Sjuk?

 
Det är nog fler än denna läsaren som undrar varför jag besöker sjukhuset då och då nu, jag har ju inte riktigt berättat det men nu ska jag göra det i alla fall. 
 
Nej, jag är inte sjuk. Eller jag vet faktiskt inte. Man kan nog säga att det är det jag vill ta reda på åtminstone. 
I höstas hade jag körtelfeber i lite drygt en månad. Några veckor efter att jag blivit frisk upptäckte jag en ganska stor knöl bakom örat. Jag väntade några veckor ifall den skulle försvinna men den gjorde aldrig det, så jag gick till skolsköterskan. Hon trodde att det nog var svullnader i lymfarna efter körtelfebern och upptäckte två till lite längre ner bakom örat - en lika stor som en ärta och en lite större. Hon tyckte att jag skulle vänta en vecka till och om de inte var borta då skulle jag kontakta hälsocentralen. 
 
I december åkte jag in till hälsocentralen läkaren där trodde också att det var svullnader, eller eventuellt fettknölar. De sa åt mig att vänta en månad och komma tillbaka om de inte försvunnit. De försvann inte så jag åkte in igen. Då fick jag ta ett blodprov (som inte visade något ovanligt) och han skickade en remiss till öronavdelningen på sjukhuset i Hudiksvall. Nu hade jag också upptäckt en till knöl, fast på halsen.
För någon vecka sen var jag där. De gick genom bakom näsan med en slang för att kolla om lymfkörtlarna där var svullna och möjligtvis kunde ha orsakat knölarna. Men de hittade inget, så nu skickade denna doktor en remiss till ultraljud på Gävle sjukhus och där var jag idag som skrev tidigare. 
 
Så än så länge vet jag inte vad det är, men förhoppningsvis är det inget farligt! 
 
 

Hej

Äntligen lite tid för datorn!
 
Jag övningskörde till Gävle i morse med pappa. Halv nio hade jag utvecklingssamtal med min mentor och allting såg bra ut. Hon tyckte att jag kunde lägga manken till mer för att nå de högre betygen som jag har potential till - om jag vill så kan jag. Men det blir ju ofta så, att i de ämnena man inte har stort intresse i lägger man inte ner så mycket tid.
Sen åkte vi vidare till Gävle sjukhus. De ultraljudade först och sen försökte de ta ett prov genom att sticka och "gräva", men det var bökigt så jag ska till Hudiksvalls sjukhus och skära bort en av knölarna för att de ska kunna ta prover på cellerna. Nej men gud vad kul. Jag låg och tröck in naglarna i fingrarna och det bara rann från ögonen, även fast det inte gjorde ont när de petade in den där mininålen. Hur ska jag då klara av att de skär? Det kan ju bli intressant.. 
När jag kom hem gick jag direkt ut till stallet och tömkörde Frolle. Från början var han spänd och gick med näsan bakom lod, så jag ville ha lite mer energi bakifrån. Gjorde lite övergångar skritt-trav--skritt trav-galopp-trav och sen blev det mycket bättre. Han kom ner med nacken och sökte sig framåt med nosen, arbetade med ryggen och fick ett mycket avspändare steg. 
 
Nu ska jag plocka fram Företagande-boken och göra några kapitel i den och jag ska verkligen försöka koncentrera mig, så jag lägger undan bloggen för några timmar och uppdaterar er mer ikväll när jag är klar! 
 
 

Onsdag

Godmorgon allihopa! 
 
Idag är det onsdag, bara en lektion på schemat och jag kommmer hem halv två. Jag älskar onsdagar. När jag kommer hem ska jag gå direkt ut till stallet. Frolle ska få gå ett joggingpass i skogen och jag funderar faktiskt på att göra det på kandaret. Kanske testa plocka upp honom lite i formen och använda den naturliga energin till att prova samla snäppet mer några steg. Jag får fundera på det några timmar till :) 
 
Ikväll ska jag kanske iväg till Friskis med pappa och köra ett gympapass, om inte han får för sig att åka skidor istället. Och då tänker jag verkligen inte följa med, haha! Längdskidor och jag är inte dirket nära vänner om jag säger så.. 
 
Nu ska jag gå in på kommunikationslektionen och köra en film om "svenska tecken för de som saknar koll". Jag och Ida är faktiskt riktigt nöjda med den, så vi får hoppas läraren samtycker! 
 
 

Bästa träningen någonsin..

..var med Frolle idag! 
 
Jag och Frollebollen tränade för Lena på ridskolan idag. Dock hade det blivit en miss med bokningen i ridhuset så det höll precis på att harvas och fyllas på med snö när jag skulle rida så vi fick flytta träningen till utebanan, som i alla fall var skottad. Men det gick ingen nöd på mig eller Frolle för det! 
 
Jag red honom på kandaret, mest för att Lena skulle titta hur det satt och jag tänkte att det kunde vara roligt att rida första gången "seriöst" med det för henne. Både jag och Lena blev nog lite i chock över hur sjukt fin han var och över kontrollen jag hade! Vi började med att rida några travslutor och hon visade mig en ny tygelfattning där jag la över en av stångtyglarna till den andra handen, så jag hade tre tyglar i ena och bara bridongtygeln i den andra. Detta gjorde att jag kunde ställa med stångtygeln jag lagt över samt göra halvhalter på yttertygeln (handen med 3) samtidigt som jag lägger innerhanden (med 1 tygel) på knäet och leder. Detta resulterade i otroligt fina slutor, och även öppnor sen. 
 
Jag red även med denna fattning i galopp när jag vände in på medellinjen och gjorde ett enkelt byte. Det är nog en av de största svårigheterna för oss, men idag - wow säger jag bara. Samlat, ingen rusning, inget gupp med rumpan och alldeles rak :) 
 
Jag och Lena kom sen fram till att det nog är bra för Frolle att bli trimmad med kandaret för att han ska få in den rätta känslan i rörelserna, så kommer det gå lättare på träns sen också. Alltså ni fattar inte hur fantastiskt bra det kändes idag! Jag blir så imponerad över Frolle, för varje träningt tänker jag "wow, kan han bli bättre än såhär?" och träningen därpå är det ännu bättre ändå. Vad ska man säga liksom? Han är bara bäst ♥
 
 

Nytt hos Wist

Wist Design på facebook har fått in nya dekorationer till hennes egengjorda pannband - glittrande döskallar. Hur snyggt är inte detta? Jag föll pladask när jag såg det i nyhetsflödet, men jag har ju nyligen köpt två väldigt fina pannband och detta är lite väl dyrt för att jag ska köpa det. Det går loss på 600kr+frakt, så ni som är rikare än mig kan ju alltid slå till ;) 
 
 

Frolle idag

Idag red vi ett lösgörande "byggarpass" på banan hemma. Joggade fram honom först i trav och galopp och kände då att han satt fast lite i högersidan. För att få honom avslappnad i båda sidorna och verkligen lossa honom red jag på en volt som jag ökade och minskade genom att flytta honom sidvärts. Detta gjorde jag ganska länge än i normala uppvärmningsfall för att checka av lösgjordheten ordentligt. 
Sedan gick jag ut på stora volten igen och jobbade tempoväxlingar och halvhalter i trav och även lite galopp. Han kändes väldigt lyhörd idag faktiskt!
Jag avslutade galopparbetet där och jobbade med öppnor på kvartslinjen som sedan går över till spåret. Det var ett tag sen vi jobbade med det, men det kändes som att det var nödvändigt idag. Han blev riktigt fin i traven där, uppförsbacken kändes verkligen och allt gick fjäderlätt! Då klappade jag honom hysteriskt, haha, och travade av. Skrittade av honom gjorde jag för hand. Finaste ❤️ 


Tips på boots

Jag har alltid haft problem med boots till Frolle. Han har ganska platta men stora hovar, så jag har köpt mediumstorlekar. De har alltid varit för långa för honom så att de vikt in sig i karleden. Men i höstas när jag köpte utrustning till Leon kom jag över dessa boots från equi-guard. Då var tanken att främst Leon skulle ha dem ifall han inte riktigt hade koll på fötterna i ridningen. Men sen provade jag dem även på Frolle och de passade perfekt! De är i en kortare modell och speciell design som gör att hästen inte störs ifall de snurrar. De är hur bra som helst! Jag rekommenderar de varmt till er också. 
 
Finns på Hööks för 179kr. 

Veckoplanering

Måndag: Lösgörande byggarpass på banan
 
Tisdag: Träning för Lena på kandaret
 
Onsdag: Jogging i skogen
 
Torsdag: Tömkörning
 
Fredag: Uteritt med klättring
 
Lördag: Lösgörande byggarpass med mycket "lyssnaövningar" samt bommar
 
Söndag: Träna på Lag13 och LA:P1 
 
 

Hööks vår 2014

Förra veckan kom ju Hööks vårkatalog 2014 ut och jag tycker det fanns mycket fint! Kanske ingenting jag känner att jag verkligen måste klicka hem på en gång, men lite sugen är jag allt. Dock har jag planerat att hålla i mina pengar lite tills jag kan köpa De Niro-stövlarna! 
 
Här är det jag fastnade lite extra för i alla fall. 
 
 
 
 
 

Mål 2014, Mr Snowflake

Målen 2014 är...
 
♥ Nå 70% i LA:P1
♥ Nå 65% i nationella FEI
 

Vi ligger väldigt nära dessa mål redan nu. I LA:P1 har vi ett personbästa på 69,47% och i FEI ligger det på 64,51%. Men för att nå dessa mål måste vi såklart vässa upp träningen och verkligen slipa på detaljerna. Allting är helt klart godkänt och bra, men det finns många moment som vi kan förbättra. 
 
Längst ner i min "målpyramid" har jag skrivit varierad träning. Det är nyckeln till all framgång tycker jag. Då menar jag alltså varierad miljö, varierade underlag och varierande övningar. Ibland tar vi pass i skogen, ibland på åkern, ibland på ridbanan hemma och ibland i ridhuset på ridskolan. Varierande underlag är asfalt som är sviktande och perfekt att skritta och jogga på, hårda grusvägar, mjuka grusvägar, sandvägar, skogsstigar, ridbanegrus, ridhussand, gräs och så vidare. Med varierande övningar menar jag att ibland träna över bommar, gymnastikhoppning eller helt enkelt variera övningarna så jag inte bara nöter samma sak hela tiden. 
 
Sen kommer "träna upp Frolles styrka och smidighet". Om vi ska kunna gå vidare i pyramiden krävs mycket styrka och smidighet. Han måste klara av att gå små volter, tvära mycket i öppnor, slutor och skänkelvikningar, gå dirket ner till skritt från galopp och direkt till galopp från skritt osv. utan problem. Det handlar mycket om vad han orkar att göra och hur mjuk han är i kroppen. Så mycket lösgörande, stretchzooning, klättring och styrkehoppning kommer vi syssla med. Detta steg kan man faktiskt såll ihop med nästa tycker jag där jag skrivit "rida mycket lösgörande byggarparr och mycket över bom".
 
"Träna halvhalter, övergångar och tempoväxlingar" är steget därpå. Här handlar det mer om lydnadsträning där jag verkligen vill att han ska vara uppmärksam och lyhörd på mina hjälper. Det är ett faktum om vi ska kunna plocka fler poäng på alla moment. Han måste vara fokuserad och kunna ta mina hjälper mjukt och sansat, inte genom att spänna sig och bli platt. Detta jobbar vi mycket på just nu på träningarna med Lena och det ger fantastiska resultat. 
 
Sen kommer ett steg som innefattar med momentträning - "träna upp enkla byten, halter, öppnor, slutor, ryggning och skrittpiruetter". Många av dessa moment brukar ha kofficient vilket betyder att poängsiffran dubblas. Här kan man alltså tjäna mycket poäng, men även tappa. Så det gäller ju att dessa är bra för att samla poäng till högre procent. Enkla byten gör han riktigt bra - när jag rider rätt. Så här är det mer jag som ska vara extra noggrann med min ridning och se till att jag ger rätt hälper rätt tidpunkt. Halterna jobbar vi på, speciellt från galopp. Öppnorna och slutorna har börjat lossna för oss nu, så förhoppningsvis kommer det bli ännu bättre om ett par månader. Ryggningen är vår största svårighet och jag vet inte riktigt hur jag ska träna på det. Jag får ta upp detta med Lena helt enkelt! 
 
Sen har jag satt upp ett delmål kan man säga, innan det "riktiga" målet - rida på stadiga 63-64% nationellt. Detta måste vi klara innan vi kommer kunna nå 65%. Vi har ju ändå bara ridit över 64 två gånger så detta är ett viktigt delmål. 
 
 
 

 
 
 
 

Huset

Här ska jag alltså sova i natt. Enligt kursledaren har en man hängt sig i trappen till övervåningen och jag blir ju så nojjig av sånt. Dessutom är det fruktansvärt kallt, har liksom strumpor, sockor och tjocktröja över min pyjamas. Jag längtar hem till min mjuka, stora och varma säng.. 
Lördag

Godmorgon allihopa! Jag gick upp fem i morse och gav hästarna frukost. När dom ätit en timma gick jag ut och red Frolle en sväng på kandaret. Han var lite spänd så jag försökte rida honom i så låg och rund form som möjligt, vilket hjälpte. Han var pigg och glad! 

Nu sitter jag i cafeterian på Bollnäs Ridsällskap och ska fika med dom andra på kursen. Vi hörs med senare under dagen eller ikväll! :) 
It's friday!

Äntligen äntligen äntligen fredag ♥ 
 
Jag har precis kommit in från stallet. 20- även idag så det blev inte lika hårt pass som planerat, det blev kort och inte så mycket tekniskt arbete. Det blev mest basics. Jag upplever att Frolle inte riktigt tar ut sin galopp när man rider med ländtäcke/skrittäcke, takten blir dålig och det känns inte alls bra. Dessutom kopplar han bort mig lite granna när jag rider med det. Därför hatar jag när det är så kallt att man måste använda det.. Han kändes bra i alla fall med ett jämnt stöd och bra påskjut i traven. Nu står han nattad med back on track och myser med Exet och Leon! 
 
Nu ska jag lägga upp mål inför 2014s tävlingssäsong och ett upplägg för att nå dem. Är det något ni vill att jag ska dela med mig av sen när jag är klar? :) 
 
 
 

Mr Snowflake ♥

17/4-11 kom Mr Snowflake, då hopphäst, hem till mig. Bara några dagar innan besiktades han och ungefär en vecka innan provred jag honom. Allt gick väldigt fort och han var den första hästen av tre som jag provade. Det var något speciellt med honom som jag fastnade för - dom vita prickarna, positiviteten, glimten i ögat eller hans arbetsvilja? Jag vet inte, men jag kände på mig långt där inne att han absolut kunde bli något tillsammans med mig. Vi tillsammans kunde bli någotMen jag hade ingen aning om att allt skulle gå så fort. 
 
 
 
 

1/5-11 gjorde vi våran debut på tävlingsbanan tillsammans. Alltså bara två veckor efter att jag fått honom. Vi hade nog inte kunnat få bättre start på våran tävlingskarriär - 70,37% i LC:1 och 70% i LB:1 där vi kom placerade tvåa. Vi var även med i första omgången av Hälsinge dressyr cup som jag då vann. 
 
 
Andra omgången av Hälsinge dressur cup gick i Ljusdal och även den vann jag. Har för mig att jag fick 68-70% i både LC:1 och LB:1 här också. LA:1 debuterade vi 19/6 i Torsåker. Den tävlingen är något förträngd då det inte alls gick bra där, men nu i efterhand förstår jag inte riktigt varför jag får så besviken då vi ändå fick 62,37% och kom trea av sju ekipage. 
3 veckor efter åkte vi på vårt första meeting till Insjön där vi plockade rosetter i varje klass. Vi fick 73,44% i LB:1 och vann, 73,68% i LA:1 och vann, 65,78% i LA:1 och vann och sist men inte minst debuterade vi LA:P1 där vi kammade hem ett kval till nationellt på 62,63% och placerade oss trea. Det var väll ingen dålig helg? ;) 
 
Vi fortsatte plocka rosetter i LB:1 och LA:1, tog hem den tredje och totala vinsten i Hälsinge dressyr cup samt debuterade LA:4 eftersom jag tänkte delta i Distriktsmästerskapen några veckor efter. Vi tog silver i DMpå 63,41%! Gladar än mig kunde ingen vara.. 
 
 
Hösten 2011 fick jag rida för HRPK's elitlag också, vilka omgångarna går i LA:P1 och FEI Inledande. Det kändes så sjukt stort att jag fick vara med. När jag köpte Frolle hade jag planen att tävla lokalt året ut och kanske nosa på LA:P1 året därpå, men det gick som sagt betydligt fortare än jag föreställt mig. Laget kom trea i elitserien och gick inte vidare till Lag-SM. Jag fick heller inget andra nationellt kval vilket faktiskt tog ganska hårt på mig. Prestationsånget, jo tack...
 
 
Tävlingsåret 2012 började bra. Jag vann en LA:4 på 63,17% och kom tvåa i FEI Inledande på 62,5% och fick mitt andra nationella kval. Äntligen! Jag blev så glad, så glad, så glad. 
 
 
 
Jag fick högre och högre procent i LA;P1 och debuterade nationellt under ett meeting på Gripens Ryttarförening (min favorittävlingsplats). Vi fick 59,26% och det var jag så nöjd med, speciellt med fina lovord från domarna bland kommentarerna. Dessutom toppade jag resultaten i LA:P1 med 65.0%. Trots inga placeringar var det en kanonhelg för mig och Frolle utvecklingsmässigt! 
 
 
Sen åkte vi uppåt till Örnsköldsvik för att delta i Norrlandsmästerskapen men det gick inte bra. Vi vann en LA:1 på 68,68% men NM-klasserna gick inget vidare. Sen drog eliten igång igen och även detta år kom vi totalt trea. Det kändes rätt surt men Frolle gick riktigt bra så jag är ändå otroligt nöjd över den hösten. När vi kom hem från Lillerud (ca 50 mil enkel resa) hade vi tre rosetter med oss hem, och det var vi väl förtjänta. Vi kom dock inte högre upp procentmässigt nationellt under 2012, till min besvikelse. Men då visste jag inte vad 2013 skulle bjuda på...
 
 
Vi startade året 2013 med en femteplacering och nytt personbästa i LA:P1 på Fagersta Ryttarklubb, 65.65%. Sen gjorde jag tre starter hemikring varav två vinster. 6/4 åkte vi till Högbo där jag fick ett nya personbästa i FEI Lagtävlan på 60,08% och FEI Mästerskap på 61,22%. 
 
1/6 åkte vi till Bollnäs och tävlade meeting. Nytt personbästa och en andraplacering i LA:P1 på 68,28% (vilket var ett av årets mål). De andra klasserna gick däremot inte bra. Några dagar därpå åkte vi till Segersta på nationaldagsdressyr där vi fick nytt personbästa i FEI Lagtävlan - 61,28%. 
 
 
Sista helgen i Juni åkte vi tillbaka till meetinget i Gripen - favvostället. I år deltog jag i Sandå ponnycup vilken var nationell. En klass gick varje dag. Jag startade även en LA:P1, eftersom det är vårat killerprogram.. ;) På denna helgen nådde vi ännu ett av årets mål genom att vi red ihop 64,51% i FEI Mästerskap. Dessutom tog vi nytt personbästa i FEI Lagtävlan på 62,09%. Och inte nog på det.. Vi vann LA:P1 69,47%! Jag får faktiskt nästan lyckotårar när jag ser tillbaka på den här helgen. Vi var så bra! 
 
 

Sen åkte vi uppåt igen, 4/8 till Vännäs för att vara med i Norrlandsmästerskapen. NM-klasserna gick inte bra, eller jo jag kom tvåa i LA:P1 på 64,03% men känslan var inte bra. Däremot gick det riktigt bra i FEI Lagtävlan där vi tog ännu ett nytt personbästa, avklarade tredje målet för 2013 och tog vår första nationella placering - tvåa på 64,48%. Den känslan.. 
 
 
Efter detta tävlade jag inte mer på nästan två månader. Jag tänkte först ge Frolle lite vila från tävlingar innan det var dags att dra igång Elitserien igen, hitta mer inspiration och träna träna träna. Men samma vecka som skolan drog igång fick jag körtelfeber och hade alltså det i en månad. Jag skrittade några enstaka gånger på honom men annars red Lena honom och jag tömkörde så mycket jag orkade. Men samma vecka som jag blev friskförklarad åkte vi och tävlade på hemmaplan, 28/9. Våran lilla comeback gick bättre än väntat och vi vann LA:P1 på 67,36%. Då hade jag ridit honom i en vecka innan tävlingen och annars inte på en hel månad. Teamwork är vad jag kallar det, eller hur?! 
 
 
Sen åkte vi till Högbo 13/10, gjorde två nationella urdåliga starter men avslutade helgen med en andraplacering i LA:P1 på 65,13%. 
 
 
Avslutade året gjorde i på en, för oss, ny tävlingsplats. Vi åkte till Timrå Hästsportförening och startade en LA:1 och LA:P1. Vi vann första på 69,07% trots TVÅ felridningar.. Hahaha, gud vad jag skämdes. Sen kom vi tvåa på 66,31%! 
 
 
Gud vad långt det blev.. Men jag minns varje tävling så himla bra - känslan, ritten, resultaten.. Allt sitter som en smäck! Alla tävlingar tillsammans med Frolle är så otroligt roliga. Jag har aldrig någonsin blivit besviken på honom, snarare på mig och domarna. Han ställer alltid upp för mig och jag för honom. Så har det varit från dag 1. Jag ser verkligen fram emot att göra mitt sista ponnyår på honom samt ta upp honom som stor häst sen. Min bästa vän, finaste tävlingskompanjon och största stöd. Jag älskar dig ♥
 
 
 
Har ni frågor vet ni vad ni ska göra - lämna en kommentar! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Torsdag

Hej allihopa! Favvodagen är här och är på väg mot sitt slut, och då är det fredag. Haft en jätterolig dag i skolan med dissektion av kräfta och räka, idrott och engelska. På idrotten hade vi cirkelfys och det var så kul! Min rumpa är helt död, så jag räknar med värsta träningsvärken till helgen. Vi hade hörförståelse samt genomgång av verb på engelskan och jag fattar verkligen inte hur man kan vara bra på att lyssna och svara på frågor samtidigt?! Det är ju verkligen skitsvårt och pinsamt när man lämnar in ett halvt blankt häfte. Som tur är vägde jag upp det lite bättre på verben, haha. 
 
Jag kom hem strax efter halv sju och då käkade jag lite snabbt med mamma och pappa innan jag gick till stallet. Tjugo minusgrader stoppar inte mig och Frolle heller.. 45 minuters skrittrunda blev det idag. Mysigt, men fy så kallt. Hoppas graderna sjunker till i morgon när jag ska trimma på banan! 
Håll utkik här på bloggen ikväll, det kommer upp ett långt inlägg om min och Frolles utveckling tillsammans efter önskemål om det. Kul va? :) 
 
 

Tidigare hästar

Jag fick en fråga bland kommentarera om jag inte kunde skriva om mina tidigare hästar - om jag haft några då. Självklart har jag det! Jag har haft två innan de jag har nu. 
 
Lojstas Röding var ett gotlandsruss och ja, som russ är - vrånga, starka (speciellt för mig som då bara var 7-8 år), intelligenta och energiska. Jag minns inte så mycket mer än alla gånger jag åkte av honom, haha. Det beskriver väll ändå rätt mycket? ;) Nej, han var verkligen världens mysigaste. Det var verkligen superkul att rida honom när jag väl red. Jag hade inte hittat mitt intresse riktigt då, så jag red bara när jag hade lust helt enkelt. Det var ju mycket roligare att leka med Barbie än att rida när det var kallt och regnigt liksom. Båda mina systrar, Annika och Madde, hade haft honom innan mig och var även deras första egna häst. Så han lärde oss alla tre att rida och klara av det mesta!
 Han var en riktigt skogsmulle, han visste precis vart han hade fötterna. Gräs var det bästa som fanns, han älskade det lite för mycket så att han fick återkommande fång. Till slut kändes det meningslöst att traggla med behandlingar så vi beslöt oss för att han skulle få vandra vidare till ängarna som han kunde äta hur mycket han ville av, utan att bli sjuk. 
Rödde var verkligen en underbar första ponny att bara ha roligt med. Inga måsten eller krav på framgång. Vi lullade omkring i skogen och jag flög av titt som tätt, men det var väll inget? Kul hade vi ju ändå! 
 
 
 
Bilden nedan är den sista bilden som togs på honom, på morgonen innan han fick vandra vidare.
 
 
Boy van Het Kattenest var en korsning mellan welsh och arab från Nederländerna. Han ärvde jag av Madde som hopptävlade med honom, men då han inte var särskilt "hoppvillig" började hon leta efter en ny häst och jag tog över Boyve. Från början ville jag inte alls ha honom, jag ville välja ut en egen häst ju (haha). Men sen hade jag faktiskt honom i upp mot fyra år. Jag försökte också mig på hoppningen med honom men på grund av hans återkommande kotledsinflammation fick vi lägga hoppningen åt sidan och det var på så sätt jag kom in på dressyrspåret. Jag tror det gick bra ungefär två år utan att han blev sjuk, men sen fick han kotledsinflammation igen och han blev utdömd. Men vi valde att ha kvar honom, låta honom vila under hela vinterhalvåret och sen börja lite smått igen.
Nu hade jag också börjat ta över Exet om jag inte minns fel. Sen gick det bra i nästan två år igen, jag tävlade på lokal nivå med godkända procent. Vi vann tre gånger och placerade oss tvåa en gång. Men våren 2011 gjorde vi vår sista start och ridpass tillsammans. Vi blev utblåsta från banan och jag blev så ledsen. Vi åkte för att kolla upp honom, men hos en annan veterinär än tidigare ifall h*n skulle säga att det var kotledsinflammation bara för att han haft det tidigare. Men det var tyvärr det, igen. Då beslutade vi oss för att även Boyve skulle få somna in och vakna upp i en bättre värld utan smärtor. Han fick beta hela sommaren fram till den 25 Juli, med Frolle och Exet och bara hade det bra den sista tiden. 
Boyve var en ponny med mycket nerver, bus och fart. Jag fick verkligen lära mig att sitta kvar i serier av bocksprång och hopp tvärs över vägarna. Han var min bästa vän och jag saknar honom än. Han var speciell, det var han absolut. Jag hade tur som fick ha honom de fyra fina åren. 
 
 
 

Onsdag

Hejsan ♥ 
 
Jag har alldeles nyss kommit in från stallet. Jag har varit där sen strax över två så det blev en lång och hästig eftermiddag! Först pratade jag en stund med Erica som precis varit ute och motionerat Exet en stund. Även fast vi bor så nära varandra var det verkligen länge sen vi träffades så vi hade lite att prata om innan jag tog in Frolle. Jag red honom på kandaret idag på våran uteritt. Jag vill att han ska få en positiv känsla och naturlig bjudning på det så då är det ju perfekt att vänja honom med det ute i skogarna när han har mer energi av sig själv. Jag red bara på bridongen med bara lite uppkortat stångtygel för att den inte skulle slänga fram och tillbaka vid frambenen. Det var någon kort stund i galoppen jag samlade honom lite extra än vad jag tänkt göra idag, så då kortade jag upp stångtygeln också. Dock bara så den inte glappade, men det räckte verkligen. Han var så fin! Sen joggade och klättrade vi bara. Himla roligt pass på min fina Frolleman, som varje dag!
 
 
När jag pysslat om Frolle lite i stallet fick han gå ut och jag gjorde stallfixet. Åh, vet inte om jag berättade det igår men äntligen har pappa och Lukas satt upp vattenkopparna i stallet. Så nu slipper jag och mamma konka på massa vattenhinkar! Vilken lättnad alltså. Det enda pilliga nu är att få Leon att förstå hur man gör. Senast var han väldigt rädd för den konstiga gröna saken i hörnet som lät så illa.. Haha. Älska vattenkoppar ♥ 
 
Sist men inte minst tog jag in Leon, satte på transportskydden och sen lasttränade jag och mamma honom. Tekniken idag var två linor på vardera sida. Jag har kommit på att så länge jag har koll på vart hans huvud är, vilket jag såklart vill ha mot mig och inne i transporten så har jag kontrollen. Men så fort han får huvudet utanför transporten tappar jag kontrollen. Men idag gick det faktiskt riktigt bra! Alldeles innan jag gick in såg man hur han sänkte huvudet, slappnade av och la öronen åt sidan. Mamma hann bara säga "nu tror jag han kommer gå in", så gick han in så snällt. Vi åkte i kanske 10 minuter innan vi lastade ur honom igen, och han stod och backade ur så fint. Duktig bebis! 
 
 
 
 
 
 

Hemma

Åh, äntligen sitter jag i soffan efter en riktig hästtisdag som varje tisdag. Praktikdagarna på ridskolan måste ju vara bland de bästa i veckorna! 

Först av allt tränade jag för Lena med Frolle. Han var så jäkla fin alltså. Det blev bara finslip, så himla nyttigt och nödvändigt. Jag är hemskt nöjd med honom, min fina stjärna! 
Sedan var det hjälmen på resten av eftermiddagen fram till halv fyra. Fyra hästar till blev ridna och mockade åt Lenas häst. Som tur var fick jag mycket hjälp av snälla Jennie med att göra i ordning hästarna och mocka, annars hade jag väll varit kvar än.. Haha! 
Sen hade jag småbarnsgruppen med Carro. Alltså det är så himla roligt att vara med dem, de är så söta allihopa! 
Efter lektionen hade vi som går ridledsrkursen teori. Vi hade "rollspel" och låtsades visa hur man borstar/tränsar/sadlar för "småbarnen". Haha, det var så kul! 

Nu ska jag kolla på någon bra serie med mamma, dricka te och äta fil med flingor. God natt bloggen! 
Lastning

Jag har fått några frågor om hur det går med lastningen för Leon och om jag inte kan berätta om hur vi går till väga. Till att börja med har vi inte lastat honom sen vi åkte och löshoppade, men tanken är att lastträna honom i morgon igen om mamma har tid. I helgen kommer vi inte hinna eftersom jag ska åka iväg med ULKEN och sova borta lördag till söndag. Mer lastträning nästa vecka helt enkelt när både jag och mamma har gott om tid. 
 
Andra gången (första gången åkte jag med honom i transporten) han åkte i våran transport blev det kaos. Det gick jättebra att få in honom i transporten men under resan hoppade han över bommen. Bommen fram var lägre ner en vad den brukar efter att farfar lånat den och kört skräp, vilket vi inte märkt. Han hade lädergrimma som gick sönder och endast en inspänning från ringen på hans vänstra sida. Han står på den vänstra sidan i transporten, vilket alla mina hästar gör om dom åker ensamma. 
 
 
Efter den gången har han en nylongrimma just för att han inte ska komma loss genom att grimman går sönder och kunna hoppa över bommen igen. Vi dubbelkollar så att bommen är på rätt höjd också naturligtvis. Leon har en lite specialinspänning också när han åker, med tre linor - alla med säkerhetsspännen såklart. Den första går från ringen på vänster sida till grimmans sidorring och dena andra från den högra ringen till den andra sidoringen på grimman. De är inte alls hårt inspända, han kan röra sig rätt mycket med huvudet så han kan balansera upp sig med halsen under åkturen. Jag tycker det är ruskigt när man ser de som spänner fast huvudena helt och hållet på hästarna. Man ökar risken till panik med 100% då, jag lovar.. Sen har vi en elastisk lina som går från hakringen på grimman ner till golvringen i transporten (som vi skruvat dit själva). Om han då skulle få för sig att resa sig så kommer denna lägga tryck på nacken och han kommer inte kunna resa sig och komma över bommen. Man får dock kolla extra noga så den inte hänger för löst så han kan trassla in frambenen. Det är en ganska fin balansgång. Med den här inspänningen får han hjälp med balanseringen utan risk för panik. När man väl åker står han som ett ljus, nästan bättre än Frolle till och med! 
 
 

När Leon ska gå in i transporten har vi två linor på vardera sida av transporten för att rama in honom. Innan jag styr mot rampen brukar jag gå några varv på grådsplanen och göra ledarskapsövningar för att kolla att han är med och har respekt. Sen när vi går mot rampen gör vi lite olika eftersom han gör olika varje gång. Men oftast brukar han ställa sig på tvären och trycka in sidan mot transporten och ha huvudet utanför och så småningom kasta sig om och stegra. Så det är noga med att ha huvudet böjt åt mitt håll in i transporten för att ha någorluna kontroll över honom. Mamma trycker på rumpan med någon av linorna, det beror på vilken sida han har rumpan åt. Det brukar ta ett tag med efter en stund brukar han gå in. Då belönar jag honom alltid med en morot, så han vet att det är något positivt med att gå in i transporten. 
 
Ja... Det blev nog ganska lulligt men jag hoppas ni förstår och kan snappa upp några tips. Om ni har några frågor vet ni att ni alltid är välkomna att ställa dom i kommentarsfältet! :)
 
 

Kandardebut

Wiiiiiiiho, en lite trött måndag blev genast så mycket roligare när jag satt på bussen hem och fick sms från posten att ett paket fanns att hämta på Coop. I paketet fanns där två par tjockare ridhandskar, två grimskaft, uppbindningskedjor, ett kandar, stångbett och bridongbett. Jag kände inte för att vänta så jag smörjde upp kandaret med en gång och passade in det på Frolle och red med det sen. Nu i början vill jag bara att han ska få en positiv känsla och inte ha några större krav när han har kandaret, även om han inte alls betedde sig konstigt med det i munnen. Han kändes kanonfin, jag skrittade mest men provade också att trava och galoppera lite. Hade en väldigt lös stångtygel och red mest bara på bridongen korta stunder, men det kändes ändå en stor skillnad. Så himla roligt! 
 
 

Veckoplanering

Förra veckans planering gick ju inte alls enligt planerna. Först blev det ingen träning för Lena på tisdagen då hon inte kände sig pigg, så jag tog med honom på vanlig lektion på kvällen istället. Det gick väll bra det också men jag föredrar ändå att rida privatlektion, med en ordentlig uppvärmning och all fokus på mig och Frolle. På onsdagen vaccinerades dom och veterinären rekommenderade mig att ta det lugnt i tre dagar. Jag hade helt glömt att dom skulle vaccineras, så då fick jag ju ändra i min planering. Det blev vila på onsdagen, skritt torsdag och fredag och två lörsgörande pass lördag och söndag istället för tömkörning och lite tuffare pass med programdelar.
 
Såhär ser den här veckans planering ut, med förhoppning om att kunna följa den också: 
 
Måndag: Skritt/joggingpass i skogen på vägar där det är plogat. 
Tisdag: Träning för Lena på ridskolan. 
Onsdag: Uteritt på plogade vägar och mycket galopp! 
Torsdag: Skritt eller vila. 
Fredag: Programdelar på ridbanan. Störst fokus på enkla byten på linjer och halter.
Lördag: Uteritt. 
Söndag: Tömkörning. 
 

 

Godmorgon

Idag är det måndag, igen! Gud vad tiden går snabbt, snart sommarlov ju? Haha.. Ironi. 

Nej, men godmorgon! Idag är det hästdag. Vi ska longera varandra och de som longerar ska även trimma själva på hästarna vi blev longerade på förra gången. Det ska bli kul! Men mest av allt ser jag fram emot att rida Frolle ikväll. Älskar att skritta ut på vintern, med fleecetäcke och varma kläder så man ser ut som en fet michelingubbe. Haha!


Förresten.. Igår när jag packade hö fick jag besök av Rocky aka Klätterapan som började klättra på spånbalarna. Söt!

Ny planering

Efter lite "taktiksnack" med Cissan, som red Leon i december och är mitt bollplank vad gäller ridningen på honom, har jag kommit fram till en ny planering för Leon fram till treårstestet. Som det ser ut nu kommer vi åka till Högbo Ridklubb och visa Leon 30-31 maj. 
 
12/1 till ungefär 12/2: Vila. Det enda vi gör är att åka lite transport för att han ska vänja sig och lära sig att bli lastad utan att krångla. 
 
12/2 till ungefär 12/3: Ridning, löshoppning och transportering. Eventuellt kommer Leon följa med till skolan för att löshoppas också då vi ska ha det på lektionen. 
 
12/3 till ungefär 12/4: Vila. 
 
12/4 till 12/5: Löshoppning och ridning. 
 
12/5 till 25/5: Sista förberedelserna inför treårstest. 
 
25/5 till 29/5: Lugn vecka. Rida ca 1 av dom 3 dagarna för att spara så mycket energi som möjligt till treårs. 
 
30/5 till 31/5: TREÅRSTEST. 
 
 

Nytt pannband

Frolles pärlpannband från Glen Gordon till tävling, men som jag även använt till vardags nu det senaste, har gått sönder. Tråden som pärlorna satt på släppte och lite drygt hälften åkte av på parkeringen på ridskolan. Så jag beställde hem ett nytt pannband från Fannies på facebook. Även pannbandet jag fick i julklapp som är tänkt till tävling är därifrån. Man kan designa själv eller köpa färdiga. Jag är så himla nöjd, hon är riktigt duktig! Fint va? 
 
 
 

Lite nytt

Kom hem ett paket från hööks för några dagar sen med lite måste-ha-saker. Ett par fleecefodrade skinnhandskar (som jag förväntade mig mycket tjockare och varmare...), grip-handskar och tre grimmor. Jag har ju världens otur vad gäller grimmor och grimskaft nu, dom går åt som smör! Går sönder hela tiden och tappas bort i hagen. Så det fick bli det billigaste alternativet eftersom jag säkert måste beställa hem 10 till snart.. 

Frolle x2

Idag fick Fredrik äntligen sitta upp på Frolle, efter ganska mycket tjat faktiskt! Mina bästa!
Fredag!

Åh, äntligen helg! Första skoldagen sen jullovet som jag kände mig lite motiverad åtminstone och har gjort klart två uppgifter. Ett brev till Don Cheadle efter att vi kollat på Darfur Now och en diskussion om hur miljö och fred hänger ihop. De vart väldigt flummiga och jag är inte särskilt nöjd. Känner att jag är inne i värsta dippen vad gäller skolan, ingenting går bra och jag är så omotiverad. Jag vill bara sova och rida, sen är mitt liv fullbordat. Typ. Om det vore så lätt? Gud, vad negativ jag är. Skärpning Pernilla! 

Jag får se fram emot det positiva som händer istället för att fokusera på det tråkiga. Det ska bli jättemysigt att sticks ut till stallet och köra ett lägg joggingpass med Frolleman i skogen ikväll. Fredrik kommer till mig ikväll också så det ser jag verkligen fram emot! Som jag saknat honom! 

Igår dissikerade vi en bläckfisk på biologin så nu ska ni få njuta av våran fina Filip.. Visst är han snygg? Fina organ också, eller hur? ;) Sir Leon ♥

Nu har jag haft Leon i lite mer än två månader och på dessa två månader har vi kommit långt tycker jag. Tänkte göra en liten "lookback", kolla tillbaka vad vi gjort och hur långt han faktiskt kommit. 
 
 
1a november kom Leon hit. Då hade han haft sadel, träns, skydd och täcken på sig samt följt med som handhäst när hans hagkompis var ute och blev tränad. Han hade alltså inte haft någon på ryggen, blivit longerad eller något sånt. 
 
 
Första veckan var en "lära-känna-vecka" där vi arbetade med ledarskapsövningar, ryktning och provade sätta på olika utrustningar samt promenera med det på ridbanan. Andra helgen longerades han för första gången. Det var lite hit och dit, av och på. Men det gick trots allt över förväntan! 
 
 
 
16e november satt jag på Leon första gången, och åkte av första gången.. Då backade vi och hängde på honom några veckor till tills vi fick hjälp av en unghästutbildare - Cecilia Sterner. Stort tack till henne! 
 
 
Sen har jag ridit honom själv. Vi har även provat på galopp och det var där vi avslutade. 
 
 
 

Vaccinering och plugg

Nu när jag kom hem fick jag reda på att hästarna skulle vaccineras om bara någon timme, så jag kan inte rida idag. Eller jag kan ju, men jag har aldrig ridit samma dag som en vaccinering. Veterinärerna säger alltid att det är ingen fara men jag tränar inte samma dag som jag blivit vaccinerad, då ska inte hästarna det heller. Man kan ju alltid bli lite stel och känna sig lite sjuk efteråt. Himla typiskt dock när jag verkligen såg fram emot att rida i skogen med Frolleman idag, det är ju så mysigt väder - snöar och är soligt.
 
Nu blir denna onsdag en pluggdag istället. Har några kapitel i Entreprenörskap som ska göras och tre uppgifter om foder. Känner mig inte alls motiverad till att sitta här och plugga resten av eftermiddagen, men jag kanske piggnar till lite efter att jag klickat hem ett kandar.. ;) 
 
 
 

Godmorgon

Godmorgon alla ni!
 
Nu har jag äntligen fått tillbaka min dator (hel) så nu kommer jag kunna uppdatera här som vanligt igen. Jag sitter på skolan just nu och väntar på dagens första och sista lektion - kommunikation. När jag kommer hem sen ska jag och Frolle rida i skogen. Han kändes helt okej igår på träningen, men han sitter fast i högersidan. Så det bli väldigt mycket lösgörande arbete för att försöka få loss honom där. Ska även försöka få tag på en bra massör i närheten som kan komma hit och kika lite på honom. 
 
 

Leon mini

Jag fick några bilder från Leons uppfödare, himla roligt att ha tycker jag! Han är så söt! 


Leon och hans mamma Antré första vintern. Här är han ettårshingst! 

Veckoplanering

Nu när det är dags att höja fokusen och verkligen förbereda, träna och finslipa inför tävlingssäsongen med Frolle vill jag ha veckorna planerade. Det underlättar verkligen at ha en plan nerskriven någonstans istället för att ha det i huvudet. Dock ska den inte vara så strikt utan det är absolut tillåtet att ändra ibland. Man måste ju läsa av hästen - och även sig själv - hur den känns idag. Kanske är den lite trött efter gårdagen pass? Eller har den stått ute i regn och blåst hela dagen och kanske är lite stel? Har jag haft en jobbig dag i skolan? Känns hästen extra spralig och glad idag? Sånt här måste man ta hänsyn till, för att kunna nå sina mål och ha roligt tillsammans. 
 
Min och Frolles kommande vecka kommer se ut ungefär såhär:
 
Måndag: Lösgörande arbete på banan
Tisdag: Träning för Lena E 
Onsdag: Jogging och ev. klättring i skogen
Torsdag: Skrittas ute i skogen eller vila
Fredag: Tömkörning på banan
Lördag: Trimma på banan - programdelar
Söndag: Trimma på banan - programdelar/uteritt
 
 
 

Löshoppning

Jag lånar pappas dator nu, så äntligen kan jag skriva lite längre inlägg. Det är verkligen jobbigt att skriva längre och utförligare inlägg från iphonen. 
 
Igår åkte jag och mamma in till ridskolan med Leon som anordnade lite löshoppning. Lastningen gick helt okej när vi åkte hemifrån, han reste sig och backade men när mamma plockade fram linorna gav han upp ganska snabbt. Resan gick också bra. Han stod dock och sparkade med frambenet många gånger. Det brukar bli bättre när man gasar på lite men man kan ju inte köra hur fort som helst bara för att lille Leon ska bli nöjd.. ;) Annars stod han snällt. Han verkar trivas med "inspänningen" vi använder på honom i transporten! 
 
Löshoppningen är jag nöjd med, man kan ju inte förvänta sig mycket av honom när det är första gången. Han har ju traskat över ett par bommar här hemma och hoppat över diket i hagen, men igår hoppade han alltså över hinder för första gången. Inte riktigt med det korrekta systemet men jag tycker inte det spelar sån stor roll när det är hans första gång. Leon tyckte det var lite märkligt och fattade nog inte riktigt poängen med det hela. "Varför jagar dom på mig och varför ska jag hoppa över dom här fula pinnarna??" var nog hans tanke, haha! Oxerns bakkant låg på 80cm när vi avslutade. Alldeles lagom tycker jag! Det viktigaste är att han ska förstå grejen och så småningom tycka det är kanonkul. 
 
Lastningen innan hemresan gick allt ifrån bra. Han slet sig och prejade sig igenom linorna två gånger. En gång sprang ner till hagarna och den andra in i stallet. Grimskaftet gick också sönder. Efter att han slitit sig två gånger bytte vi metod till "stå-stilla-på-luckan-locka-med-morot-trycka-på-rumpan" metoden. Inget stress över huvudtaget utan bara vänta ut honom och vara tyst. Efter 40 minuter gav han upp och gick in i transporten, som att inget hade hänt liksom. Sen stod han som ett ljus i transporten hela vägen hem.
 
Idag får min vrånga, men så otroligt imponerande duktiga bebishäst sin vintervila. Han kommer vila i ungefär två månader och sen kör vi på igen. Hur tusan ska jag kunna låta honom vara nu när man är som mest sugen på att rida honom?! Dock ska det bli skönt att lägga lite mer tid på Frolle nu med planering och träning inför tävlingssäsongen. 
 
 
 
 
 
 

På väg mot ridskolan

Idag är det Frolles tur att följa med in till ridskolan. Det är programträning för Calla Curman och jag ska rida LA:P1. Det ska bli så kul! 

Tur att Frolle är lite mer lättlastad än Leon i alla fall. Tog 40 minuter att lasta honom igår när vi skulle åka hem från löshoppningen.. Men mer om det och hur hoppningen gick senare när jag är hemma! Nu måste jag hänga med i körningen, väldigt dåligt väglag och sikt. 
Datorlös

Nu har jag blivit datorlös till på måndag, minst. Min skoldator hade något fel på nätverkskortet så den lämnade jag in mot en lånedator, men när jag kom hem och skulle slå på den visade det sig att man behövde logga in genom skolans internet först. Då provade jag starta upp min gamla dator som jag inte använt på typ 3 år, men den är ju segare än segast så den stoppar jag undan igen. Så tyvärr får ni nöja er med mobiluppdateringar i helgen... Så himla tråkigt! Jag ska ändå göra mitt bästa och uppdatera här. No hate! ;) Hemma från sjukhuset

Ja, nu är jag hemma från sjukhuset. Jag fick göra endoskopi som man kan göra på hästarna ibland när dom är tjock i halsen. Man går ner med en slang och kamera i näsan efter att näsan bedövats. Dom hittade dock inget fel så jag ska tillbaka på ultraljud om någon vecka. Hoppas verkligen dom hittar något då! 

Nu ska jag äta lite och sen ska jag gå ut till stallet. Frolle ska skrittas, eventuellt joggas (beror på underlaget), och sen tänkte jag pyssla om Leon. Kan vara bra att borsta honom ordentligt ikväll så jag slipper gå upp så tidigt. Smart va? :) 
Torsdag

Hej! Jag har precis landat i soffan med en tallrik flingor. Jag har varit iväg på gubbgympa (styrka, intervallträning och innebandyspel) nu på kvällen efter skolan. Vi hade idrott där, dans fusion, men jag tyckte inte alls att det tog något så jag hängde med pappa nu när jag ändå inte skulle rida. Nu är jag helt slut i alla fall, så skönt! 

Imorgon är det fredag! Jag måste åka hem vid tolv från skolan dock för jag har en tid på sjukhuset. Sjukt nervös över det! Hoppas det går bra. 
Jag skriver mer här i morgon, nu ska jag inta sängen! :)Nya stallskor

Äntligen har vi fått nya stallskor från skolan! De vi fick i ettan höll inte länge men jag krigade vidare med dom fram till nu. Ska bli skönt att skippa blöta och kalla fötter! Lite klumpiga dock, men det är ju alla skor med ståhätta. Ska bli intressant att se hur länge de håller. 
Galoppdebut

Woho! Idag gjorde jag och Leon galoppdebut! Inte jättemånga språng men några stycken i varje varv i alla fall. Jag ville mest bara att han skulle förstå hjälpen lite och känna på. Han galopperade på tredje försöket och det är jag verkligen nöjd med! Han fattar snabbt min lille Leon :) 
Mamma filmade när vi försökte på oss galopp, så här får ni se det. 
 
 

Blå och orange

I måndags fick lille Leon ha på sig en av mina favoritoutfits - marinblå och orange. Måste dock erkänna att han ser lite ute som en ponny i mina färgglada schabrak och lindor! Däremot är det så mycket roligare att kolla på ekipage som vågar sticka ut lite och inte bara köra på de jordnära färgerna som vit, brun och marin. 
Men visst passade han bra även i denna outfit?
 
 

Wanties

Otto Schumacher München/Venedig kandar
Sneakers
De Niro dressyrstövlar
 
Någon som har lust att hosta upp 10 000 kr åt mig? Snälla..?

Typiskt mig

Haha, jag läste fel på bladet om kursen idag. Tydligen skulle min grupp vara här tolv så jag är här en timme för tidigt! Så himla typiskt mig alltså.. Jag frågade liksom kursledaren extra för att vara säker på när jag skulle dit men ändå gör jag fel! Hahaha, jag dör! Aja, titta på lite hästar i ridhuset från cafeterian är ju inte helt fel det heller. Känns dock lite surt att veta att om jag inte kollat fel hade jag hunnit rida Leon.. 

Jaja, nu ska jag kika på lite longering. Hej så länge! God morgon!

God morgon ♥ 
 
Idag är det tisdag och sista jullovsdagen för mig. Så himla avis på er som börjar på torsdag och har ännu en dag till godo! Men men, det är lika bra att få sista terminen i tvåan gjord. Sen är det bara trean kvar och efter det får jag göra exakt som jag vill. Längtar! 
 
Jag gick upp vid sju i morse för att tömköra Frolle. Han fick jogga på volten med överångar och tempoväxlingar. Efter lite galopp i båda varven blev han riktigt fin i traven. Spänstig, mjuk och elastisk!
Lille Leon får vila idag, smälta ridningen lite och pusta ut en dag. Jag hinner inte med honom idag då jag strax ska åka in till ridskolan för ridledarkursen jag går. Klockan 11 ska vi ha teori och 13 ska vi rida. Det ska bli intressant och roligt! 
 
Jag håller på att ladda upp en film på mig och Leon från i söndags nu, men det ska ta hela 300 minuter att ladda upp så ni får vänta några timmar till. Förhoppningsvis kommer den upp ikväll i alla fall, håll ut! 
 
 

Friskis nu

Nu blir det Friskis för dubbla jympapass! Först jympa bas och sen puls. Loooooove! 
Frisering och trim

Idag hade jag och Frolle lite kvalitetstid i stallet. Borstade honom extra länge och extra noga, friserade svansen, kronranden och hovskägget samt skämde bort honom med massa morötter. Kände mig skyldig honom det efter i morse när man verkligen såg hur avundsjuk han var när jag pysslade om Leon. Han hade öronen bakåt och stod och naffsade efter Leon hela tiden. Lilla Frollebollen ♥
Sen trimmade vi på banan. Dagens fokusering låg på galopp-halt, enkla byten och skrittpiruetter. Så fort han gjorde rätt gav jag honom en morot och det funkade himla bra. När jag red in på medellinjen för att göra halt behövde jag knappt göra något - han stannade vid X av sig själv. Men så vill jag ju inte heller att det ska vara, så då fortsatte jag en bit till och gjorde halten lite längre fram. Han ska lyssna när jag ger honom hjälperna och göra en halt, utan att spänna sig eller guppa upp med rumpan som han gärna vill göra. Skrittpiruetterna har verkligen gått framåt. Nu är de centrerade utan att han börjar snurra. Ibland får han dock ett bakslag och vill stanna upp med inner bakben men då får jag påminna honom genom att peta lite med spöet uppe på korset i takt med stegen. 
Jag är jättenöjd med honom idag. Nu ska jag sätta upp lite mål inför tävlingssäongen och planera vad som behöver finslipas. Tänkte även köra igång med veckoplaneringar igen som jag normalt brukar. Jag släpper på sånt under vintern för både min och Frolles skull, så vi kan göra sånt vi känner för liksom och slappa lite. Nu är det dock dags att köra igång igen och verkligen börja föreberedelserna! :)
 

 

Nu: gym

Hejsan! Jag ska strax sticka iväg till gymmet med en kompis. Längesen jag var där nu så det ska bli kul! Jag har ju nästan bara kört jympapass de senaste veckorna. 

Sen ska jag hem och fixa i ordning bilder och en film från idag när jag red Leon. Han var jättefin verkligen! Hoppas bilderna förmedlar känslan :) 
Nej, nu måste jag dra. Hej så länge! 

Kandar?

I år ska jag börja vänja och rida Frolle med kandar. Jag tar upp honom som storhäst 2015 och då vill jag ha honom "klar" på kandaret så det bara är att köra på. Men nu är frågan vad jag ska köpa för kandar. Jag har kikat lite på dom som finns på Hööks, men jag tycker inte att de är så fina. Det jag mest tittar på är nosgrimman - den ska vara bred och gärna med vit padding. Inte lackad och inte svart. Har ni några tips på webshops som säljer fina kandar? Hojta till i så fall! 
 
 

Just nu

Sitter på bion med min syster och ska snart kolla på Hobbit. Äntligen! Första filmen var ju jättebra så jag har höga förväntningar inför denna. 

Frolle och Leon var jätteduktiga idag. Provade trava längre sträckor och i lättridning på Lellisen vilket han gjorde galant. Frolle fick jogga och jobba med mycket övergångar i skogen. Mina fina! 
Lördag

Godmorgon alla ni! 

Jag har precis varit på Friskis och kört ett jympapass med Madde och pappa. Nu är jag helt mör i kroppen, men ingen vila än. Frolle och Leon står i hagen och väntar på att bli ridna så det ska jag ut och göra nu! Det kryper verkligen i mig för att få rida! 
Vi hörs om en stund!Vad vill ni läsa om?

Jag sitter här tom i huvudet på ämnen att skriva om, så nu vill jag ha er hjälp! Bomba mig med förslag nu. Vad vill NI läsa om här på bloggen? 
Har ni någon fundering som ni vill ha svar på eller finns det bara något ni skulle vilja att jag skriver om? Kom igen, kom igen, kom igen. 
 
     
 

Gott nytt år!

Andra januari idag och jag är kvar hos Fredrik (som fyller 19 idag.. GRATTIS!!!!). Hade ett jätteroligt nyår med honom och hans vänner. Fick mitt livs första nyårskyss också ♥ 
 
Jag har inte så mycket att blogga om nu eftersom jag det inte finns några hästuppdateringar liksom. Det märks på statistiken men i morgon kommer jag hem igen så då kommer jag förmodligen börja uppdatera som vanligt. Hoppas ni tyckte om filmen på mig och Leon! Superbra att filma nu i början så man kan se utvecklingen senare. 
 
Nu ska vi iväg och födelsedagsfika med Fredriks mamma. Hej så länge! 
 
 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|