Mot Stockhollm

Heej! Jag sitter på tåget och är strax framme i Stockholm. Jag ska fira Valborg med Fredrik (vad vi ska göra är oklart, haha) och kommer komma hem på lördag kväll eller söndag. Det beror lite på. 

Jag steg upp 20 över 4 i morse och gick raka vägen ut till stallet. Jag joggade Frolle på ridbanan och han kändes fantastiskt fin! Jag hade gärna velat rida mer men då hade jag missat tåget till Gävle... Sedan har vi haft hästdag på Högbo. Gått igenom foder, longerat och ridit. 

Erica ska rida Frolle imorgon och på lördag ska Nicole rida honom. Så himla snällt av dom båda att hjälpa mig, och även av mamma som fixar stallet! Utan deras hjälp hade jag aldrig kunnat åka bort såhär. ❤️ 

Nej, nu börjar tåget sakta in så vi får höras mer senare. Hej så länge! 


En bild från häromdagen innan vi skulle ut på en skrittur. Fina Frolle! 

Innan fem i morse...

.. Var jag ute på en promenad med Leon! Vi gick i ungefär 25 minuter och då stannade vi även och betade lite. Mysig start på dagen!


Måndag

Det känns som att den här dagen har varit huuur lång som helst, men på ett bra sätt. Jag har hunnit med mycket och än är klockan bara åtta! Skönt att han en lugn kväll där man kan ta det lugnt och gå och lägga sig tidigt för en gångs skull. 
 
Jag gick upp tidigt i morse för att rida Leon och Deira. Leon kändes inte riktigt som han brukar idag - lite stretig och blev aldrig riktigt avspänd. Jag tror att han kanske är lite trött i kroppen och behöver en kort viloperiod, så nu ska jag promenera med honom i två dagar och sedan ska han vila fram till nästa vecka. Eftersom att Leon är så ung måste jag vara supernoga med att lyssna på honom och analysera tänkbara orsaker till att han reagerar på ett visst sätt och sedan agera utifrån det. Nu har han aktiverats i några månader och har många nya intryck och upplevelser i bagaget som kanske behöver smältas - då tror jag att en vecka "off" blir bra. Efter maj är det dags för hans långa sommarvila så därför tror jag det räcker med en kort paus nu.
 
Deira var jättefin att rida, men när jag ridit klart såg jag att jag fått sms från Nicole att hon skulle motionera henne själv idag.. Haha, så typiskt, jag var för snabb! Under tiden jag red kom Peter för att sommarsko mina hästar så efter att jag ridit Deira kikade jag lite när dom blev skodda. Leon var lite bråkig idag och vällte ut verktygslådan för Peter så det låg sömmar över hela stallgången.. Men Frolle och Exet stod som vanligt som ljus och njöt av uppmärksamheten. 
 
Sedan var jag en sväng till Gävle till anläggningen där vi hade vårt gymnasiearbete för att utvärdera arbetet tillsammans med lärare och handledare. Det gick jättebra och jag fick godkänt och superbra kritik, kul! När jag kom hem sedan så gjorde jag i ordning Frolle för en skrittur barbacka. När vi skrittade iväg kände jag dock att något var fel så jag hoppade av och kollade alla hovar och ben en extra gång. Mamma kom också ut och sedan såg vi en söm som satt lite tokigt. Jag drog ut den och då såg det bättre ut. Jag skrittade som planerat men tog det väldigt lugnt och red bara på mjuka underlag. Han kan ju ha blivit sömstucken och då kan det göra ont ett tag även efteråt. Vi får hoppas att han är som vanligt imorgon! 
 
Sedan har jag fixat stallet, plockat lite på rummet och tvättat. Nu ska jag gå och ta in hästarna och sedan tror jag faktiskt att jag ska gå och lägga mig! Jag ska upp tidigt imorgon för att promenera Leon innan skolan. Så godnatt! 
 
 

Krafftsamling

Krafftsamling på Strömsholm igår var sååå bra och verkligen inspirerande! Det mesta var som en påminnelse om det vi gått igenom i skolan med aveln, men jag lärde mig även mycket nytt och fick se på saker från olika vinklar i och med diskussioner i programmet. Det var superintressant och tiden flög verkligen iväg, även om vi satt stilla i sisådär 8 timmar och bara lyssnade och studerade. Här nedan kommer lite bilder från dagen! 
 
 
Alla fick dessa "armband" för att komma in på allt. 
 
 
Dagen började med seminarium med Frenk Jespers om avel och unghästar. Han pratade mycket om hur viktigt han tycker det är med kvalitativa domare - lika viktigt som det är med kvalitativa uppfödare, hästar och ryttare. Han berättade om ett roligt "försök" de gjort i Holland i bedömningen. Tre ekipage fick komma in på banan samtidigt och tillsammans satt tre professionella domare och bedömde dessa ekipage under 15 minuter (eller 50, det var lite svårt att höra vad han sa då han pratade på engelska) när de fick rida precis som de ville för att visa upp hästen och sig själva på bästa sätt. På det sättet kunde domarna tillsammans diskutera om ekipagen och komma fram till en gemensam poäng som alla var överens om. När tiden var slut diskuterade domarna med ryttarna om poängen och motiverade även varför i mikrofoner så publiken fick även höra resonemanget. Det formade kvalitativa domare, men tyvärr gick det inte ihop ekonomiskt om jag fattade rätt att fortsätta med detta. Jag tyckte det var väldigt intressant och även otroligt smart! I Sverige kan man verkligen bli tveksam på domarna ibland - har de ens gått samma utbildning?
 
Frenk gick också igenom årets godkända hingstar vid bruskprovet och visade hur han bedömer hästen - dock endast utifrån bilder. Det var jätteintressant och man fick verkligen se hur en domare tänker!
 
 
 
En kort föreläsning med en foderrådgivare från Krafft sedan där det handlade om konkreta tips vid utfodring av dräktigt/digivande sto samt föl. 
 
 
Lunch sponsrad av Leksands Knäckebröd. Knäckepizzor! Det var supergott. 
 
 
Vi fick kataloger inför hingstvisningen.
 
 
 
Tinne och Frenk håller clinic. Frenk pratade mycket om hur han bedömer unghästens kvalité och förutsättningar från marken. Tinne pratade om vad hon tycker är viktigt att se hos en unghäst.
 
 
Tinne visar Divertimento (Tim, som jag fick rida ganska mycket under min praktik på Lövsta!) och Ilona Eismann (min handledare under praktiken) visar Finley (Fille) under clinicen. Fokus låg på att få så avspända hästar som möjligt - båda två var nämligen ganska heta och spända. Men oj så fina!
 
 
Avslutningsvis hingstvisning! Översta bilden är på Linnea Dahlberg och Flambeau och understa är på Caroline Darcourt och den nyinköpta Van Vivaldi. Sååååå vackra hästar! Flam stod på Lövsta under min praktik. 
 
Efteråt gick jag och mamma till stallarna och tittade på hingstarna och då träffade jag även på Lövstatjejerna! Jätteroligt att träffa dom igen, dom är så himla snälla och trevliga. Dom fick en verkligen att känna sig som en i gänget! 
 
 

Mot Strömsholm

Jag och mamma är på väg till Strömsholm där det är Krafftsamling idag! Dagen börjar med seminarium med Frank Jespers och sedan fortsätter dagen med "balanseras tillväxt" med Eva Johansson och Kristina Ekström, paneldebatt om "framgångsrik sporthästavel" med bland annat Tinne och Jens, clinic med Jens, Tinne och Frank och avslutningsvis är det hingstvisning. Det blir en fullspäckad dag med andra ord men det ska bli sjukt roligt och intressant! 

Jag ska försöka komma ihåg att ta bilder från varje pass så ni får se. Ha en bra dag, det ska jag ha!
Var med och tävla

Jag är med och tävlar om ett presentkort hos Smyckendahls på Ingrid Skoogs blogg! http://ingridskoog.se/2015/04/24/tavling-8/#comments
 
 
 
Skärmavbild 2015-03-30 kl. 11.21.07
 
Mitt favoritsmycke som jag hittade på Smyckendahls hemsida:
 
https://smyckendahls.se/smycke/faye-armband-diamond-silver/
 
Faye armband diamond silver  image

Lördag

Hej på er! Gud så skönt det var med sovmorgon i morse, även om jag fick tvinga mig själv att sova vidare haha.. Det blir ofta så för mig, att om jag gått upp en viss tid en längre period så vaknar jag automatiskt den tiden även när jag inte behöver. Så kvart i fem vaknade jag första gången i morse och sedan vaknade jag då och då, haha. Vid nio gick jag upp och åt frukost med mamma, pappa och Madde i alla fall! 
 
Klockan 10 kom Eva hit och behandlade Frolle. Han var väldigt fin, mjuk och fräsch i kroppen men lite stelare i höger bog. Vid förra behandlingen reagerade han i hela högersidan och var riktigt aggressiv men denna gång var det inte alls på samma sätt och han tyckte det var skönt! Han hade dessutom lite utfyllnad i sin högra has förra gången men inte idag. När Eva hittar någon ny reaktion på honom tar jag alltid det på största allvar! Jag reflekterar över vad som kan ha orsakat det och sedan hur jag ska få bort det samt förebygga, och som ni vet är arnikan min bästa vän där. Eva kikade även på Frolles "mystiska fläck" som han har på sin högra höft. Den är ljusare än den övriga pälsen och just där är han alltid varmare och nu när temperaturen stiger är han även svettig där. Han har ingen reaktion på fläcken men hon provade en annan frekvens där för att se om det förändrar sig något. Spännande! Eva pratade även om att Frolle har trots en gammal skada (han har ett överben där) så har den inte påverkat honom och att han klarat sig så bra från fler skador (peppar peppar!!). Han sträckte sig ju förra våren men utöver det har han aldrig stått som konvalescens hos mig. Det måste ju betyda att jag har gjort ett bra jobb och är noggrann med hur han tas om hand, eller hur? :) 
 
Eftersom att Frolle behandlades vilar han idag. Det optimala hade varit att promenera honom i morgon men jag ska åka till Strömsholm tidigt på morgonen och kommer hem sent på kvällen, så även imorgon behöver han vila. Leon däremot ska aktiveras idag och idag står det faktiskt hoppning på schemat! Jag har redan ställt i ordning dagens övning på ridbanan men väntar på att mamma kommer hem så hon kan vara med under passet. Vi ska värma över cavaletti och sedan börja med en travbom till ett kryss för att sedan bygga på det tills det blir fem och en halvan, som är en jättebra övning för alla hästar oavsett nivå. Det är omöjligt för hästen att komma fel vilket är stärkande för självförtroendet, och de flesta hästar brukar tycka att den övningen är jätteroligt. Kul! 
 
Nu ska jag tömma min telefon på bilder. Jag får göra det flera gånger per år, men det beror väll på alla hästbilder, haha. Har ni också det problemet? ;) 
 
 
Typiska bilder som finns på min telefon, hahaha...

Onsdag

Nu är det bara två dagar kvar av denna vecka och det känns såååå skönt! Jag längtar efter helg och sovmorgon, för jag är så himla trött nu. Gymnasiearbetet rullar på jättebra i alla fall och på måndag är det dags för utvärdering. Imorgon och på fredag har vi ridning inlagt på schemat också så jag tror dessa dagar kommer gå i rasande fart! 
 
Som ni såg i föregående inlägg har jag varit ute på en prommis med Leon ikväll. Han skötte sig galant! Lite läskigt med mötande hundar och cykel bara. Innan promenaden skrubbade och oljade jag in hovarna, ryktade och friserade honom. Jag hann aldrig göra det i lördags innan tävlingen (det kanske ni såg på bilderna, hehe?) i och med att vi var tvungna att åka till hovslagaren så jag gjorde det helt enkelt idag istället.
 
Efter promenaden gjorde jag i ordning Frolle och vi begav oss ut på en jogg i skogen! Han var lite spänd och på tårna i början när jag travade igång honom men det gick snabbt över. Vi hade lite problem med att hitta en bra känsla i galoppen idag - det kändes liksom som att han gick i fyrtakt och inte alls genom ryggen. Jag fick hela tiden tänka på att lägga ner honom i formen och ha skänkeln intill - då blev det bättre. Han gick ganska kort idag efter två superpass på ridbanan! 
 
Nu ska jag krypa ner i sängen och sova några timmar innan klockan ringer igen. Torsdag imorgon vilket innebär att dagen efter det är fredag och efter det - HELG! Hahahaha... Godnatt. ♥
 
 
Såhär stod Frolle under tiden jag borstade och tog på skydden! Haha, helt paralyserad av slickstenen.. Gullisen. 

Promenad

Här kommer några snapshots från promenaden tidigare ikväll med Leon. Vi hittade en smaskig vägpinne (Leon i ett nötskal..) och sedan fick han äta lite gräs! Vi gick på en asfaltsväg idag för att stärka senor och ligament. I morgon ska jag rida honom på ridbanan, jag längtar! 
 
 

Film LC:1 Sir Leon

 
 
Som ni ser är det lite av och på, vingligt och spänt. Men jag är som sagt jättenöjd med Leons första start i livet och imponerad över att vi tog oss igenom programmet på alla fyra ben! Jag hoppas att jag kan få någon att filma när vi rider igenom programmet hemma på ridbanan så ska ni få se hur han ser ut när han är avspänd och fokuserad. :) 

Måndag

Hej! Idag har termometern visat 18 grader ute. Vågar man säga att det är vår på riktigt nu?! Våren är verkligen den bästa årstiden just för att dagarna plöstsligt blir längre och ljusare och man får massor av energi. På vintern är det mörkt och tråkigt och på sommaren känns det som att man inte uppskattar dagarna lika mycket som nu. Håller ni med? 
 
Den här soliga underbara måndagen har spenderat i stallet! Vår del "utföra" i gymnasiearbetet har börjat nu och det är alltså att ta hand om ridskolehästarnas del på egen hand. Det har funkat jättebra, vi kan rutinerna redan och är väldigt effektiva! Den här veckan kommer nog gå snabbt. Jag, Johanna och Fanny har alltid så roligt. ♥
 
När jag kom hem åt jag middag och sedan har jag varit i stallet hela kvällen. Frolle fick lite extra ompyssling idag. Jag friserade honom vilket tog en stund och sedan borstade jag extra noga. Det uppskattade han tror jag. Sedan joggade vi på ridbanan och han kändes jättefin! Jag fokuserade bara på lösgörande och aktiverande jobb idag för att utveckla det imorgon. Jag tycker det upplägget brukar fungera bra - en dag åt bara lösgörande och dagen efter lite mer tryck och detaljjobb. 
 
Efter att Frolle var klar och fick gå i hagen igen så tog jag in Deira och gjorde i ordning henne. Nicole är på praktik i två veckor och jag ska rida henne måndag, tisdag och onsdag båda veckorna (Nicole kommer hem och rider henne i helgen). Dom tävlade meeting i helgen men trots det kändes hon väldigt mjuk, men lite trött i kroppen! Hon joggades bara lätt och kort. 
 
Nu har jag nyss duschat. Jag ska äta lite kvällsfika nu och sedan ska jag krypa ner i sängen. Att kliva upp kvart i fem varje dag tar på krafterna, men det är det värt. :) Godnatt!
 
 
Leon har två vilodagar nu där han bara går i hagen för att smälta tävlingen. Min fina lilla bebis!

Över förväntan

Jag var faktiskt riktigt nervös i morse på vägen till tävlingsplatsen. Jag gick in med noll förhoppningar och jag trodde faktiskt att Leon skulle stå mer på två ben än fyra, men han skötte sig verkligen över förväntan! 
 
Innan jag börjar med att berätta om tävlingen måste jag bara berätta att när jag skulle ta in Frolle igår så gick som alltid fram till Leon först och gosade en stund. Då såg jag att han hade dragit av sig en sko! Fan också... Pappa försökte få tag på min hovslagare hela kvällen och halv nio fick vi svar att han kunde spika på en ny om vi kom till honom i Hudik. Jag hade precis badat Leon så det var bara att slänga på ett fleecetäcke och lasta för att sedan åka till Peter. Vi kom hem strax efter tio och då hade han en ny sko och utan brodd på alla fyra. Gud vilken tur att Peter kunde ställa upp sådär i sista minuten en lördagkväll, annars hade han fått sprungit med tre skor och det är ju inte optimalt. Det ordnade sig i alla fall! 
 
Leon stod snällt på stallgången i morse och njöt verkligen av att bli ompysslad och knoppad. När vi lastade gick han raka vägen in utan linor eller hjälp (det gjorde han igår också när vi skulle åka till hovisen!!) vilket förvånade oss alla! Äntligen börjar det ge med sig liksom. När vi kom fram till tävlingsplatsen lastade vi ur direkt eftersom att han är ganska vild inne i transporten. Han fick spana in området och sedan gjorde vi i ordning honom i lugn och ro. På framridningen när jag skrittade fram honom för hand var han väldigt på tårna men lugnade sig ändå ganska snabbt. När jag satt upp sedan fick jag honom ganska avspänd och lyhörd! Inne i collectingring var han först väldigt spänd men slappnade av efter hand. Inga problem att gå in på banan men där inne var det lite läskigt med publiksidan och även en port vilken det hängde ett rep på. 
 
Programmet gick över förväntan! Han var såklart ganska spänd och vinglade en del. Haha, han var till och med på väg ut från banan och rev ner staketet. Tur att domaren var snäll (hon vet dessutom hur Leon är och att han bara är 4 år) och lät oss fortsätta ändå! Vi fick bara lägga en volt och vänta på att en funktionär ställt upp staketet igen. Det som jag är mest nöjd med är höger galoppfattning! Han som har haft svårt för höger galopp över huvud taget och gör en mjuk och fin övergång på tävlingsbanan, det var roligt! Sedan så är jag såklart galet nöjd med att vi kom igenom programmet över huvud taget - på alla fyra ben. Vi var hela tiden på väg framåt och det kändes bara positivt. 
 
Med mer rutin kommer det här bli så himla himla bra, det lovar jag er! Just nu får jag nypa mig i armen av bara det här. Jag fick liksom glädjetårar efter hälsningen! Det är verkligen en häftig känsla att veta att jag gjort i princip allt själv med honom - inridning och utbildning. Världens bästa Leon ♥
 
 

Godmorgon!

Godmorgon! Jag sitter i bilen med Erica och hennes sambo med Buttler bak i transporten. Vi ska åka till Edsbyn till en sadelutprovare! Jag följer med för att förhoppningsvis lära mig något nytt och såklart även som stöd till Erica. 

Jag red Leon i morse och han var FANTASTISK! Tänk om han kunde vara så avspänd och fokuserad på bortaplan som han är hemma, då hade vi lätt kommit hem med en blågul i morgon haha. Programmet gick suveränt och han gjorde riktigt bra skänkelvikningar för vänster skänkel. För höger är det lite svårare men det är bara att jobba på! I slutet fick jag honom att gå riktigt lågt i formen, välva ryggen med bibehållet mjukt stöd. Världens bästa Lellis! 

När jag kommer hem sedan ska jag äta grillat och sedan blir det en helkväll i stallet. Frolle ska ridas ut, stallsysslorna ska göras och sedan ska jag putsa, packa och pyssla med Leon. Vi hörs sen! 
Inför tävlingsdebuten

Ni kan ju knappast ha missat att Leon ska göra debut på tävlingsbanan på söndag? Det är en stor dag, för både mig och honom. Jag tänkte att det kunde vara roligt för er att veta planeringen inför tävlingen och även vad vi har för mål! :) 
 
I morgon ska jag gå upp runt halv åtta för att rida Leon. Jag kommer fokusera på att få honom så avspänd som möjligt och sedan rida igenom programmet. Jag har valt att lägga ett "ridbanepass" dagen innan då jag märkt att avspändheten ofta håller i sig till dagen efter då - precis som att spändheten brukar hänga kvar dagen efter en uteritt. Först tänkte jag att det skulle vara bra med en promenad bara men eftersom Leon är ett energiknippe och behöver stimuleras så känns ett pass på ridbanan ändå mycket bättre. På kvällen är det vanligt "dagen före tävling-fix" som gäller. Han ska få friserad kronrand och hovskägg samt bli badad, få flätad svans och oljade hovar. 
 
Som det ser ut just nu kommer jag starta 08:22, som fjärde ekipage. Den placeringen i startfältet känns ganska bra! Då kommer han ridas i collectingring samtidigt som ett till ekipage och även en inne på banan. Då kommer han förhoppningsvis lugna ner sig och kunna se sig omkring, eftersom det inte är allt för många ekipage igång samtidigt så tidigt. Jag kommer rida fram honom i ungefär 40 minuter just för att vi ska ha god tid på sig. Med tanke på att han alltid får extra mycket energi gratis av att vara borta så är det bara bra om han får gå en längre stund, hinna se sig omkring och även hinna bli lite trött inför starten. 
 
När vi väl kommer in på tävlingsbanan ska han bara få bekanta sig med den, domarna och publiken. Vi ska rida runt och bara försöka hitta en något avslappnad känsla. Om Leon skulle vara alldeles för spänd och "rädd" så kommer jag inte rida programmet. Självklart är det det jag strävar efter, men såhär på första tävlingen känns det bara viktigare att vara inne på banan under våra minuter och vänja honom vid det. Då kan det kännas bättre om man inte behöver följa programmet och kanske bara rida runt fyrkanten tills han accepterar det. MEN om han skulle vara lugn och kanske bara lite tittig kommer jag absolut rida programmet! Då är det bara att köra på liksom. 
 
Målet med tävlingen är att bara introducera Leon och ge honom en så bra upplevelse som möjligt, utan stress och negativitet! Jag har inga som helst tankar om poäng eller placeringar, möjligen bara drömmar haha. Vi kan helt enkelt säga att målet är att vara på banan under dom minuter som ÄR våra och utnyttja dom - hur spelar ingen roll, bara vi är där inne. Sedan kommer jag såklart vara hur nöjd som helst över att jag bara ridit in Leon själv, utbildat honom till där han är idag och att vi har hela framtiden framför våra fötter! Bara det är en vinst i sig. Vad tror ni om det? :) 
 
 
 
 

Heeeeej!

HEJ! Jag har tyvärr inte haft någon tid, eller ork, att sätta mig framför datorn senaste dagarna. Jag börjar sju på Lervik där mitt gymnasiearbete är lagt och behöver då åka hemifrån halv sex på morgonen. Vi jobbar till strax efter tre och jag kommer hem ungefär halv fem. Så det är långa dagar med andra ord! Om jag inte hade behövt kliva upp kvart i fem på morgonen hade jag känt mig lite piggare, det är just det som är jobbigt. 
 
Idag jobbade vi bara halvdag så jag kom hem vid ett idag. Skönt! Då käkade jag mellanmål och sedan gick jag ut och fixade klart stallsysslorna samt tömkörde Frolle. Han såg kanonfin ut! Jag tömkörde honom bara på volten och i en lägre och rundare form. Med andra ord joggade han bara lite lätt. Igår när vi trimmade kändes han sååååå fin. Det fanns en del att jobba med fysiskt men mentalt var han underbar. Han var så positiv och ambitiös! Vi fokuserade mycket på uppridningar och olika övningar på just medellinjen. Frolle blir lätt spänd och springig när vi vänder upp så det är bra att lägga in det i vardagsarbetet för att få en avslappnad känsla. 
 
När mamma är klar i ladugården ska vi lasta Leon i Bojen. Sedan ska han få stå där och tugga på lite hö ett tag. Detta för att han ska känna sig trygg i transporten och helt enkelt vänja sig vid den! Tanken är att vi ska åka den på söndag till tävlingen och då är det ju bra om Leon gillar den också. 
 
Nu ska jag plugga lite. Jag har massor av uppgifter att göra så det är bara att sätta igång och låta tangentbordet glöda. Jag får tänka på hur skönt det kommer kännas efteråt! :) 
 
 
Jag är sååå nöjd med min nya transport! Allt som jag sökte efter när jag letade efter en efträdare till min Värmlandsvagn finns där och än så länge verkar det som att både Frolle och Leon gillar den. Fina Bojen! 

Veckoplanering Frolle/Leon

Måndag: Jogg i skogen + lastträning // Lastträning
 
Tisdag: Lektion för Lena // Ridning på ridbanan - tänka på det Cissan sa och rida igenom LC:1
 
Onsdag: Jogg i skogen // Uteritt
 
Torsdag: Lösgörande på ridbanan eller åkern // Lastträning
 
Fredag: Tömkörning på ridbanan // Vila
 
Lördag: Uteritt // Ridning på ridbanan - fokus på avspändhet och rakriktning, eventuellt rida igenom LC:1
 
Söndag: Skritt i skogen // Tävlingsdebut LC:1 :D
 
 

Invigt den nya transporten!

Japp, idag har både Frolle och Leon fått inviga den nya transporten. Den godkändes, helt klart! Frolle gick raka vägen in men tyckte det var lite konstigt att behöva gå på trailern utan att bli borstad och få på sig transportskydd först, haha. Resan gick ovanligt fort idag också.. ;) Mamma stod bakom och stängde om honom så att han fick stå där en stund.
 
När jag skulle prova med Leon hade jag däremot ingen hjälp och det var första gången jag provade utan faktiskt! Leon vill ju som alltid prova med att vara lite motsträvig från början och testa gränserna, men jag var konsekvent med hjälperna och var noggrann med alltid hålla huvudet lågt på honom. Han skulle gå upp något steg på lemmen, stanna, gå ett till steg, stanna, backa ett steg, stanna, gå fram ett steg, stanna osv. för att jag ska ha kontroll på varje steg. Det tycker Leon är lite jobbigt, men nyttigt såklart! Efter 20 minuter gav han upp (antar att han blev för frestad när jag åt på hans morot, hahaha..) och traskade in i transporten. Där stod vi några minuter, kollade ut genom fönstren och nosade på allt. Sedan backade jag ut honom så sakta jag kunde och i början gick det riktigt bra! Ett steg, stanna, ett steg, stanna men när bakbenen kom på lemmen gick det lite fortare. Men jag tycker helt klart att det var en bra början - och framför allt jättebra att det gick bra utan någon hjälp från mamma! Det gäller bara att ha tålamod. :) 
 
Efter att Frolle stått en stund i transporten gjorde jag i ordning honom för en uteritt barbacka på hacket. Han fick verkligen den ultimata variationen av underlag idag - hårt packat grusväg, asfaltsväg, hårt packad grusväg, hårdare sandväg, gräsväg, hårdare sandväg, hårt packad grusväg, asfaltsväg och hårt packad grusväg. Känns bra i själen och såklart även för Frolles senor och ligament! Han kändes dessutom kanonfin. Mjuk i musklerna och superbra i formen! Jag ser fram emot morgondagens dressyrlektion. 
 
Leon har inte aktiverats fysiskt idag. Lastträningen fick räcka idag eftersom han egentligen hade vilodag idag! Veckoplaneringen kommer upp här lite senare, så håll utkik efter den. :) 
 
 

THIS

Alltså det går nog inte att beskriva hur spännande, pirrigt och KUL det känns att se det här! Leon på sin första startlista inför sin första tävling. Det ska bli så roligt att introducera honom för tävlingsbanan och förhoppningsvis ge honom en bra första tävling. Tänk att det bara är 6 dagar kvar nu! 
Wooooho!

Vunnit 2 biljetter till Krafftsamling på Strömsholm 26 april! Sååå roligt det ska bli! 
Söndag

Hej på er! Haha, kikade in på bloggen och såg att dom 5 senaste inläggen typ handlade om mat.. Men antar att det är en ganska stor del av min vardag - jag älskar mat och äter lika mycket som en häst. Man blir som man umgås! Det är tur att jag tränar kan jag ju säga, haha. 
 
Nu är påsklovet slut och framför mig väntar 3 veckors gymnasiearbete. På REAL för oss hästelever är gymnasiearbetet som så att vi ska visa att vi är anställningsbara och det genom att ersätta stallpersonalen i olika stall. Vi ska först vara med stallpersonalen och se rutinerna, planera, ersätta personalen och sedan utvärdera det vi gjort. Vi ska med andra ord visa att vi är klara hästskötare! Det ska bli roligt men det kommer också bli jobbigt. Jag kommer vara i ett stall i Gävle med två andra från min klass så jag måste ju fortfarande pendla varje dag och det kommer förmodligen bli 12-timmarsdagar för mig. Förhoppningsvis kommer dessa veckor gå snabbt, men om bloggen hamnar lite på sidan så vet ni varför i alla fall. 
 
Fredrik åkte hem idag och jag gick direkt ut till stallet och plockade in Frolle från hagen. Vi joggade ut i skogen idag och han kändes fin! Igår red vi som sagt på åkern och det gick bra. Det fanns lite att jobba med - han var lite stum och stel. Jag redde ut det bra och i slutet var han mycket mjukare i munnen och i sidorna. Leon reds också på åkern igår vilket han tyckte var suuuuperkul! Han hade kunnat galoppera där i flera timmar kändes det som. Han sprudlade av energi men kunde använda den på rätt sätt, kul! Idag har vi tränat för Cissan. Hon är hemma i Hudik över helgen och kom hit till gården för att hjälpa mig och Leon, då mamma och pappa varit i Stockholm så jag har inte haft någon medhjälpare. Hur snällt var det inte att hon kom hit då?! Lektionen gick jättebra och jag fick några nyttiga verktyg att jobba vidare med. Cissan gav oss båda massvis med beröm och trots att det stormade ute var Leon sååå lugn och kunde skritta på långa tyglar! Det märks att han känner sig trygg hemma på ridbanan. 
 
Nu på eftermiddagen åkte jag till Friskis på ett jympapass med pappa och nu ska jag gå ut till stallet igen och fixa sysslorna. Om det hade varit vinter nu hade jag nästan gråtit för att jag hade tyckt det var sååå sent, men nu är solen fortfarande framme och det känns som att det är 10 timmar kvar på dygnet! Haha, det är nästan lite farligt med sommartid.. Hej så länge! :) 
 
 
Idag är en sån dag då jag får nypa mig hårt i armen för att förstå att jag faktiskt ridit in Leon SJÄLV. Att bilderna ovan bara är tagna för 1,5 år sedan. Att jag fått denna fantastiska chans! Leon är en fröjd att jobba med även om han sätter tålamodet på prov varje dag. Jag tror så mycket på honom och har så höga förhoppningar på vår framtid tillsammans! Åååå, världens finaste Leon. ♥

Min typ av lunchSitter och äter detta nu efter att ha fixat stallet. Sedan ska jag sticka ut igen och rida! Båda två ska ridas på åkern idag. Härligt i det här solskenet. 

Jag och Fredrik har bytt däck på min och mammas bil samt tvättat den nu på förmiddagen. Alltså jag är sååå glad att jag har en bilintresserad pojkvän, annars hade det här aldrig gått, haha! 

Nej nu ska jag snabba mig lite! Vi hörs mer sen. :) 

Langos

Åå, langos är det godaste som finns och nu ikväll har jag och Fredrik stått i köket och gjort egna!! Annars brukar det ju bara finnas på marknader och tivolin, men nu även hemma. Det tog dock ganska lång tid med degen och så, men det var absolut värt det. Sååååå gott! 


Min fina Peo

En tung dag idag då jag tvingats säga hejdå för en sista gång till min älskat katt Peo. 12 år har jag haft honom och han har verkligen varit där VARJE dag, följt mig överallt och alltid tittat på när jag varit i stallet. Han har till och med suttit på ridbanan och tittat när jag ridit. Min fina fina Peo, nu har du det bra. ❤️


Torsdag!

Hej på er, påsklovet rinner iväg i rasande fart och vi är redan inne på torsdag! Härligt att värmen är här nu också. Jag har var i stallet kvart över sju i morse och tog ut Frolle på stallgången. Han är alltid väldigt lugn när jag gör i ordning honom på morgnarna, men det förstås - han är ju nyvaken med massor av spån i luggen, haha. Idag red jag honom på ridbanan och fokuserade på lösgjordheten och detaljer i skolorna. Jag vill liksom ha honom lättare i fronten samtidigt som han inte blir för låg (eller hög) i formen där han bär sig själv. I öppnorna hittade vi en riktigt bra känsla men det är svårare i slutorna - även om vi är på god väg även där. Något som jag kände funkade bra var att ta det i skritten först och sedan försöka "föra över" känslan jag fick där till traven. Det handlar mycket om vad man har för känsla från början och man redan vet hur det SKA kännas blir allt mycket lättare tycker jag! Håller ni med? :) 
 
Sedan har jag fixat stallet och myst en hel del med Peo. Leon har haft 3 dagars vila nu men imorgon ska han aktiveras igen. Planen är att tömköra honom i morgon! Det var ett tag sedan nu så det ska bli roligt. I helgen ska han gå ett pass på banan och sedan ska han ridas ut eller på en åker. Variation är A och O, kom ihåg det! 
 
Nu har jag precis fräschat upp mig lite. Jag och Fredrik ska åka in till stan nu och utföra några ärenden, ta en fika och sedan ska jag övningsköra två lektioner med tungt släp på körskolan. Jag hoppas jag har kortet nästa vecka, för nu vill jag börja köra den nya transporten!! Den står ju där och väntar liksom.. 
 
 
Jag tycker denna bild visar känslan jag vill ha på Frolle ganska bra! Dock hade man önskat lite aktivare bakben. Annars bär han sig bra, är lätt i fronten och har ett mjukt stöd i handen! Det känns ungefär som att han välver sig framför mig - jättesvårt att förklara men det är första tanken i alla fall. :) 
 

Världens bästa bebis

Idag provred vi i Tunalids ridhus inför Leons tävlingsdebut! Jag vill försöka avdramatisera själva tävlingen så mycket som möjligt så det kändes som en bra idé. Vi var helt ensamma i ridhuset och såg nästan inte till en kotte på hela anläggningen så det var inte så mycket rörelse som han kunde reagera på, vilket jag tror är bra så att han kunde slappna av och bara ta det med ett nytt ställe. Jag fick verkligen se att det inte är nya platser som gör honom spänd - utan det är allt som händer runt omkring. Han kom snabbt in i fokus och i slutet var han riktigt fin! Han gjorde några skönkelvikningar även idag. Kul! 


Heeeej!

Så, nu har jag lite tid över! Ledsen att jag inte hunnit med att uppdatera men såhär runt påsk är det alltid mycket att göra och stå i. I torsdags red jag Deira och Frolle. Deira hade lite träningsvärk efter ett hårdare pass med hennes ägare så hon var lite stel och stum men blev finare mot slutet, det blåste lite så hon var på hugget också. Frolle skrittade bara, men det var härligt och skönt! Efter stallet var jag dödstrött så då gick jag och la mig. Sent på kvällen kom Fredrik så då var jag vaken någon timme med honom innan vi gick och la oss. 
 
Igår hade jag det stressigt. Jag tog sovmorgon och sov lite längre än vad jag trodde att jag skulle, haha. Jag brukar vakna runt åtta av mig själv men igår sov jag ända till halv tio när mamma väckte oss. Efter frukosten skjutsade jag Fredrik till hans bil och sedan blev det full fart i stallet. Både Leon och Frolle gick över bommar och ett litet hinder igår och båda skötte sig jättebra! Frolle njöt av varje sekund, han tyckte det var jätteroligt, och Leon var fantastiskt fin. Dessutom gjorde han sin första skänkelvikning någonsin och det med bravur! Wow, så roligt med framsteg. :) Sedan skyndade jag mig att fixa stallet, äta påsklunch med Fredrik och familjen och sedan duscha och göra i ordning mig för min kusins 18-årsmiddag/fest. Det var supertrevligt och det var faktiskt såååå värt att missa tävlingen för farfars överraskning! Vi kom hem vid halv två på natten och då kröp vi direkt ner i sängen. 
 
Idag har det också varit fullt upp. Sovmorgon igen och sedan åkte jag och mina systrar Annika och Madde till Maddes hus i Njurunda för lite systertid. Vi gjorde fint i hennes fönster med blommor och prydnader för att sedan åka till Birsta en snabbis. Vi köpte med oss tulpaner till mamma och på vägen hem besökte vi en loppis där jag hittade jättefina champagneglas med guldkant (jag har blivit galen i saker med detaljer i guld!!) som fick följa med hem. Väl hemma var det påsktrerättersmiddag och det var sååå gott! Jag kom inte ut i stallet förrän efter sex så där har jag varit fram till nu. Jag har precis duschat och nu väntar jag på att Fredrik ska komma hem från sin kompis! 
 
I morgon är det också mycket på schemat, men nu har jag planerat dagen lite bättre för att hinna med allt! Jag hatar att stressa och för att slippa det krävs det en del planering och struktur. Jag är en riktig planerare, haha... 
 
 

Andra delen från ridhuset

Efter att jag skrittat av Frolle släppte jag honom lös i ridhuset! Han tänkte nämligen rulla sig när jag skrittade fram honom så jag trodde att han skulle göra det om han fick vara lös, men då förstod han minnsann inte vad det skulle vara bra för, haha. Lämna gärna en kommentar! ♥
 
 

Onsdag

Hej på er! Jag har en ganska lugn onsdag denna vecka. Jag var i ladugården i morse och sedan har vi flyttat kossor mellan ladugårdarna! Nu är jag klar med praktiken för idag och imorgon är det sista dagen innan jag går på påsklov. Skööööönt!
 
Nu ska jag strax traska ut till stallet. Stallet ska fixas och boxarna ska mockas i vanlig ordning, sedan ska både Leon och Frolle ridas på ridbanan. Jag ser verkligen fram emot att rida idag! Frolle är så himla fin varje ridpass nu och så även Leon. Det gäller bara för mig att försöka planera ridningen så bra som möjligt för att behålla det, och det är alltid ett pussel. Det är det som är så himla roligt med hästar tycker jag - allt pussel som krävs för att plocka fram det bästa hos varje häst. Ingen häst är den andra lik och allt upplägg är så individuellt! Man kan inte säga "såhär ska du göra, för så gör jag med min häst" eftersom allt beror på hästens personlighet, tidigare erfarenheter, utbildningsnivå och så vidare. Det är häftigt tycker jag!
 
Nej hörrni, nu ska jag gå ner och dricka en kopp kaffe och sedan ska jag kila ut till stallet och till mina fina hästar. Lite senare idag ska jag fixa bilderna från ridpasset i ridhuset på Frolle, så jag hoppas att jag kan publicera dom ikväll! Håll utkik. :) 
 
 
 
 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|