TUGGEBEHOV

Visste ni att hästen har ett tuggbehov på 16-18 timmar per dygn? Det har dom, och det är extremt viktigt att låta hästen tillfredsställa sitt behov - annars kan den drabbas av stereotypier. 
 
Hästen har egentligen otroligt känslig mage och är egentliga inte gjord för att smälta det kraftfoder vi ofta ger den som havre, müsli, mineralpellets, betfor osv. då dom innehåller mycket fetter och stärkelse. Hästen saknar gallblåsa och kan därför inte ta hand om fetterna. Deras saliv innehåller heller inte enzymer, som vi, som börjar bryta ner maten red i munnen utan när maten kommer ner till magsäcken är det mikroorganismer som tar hand om det. Därför är det viktigt att hästen tuggar sin mat ordentligt och inte kastar i sig, och det gäller främst kraftfodret. Grovfodret ska man alltid lägga in först åt hästarna för att de ska bilda så mycket saliv som möjligt innan kraften kommer in. 
 
Hästen har ett tuggbehov på 16-18 timmar om dygnet och får inte någon mättnadskänsla, som vi får efter att ha ätit. Hästen tuggar tills tuggebehovet är tillfredsställt och om det inte finns mat att tugga på, ja då hittar den annat att tugga på, som hagstolpar, krubbor, träd, och det är då man börjar kalla det för stereotypi (beteendestörning). Då är det oftast för sent för att kunna göra något åt det också. Därför är det otroligt viktigt att man ger hästen mat så den kan uppfylla sitt behov. Om man inte har fri tillgång ska man ge många små portioner under dagen. 
 
 
Mina hästar går på fri tillgång om dagarna, alltså dom har en höbal i hagen som dom kan gå och äta av när dom vill. Ibland när dom kommer in på kvällarna äter dom inte höet som ligger framme för att deras tuggbehov är tillfredsställt. Då brukar jag ge dom kraften (havre, betfor och mineralpellets) med en gång, eftersom jag vet att dom ätit ute. Däremot om jag har ridit innan nattningen brukar dom slänga sig på höet med en gång och jag väntar en stund med att ge kraften, för att minska risken för foderförstoppning, tarmvred och liknande. 
 
Det tar ungefär 36 timmar för fodret att vandra genom hästens kropp. 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Jenny

Super bra inlägg! Har bara en fråga, om en häst skulle ha ätit för några timmar och inte tillfredsställt sitt tuggbehov och börjar tugga på t.ex. hagstolpar, om man ger hästen fri tillgång eller ger den fler portioner om dagen slutar den med att tugga på hagstolparna då? :)

Svar: Tack! Om hästen börjar tugga på hagstolpar eller liknande vet man ju att hästen måste få mer mat att tugga på. Jag tror det är helt olika på individ eftersom en del hästar har lätt för att få tix och svårt för att sluta med det, vilket så småning om kan utvecklas till en sterotypi. Men om man är där i tid och försöker stoppa beteendet genom att ge hästen mer mat/oftare tror jag absolut att det kan sluta med att tugga på annat!
Om hästen tuggar lite då och då på träd är det normalt, då det hör till deras naturliga mat att äta bark ibland. Men det kan ju också gå över styr, men det märker man ju :)
Pernilla Hägglund

2013-02-03 @ 12:01:16
URL: http://monteryttarn.blo.gg/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|