Programträning

Godkväll! Jag rasslar in och uppdaterar en snabbis innan jag kryper ner i sängen. Kom hem för inte så länge sen och ser verkligen fram emot att sova efter en lång dag!

Idag åkte jag, Helena och Lindy Hop till Jursta Gård där Tantkalaset anordnade programträning för Lars Andersson. Helena och Lindy red MSVB:2 vilket gick suveränt! Lindy har bara gått unghästprogrammen innan så detta är en lite annan bedömning. Jag skrev protokoll och sög in allt Lars sa till Helena. Fantastiskt inspirerande att höra en så bra domares kommentar och ta del av hans tänk kring poängsättning! 

Vi kom hem till stallet igen vid sju. Så det blev en lång men härlig dag!

Lektion på Humlan

Idag red jag lektion för Helena igen, men denna gång på Humlan! Han hade joggdag så det blev ett kort och lätt pass, men vi utnyttjade det till fullo. Vi fokade på traven och lämnade galoppen helt. Man behöver inte alltid rida igenom varje gångart, speciellt inte när man bara joggar! Det beror ju helt på vad man vill nå och få ut av just det ridpasset den dagen. 
 
Hur som helst så jobbade vi med framåtbjudningen som ska vara ärlig genom att korta och länga stegen, flytta bakdelen på volt och jobba med lite olika linjer och vägar. Det gick jättebra och i slutet var han så fin! Han hade full fokus på mig och var så avslappnad och mjuk. 
 
Det var jätteroligt och nyttigt för mig att rida för Helena på en annan häst än Leon! Då ser hon mer vad som sitter kvar i min ridning oavsett vilken häst jag sitter på, och på så sätt kan hon hjälpa mig desto mer. Det är verkligen otroligt utvecklande, och framför allt superkul! Jag rider och longerar Humlan ganska mycket annars också, så nu har jag lite fler verktyg att plocka fram vid nästa tillfälle. Härligt! 
 
 
 
Humle-Dumle!

Jag har världens bästa jobb

 
Jag och Condamino Humlan efter den lyckade träningen på Lövsta för Tinne. Ångrar inte en sekund att jag började jobba som groom! 

Inspirerad

Igår var det full fart på Stall Reje. Tisdagar brukar alltid vara det just för att vi åker till Lövsta på eftermiddagen. Igår var det Humlans tur, men innan vi åkte fixade jag stallet med hjälp av Kjell. Helena red Hirten, Lindy och Bruce och jag longerade Leon. Humlan fick sina ben schamponerade och hovar skrubbade, ryktades och lindades. 
 
Helena och Humlan såg riktigt fina ut igår på träningen för Tinne! Jag filmade och myste med Molle som sov i mitt knä. Det är så otroligt roligt och lärorikt att följa med på Helenas träningar! Jag snappar upp allt som Tinne säger, tittar på ridningen och analyserar. Dessutom försöker jag dra likheter/motsatser till Leon och min ridning och ta till mig tipsen som hon delar med sig av. På vägen hem från träningen bollar jag och Helena om det Tinne sagt och drar en slutsats. Det är helt enkelt väldigt utvecklande för mig! 
 
Inspirationen lär flöda vidare kommande dagar. På fredag ska vi åka på programträning för Lars Andersson (fyrstjärnig internationell dressyrdomare - "domarnas domare") genom Tantkalaset. Jag hänger med och kommer troligtvis skriva protokollet när Helena rider! Dessutom kommer vi titta på övriga ekipage och lyssna på Lars kommentarer. Nästa vecka är det 3 (!!) Tinne-dagar. På tisdagen är det den vanliga träningen och därefter är det två dagar med Tantkalaset på Ledingenäs. Jag kommer förhoppningsvis kunna titta på alla tre träningar, vilket skulle vara fantastiskt roligt och lärorikt! Snacka om inspo-vecka... 
 
 

Bästa någonsin

Jämnt sug i handen, man känner bakbenens aktivitet genom sadeln och hur energin kommer bakifrån. Nosen framme, lugn och bestämd takt, frustningar och en fantastisk känsla... Det beskriver dagens ridpass idag tycker jag. Jag och Leon hade vårt BÄSTA pass hittills! 
 
Direkt när jag kortade tyglarna i skritten kände jag att han var med mig. Lite på, men jag hade kontrollen och han kändes framme. Bara för att checka av att han var ärligt framme och respekterade mina skänklar jobbade vi med öppnor och skänkelvikningar en stund i skritt innan vi kom upp i trav. I traven jobbade vi bara på att behålla den otroligt härliga känlsan jag hade på varierande linjer och tempon. Vi tog lite galopp också där jag verkligen kände att han trampade ifrån och tog i genom hela kroppen! Men trots att jag har en härlig känsla får jag såklart inte glömma bort att fortsätta rida och göra samma hjälper som annars. Vända framdelen över bakdelen, ha en mjuk vänsterhand och hela tiden checka av att han är ärligt framme. 
 
Sedan red jag igenom LB:1 som vi ska tävla i helgen, dock gjorde vi om det till lång bana. Det gick otroligt bra! Det kändes hela tiden säkert och vi hade inte alls något vingel. Det enda som egentligen var något att diskutera var den inledande halten där han stretade och inte riktigt stannade upp och en galoppfattning som blev fel. Helena, och jag, var imponerade! 
 
Helena red ju honom i söndags och det tror jag var väldigt bra för Leon. Det Helena coachar mig att göra är ju hon stensäker på i sin egna ridning medan jag fortfarande vänjer mig vid det. Jag tror att Leon verkligen fick en skjuts och en aha-upplevelse från hennes ridning! Det blev liksom som att han förstod vad det handlade om och helt enkelt fattade hela grejen. På det sättet var det mycket enklare för mig att sitta upp idag när han liksom kände "men det här kännner jag igen, nu vet jag vad du menar!". DÄRFÖR är det sååå viktigt att ta hjälp från sin tränare! Det är alltid bra för den orutinerade att lära sig av den mer rutinerade, åt båda hållen. Det är därför det är så himla bra att till exempel ha en läromästar att lära sig dom svårare rörelserna på som ryttare, istället för att både ryttare och häst är gröna och inte riktigt vet vad dom håller på med. Men nu är det ju inte så att jag och Leon gör värsta avancerade ändringen, men jag tror ni hänger med på vad jag menar! :)
 
Soklar stjärna i kanten idag till både mig och Leon! Han är så ambitiös och positiv. När han förstår vad vi vill att han ska göra tycker han att det är såååå roligt att göra rätt. Helt rätt inställning! 
 
 

Just nu

Jag och Fredrik har en lugn kväll med småplocksmat framför oss, efter en för mig inspirerande dag! Det är verkligen det godaste som finns så nu ska vi njuta av det till en film, en helt vanlig tisdag. ❤️ 

Veckoplanering

Såhär veckan innan tävling får Leon gå lite mer än vanligt, för att det helt enkelt bara är bra om han är lite trött. Han har så mycket energi så det räcker och blir över för 10 hästar till! Men efter helgens tävling ska han få lite drygt en vecka att återhämta sig och smälta alla nya erfarenheter. Det tycker jag låter som en bra plan! 
 
Måndag: Promenad
 
Tisdag: Longering
 
Onsdag: Lektion för Helena
 
Torsdag: Vila
 
Fredag: Uteritt
 
Lördag: Lektion för Helena
 
Söndag: Tävling - LB:1 Hallsta Ridklubb!
 
 

Fina, fina Leon

Idag har jag gjort något som jag inte gjort på lite drygt två år... Jag har sett Leon under ryttare från marken!! Och det var så himla roligt. 
 
För att jag ska få ut 100% av lektionerna för Helena känns det naturligt att hon sitter upp, rider och får en känsla av hur han är att rida då och då. Idag red hon honom för första gången och det är faktiskt bara andra gången Leon har en annan ryttare än mig på sin rygg. Men det gick SÅ bra, och det var otroligt kul att se Leon live! 
 
Helena jobbade med samma saker som vi gör på lektionerna, vilket inte är så konstigt. Och hon tyckte att han stämde bra överens med hennes "förväntningar". Jag tycker själv att hon har varit otroligt duktig på att se direkt vad som behövs göras, vilka övningar som är bra och hur han är att rida. Men nu är det ännu mer bekräftat kan man säga! 
 
Jag måste också skryta om min FANTASTISKT fina häst! Han är helt galet fin och jag får faktiskt nypa mig själv i armen, för tänk att han är bara min och resultatet av min ridning. Stort tack till Leons uppfödare, Sophia, som lät mig köpa honom! 
 
Det här kommer bli så bra... Speciellt med all hjälp från Helena!! 
 
 

Svar på kommentar

Jag såg att jag hade fått en fråga om mitt jobbschema och hur många helger jag jobbar och tänkte svara på den i i ett inlägg, ifall det är fler som undrar över samma sak! 
 
Jag jobbar sex dagar i veckan och är alltså ledig en dag, oftast lördagar men det beror på hur det är med tävlingar, hästarnas planering och så vidare. Vi utgår från tiderna 07:30-15:30 men oftast åker jag hem senare. Det viktigaste är att alla hästar mår tipptopp, stallet är fint och att allt är klart innan jag åker hem. Att lämna något halvklart eller så bara för att komma iväg prick halv fyra finns inte på kartan, och det tror jag är väldigt viktigt att man prioriterar när man jobbar med hästar som groom. Att ha bråttom och stressa gör i längden att det bara tar längre tid, som vår hovslagare Kjell brukar säga! 
 
Jag gillar ju verkligen att vara med på alla "extrasaker" som Helena gör, som till exempel Tinne-träningarna och tävlingar. Jag lär mig mycket av det och framför allt så inspireras jag otroligt mycket! Dessutom tror jag Helena tycker det är roligt när jag vill följa med. Men i och med det innebär det ju att jag halkar efter lite i jobbet i stallet och då blir det alltså lite längre dagar just dom tillfällena - men det är det absolut värt. 
 
 
På Lövsta Stuteri. Tinne-träning för Helena och Humlan! 

Förvänd galopp

I onsdags red jag lektion för Helena. Vi fortsatte på lektionen dagen innan för att kunna spinna vidare på samma spår direkt. Egentligen var en vilodag inplanerad, men som ni alla vet får man ibland ändra och planera om på grund av olika anledningar. Denna gång berodde det på att vi helt enkelt hoppades på att kunna fortsätta där vi lämnade dagen innan! 
 
Det här passet var väldigt givande. Jag fick en aha-upplevelse i traven i vänstervarv där Leon blir stark i vänster tygel och inte orkar sätta under sig sitt vänstra bakben. Den första tanken och känslan är att man vill ställa igenom och stretcha ut hans högra sida, men det blev SÅ mycket bättre och lättare när jag istället ledde med vänsterhanden, nästan ställde lite höger och jobbad med att vända framdelen över bakdelen. Av detta jobb spårade han fint och jag fick en så mycket mysigare känsla i handen. Men det krävs en hel del jobb från min sida att komma dit eftersom min hjärna säger att jag borde göra på ett helt annat sätt. 
 
I galoppen började vi med att introducera förvänd galopp. Jätteroligt med något nytt tycker jag! Ju fler och fler "rörelser" man kan börja lära Leon tycker jag är så himla roligt. Jag kan knappt vänta tills nästa år då han ska lära sig byten, och året efter det när piaff, piruetter och serier ska introduceras... Så spännade! Men hur som helst. För att börja vänja Leon med den förvända galoppen fick jag i uppgift av Helena att rida som i vågor längs med långsidorna. Alltså gå in i en svag sväng mot medellinjen vid M, galoppera några språng (kanske till kvartslinjen i början) och sedan tillbaka till spåret. Man kan leka ganska mycket med vågornas hur storlek och snävhet, vilket jag tyckte kändes som ett roligt och bra sätt att introducera på innan man börjar ta det efter linjer och så vidare. Vi började med vågorna i tisdags och Leon gjorde det superbra, så vi fortsatte med det i onsdags. Men då avancerade vi lite. Jag red halvt igenom i galopp och när vi kom ut på spåret red jag som en halvvolt över ridbanan till andra sidan och fortsatte i förvänd till strax innan nästa hörn. Jag blev riktigt imponerad av Leon! Han var väldigt balanserad, men det är otroligt viktigt för mig att komma ihåg att rida mer framåt om han skulle börja vingla. På en ung häst löser man problemen genom att rida på framåt istället för att samla och sätta dom på bakbenen, vilket ju känns ganska logiskt. 
 
I slutet lekte vi med steglängden i traven och Leon har verkligen hittat vad han ska göra där. Han suger tag i bettet och trampar verkligen på! Han verkar tycka att det är jätteroligt att få göra lite nya saker som han klarar av och känner sig duktig med. Leon har ju en fantastisk inställning och vilja till arbetet! Det är så roligt att utvecklas med den här lilla killen. Men utan Helenas hjälp tror jag inte att vi hade kommit såhär långt i vår utveckling! Otroligt värdefullt. ♥
 
 
 
 
 

Sushikväll

Godkväll! I morgon är jag ledig så min fredagskänsla är verkligen på topp. På vägen hem från stallet idag åkte jag förbi Hööks och köpte några nödvändiga saker inför lite kallare väder. Personalen på Hööks i Upplands Väsby tycker jag är såå trevliga och hjälpsamma! Guldstjärna till dom. :) 
 
Jag och Fredrik har haft en riktigt mysig kväll. Vi köpte hem sushi och smågodis till en film. Fredrik har precis fått jobb och jobbade sin första dag idag, så vi ville liksom fira det lite! Nu har han åkt till en kompis och jag passar på att uppdatera lite här, som jag varit väldigt dålig på nu det senaste. 
 
Idag hade Leon uteritt på sitt schema. Igår och imorgon vilar han. Passet i skogen gick väldigt bra. Jag fick träna på vår nya taktik väldigt mycket, men det var bra. Jag måste liksom få in det som en rutin, likså Leon. Vi red på travbanan och jag fick en riktigt bra känsla när jag fick honom mellan hjälperna, rund i formen och framme. Jag kom på mig själv att smygbromsa så då bestämde jag mig för att mjukna i händerna, släppa bromsen och rida på lite mer framåt istället - men med samma takt som innan. I och med det kändes det som att Leon blev så mycket säkrare - och det är just det jag vill nå! Jag valde att inte ta någon galopp idag utan istället rida ett lite kortare pass tills jag fick en bra känsla och sedan avsluta. Härligt var det i alla fall i det fina höstvädret. 15 plusgrader och strålande sol! Underbart. 
 
Innan Leons ridtur skrittade jag ut på Hirten med Helena på Humlan också. Alla sex hästar jätteduktiga idag! 
 
 
 

Fullt upp

Heeeeej! Ledsen för dålig uppdatering här, men så är det ibland. Jag har kommit hem senare än vanligt nästan varje dag och jag är inne i en riktig sömnperiod just nu. Det spelar ingen roll om jag går och lägger mig klockan åtta - jag är lika trött ändå. Verkligen frustrerande... Men jag antar att det är för att det blir mörkt tidigt nu och är kyligare ute, då brukar man ju bli lite tröttare. 
 
Leon och jag red lektion för Helena idag innan vi åkte till Lövsta för Tinne-träning på eftermiddagen. Han var SÅ duktig! Hans trav och galopp utvecklas enormt mycket, hela tiden. Nu har han börjat trampa ifrån ordentligt (kanske har det något att göra med Kjells nya experiment med större skor...?), vinkla in bakbenen och gå igenom hela kroppen istället för att bara tassa och vara tom i handen. Både Kjell och Helena häpnade för att han gjorde så fina längningar i traven, och jag hade en fantastisk känsla på ryggen! Men det gäller att jag vågar hålla kvar min hand med ett jämnt stöd, så han har något att kliva fram emot. Annars finns det liksom ingenting att trampa av från och till.
 
I galoppen provade vi att rida i "vågor" på långsidorna för att introducera den förvända galoppen. Det gjorde han väldigt balanserat och mjukt. Dock lite bättre i höger galopp än vänster. Kul med något nytt! Vi fortsätter också med skänkelvikningarna där jag känner att jag når honom väldigt bra. Just nu lutar det mot ännu en lektion imorgon för att vi hittade några nya växlar idag och fortsätta på samma spår. 
 
Vi hann med alla hästarna på förmiddagen. Jag red Leon och Hirten, och Helena Humlan och Bruce. Lindy åkte med till Lövsta där dom jobbade med byten, galoppslutor och lite tramp. På hemvägen fick jag åka med Lindy själv till stallet, och det gick jättebra. Hon är verkligen toppensnäll i all hantering, och jag lastade ur henne ensam hemma! Sedan fixade jag putsningen som var kvar i stallet, tog in hästarna och lite annat småfix innan jag åkte hem. 
 
En effektiv och bra dag, med en massa inspiration som vanligt! Imorgon är det fullt upp på förmiddagen och efter lunch ska jag hålla på med lite extrasaker såsom att mocka hagar och rengöra boxar. Att ha det rent och fint, ordning och reda har hög prioritet på Stall Reje! 
 
 

Jälla Hästsportförening 17/10

Bättre sent än aldrig.. Här kommer första delen av bilderna från tävlingen på Jälla Hästsportförening med Leon! Alla bilder är fotade av min mamma! Lämna gärna en kommentar. ♥
 
 

Taktiksnack

Om ni inte redan sett det på Equipe och tänkt "vad tusan hände?" så fick jag och Leon 45% i dagens LB:2 på Jälla. Det är svårt att skrapa ihop mer poäng när lilla Leon inte vill gå nära domarkortsidan och missar i och med det en del moment. Jag försökte bara få ut honom så mycket jag kunde och höll mig bara lugn, positiv och stabil. Vi fick 2 felridningar pga missad halt vid C i programmet och även för att vi överskred minuten efter startsignal. MEN vi har blivit en erfarenhet rikare och efter lite snack med Helena efter ritten kom vi fram till att jag ska ändra min taktik, och det har hon egentligen sagt till mig under varje pass men det har liksom inte gått upp för mig förrän idag. 
 
Allting handlar om att Leon ska vara ärligt framme för skänkeln. Vad händer när han inte är det? Jo, det som hände idag inne på banan. På framridningen var han såååå fin. Precis så lugn och fin som på hemmaplan och om inte bättre då jag direkt fick en härlig känsla i galoppen - vilket kan ta en liten stund innan jag ridit fram honom 100% till handen. När vi kommer in på banan faller jag (och Leon) tillbaka på det gamla och jag går mer efter "erfarna-ponny-taktiken" istället för "grön-unghäst-ska-ruttas-taktiken". På en ponny som blir "rädd" är det självklart att den helt enkelt SKA gå förbi det "läskiga" vilket jag såklart har i ryggmärgen efter mina år på min herre Frolle. Men med Leon, och dom allra flesta unghästar, är det inte alls så. Här handlar det om framåtbjudning och trygghet.
 
Om Leon hade varit ärligt framme för min skänkel hade jag förmodigen kunnat rida ett helt okej program men bara skärt av kortsidan där han var rädd. Istället för att rida förbi där så många gånger som möjligt innan startsignal skulle jag ha ridit ner till andra sidan av banan och jobbat med att skjutsa fram honom. Då kanske vi hade kunnat skrapa ihop flera poäng på momenten som inte var just vid domaren och låtit dom andra få några poäng mindre för fel placering.
 
Två helt olika sätt att tackla problemet och jag tror på det sista. Fram, fram, fram (inte fortare och fortare dock) och inte snurra flera varv vid det läskiga som då bara blir ännu mer läskigt. Som tur är har vi en tävling kvar i höst så då ska vi köra all in på vår nya taktik! 
 
Idag var bara en träningstävling för Leon, och mig. Helena var med för att se hur båda vi reagerar på tävlandet och det tyckte jag var jätteskönt! Det är verkligen en lyx att ha med sin tränare på tävling. :) Fredrik hängde också med till tävlingen, mamma åkte från Hudik med lilla Frasse och även Kjell (min och Helenas hovslagare) var där och tittade. Kul!! Nu ska vi träna vidare på att hitta det där svårfunna dragläget...
 
 
 

3 från idag


Jag joggade fram Lindy medan Helena red Humlan, som fick prova att göra sitt första byte idag. Det gjorde han med bravur - RENT! 


Leon när jag skrittade av honom för hand runt hagarna. Superbra lektion för Helena idag, och det känns bra inför imorgon! Heja Lellis! 


Jag och Hirten på väg ut i skogen för en promenad i det underbara höstvädret! Jag har världens bästa jobb. ❤️

Update

Heeeej! Förlåt för en SÅ dålig uppdatering. Men här kommer en liten genomgång om dagarna som gått... Som ni vet var jag hemma i Hudik i helgen vilket var otroligt mysigt och skönt. Lite jobbigt att åka tillbaka såklart, men nu är jag tillbaka i rutinerna och vardagen igen så då hinner jag inte längta hem så mycket. 
 
På måndag förmiddag kom veterinären för vaccination mot botulism, och sedan hade vi några som skulle aktiveras. Leon longerades och han var väldigt fin faktiskt! I höger varv såg han otroligt avspänd ut. Som alltid i vänster varv bet han sig fast lite och släppte inte igenom sin högersida. Men efter några övergångar mellan trav och galopp släppte spänningarna och oj, så fin han blev. Han slutade trycka sig inåt och rundade sig fint! På eftermiddagen skoddes han och Lindy av Kjell. Han provade lägga på en storlek större skor på bakhovarna för att ge plats åt dom att växa mer nedåt än framåt, och för att det ska bli bekvämare och "planare" när hoven sätts i marken. Kjell gillar att experimentera lite med skoningarna och är väldigt inspirerad av KG Svensson. Just nu pratar han väldigt mycket om ringskor och det som han provade på Leon - en storlek större bak. Han visade mig skillnaden på skorna och hur dom satt på hovarna och jag förstod hans tanke och såg på en gång skillnaden. Spännande! 
 
Igår var det full fart i stallet. På morgonen fixade jag stallet och promenerade med Hirten medan Helena red Bruce och Humlan. Vid lunch åkte vi med Lindy till Lövsta för Tinne-träning. Lindy var riktigt fin! Dom gjorde några byten, jobbad med arbetspiruetter och introducerade även piaff för första gången. Lindy tog introduceringen otroligt bra - hon sprang inte ifrån utan funderade istället på uppgiften. Hon lyfte benen diagonalt och visst blev det lite tramp allt! När vi kom hem till stallet igen bytte vi bil och transport, lastade Leon och åkte iväg till Jällagymnasiet där helgens tävling kommer hållas (vi ska ju tävla på lördag!!). Det kändes inte mer än rättvist mot Leon att låta honom gå i ridhuset en gång för att förbereda honom så mycket som möjligt. Tack till Jällagymnasiet som lät oss komma och rida! Leon var imponerande lugn och OTROLIGT fin i slutet. Jag vet inte om det var Kjells storleksändring på skorna eller inte, men helt plötsligt kunde vi rida i ett lugnt tempo med bibehållet stöd och påskjut från bakbenen. Ofta får man välja - sakta eller framåt med påskjut. Det är en hårfin balansgång men igår lyckades vi SÅ bra! Dessutom skötte han sig superbra med lastning och resa. 
 
Idag hade Leon vilodag. Jag promenerade Hirten och red Bruce på ridbanan samtidigt som Helena red Humlan, så Helena kunde ha lite lektion för mig samtidigt. Fantastiskt givande att ha henne som tittar när jag även rider andra hästar än Leon! Oftast rider jag ensam när jag rider Reje-hästarna, men idag kunde vi rida samtidigt vilket var otroligt nyttigt. Jag kan titta på Helena och hon på mig. Win-win! 
 
Lite snabbt om dom senaste dagarna bara. Resterande dagar denna vecka ser ut såhär för Leon: 
Torsdag: Uteritt
Fredag: Lektion
Lördag: Tävling
Söndag: Promenad
 
 
 
 

Full fart

Jag har minsann ingen tid för vila nu när jag är hemma, haha. Det är full fart som vanligt på mig! I morse hade jag sovmorgon i alla fall med Fredrik. Sedan åt vi frukost med hela familjen. Efter det red Erica och Buttler lektion för mig innan jag åkte till Frolle, som jag redan berättat om. 
 
När jag kom hem från Frolle åkte jag, Erica och Jennie till stan för att ta en fika tillsammans och catcha upp med varandra. Först gick vi en sväng på inredningsavdelningen på Åhléns och sedan på inredningsbutiken Ombonat. Jag köpte två latteskedar, två lattemuggar och fyra glasunderlägg. Allting sååå fint och helt i min smak! Längtar så mycket tills jag har ett eget hem att köpa saker till. 
 
Sedan tog vi en fika på Jambo. Vi hade massor att prata om och det var så himla roligt! Resten av kvällen har jag gosat med Frasse och umgåtts med familjen, vilket också är det som återstår! Känns lite konstigt att inte behöva gå ut till stallet, mocka och fixa och så bara, haha... :) 
 
 

Frolle hälsar!

Gissa vem jag hälsat på idag OCH ridit? Frooolleee! Han har jag verkligen saknat. ♥
 
Nu när jag är hemma hjälper jag Saga lite. Idag red jag Frolle och imorgon ska hon rida när jag står på backen! När vi gick ner i hans hage för att hämta honom inspekterade han hela mig, från topp till tå. Han nosade överallt och slickade sen på jackan och rörde runt med läpparna i håret. Det verkade som att han kände igen mig och hade saknat mig. Så mycket kärlek till denna underbara ponny. ♥
 
Ridningen gick jättebra! Saga gör ett superbra jobb med honom, men hon har ju bara haft honom i en månad och jag i fyra år så såklart var han lite annorlunda att rida. Lite mindre fokus på detaljer, men jag är imponerad över hur mjuk han ändå var! Vid ett ryttarbyte kan det ändå ta ett tag att hitta alla knappar och komma in i ridningen helt enkelt. Men eftersom jag hjälpt Saga så pass mycket, och dom verkligen tagit det steg för steg tror jag det gått lättare för dom att liksom hitta varandra. Jag är verkligen SÅ glad att han hamnade hos Saga, han verkar stormtrivas hos henne! 
 
Här kommer några bilder på Frollisen från idag. Alltså den prickiga mulen går ju inte att inte sakna! Världens bästa ponny, som jag älskar honom. 
 
 

Hemma i Hudik

Godkväll! Jag checkar ut för idag efter en fantastiskt mysig middag på Route 84 med Fredrik, min familj och Erica och Lukas. Jag och Fredrik åkte upp hit idag och stannar hela helgen. Jätteroligt och skönt att vara hemma igen, umgås med familj och vänner och sova i min egna säng. Godnatt! 


Mamma har fått hem en liten hundvalp. Han heter Frasse och är en jack russel. Såååå söt!!

Torsdag

Halloj! Ledsen för att det ekade tomt här igår, men direkt när jag kom hem åt vi middag och sedan åkte jag och Fredrik till Vällingby för att kika i lite affärer och leta efter en present till mamma. Presenten är fixad så nu är det ingenting som saknas innan jag åker hem imorgon! 
 
Igår vilade Leon, men jag fick lite ridning i kroppen ändå! Jag red ut på Humlan och vi befann oss på travbanan. Han fick galoppera på ordentligt vilket jag tror var väldigt uppskattat. Han frustade och frustade! På eftermiddagen klippte jag honom och sedan passade jag på att fota lite i stallet och på hästarna i det fina vädret. Sist men inte minst pysslade jag om och myste med min fina Leon. 
 
Idag hade Helena en ledig dag så jag hade stallet och tre hästar själv - Leon, Lindy och Humlan. Jag har blivit bortskämd med mockningshjälp från Kjell varje dag senaste veckorna men nu har jag varit själv i två dagar. Man märker verkligen hur mycket bara en person till gör. Men det går bra att vara ensam också såklart! Innan lunch hann jag med att rida Leon. Vi red på travbanan och idag kändes han faktiskt väldigt lugn. Han var riktigt fin stundtals för att vara honom på uteritt vilket jag är otroligt glad över! Det känns som att "problemlösningen" på lektionerna för Helena även gör nytta ute i skogen nu och han känner igen mitt sätt att tackla hans osäkerhet och litar då på mig istället för att fara iväg. Det var väldigt roligt att rida ut på honom idag, och imorgon väntar lektion igen så det längtar vi till! 
 
Nästa häst på tur var Lindy som också reds på travbanan. Hon har haft en kortare viloperiod och har börjat sättas igång denna vecka. Hon fick galoppera på ordentligt idag, vilket hon verkade tycka var roligt! Alla hästar behöver få gå upp i hastighet ibland och verkligen galoppera genom kroppen, ta i och känna vinden i pannluggen.. :) Om inte annat är det otroligt härligt från hästryggen! 
 
Sedan var det Humlan som longerades. Han blir bara bättre och bättre för varje gång jag longerar honom tycker jag, han blir finare och finare för varje vecka! Helena gör ett så himla bra jobb med honom - och alla andra hästarna såklart. Alla hästarna är otroligt välridna och roliga att jobba med! 
 
Innan jag slutade fyllde jag på vattentunnorna och mockade i paddockarna! Det ska vara rent och snyggt, ordning och reda. :) 
 
 
Lindy ovanifrån idag! 

En lång men härlig tisdag

Hallå! Jag har precis varit ute och gått med Ebba, duschat och ätit middag. Jag kom hem vid sju idag, vilket är lite senare än vanligt. Det har varit en lång dag i stallet idag, men lärorik och rolig! 
 
Tinne-träning på Lövsta Stuteri stod på schemat för Helena och Condamino Humlan idag. Han skötte sig utmärkt och blev sååå fin i slutet! Jag satt på läktaren med en sovandes Molle i knäet och sög åt mig allt Tinne sa, studerade hur Helena använde hjälperna, hur hon tog till sig tipsen från Tinne och sedan hur man såg resultatet på Humlan. Dessutom filmade och fotade jag lite också! Det var några saker som Tinne sa till Helena som jag verkligen tog åt mig och även jag tänkte på när jag red Leon idag. 
 
Vi kom hem från träningen vid halv fyra, vilken är den tid då jag egentligen brukar runda av och åka hem. Men nu hade vi lite kvar på agendan - bland annat lektion för mig och Leon. Idag vågade jag verkligen RIDA. Jag vässade ridningen lite och provade att vara ännu lite tydligare med vad jag ville. Det funkade så bra. Det blev lite miljöträning för Leon då Therése (hon jobbade hos Helena i somras) kom rullandes in på gårdsplanen med transport då hon skulle rida efter mig med hennes häst. Det tyckte Leon såklart var jättespännande, och det var bra träning för oss båda med lite distraktion! Jag fick en riktigt härlig känsla och han gjorde ett superbra jobb med rätt reaktioner på mina hjälper. Världens duktigast Lellis! 
 
Efter lektionen fick Leon bli avsvampad, borstad, bortskämd med en massa morötter och sedan fick han gå in i sin nyhalmade box och mumsa på en massa gott hö. Leon verkar trivas så himla bra i sin box, han och hans boxgranne är supersnälla med varandra även om den nästan är dubbel så stor! Jag är så glad att Leon känner sig trygg. ♥ 
 
 

Ny vecka

Hej på er! Måndag och ny vecka, härligt! Jag och Helena pratade idag om att man verkligen inte har någon ångest över en ny arbetsvecka när man jobbar som vi, med hästar. Om jag är ledig en dag känns det som att jag varit borta från stallet i en hel vecka och det känns liksom konstigt att inte vara där, haha. Och jag längtar tills det är dags att ställa klockan på 05:30 för att jag vet att en hel dag med häst väntar. Det är verkligen SÅ roligt att jobba med något som man brinner för. Jag får liksom betalt för att utöva min sport och mitt allra största intresse. Är det ens på riktigt?! You tell me.. :) 
 
Idag har en av hästarna på Stall Reje åkt på rehab, så det blev genast lite tomt i stallet. Jag fixade stallet i vanlig ordning i morse med hjälp av Kjell. Sedan red Helena Bruce, jag gjorde i ordning Humlan och skrittade fram honom i skogen och sedan flyttade vi Hirten, Bruce och Leon till sommarhagarna. Dom behöver betas ner innan vintern och det passar bra med just dom tre. Hirten får en paus efter Breeders och för fyraåringarna är det alltid bra om dom får större hagar och mer mat (speciellt Leon som är lite svårfödd)! 
 
Efter lunch longerade jag Lindy som haft en kort viloperiod när Helena varit bortrest. Hon verkade jätteglad över att få aktiveras igen och var så pigg och framåt! Hon är verkligen en superhärlig häst att hantera, och hon ser så varm och mysig ut i blicken. Men även hon behöver busa av sig lite på linan vilket verkade uppskattas! 
 
Jag fortsatte på longeringsspåret med Leon. Han hade sprungit ganska mycket i hagen så han var svettig när jag tog in honom. Så typiskt honom.. När han väl börjat springa slutar han inte, utan han stressar liksom upp sig själv. Longeringen blev därför väldigt kort och jag ville bara få honom att slappna av, sänka huvudet och komma upp med ryggen. För att få honom dit gjorde vi mycket trav- och galopppövergångar och ändring av voltstorleken. Han blev väldigt fin i slutet. Efter longeringspasset fick han en skön dusch och sedan ett gosigt fleecetäcke på sig innan han fick gå ut i paddocken med Bruce och mumsa på en massa hösilage och rulla sig i sanden. 
 
I morgon står Tinne-träning på schemat för Helena. Jag hänger med till Lövsta och när vi kommer hem ska jag och Leon rida lektion. En rolig dag väntar med andra ord - som alla dagar på Stall Reje! Vi hörs imorgon. ♥
 
 
 
 

Söndagsmiddag på Vapiano

Jag har varit ledig idag och spenderat hela dagen med Fredrik. Som vanligt med andra ord! Vi tog en lång sovmorgon efter att ha kommit hem väldigt sent igår kväll. Vi var med några av Fredriks kompisar på bio och såg The Martian som handlade om en astronaut som blev kvarlämnad på Mars. Den var riktigt bra och jag rekommenderar den varmt! 

Efter att vi ätit frukost tog vi tunnelbanan till stan där vi gick omkring kikade i butiker. Jag köpte födelsedagspresenter till min syster och pappa. Nu är det bara en present till mamma som fattas innan jag åker hem nästa helg! 

Innan vi åkte hem gick vi till Vapiano på Stureplan och åt en god middag. Vi båda åt pizza vilket var jättegott, men inte lika som jag förväntat mig faktiskt. Pastan ska vara ännu mer omtalad så den får jag prova nästa gång. 

Nu kollar vi på serier och äter glass. Ingen måndagsångest här inte! :)
Lördag

Halloj! Jag har precis ätit middag med Fredrik och hans familj efter en jobbdag. Helena kom hem sent igår kväll då hon tyvärr inte gick hela vägen till final, så vi var två i stallet idag! Skönt med lite sällskap igen. :)
 
Jag gjorde stallet själv i morse tillsammans med Kjell som brukar vara snäll att hjälpa till. Sedan städade jag och Helena hästbilen och plockade i ordning alla saker. Sedan var det helt plötsligt lunchdags för hästarna och mig, och efter det red jag och Leon lektion för Helena på utebanan.
 
Lektionen idag kändes väldigt givande. Största fokuset idag låg på att få honom att acceptera mina skänklar och genom det få en tryggare Leon och en säkrare ridning, kan man säga. När han blir osäker på omgivningen ska jag ligga steget före, forma honom runt innerskänkeln och rida fram honom till handen lite extra mycket. Detta är mycket lättare i höger varv än i vänster, eftersom att han naturligt är mer följsam och mjukare där. Så vi kämpade mest med att få honom att svara för min vänstra skänkel genom att kliva in med vänster bak och ta mer stöd på höger tygel. Tänka lite öppna kan man också säga. I början var jag lite för mesig men när jag var mer bestämd blev det SÅ bra! Inte bara när han blev osäker utan hela tiden, för egentligen måste jag jobba med den acceptansen hela tiden och inte bara när vi ska rida förbi något läskigt eller när han bara spänner sig. Han ska känna igen hjälperna och min ridning och på sätt bli trygg. 
 
I slutet hade jag verkligen en jättehärlig känsla. Han bjöd lika mycket fram på båda tyglarna och hade ett härligt sug. Vi hamnade liksom i det där dragläget som man alltid letar efter, men det är ju så synd att man alltid hittar det i slutet av passet.. Men då får man förhoppningsvis med sig samma känsla dagen därpå! 
 
Leon blir verkligen bara finare och finare, vuxnare och vuxnare. Inte bara i kroppen utan också i hans beteende! Jag tycker det verkar som att han mer och mer kan slappna av på sin "lediga" tid i till exempel hagen och är superladdad och positiv när det är dags att arbeta. Han har verkligen kommit in i rutinerna här och verkar kunna få ut det bästa av alla dagar! Och det känns så himla himla bra att Helena tror så mycket på honom och oss. ♥
 
 
 
 

Just nu

Precis gjort finliret i klippningen på Lindy och nu njuter vi av höstsolen med lite gräs. Och jag hittade en 3G-spot! 

Torsdag

Igår red jag inte en enda häst, men idag har jag ridit två och longerat en! Det är alltid tråkigt dom dagar då man inte har någon tid i sadeln alls tycker jag, för det är ju ridtimmarna man blir bättre av. Jag älskar verkligen att sitta i sadeln på hästryggen, rida på en stor och fin ridbana och trimma trimma trimma. Prova olika övningar, analysera, fokusera, planera och RIDA. Åå, det är livet! 
 
Hur som helst.. Humlan var först ut och blev longerad! Han var lite spänd en stund i början men efter några övergångar blev han riktigt avspänd. Han frustade och man såg liksom hur han mjuknade i hela kroppen över ryggen och fick en rund och fin form. Jag gillar verkligen att jobba med Humlan! 
 
Efter lunch red jag ett pass på Bruce. Han var väldigt pigg och framåt idag men det gick att vända till något bra! Jag fick en riktigt härlig känsla i galoppen idag, framför allt i vänster varv, där det verkligen kändes som att han bar sig själv och hittade ett bra dragläge. Ett mjukt stöd i handen, aktiverade bakben och genom hela kroppen fram till handen. Jag red ett ganska kort pass som avslutades med avskrittning runt hagarna! 
 
Efter Bruce var det Leons tur, och som jag LÄNGTAT efter att få sitta upp på honom igen! Han har ju haft två vilodagar nu och det är verkligen sååå svårt att hålla sig från att rida honom. Jag skulle kunna rida på Leon dygnet runt om det gick! Hur som helst så var dagens plan att rida delar ur LB:2 och bara leka lite med det liksom. Med det menar jag att jag helt enkelt inte gör världens största grej utav det och sitter och tänker "okej, nu ska vi vända snett igenom här och öka galoppen och sedan göra ett avbrott till trav, är du beredd Leon??" utan mer bara göra som att det är någon biggie. Avdramatisera hela den här "programgrejen" lite granna. Det är något som ska ingå i Leons vardagsarbete och inte något som kommer som en chock på tävlingsbanan. 
 
Jag höll Leons pass ganska kort också. Han kändes jättefin och vi fick till riktigt bra galoppfattningar idag som Helena tjatat på oss om. Lika som Bruce fick Leon avsluta med att skritta runt hagarna något varv. 
 
Imorgon kommer en tjej som heter Katti och ska hoppa Humlan och Bruce. Hon är jättetrevlig och duktig, och hon brukar komma ungefär en gång i veckan och hoppa alla hästarna åt Helena. Leon ska ridas ut i skogen vilket jag tror att han kommer uppskatta! 
 
 
Humlan fick beta lite efter hans longering på vägen upp till hans hage. Det var uppskattat! 
 
 
♥♥

Besök

Igår fick jag besök av min pappa och Fredrik i stallet! Pappa hade varit på konferens i Stockholm så han kom förbi på hemvägen och Fredrik kom samtidigt. Jag visade runt dom på gården och det verkade som att dom tyckte det var jättefint och förstod varför jag trivs så himlans bra! Efteråt åkte vi till Uppsala för att leta efter någonstans att äta. Vi åt på en persisk restaurang och maten var förvånansvärt god! Det var jättekonstiga namn på rätterna så man visste knappt vad man beställde, haha. Mumisgt var det i alla fall. Jag och Fredrik kom hem ganska sent och jag var väldigt trött, så jag orkade inte slå upp datorn helt enkelt. 
 
Igår vilade alla hästarna. Leon promenerades en kort sväng och Lindy klippte jag, vilket tog sin tid (2 timmar). Jag blev faktiskt väldigt nöjd med klippningen denna gång! Det är så himla svårt att klippa vid manen och få padden på ryggen snygg, men igår lyckades jag bra. Dock är det lite småtrimning och finlir kvar som jag tänkte ta på lördag.
 
 
 
 
 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|