram helt och hållet så idag fick alla hästarna göra debut i denna vackra idyll. Så härligt! 
 
Jag red Leon med Helenas hjälp från marken idag och det gick fantastiskt bra! Det känns som att han börjar befästa sin "nya" grundtrav allt mer och att vi liksom kommit över ett stort trappsteg i utvecklingen. Han är inte alls lika tafflig, diffus och ojämn längre utan nu är traven från start mer bestämd, framåt, vägvinnande och med mera påskjut! Så dom dagar han är så pass in i handen och fin i traven från början kan vi försöka pusha gränserna ännu längre fram, vilket är sååå roligt. Idag jobbade vi med att förändra steglängden i traven och behålla balans, takt och tempo för att få ett härligt flyt. I galoppen arbetade vi med att få lugnare men aktiva språng där vi båda var följsamma. Vi provade även att rida tre serpentinbågar i galopp vilket kändes väldigt naturligt! Han har verkligen lätt för sig. 
 
Det här var verkligen ett fantastisk roligt ridpass! Höstens och vinterns träning börjar ge resultat och jag vågar knappt tänka på hur fin min lilla Leon kommer bli. Ååå, det är så roligt att rida!! 
 
 
Lämna gärna en kommentar om filmen! Då blir jag glad. ♥

Världscupfinal

Alltså världscupfinalen var verkligen SÅ spännande! Tinnes ritt var fantastiskt fin, jag fick rysningar deluxe och några tårar på kinden. Otroligt vackert att se på! Meeeeeen så var ju Hans-Peter Minderhoud's ritt felfri och även den riktigt riktigt fin, så en mycket värdig vinnare tycker jag. Jag är ordentligt boostad med energi och inspiration! 
 
Under förmiddagen har jag haft det riktigt gött - pysslat lite i lägenheten och varit ute och sprungit. Jag hittade fantastiskt fin skog att springa i lite längre bort så där kommer jag nog spendera en del tid i sommar! Sedan kom pappa förbi och fikade vilket var väldigt roligt. Han stannade och tittade lite på dressyren också och blev mäkta imponerad! 
 
Nu har Fredrik precis kommit hem och vi ska nog gå ut och promenera i eftermiddagssolen om en liten stund. Sedan är det snart dags att slå på tv:n igen för att se hoppningen från Göteborg! Även den är ju rolig att se, trots att jag är dressyrnörd i grund och botten. :) 
 
 

Godmorgon!

Godmorgon! Jag sitter och äter en stooooor frukost nu framför Nyhetsmorgon med öppna fönster i lägenheten. Snacka om härlig ledig dag! Jag sov som en stock inatt och vaknade inte ens av Fredrik 1000 alarm innan han åkte till sitt jobb. Välbehövlig sömn kan man säga! 

Idag ska jag bara vara och göra vad jag känner för. Klockan 13 ska jag i alla fall bänka mig framför världscupfinalen! Ni med hoppas jag?! 




Godmorgon!

Godmorgon! Jag sitter och äter en stooooor frukost nu framför Nyhetsmorgon med öppna fönster i lägenheten. Snacka om härlig ledig dag! Jag sov som en stock inatt och vaknade inte ens av Fredrik 1000 alarm innan han åkte till sitt jobb. Välbehövlig sömn kan man säga! 

Idag ska jag bara vara och göra vad jag känner för. Klockan 13 ska jag i alla fall bänka mig framför världscupfinalen! Ni med hoppas jag?! 




Återbesök

Halloj, tisdag idag och jag har haft fullt upp! Jag vet inte om jag skrivit det, men vi har i alla fall 7 hästar i stallet nu så det är fullt hus. Och jag veeeeet vad mina vänner som jobbar i stall med upp emot 20 hästar nu kommer tänka, haha. MEN för Stall Reje's koncept är det många, helt enkelt! ;) 
 
Hur som.. Dagen har rullat på i ett. Jag har bland annat ridit Humlan med Helenas ögon på oss. Det var väldigt roligt, och nyttigt, tyckte jag! Vi båda jobbade på bra och nådde ett bra resultat. På eftermiddagen åkte jag och Leon till Mälarkliniken för ännu ett återbesök med anledning av hans vita fläck i sitt väntra öga som jag upptäckte för några veckor sedan. Han har nu behandlats med kortisondroppar i två veckor och idag åkte vi in för att se om det blivit någon förändring. Anna, veterinären, tyckte att det såg riktigt lovande ut och att han hade svarat otroligt bra på behandlingen! Jag har naturligtvis sett att fläcken blivit otydligare och otydligare, men trots det ville jag inte hoppas på för mycket. Nu känns det i alla fall som att en stor sten har lyfts från mina axlar. Jag känner mig otroligt lättad över att han inte behöver operation! Men eftersom att det var lite kvar får han fortsätta sin behandling med ögondroppar och så småningom övergå till en ögonsalva innan vi ska tillbaka på ett, förhoppningsvis, sista återbesök. 
 
Det har känts lite oklart vad det egentligen varit för fel på ögat, men idag fick jag förklarat för mig exakt vad som var fel. Leon hade fått en autoimmun inflammation i sitt öga vilket innebär att hans immunförsvar "överreagerat" och på sätt bildat en inflammation. Det är ingenting man kan förhindra, utan det finns i vissa hästars gener och händer det så händer det liksom. Man får helt enkelt se till att vara uppmärksam på eventuella förändringar och åka in till veterinären i tid! 
 
 
Trött Leon som fått lugnande inför ögonkoll. Han är en riktig kämpe mot lugnande, haha!

Gårdagens clinic

Heeeej! Först vill jag be om ursäkt för den minst sagt kassa uppdateringen här dom senaste dagarna/veckorna. Det har blivit många långa dagar i stallet med många "extra aktiviteter" så då när jag har kommit hem har jag hellre velat spendera tid med Fredrik. Hoppas ni förstår att det kan bli så ibland! 
 
Igår var det alltså dags för den riktigt efterlängtade clinicen! Jag och Helena (och alla andra som var delaktiga i evenmanget) var supertaggade. Vi åkte dit i god tid innan för att hinna vara med och fixa banan, pynt och så vidare. På plats mötte jag upp mamma och Erica som åkt hela vägen från Hudik för att vara med och titta! Jag åkte med Leon i transporten och Helena åkte med Lindy i lastbilen. När vi kom fram installerade jag hästarna i sina låneboxar och sedan hjälptes vi alla åt att göra i ordning ridhuset. När allt var i ordning promenerade jag med Leon och Lindy på banan för att låta dom se staketet, alla stolar och "pyntet" samt för att röra på sig efter resan. När båda två fått promenerat sprang jag och bytte om och gjorde i ordning håret. Sedan var det dags att rida fram Leon! 
 
I och med att jag var ett av ekipagen och även tog hand om hästarna så hann jag inte se clinicen, vilket såklart var lite synd men jag hade ju lite VIP kan man säga som har fått bolla allt med Helena under förberedelserna! Hur som helst så var jag och Leon först ut av ekipagen så jag var ensam på framridningen. Jag skrittade fram honom för hand och när jag satt upp var jag noga med att göra precis likadant som på hemmaplan - någon halt, putta ut honom mot mina ytterhjälper och rida honom låg i formen. Just i början var lite spänd men allt eftersom han kände igen sig i min ridning slappnade han av och blev riktigt fin! När det var dags att gå in i ridhuset blev jag lite pirrig. Leon är (eller var!!) ju väldigt grön i dessa sammanhang - bortaplan, mycker människor och rörelse, musik och dessutom en hög Helena-röst som ekar i hela ridhuset - så jag var lite nervös över hur han skulle reagera. Om jag ska vara ärlig så trodde jag att det skulle bli kaos, för det är lite så Leon är haha... MEN han överraskade mig och Helena ordentligt! Han promenerade in lugnt, dock något spänd, men han var inte alls rädd. Alltså bara det är en bedrift tycker jag! Efter hand slappnade han av och lyssnade riktigt bra på mig, och vi vågade oss nästan hela vägen fram till publiken på kortsidan.
 
Jag och Leon fick visa hur vi jobbar med en unghäst med övergångar, samling, skänkelvikningar, tempoväxlingar och beröm (ett ord som genomsyrade Helenas clinic skulle jag säga!). Han gjorde allting väldigt bra och i galopparbetet fick jag ett riktigt skönt läge! OM jag ska vara petig blev han något "blockad" under hela ridningen. Då menar jag att han inte är lika direkt på hjälpen och liksom tappar lite elektricitet. Helena och jag har pratat om det tidigare - att det ofta blir så på så pass känsliga hästar som vi jobbar med. Men ofta syns det inte för ett otränat öga. När jag sa det till Helena sa hon att hon hade lagt märke till det, men hon känner ju oss utan och innan. Då gäller det helt enkelt att skapa större marginal (Helenas uttryck) på hemmplan i förhållande till tävling. 
 
När Leon var klar fick han applåder och sedan tog mamma och Erica emot honom för att promenera av honom medan jag skyndade mig till Lindy, gjorde i ordning henne och red fram henne till Helena. Medan jag gjorde det gick supersöta Alma in på sin B-ponny. Efter henne var det paus och då kom Helena och tog över Lindy för att sedan börja med henne. Dom visade något högre samlingsarbete, hur man kan leka fram olika rörelser och även att man ska våga låta det bli "misstag" ibland. Därefter tog jag emot Lindy och Victoria kom in med Sparkling för att avsluta clinicen! 
 
Det blev verkligen otroligt lyckat! Jag är mäkta imponerad, inspirerad av och stolt över Helena. Hon hade liksom tänkt igenom minsta lilla detalj och gjorde allt så jäkla bra. Jag är så himla glad över att jag får vara en del av detta! Det är så roligt. ♥
 
Här kommer några bilder som Erica tog med sin telefon under dagen. Två fotografer var också på plats, så deras proffsbilder kommer ni få se sen! 
 
 
Ridhuset görs i ordning av Vällingby's härliga medlemmar och personal!
 
 
Snyggt, prydligt och inbjudande på stolarna såhär i påsktider!
 
 
Promenad med Lindy Hop.
 
 
Promenad med Lellis. 
 
 
Leon kikar ut från sin lånebox efter att ha rullat sig.. Fick hjälp guld värd av Ninni som borstade honom ren åt mig medan jag promenerade Lindy!
 
 
När vi kom fram! 
 
 
Håret snyggt iordningjort av mig själv! Mamma var riktigt imponerad.. ;)
 
Vi alla var sponsrade med kläder från MARTHA. Skorta, tröja och jeans!
 
 
Jag och Leon på plats i ridhuset med bästa Helena. Agria sponsrade med schabrak!
 
 
Helena och Lindy Hop!
 

Clinicen gjorde succé!

Wow, vilken dag! Jag berättar mer om det imorgon eller i veckan. Massor med bilder kommer komma upp! Här får ni några snabba. 







Söndag

Godkväll! Jag har precis betat igenom kvällens todo-lista efter en härlig dag i stallet. Jag åkte från Hudik i morse så min klocka ringde tidigt, men det är ändå så himla skönt att vara hemma en natt extra. 
 
Idag har jag ridit Maggan, longerat Lindy, ridit ut på Leon och promenerat med Hirten. Maggan var riktigt fin idag! Hon är liksom så okomplicerad och har varit sedan hon kom till oss. Hon är mycket välriden och hon visar på hög ridbarhet! En riktig pärla, det där söta fuxstoet. Lindy Hop var pigg och glad och jag försökte följa med längs med fyrkantsspåret för att hon skulle galoppera på framåt och inte bara harva runt på volten. Det kunde vi jobba med när vi var ensamma i ridhuset men efter en stund kom det in ett till ekipage så då fick vi hålla oss till volten ändå, men då jobbade jag mer med växlingar mellan trav och galopp. Det är så roligt att longera när hästarna är van vid det och kan kommandona, så att man kan arbeta hästarna med än att bara låta dom springa runt runt. 
 
Ridturen i skogen med Leon var mysig, men aningen spänd. Underlaget var lite slirigt så vi skrittade bara. Jag tyckte det var härligt att komma ut och rida på ett annat underlag! Det är ju verkligen så viktigt. Men vi brukar alltid försöka skritta fram och av utomhus dom dagar vi rider i ridhuset för få en variation i underlaget. Längtar tills all snö och is är borta så det går att jogga på vägarna och travbanan igen, eller tills utebanan kommit fram! Det kommer bli så skönt. 
 
 

Mot Hudik

Heeeej! Jag sitter i bilen nu med Fredrik bakom ratten. Vi åkte nyss från stallet och är på väg upp till Hudik. Vi kommer komma fram sent men det är det värt efter en eftermiddag på Lövsta Stuteri. 

Helena hade två träningstider för Lars Andersson genom Tantkalaset och då red hon Hirten och Leon! Jag tycker det är SÅ roligt att hon vill rida Leon även på sina träningar ibland när det inte passar in för dom andra hästarna. Det är superbra träning för Leon och så är det såklart superkul att visa upp honom för tränarna. Det gick jättebra i alla fall! Lars bekräftade att vi var på rätt väg och tränade Helena utifrån en unghästdomares ögon, vilket innebär att det är 100% fokus på hästens gångarter och rörelser och inte så mycket på ryttaren och vägar. Han gillade galoppen extra mycket men trodde att det fanns desto mer att hämta även i traven! 

Hirten var sååå fin! Jag har aldrig sett henne så lugn, distinkt och elektrisk på samma gång. Hon var verkligen MED Helena hela tiden och såg riktigt påverkbar ut. Så det var helt enkelt två jättebra pass idag! På instagram finns det en kort film på Leon. Jag ska försöka klippa ihop så det kommer upp här sen också! Håll utkik. 





Återbesök på Mälarkliniken

Igår åkte jag med Leon till Mälarkliniken för ett återbesök. Han har nu fått ögondroppar i en vecka men utan resultat - eller försämring heller för den delen. Så vi gjorde om i princip samma undersökning igen men eftersom att dom förra dropparna inte hjälpte provar vi nu en annan sort med kortison. Dropparna kommer han nu få i tre veckor. Om två veckor ska vi tillbaka på ännu ett återbesök för att se om det blivit någon förändring, och om det blivit det ska han övergå till en slags salva.
 
Tur i oturen så "lider" han inte av fläcken han har i ögat. Han visar inte några tecken alls på att det bekymrar honom så i och med det kan han ridas och tränas som vanligt. MEN på grund av karenstiden på behandlingen måste jag stryka mig från mina två inplanerade tävlingar. Det känns så himla tråkigt, men det viktigaste är att Leons öga blir friskt. Så vi får helt enkelt en ännu längre "vinterperiod" med träningar och försöka åka iväg till lite olika ridhus istället för att sedan hoppas på att vi kan komma ut och tävla i maj! Håll tummarna. ♥
 
 
Världens sötaste Lellis! 

Välkommen till Stall Reje

Idag flyttade härliga Ninni in hos oss och vi är nu en till i teamet Stall Reje! Dessutom flyttade även hennes nya häst (som besiktigades i morse!!) De La Renta ,född 2012 e.De Niro, in. Superfin häst som påminner om Leon! Det ska bli SÅ roligt med Ninni och "Oscar" i stallet. Jag ser fram emot det! 
 
 

Ny vecka

Halloj måndag! Jag har börjat veckan på bästa sätt med en riktig inspiartionsboost på förmiddagen. Jennie Larsson (som tävlar Zircoon Spring Flower och är med i landslagets A-trupp) som är en nära vän till Helena kom över till oss för att rida Humlan. Vilken fantastisk ryttare hon är! Både jag, Helena och Kjell fick gåshud. Hon är verkligen grym! Så lugn, konsekvent, harmonisk och säker i sin ridning. Det var verkligen roligt att se. Humlan verkade också gilla henne för han såg riktigt fin ut! 
 
Dagen fortsatte sedan i ett. Jag och Helena gjorde tillsammans i ordning Maggan och när Helena joggade henne (kolla in film på instagram eller facebook @stallreje) gjorde jag i ordning Lindy och skrittade fram henne. Vi gjorde ett byte och så skrittade jag av Maggan innan jag gjorde i ordning Leon för lektion. Lektionen idag var väldigt nyttig på så sätt att vi fick ta ett ordentligt tag om ett grundproblem som vi ibland fortfarande stöter på. Jag fick några nya aha-upplevelser och verktyg att jobba vidare med. Dessa dagar inser jag verkligen hur svårt det faktiskt är att rida - särskilt sådana elektriska, explosiva och känsliga hästar som varje sekund kräver sin ryttare. Här är det ingen räkmackeåktur inte! ;) 
 
I slutet var Leon jättefin och genomsvettig. Det var helt enkelt en hel del spänningar som kom ut genom passet, så det kändes som att han riktigt pustade ut när vi var klara och tyckte det var skönt. Under passets gång bestämde jag och Helena att han ska börja ridas en dag till i veckan. Det tror jag bli jättebra! Han blir ju trots allt äldre han med. :) 
 
Sedan var det bara det sista stallfixet kvar. Jag blev kvar en stund så helt plötsligt var klockan halv sex och det var dags för fodring, så jag gjorde det innan jag åkte hem också. Mysigt att umgås lite extra med mina fina arbetskamrater hästarna. ♥
 
 Humlan var tröttis efter dagens ridpass med Jennie i sadeln. Gulle! ♥
 
 

Veckoplanering

Måndag: Lektion
 
Tisdag: Lektion & återbesök på Mälarkliniken
 
Onsdag: Vila
 
Torsdag: Lektion
 
Fredag: Uteritt
 
Lördag: Vila
 
Söndag: Longering
 
 

Veterinärbesök

Som jag skrev lite snabbt i onsdagskväll så var jag tvungen att åka in till Mälarkliniken med Leon. Det var inget allvarligt just då, men om jag inte hade åkt in hade det kunnat bli betydligt svåra konsekvenser. 
 
Det var i alla fall hans vänstra öga som var anledningen. Jag la märke till en grumlig fläck på tisdagen men tänkte inte så mycket på det, men efter onsdagens lektion för Helena hajade jag till lite extra när jag såg ögat och ringde ner Helena till stallet. En vitgrumlig fläck men utan att Leon verkade besvärad av det. Så vi velade lite fram och tillbaka om hur jag skulle göra, men sedan ringde Helena till Mälaren som tyckte att vi skulle komma med en gång. Ögonen ska man vara rädd om och om man inte kommer in i tid kan det snabbt förvärras och det blir svårt att rädda ögat. Så vi tog helt enkelt det säkra före det osäkra! Jag kopplade på transporten, lastade Leon och åkte till kliniken. 
 
Leon fick lugnande och två olika bedövningar. Sedan inspekterade veterinären ögat och för att utesluta sår i hornhinnan blev han "färgad" men utan något resultat, så efter en närmare titt och cellprov var det en liten inflammation i hornhinnan (om jag förstod det hela rätt) som spökade. Jag fick med mig ögondroppar hem som han nu får två gånger om dagen och mycket beröm för att jag kom in direkt istället för att vänta! Jag hade nog inte kunnat leva med mig själv om jag väntat och det sedan visat sig att det varit något riktigt allvarligt... Usch, vill inte ens tänka den tanken! 
 
Han rids som vanligt och har sina vardagsrutiner, bara det att jag droppar honom vid in- och utsläpp. På tisdag ska vi på återbesök så då hoppas jag på att dom tycker att det ser bättre ut! 
 
 

Svar på kommentar

Från http://forcebacka.blogg.se: Hur fick du jobbet som du har nu och vad vill du i framtiden? Vart vill du komma med ridningen? :) Är lite nyfiken :)
 
Jobbet jag har nu som hästskötare och elev på Stall Reje fick jag i september förra året. Jag började söka hästskötarjobb lite innan jag tog studenten och var i en del stall under sommaren och provjobbade. Sedan fick jag faktiskt jobb i ett annat stall än Helenas men på grund av oseriöshet och missförstånd blev det ingenting där. Under tiden jag trodde att jag var anställd fick jag ett tips om Helena från en tjej som tävlar för samma klubb som mig, men då tänkte jag ju inte så mycket på det. Men efter att det första jobbet inte blev av la jag i en högväxel i mitt jobbsökande och kom då ihåg tipset! Så jag letade upp Helenas annons och skickade mitt personliga brev till henne. Några veckor därpå åkte jag och provjobbade och sedan var jag fast! Jag är verkligen SÅ glad att det första jobbet inte blev av. Det kändes liksom som att det var meningen och att Helena liksom väntade på mig, haha. 
 
Det beror såklart på hur långt in i framtiden man ser på det. Många hästskötare säger "jag vill nog vara här i ett år eller två, men sedan vill jag nog åka utomlands eller börja jobba i ett annat stall". Men så känner verkligen inte jag! Jag kan se mig själv jobba hos Helena väldigt länge framöver. Jag trivs väldigt bra med Helena och jag tror faktiskt det är svårt att hitta jobb som passar mig bättre. Om man ser på det ännu mer långsiktigt drömmer jag såklart om en egen hästgård, men dit är det ännu långt så det håller jag lite öppet!
 
Jag vill bli bäst på det jag gör, att rida. Jag har alltid sagt att jag vill bli Grand Prix-ryttare och det är dit jag vill komma - till den absoluta toppen! Det känns väldigt pirrigt att säga det högt och skriva det, men jag tror det är viktigt att våga dela med sig av sina drömmar. Jag tror i alla fall att jag är en liten bit på vägen och har goda förutsättningar för fler bra vägval mot målet jag vill komma till! Det är bara att kämpa på och tro på sig själv. :) 
 
 

Sponsormöte

Godkväll! Hoppas er fredag varit bra. Jag har varit ledig idag och haft min mamma på besök så min fredag har varit fantastisk! Mamma kom igår efter att ha besökt min syster Annika och hennes sambo i Växjö, så hon sov här till idag. Jag och Fredrik bjöd mamma på en riktig brakfrukost i morse med gröt, stekt ägg och scones med brie och marmelad. Vi blev proppmätta! Frukost är ju det godaste som finns så det skulle jag kunna äta alla måltider, haha.. 
 
Efter att vi vilat oss lite åkte vi in till Sigtuna. Vi parkerade i Sigtunas "medeltida stadskärna" och promenerade i området och sedan stannade vi till och fikade på Strandvillan Café. Ett riktigt mysigt café tyckte jag med en härlig uteservering till sommaren med utsikt över mälaren! 
 
När vi kom tillbaka till lägenheten åkte mamma hem och jag styrde mot Knivsta för att möta upp Helena och åka in till stan. Vi var på Martha för ett sponsormöte med Annika. Hon sponsrar hela clinic-gänget med fantastiskt fina klädesplagg till 27e mars, och jag kan knappt vänta tills jag får ta på mig dom och rida i dom! Jag har kläderna på mig just nu och dom sitter perfekt. Jag tycker att ni verkligen ska titta in på deras webshop! Och om ni har vägarna förbi bör ni verkligen svänga in till butiken som ligger på Tomtebogatan 30 i Stockholm. 
 
 
 
 

Knoppar

Jag fick en önskan om att göra en "tutorial" om hur jag knoppar. Tyvärr har jag inte möjlighet att filma men jag försökte ta några foton när jag knoppade Hirtenlife innan vi skulle iväg på domarkurs för någon vecka sedan. Hoppas det blir bra ändå! 
 
• För att få till bra knoppar är det bästa tipset att ha gott om tid och rätt "utrustning". Såklart är även manen man ska knoppa också viktig! Den måste vara tillräckligt lång och lagom tjock samt väl genomkammad. Det jag använder mig av är silikonsnoddar, hårspray (eller mangelé), en bra kam och en pall. Jag brukar ha snoddarna i en ficka på jackan för att det ska var lätt att ta upp och gå smidigt. 
 
 
• Jag börjar alltid med att kamma igenom manen noggrannt och sedan delar jag upp den. Jag föredrar att ha mellan sex och åtta stycken knoppar, men sju är det optimala. För att få ett snyggt och rent helhetsintryck är det viktigt att varje del är lika bred och att det är raka linjer mellan vare del. Om man tycker det är svårt att dela upp med fingrarna kan man använda kammen. 
 
 
• Jag börjar sedan med att spraya första delen med hårspray (eller kleta in gelé). Sedan drag jag handen genom det några gånger för att få med alla strån. 
 
 
• Sedan börjar jag fläta. Ännu en viktig detalj för helhetsintrycket är att börja varje fläta likadant. Jag börjat till exempel alltid med att lägga över den vänstra hårtussen först. För att få en "fluffig" knopp flätar man dom typ tre första flättagen något lösare för att sedan dra åt. Viktigt är att dra åt lika mycket på båda sidor så att flätan och knoppen blir rak och lika mycket "fluffig" på båda sidor. När flätan är klar fäster jag med en hårsnodd. 
 
 
• Sedan viker jag in den nedersta delen av flätan med en snodd och rullar sedan upp med samma snodd. Det här kan man behöva öva på några gånger för att få in snitsen! Många gör hela knoppen med bara en snodd, men jag tycker det är skönt att fästa flätan med en egen. Vid behov kan jag sätta en extra snodd runt snodden, särskilt om knopparna blir lite större eller om man behöver fixa till några hårstrån eller någon snedhet. 
 
 
• När alla knoppar är färdiga sprayar jag hårspray över alla knopparna för lite extra hållbarhet. Snyggt, prydligt och rent! 
 
 
 
 
 
 
 

Efter en lång dag

Okej kolla vad Fredrik hade gjort i ordning när jag kom hem halv nio ikväll! Det har varit en lång dag med bland annat veterinärbesök med Leon... Men det slutade bra, mer om det imorgon! 




Gå ur komfortzonen

I måndags satt Helena upp i sadeln på Leon. Det var ett tag sedan hon red honom så nu var det dags igen! Han har ju känts så himla bra den senaste tiden så jag tyckte det var bra om hon satt upp och kände vad nästa steg är. Jag förespråkar verkligen att man låter sin tränare rida sin häst då och då! Att våga ta hjälp är viktigt om man verkligen vill utvecklas och bli bättre. Då tror jag det är lättare att gå in i tränarrollen om man vet hur hästen i dagsläget känns att rida, hur stark den är och även prova att "vässa formen" ibland. 
 
I onsdags jobbade Helena med att gå ur Leons komfortzon och flytta den här "gränsen" framåt genom att leka med samlingen. Att göra det med en häst kräver stort tålamod, rikligt med känsla och en nypa kvickhet. ;) Dessutom ska man inte vara rädd för att misslyckas, det kan iblans faktiskt vara bra för att då kunna göra om och göra rätt. En häst kan "misslyckas" genom flera olika sätt - genom att bryta av eller sakta ned en gångart, kicka till lite, springa iväg eller kanske "hoppa framåt". Och misslyckandet händer då när hästen inte förstår eller tycker det är jobbigt, men för att kunna pusha gränsen framåt är det dit man måste gå. Precis när man känner att hästen nästan bryter av (för att ta galopparbetet som ett exempel) är det rätta läget att vara i. När man klarar av att stanna i det läget utan att det händer något kan man försöka ligga där en stund och sedan gå ur det. Det här är rena rama styrketräningen och ett sätt att gå ut komfortzonen i samlingsarbetet, men utan att sänka hästen. 
 
Leon var så himla duktig! Helena vågar sätta honom mer i bakvikt än vad jag gör och får då mer kadens och explosivitet. Han blev ruskigt fin och jag tror det tog emot lite för Helena att sitta av, haha! Ni kan gå in på min instagram @pernillahagglund för att se ett filmklipp från galoppen. :) 
 
 
 
 
 

Helgens tävling

I söndags åkte jag, Helena och Lindy till Södertälje Ridklubb. Dom skulle vara med i sin andra MSVB:4 för i år! Först vill jag bara säga att Södertälje verkligen var en kanonanläggning med hög standard. Fin tävlingsbana, bra utbud i cafeterian och allting låg väldigt centrerat. Det enda negativa var att man inte hörde något till framridningsbanan, och att dom kanske hade aningens högt ljud på tävlingsbanan. Väldigt bra tävlingsplats tyckte jag! 
 
Morgonen blev väldigt tidig. Min klocka ringde 03:45 och vi åkte från stallet 05:45. Trots det tycker jag nog ändå mer om att tidiga startttider just för att man då också kommer hem tidigt och har lite av dagen kvar för att jobba vidare på hemmaplan. Helena och Lindy var väldigt fina men tyvärr fanns där lite spändhet, men procenten räckte ändå till ett andra (och sista) kval till MSVA. Dock har Helena ingen hets att gå upp i klasserna, utan stannar hellre lite längre just för att det är viktigt att känna sig riktigt trygg och mogen på sin nivå innan man går vidare en svårighetsgrad. 
 
När programmet var klart kom tjejen som öppnade och stängde porten till tävlingsbanan fram och sa att Lindy och Helena var hennes favortekipage och att dom var såå fina. Superkul att höra! 
 
Lindy var otroligt cool annars i tävlingssammanhanget. Hon är verkligen enkel och härlig att åka bort med! Våran genomsnälla Lindy Hop. ♥
 
 
Fina tjejen när jag promenerade fram henne innan start. Hon hade en så härlig färg i morgonsolen och knopparna skiner så fint!

Tisdag

Idag fick vi otrligt värdefull hjälp i stallet, från början till slut. Helenas elev Kajsa kom till oss och vilken härligt energisprakande tjej! Vi fick mycket gjort och det var väldigt roligt med sällskap i stallet. 
 
Helena red Hirten och Humlan i morse. När jag och Kajsa var klar i stallet red vi ut i skogen tillsammans på Leon och Lindy. Underbart i vårsolen (man får väll ändå säga det nu?) och hästarna var så pigga och glada! Vi var ute i lite mer än en timme, så när vi kom tillbaka var det lunchdags. Efter att vi fått i oss lite mat red jag Magic Bisquit för Helena. Vilken otroligt fin ponny hon är! Hon kändes väldigt känslig, ambitiös, positiv och framåt. En ponny helt i både min och Helenas smak! Där finns det nog en hel del att plocka fram tror jag. 
 
Efter ridpasset på "Maggan" friserade jag henne och Leon. Raka kronränder, trimmat hovskägg, snygg svansrot och frissade manar är en otroligt viktig detalj för ett snyggt och rent helhetsintryck tycker jag! Så nu ser dom båda ut som snygga tävlingshästar. Sedan fortsatte jag och Kajsa med att rykta alla hästarna innan dom fick på sig sina pyjamas och putsade utrustningen. 
 
Nu tänkte jag ta igen lite bloggtid och skriva ihop några inlägg. Det känns som att jag har en del att uppdatera er om! Håll utkik. :) 
 
 
En härlig bild som Kajsa tog på uteritten idag! Visst ser det mysigt ut? 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|