Startlistan

Godmorgon! Här står jag klockan 5 på morgonen och steker ägg till dagens tävlingsmatsäck. Vad gör man inte liksom? 

Idag ska jag och Helena, Leon och Hirtenlife åka till Segersta för tävling i unghästklasserna. Här ser ni i alla fall min startlista! Jag är riktigt taggad nu, och Helena likaså så det ska bli riktigt roligt. Håll tummarna för oss! 




Materiell lycka

Hämtade ut det här från Stockholm Ridsport idag. Såååå nöjd! Ger butiken en stor eloge också för fantastisk service. Där kommer jag handla fler gånger! 




Bra start på veckan

Jag har haft en riktigt bra måndag. Utöver dom vanliga morgonrutinerna skrittjobbade jag fram Humlan åt Helena. Sedan byttes vi av och jag gjorde i ordning Hirten samt skrittade fram henne också medan jag hade ett öga på Helena och Humlan. Hon fokuserade på galoppjobb idag och gjorde bland annat två fina byten i språnget! Vi bytte sen häst så då skrittade jag av Humlan innan han fick svampas av och gå ut i hagen igen. Lindy var nästa på tur men henne hann jag inte skritta fram. Däremot var det väldigt timeat så jag kunde ta över Hirten direkt när jag kom upp med Lindy, så då tog vi en prommis på vägarna genom Bergtorp. 
 
Innan lunch fick jag hoppa in och hjälpa Ninni och Oscar som hade en sadelutprovare på besök. Jag hjälpte till vid uppsittningarna. Oscar är ju bara 4 år och då kan en sadelutprovning vara ganska jobbig när man måste sitta av och på flera gånger. Men Oscar skötte sig väldigt bra och dom hittade en passande sadel väldigt snabbt! Min mage kurrade högt som bara den så jag tror sadelutprovaren måste trott att jag inte fått mat på år och dar, haha..
 
Efter att jag fått i mig lite mat var det Leons tur. Han var såå skitig om benen idag så det tog evigheter att få bort all smuts. Han måste ha levt rövare i sin hage på förmiddagen, och så är han ju en riktig lortgris förstås! Hur som helst så red vi fram och tillbaka på en vägsträcka som har ganska trevligt underlag. Vi travade, galopperade och kunde dessutom blanda in lite arbete på volt på en vändplan. Det här kändes som sååå bra aktivitet för hans huvud, för han kändes faktiskt väldigt lugn. Dock lite tom i handen men det blev bättre allt eftersom jag "puttade" in honom till stödet och gjorde övergångar i tempot och mellan gångarterna. Sedan skrittade vi avslappnat hem genom skogen på lång tygel. Underbart! 
 
Innan jag åkte hem putsade jag som vanligt undan all utrustning, tvättade, skurade galler, putsade Helenas tävlingsstövlar och fick lite ordning och reda i stallet. Det känns alltid väldigt skönt att åka hem när allt är snyggt, prydligt och rent tycker jag! Och extra roligt är det ju för den som kommer in i stallet efter mig. :) 
 
På hemvägen fick jag order av Fredrik att köpa med mig något gott, för ikväll släpps den nya säsongen av Game of Thrones (som jag och Fredrik slaviskt följt!). Så vi ska alldeles strax avsluta denna måndag med chips och dipp, chokladmuffins, te och TV-mys i soffan! Hoppas ni haft, eller har, en lika bra start på veckan som jag. :) 
 
 

Frolle

Jag fick en fråga om jag kunde skriva ett inlägg om Frolle och hur han har det just nu. Självklart! Jag vill bara vara noggrann med att poängtera att han inte är såld, utan det är fortfarande jag som äger honom. :) 
 
Frolle är alltså utlånad till en tjej som heter Saga. Hon och hennes familj är världens gulligaste och jag är sååå glad att jag hittade dom att låna ut min guldklimp till! Han är uppstallad i ett stall som ligger ca 10 minuter från min mamma. Det är ett privatstall med fina stora hagar, ridbana, härliga skogsvägar och flera andra hästkompisar. Dom brukar ta hem tränare som jag själv har tränat för på Frolle så det känns tryggt tycker jag. 
 
Tanken är att Frolle är Sagas långsiktiga läromästare. Dom har tävlat ett par gånger och fortsätter framåt i lugn takt, vilket passar Frolle väldigt bra! Sedan får vi helt enkelt se vart det leder. Det jag vet nu är i alla fall att Saga och Frolle trivs väldigt bra med varandra! Dessutom är det så roligt att dom vill ha min hjälp när jag åker hem och håller lektioner. Så Frolle har det riktigt bra! 
 
 
 

Söndag

 
Jag och Fredrik har precis ätit middag och nu sitter jag med en kopp te och är klar med allt för idag. Skönt! På vägen hem från stallet stannade jag till i elljusspåret i Knivsta och sprang några varv. Dom har ett utegym också som är väldigt roligt, men idag sprang jag lite längre istället! Det är ju verkligen härligt att hålla igång kroppen på andra sätt än bara i ridningen tycker jag, och dessutom blir man en ännu bättre ryttare av att stärka sin kropp genom andra träningsformer också. Tycker inte ni också det? I så fall kan ni hålla utkik efter kommande #stallrejeevent, vilket jag vet kommer bli väldigt roligt, inspirerande och nyttigt! 
 
Dagen har gått i ett idag. Stallfix som vanligt och sedan har jag skurat hästarnas vattenbaljor i hagarna och fyllt på nytt fräscht vatten, skrittat fram Lindy åt Helena, longerat Hirten, joggat Humlan och ridit lektion med Leon för Helena samt annat småfix. Jag är inte helt nöjd med passet på Leon idag, men å andra sidan så var det en väldigt nyttig lektion för min del. Ett pass till att bli en ännu bättre ryttare, får man tänka! Leon har skämt bort mig med att ha varit så lugn och stadig varje ridpass nu den senaste månaden, så idag när "bägaren rann över" i Leon lilla huvud glömde jag bort att det här faktiskt hände varenda ridpass för inte allt så längesen. Det blir lätt så, att man vänjer sig och börjar ta för givet istället för att ta varje dag som en ny dag. Jaja, nya tag nästa ridpass på min fina Lellis! 
 
Ridning är verkligen en konst som minsann är en riktigt utmaning att bemästra. Och man blir aaaaldrig fullärd! Håller ni med? :)
 
 
 
 
 

Onsdagspannkaka

Provade blanda i kakao och kokos i mammas pannkakstecept och oj så smarrigt det blev! Det bästa av allt är att det blev kvar så jag har till min lunch imorgon. Mums!




Hej igen!

Här har uppdateringen legat på latsidan minsann! Sorry för det.. Men jag har inte riktigt haft tiden, lusten eller motivationen till att skriva ihop något så det har helt enkelt fått vara. Nu känner jag mig däremot lite taggad till att börja uppdatera igen! 
 
Under tiden som det varit tyst här på bloggen har det hänt en del - Leon har haft en veckas vila, några tantkalaset-dagar på Ledingenäs med träningar för Tinne, en resa till Göteborg, "vanlig" Tinne-träning för Helena och en hel del nya datum att boka upp i kalendern. Så himla roligt nu när det börjar hända lite mer! 
 
Jag och Leon har hela fyra tävlingar som vi är anmälda till och redan nästa vecka är vår första för i år. Vi har ju halkat efter lite i och med behandlingen av en vit fläck i ögat, men nu är det i alla fall avslutat och det känns så skönt! Hur som helst så blir vår årsdebut på Segersta. Vi ska rida FEI finalprogram för 5-åringar vilket ska bli otroligt roligt och spännande! 
 
Imorgon väntar tävling för Helena och Hirtenlife. En kvällstävling på Strömsholm där dom startar en MSV:B2. Det ska också bli jätteroligt! Det är Hirtens första tävling för i år och även första gången för mig som jag groomar henne på tävling över huvudtaget, så för min del ska det bli roligt att "komma närmare" Hirten i tävlingssammanhang. 
 
Nu när jag är "back in business" i bloggandet kan ni väll hjälpa mig att komma igång ännu mera, tycker jag! Ni kanske har en fråga eller ett ämne som ni vill att jag tar upp? Om mig, jobbet som hästskötare, lägenheten, Leon, mina lektioner eller något helt annat? Kommentera! :)
 
 

Lördagsmiddag

Jag och Fredrik provade egna tapas idag och det blev såååå gott. Men det tog sin lilla tid att göra! Visst ser det smarrigt ut? 




Återbesök och programridning

Jag får be så mycket om ursäkt för att det ekat tomt här några dagar, men jag har haft fullt upp. Dessutom så är inte Fredrik hemma denna vecka så jag går i princip och sover direkt när jag kommer hem. Det är så tråkigt och ensamt utan honom så då kan lika gärna sova bort kvällen, haha! 
 
I tisdags åkte jag med Leon till Mälarkliniken för ännu ett återbesök. Som ni vet har han blivit behandlad för en vit fläck i sitt vänstra öga och nu var det dags för det förhoppningsvis sista återbesöket, och det blev det också! Anna, veterinären, tyckte verkligen att det såg otroligt bra ut och hon fick dubbelkolla om det verkligen var rätt öga som hon undersökte. MEN det är pyttepyttelite "grummel" kvar så han ska behandlas i en vecka till men med nedsatt mängd och sedan ska vi bara hålla koll så det inte blossar upp igen. Så himla skönt! Jag är verkligen glad att jag åkte in så fort jag märkte fläcken, för vem vet hur det hade kunnat sluta i sånt fall... Nu känns det i alla fall som att tung sten lyft från mina axlar! 
 
Igår var vi iväg på ännu en utflykt - programridning för Roger Ohlsson på Vällsta Gård i Upplands Väsby. Helena och Hirten åkte också dit, men hon red två timmar innan mig så vi kunde inte åka tillsammans. Så jag och Leon åkte ensamma dit och det var första gången jag åkte helt ensam iväg för att rida faktiskt, men det gick strålande trots riktigt busväder! Vi red i alla fall FEI's inledande program för 5-åringar. Som jag skrivit lite om innan handlar det väldigt mycket om mig och mitt tänk när jag rider dessa unghästprogram eftersom bedömningen inte handlar om programmet i sig utan om endast hästen - min uppgift är att plocka fram alla Leons kvalitéer och hela tiden känna av vad som gör honom bäst. Det är svårt att förklara men ännu svårare att göra, haha.. Men vi måste börja någonstans och det är ju superkul att prova något nytt! 
 
Roger tyckte att jag tänka alldeles för mycket "programridning" första gången jag red igenom progammet. Jag var för snabb, Leon hinner inte riktigt med mig och jag fokuserar som sagt mer på korrektheten i vägarna än att få fram lösgjordheten, elasticiteten, schvunget, balansen, bärigheten osv så bra som möjligt. SVÅRT! Men med Rogers coachning under andra gången gick det såååå mycket bättre. Han påminde mig hela tiden om att vänta ut Leon och söka efter bästa möjliga utgångsläge. Då fick vi ihop 73,6% vilket är helt galet bra!! Jag får nypa mig själv i armen! 
 
Leon kändes överlag bra men inte riktigt lika "elektrisk" på hjälpen som på hemmaplan. Vi hade inte samma utgångläge från start som vi haft hemma men det har helt enkelt inte blivit befäst ännu och vi måste skapa större marginaler, som Helena brukar säga. När vi hamnar i det läget måste jag lära mig att själv börja om, läsa av och anpassa min ridning efter hur Leon är och känns just vid det tillfället. Igår kan jag tycka att jag red som om vi var på hemmaplan till en början vilket jag tror blev anledningen till att det inte blev riktigt lika bra första gången vi red igenom programmet. Roger hjälpte mig att komma till rätt ridning för dagen helt enkelt, och såklart med det rätta "unghästtänket"! 
 
 
 
Min fina. ♥

Ny vecka

Måndag idag och ny vecka, härligt! Min måndag har varit bra i alla fall, full fart som vanligt. Igår kväll kom en 8-årig valack till stallet, Tegman TH. Han ska vara hos oss på träningsläger denna vecka vilket är superkul, det är en riktigt vacker häst! Han tog Carigos plats då han åkte hem till sin ägare i lördags. Roligt att det är sånt "rull" i stallet! 
 
Utöver dom vanliga rutinerna idag skoddes Hirten på förmiddagen och Leon när allt var klart innan jag skulle åka hem. Jag är alltid med och håller i Leon när Kjell skor för att Kjell vill vinna hans förtroende på det sättet, eftersom att skoning kan vara känsligt för många hästar. Men det går superbra, Leon gosar med mig under hela tiden och somnar till då och då så snart kommer han nog kunna skos ensam! 
 
På eftermiddagen tittade Helena på mig och Leon på utebanan. Han kändes otroligt fin. Vi har liksom hittat ett nytt grundläge att utgå från nu och det känns så himla bra och roligt varje dag! Vi red igenom FEI's inledande program för 5-åringar vilket gick helt okej. Det är faktiskt en helt annan sak att rida unghästprogrammen eftersom att fokus helt ligger på att ta fram hästens gångarter så bra som möjligt, och inte på om galoppfattningen är exakt vid C eller om serpentinbågarna är helt jämna. Mitt tankesätt behöver anpassas efter den bedömningen och det handlar ännu mera om känsla, skulle i alla fall jag säga. Det är något som jag känner att man måste öva på, så då passar det perfekt att vi ska rida det här programmet på programridning för Roger Ohlson på onsdag. Det ska bli superkul och intressant att bolla lite med Roger. Sist tyckte han ju väldigt mycket om Leon så det ska bli spännande att se vad han tycker om hans utveckling! 
 
 
Tegman TH - visst är han fin?!

Godmorgon!

Hej och godmorgon! Jag är ledig idag och har tagit låååång sovmorgon. Jag vaknade när Fredrik stack iväg till sitt jobb halv 10 och sedan dess har jag ätit en smarrig frukost, diskat och pysslat lite i lägenheten. 
 
Nu ska jag faktiskt åka till Strömsholm. Det är dressyrtävlingar där i helgen med bland annat Lövsta Future Challenge och Grand Prix, så jag ska bänka mig på läktaren med kaffe, varma kläder och ANDAS tävling och inspireras av fin ridning! Det ska bli jätteroligt. Det blir en roadtrip med mig själv, en godispåse kvar från bion igår och hästpoddar i bilen. Underbart! 
 
 
En bild på mig och Leon från clinicen. Foto: Linnea Schalander

Fredagsburgare

(OBS. Det här skulle ha publicerats igår men fick aldrig upp det...)
 
Enkelt och gott. Fredrik är mästare på att göra en hamburgare lyxig med olika såser och tillbehör, och idag blev den sååå god på bara det vi hade hemma! Nu däremot är det full fart i bilen på väg mot Mall of Scandinavia. Vi ska till filmstaden och titta på Deadpool med Fredriks pappa och lillebror. Vi hörs! 
 
 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|