2:a!

Ja, jag och Frolle kom andraplacerade idag på KM! Vi var dock bara tre stycken med så det är väll inte jättecoolt, haha. Men procenten var bra och så även känslan. Det är ju det som är huvudsaken! Han kändes faktiskt lite trög idag om jag jämför med hur galen han varit nu ett tag. Så egentligen var han sig själv och jag tror det berodde på att han helt enkelt visste att det var tävling - allvar och dags att skärpa sig. Han dansade omkring på stallgången i morse och var väldigt nervös! Jag vet inte hur många gånger jag fick gå och hämta grepen.. 
 
Vi hade inga missar, bara små detaljer som lätt skulle kunna ordnas. Bland annat så drog han ut sig lite i första halten och enkla bytena, ruskade lite på huvudet i ett enkelt byte och skulle vara mer formad i högersidan i skolorna och volten. Det är inget att hänga upp mig på, vi kör bara vidare i samma riktning! Resultatet blev alltså 67,89% och inte ens en procent från vinnaren Nathalie. 
 
En bra dag och ett otroligt bra avslut på år 2014! ♥
 

ATMFrolle i sitt nya stalltäcke, lindad med back on track och ompysslad inför morgondagens tävling! Gosis ❤️

Tävling imorgon

Hej på er, mitt i all stress! Jag vet inte varför men jag känner mig hela tiden väldigt stressad och liksom lite nere. Jag vet inte alls vad det beror på, för nu när det är lov har jag ju all tid i världen. 
 
För några dagar sedan gjorde min planering för Frolle en helvändning och nu ska vi faktiskt tävla imorgon. Det är KM som då rids i LA:P1. Från början tänkte jag inte vara med i år. Jag tycker inte om att tävla när det är kallt och nu är vi ju mitt uppe i vinterträningen, så då kan jag känna att en tävling inte riktigt passar in. Men nu ändrade jag mig i sista stund och jag har bestämt mig för att vi bara ska ha roligt utan press och stress. Nu känns ju Frolle väldigt laddad och positiv så jag tror det kommer gå alldeles utmärkt! Vi har starttid 12:18 och då ska vi leka oss igenom vårt favoritprogram, jag och min Frolleboll ♥ 
 
Igår var vi till ridhuset. Jag ville rida igenom programmet och hitta "tävlingsfokuset". Det gick sådär, måste jag väll ändå säga. Frolle var väldigt spänd och släppte inte igenom ordentligt förrän i slutet. Dom skulle precis salta underlaget när jag red och det tyckte Frolle var lite skumt. Mitt i allt så blev det dessutom takras som skrämde livet ur både mig och Frolle. haha! Så ridpasset blev inte så lyckat, men om inte annat så kan jag se tillbaka på det som en bra miljöträning (även om Frolle borde vara van vid det mesta nu efter snart 18 år i livet). I slutet lossade han och gick mycket bättre genom ryggen fram till ett fint stöd i handen. I och med det blev galopptakten dessutom mycket bättre och sprången rundare. Jag hoppas han håller lite mer fokus på tävlingen imorgon, men om han inte skulle göra det så är det inte hela världen heller. Jag är bara glad att min snart 18-åriga ponny visar att han är med på noterna och har lite egen vilja! 
 
 
Min tokponny!

Lördag

Hej på er! Jag har precis kommit ur en varm dusch efter att ha varit i stallet. Man blir ju iskall av att vara ute nu! Jag rider dessutom inte med täckbyxor eller långkalsonger när jag rider i sadeln så då blir jag extra kall.. Hur som helst så har både Frolle och Leon aktiverats. Frolle fick trimma på åkern och Leon promenerades.
 
Igår red jag ut på Frolle så det passade bra med ett ridpass med mer fokus från både hans och min sida idag. Han var väldigt pigg (börjar bli en vana att skriva det nu, kul!) och den energin kunde vi använda i dagens arbete! Med tanke på att vi rider i snön och samtidigt jobbar med olika samlande övningar kan det vara bra med lite mer power. Nu när det är snö måste jag ju också tänka på att det är mer ansträngande och inte rida för länge på oplogade vägar/åkrar/ridbana och såklart med många skrittpauser. Frolle var i alla fall väldigt fin att rida. Vi jobbade mycket på en fyrkantig volt med piruett/bakdelsvändningstänk i hörnen idag, i alla gångarter. Några meter innan hörnet samlar jag upp honom och fångar upp energin, i hörnet flyttar jag honom och ur flyttningen ökar jag tempot något och släpper fram honom lite i formen. Det är jättebra så man inte fastnar i samma tempo hela tiden, det är ju ändå övergångarna som är stärkande! Jag varvade det arbetet med lite skänkelvikningar och öppnor i traven och i galoppen red vi på en volt med tagen bakdel samtidigt som jag minskade storleken och samlade. Sedan avslutade vi och då kändes han väldigt nöjd och belåten! Ett härligt pass med andra ord. :) 
 
Leon och jag tog en promenad på ca 20 minuter. Han gick så bra igår och fick förmodligen en hel del nya saker att tänka igenom, så jag tror en promenad i friskt tempo gjorde gott för honom. Han har ju en helt fantastisk skritt! När han slappnar av och skrittar genom hela kroppen har han ett övertramp på lite drygt 3 decimeter. Det svåra med en sådan skritt är att behålla den och inte "förstöra" den. Som tur är är jag van med att rida Frolle som också har en stor skritt så det är inga problem för mig, men man måste alltid ha det i bakhuvudet! 
 
Nu ska jag äta middag och ikväll ska jag förbruka en av mina julklappar! Haha. Ni får se sen! :) 
 
 
 
 

Jag blir så glad!

Hej på er allihopa! I morse var jag och mamma till ridskolan med Leon. Vi red för Cecilia Sterner! Hon har varit mitt bollplank under inridningen av Leon och det var även hon som red honom för första gången. Hon jobbar på Bollerup i Skåne och kommer hem till Hudik någon gång per år så då passar jag på att utnyttja henne, haha. Det känns verkligen tryggt att ha henne i ryggen som jag vända mig till så fort jag stöter på ett problem eller om jag bara vill bolla lite! 
 
Hur som helst så gick det superbra idag. Jag red Leon som jag brukar och Cissan pratade och gav mig feedback under tiden - vad jag kunde göra bättre, vad jag gjorde bra och allmänna saker om unghästar. Vi kom fram till att jag inte behöver skritta honom uppsuttet så länge eftersom jag skrittar fram honom för hand och han är ju trots allt ingen vuxen häst som behöver skrittas fram 15 minuter. Då är det bättre att jag använder den tiden till något mer givande, även om det såklart också är bra att skritta. Traven i början på passet behöver lugnas ner, han blir lite försiktig och snabb med bakbenen vilket gör att frambenen inte hinner med så där är det viktigt att lugnt lugna honom och försöka få honom vila på steget. Övergångarna fick jag mycket beröm för, men ibland kan han bli lite stretig i övergången till skritt och då tyckte Cissan att jag kunde vara lite mer bestämd och inte för snäll som jag ofta kan bli ibland. I galopparbetet ska jag rida honom mer framåt - så mycket att det liksom bllir lite ansträngande för både mig och han. Då når vi en bra arbetsgalopp och han orkar mer! När jag skulle fatta högergalopp fattade han först vänster men sedan provade jag att leda lite mer till höger i fattningen och då blev det rätt. Jag måste verkligen komma ihåg vad jag gjorde där för det är ofta som Leon har svårt för just höger galoppfattning. Efter att han galopperat blev han mycket lugnare i traven. Han vilade på steget och blev starkare i sina bakben. Då kunde vi utmana lite och rida mer framåt även här. Samma takt och om Leon ville komma lite längre ner i formen så skulle jag låta honom göra det för att se hur långt ner han kan komma med sin hals. Här jobbade vi även med halvhalter för att han skulle vinkla bakbenen och få mer styrka i steget. I det ville han gärna korta sin form men det kommer med tiden att försvinna när han blivit starkare. 
 
Sist men inte minst så provade vi på att förbereda för skänkelvikning! Det gjorde vi genom att rida på en fyrkantig volt. Innan hörnet gjorde vi halt (Leon har en så stor skritt så att bara korta den funkade inte just idag). När han funnit sig i halten tog jag ett ledande tygeltag med innerhanden, la an innerskänkeln, lät ytterskänkeln bara vara och följde med så mycket som det behövdes med yttertygeln. Detta blir då som en framdelsvändning. Oj så imponerad jag blev! På första försöket trampar Leon in med inner bakben och flyttar! Så himla duktig. Jag blev verkligen stolt! 
 
Leon fick alltså en stoooor guldstjärna idag! Och det måste jag säga att jag faktiskt också fick. Cissan överöste beröm till mig och det kändes fantastiskt kul! Hon sa att jag hade ridit in Leon otroligt bra och berömde mig för min noggrannhet. Åå så roligt det var att höra! Dessutom känns det fruktansvärt bra att veta att jag gjort allt rätt. :) Jag är tokglad! 
 
 

God jul!

Julafton betyder gratis jympa! Nu är nästan hela familjen på väg till Friskis. God jul! 
Dan före dopparedan

Hej på er! Hos mig har snön kommit precis i tid för att vi ska få en vit jul och julkänslorna börjar äntligen krypa sig på ordentligt. Inte nog med det så hade jag en så bra födelsedag, jag fick massor av fina presenter och gott fika! 
 
Igår red jag och Frolle i ridhuset. Han var superduktig och jobbade på bra! I början hittade jag lite spänningar som jag fick arbeta med innan vi kunde gå vidare och jobba med lite samling. Han blir bara starkare och starkare för varje pass som går nu känns det som och igår hittade jag en härlig galopp i vänster varv som var så samlad att vi var nära på att göra en piruett. Jag jobbade på volt och längst ut på den red jag på lite framåt och i en något lägre form. Sedan gick jag inåt med känslan av sluta samtidigt som jag samlade upp honom och till sist var vi på en superliten volt i en mycket samlad galopp. I höger varv är han lite svagare och tappar takten så där jobbar vi fortfarande med kortare samlingar och något större innervolt, men han är på god väg även där! Idag red fick han busa av sig i skogen, i någon decimeter djup snö. Det tyckte både han och jag var roligt! Det finns inget härligare än att rida ut i skogen när snön hänger på träden och det bara är vitt runt om en. Lyckorus deluxe! 
 
Leon och jag gick på en kort promenad idag. Vi gick fram och tillbaka mellan två byggnader här hemma som han tycker är läskiga att gå förbi när jag rider på honom och vi gick även ner till kalvarna för att han skulle få träffa dom. Först var dom jätteläskiga men sen nosade dom på varandra hur länge som helst! Igår red jag honom på åkern. Han var minst sagt laddad - men det gick bra. Han ville inte direkt skritta när jag skulle rida fram honom men efter att han fått galoppera en stund lugnade han sig. 
 
Nu ska jag strax ut till stallet igen för att mocka, packa hö och göra lite julmys till mina grabbar. Efter det ska hela familjen sätta sig framför Bingolotto och ha uppesittarkväll! Vi hörs så länge. :) 
 
 

Då och nu

Mellan dessa bilder är det lite mer än ett år. På översta bilden hade jag ganska precis fått hem Leon och om jag kommer ihåg rätt så var han mest bara hängd på och alltså inte inriden ännu. Nedersta bilden togs i lördags efter tömkörningspasset och nu är han inriden och riden i ungefär ett års tid med både korta och långa viloperioder. 
 
Det är så himla roligt att ha gamla och nya bilder att bläddra mellan för det är då man ser utvecklingen! När jag tittar på Leon i stallet kan jag tänka "gud vad ranglig han är, ska han aldrig muskla på sig?" men sedan när jag tittar tillbaka i arkivet så ser jag ju att han minsann visst har vuxit på sig och blivit mer som en "riktig" häst. 
 
Det jag kan se från de här bilderna är främst att han blivit mycket rundare över korset och rumpan. På den översta bilden sluttar det mycket men på den undre bilden är det mycket rundare. Man kan även se att han fått ryggmuskler. Nacken är svår att bedöma i den övre bilden men vad man kan se i verkligheten så har även den vuxit och manken är inte lika tydlig längre! Dessutom är hans svans mycket längre nu, haha. Allmänt tycker jag att han ser mycket vuxnare ut nu och jag kan se att vi är på väg åt rätt håll, vilket känns otroligt skönt. 
 
Ser ni några skillnader och håller ni med mig? Det skulle vara jätteroligt att veta! :) 
 
 

Tömkörningsdag

Idag fick både Leon och Frolle aktiveras på töm på åkern! Båda två hade en heeel del energi att göra av med. Frolle är inte den som brukar busa men under tömkörningen bjöd han på några roliga skutt och bockningar, haha. Jag tycker det bara är roligt att min snart 18-åriga ponny visar sån energi! Man kunde nästan tro att han var jämgammal med Leon. Erica var med och fotade under båda passen så ni har massor av bilder att förvänta er!
 
Leon var först ut och han var som alltid väldigt taggad när han förstod att vi skulle jobba på åkern. Så fort jag spänt fast tömmarna och gav honom tecken att gå fram började han trava och ville inte sakta av för fem öre, haha. Som tur var hade jag skrittat fram honom för hand innan! Sedan visade även han oss vilka konster han kunde göra. Men efter att han tvärnitat och börjat backa i full fart så lugnade han sig och accepterade att det var jobbdags. Det var liksom som att det var testet som jag antaligen klarade eftersom att han gick lugnt och fint efter det. Förutom konsterna så visade han även kavlitéerna han går runt och bär på. Nästan lite fööör bra gick han faktiskt, jag vill inte att han ska gå så bra att det kan bli överansträngt så han får gärna lugna sig lite med framknäna och formen... Lyxproblem! 
 
Frolle ville inte heller skritta. Full fart fram direkt! Men det är ju bara roligt som sagt. Han fick brallade och bytte galopp hej vilt, men efter att han fått galoppera ett tag så lugnade även han sig och gick riktigt fint. Vi gjorde ingenting avancerat idag utan tanken var bara att han skulle få galoppera "av sig" på volten. Det tror jag han uppskattade! 
 
Efter att jag var klar med mina två galningar så åkte jag till ridhuset med Erica och Buttler. Jag höll lektion och dom jobbade på bra! Om ni vill läsa mer om dom kan ni gå på Ericas blogg HÄR. Nu har jag precis fräschat upp mig och snart kommer några vänner hit (och Fredrik!!!) och ska äta födelsedagsmiddag. Tänk att jag blir 18 om bara några timmar, iiiiiiih! 
 
 

Galen och jättebra!

Idag var väldigt nära att jag åkte av Leon, kan jag lova. Haha! Han var galen idag kan man nästan säga. Vi red på en åker och han hade eld i baken. Han ville springa fort, absolut inte skritta och att göra en halt var otänkbart. Att fatta galopp var det roligaste som fanns och både han och jag blev genomsvettiga. Han ville verkligen göra som han själv ville och tyckte jag mest var i vägen, tror jag. När jag bad honom att stanna protesterade han med att försöka resa sig och när jag la an skänkeln hoppade han iväg och drog av några bocksprång. Det var sååå nära att jag flög men jag höll mig kvar! Jag vet dock att Leon inte gjorde det för att vara dum, han tyckte bara att det var roligt och ville springa fort. Jag ser ju hur hans ögon skiner upp så fort han förstår att det är ridning på gång och han ser alltid så nöjd ut efter passen, så att han ville vara dum tror jag inte det minsta på. Det var ren livsglädje! Men jag hoppas det stannar där för att sitta på en häst som står på två ben har jag varit med om tillräckligt många gånger tidigare. Det är otäckt! Hur som helst så hade han sina glimtar även idag. Efter att vi galopperat i höger varv blev han såååå fin för en stund i traven i det varvet. Men ja, det var väll det enda ordentliga vi fick till idag haha. 
 
Frolle var som sagt gudomlig idag. Igår red vi lektion för Lena och han var så duktig! Det märktes att han fått mer styrka i kroppen och att han är så glad och positiv, vilket även märktes av idag. Jag har aldrig varit med om att Frolle varit så pigg när jag skrittat fram att han nästan inte kunnat hålla sig från att trava, men idag fick jag faktiskt korta tyglarna och dämpa honom. Sedan imponerade han verkligen på mig i galopparbetet då han nästan gjorde galoppiruetter och gjorde det bästa galoppombytet han någonsin gjort! Åh, vilken känsla han bjöd mig på. Och att jag kände hur roligt han tyckte det var gjorde det tusen gånger bättre. Världens bästa Frolle! Så himla himla bra är han. Det blev ett väldigt kort pass på honom, men när han var så positiv och fin ville jag inte nöta på något mer. 
 
Imorgon har båda två vilodag då jag inte kommer hem förrän halv sex och då ska jag och min familj åka direkt till Växbo Krog för att äta julbord. Men det tror jag båda två kan må gott av efter denna dag! Mina knäppa, tokiga och bästa grabbar ♥
 
 

Hej!

Hej på er! Jag har varit hemma idag men ändå inte hunnit kika in här.. Trots det känns det inte som att jag gjort så jättemycket, haha. 
 
Efter frukosten i morse gick jag direkt ut till stallet, packade hö och plockade in Leon. Han borstades, fick pälsglans i svansen, inoljade hovar och smorda mungipor - vilket jag gör alltid gör med både Leon och Frolle. Sedan var det dags för honom att komma ut och bli aktiverad. Det gick bra, men det blev en hel del bus och tokigheter från Leons sida! Mer om det får ni läsa i ett separat inlägg. Sedan red jag även Frolle och han gick gudomligt bra, som han även gjorde på lektionen för Lena igår. Mer om passet på honom får ni läsa i ett annat inlägg också! 
 
Efter det fikade jag en snabbis och sen åkte jag och mamma in till stan. Jag köpte den allra sista juklappen, var in på trafikskolan och bokade körlektioner samt riskettan och sist men inte minst handlade vi massor av mat till både oss och min mormor. Vi kom inte hem förrän klockan sex så då åt vi middag och sedan gick jag ut och mockade som jag inte hann göra tidigare. Nu står hästarna inne och mumsar på sitt natthö och jag har precis målat naglarna med mitt nya lack! Nu ska jag skriva om passen på Frollis och Lellis, så håll utkik. :) 
 
 

Ny vecka

Denna måndag kändes inte lika trött som måndagar brukar kännas, men det är nog för att det här är sista veckan innan jullov och dessutom är det inte långt kvar till min födelsedag! Åå så skönt det ska bli med lov och framför allt att bli 18 år. 
 
Jag fick sluta tidigare idag efter att jag skrivit ett prov så jag kom hem hela två timmar tidigare än normalt. Jag är redan klar i stallet och dessutom hunnit med att plugga lite. Nu ska jag alldeles strax åka in till Hudik och träna på Friskis. Det blev en väldigt effektiv dag helt plötsligt, haha! Frolle var ganska envis och fjollig idag. Han la sig i handen och skottade liksom på. Vi har dock bara kunnat skritta dom senaste dagarna så jag tror att hans energibägare är på väg att rinna över, så det beror nog på det. I morgon ska vi åka och rida lektion för Lena så då hoppas jag att vi ska kunna göra av med lite. Leon vilar idag och smälter gårdagens uteritt som blev lite väl lång. När vi skulle iväg från stallet bråkade han och sedan var han väääldigt på hugget. Passage för en treåring kan jag ju tycka är lite väl avancerat, men Leon verkade dock tycka det var helt okej när det var en läskig bil i vägen.. Sedan tyckte han också att det var väldigt roligt att få galoppera så han hoppade iväg när jag bara sa "gaaaalopp", haha. Snacka om att älska livet! Han var så glad och ville hela tiden visa att han minsann kan, min fina Lellis! 
 
Nej, nu måste jag byta om till träningskläderna. Vi hörs hörrni! 
 
 

Lucia

Godmorgon trettonde december, Lucia! Känns ganska sjukt att vi redan kommit så långt in på december när det nästan inte ligger någon snö på backen. Det får gärna komma nu tycker jag, jag är ganska less på den hårda och buckliga marken.. 

Hur som helst så ska jag och Fredrik, som kom till mig igår, spendera dagen på Birsta i Sundsvall med min syster Madde. Vi ska handla julklappar och umgås, mysigt! 
Tips!

Jag har börjat tröttna på min nuvarande plastrong som jag haft några år nu. Den är från Equidesign och inte alls ful eller tråkig, men jag vill ha något nytt och lite mer stilrent nu! Det är väldigt mycket fluff och det har jag fallit från lite nu helt enkelt. 
 
Jag kom över Chapano Sports plastronger för ett tag sen och gud, dom är så vackra! Jag kan sitta hur länge som helst och bara titta på alla fina. Dom är helt i min smak och jag ska defintivt ha en sån som nästa plastrong. Jag har faktiskt önskat mig en i födelsedagspresent/julklapp. Dock är dom ganska dyra, kan jag tycka. Jag har för mig att dom går loss på minst 600:- och uppåt. Men dom görs efter hand det kommer in beställningar och man kan även designa helt själv! Här kommer det några smakprov. Den sista är den som jag vill ha - matchar snyggt med kronan jag har i min håruppsättning!
 

Nytt under SIHS

Här kommer det bilder på det jag köpte under showen på Friends! Jag köpte även en ring och fyra paddar från Mias RS som tyvärr inte kom med på bild. 
 
Åh, jag dog när jag såg dessa boots! Det skrek ju bara "kööööp mig" om dom, haha. Dock kunde jag inte bestämma mig om det verkligen var värt det men jag kunde inte hålla mot. Dessa kommer sitta snyggt på Frolles och Leons framhovar under deras ärevarv nästa år! ;) 
 
På Lövsta Stuteri hade nästan alla hästar sådana här pannband. Innan gillade jag dom inte alls men efter att ha spenderat 1 månad med dom har jag förälskat mig! Det var jättesvårt att hitta ett svängt i brunt läder på mässan så jag hade verkligen tur. Leons nya vardagspannband! 
 
 
Det nya tävlingspannbandet fick bli ett stilrent, men glittrigt, från Perfect Sit. Det är verkligen fint och jag längtar tills vi får inviga det på tävlingsbanan! 
 
 

Wow

Oj oj oj vad Leon var duktig igår! Vi åkte som planerat till ridhuset och jag blev så imponerad över honom. Till att börja med stod han så snällt på gången när jag gjorde i ordning honom. Han är så himla go - vill alltid vara med, slickar gärna på en av mina händer medan jag borstar honom och är så nyfiken. Det är alltid så roligt att hålla på med honom! Sedan när vi lastade fick han mig och mamma att tappa hakorna. Jag fick vända och ta om en gång, sedan gick han raka vägen in. Mamma hann inte ens ta upp en lina så var han inne! Ni som följt oss hela vägen vet att Leon varit svårlastad, speciellt i vintras då det en gång tog oss två timmar att få in honom. Så det här kallar vi verkligen framsteg. 
 
Vi var själva när vi kom till ridhuset. Det tycker jag var skönt! Ett nytt ställe för honom och första gången efter vilan vi skulle rida ordentligt. Sen är han ju inte van vid andra ekipage heller. Det var lite läskigt när han kom ut ur transporten, han kände ju inte alls igen sig. Så han blåste upp sig lite och tittde omkring sig. Ridhuset är så smart så det finns en uppbindningsplats alldeles när man kommer in för att man ska slippa stå utomhus, så den använde vi igår när jag skulle sadla. Sedan ledde mamma fram honom en stund och sedan hoppade jag upp. Jag brukar alltid leda honom en stund där vi ska rida innan jag hoppar upp för att han ska känna av sadeln och omgivningen, för att minska risken för att något ska hända. 
 
Leon var sååååå fin att rida! Lite spänd och tittig i början när vi skrittade. Efter några övergångar till trav koncentrerade han sig på mig igen. Jag travade inte så mycket då jag prioriterar galoppen nu. Det är även där jag kan påverka honom mest i rakriktningen. Den var fantastisk igår måste jag säga! Han fattade direkt på hjälpen utan att tjura och svarade både framåt och tillbaka. Lite innanför med vänster bak, men det jobbar vi på. Han var väldigt positiv och ville hela tiden framåt. Vi galopperade i båda varven och sedan travade jag av. Det blir lätt att man vill fortsätta rida när det känns så bra och är så roligt, men det är väldigt viktigt att man håller koll på sig själv och avslutar. Man ska aldrig rida till unghästen är trött och inte orkar mer, då är det bättre att avsluta för tidigt när den fortfarande bjuder och tycker att det är roligt! 
 
Även när vi skulle lasta Leon för att åka hem igen gick det förvånansvärt bra. Mamma fick dock plocka upp linorna och stå med dom en stund, men efter bara någon minut bestämde han sig för att följa med in! Han fick väldigt mycket klapp, beröm och morötter. Han var en riktigt pärla igår! Jag kan garantera att Leon kommer bli riktigt bra om han fortsätter på det här spåret. Så roligt! 
 
 

Redan onsdag

Godmorgon! Dagarna bara rinner iväg och nästa vecka är det sista veckan innan jullov. Jag längtar lite extra mycket till söndagen nästa vecka eftersom jag då fyller 18! Shit, vad stor jag är.. Haha. 
 
Frolle visade även igår hur roligt det är att vara tillbaka från sin korta paus. Vi red lektion på ridskolan för Carro och övningen som vi jobbade med under hela passet var en fyrkantig volt och i hörnen tänka bakdelsvändning/piruett. Detta gjorde vi i alla gångarter och Frolle gjorde det superbra. I början blev han lite kort i halsen och lång bakom sadeln så jag fick verkligen jobba med att få honom avslappnad och längre i formen och då istället få in bakbenen - kort bakom sadeln. När vi nådde den formen blev det sååå bra! I galoppen fick vi till riktig piruettgalopp och det kändes fantastiskt bra. Ibland fick jag ta hjälp av spöet och dutta lite lätt uppe på korset. Det gjorde att han vinklade in bakbenen och bar sig ordentligt. I vänster varv fick vi dock tänka mer förvänd sluta. Han har en tendens där att gå med rumpan lite innanför så för att inte förstärka det så var detta mer givande för honom. Oj, så fin och duktig han var! 
 
Innan vi åkte till ridskolan igår red jag Leon på banan hemma. Det var väldigt fruset så jag skrittade mest men jobbade även lite med övergångar till trav och ner till skritt. Han är verkligen duktig på det och blir så fin i formen! Jag kan verkligen se på honom hur formen blir bättre i och med hur bakbenen kommer till arbete - som i övergångarna. Där måste han ju skjuta ifrån med bakbenen och sätta sig. Dessutom var han så duktig när jag skulle sitta upp! Jag provade att sitta upp från en pall, vilket jag inte gjort tidigare, men det gick kalasbra. Han tyckte det var lite läskig när jag blev så lång, men när han fick nosa och känna lite på mig var det okej igen. Det känns bättre att hoppa upp från en pall tycker jag för att inte slita på hans rygg, och inte heller sadeln såklart. Ikväll ska Lellisen få åka till ridhuset. Det ser jag fram emot! 
 
 

Veckoplanering

Måndag: Skrittur med Frolle / Promenad med Leon
 
Tisdag: Lektion för Lena med Frolle / Skritt och lite trav på banan med Leon
 
Onsdag: Uteritt med Frolle / Eventuellt ridhuset med Leon
 
Torsdag: Skrittjobb och eventuellt jogg om underlaget tillåter med Frolle / Leon vilar
 
Fredag: Lösgörande på banan / Leon vilar
 
Lördag: Uteritt med Frolle / Uteritt med Leon
 
Söndag: Uteritt med Frolle / Uteritt med Leon
 
Nu när Frolle inte har några tävlingar inplanerade är veckoplaneringen bara preliminär, men något att sträva efter. Under vintern brukar det vara skönt att göra det man känner för den dagen eftersom underlaget och vädret är så varierande. Dessutom är det mycket runt jul och nyår där det ofta blir spontana resor eller besök, så då är det bra att snabbt kunna ändra sig från trim i ridhuset till en kortare jogg i skogen till exempel. Under tävlingssäsongen är det viktigare med planeringen, tycker jag. 
 
 

Dagens ridpass

Som sagt så var jag och Frolle i ridhuset idag! Jag red med fokus på lösgörande och aktiverande arbete. Övergångar, tempoväxlingar i rörelser som slutor och öppnor, skänkelvikning blandat med volter och sluta på volt i galopp. Det var väldigt länge sedan Frolle var så glad och positiv till arbete som han var idag. Han frustade under hela passet, bjöd framåt och var fantastiskt rolig att rida! Han sprudlade av energi och han kändes riktigt fräsch. Åå, som jag saknat denna Frolle! Eftersom han var så himla duktig red jag inte särskilt länge, vi lekte lite med rörelserna och sedan avslutade vi. Ägarna av ridhuset hade sagt till mamma att dom tyckte Frolle var jättefin och att han inte alls såg ut som en ponny. Undrar hur många gånger man hört det, haha! 
 
Sedan var det Leons tur. Äntligen! Såret är läkt och han verkar vara hur sugen som helst på att börja aktiveras igen. Han kunde knappt stå still när jag gjorde i ordning honom. När jag hoppade upp i sadeln hade han bråttom iväg och ville gärna visa allt han lärt sig under det senaste året med en gång, haha! Jag älskar hans attityd till ridningen, han verkar verkligen älska det. Dock fick jag bromsa honom lite och dra ner honom från sina rosa moln. Första passet = bara skritt, vilket var lite krångligt att få Leon att gå med på. Men han skötte sig galant och vi skrittade faktiskt över några bommar och även genom en kort labyrint! Han är väldigt försiktig över bommarna och rättar sig snabbt. Kul att se! Det ska bli så roligt att rida honom igen. Leon är mitt lilla lyckopiller. :) 
 
Här kommer det några bilder från passet i ridhuset på Frolleboll!
 
 

Söndag

Hej på er! Allt bra? Jag är himla trött och har ont i halsen. Jag vaknar stup i kvarten på nätterna av hostattacker så jag får inte så mycket sömn nu, men trots det är det såklart full fart hela dagarna. Galan igår var om jag ska vara ärlig, ganska tråkig. Vi från HRPK hade fått bord längst ut på sidan och där vi satt såg vi nästan ingenting av det som hände på scenen. Middagen var god men efterrätten var ingen höjdare, och att jag var väldigt trött och hade halsont gjorde inte kvällen bättre. Haha, så negativ.. 
 
Idag har jag och Frolle varit och ridit i det nya ridhuset här i närheten! Jag har inte ridit där innan då det ska ha varit ganska djupt underlag. Så är det ju oftast när man lägger in nytt så det har helt enkelt behövts "ridas till". Nu tycker jag det var helt okej! Inte så djupt men lite "sockerskål". Det var godkänt av Frolle i alla fall och han är ganska kinkig för djupa underlag. Det är ett fantastiskt fint ridhus! Bra belysning, uppvärmd cafeteria, toalett, läktare och uppbindningplats. När jag kom hem från ridhuset med Frolle gjorde jag i ordning Leon för ett ridpass också, men mer om både Frolles och Leons pass i ett annat inlägg! :) Nu ska jag springa över till Erica och hämta några bilder som hennes sambo fick på mig och Frolle idag så kan jag visa er sen. 
 
 

Hästfest

Hej! Vilken fullspäckad dag. I morse kom min fina vän Felicia över hit en stund. Vi gick i högstadiet tillsammans och nu pluggar och bor hon i Sundsvall, så vi ses inte så ofta. Men trots det har vi hängt ihop hela tiden och hon är en sån vän som man kanske inte pratar med så ofta men alltid finns där, no matter what! ♥ 
 
Sedan har jag provat ett par balklänningar. Så fina att jag dör! Det börjar verkligen närma sig och det känns verkligen bra att jag är ute i god tid. Jag känner på mig att vårterminen kommer gå rasande fort och vara väldigt stressig. Jag hoppas dock att jag har fel! Jag vill inte skiljas från tjejerna.. Hur som helst så har jag även ridit ut på Frolle. Jag hittade en sandväg som inte var så frusen så vi red fram och tillbaka där några gånger i trav och galopp innan vi red vidare. Det blev en ganska lång tur men det var så skönt! En kombo med solen, lite snö och sin bästa vän är svårslagen. Stallet är också fixat och Leon ompysslad. I morgon tänkte jag att jag skulle sitta upp och skritta lite på honom. Äntligen! 
 
Nu har jag precis hoppat i kvällens outfit (som tog ett tag att välja.. haha). Jag och mamma ska snart bege oss mot bussen som ska ta oss (och alla HRPK'are) till Gavle rinken i Gävle. Det vankas Ryttargala där ikväll! En riktig hästfest ser jag fram emot. Är det någon av er som ska dit? :)
 

Veckoplanering

Måndag: Vila pga inga broddar
 
Tisdag: Skritt
 
Onsdag: Skritt
 
Torsdag: Jogg med mycket skrittjobb
 
Fredag: Jogg, eventuellt i ridhuset
 
Lördag: Jogg
 
Söndag: Jogg, eventuellt i ridhuset
 
 

Morgonpigga

Jag sitter i skolan nu och har stallet färdigt för idag. Jag tog tillvara på min långa sovmorgon så att jag ikväll kan åka till Madde, min syster, som fyller år idag. 
 
Frolle skrittade även idag, men det blev faktiskt också några meter i trav. Han var väldigt framåt och pigg! Jag tror han tyckte det var skönt att pälsen var borta och jag tror faktiskt han har saknat mig under tiden jag varit borta. Om inte annat så har jag saknat honom, rejält! Världens bästa Frolle ♥ I morgon ska vi nog jogga lite. Hans veckoplanering kommer upp här under dagen. 
 
Sedan gick jag ut på en minipromenad med Leon. Det blev en snabb borstning och sedan ut på vägen i tio minuter, mer hann vi inte. Leon verkade ganska nöjd ändå och jag tror det var skönt för honom att kunna gå normalt. Det är stenhårt och gropigt i hagen nu efter lervällingen som sedan frusit så hästarna kan knappt röra sig. Därför tror jag det var skönt för honom att skritta och kunna ta ut stegen. Vi gjorde lite ledarskapsövningar och han lyssnade så bra trots att det var mycket runt omkring att kika på. 
 
 

Redo för vinterträning

Idag satt jag upp på Frolles rygg igen! Det var så härligt, jag har verkligen saknat att rida på honom. Han har vilat två veckor nu så ni kan ju tänka er att han var på hugget. Jag tror denna minivila var precis vad han behövde, han kändes väldigt positiv och glad idag! Vi skrittade i nästan en timme. 
 
Efter våran skrittur var det dags att trimma pälsen på honom! Jag hade egentligen tänkt göra det i helgen men Hudiksvalls Tidning kommer eventuellt hit och tar några bilder till reportaget i veckan så jag ville att Frolle skulle se lite snygg ut i alla fall, haha. Dessutom blev han någon centimeter smalare! 
 
Sen borstade jag lite på Leon. Han har tappat en till mjölktand nu - exakt samma fast på andra sidan. Så han ser lite rolig ut nu, haha! I morgon ska vi nog gå ut på en kort promenad. Det är snart dags att rida igång honom också vilket jag ser så fram emot. Det ska bli riktigt roligt! 
 
 
Nyklippt och rund om magen, det är min Frolleboll det! 

Ny laddare!

ÄNTLIGEN har jag fått tag på en ny laddare till min dator, så nu funkar min dator igen! Det är på grund av det jag inte uppdaterat särskilt mycket den senaste månaden. Även om jag fick låna Fredriks dator hade jag ju alla bilder på denna. Men nu ska det ordna upp sig hoppas jag! 
 
Jag kom hem ganska sent på söndagskvällen. SIHS var fantastiskt roligt och Friends levererade hästfest för hela slanten! Jag gick både fredag, lördag och söndag. På fredagen bjöd REAL så då gick jag från halv elva till klockan sex. Favoriterna under dagen var Caroline Darcourt & Paridon Magi och Tinne Vilhelmsson Silfvén & Benetton Dream (såklart) i Lövsta Future Challenge som även tog andra- och förstaplatsen och Knock Out-showen! På lördagen kom Erica till Stockholm och gjorde mig sällskap. Vi gick på dressyren på lördag och söndag. Det var superkul och jag vet inte hur många gånger jag fick rysningar och tårar i ögonen på grund av de fina ritterna! Åh, det var så härligt. Dessutom fick jag med mig en del fina saker från mässan! Bilder på det kommer senare. 
 
Nu är jag tillbaka i skolan. Det känns både lite skönt och tråkigt. Skönt att komma tillbaka i de vanliga rutinerna och till mina älskade hästar men sjukt tråkigt att lämna Lövsta och såklart Fredrik. Jag har ju bott hos honom dessa fyra veckor och att gå och lägga sig utan honom nu är verkligen inte roligt.. 
 
Är det något ni undrar om min praktik hos Tinne förresten? Vill ni se fler bilder? Kommentera då inlägget så fixar jag det. :)
 
Saknat den mulen! 
 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|