Kolla in det här!

Saga och Frolle VANN idag! Det var Klubbmästerskapen på HRPK idag och Saga hade anmält sig till en LB:1 med Frolle (inte KM-klassen). Jag hade turen att kunna vara på plats och coacha på framridningen! Det var verkligen så roligt och det märks hur Saga kämpar för att bli bättre. Hon gör framsteg hela tiden! 
 
Det var otroligt roligt och rörande att se dom tillsammans på tävlingsbanan. Fina, bästa och underbara Frolle! Han är en riktig gentleman min ponny. Det såg väldigt stadigt och fint ut, några vägmissar och andra små saker men överlag var dom jättefina. Resultatet slutade på 67% och en 1:a placering! Så himla kul för Saga. ♥
 
Kolla vad söta dom är tillsammans!
 
 
 

Julledigt

Halloj! Jag är nu tillbaka från julledigheten - ett tag i alla fall. Jag åkte ner till ett snöigt Stockholm och Fredrik igår kväll och idag har jag varit i stallet som vanligt. Härligt att träffa mina arbetskamrater och bästa kompisar igen! Leon var på ett himla goshumör så det verkade som att han saknat mig. Min fina bebis ♥
 
Vet ni vad? Nu när jag var hemma åkte jag iväg för att träffa Frolle och dessutom stämde jag av honom i ridningen innan Saga fick sitta upp och rida lektion för mig. Det är alltid så himla roligt och mysigt att träffa Frolle, för han känner liksom igen mig och ser så glad ut när jag kommer! Dessutom är han samma häst att rida. På torsdag ska Saga och Frolle vara med på HRPK's hemmatävling så då ska jag hjälpa henne innan start och heja på såklart! 
 
Min jul har varit jättebra! Jag har hunnit med både det ena och det andra. Julfirande hos både pappa, mamma, Fredrik och hans släkt och min släkt på pappas sida, utgång i Gävle med två av mina kusiner, långpromenad med min granne och barndomskompis Jennie, klippt Nicoles häst Deira, ridit Frolle, ridit en B-ponnyhingst, fikat i massor och så vidare.. Jag har fullt upp, och som tur är så har jag hunnit med att sova lite också! 
 
Har ni haft en bra jul? :)
 
 
 
 

Dan före doppardan

Heeeej! Ledsen att bloggen hamnade på sidan igår och idag, men det har inte funnits utrymme för någon tid framför datorn helt enkelt. Igår efter att jag var klar i stallet gick jag upp på gymmet och körde ett pass med fokus på ben. Sedan åkte jag till min kompis Johanna som jobbar i ett stall i Gottröra, och vi åkte vidare till Rimbo för att äta på en pizzeria. Det var så himla roligt och skönt att träffa henne och ha riktigt tjejsnack! Det behövs verkligen ibland. Jag kom hem sent och då hade jag fullt upp med att packa, duscha och hinna umgås lite med Fredrik. 
 
Idag har det varit full rulle i stallet med julkortsfotografering, ridning, lektion, filmning, fika, hagmockning, vattenpåfyllning, broddning och så vidare! Och trots allt detta kom jag iväg tidigare än halv fyra. Snacka om effektiv dag, men så har jag och Helena hjälpts åt med allt och då går det ju dubbelt så fort! Jag slängde in hjälmen och stövlarna i bilen och styrde mot Statoil i Knivsta. Köpte med mig en latte och en calzone (som är såååå goda!!!) och sedan kunde jag brumma vidare till Hudik!
 
Nu ligger jag i min egna, stora och härliga säng efter att ha hunnit med en hel del även här hemma. Presentöppning, tårtätande, stallfix (det första jag gjorde var att gå ut till stallet och mocka och pyssla om Exet, haha. Vår inackordering Nicole och hennes mamma tyckte nog jag var lite knäpp.. ;)), bus med lilla Frasse och juklappsinslagning är vad jag hunnit med. Heja, heja! 
 
Imorgon är det julafton och det ska bli så himla mysigt. Jag är ledig några dagar nu och åker tillbaka och jobbar lite i mellandagarna innan jag åker hit igen för att vara ledig över nyår. Lyxigt! 
 
Julkänsla på Stall Reje idag! 

Dagens lektion

Jag och Leon är i ett stadie nu där han har blivit starkare men inte riktigt vet hur han ska använda den nya styrkan på för sätt. Som ni vet försöker vi "hitta traven" där han är bestämd i sin takt, skjuter på bakifrån, lyfter fronten och släpper fram halsen och nosen. Det är här jag känner att han blivit starkare. Han lägger sig ganska mycket i min hand vilket jag inte är van vid när han har ett bra påskjut, men då gäller det för mig att inte plocka bort honom därifrån eftersom att det bara bra att han vågar ta stöd i min hand då han lätt går mot det tomma hållet istället. När han är tillräckligt mogen och redo kan man också börja jobba med halvhalter och få upp honom ännu mer på sina bakben, men just nu ligger fokus på att hitta ett jämnt flyt och ett "dragläge" i den traven vi jobbar med i dagsläget. 
 
I galoppen är vi redan där kan man säga. Men det beror på att han naturligt är mycket säkrare där än i sin trav. Så i galopen kan vi jobba mer med att göra halvhalter, samla så mycket som han klarar i dagsläget och få honom att vinkla in bakbenen ytterligare. Idag gjorde han det riktigt bra! 
 
Leon var verkligen superduktig idag (kanske är lite tjatigt för er att läsa nu, haha!) och jag känner mig otroligt nöjd och stolt. Det är verkligen så himla roligt att göra det här - det jag älskar mest av allt! Rida, träna och utvecklas. Jag vill bara ha mer, haha! 
 
 
 
 
 
 

Födelsedag

Idag är ingen vanlig dag, för idag är det min födelsedag - hurra, hurra, hurra!! Hela 19 år blir jag idag, inte illa va? ;) 
 
Jag har firat min födelsedag med en massa hästlukt (såklart)! Fredrik gick upp samtidigt som mig i morse, sjöng för mig och bjöd på omelett till frukost. Han brukar aldrig vilja kliva halv sex med mig så det här var något stort, haha! När jag kom till stallet möttes jag av en present och en låda full med godis på diskbänken från familjen Reje. Vilken överraskning! Och lite senare hittade jag en nedsmusslad present i min handväska från Fredrik och nu när jag kom hem hade jag fått ett blombud från mamma. Snacka om gosigt! 
 
Här ser ni min dag i bilder! Ett inlägg om dagens lektion med Leon för Helena kommer upp lite senare. 
 
 

Veckoplanering

Måndag: Lektion för Helena (förhoppningsvis kan vi hålla till på vår utebana)
 
Tisdag: Uteritt eller longering
 
Onsdag: Lektion för Helena (förhoppningsvis på utebanan)
 
Torsdag: Vila
 
Fredag: Vila
 
Lördag: Vila
 
Söndag: Vila
 
På onsdag kväll åker jag hemåt mot Hudiksvall och Leons ungefär två veckor långa vila börjar därefter på torsdagen. Efter den här otroligt lärorika hösten där både Leon och jag lärt oss otroligt mycket är han absolut värd denna vila tycker jag! Men det kommer klia i fingrarna på mig tills det är dags att sätta igång honom igen.. Han är ju så rolig att rida! 
 
 

Hästig 4e advent

Söndag, sista advent, och jag har spenderat dagen i stallet (som vanligt alltså!). Det märktes att fler än jag var ute i sista minuten igår för att handla julklappar, jag fick åka runt länge i parkeringshuset i Vällingby innan jag hittade en plats. Men nu är allt klart i alla fall vilket känns väldigt skönt såhär den sista söndagen innan julafton! Det är bara inslagningen kvar men den får allt vänta tills jag kommer hem till Hudiksvall. 
 
I morse skötte jag stallet helt själv för ovanlighetens skull. Vår hovslagare bor ju på gården och hjälper mig i stallet i princip varje dag. Det är bara enstaka gånger jag har behövt vara själv, och det är verkligen GULD värt! Allting går såå mycket snabbare bara man är en person till. Dessutom har vi ett jäkla bra teamwork! Men som sagt, idag gjorde jag allting själv vilket ändå gick relativt snabbt. Nu är det så himla mörkt på morgnarna så jag får vänta med att ta ut hästarna tills det börjar ljusna, så jag får börja med en del av sysslorna när hästarna fortfarande är inne och mumsar vidare på sitt morgonhösilage. Det funkar ganska bra det med! 
 
När stallet var klart gjorde jag i ordning Hirten för att styra ut mot travbanan. Underlaget där är perfekt för galopper i friskare tempo nu (det är ju rena rama sommarvärmen ute, hela 12 plusgrader har det varit idag!) så det var vad jag och femåriga Hirtenlife gjorde idag! Det är verkligen så himla härligt att göra det på alla hästarna, dom blir fulla av energi och man märker hur dom verkligen njuter av att få sträcka ut. Frustningar efter frustningar och spetsade öron - inget klår det! Efter Hirten var det Humlan som stod på tur, men vi skrittade däremot bara runt travbanan. Han trampade på bra och avslappnat!
 
Efter lunch mockade jag alla hagarna, putsade undan utrustningen och tog in allihopa. Sedan fick Leon bli lite ompysslad inne i boxen medan han åt sin mat. Innan jag åkte hem gick jag upp på gymmet och körde första passet! Idag hade jag fokus på mage och rygg, och jag kände direkt att jag kunde köra fler övningar och repetitioner än vad jag planerat. Förhoppningsvis har jag träningsvärk imorgon, annars får jag lägga på ännu mer! 
 
 
Här får ni två somriga bilder på mig och Buttler från tidigare i år! HÄR hittar ni Buttlers ägares blogg. Där tycker jag ni ska kika in!
 
 
 
 

Lördag

Hej på er! Jag är ledig idag och tog en rejäl sovmorgon. Jag vaknade inte ens när Fredrik gick upp för att åka till sitt jobb, och då är jag verkligen trött! Väldigt skönt att sova ut, jag tror det behövs ibland - även när man är hästtjej.. 
 
Jag åt en ganska sen frukost och sen har jag satt ihop ett träningsschema. Vi har ju ett litet gym ovanpå stallet och när jag och Fredrik hade hand om hela gården hjälpte han mig lite med övningar och så, så nu är jag verkligen motiverad till att börja träna där! Innan jag började jobba var jag ute och sprang en hel del och tränade mycket på Friskis och Svettis men nu har det fallit lite åt sidan. Då är det väll på tiden att börja träna igen, eller hur?! 
 
Jag har också tagit mig en titt på nästa års tävlingssäsong. Nytt för 2016 är ju att titta efter tävlingar i en annan "zon" än vad jag är van vid, helt nya tävlingsplatser och nya roliga program. Målet är ju att rida FEI-programmen för 5-åriga hästar, vilket känns väldigt nytt och spännande för mig! 
 
Nu ska jag byta om och sedan ska jag åka och handla dom allra sista julklapparna, med pengar som jag knappt har haha.. Jaja, det är bara jul en gång om året. :) 
 
 
Längtar till tävling!! 

Lektion

Idag red jag och Leon lektion för Helena! Dom kom hem igår kväll så idag var det så gott som tillbaka i våra vanliga rutiner igen. Härligt tycker jag, även om det har varit superroligt att bära hela ansvaret ensam också! 
 
Leon var så pass fin från start idag att vi kunde gå framåt direkt med en del saker. Jag skulle säga att det var våra "basics" som vi tog tag i lite mer och alltså inte några "rörelser" som vi just nu introducerar. Vi jobbar såklart alltid med basgrejerna - att ha honom mellan hand och skänkel, ha en lång hals med nosen framme, ha en tydlig och bestämd takt och att tänja på steget - men idag gjorde vi det ett snäpp till. Jag måste våga rida honom ännu mer fram och därifrån hitta en balans med bestämda steg där jag känner det där dragläget i handen. När jag pushar den här gränsen blir Leon först lite osäker såklart, formen går kanske upp och den kanske går ner, men då och då hittar vi den rätta känslan och ju bättre timing jag har på att berömma honom desto oftare hittar vi dit. 
 
Leon var jätteduktig och återigen imponeras jag över  hur bra han tar allt nytt vi vill lära honom! Han försöker verkligen och det känns som att tycker det är såå roligt med nya uppgifter att ta sig an. Efter varje ridpass ser han så nöjd ut med sig själv, med all rätt! Min fina Leon. ♥
 
 
 

Ordning och reda

Idag var ridhuset bokat på förmiddagen så jag var tvungen att vänta till eftermiddagen innan jag kunde rida, så jag tog förmiddagen till att göra lite extrasaker som jag annars inte brukar hinna med. Det jag gjorde idag var att kratta undan hö i Lindy och Leons hagar, damma i stallet och städa i skåpen i sadelkammaren. Det blev en väldig skillnad i mina två skåp och nu är det organiserat så jag får plats med ännu fler saker! Bra va?!
 
Såhär såg det ut efter städningen i mina skåp:
 
 
 
 
 

Magisk morgon

Alltså titta bara hur sjukt fint det var i morse när jag började släppa ut hästarna? Helt magiskt! Jag tog mig tid att stanna upp och bara njuta en stund vilket jag gjorde såå rätt i. Jag är så himla glad att jag har ett jobb där jag i princip är utomhus hela tiden, och kan njuta av så fina stunder! 
 
 

Tisdag

Åh, vilken rolig dag det varit! Alla tre hästarna var sååå duktiga idag. Leon och Lindy reds lite lättare jogging och Humlan gick ett "normalt" pass. Dom var väldigt pigga men jag kunde använda den energin på ett bra och rätt sätt. Då krävs det en hel del övergångar och tempoväxlingar och att hela tiden ge en ny uppgift för att få fokuserade hästar trots all energi som sprutar under hovarna! 
 
Ett joggpass som jag tolkar det innebär inget fokus på samling utan det är lösgjordheten jag fokuserar på helt och hållet. Hästen får gå i en lite lägre, längre och eventuellt rundare form och man håller sig lite lättare i sadeln. Vilka övningar och rörelser jag använder mig av beror lite på var hästen är i sin utbildning och såklart hästens dagsform. Om hästen känns lite stel en dag så sätter jag mig inte och gör tvära skänkelvikningar direkt utan jag kanske håller mig till mjuka vägar såsom volter i olika storlekar, serpentiner, svaga öppnor och övergångar och så vidare, medan en häst som känns väldigt mjuk och fin från början kan få "stretcha" lite extra för att försöka flytta fram den här "gränsen" man inte ska gå över. Man strävar alltså hela tiden efter mer lösgjordhet! Jag tycker att ett joggpass är bra att lägga in efter en vilodag, innan en hårdare träning eller efter en hårdare träning för att mjuka upp kroppen och få bort eventuella spänningar och mjölksyra. Ett joggpass kan jag också lägga upp som en uteritt om det passar med underlag, hästens "humör" och så vidare. Man kan ju alltid använda sig av naturen i träningen också! 
 
Alltså - två härliga joggpass där jag fick försöka dämpa Leon lite och få lite mer kvickhet i Lindy och ett vanligt dressyrpass på Humlan. Tre olika hästar och tre olika ridpass anpassade efter varje individ. Viktigt! 
 
 
Fina fina Leon denna sensommar hemma på gården i Hudiksvall, några dagar innan vi flyttade till Stall Reje!
 
 
 
 
 
 

Veckoplanering Leon

Måndag: Longering
 
Tisdag: Jogg
 
Onsdag: Vila
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Lektion för Helena
 
Lördag: Vila (jag är ledig)
 
Söndag: Vila
 
 
 

Hello!

Hallå där! Jag får be om ursäkt för min minst sagt usla uppdatering nu det senaste, men jag har inte riktigt haft tiden eller orken. Jag har haft fullt upp i stallet för från och med i torsdags och till torsdag denna vecka bor jag och Fredrik på gården och har hand om allting. Helena och hennes familj har rest bort i en vecka så jag har hela ansvaret under tiden, samt får njuta av finkaffe, en massa god mat och godis som dom lämnat till oss! Bra boss jag har, va? ;) 
 
Allting har rullat på väldigt bra hittills! Just nu har vi bara fyra hästar i stallet - Lindy, Humlan, Hirten och Leon. Bruce flyttade i fredags, så nu känns allting verkligen lättjobbat! Men jag har fullt upp ändå. Jag rider allihopa förutom Hirten som får en veckas välförtjänt vila och försöker få in så mycket "extrajobb" som möjligt som att harva, damma och göra rent ytor, städa i sadelkammare, ge alla en extra rykt vid intag och så vidare. 
 
På kvällarna har jag umgåtts med Fredrik, lagat mat (vi brukar inte göra det annars, hehe) och haft full koll i stallet med fodringar och kvällsmockning. Dessutom har jag passat på att handla ingredienser till julgodis och än så länge har jag bakat chokladknäck och chokladtryffel! Nästa grej är "nötter i ganache". Som ni märker är jag i ett riktigt bakmood just nu, haha! 
 
 
 

Julbord

Igår åt jag julbord med hela teamet Stall Reje på Särsta Wärdshus i Knivsta. Det var jag, Helena och hennes man och pappa, vår hovslagare Kjell, en av våra kunder och Therése som jobbade hos Helena i somras. Det var verkligen jätteroligt! Och maten var fantastiskt god. Många olika små rätter och ett helt underbart dessertbord! Matkoma deluxe.. Dock gick det ändå att rida bra efteråt, haha. 
 
Här kommer några bilder som Helena tog från julbordet. Visst ser det mysigt (och juligt!) ut? :)
 
 
 

Film från dagens lektion

Här kommer en film från dagens Helena-träning! I filmen ser ni introduktion till galoppfattning från skritt, galopparbete på volt och när vi lägger ner formen och joggar av i trav. 
 
Idag började vi jobba med att ha honom något högre i sin form. Roligt att vi är där nu från att ha jobbat fram kvaliteten i gångarterna först! Vi provade dessutom några ryggningar för första gången med Helenas hjälp från marken. Det gick jättebra, men det är viktigt att man får hästen att hela tiden tänka framåt även när den ska backa. 
 
Galoppfattningarna från skritt blev jättebra när jag bestämde mig för att vänta tills jag hade en bra skritt men utan att skritta för länge, sitta kvar och flyta iväg i galopp. Som ni ser på filmen vinklar han in sina bakben, sätter sig och gör fattningen genom hela kroppen fram till handen. Dock lägger han öronen lite bakåt vilket tyder på att han tycker att det är jobbigt. Efter fattningen fortsätter han i en rund, mjuk galopp som går genom ryggen. Duktiga Leon! 
 
I traven jobbade vi med att samla några steg och sedan rida fram igen. Det här tycker jag är väldigt bra att lägga in mellan andra övningar som till exempel på en "transportsträcka" för att checka av att han lyssnar på mitt säte och bär sig själv. 
 
Leon var superduktig idag och jag fortsätter imponeras över hur hans utvecklingskurva går spikrakt uppåt. Vi har hittat ett bra koncept att gå efter och vet hur vi ska lägga upp ridpassen och veckorna för att utvecklingen ska fortsätta framåt. Härligt!! 
 

Grooming

 
På Bruce's rygg.
 
 
Ordning och reda inför nästa ridpass!
 
 
Lindy får en gräspaus.
 
 
Promenad med fina Hirtenlife. 
 
 
Promenad med min egna underbara Sir Leon!
 
 
Tinne-träning på Lövsta Stuteri!
 
 
Lindat och snyggt, men smutsigt efter träning.. ;)
 
 
Jag och superfina Condamino Humlan.
 
 
Stall Reje!
 
 
Uteritt på Bruce Lee och Lindy Hop. 
 
 
Redo för att åka på träning!
 
 
Jag och Lindy innan lastning! 
 
 
Jag och fyraåriga Bruce inför en visning.
 
 
På den plats jag trivs bäst - på hästryggen!
 
 
Tantkalasetdagar på Ledingenäs!
 
 
Leon i skrittmaskinen.
 
 
Kjell, herren av dynghögen, skottar på!
 
 
Den här miljön..!
 
 
Det mysigaste att göra i stallet är att göra i ordning kraftfodret tycker jag!
 
 
Bruce på väg från skrittmaskinen till hagen!
 
 
In action.. Jag skulle kunna sopa dag ut och dag in, haha!
 
 
Framskrittning på fina Dayton.
 
 
Jag och Leon efter Tinne-träning!
 
 
Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder!
 
 
Natti hästisarna. ♥
 
 
Jag och Humlan efter lektion i ridhuset.
 
 
Hirten, jag och Lindy efter uteritt med Helena! 
 

Stormigt!

Herregud vad det blåser i Stockholm nu.. När jag var på väg hem från stallet idag fick jag stå i kö för att en bil fått ett träd på sig/kört in i ett träd som låg över hela vägbanan. Otäckt! Vi får hoppas att den drar sig undan snart.. :) 
 
Idag red jag och Helena ut tillsammans på Lindy och Hirten. En riktig tjejtur! Trots blåsten var det sååå roligt. Hästarna var superpigga och på hugget, men bådas energi gick att vända till något bra! Jag provade göra några byten på Lindy vilket blev bra när jag väl bestämde mig för att ge hjälpen och inte var så osäker. Annars stod vi i lätt sits och lät hästarna sträcka på benen i galopp på travbanan. Så härligt! 
 
Efter uteritten gjorde jag i ordning Humlan för att rida lektion för Helena med honom. Vi red ett kort pass då han var så himla duktig idag. Vi fokade på tempoväxlingar och övergångar. Fina Humle-Dumle, så rolig att rida! 
 
Leon har vilat idag. Dock har han fått göra en del annat - gått i skrittmaskinen med Bruce i morse, blivit vaccinerad och fått nya dojjor på alla fyra efter att han dragit av sig en framsko i hagen. Kjell (vår hovslagare) är ju så himla bra - jag smsar direkt när jag tagit in Leon att han tappat en sko och fem minuter sätter han foten innanför stalldörren för undsättning! Snacka om bra service! 
 
Imorgon är det lektion för Helena med Leon igen. Det ska bli så roligt!! 
 

 
 
 
 

Två lektioner

Igår, fredag, red jag två lektioner för Helena. Snacka om lyx! Det regnade hela dagen och blåste hårda vindar så vi valde att hålla oss inomhus.
 
Först ut var Humlan som följdes av min alldeles egna Leon. Humlan har tagit det lugnt några veckor och bara skrittat men nu är det dags att trappa upp träningen igen, och han känns superfin! Än så länge är det kort jogg i trav, men det är inte så "bara". Man kan göra många olika övningar även i upptrappningen som är avslöjande och förbätttrande för både ryttare och häst! I stort sett fokuserade vi på skänkelvikningar, öppna och tempoväxlingar blandat med volter, serpentiner, olika linjer och att rida innanför spåret för att få kontroll på yttersidan. Något som genomsyrar all träning är att alltid variera övningarna, använda hela ridbanan, byta varv och alltid be om nya uppgifter. Hästen ska hållas glad, intresserad och fokuserad hela tiden! 
 
Leon var också jättefin, väldigt pigg och framåt! Dagens aha-upplevelse var att jag behöver komma intill med min ytterskänkel även när han "hoppar" mot min innerskänkel, som när han blir tittig och rädd för något. Det blir väldigt lätt att man bara trycker utåt med innerskänkeln och ställer mot det "läskiga" och glömmer bort yttersidan. Innerskänkeln ska tala om att "här är jag, lita på mig" och skicka över stöd till yttertygeln, samtidigt som ytterskänkeln möter upp och håller honom inom ramen och innertygeln ställer något. Det viktigaste är att inte dra tyglarna bakåt utan hålla ett jämnt och tryggt stöd som låter bakbenen kliva in. Det är väldigt svårt att få fram i text men jag hoppas det går någorlunda bra att förstå! När jag kunde använda hans energi till att få honom på hjälperna och galoppera "in i handen" så provade vi göra galoppfattningar från skritt (efter att först ha gjort en hel del övergångar mellan trav och galopp), vilket gick väldigt bra! En lugn avspänd skritt, sitt kvar sitt kvar sitt kvar, i ramen och sedan en mjuk fattning. Jätteduktig! Vi avslutade med traven där vi jobbade med skänkelvikningar och tempoväxlingar som han gör sååå bra. Jag fick ett härligt sug i bettet och ett jämnt stöd i handen. Det kändes kanonbra! 
 
Jag fick otroligt mycket beröm av Helena för att jag utvecklats så mycket (och så fort) i min ridning, och att jag snappar upp allt! Det är resultatet av mycket ridning på riktigt fina hästar. Har jag sagt att jag älskar mitt jobb? ;) 
 
 
 
 
 
 

Uteritt x2

Godkväll! Jag har nyss ätit middag och duschat efter en effektiv dag i stallet. Det är lustigt hur mycket hästarna och stallet kan påverka hur man mår och känner sig. I morse var jag sååå trött och kände mig liksom väldigt lättretad, men direkt när jag klev in i stallet och möttes av nyvakna gnäggningar blev jag pigg, glad och kände mest "vad är trött?", haha. Hästar gör livet väldigt mycket enklare alltså. ♥ 
 
Idag hade vi bara fem hästar igen då Dayton åkte tillbaka till sin ägare igen. Tänk vad fort 3 veckor gått! Han har varit väldigt rolig och givande för mig att rida. Jag är otroligt tacksam för att jag fått känna på byten och piruetter inför framtiden! Jag fick många "aha-upplevelser" som jag ska ta med mig framöver. 
 
Jag gjorde morgonrutinerna i vanlig ordning och sedan red jag ut på travbanan med både Lindy och Leon. Därefter putsade jag undan utrustningen och gjorde i ordning för att klippa Hirten. Medan jag trimmade pälsen på Hirtis fick Humlan nya dojjor och sedan hjälpte Kjell mig att ta in dom andra hästarna. 
 
Lindy fick sträcka på benen idag. Hon var pigg och verkade superduperglad! Jag tappade liksom räkningen på antalet frustningar hon gjorde när vi galopperade på i ett friskare tempo - såå härligt! Jag stod i lättsits och lät henne rulla på så. Hon kändes väldigt nöjd efteråt, och likaså jag! Det är ju så himla roligt att vara ute i naturen med hästarna, speciellt en så solig och fin dag som idag. Leon var på tårna i början men efter några varv slappnade han av och sedan kändes han riktigt fin! I traven fick jag bäst känsla där han verkligen la sig mjukt och fint i handen. I galoppen hade jag önskat lite lägre form och sprången mer genom ryggen, men så var vi ju på uteritt och då är det bara helt sjukt roligt att jag faktiskt kan rida i alla fall ganska avspänt i alla tre gångarter! Vi avslutade med att skritta upp på stigarna i skogen på lång tygel över stock och sten. Så mysigt! 
 
 
 
 

Tinne-träning

Igår gjorde Leon något (för mig) väldigt stort - Helena tränade honom för Tinne på Lövsta! Det var verkligen jätteroligt, och jag känner stor tacksamhet till Helena såklart som ville ta med honom på sin träningstid. Otroligt snällt och roligt! 
 
Först av allt vill jag berätta hur bra Leon skötte sig. Han åkte så snällt i transporten, sparkade bara när vi saktade in och på Lövsta betedde han sig väldigt moget. Lite på tårna efter urlastningen men hur cool som helst i det nya ridhuset, trots att han blev lämnad ensam efter en stund. Under ridpasset var han lite spänd men absolut ingenting jämfört med hur han har varit tidigare! 
 
Helena och Leon fick jobba med galoppfattningar (provade även några från skritt) och fortsatt introduktion av skänkelvikningar och förvänd galopp. Fokus låg på att ha honom framme och försöka få honom längre i halsen och få fram nosen. Leon är väldigt känslig i sin mun och är mer åt det tomma hållet i sitt stöd, vilket är något vi jobbar med hela tiden på hemmaplan. Han är dessutom inte tillräckligt stark för att bära sig själv längre fram ännu (speciellt i dom nya övningarna vi gör nu), vilket gör att han alltså går bakom lod. I och med Tinnes hjälp fick vi ännu fler verktyg att jobba med hemma också, och en bekräftning på att vi är på rätt väg! 
 
Tinne sa fina ord om Leon, vilket såklart var fantastiskt roligt att höra! Hon tyckte att han hade en härlig galopp, var ambitiös och utvecklingsbar. Han jobbade på väldigt bra och det syntes att han ville få fler och fler uppgifter. Han har verkligen helt rätt inställning!
 
Ett superroligt och lärorikt tillfälle, och så himla kul att han fick ett så bra "betyg" av Tinne! 
 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|