Wanties

Åå, det finns så himla mycket jag vill ha i hästväg just nu. Så är det alltid när man har en period då man måste hålla som hårdast i pengarna... Så typiskt! Just nu behöver jag verkligen spara pengarna för att min dumma bil eventuellt måste in på verkstad om inte min kära pojkvän och pappa klarar av att laga den själva (det är inte så roligt att åka på E4 när det helt plötsligt kommer upp en röd text "BROMSFEL. STANNA BILEN SNARAST"..) och såklart för att jag kommer behöva pengar när jag och Fredrik flyttar till något eget. 
 
Hur som helst, nog om mina pengar, haha.. Det här suktar jag lite extra efter just nu! 
 
Tjocka paddar att ha på Leon i transporten. Han får bara av sig sina skydd hela tiden... 
 
 
Bruna träningsstövlar. Dessa är av märket Petrie, men jag vill helst ha De Niro. Mina svarta borstade är De Niro och jag är verkligen jättenöjd med dom, och jag vill helst bara använda dom till tävling då som är så snygga! Detta kanske är något man ska spana efter på Sweden International Horse Show..?
 
 
Pannband.. Jag får aldrig nog! Just nu har jag bara ett enda (det som följde med tränset) eftersom jag bytte färg på läder. Man kan aldrig få för många pannband! Leon vill gärna ha ett med vita pärlor och silvrigt bling, ett guldigt som det ovan och ett silvrigt + flera till. 
 
 
Ridbyxor av märket Pikeur. Modellen Candela har jag hört mycket gott om och jag är SÅ sugen på att införskaffa mig ett par sådana till tävling först och främst, men sedan hade jag gärna velat haft ett par i varje färg också. Haha.. 
 

Humlan och Leon

Humlan och Leon har blivit nya boxgrannar denna vecka. I vanliga fall bor Leon i inackorderingsstallet som ligger vägg i vägg med Stall Reje, men nu när Hirten är i Flyinge får Leon öva på att sova borta och bor i Hirtens box. Det har inte varit så populärt hos Humlan som tror att Leon ska sno hans mat, medan Leon tror att Humlan vill leka och gosa.. Haha! 
 
Idag när jag skulle åka hem stod dom däremot så snällt med huvudena intill varandra. Fick ingen bild på det men här är en annan där båda två är med i alla fall! 
 
 

Tisdag

Hej på er! Vilket härligt höstväder det är nu. Strålande sol men sådär krispigt i luften, och noll insekter! Dock hade det gärna fått vara lite varmare på nätterna. Men man kan inte få allt.. :) 
 
Idag har Leon haft en vilodag. Han förtjänar verkligen sina vilodagar nu för han är SÅ HIMLA fin varenda gång jag sitter upp i sadeln på honom. Jag får påminna mig själv om att han är fyra år och att jag inte ska tänka allt för mycket på detaljerna. Han har tagit det lugnt i hagen hela dagen, solat och ätit hö. Imorgon ska vi promenera ut i skogen och mysa i stallet! 
 
Även om Leon vilat idag så har jag fått någon ridtimma i kroppen ändå! Jag red först Humlan. Vi red på travbanan idag, lika som igår. Igår testade han mig när han blev "rädd" för något på vägen. Han tog till samma taktik som Leon så då visste jag hur jag skulle kunna tackla det . Idag gick hela ridpasset superbra och jag fick en SÅ bra känsla! Jag jobbade med att det hela tiden skulle hända något nytt så att han hela tiden skulle ha fokus på mig. Övergångar mellan och i gångarterna, skänkelvikningar, öppnor och en jäkla massa halvhalter. I traven och skritten gick han i en väldigt bra form med lätt stöd, men lite svårare för mig att få till det i galoppen. Humlan jobbade på bra, och det känns som att vi blivit bra kompisar dessa dagar! 
 
Efter lunch red jag Bruce. Han visade mig verkligen vad en unghästs energi innebär - från 100 till 0 på några minuter typ, haha. Han var SÅ pigg när jag skrittade fram honom, han försökte gå upp i trav hela tiden. Jag tänkte "ojoj, vi kanske skippar galoppen idag", men när jag travat en stund lugnade han sig och efter några galoppfattningar tog bensinen slut. Han blev seg i kroppen och var inte alls lika på hugget. Eftersom att han ändå var så pass het från början tror jag det kändes segare än vad det egentligen var. Då fattade jag bara en galopp till och sedan avslutade vi med att trava i så låg form vi bara kunde! Duktig liten fyraåring. ♥
 
 

Tävlingsdags

Jag och Leon är nu anmälda till två tävlingar i höst! Jag har ju inte kunnat tävlat tidigare denna sensommar/höst då allting varit så oklart kring jobb, flytt och så vidare. Men nu har vi "hittat hem" så att säga och har någonstans att utgå ifrån, och fantastisk hjälp från Helena förstås. 
 
Den sjuttonde oktober kommer vi starta en LB:2 på Jälla Hästsportförening och den första november en LB:1 på Hallsta Ridklubb. Det är två helt nya program och två helt nya tävlingsplatser! Egentligen spelar inte själva programmet någon roll - huvudsaker för Leon i dagsläget är att komma ut på olika platser och att TRÄNA på att tävla. Helena insisterade på att vi skulle gå upp på lång bana, så då gör vi det. Dock är inte LB:1an på lång bana, men tyvärr fanns ingen LB:2 kvar. En tävling är för lite men två blir helt perfekt innan några veckors vintervila väntar Leon! 
 
Det ska bli så himla roligt och spännande! 
 
 
 
 
 

Ensamt ansvar

I morse åkte Helena och Hirten mot Skåne, Flyinge och Breeders. Dom blir borta i ungefär en vecka beroende på hur bra det går, och under tiden har jag hela ansvaret för stallet och hästarna som är kvar - Money, Bruce, Lindy, Humlan och Leon. Jätteroligt med ett sånt förtroende från Helena, trots att jag bara jobbat hos henne i två veckor (känns som minst två månader, haha)! Håller alla tummar för dom på tävlingarna. 
 
Money och Lindy vilar just nu så jag har bara Humlan, Bruce och Leon att aktivera. Idag longerade jag Leon vilket gick fantastiskt bra! Inspänningarna kändes lite långa, men efter att jag tänkt efter lite kändes dom ändå ganska bra. Med den längden har han något och att "gå fram till" och söka stöd på, om jag skulle korta dom skulle det kanske snarare "ta" stödet från honom. Nu snackar vi inte om flera decimeters askillnad utan bara några hål, men det känns bra att analysera och diskutera med sig själv. Hur som helst så höll han ett jämnt och fint tempo och likaså takten. Vi gjorde många övergångar, mestadels mellan trav och galopp. Han svarade väldigt bra och direkt på mina hjälper! Det finns ett filmklipp på min instagram @pernillahagglund. 
 
Efter lunch red jag Bruce och Humlan. Bruce är 4 år och ganska lik Leon att rida. Han är ganska mycket större men lite "grönare" än vad Leon är för tillfället. Dom båda är väldigt känsliga och otroligt lätta i stödet, så framåttänket och att inte "ta bort" stödet gäller hos både Leon och Bruce. Jag skrittjobbade honom i fredags också och då upplevde jag honom mycket "tommare" än idag. Idag fick jag ett ganska mjukt och jämnt stöd, men hade önskat en något längre och lägre form. 
 
Humlan är 6 år. OJ vilken rolig häst att rida. Han var verkligen en utmaning men jag tycker att jag fick till det riktigt bra. Han kändes fantastiskt fin och jag ville inte sluta rida! Jag hittade nya knappar hela tiden och han gick bara bättre, bättre och bättre. Superkul!
 
 
Härligt med några fler ridtimmar i kroppen! 

HEJ!

Hejsan! Ledsen att jag inte uppdaterat på ett par dagar, men jag inte riktigt hunnit med helt enkelt. Ni får ha överseende med det! 
 
Dagarna har rullat på som vanligt. I torsdags red jag lektion för Helena med Leon igen och jag fick en så härlig känsla! Det finns ett filmklipp på min instagram för er som har det - där heter jag @pernillahagglund. Vi fortsatte på samma sak som vi jobbat med lektionerna innan och försökte få honom att sätta sig lite mer på bakbenen i galoppen. Jag ska hela tiden ha honom framför mig och mjukt möta upp med handen. Jag blir lätt lite diffus och "låst" vilket jag jobbar på hela tiden, men det är otroligt svårt kan jag säga! I traven ska han ta långa steg, sträcka ut halsen lite mer och alltid komma från bakbenen och framåt. Här är det jätteviktigt att jag har en tydlig takt i min lättridning och skjuter fram höfterna lite mer för att jag ska sitta mer upprätt. I slutet var han hur som helst superfin! På torsdagen red jag även ut på Lindy och longerade Humlan. 
 
Igår skrittade jag och Helena ut tillsammans på Leon och Lindy och sedan var tanken att vi skulle ta Bruce och Humlan tillsammans också på ridbanan då jag ska hålla igång dom nästa vecka. Men på grund av en oväntad vändning fick jag ta dom själv. Jag skrittjobbade Bruce och longerade Humlan idag igen. Båda två skötte sig superbra, även om Humlan ville testa mina armmuskler ibland.. ;) 
 
Igår kväll åkte jag och Fredrik till hans kompis som fyllde år. Först var vi i en lägenhet i Sundbyberg och sedan åkte vi vidare till stan där vi gick på Hellströms och WKND. Vi kom hem väldigt sent (eller tidigt, beroende på hur man ser på det..), men hade en jätterolig kväll! Vi tog en lång sovmorgon i morse och har än så länge har vi inte gjort särskilt mycket. Vi får se vad vi hittar på ikväll! :)
 
 

Några bilder

 
Mina "överlevnadshyllor" i sadelkammaren. Bra att ha om man blir akuthungrig, glömmer lunchen eller bara är sugen på något gott! 
 
 
Ordning och reda. 
 
 
Stallet och paddockarna. 
 
 
Dom lite planare gräshagarna ovanför paddockarna och skrittmaskinen, bakom huset. Här har hästarna det lugnt och skönt! 
 
 
Stallet idag innan jag åkte hem.
 
 
Femåriga Hirtenlife på promenad idag. På söndag åker hon och Helena till Flyinge för Breeders! Jag blir kvar hemma och tar hand om dom andra hästarna och stallet. :) 
 
 

Bommar och lastträning

Igår stod bomarbete/hoppning på schemat för hästarna i stallet. En tjej som heter Katti brukar komma till stallet och hoppa hästarna åt Helena vilket verkar vara ett bra upplägg! Igår red hon Bruce samtidigt som jag red Leon, eftersom att dom båda är fyra år och skulle jobba med samma sak. 
 
Vi höll till på hopputebanan vilket var helt nytt för Leon. Bommar, hinder, vattenpölar och lite annan miljö kändes verkligen nyttigt för honom. Han reagerade som han brukar göra när han kommer till nya platser och det är mycket annat att fokusera på - väldigt på, lite stark och ofokuserad. Jag kände att jag inte riktigt var rättvis mot honom då jag fortfarande levde på dagen innans känsla som var så himla bra, när jag egentligen skulle ha "nollställt" mig själv och bara fokuserat på att låta honom få en bra upplevelse. Nu fick han ju en bra upplevelse ändå, men jag fokuserade helt enkelt lite för mycket på känslan. På nya platser och i nya omgivningar måste jag prioritera att låta Leon titta, utforska och känna sig trygg istället för att hitta den där fantastiska känslan. Det kommer när han blir lite mer rutinerad! 
 
Hur som helst så gick det väldigt bra över bommarna. I skritten slarvade han lite men i traven rättade han sig sååå bra efter avstånden. Om vi kom lite för långt ifrån tog han ett större steg för att komma rätt i bomserien och om vi kom lite närmare kortade han. Vi travade även igenom vattenpölarna på ridbanan och det gjorde han så snällt! Ett filmklipp från det ligger ute på min instagram @pernillahagglund. :) 
 
Idag hade Leon vilodag från fysisk aktivitet. Men för att utnyttja tiden lite så passade jag på att lastträna honom! Helena var snäll och hjälpte till att stänga/öppna om honom och hålla koll hela tiden. Leon skötte sig fantastiskt bra! Han gick raka vägen in och stod sen otroligt snällt. Jag åkte bara några hundra meter innan jag vände igen och sedan fick han stå ensam i transporten några minuter innan vi lastade ut honom. Jag och Helena kom överens om att det nog är bra att träna korta bitar i taget och sedan öka på eftersom. Jag vill verkligen att Leon ska vara lugn i transporten och kunna stå där ensam på tävling när man till exempel ska gå och visa vaccinationsnityg osv. Men det kommer nog med tiden då han blir mer rutinerad! 
 
Här kommer några bilder från dessa dagar med Leon! 
 
 
Bruce i täten och Leon hänger på, för att få till bra insta-material... ;)
 
 
Leon sträcker ut över bommarna.
 
 
Härligt och roligt med vattenpölar! Superbra miljöträning. 
 
 
Mitt ekipage redo för lastträning.
 
 
Gräspaus på vägen upp till Leons hage. Visst är hans nya grimma fin? Den är från Hööks JH Collection och matchar snyggt med alla andra hästarna på Stall Reje. :) 

Överraskning

I morse när jag skulle hamna boxarna fick jag en riktig överraskning. På en av halmbalarna låg 4 små rosa musbebisar! Jag visste inte alls vad jag skulle göra med dom så frågade Carro i inackorderingsstallet. Hon tog dom direkt och åkte och köpte mat åt dom! Hälsningar från Frolle

Hur söta är dom inte tillsammans, Frolle och Saga? Jag saknar honom så mycket... ♥
 
 

Tinne-träning och fantastiska Leon

Heeeeeeej, idag har varit en lååång dag, men jätterolig förstås! Tiden susar förbi och jag lär mig en hel del. 
 
Jag gjorde stallet i morse i vanlig ordning medan Helena lämnade sina barn på dagis och red fyraåringen Bruce. Sedan tog jag in Hirten (Hirtenlife) som är fem år och spolade benen, lät henne gå in i boxen och kissa och gjorde i ordning henne för att åka till Lövsta Stuteri. Helena och Hirten tränade där för Tinne idag och jag följde med för att grooma, filma och inspireras (och säga hej till Lövsta-gänget såklart)! Det var en sista avvägning inför nästa vecka då Helena åker till Flyinge med Hirten och rider Breeders. Det såg superfint ut och Hirten är verkligen en fantastiskt vacker och uttrycksfull häst! 
 
När vi kom tillbaka till stallet tog vi in Lindy och Humlan. Dom fick skritta ut i skogen tillsammans, med sällskap av Molle. Jag red på Lindy och Helena på Humlan. Det gick jättebra och hästarna verkade njuta av att få komma ut i skogen! 
 
Sedan var det Leons tur och idag stod lektion för Helena på schemat. Planen var ett kortare och lättare pass idag vilket vi höll ganska bra. Inget krångel utan bara framåttänk hela tiden. Jag fick verkligen kämpa med min vänstra hand idag. Jag blir lätt lite stark i den vilket gör att Leon biter sig fast och det i sin tur leder till att jag blir ännu starkare. Det blir som en ond cirkel, men oftast brukar jag kunna ta mig ur det ganska bra och slappna av men idag låste sig verkligen armen och jag fick skaka om den ordentligt då och då, haha.. Det är inte alltid hästen som behöver tränas! Leon var i alla fall FANTASTISK. Och förutom min vänsterarm så red jag också väldigt bra tycker jag. Jag sög åt mig allt Helena sa och fick fram det i min ridning. Det var en otroligt nyttig träning där jag fick känna på vikten av att hästen ALLTID ska vara framför mig - även när man vill ta tillbaka den i en övergång eller t.ex. fatta galopp. Det är när hästen är framme man får det härliga suget i handen, den rätta uppförsbacken och den korrekta vinkeln i bakbenen. Formen faller på plats och man kan fokusera på att rida, helt enkelt. Givande! 
 
När jag var klar med Leon var klockan kvart över fyra och då hade jag lite kvar i stallet att fixa - putsa undan träns, byta hagar och lite annat småfix. Jag åkte vid fem och då svängde jag förbi Hööks i Upplands Väsby på hemvägen. En ny grimma, benlindor och ett par ridbyxor fick följa med hem! 
 
Här kommer några bilder från dagen. :)
 
 
Hirten förbereds för att åka till Tinne-träning.
 
 
Framme på Lövsta och Hirten spanar efter snygghingstarna Van Vivaldi, Sankt Erik II och Flambeau.. 
 
 
Tinne-träning i Lövstas fina ridhus. 
 
 
Lamina och Helena (och jag) promenerar med Hirten runt anläggningen efter träningen.
 
 
Skrittur i skogen med Lindy, Humlan och Molle. 
 
 
Framskrittning av Leon på fina utebanan.
 
 
Nöjda efter en superträning för Helena! 
 
 
 

Svar på kommentar

Vilken drömchans du har Pernilla! Så otroligt roligt! Hur började du jobba där, kände du henne eller hur gjorde du? :)
 
Jag svarar i ett inlägg eftersom det kan vara fler som undrar samma sak! Det är verkligen jätteroligt hos Helena och jag tror att jag har fantasitska utvecklingsmöjligheter hos henne, på Stall Reje. 
 
Om ni hade frågat mig vad jag skulle göra efter studenten hade jag sagt "inte jobba som hästskötare i alla fall", men allt eftersom jag funderade på det och insåg hur mycket jag faktiskt ville lyckas och bli något inom branschen så ändrades mina tankebanor. När jag studenten var jag helt inställd på att söka jobb som hästskötare vilket jag också gjorde. Jag gick med i några "hästjobbs-grupper" på facebook och kollade på hastnet.se varje dag efter nya annonser. Eftersom att Fredrik bodde i Stockholm ville jag försöka hitta ett stall i närheten av honom. Jag ringde och mailade på ganska många annonser och fokuserade mig då på dressyrstall. Första stallet jag provjobbade i trodde jag verkligen skulle bli det jag skulle jobba i, men på grund av lite olika anledningar blev det inte så. Jag blev ganska ledsen då och förstod hur svårt det faktiskt är att söka och få jobb, och dessutom ett jobb med bra villkor. Hästbranschen är som ni nog vet väldigt tuff på det sättet att det helt enkelt är höga kostnader och inte så mycket inkomst vilket leder till låga löner som dessutom oftast är svarta. 
 
Då sökte jag mer aktivt och mailade på allt som var av intresse. Jag hörde även av mig till större tävlingsstall som inte sökte någon hästskötare för tillfället, bara för att visa att jag fanns. Sedan kom jag på att en klubb- och lagkompis till mig hade skickat mig ett meddelande på facebook när jag var och provjobbade i första stallet, men eftersom att det kändes stupsäkert att jag skulle vara kvar där då så sa jag att jag hade hittat ett stall redan. Jag letade i inkorgen och hittade meddelandet, och det stall hon tipsade om då var just Stall Reje! Helena hade gjort ett inlägg på sin facebooksida där hon skrev att hon sökte hästskötare till hösten, men hade alltså inte lagt ut det i någon grupp eller på hastnet. Jag hörde av mig och fick svar direkt att jag var intressant! 
 
Jag kände alltså inte alls till Helena innan, men dock så var det många av mina vänner och bekanta som kände till henne. Så jag hade bra referenser och det hade även hon då hon är nära vän till Caroline Darcourt på Lövsta Stuteri där jag hade praktik och Helena jobbat tidigare. 
 
På den vägen är det och jag är jätteglad att jag hamnade här! Allt har en mening och det känns verkligen som det är meningen att jag ska vara hästskötare just här. Hoppas det var ett bra svar! :)
 
 
 
 

Tävlingsdag

Som ni såg i förra inlägget var jag och Helena på tävling idag. Helena tävlade hennes sexåriga Condamino Humlan i en LA:3 på Skånsta Ryttare. Det gick jättebra trots några missar och det jag tror Helena var mest nöjd med var att Humlan skötte sig så bra på många sätt! Resultatet landade på ca 66% och en förstaplacering - en bra dag på jobbet. Stort grattis till bossen! 
 
Innan vi åkte mot tävlingen hann vi göra klart stallet. Som tur var fick vi hjälp av Therése som sommarjobbade hos Helena så allting gick väldigt snabbt och Helena hann rida några hästar innan också. Jag och Therése promenerade dessutom ut med fyraåringarna (Bruce och Leon) på travbanan. Effektiv morgon helt enkelt, och skönt att allt var klart när vi kom tillbaka från tävlingen! 
 
När vi kom hem bytte vi hagar på Bruce och Leon och tog in dom andra. Eftersom dom är lite yngre än dom andra får dom alltid gå ute lite längre, förutom om det är riktigt dåligt väder då förstås. Efter hagbytet åkte jag hem och jag har precis ätit middag och duschat! Nu väntar en lugn kväll medan jag väntar på att Fredrik ska komma hem. ♥
 
 
Therése och Bruce / Jag och Leon ♥

Ledig dag

Hejsan! Idag är jag ledig och jag verkligen varit LEDIG. Jag är en person som älskar att hålla igång och egentligen inte gillar att ha en dag där ingenting är inplanerat. Men samtidigt tror jag att det är väldigt viktigt att faktiskt ha sånna dagar då man sover tills man vaknar och gör precis ingenting, ladda batterierna och få chansen att längta tillbaka till dom fartfyllda dagarna. 
 
Jag och Fredrik tog en rejäl sovmorgon och när vi vaknade kollade vi på ett avsnitt av The Walking Dead (som jag egentligen inte ens tycker om, men vad gör man inte för sin zombiegalne pojkvän..). Sedan åt vi frukost och åkte till Barkarby en sväng. Hans mamma ville till Lager 157 så vi följde med dit helt enkelt! 
 
Sedan åkte Fredrik till Enånger för att gå på en fest med sina kollegar på sommarrestaurangen han sommarjobbade på. Han kommer hem igen imorgon men tills dess får jag klara mig utan honom! Jag har varit ute och promenerat med Ebba och sedan har jag även gått till Coop för att köpa "survivalkit" till stallet, haha. Lite nudlar, frukt, varma koppen, vattenoboy och sånt som helt enkelt kan vara bra att ha om jag skulle glömma lunchen eller som också kan vara bra nu när det blir lite kallare dagar! Jag köpte även med mig lite fika tills imorgon då jag och Helena ska åka på tävling med hennes Humlan. Det ska bli roligt! 
 
Nu tänkte jag duscha och sedan ska jag faktiskt titta på serier. Jag har fortfarande inte tittat på alla avsnitten i sista säsongen av Game of Thrones, så det lutar mot den! Ha en bra kväll hörrni. :) 
 
 
Känns lite konstigt att inte åka till stallet idag, men jag vet att Helena tar så bra hand om Leon. ♥

Lektion i ridhuset

Idag flöt dagen på väldigt snabbt. Jag och Helena hjälptes åt med allt, så jag hann till och med åka innan halv fyra! Det känns väldigt bra att jobba med Helena på det sättet att hon tänker mycket "ta och ge". Ibland behöver man jobba lite längre än annars och ibland kanske man kan komma iväg lite tidigare. Det beror på om någon av oss har något inplanerat, en tid att passa eller om man kanske vill passa på att göra något extra i stallet. Oftast siktar vi på halv fyra, men allt kan ju hända när man kommer till hästar. :) 
 
Idag red jag som jag berättade tidigare lektion igen. Det regnade väldigt mycket ute idag så vi var bekväma av oss och höll oss inomhus. Vi var lite osäkra på det först då Leon tyckte det var jätteläskigt där förra gången så vi valde att gå ut till ridbanan istället. Då hade vi tänkt att jag skulle promenera ett par gånger med honom där först innan jag skulle rida där, men vi valde att testa ändå idag. Leon var faktiskt väldigt lugn! Lite läskigt med speglarna i hörnen på kortsidorna som möter en när man kommer på spåret bara, men annars kändes han likadan som på utebanan. 
 
Idag låg fokus på att hela tiden tänka framåt - även när man vill ha honom lite mer tillbaka som i t.ex. övergångarna. Och i framåttänket skulle han såklart vara 100% fokuserad på mig och mina hjälper. Inte speglarna i hörnen.. ;) Vi varvade fyrkantsspår med volter, serpentiner och diagonaler. Långa vägar för att han hela tiden ska ta för sig framåt och vara bestämd (även jag!). I slutet var han SÅ fin!! Det känns som att vi bara förbättras och förbättras för varje dag. Leon är så positiv och ambitiös, han frågar liksom hela tiden om vad det är jag vill, vad ska vi göra nu och om han gör rätt. Han har verkligen helt rätt inställning, och det är mitt jobb att hålla den inställningen kvar hos honom! 
 
Ännu en givande lektion för Helena alltså. Nu väntar två lugna dagar för Leon! Nästa vecka kommer vi blanda in lite bommar i träningen. Kul! :) 
 
 
 
 
 
 

Film på instagram

Idag red jag lektion för Helena i ridhuset. Här kommer två bilder och på min instagram @pernillahagglund finns en kort film från när jag travar av honom! Kolla in. :)

Sena inlägg

Som ni säkert märkt har jag bara uppdaterat här på kvällarna, men det har sin anledning! Jag har så gott som INGEN täckning i stallet. Den enda platsen jag har 3G på är i Hirtens hage och på ridbanan, haha. Så jag kan tyvärr inte göra några "just nu"-inlägg. Jättetråkigt men jag hoppas att ni överlever ändå! 
 
Jag försöker få ihop inlägg att tidsinställa, men det är inte jättelätt. Så ni får jättegärna komma på något jag kan skriva om! Om ni har några frågor angående mitt jobb som hästskötare eller något annat så är det bara att fråga på. Ingen fråga är för dum! :)
 
 

Ensam torsdag

Hej på er! Jag och Fredrik har precis varit ute och promenerat med hans hund Ebba. Vi var ute nästan en timme och det var så mysigt! Solnedgång, duggregn och varm temperatur. Ganska perfekt avslut på torsdagskvällen tycker jag! 
 
Idag hade jag stallet ensam. Kjell hjälpte mig lite på morgonen med mockning och halm/höhämtning men annars gjorde jag allt annat. Utöver dom vanliga rutinerna longerade jag Lindy (hästen som jag red igår), promenerade med Money och red ut på Leon. Regnet har öst ner hela dagen så Lindy och Money fick vara i ridhuset, men jag blev såklart genomblöt ändå.. Helenas man Patrik visade mig fyrhjulingen och harven så att jag även kan börja harva ridbanan/ridhuset och vi skruvade även upp ett bord i sadelkammaren. 
 
Leon var sååå på hugget idag. Precis när vi red iväg kändes han ganska lugn, men när vi kom till travbanan där det var två andra hästar på sidan av i skogen blev han som vanligt trippig, superkänslig och het. Jag fick honom aldrig att slappna av så pass att jag kunde fortsätta i trav och galopp så vi höll oss helt enkelt till att försöka skritta någorlunda avspänt i en låg form. Nästa vecka ska vi få sällskap av Helena och Lindy när vi rider där, och imorgon ska vi rida lektion igen! 
 
I och med busvädret idag så blev det lite extra jobb med att spola t.ex. Leon både innan och efter ridpasset. När jag tog in honom hade han precis badat i en lerpöl så det rann lera från honom... Då fick han sig en dusch och sedan in i boxen en stund för att torka. Sedan hade Hirten (Helenas femåring som ska gå Breeders i år) gjort samma sak så hon fick också sig en dusch. När jag kom tillbaka från ridtuden var Leon nästan lika smutsig igen då jag inte spolat ur manen ordentligt så det hade liksom stänkt över hela halsen. Det hade verkligen varit pinsamt om någon sett oss, haha... 
 
Hur som helst så rullade dagen på bra tycker jag! Hamnade lite efter på grund av harvningen, men det är ju något som jag måste lära mig och tycker är roligt så det gjorde inte alls något. Det känns verkligen jätteroligt att Helena har förtroende för mig och litar på att jag klarar av stallet själv, även fast jag bara jobbat i några dagar! Jag trivs så himla bra. ♥
 

Här är en bild på Money från promenaden i ridhuset, en väldigt go och känslig häst!

Min onsdag

Hejsan! Min onsdag har susat förbi - som alla dagar gör nu känner jag. Tiden går fort när man har roligt och jag har SÅ roligt på mitt jobb! Det känns liksom fel att kalla det jobb för att det är så roligt att vara där, haha. 
 
Jag började i stallet själv i morse, liksom igår. Strax innan halv nio kom Helena ner och hjälpte till innan vi red ut på två hästar. Vi red på travbanan och det var superroligt! Jag fick rida ett sexårigt sto som var väldigt okomplicerad och fantastiskt välriden. En jättehärlig häst verkligen! Helena red sitt femåriga sto som ska gå Breeders om några veckor. 
 
Sedan tittade jag och två andra kvinnor som var på besök på när Helena red en fyraårig valack, drack kaffe och åt bullar. Härligt med en liten "inspopaus". Hästen hon red är ganska lik Leon på det sättet hur han är het och hela tiden vill fram, så det var nyttigt för mig att studera hur Helena korrigerade det. 
 
På eftermiddagen var jag ensam då Helena åkte iväg för att hålla lektioner, så då gjorde jag mest småfix. Som att fylla vatten i hagarna, mocka hagarna, ta bort spindelväv, linda upp benlindor, sopa, torka av ytor, kratta, putsa undan utrustning och så vidare. Jag pysslade även om Leon lite som hade passat på att rulla sig i leran. Han hade ju vilodag idag så han har bara gått i hagen hela dagen! 
 
Imorgon tar jag hand om stallet själv hela dagen för första gången. Spännande! :)
 
Min nya "teamjacka". Snygg va?! :) 

Veckoplanering

Måndag: Lektion för Helena på utebanan
 
Tisdag: Lektion för Helena på utebanan
 
Onsdag: Vila
 
Torsdag: Uteritt - travbanan
 
Fredag: Lektion för Helena på utebanan
 
Lördag: Vila (jag är ledig)
 
Söndag: Promenad i ridhuset och skogen 
 
Egentligen hade jag velat haft en uteritt till med i veckans schema, men eftersom det är första veckan här känns det viktigt att Helena får "lära känna" Leon och mig ridmässigt, så vi kan lägga upp en tränings- och tävlingsplan tillsammans med olika mål. Så denna vecka får helt enkelt vara lite mer av en "träningsvecka". På söndag vill jag promenera honom i ridhuset just för att han ska få se det och få god tid på sig att landa där så att jag kan rida där senare. 
 
 

Så fin idag

Idag red jag en till lektion för Helena. Det började regna lagomt till att jag skulle börja rida (och blåsa jättemycket..) så vi tänkte rida inomhus. Jag promenerade till ridhuset och Leon var ganska på tårna. När vi kom in blev han ännu mera på tårna och ännu mer ändå när jag satt upp. Det var jättemånga speglar, ett till ekipage och helt nytt för honom så det är förståeligt. När Helena kom ner och vi skulle köra igång kom det in en kvinna som tänkte longera sin häst, så då valde vi att gå upp till utebanan istället där vi red dagen innan också. Och det gjorde vi helt rätt i!
 
Direkt när vi kom upp dit var det som att han pustade ut och tänkte "puh, så skönt, här känner jag igen mig". Han var fortfarande lite "spooky" och ofokuserad men höll sig ganska lugn. Vi började med skritten med fokus på en så låg form som möjligt där han kommer från bakbenen och framåt och att han rundar sig runt min innerskänkel. Egentligen är det vad vi fokuserat på under hela passen både igår och idag, för det är det som behövs helt enkelt. Han blir rak, kort och trampar luft och jag blir diffus i min vänsterhand och vågar inte komma åt med mina skänklar. Så det har vi jobbat på och wow vilken skillnad över en natt! 
 
Som sagt började vi i skritten. Jag skulle hitta en lugn och vägvinnande skritt innan jag kom upp i trav. När han är så pass het har han lätt för att börja takta så där får jag vänta ut honom och få honom att vara vaken på mig och mina hjälper - inte på omgivningen. Sedan kom vi upp i trav. Där får jag jobba på samma sak - runda honom runt min innerskänkel och ge plats för framför allt vänster bak att kliva in genom att ta ut min vänster hand och låta min tumme leda. Jag måste räta upp mig, ha handen framför mig och rida Leon framför mig. Jag måste våga rida honom i ett högre tempo (här pratar vi om minimala skillnader - nyanser) och ligga steget före honom hela tiden. Exakt samma tänk i galoppen. 
 
Alltså Leon var SÅ fin idag - trots regn och blåst. Jag tror faktiskt inte han har känts såhär något pass tidigare. Jag hade honom mellan mina hjälper med ett superlätt och fjädrande kontakt i handen. Jag kunde påverka honom med minimala hjälper och jag nådde honom så bra. Han tänjde ut steget, gick genom hela kroppen från bakbenen fram till bettet och var så himla positiv! Han frustade, frustade och frustade. Det märktes så väl att han tyckte det var roligt! Jag kan inte säga annat än att Leon var FANTASTISK idag. Hovslagaren Kjell tittade även en stund och efteråt sa han "Wow, vilken häst! Och vilket ekipage! Ni kommer komma långt!". Helena verkade också jättenöjd med oss, så himla himla roligt!! 
 
 
Idag känns denna bild vääääldigt gammal. Kan inte förstå egentligen att vi gör HELA resan tillsammans!

Söndagens tävling på Frolle

I söndags tävlade jag Frolle som ni vet, trots att jag lånat ut honom på foder till Saga. Vi var tvungna att hoppa in i elitlaget som jag inte ens anmält intresse till i år, men det var krisläge helt enkelt. Jag kände mig väldigt oförberedd såklart, men samtidigt väldigt taggad och förväntansfull. Det är ju ALLTID roligt att tävla på Frolle! 
 
Det var verkligen SÅ roligt att sitta upp på Frolle och göra "vår grej" på tävling. Våra rutiner, i min bubbla och på min underbara ponny. Han kändes så himla bra på framridningen (Cred till Saga som håller honom i så bra form!). Det kändes verkligen som att jag ridit honom varje dag precis som förut, som att ingenting var förändrat. Enkla bytena, skolorna och allt kändes verkligen toppenbra. TYVÄRR var underlaget på tävlingsbanan dränkt i vatten... Det plaffsade när man red och det sög verkligen tag, och det märktes särskilt mycket på Frolle som redan är ganska markbunden i sina gångarter. Han snubblade flertalet gånger vilket såklart drar ner en del poäng. Men i övrigt kändes han jättefin, och jag blev faktiskt ganska besviken på resultaten. Det var mer värt än 61,147%, utan tvekan. Men sån är bedömningssporten och det är ingenting man kan göra åt. Huvudsaken är att känslan var bra och att jag fick njuta av den kanske sista tävlingen med Frolle. ♥
 
Laget slutade 4:a. Ingen av oss fick till en toppenbra ritt, men vi deppade in för det. HRPKs lag är bra på att hålla humöret uppe oavsett resultat, och det är en bra egenskap! Nu får vi hålla tummarna för att det går bättre nästkommande omgångar så att dom förhoppningsvis får åka till Lag-SM. :)
 
 

First day at work

Idag gjorde jag min första jobbdag hos Helena och den bara rusade förbi! Tiden går fort när man har roligt helt enkelt. :) 
 
Jag har mockat, halmat, fodrat, fyllt vatten ute och inne, slängt ner hö och halm från skullen osv. Vanliga rutiner alltså! Jag tog även hand om veterinären som var där för att vaccinera hästarna och hovslagaren skodde Leon. Sedan red jag Leon för Helena vilket gick jättebra. Hon såg direkt vad som behövdes och vi nådde ett fint resultat! Han var väldigt spänd och het i början men blev bättre allt eftersom. Jag tror vi kommer kunna utvecklas jättemycket tillsammans här hos Helena! 
 
Innan jag slutade gjorde jag finliret i stallet, putsade undan utrutsningen och tvättade benen på en häst som skulle provridas senare under kvällen. När jag var klar åkte jag direkt till pendeln i Knivsta för att hämta Fredrik. Vi har tittat på TRE mindre hus ikväll och vi har lite att fundera på nu... Det är verkligen spännande att leta boende, men samtidigt är det fruktansvärt krävande, jobbigt och svårt. Jag trodde det skulle vara mycket enklare faktiskt. Ni får hålla tummarna med oss att vi hittar något passande! 
 
Nu tänkte jag skriva ihop ett inlägg om tävlingen i söndags och sedan ska jag duscha och krypa ned i sängen. Klockan ringer 05:30 imorgon, men det är faktiskt inte ens jobbigt eftersom det bara innebär ännu en rolig dag på drömjobbet. Är det ens ett jobb när man får göra det man älskar mest..? ;) 
 
 

Jag ska tävla!

På söndag (imorgon!) ska jag tävla, och inte vilken häst som helst - utan FROLLE! Haha, nu tänker väll ni "vad tusan, är inte han utlånad??". Det är alldeles rätt, Saga har ju honom nu. MEN...
 
HRPKs elitlag har hamnat i knipa och hade för få ryttare i laget helt plöstligt och då ringde lagledaren i panik till mig för att fråga om inte jag snääääälla kunde tävla Frolle i laget. Ida-Marie som är lagledare äger stallet Frolle står i nu så hon visste helt och hållet om situationen, men hoppades såklart att det skulle gå ändå. Efter mycket betänketid, prat med Helena och med Saga och hennes mamma kom jag fram till att det går! Så jag åker alltså till Falun på söndag, från Stockholm, för att tävla Frolle i LA:P1 som eliten går i. Jag har knappt ridit honom på en månad men det ska nog gå bra! 
 
Jag känner mig faktiskt väldigt taggad och det ska bli otroligt roligt att göra det en sista gång tillsammans med Frolle. Vi ska göra vårt bästa som vanligt så får vi se hur långt det räcker! Men vilken överraskning.. :)
 
 
 

Inflyttad!

Förlåt för att jag inte uppdaterat ordentligt men det har varit mycket nu! Frolle flyttade till Saga i onsdags vilket var både roligt och jobbigt. Men han verkade trivas jättebra när vi lämnade honom och även dagen efter när jag var där och hälsade på! Han betedde sig precis som på meetings - lugnt och nyfiket. Min fina Frolle ♥
 
Och idag har jag haft fullt upp för jag har flyttat! Det känns också både roligt och jobbigt, och spännande förstås. Hela dagen har gått åt att packa och åka bil, typ. Vi kom fram till Stall Reje vid halv fem. Jag körde själv med Leon och mamma åkte egen bil bakom mig, men tyvärr hamnade jag för långt före mamma innan avfarten så hon missade att svänga av. Så jag kom fram lite tidigare än henne, men men så kan det gå.. Helena hjälpte mig ut med Leon i alla fall och sedan gick jag en kort sväng med honom så att han fick sträcka på benen. Helenas hund Molle hängde med oss och Leon var inte ett dugg rädd för honom vilket imponerade på mig! 
 
Inne i boxen fann han sig snabbt. Han började äta lite av halmen och hittade sen på höet. Hans boxgranne är typ dubbelt så stor som honom så lilla Leon ser ut som en ponny, haha.. Han var väldigt lugn i alla fall, och det känns jätteskönt! När jag och mamma åkte för att äta fick jag ett sms från Helena som berättade att han hade rullat sig och var alldeles full i halm. Då blev mammahjärtat varmt och jag kunde pusta ut lite! 
 
Innan jag åkte hem till Fredrik kikade jag förbi stallet en gång till och Leon såg även då väldigt lugn ut. Skönt! Imorgon ska jag åka dit till 8 då det är dags för utsläpp och vara med då. Sedan ska jag pyssla med alla mina grejer, lägga in i skåp och så vidare. Jag börjar inte jobba förrän på måndag så jag har lite tid till att organisera mina saker och ha koll på Leon! Dock ska jag faktiskt iväg och tävla på söndag.. Men mer om det senare! 
 
Nu ska jag duscha och packa upp alla mina kläder. Men hörrni, vad tycker ni om den nya designen? Erica har gjort det igen, och jag ÄLSKAR den. Den är SÅ fin!!! 
 
 

Middag

Ikväll var jag, Erica och Jennie ut på en restaurang och åt tillsammans. Perfekt sista kväll innan jag flyttar imorgon! Jag kommer verkligen sakna dom. Alla vi tre bor grannar och växt upp tillsammans, så det kommer kännas konstigt att inte stöta på dom eller i alla fall heja på dom varje dag. Men men, det känns bra att oavsett vad så har jag dom bara ett sms eller samtal bort! 


Första delen från fotograferingen

Alltså KOLLA bara vad fina bilder Erica har klickat på mig och Leon. Han var dock väldigt spänd i början men blev fin efter galoppen! Världens finaste häst. ♥
 
Ni kan läsa Ericas blogg HÄR.
 
 
 

LH Adventure

I tisdags red jag LH Adventure igen. Jag red henne förra veckan också och ni som läste då vet att hon är Matildas fyraåriga travhäst! Förra gången red jag i stort sett bara i skritt. I traven förstod hon mig inte så då valde jag att endast jobba i skritten, där hon var väldigt mjuk och fin. 
 
Denna gång valde jag att ta ett dressyrspö till hjälp för att hon då skulle koppla ihop den med skänkeln. Hon är ju ändå ganska van vid pisk från travet och att det betyder framåt. Det fungerade bra och jag fick henne framför mig. Efter ett tag släppte hon till, spände av och rundade sig över ryggen. Höger varv var hennes bästa varv, i vänster stelnade hon till och blev väldigt sned. Jag valde att inte göra så stor grej av vänstervarvet utan fokuserade då mer på det högra då det var där hon jobbade korrekt. Jag kände att hon snarare behöver vänja sig vid att gå i en bra och "skön" form istället för att traggla i vänstervarvet. 
 
I skritten var hon jättefin. Mjuk och smidig i sidorna! Lite tråkigt att jag inte kommer kunna rida henne fler gånger, men Matilda verkar hur som nöjd med dom passen jag hann göra på henne - och det är jag med. Men såklart skulle det vara spännande att utveckla det eftersom hon blev så pass mycket bättre på bara ett ridpass! 
 
Här kommer några bilder som jag lånade från Matildas blogg. Glöm inte gå in där!! http://skogsrusset.se :) 
 
 
Innan hon slappnade av och förstod vad jag ville i traven...
 
 
Frolle och Leon var nyfikna på vad det var för söt tjej som var på besök! ;)
 
 
Här har hon spänt av och går i en för henne bra form! 
 
 
 

Tips!

Jag tycker att ni ALLA ska läsa denna artikel skriven av veterinären Izabella Granswed! 
 
Varenda ord är så sant. Många hästmänniskor har tunnelseende, dom ser bara sin egen väg. Det är inte bara så just vid sjukdomar och skador utan HELA tiden. Många är så insnöade på sig själv, sin häst och den resa dom gjort att dom hamnar så efter kunskapsmässigt. Man blir hemmablind. Varför vill man inte ta hjälp av någon som erbjuder sig? Eller varför ska alltid just DITT sätt vara rätt? 
 
Jag tänker alltid att det finns någonting att lära av alla. Alla har ett eget förflutet, en egen resa och en egen plan. För att jag ska kunna bygga upp en plan och mål för mig vill jag gärna höra andras historier - "hur gjorde du när du stötte på det här problemet?", "hur gjorde du för att nå dit?", "vad använde du för hjälpmedel vid det här tillfället?", "hur tacklade du situationen när din häst blev sjuk?", "vad orskade det här problemet för dig?" och så vidare. Det betyder inte att den personen och det sättet behöver vara det enda rätta för ju fler man pratar med desto fler olika svar får man. 
 
Jag väljer alltid själv vad jag ska tro på och vad som känns bäst för just mig, men för att veta det måste jag se vilka olika alternativ det finns att välja på eller om jag kan komma på något helt nytt sätt som ingen annan kanske gjort. Det finns ALLTID något nytt att lära sig vad gäller hästarna - ingen är fullärd och i alla fall jag lär mig något nytt VARJE dag! 
 
Jag tycker att man ska vara öppen för andras åsikter och tankar, men alltid ha sig själv att luta sig tillbaka på. Man måste kunna lita på sin egen magkänsla och välja ut människorna omkring sig som man känner har samma tänk. Man ska inte alltid lyssna på vad andra har att säga, dom behöver inte ha rätt. Ingen häst är lik den andra och det finns inget sätt som är rätt eller fel. Hästar (och människor) är individer och våra tillvägagångssätt måste baseras på individen! 
 
Lite rörigt kanske men jag kände för att skriva av mig! Vad tänker ni kring det här ämnet? Visst är vi hästmänniskor väldigt själviska ibland? ;) 
 
 

Mysig promenad höstsolen

Jag flyttade gårdagens planerade promenad med Leon till idag istället. Det gjorde jag alldeles rätt i för oj så härligt det var att promenera ute i solen! 
 
Först spolade och skrubbade jag hovarna. Jag måste ge Leon en stor eloge för hur fantastiskt duktig han blivit på att stå stilla när man badar honom eller spolar benen! När jag började göra det när han kom hit var han livrädd för slangen och vattnet, men som ni alla vet ger träning färdighet och nu, snart 2 år senare, står Leon stilla och njuter faktiskt av att bli spolad/badad. 
 
Hur som helst så borstade jag honom i vanlig ordning efter det och sedan snyggade jag även till svansen lite uppe vid svansroten. Jag har aldrig vågat klippa där uppe förut men jag blev faktiskt ganska nöjd med resultatet! Jag tycker att hästen ger ett så mycket mer välvårdat och proffsigt intryck när dom är friserade - man, öron, hovskägg, svans och kronrand ska vara trimmade. Men som ni säkert vet så är öronklippning inte alls populärt hos Leon så han har ju världens toffsar i sina öron... Men vi tränar på så ska det nog snart gå bra! 
 
Vi var ute och promenerade i nästan en timma med några grässtopp. Det är otroligt vad lugn han är ute i skogen och på vägarna när jag är på marken och gå bredvid jämfört med när jag sitter i sadeln. Han är nästan som en helt annan häst! Därför tror jag det är bra att vara ute och gå mycket med honom så att han helt enkelt vänjer sig och kan slappna av även när jag sitter på hans rygg. 
 
 
Första vintern hos mig. Så liten och tanig ♥

Stipendium!

Vilket roligt besked jag nyss fick på telefonen! Lotta Zetterlund från LRF Ungdomen Gävleborgs styrelse ringe upp och meddelade mig att styrelsen valt ut mig som stipendiat. Stipendiumet är en kurs i ledarskap och företagande för premieelever i Stockholm! Hur roligt?! 
 
Detta är mitt tredje stipendium för i år faktiskt. Trodde verkligen inte att jag skulle bli tilldelad så många!! Det första fick jag på studenten från skolan för årets studieprestation på 1000kr och sedan blev jag även tilldelad LRF Ungdomens (alla regioner) framtidsstipendium på 5000kr. 
 
Jag är SÅ stolt över mig själv, detta är verkligen superkul!! 
 
 

Veckoplanering

Måndag: Promenad
 
Tisdag: Vila
 
Onsdag: Ridning på ridbanan
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Flyttar till Stall Reje i Knivsta! Vilar från fysisk aktivitet.
 
Lördag: Promenad i det nya området 
 
Söndag: Promenad i det nya området
 
 

Förvänd galopp-debut

Igår kände jag inte för att rida på ridbanan en dag till med Leon, samtidigt som jag inte ville rida ut då han vilade dagen innan och det blåste en del ute = en extra pigg Lellis. Så då bestämde jag mig för att göra en mix och rida på åkern nedanför huset i en av hästarnas sommarhagar. 
 
I början var han väldigt på hugget, det gick knappt att hålla honom i skritt. Men efter ett tag när jag aktiverat honom genom volter och halter så började han slappna av. I traven var han väldigt spänd och trippig så jag bestämde mig ganska snabbt för att det här passet skulle ägnas åt galopparbetet. Dom första sprången var galoppen mer uppåt än framåt men allt eftersom spände han av och blev otroligt rund och fin. Jag red några intervaller och sedan provade jag något helt nytt - galoppfattningar från skritt! Jag bara skrittade lugnt och fint, gav honom hjälpen samtidigt som jag sa "gaaaaalopp". Han kom direkt upp i galopp, men la öronen lite bakåt som han gör när han tycker det är lite jobbigt. Vi gjorde samma sak i det andra varvet också och sååå duktig han var! Jag förväntade mig inte alls en så bra reaktion. 
 
Sedan provade vi även förvänd galopp för första gången! Jag gjorde inget avancerat av det utan vi kom på "fyrkanten" i galopp och sedan vände jag bara över och fortsatte i det andra varvet. Jag fortsatte rida precis som att det inte var något konstigt och Leon bara galopperade på. INGA problem! Han balanserade upp sig så fint utan konstigheter. Jag överöste honom med beröm och jag vet inte ens om han fattade varför, haha. Det var liksom som att han tänkte "hallååå, jag kan faktiskt svårare saker, det där var ju inte svårt??", haha! Vi gjorde likadant i den andra galoppen och han hade lika lätt för sig där. 
 
Det var SÅ roligt, och inte ett dugg avancerat! Vi provade och LEKTE fram det svåra. Att göra det för första gången på åkern var ett smart val. Han får mycket "gratis" energi där och vi fick större plats. Man behöver inte göra allting inom fyra väggar - det tycker jag att fler ska tänka på! 
 
 

Svampplockning

Godmorgon! Jag sitter i bilen påväg till Österfärnebo nu. Jag och Fredrik ska dit och plocka svamp med hans mamma och några från hennes systers familj. Dom har ett favoritställe där som dom brukar åka till varje år så vi får hoppas vi får med oss massor av gula kantareller hem!

Leon har vilodag idag. Igår var han sååå fin! Jag fick en fantastisk känsla, speciellt i skritten som jag valde att fokusera på. Han var mjuk, rörlig, framåt, lyhörd och avspänd. 100% fokuserad! Superroligt verkligen, så då tycker jag att vilodagen idag är ännu mer välförtjänt. Imorgon är tanken att vi ska rida ut. :) 

Efter att jag ridit Leon igår hjälpte jag Saga och Frolle. Jag satt upp först för att Saga skulle se när jag red honom, vad jag brukar göra osv. Samtidigt som jag red förklarade jag lite vad jag gjorde och dom ställde frågor som jag svarade på. Sedan satt Saga upp och hon red Frolle SÅ bra! Det är så mycket lättare för mig att hjälpa om jag ridit en stund först, så det kändes som ett smart upplägg. Jag tror att dom kommer bli ett riktigt sammansvetsat team så småningom! 


Gårdagens ridpass

Som sagt så reds Leon ut igår. Han var väldigt på hugget och sprätte till för minsta lilla rörelse. Det började redan på stallgången - han gick fram och tillbaka hela tiden och ville inte alls stå stilla. Det tycker jag är väldigt irriterande - men jag får försöka hålla mig lugn och konsekvent. Backa tillbaka honom och visa honom att han ska stå stilla. Det är något jag jobbar på hela tiden! 
 
På hemvägen var han lugnare, men då hade vi ju galopperat en hel del och även ridit lite runt/över träd. Det är så roligt för han älskar verkligena att gå rakt ut i skogen! Han blir så tillfreds av det. Det är verkligen härligt att kunna variera träningen! 
 
Sedan red jag ju även LH Adventure som är ett fyraårigt varmblod. Matilda som har henne håller på att ta sin licens för att köra storhäst med henne. Hon brukar jobba henne mycket från marken och Adventure har även ridits en del hos ägaren innan hon kom till Matilda! Jag tycker det är roligt när travtränare också ser vikten av att ha en lösgjord häst. 
 
Hur som helst så var han väldigt annorlunda att rida! Jag red ganska lugnt eftersom att hon bara är fyra år (i ridvärlden är ju det väldigt ungt, medan det i travvärlden inte alls ses som direkt ungt). Men jag red ju henne utfirån det jag har lärt mig och vad en fyraårig ridhäst ska klara av. Vi jobbade mest i skritt då hon hade lite svårt att förstå mig i traven - och det var även svårt för mig att RIDA henne i trav. Takten ville inte riktigt hänga med om vi inte travade fort, men jag kände ändå att hon förstod mig bättre desto fler gånger vi provade. I skritten var hon fin i alla fall. Det kändes att hon jobbas mycket från marken då hon var väldigt mjuk och följsam. Hon hade en positiv inställning och försökte göra rätt hela tiden! 
 
Med lite mer styrka och vana ridmässigt tror jag hon skulle bli väldigt rolig och mysig att rida! Om ni vill läsa mer om henne och Matilda så gå in på hennes blogg: http://skogsrusset.se. :) 
 
 
 

Torsdag

Hej på er, och hej hösten! Sommaren försvann verkligen över en natt. Nu regnar det, är grått och kallt i luften. Mysigt tycker jag, men det får gärna vara lite höstsol istället för regnet! 
 
Jag jobbade i morse men är ledig nu. Jag har en del annat att stå i så det känns skönt att kunna lägga tid på det. Jag har redan fixat stallet, men lite senare ska Leon ridas ut i skogen och sedan ska jag även rida Matildas travhäst LH Adventure. Kul och spännande! 
 
Igår red jag Leon på ridbanan. Vi övade på många skritt- och travövergångar och när jag kände att dom funkade provade vi att gå över till trav-halt-trav för att gå upp en svårighetsgrad. Det gjorde han jättebra, förutom att han drar ut sig lite just ner till halt. Men det handlar om att han tappar balansen lite, tappar bakbenen och då stretar för att han helt enkelt inte riktigt orkar sätta under sig bakbenen i själva övergången. Men det är detaljer vi snackar om här så det behövs bara lite övning så kommer det bli bättre! I galoppen fick jag en riktigt fin känsla och så även i slutet av travarbetet. Lätt i fronten och mjuk kontakt i munnen. Det känns som att det verkligen börja hända saker för oss nu. Dessutom gör han skänkelvikningarna sååå bra nu! Raka och fina, även om han för vänster skänkel hamnar något efter med bakdelen. Vi tränar vidare! 
 
Har ni något önskemål på inlägg? Jag är skrivsugen men har inte riktigt något att skriva om. Tipsa!! 
 
 
Leon ville också läsa protokollen från kvalitén!

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|