Buttler, Leon och Frolle

Idag tränade jag för Lena igen, men med Buttler. Jag red honom för henne ungefär den här tiden förra året också, så mellan gångerna hon nu har sett honom har det hänt mycket. Vi red vägarna ur LB:1 som vi ska tävla i augusti och det gick jättebra tycker jag med tanke på förutsättningarna. Det var ett bra tag sedan han var på ridskolan så det är klart att han blir lite ofokuserad och faller tillbaka på gamla vanor, även om det är synd eftersom det är då man vill visa sin bästa sida. Sen får man inte glömma att det egentligen är väldigt bra att falla tillbaka på just träning så man kan passa på att få hjälp med problemen som kan uppstå - det är ju det träning är till för! Hur som helst så ville Lena att han skulle ridas med en lite högre nacke vilket gjorde att han balanserade upp sig mer. Hon tyckte att tempot var något överilat och där håller jag med henne, han vill gärna ånga på och lägger mycket vikt i handen så då är det riktigt svårt att få honom lugnare. Men om man lägger ordentligt med fokus på ett lugnare och jämnt tempo får man bukt på det ganska fort. Galoppen var nog Lena mest imponerad över eftersom att han förra året knappt kunde fatta galopp och idag höll han hela galopprogrammet. Svetten rann om både mig och Buttler när träningen var slut, vi fick kämpa! 
 
När jag kom hem igen plockade jag in Leon för att kyla hans ben, duscha och pyssla lite med honom. Han är så himla gosig min lilla Lellis! Man kan stå hur länge som helst och kramas, klias och pussas. Dock får man passa sig för när han tycker det blir alldeles för mysigt börjar han naffsa haha. Förresten! Distriktsveterinären kikade på Leon i morse i samma veva som hon skulle undersöka en kossa som verkade lite knepig och tillsammans med henne kom vi fram till att han inte ömmar, haltar eller är varmare i det benet än det andra friska. Han har heller ingen förhöjd puls. Hon tyckte att jag skulle fortsätta som jag gör med att kyla och bandagera. Om svullnaden inte är borta på måndag tyckte hon att vi skulle åka in med honom. Jag fick dessutom ett tips av Lena som jag ska prova, så förhoppningsvis kommer svullnaden lägga sig snart! :) 
 
Frolle var återigen väldigt härlig att rida. Jag red honom på banan. Vi "tävlingsred" idag - alltså värmde upp och red igenom ett program som om det vore tävling. Jag tycker det är viktigt att göra så, liksom träna på att tävla även om det inte blir samma grej. Det är viktigt att checka av hur lång framridning man ska ha och vilka övningar man ska ha med och inte. Frolle var med på noterna och förstod nog direkt att det var lite tävlingsfeeling i det hela. Han var så fin så och den enda märkbara missen var första inridningen och halten. Annars gick allt super! I morgon väntar en lugn dag för honom med endast en skrittur på morgonen. Det tycker jag han förtjänar! :)
 
 
Det verkar som om herr Leon är sugen på att aktiveras igen! Men då får han faktiskt hålla sig ifrån att skada sig.. :)

Så fin!

Ännu en dag har det känts som om jag svävat på moln, men i själva verket har jag "bara" suttit på Frolles rygg! Vi är tillbaka och det känns så jäkla bra. 
 
Idag red vi ut i ungefär en halvtimme - kort men intensivt. Igår tömkörde jag honom och han verkade riktigt mjuk och lyhörd! Han gjorde kanonfina öppnor, kunde samla sig och trava korta steg samtidigt som han behöll sin avspändhet och vågade gå in på en mindre volt runt mig i galoppen. Annars brukar han kunna bli ganska spänd på mindre volter på tömmen, men det märktes nästan inte alls av igår. 
 
Hur som helst.. Idag lade vi fokusen på galoppen. Målet var en stor, rund, energisk och mjuk galopp. Jag fick rida på honom ganska mycket för att vi skulle nå den galoppen men det gick förvånansvärt fort att komma dit måste jag säga! Frolle hade ett så mjukt och fint stöd på bettet, men med ett härligt sug, och tog för sig ordentligt utan att dra ut sig i formen eller bli platt. När det gick så fort att komma dit jag ville med dagens ridpass så jobbade vi med lite tempoväxlingar i galoppen och OJ så duktig han var! Allting kändes så himla lätt och det var verkligen längesen jag hade den känslan - obeskrivligt roligt! :) 
 
 
 

Middag ute

Jag ska strax åka iväg med mamma, pappa och två vänner till dom och äta middag på restaurang. Det ska bli supermysigt en så fin sommarkväll som denna, men så himla tråkigt att Fredrik inte kunde följa med.. 

Såhär ser jag ut ikväll! 

Vilket framsteg!

Hör och häpna.. Leon har DUSCHAT idag! Jag trodde nog aldrig att jag skulle säga det faktiskt, haha. 
 
Först tänkte jag bara linda om det svullna benet med en blöt handduk medan jag borstade honom. Sen kom jag på att det kanske kunde vara bra att lägga fler blöta handdukar på honom så han fick känna på att bli blöt, men det gick så himla bra så då kramade jag ur handdukarna över honom så att det rann vatten på hans kropp, och det utan några som helst problem. Så då tänkte jag äsch, jag testar att duscha honom så får vi se hur det går.
 
Han fick först bara gå genom strålen när den sputade på marken (tips från Erica) och det var lite läskigt. Sedan fick han gå genom den när jag höll upp slangen, så han fick vattnet på knäna och haserna. Det var väldigt läskigt tyckte han så då gömde han sig bakom min rygg och naffsade mig i armarna för att försöka protestera. Vi fortsatte så ett bra tag, han dansade runt mig för att försöka komma bakom min rygg medan jag försökte få honom att gå genom vattenstrålen. Sen, helt plötsligt, stannade han upp och jag såg i ögonen på honom att han gav upp. Då fick jag rikta vattenstrålen mot honom, spruta på hovarna och upp på benen. Då och då testade han att gå därifrån men det slutade med att jag fick duscha nästan hela honom! Jag tror han förstod hur skönt det faktiskt var för han accepterade det fint. 
 
Jag blev så himla glad, nästan så jag fick glädjetårar haha! Det är ett väldigt stort steg för honom, eller för oss som team. För mig är det ett tecken på att han litar på mig och låter mig göra detta med honom, som han först tyckte var väldigt obehagligt och läskigt. Det känns bra, riktigt bra! :) 
 
 

Kvalitetstid

Jag hade inte så mycket körning idag så nu ska jag njuta av Hippson i solen med musik i öronen. Ledighet när den är som bäst! 
1-årsdag

Kolla här vad mysigt jag och Fredrik hade det i lörsdags när vi firade 1 år tillsammans! Fredrik överraskade mig med en utflykt till ett undangömt ställe vid havet på klippor och med underbar utsikt. Han hade gjort sallad och plockat med sig cider. Världens bästa kille. ♥
 


 
 

Igångsättningen får vänta

Egentligen skulle jag aktivera Leon idag för första gången efter en 8 veckors betesperiod. Det var tanken, men i förrgår vid intaget upptäckte jag en svullnad på höger bakben. Den är kvar, oförändrad. Han haltar inte och är knappt öm. Men varm och svullen är han. Min första tanke var lymfangit. Han har många små sår på benen och får nya hela tiden vilket då kan leda till det. Jag har pratat med veterinären som sa att jag skulle avvakta några dagar. Om det fortfarande är oförändrat i slutet på veckan eller blivit försämrat ska vi ringa igen och eventuellt åka in till kliniken. 
 
Det jobbiga är att han är livrädd för vattenslangen så jag kan inte kyla. Får hoppas nattbandageringen hjälper i alla fall. ♥ Han är lika pigg och glad som vanligt så han verkar inte må särskilt dåligt. Har ni några tips på hur man vänjer en häst vid att bli duschad och sprayad (med flugspray, pälsglans etc.)? Dom mottages varmt! Han gillar inte att bli svampad heller för den delen.. 
 
 

Äntligen!

Vet ni? Jag har gått med veck i pannan hur länge som helst, funderat och funderat.. Frolle har inte känts sådär jättefin sen i våras och jag tycker inte att jag har ridit bra alls. Ni vet när allt bara funkar och man bara ler i sadeln? Så har det inte varit för mig på honom sen i början på detta år. Det har skrämt mig, väldigt mycket faktiskt. Jag har liksom inte varit lika sugen på att rida på grund av känslan i sadeln - som egentligen inte alls varit dålig, den har varit bra, men inte jättebra. Jag har valt att inte prata med någon om detta utan istället hållit det för mig själv och funderat, försökt hitta lösningar och vridit och vänt. Mitt självförtroende har fått tagit en smäll och ja, inget har känts bra helt enkelt. 
 
Men... IDAG vände det! Jag vet inte om det var baucher-bettet som gjorde det eller om det var för att jag verkligen såg fram emot att testa bettet och då var väldigt positiv. Jag väljer att tro att det var båda delarna! Även om Frolle var ganska trött av värmen så kändes han sååå fin igen. Jag kom till ridning med en gång och allt kändes verkligen bra. Jag behövde inte alls göra särskilt mycket i sadeln (förutom när jag skulle driva honom framåt.. haha) och ville bara berömma, berömma och berömma. Det kändes så himla bra! Ett mjukt stöd i handen, energi från bakpartiet, lätt i fronten och lösgjord. ÄNTLIGEN! Jag kunde bara le när jag travade av honom. Det var längesen. ♥
 
 

Nytt i hästväg

Igår i Sundsvall gick jag självklart in på Hööks och detta var vad som fick följa med hem denna gång. Gelépadd (min nuvarande är väldigt utsliten), ridhandskar och ett Baucherbett som Frolle ska få prova. Lena tyckte att jag skulle testa det på honom så varför inte. :)1 år med Honom

Jag är världens lyckligaste tjej som har Fredrik. Ett år och många många fler HOPPAS jag att det blir! Underbara människa ❤️ 
Fredag

Hej på er! Jag fick ledigt av pappa idag då Fredrik också är ledig, så då vill vi gärna passa på att vara med varandra. Idag tänker vi spendera dagen i Sundsvall på Birsta och sedan hälsa på min syster i Njurunda. Vi båda har fått lön idag (som de flesta jobbare) så vi har en del pengar att spendera. :) 
 
I morse, innan värmen kom, red jag Frolle. Tänkte först bara lattja lite i skogen men han kändes väldigt tung i handen och motsträvig så jag styrde in på en av våra åkrar och jobbade honom lite lätt. Jag red massor av övergångar för att få ett lättare stöd och aktivare bakben, sen jobbade jag mycket på volt och rundade honom ordentligt. Detta blev han väldigt mycket finare att rida av. Då skrittade jag hemåt igen och hemma fick han en svalknade dusch innan han och kompisarna fick gå ut i en ny hage. Som tur var var dom inte så taggade och sprang inte så mycket, så det gick bra även fast jag tog ut dom ensam. 
 
Igår var jag och Frolle ute på en promenad/jogging tillsammans bara. Han verkade tycka att det var superroligt att springa bredvid mig så nästa gång jag ska ut och springa tänker jag ta med honom! Lite extra motion för honom är bara bra. :) 
 
 

Hej!

Gud så varmt det är ute. Termometern har visat över 30 grader hela dagen! Tyckte lite synd om Frolle som var tvungen att stå på transporten in till ridskolan, han skulle behövt stå på taket istället haha. Hela han var svettig. Då var det väldigt skönt att komma in i ridhuset som var svalt och skönt dessutom nyharvad och nyvattnad. 
 
Jag hade ÄNTLIGEN lektion för Lena igen! Det kändes välbehövligt. Om man harvar runt på egen hand för länge blir det lätt att man inte märker allt och man tycker det känns superbra, men när man sedan får hjälp från marken är det ett och annat som behöver åtgärdas. Vi jobbade vidare med att Lena petar på honom från marken, alltså som man gör när man lär hästen piaff/passage. Detta för att Frolle då ska komma in med sina bakben och bära sig mer och av det utveckla gångarterna. I travarbetet skrittar jag först på långsidan medan Lena håller i ena tygeln, går bredvid och petar på bakbenen. När han kommit igång med trampet släpper hon och vi travar iväg. Viktigt då är att hela tiden stämma av så att jag inte bara åker häst. Sedan gör jag lika igen. Efter några gånger av det i båda varven fortsätter vi med att jag kommer in i en öppna och Lena springer lite bakom och petar på innerbak. Likaså gör jobbar vi med slutor, men då springer hon bakom och petar på ytter bak istället. I galopparbetet rider jag på en volt runt Lena som då petar Frolle på korset eller flanken. Ibland gör jag volten större och ökar och sedan minskar jag den igen samtidigt som jag samlar med "energihjälp" av Lena. 
 
Det här jobbet blir så bra på Frolle! Han blir helt annorlunda och får en så fin bjudning in i handen. Han var så så duktig idag min gammelgubbe! Efteråt fick han komma in i spolspiltan för en lång och svalkande dusch. Det tyckte han var skönt :) 
 
 

Puh!

Precis kommit hem efter en lång (och svettig!) dag i traktorn. Nu ska jag ta in Frolle och göra i ordning honom för ett pass! Härligt trött jag kommer vara ikväll :) 
Inte långt kvar nu..

Nej, nu är det verkligen inte långt kvar till jag får sitta upp på Leons rygg igen! Nästa vecka är det dags att börja aktivera honom igen efter en åtta veckors välförtjänt vila. Han kommer aktiveras tre dagar i veckan fram till november då han kommer få några veckors vintervila. Gud så roligt det ska bli att rida honom igen, jag har längtat så himla mycket! 
 
En vecka kvar till detta... 
 
 

Tisdag

Hej ♥ Tisdag idag och solen strålar. Det är galet vilken värme det är, nästan så man får utomlandsfeelings! Dock är det inte jättekul med nästan 30+ när man sitter i en traktor. Jag jobbar hemma nu och vi har precis börjat med andraskörden, så igår satt jag i traktorn och slog gräs i nästan 7 timmar i ett sträck. Lika blir det idag, puh! Hoppas ni har förstående för att bloggen blir lite tom nu när jag jobbar.. Jag gör mitt bästa! 
 
Frolleman tömkördes igår på en av åkrarna och han såg såå fin ut. Avspänd och mjuk, framför allt i traven. Jag blev så glad av det! Han frustade och skummade, såg riktigt tillfreds ut. Det blev ett lättare pass med mest jobb på volten och även lite öppnor men det var så fruktansvärt varmt (kanske mest för mig, haha) så jag avslutade honom efter ca 30 minuter. Sedan fick han en svalkande dusch och blev insmord med Arnika på bakbenen! 
 
Senare ikväll när jag jobbat klart ska vi rida ett lösgörande pass på banan tänkte jag. Det ser ut som att det blir lektion för Lena imorgon och jag längtar så! Känns som att det var jättelängesen nu. Dessutom ska det bli roligt att jobba med den nya övningen igen :) 
 
 
Jag och mina systrar Madde och Annika under skörden för några år sedan. Traktortjejer! 

Så kul!

Hittade precis denna filmen som gör en mänsklig tolkning på hästens beteende när hovslagen är på besök, och det stämmer SÅ BRA! Haha, jag dör.. 
 
 

Frolle i början

Jag har nu haft Frolle i lite mer än 3 år, och mycket har hänt under den tiden. När jag hittade honom på annons såldes han som hopponny, men jag köpte honom som dressyrponny. Om man tittade i resultaten såg man att han var ganska ostabil i sina starter - ibland blev han placerad men sen var det flera uteslutningar - så det märktes att han var en trixig häst att rida genom en hel bana. Om jag minns rätt så hade han inte startat någon dressyr med den dåvarande ägaren utan tidigare med den innan.
 
Jag fastnade inte för hans gångarter, jag fastnade för hans personlighet och att han hade glimten i ögat. Det kändes verkligen som rätt ponny från första början. 
 
 
När han kom till mig, bara någon vecka efter provridningen, såg han ganska tråkig ut faktiskt. Dassig i färgen, nästan ingen man, lugg eller svans och tanig (om man jämför med nu, jag gillar ju att ge hästarna mat hehe..). Nu vet jag ju att han blir ganska grå om vintrarna när han är klippt men det har dock blivit bättre med åren. Han hade helt andra muskler än vad han har nu och det berodde förmodligen på att jag och ägaren innan mig helt enkelt tränade två olika discipliner och red honom olika. 
 
 
Visst var han söt? Jag är så himla glad att jag fick köpa honom av Malin och hennes familj. Jag vet hur mycket han betydde för dom och det är inte konstigt att han gjorde det, för den här ponnyn är speciell. Han har en personlighet som ingen annan häst har. Det är omöjligt att inte falla för honom ♥
 
Här kommer några bilder på hur han ser ut nu, så kan ni själva jämföra! 
 
 

Idag

Jag har i stort sett bara varit i stallet idag. Men ändå så har jag inte gjort så mycket mer än vad jag brukar, haha. Kanske var jag lite extra gosig och noggrann? Hur som helst så plockade jag och mamma faktiskt bort lite grejer från rummet innan sadelkammaren. Pappa hade ställt dit massor av kartonger med Arla-grejer och det stod dessutom två bord där. Det såg inte alls bra ut men nu är det tomt och rent! Vi tittade även lite på vad som mer behövs innan Nicoles häst kommer flytta hit och hur vi ska ordna upp det i omklädningsrummet. Så det tog väll sin lilla tid det med. 
 
Jag tog in Leon, borstade, smörjde in alla småsår han fått på grund av alla jäkla blinningar, pussades en massa och sedan gick vi ut på en promenad i solen. Jag försökte även spraya flugmedel på honom men det är nästintill omöjligt. Han blir rädd så fort man tar fram flaskan.. Han förstår inte att det är för hans eget bästa. Promenaden gick över förväntan (haha, tänk att man kan vara så nöjd över en promenad..)! Vi mötte en skara med barn som ville klappa honom. Först var jag tveksam för han var lite på tårna, men sedan beslöt jag mig att det bara är nyttigt för honom att träffa olika människor och speciellt barn. Han lugnade sig så fort barnen närmade sig och stod så snällt medan dom klappade! Han gick även förbi skällande hundar utan problem, samma hundar som skrämde livet ur honom i höstas och gjorde så att jag nästan tappade honom och trippade hela vägen hem. Stor guldstjärna till min svarta pärla Leon idag! 
 
Jag och Frolle joggade i skogen. Han hoppade ju lite igår! Eller hoppade och hoppade, upphöjda bommar var det i alla fall. Hur som helst så kändes det att han hade lite träningsvärk så vi skrittade mest. Det lilla vi travade och galopperade kändes dock superbra! Vi red en ganska lång runda, utforskade en ny väg och red rakt ut i skogen. Hur skönt som helst! 
 
 

Så vacker

Här nedan kan ni se Matthias Alexander Rath och Totilas, ultimata drömhästen (dock på samma plats som Valegro för mig), i Grand Prix'n i Aachen. Dessvärre är han struken i kürfinalen.. Annars har det ju varit en toppenhelg för honom! 
 
Se och njuuuut ♥
 
 

Lördag

Godmorgon ♥ Eller, god förmiddag kanske det är haha.. Lördag är det i alla fall! 
 
Jag har precis pussat hejdå till Fredrik som skulle åka och jobba. Nu sitter jag ensam och lägger upp en plan för dagen. Jag funderar på om jag ska ta tag i min plakettavla i stallet och borra hål i alla plaketter och sätta upp. Jag har plaketter från hela förra tävlingsäsongen och denna som inte är uppsatta, så det är en del. Sedan ska jag trimma Frolle på ridbanan. Jag red honom inte igår då åskan höll på från tre till åtta på kvällen och då skulle vi grilla med våra danska gäster, så Frolle var tvungen att vila helt enkelt. Det har gnagt i mig hela kvällen för som ni vet gillar jag inte när han vilar... Jag ska hur som helst plocka fram lite bommar och småhinder för lite variation och styrketräning. Det ska bli superskoj! 
 
Finns det något ni vill läsa om? Jag tar emot alla tips och funderingar! 
 
 
 
 

Oväder

Jag har precis plockar in mina tre grabbar för inkommande åskväder. Förut har dom fått gå ute även när det åskat. Inget skulle kunna hända mina hästar något ju.. Nej, efter alla historier och händelser jag har hört och läst om nu det senaste så har jag börjat ta in dom så fort mörka moln med buller börjar närma sig. Det vore en mardröm att mista en av mina bästa vänner i ett oväder, tänk bara att hitta någon av dom träffade av blixten och döda i hagen! Usch, vill inte ens tänka tanken.. Hur gör ni? 

Ett kliv bakåt

Jag tror det inte är någon som har missat Svenska Ridsportförbundets nya åldersgränser för ponnyryttare. Från och med 2015 kommer det alltså vara tillåtet att rida ponny tills det att man fyller 20 år. Det är... sjukt, tycker jag. 
 
Utomlands är åldersgränsen 16 år. Innan har det i Sverige även diskuterats om att ändra till det och det tyckte jag var lite synd. Men samtidigt bra för att sträva efter en internationell nivå. Jag trodde nog aldrig att det skulle ändras till 20 istället. Jag tycker det är ett steg i helt fel riktning för den svenska ridsporten. Absolut kan det kännas bra för ponnyägarna att kunna ha kvar sin kanske första bästa vän ett par år till, men varför dra ut på det? Det gör väll ändå saken bara värre? Och om man verkligen vill fortsätta tävla sin ponny så finns det möjlighet att ta upp den till storhäst - som jag kommer göra med Frolle. 
 
"Ryttare som vill fortsätta att tävla ponny och om de tillsammans är ett proportionerligt ekipage ges möjlighet till att fortsätta". Vem bestämmer om ekipaget är proportioneligt? Kommer det införas vikt- och längdkontroller eller kommer överdomaren behöva ta dom besluten? Jag tror det är väldigt få som faktiskt kommer våga säga stopp om dom ser ett "oproportioneligt" ekipage. Det känns ju rent av taskigt. Som det redan är nu är det väldigt få överdomare som säger till, det ser man på flertalet tävlingar. 
 
Hur blir det med Junior och Young Rider? Kommer det inte finnas några sådana ekipage kvar att representera Sverige, eftersom de inte går upp på storhäst förrän det är för sent? Jag antar att det är ett problem som ridsportförbundet lär lägga märke till själva.. 
 
Nej, jag ger den nya åldersgränsen en riktigt diss. Ponnytiden är nog lång som den är och för att hålla internationell standard borde vi istället sänka åldern till 16. Det tycker jag. Vad tycker ni? 
 
 
Ponnytiden för mig har varit härlig, men jag ser fram emot att äntra storhästbanorna istället. Och jag ser absolut inget fel att göra det med min ponny! En ny utmaning helt enkelt. 

Igår

Åh så skönt det var hos farfar igår! Tänk om man hade haft en pool hemma... Då hade jag legat vid den hela dagarna långa och endast lämna för att ta hand om hästarna, haha. Jag och Fredrik smälte nästan bort i värmen så innan vi åkte hem kändes det välbehövligt med en iskall cola och lite mat på Max. Jag är inte ett jättestort fan av snabbmat, det beror nog på att jag åt det så fort jag fick chansen för några år sedan. Dock är delifreshburgarna på max väldigt goda och inte lika flottiga som de andra! Det gillar jag :) 
 
Väl hemma igen så gick jag ut och red Frolle, lösgörande på banan. Han kändes lite tung i handen igår så jag försökte hela tiden få honom att lätta genom övergångar och tempoväxlingar. Det kändes bättre mot slutet! I övrigt var han väldigt mjuk i kroppen och flög åt sidan i skänkelvikningarna. Härligt :) Träningen idag är inställd så vi får se vad vi hittar på idag. 
 
Här kommer några snapshots från igår! 
 
Poolhäng

Jag och Fredrik tog en tripp till farfar i Gävle idag för att bada i hans pool och hälsa på lite. Helt underbart är det!!

Så jävla bra!

Har precis avslutat jobbiten för Frolle och skrittar av honom nu. Jag måste bara in här och säga hur sjukt duktig han var! Perfekta skönkelvikningar, superfina galoppslutor och ett rent byte. Världens bästa ponnyplutt! Detta gjorde vi dessutom på hackamore (trots bettlöst så skummade det i munnen!), barbacka i shorts och ute på vägarna. Underbart!H

Skratta eller gråta?

Såg nyss detta i mitt facebookflöde. Vad tycker ni om det? Jag gillar det inte alls, faktiskt. Som tur är kan man i alla fall välja, och jag kommer välja att gå upp bland storhästarna! 
Anmäld

Igår kväll anmälde jag mig till en tävling med Frolle! Jag kände att det kunde vara bra att försöka hitta någon tävling med LA:P1 innan elitserien drar igång, så man har färska resultat. Så det blev just det, en LA:P1 inte alls långt borta härifrån. Den 23/8 ska vi alltså till Edsbyn. Lite mer än en månad kvar och jag längtar redan! 
 
Dagen efter, 24:e augusti, ska jag tävla Buttler också. En LB:1 i Kilafors! Det kommer bli en rolig helg full med det jag älskar - tävling. 
 
Hur är det för er? Har ni några tävlingar på gång som ni ser fram emot? Berätta! 
 
 

Veckoplanering

Jag vet att det är onsdag idag och två ridpass redan gått, men jag känner ändå för min skull att det är bäst att sätta ihop en veckoplanering. Om jag bara har den i huvudet kommer jag garanterat glömma bort den.. 
 
Måndag: Lösgörande på banan
 
Tisdag: Skrittur på asfalt, åker och i skogen
 
Onsdag: Jogg i skogen
 
Torsdag: Lösgörande på banan
 
Fredag: Eventuellt lektion för Lena
 
Lördag: Jogg i skogen
 
Söndag: Tömkörning
 
 

Det finns inga dåliga väder..

..bara dåliga kläder. Hur ofta har man inte fått höra det? Och jag tycker det stämmer till punkt och pricka, i alla fall när det gäller hästmässigt. 
 
Jag rider i alla väder. Tjugo minusgrader, trettio plusgrader, snöstorm, spöregn eller gassande sol.. You name it. Jag rider oavsett väder varje dag. Jag har inget ridhus att rida in i då vädret kanske rent av suger, men det är faktiskt riktigt glad över. Jag är GLAD över att jag inte har mina hästar uppstallade på ridskolan och ridhuset några meter från stallet. Då har jag säkert varit så jäkla bekväm av mig som väldigt många andra är och tagit ridhuset nästan varje dag. 
 
 
Vet ni.. Nu när jag har haft praktik på ridskolan har jag studerat lite vad ryttarna där väljer - ridhus, uteridbana eller skog. Ridhuset är "populärast", utan tvekan. Jag blir faktiskt lite arg då. Eller inte arg, mer frustrerad och besviken tror jag. Speciellt när jag ser att några till och med väljer att skritta och promenera hästen inomhus - på samma underlag som dom dagligen går på. Att skylla på att hästen blir het, pigg och "galen" när den är utomhus tycker jag bara är bullshit. Det är väll inte så konstigt att hästen blir glad, spänd och på tårna när den för en gångs skull kommer ut? Då tycker jag att man ska ge sig ut MER, inte mindre. Det lär knappast bli bättre uteritter om man fortsätter harva på i ridhuset. 
 
Jag blir mest besviken på ryttarna som gör det på grund av vet dom inte hur viktigt det är att variera underlaget? Det är inte så konstigt om hästen får en senskada eller en inflammation i en led om du varje dag aktiverar hästen på samma underlag. Det är så sjukt stärkande för hästens leder, senor och ligament att variera underlaget. Skritta fram och av ute på en asfaltsväg eller i skogen efter varje ridpass så får du direkt en mycket mer hållbar häst. Men det allra bästa är att variera underlaget dagligen. Alltså en dag rida på utebanan, en dag på hård grusväg, en dag i ridhuset, en dag på asfaltsväg, en dag rakt ut i skogen, en dag i ridhuset igen osv. Det ger en hållbar, glad och betydligt mycket säkrare häst. 
 
 
Jag kommer ihåg när jag var på en tävling, det började regna och en ryttare som strax skulle börja rida sa "fan, hoppas det slutar regna för jag har aldrig ridit min häst i regn förut.. Jag rider alltid inomhus när det regnar". Min första reaktion var typ "vänta, vad sa du? Ska jag skratta eller gråta?". Det var nog då jag insåg hur jäkla glad jag är över att inte ha den bekvämligheten med ett ridhus. Ska man tävla så tycker jag att man ska förbereda hästen att kunna tävlas i alla väder och på alla underlag. Man vet aldrig hur mjukt eller hårt underlaget på tävlingsplatsen är förrän man är på plats, med allt betalat och fastställt. Man vet aldrig med vädret heller. 
 
Jag har ALDRIG kommit till en tävling och tänkt "hur ska det gå och rida på det här underlaget?" eller "åhnej,  det är vädret är vi inte vana med.. hur ska det gå nu?". Haha, alltså.. Det finns inte i min värld! Jag tänker snarare "okej, idag är det ganska kyligt ute och risk för regn, lite väl hårt underlag så då får jag lägga upp det såhär..". För mig är det en självklarhet att hästen, och jag, ska kunna rida och prestera under alla olika förutsättningar. Däremot kan man behöva göra några ändringar på hur man ska rida fram och så vidare beroende på väder och underlag, men det är något jag tycker att man är skyldig att lära sig hur sin häst svarar. 
 
 
Jag hoppas jag kunnat förmedla något till er i alla fall. Det blev kanske lite luddigt. Detta är ett ämne jag har väldigt fasta åsikter om och om det krävs så skulle jag kunna banka in det i huvudet på alla hästmänniskor i världen, haha. Ni får mer än gärna lämna en kommentar om vad ni har för åsikter om det här! Jag ser fram emot att läsa sen :) 
 
 
 

 
 

Nya dojjor

Min hovslagare Peter kom hit idag istället för imorgon. Bara bättre tycker jag att få det gjort tidigare! Det var åtta veckor mellan denna gång, men vanligtvis vill jag ha sex veckor. Frolles hovar blir väldigt platta då de inte växer korrekt. Det blir mot ankfot-hållet på honom om det går för länge. Dessutom blir han väldigt platt i ridningen också, tar kortare steg och vilar inte lika länge på steget som annars. Därför skor jag mina hästar var sjätte vecka helst, för att hålla efter bättre! 
 
Leon var väldigt duktig idag. Han har nog börjat förstå grejen nu och lärt känna Peter. Han har dock lite svårt för att stå stilla, men gör inget konstigt nu i alla fall som han gjorde i början. Exet och Frolle står som alltid jättesnällt. Dom ser nästan ut att tycka det är skönt att få hovarna gjorda! Mina duktiga grabbar. 
 
Efter att Peter var klar fixade jag stallet och gjorde rent Frolles krubba. Han ville inte äta sitt kraftfoder på varken morgonen eller kvällen igår så jag tog mig en titt i krubban idag och då förstod jag varför han inte ville stoppa ner mulen där.. Betforrester under spillkanten som möglat och massor av mineraler som han plockat ut från den övriga maten och sparat. Jag måste verkligen bli bättre på att kolla hur krubborna ser ut känner jag nu. Men det glöms lätt bort.. Hur som helst så gjorde jag rent den i alla fall och nu ser den mycket fräschare ut. Förhoppningsvis kommer Frolle käka kraftfodret nu igen, annars är det nog något annat som är fel. 
 
Nu ska jag snart gå ut och rida Frolle. Det började precis regna så jag väntar lite tills det lugnat sig så går jag ut sen. Han ska skritta på hacket i skogen idag! Mysigt ♥
 
 

Uran Buttler

I lördags red jag Ericas häst, Buttler, igen. Jag hjälper henne ganska ofta både från marken och när jag själv är uppsutten. Jag och Buttler är anmälda till en LB:1 i Kilafors 24/8 så just nu tränar vi inför det. Här kommer några bilder från ridpasset! 
 
 
 

Just nu..

Jag har precis gjort bananpannkaka och sitter nu i solen på altanen. Det blev lite väl mycket smet tror jag, för det blev hela tre pannkakor och jag orkade bara trycka i mig en. Sjukt mättande! Tillsammans med vaniljkesella och smultron var det riktigt gott faktiskt. Annars brukar jag inte vara ett så stort fan av pannkaka. 
 

Hej!

Hej! Idag är det måndag, men det känns inte över huvudtaget. Det är så skönt med sommarlov, utan söndags- och måndagsångest! 

Jag har precis varit ute och fixat stallet samt ridit ännu ett lösgörande pass med Frolle. Återigen kändes han jättefin! Vi jobbade mer med tempoväxlingar och övergångar idag. Frolle har svårt för att göra fina övergångar mellan tempoväxlingarna så det måste vi verkligen jobba med. Därför blev formen lite spänd idag, men jag ville mest att han skulle hålla takten och inte dra ut sig. Jag tycker att han jobbade på jättebra och det allra roligaste med hela passet var att han var så känslig för skänkeln! Han ville framåt hela tiden. 

Nu ska jag få i mig något att äta innan jag ska gå ut och sätta mig i traktorn och köra klart putsningen jag påbörjade. Hej så länge! :)Lösgjord

Idag red jag ett lösgörande pass på banan med Frolle. Han har fått gått ganska lugnt i skogen, blivit tömkörd och riden på en åker den här veckan så han har liksom fått vilat lite från ridbanan kan man säga. Jag tror han uppskattade det, för idag kändes han väldigt positiv till arbete! 
 
Började jobba med skänkelvikningar och halter i/från skritt. Det finns dom som påstår att man inte ska arbeta hästarna i skritten, då det enligt dom kan göra mer skada än nytta. Men jag anser att skritten också är en gångart som behöver arbetas igenom, precis som traven och galoppen. Så länge hästen bjuder hela tiden som man arbetar den i skritt är det ingen fara, men om den däremot står emot och inte bjuder kan man försämra skitten och då få det väldigt jobbigt med att förbättra den igen. Skritten är den gångart som är lättast att förstöra och svårast att förbättra, så man måste helt enkelt ha koll på vad man gör och hur hästen känns! 
 
Hur som helst.. Det jobbet tyckte jag att han gjorde helt okej. Han blir lite spänd när man gör sidvärtsrörelser i skritt, men det har dock blivit betydligt mycket bättre efter hand. Så småningom började jag trava, checkade av takt och bjudning för att sedan jobba lite med övergångar till skritt. Där måste jag vara noga med att plocka isär hjälperna och inte göra allihopa. Egentligen räcker det med att spänna magen och räta upp mig så saktar Frolle av, men min hjärna vill gärna vara lite övertydlig och ge fler hjälper haha. Fortsatte med mjuka och stora volter, skänkelvikningar och sedan red jag öppnor med skrittövergångar. Det är supernyttigt att göra övergångar i olika rörelser som öppna, skänkelvikning och sluta! Lite spänd i de första övergångarna men allt eftersom slappnade han av. 
 
I galopparbetet började jag med att, även här, göra övergångar. Övergångar mellan trav och galopp. Det gjorde han hur lätt som helst idag! Ibland brukar han spänna sig precis i fattningen och då bli något hög i formen och i övergången till trav brukar han lägga sig lite i handen och bli springig. Men idag var han lätt i handen, stadig i formen och behöll en lugn takt. Efter det jobbade vi med skänkelvikningar, öppnor och tagen bakdel. Allt i en låg och rund form i arbetstempo. Han kändes riktigt fin idag, min lilla pärla! Vi får hoppas det håller i sig :) 
 
 
 

Just nu

Hej! Jag sitter i skrivande stund och slänger i mig lite mellanmål, eller lunch kanske jag ska kalla det. Jag har precis blivit klar i stallet! Direkt efter jag ätit frukost i morse kom Erica och vi gjorde i ordning Exet och Frolle för att rida ut tillsammans. Det var verkligen längesen! Skönt för Frolle och Exet att komma ut tillsammans och bra träning för Leon att vara ensam. Det blev en väldigt lugn uteritt, vi hade så mycket att prata om så det blev helt enkelt mest skritt! Men i den här värmen gör inte det något :) Leon hade skött sig bra hemma också. 

Haha, jag måste bara berätta hur sjukt glad man blir för småsaker när man hanterar unghästar. Liksom idag när jag tänkte ta på Leon en sån flughuva som Exet och Frolle har (utan knäppen, så man måste dra den över huvudet). Han är så himla rädd om sina öron och huvudet så jag var tveksam om jag skulle få sätta på honom den. Men, det gick utan problem! Först lät jag honom nosa på den, sedan drog jag med den över ansiktet på honom och sedan trädde jag på den helt. Jag blev jätteglad och berömde honom massor, haha! För en så liten sak som annars är självklar... Man behöver helt enkelt inte ha särskilt höga mål när det gäller Leon, eller unghästar över huvudtaget ;) 

Nu ska jag käka upp och sedan ska jag sticka ut och jobba en stund. Vi hörs mer senare! 
Fredag

Heeeeeej ♥ Mina föräldrar har åkt till Falkenberg där min syster, Annika, har flyttat för en kort semester. Så jag är "ensam" hemma till på måndag med Fredrik och min andra syster, Madelene. Så helt ensam blir jag ju inte! Det är skönt, för jag är ganska rädd för att vara ensam hemma.. Hehe. 
 
Som ni sett i tidigare inlägg har jag ridit både Frolle och Exet idag, som på den gamla goda tiden! Jag red ut på båda två. Frolle kändes riktigt fin och jag fick hejda mig för att inte rida med mer tryck och i en högre form. Planen var ju att bara jogga honom, jobba med skänkelvikningar och att ha honom i en lång, låg och rund form. Roligt att han kändes så bra! Exet var också fin. Jag har inte ridit honom på länge nu men känner honom såklart fortfarande utan och innan. Det var hemskt kul att sitta upp på hans rygg igen, faktiskt :) 
 
Resten av dagen har jag jobbat lite. Putsade några beten men sen fick jag sån huvudvärk så då avrundade jag jobbet och åkte hem och la mig i solen istället. Haft en riktigt härlig dag måste jag säga, och än är det inte slut..! 
 
 

Senaste passen med Frolle

Jag kom på att jag inte berättat något alls om hur Frolle varit de senaste dagarna.. Det har varit strålande väder så jag har velat utnyttja det till fullo med att sola, bada och vara ute mycket med familj, pojkvän och vänner. 
 
I måndags hjälpte mamma oss på banan. Hon tog över Lenas jobb - springa med pisken i högsta hugg! Mamma visste inte riktigt hur hon skulle göra men jag försökte guida henne uppifrån hästryggen i alla fall. Även om det blev lite "tafatt" stundtals tycker jag att vi nådde ett bra resultat! Frolle sköt in bakbenen, fick ett finare schvung i steget och gick mer bestämt fram. Det är i öppnorna jag känner mest skillnad, för där har han alltid haft lite problem för att få in inner bak och få ett bättre påskjut - men när mamma (eller Lena) springer snett bakom med pisken riktad mot bakbenet skjuter han in det låååångt och jäklar vad han bär upp sig. En fantastisk känsla! På grund av den gassande solen jobbade vi inte med detta särskilt länge. Jag hade ridit lösgörande innan och efter cirka 10 minuter av det jobbet avslutade jag. 
 
Nu ska han inte jobba med detta något mer den här veckan, utan han kommer få gå mycket lösgörande istället. Han har blivit lite lång i hovarna då det blev en åtta veckors intervall denna gång mellan gångerna hovlagaren ska komma. Annars har vi sex veckor just för att Frolle lätt blir lite lång i hovarna när det gått för länge vilket leder till att han blir ganska platt och stum i steget. Därför får han ta det lite lugnt nu med korta lösgörande pass till nästa onsdag då det åker på nya dojjor :) 
 
Igår red jag honom på åkern neranför huset, som ni sett bilder på. Lösgjorde och joggade mest. Han kändes helt okej men lite stum i munnen. Därför tänkte jag att det kunde vara bra för honom att gå på töm idag och acceptera bettet utan att jag sitter på ryggen. Han såg riktigt fin ut och han såg inte allts lika stum ut! Skönt att min lösning fungerade :) 
 
 
Världens bästa ponny! 

Svar på kommentar

Såg att denna ramlat ner bland kommentarerna och tänkte att det kanske är fler som undrar, därför svarar jag i ett inlägg! 
 
När jag eller mamma har fotat bilderna (de flesta porträtt-, hag- och tävlingsbilder) använder vi oss av min Nikon D5000 med objektivet AF-S Nikkor 18-105mm. Tillbehör som har, men inte använder så ofta, är stativ, reflexskärm och close up-filter. När det är bilder som Erica fotat, vilket oftast är bilder hemifrån när jag rider, använder hon sin egen utrustning (Nikon kamerahus och Tamron objektiv)! :)
 
 

Söndag!

Hej på er! Söndag idag och vädret är så otroligt härligt. Jag och Fredrik tog sovmorgon till 10 och sedan har vi spenderat förmiddagen på stranden och fikat bullar och saft i hans familjs sommarhus innan det var dags för Fredrik att åka till jobbet. Jag har legat i solen en timme till efter det. Det är så himla skönt att kunna ligga i solen, ta det lugnt och inte behöva få någon ångest för att man gör just ingenting! 
 
Nu ska jag gå ut och fixa stallet innan middagen. Lite senare ska jag plocka in Frolle från hagen, göra i ordning honom och sedan styra ut på en långritt! Tänkte rida på en väg vi inte ridit på jättelänge, så det ska bli roligt att se om det blivit några förändringar eller om Frolle känner igen sig. Under ridturen kommer fokuset ligga på att jobba med övergångar och tempoväxlingar.
 
Vad gör ni denna underbara söndag? :) 
 
 

Planerar om

Jag hann inte aktivera Frolle igår. Jag kände inte att det var så smart att ställa klockan på halv fem när jag kom i säng tolv och dessutom var sjuk. Då behöver kroppen sin sömn... Efter jobbet hann jag inte heller eftersom jag nästan direkt åkte iväg till tåget. Så han fick helt enkelt vila, vilket inte är helt optimalt eftersom jag gärna vill att han ska röra sig varje dag och speciellt efter en hård träning. Men, då får jag ändra lite i planeringen. Idag blir det en skrittur för Frolle, imorgon uteritt och på söndag lösgörande och lika jobb som på träningen i torsdags. Det blir bra tror jag :) 
Gävle central

Kvällen igår var superbra! Det kändes verkligen att jag har saknat mina fina tjejer och att vi hade mycket att ta ikapp. En härlig sommarkväll hade vi! 

Just nu sitter jag på stationen i Gävle och väntar på mitt tåg. Jag hade kollat fel på tågtiderna (inte så förvånad, hehe..) så jag får sitta här och vänta i en timme. Dock inte helt fel med strålande sol och bra musik! Jag har sovit hos farfar inatt och han ställde dessutom upp och skjutsade mig till stationen. Snällt! 
Sista jobbdagen

Just nu känns det bara såå skönt. Jag har jobbat sista dagen idag och tar sommarlov på riktigt, nästan. Jag kommer jobba lite hemma också när det behövs nu under skörden, men sommarjobbet på dagiset är nu slut. Det har varit superroligt och jag fick jättemycket beröm för hur jag tog hand om barnen och agerade vid konflikter osv. Jag bjöd barnen och fröknarna på glass och jag fick en mysig bok "tänkvärt om glädje" och en tomatplanta innan jag gick hem. Jag hade nog inte kunnat haft ett bättre sommarjobb ♥
 
Förresten.. HEJ! Jag har inte hunnit kika in här på ett tag. I onsdags kväll åkte jag till Rengsjöhästen för att titta när min klasskompis, Johanna, tävlade. Det såg superfint och stadigt ut och hon placerade sig som tvåa i LA:1! Vi kom hem ganska sent så då hade jag ingen lust att sätta mig framför datorn. Innan det så var jag och Frolle ute på en lång uteritt. Vi red på en av hans favoritvägar så han blev verkligen till sig och ville springa fort hela tiden! Det var så roligt och mysigt :) 
 
Igår tränade jag och Frolle för Lena. Nu när det är tävlingsuppehåll ska vi inte träna så mycket programdelar utan lägga fokus på att utveckla gångarterna och rörelserna i sig. Igår plockade Lena fram långpisken och vi jobbade lite med tramp en kort bit på långsidan för att sedan trava iväg. Det gjorde att Frolle fick mycket mer tryck och kom under sig ordentligt med bakbenen. Takten och schvunget blev det en otrolig skillnad på, likaså i galoppen när jag red på en liten volt runt Lena och hon petade med pisken. Han blev sjukt fin av detta så nu ska vi jobba vidare med det! Lena ska åka till Frankrike nu dock så hon har överlåtit pisken till mamma för att vi ska kunna fortsätta jobba på hemmaplan medan hon är borta. Kul! 
 
Nu ska jag göra piffa till mig lite. Om en timme ska jag ta tåget ner till Gävle för grill- och myskväll med världens bästa tjejer! Stannar där till imorgon och har typ lite ångest för att jag inte ska få sova med Fredrik.. Haha, jag ska försöka uppdatera er mer ikväll :) 
 
 
Fina Johanna och Socky ♥

Visste ni?

♥ Frolle är mycket lugnare i boxen och i hantering på tävlingplatser än vad han är hemma. Vi tror det beror på att han trivs när det är mycket hästar och rörelse omkring honom. Men det här är självklart ingenting negativt utan det är verkligen underbart att ha en så accepterande tävlingskompis med sig. Jag eller mamma behöver inte oroa oss för vad för bus han har gjort under natten eller om han verkligen kommer acceptera att det är galler mellan boxarna eller att stå några timmar i transporten i väntan på prisutdelning. Det är så skönt. 
 
♥ Vi kommer ha en inackordering från och med i höst. Nicole, en tjej som tävlar för samma klubb som mig, ska byta gymnasium till REAL som jag också går på. Innan har hon gått på en skola där hon kunnat ha sin häst uppstallad och där hon själv bott, men eftersom REAL inte erbjuder det är hon i behov av stallplats. Vi kommer ändra om lite i stallet först för att pussla in en till box. Vi har bara tre i nuläget men det finns tillräckligt med utrymme för ännu en, så om någon månad kommer det finnas 4 hästar i stallet här hemma. Tre valacker och ett sto, spännande! 
 
♥ Apropå sto.. Jag har ALDRIG haft ett sto, eller ens provridit. Inte hingst heller för den delen. Men att själv äga ett sto har aldrig funnits på kartan för mig. Valacker for life.. ;)
 
 
 

Hjärnjympa

Leon och Exet har varit väldigt tvära dom dagarna jag, mamma och Frolle var i Strängnäs. Annika skulle sköta om dom men det dög tydligen inte. Dom vägrade komma in och var "rädda" för Annika när hon skulle hämta in dom så det hela slutade med att dom fick vara ute dygnet runt. Så typiskt, haha. Exet har alltid varit på lite vrång i hagen och Leon är ju "tonåring" nu med en massa energi och ska självklart testa gränserna. Så därför aktiverar jag honom lite lätt från marken nu med promenader, ledarskapsövningar och lite hjärnjympa.
 
Igår fick lille Leon komma in på ridbanan där jag lagt fram några bommar, däck, en låda, två dunkar, en skiva och en presenning för att helt enkelt vänja honom med olika saker och våga lita på mig. Han skötte sig riktigt fint. Med tanke på hur han ibland kan beté sig och kasta sig iväg för ingenting kan man lätt tro att sån här träning ska vara svår med honom, men tvärtom var det väldigt enkelt. Bara man låter honom kolla in sakerna en liten stund, lite klapp och beröm så kliver han rakt över sakerna utan problem. Det enda som var lite läskigt var när jag släpade presenningen bredvid oss och när jag drog den mot honom och la den på ryggen. Men han gjorde ingen stor grej utav det utan stelnade till mest och såg obekväm ut. Att han inte gör mer än så tyder ändå på att han känner sig trygg med mig. Om jag hade gjort samma sak i höstas när vi nyss köpt honom hade han nog dragit iväg och aldrig mer kommit tillbaka, haha. 
 
Här nedan får ni se lite halvdassiga mobilbilder från hans aktivering igår. Visst ser han väldigt lugn och accepterande ut? :)
 
 

 
 

Veckoplanering

Nu har jag och Frolle ett tävlingsuppehåll på nästan två månader. Det ekar tomt med tävlingar i databasen och i höst börjar de viktiga tävlingarna - distriktsmästerskapen och elitserien. Då är det läge för en träningsperiod där vi lägger in lite mer bom- och skogsarbete. Jag ska hoppa honom lite då och då i styrketräningssyfte och jobba mycket bommar på marken. Med skogsarbete menar jag klättring, konditionsträning i skogen och ridning bland stock och sten.  
 
Måndag: Skritt i skogen
 
Tisdag: Skritt i skogen
 
Onsdag: Uteritt
 
Torsdag: Eventuellt lektion för Lena
 
Fredag: Tömkörning
 
Lördag: Uteritt
 
Söndag: Lösgörande med bommar
 
 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|