Valborg

Haha, jag är nog den enda som aldrig riktigt "firat" valborg.. Sista dagen i apil, soo? Haha. Än så länge har jag bara varit ute med hästarna och tömkört Frolle i lösgörande syfte. Vi hade en clinic på skolan tidigare idag om just tömkörning som jag är rätt så intresserad av, så jag lyssnade och lärde. Frolle gick finfint, men han är fortfarande lite tveksam på varför jag inte "leder" honom från ryggen eller framför honom. Dock var det bättre idag än förra gången! Han slappnade av ganska snabbt och gick ner i en lägre och korrekt form. Roligt att kunna variera träningen yttligare tycker jag! 
 
Nu ska jag, mamma och pappa strax åka in till Hudik för att köpa något gott att äta och sedan ska vi åka och kika på någon majkasa. Majoriteten av mina kompisar festar loss just nu, själv längtar jag nästan till jag kommer hem och får sova senare haha. Jag är så jävla skojsig.
 
Ni får ha det så bra nu under Valborg och take it easy! 
 
 
Valborg-hälsning från moi.. ;) 

Framtidsplaner

Jag veeeet att det jag har mer än två år kvar på gymnasiet och att vad som helst kan hända, men jag kan ändå inte sluta spåna på planer jag vill genomföra efter studenten. Har så himla mycket jag bara vill boom baam wosh göra så fort jag satt foten utanför Reals dörrar på Drottninggatan för sista gången, jag längtar. 
 
Den första planen är att under våren 2015 börja tävla Frolle som stor häst, eftersom jag då är 18 och inte längre får tävla bland ponnysar. Jag tror absolut att Frolle utan problem kommer klara av det motståndet och har räknat ut att vi lätt skulle kunna starta medelsvåra klasser, även om gångarterna inte går att jämföra med de flesta stora hästars. Jag känner att jag inte vill ha så bråttom att leta en stor häst utan tänker ta tid på mig och börja provrida under sommaren efter studenten, så jag får den absolut perfekta hästen för mig. Ta hjälp av min tränare och andra duktiga personer runt omkring mig innan det blir något liksom. 
 
Jag ska skaffa mig ett jobb, dock vill jag inte jobba som hästskötare. I alla fall inte direkt efter skolan. Jag vill liksom ha tid för egna hästar och tävlingar. Att "slava" för någon annan och titta på är inte min dröm, men visst kanske jag måste offra den biten ett par år för att nå min riktiga dröm. Men som sagt, inte direkt efter skolan. Då nöjer jag mig gott och väl med ett kassajobb på Ica eller H&M eller någon annan affär, haha. Det trodde ni inte va?! ;) 
 
På sidan om det ska jag utbilda mig till hästmassör. Jag är riktigt intresserad av det och det skulle kännas så himla bra att kunna hjälpa hästar (och ryttare) med problem som sitter i muskulatur och leder. På det sättet skulle ännu lite mer pengar rulla in och jag skulle kunna massera mina egna hästar för att vara så bra förberedda som möjligt på träning och tävling. 
 
Ja, jag kommer hinna ändra mig tusen gånger. I know. Men, jag har åtminstone drömmar och något att se fram emot. Det är bättre att vilja mycket, än ingenting alls. Eller hur? Och ni som klappar mig på axeln, säger "visseru, det klarar du aldrig" - jag vågar i alla fall satsa på det jag tror på och gillar att göra, resten spelar ingen roll.
 

Bildminne // Dressyrtävling

Ett roligt bildminne från i somras när jag och Exet var iväg till Bollnäs och startade en lokal LB:1, bara för kul. Det var roligt också, han kändes fin. Men det blev en del slarv och domarna gillar ju inte hans galopp. Vi fick 58,62%. 
 

HRPK

Kände mig tillräckligt frisk för praktiken i morse, så det blev en dag på HRPK. Släppte ut hästar, mockade, krattade hö och red Frolle på förmiddagen. Alltså den lilla vitprickiga valacken slutar aldrig överraska och glädja mig! Idag bjöd han på fina ökningar och helt otrolig samarbetsvilja. Han var så himla positiv och det kändes i hela kroppen att han älskade det! Så himla kul, och det smittar ju verkligen av sig. Vi fortsatte med bomarbetet i både trav och galopp för att höja kvalitéerna honom, få rundare och större gångarter. Han fattar så himla snabbt och tycker det är tokroligt att rida över bommar. Bästa Frolle ♥ 

Efter att jag lunchat med Frolle som fick låna en utebox red jag Indy som kändes helfin idag. Även hon kändes taggad och positiv på arbete! Sen var det insläpp och jag gjorde i ordning en häst åt Lena som hon skulle trimma lite. Har även gjort lite småfix i sadelkammaren. Mamma kom runt halv fyra och hämtade Frolle och då åkte jag också hem. 
 
Red inte Seth som jag egentligen skulle med tanke på att jag var sjuk igår, så det var dumt att anstränga mig föör mycket. Det är ju mycket häst som man verkligen måste rida, så jag hade ju blivit helt slut.. Men hade gått i helgen så det kan ju vara skönt för honom att slippa mig som tjatar på honom! 
 

Till stallet

Jag har, för någon vecka sen, suttit och googlat fram bilder som jag ska måla på väggarna i stallet när jag och Erica ska göra om. Det kommer bli så jäkla snyggt, vänta bara! 
 
Här kommer siluetterna jag ska använda mig av, som så kallade jabloner. 
 
 
 
Denna stegrande häst ska pryda boxdörrarna. Det ska målas 2st mot varandra på varje boxdörr. 
 
 
Den här dressyrhästen ska sitta som en linje på väggarna där jag nu har hästhuvuden. 
 
 
Denna ska målas upp bakom varje tränshängare. 
 
Visst kommer det bli snyggt? :) 

Rubrik

Hallå! Ledsen över att jag inte har bloggat något, men jag har inte mått så värst bra. Igår när jag satt och kikade på dressyren fick jag världens huvudvärk som höll i sig under hela kvällen även om jag tog värktabletter. Red Frolle, som gick jättebra, men orkade inte rida Exet efter det så jag gick in och la mig. Kunde inte äta något på kvällen heller då jag var illamående också. Har inte sovit så bra under natten, utan vridit och vänt på mig och drömt mardrömmar. Åt ingen frukost förutom lite juice, ipren, vitamintablett och en kiwi. Mer än så fick jag inte ner förrän vid 2 efter att jag sovit några timmar till. Sedan mådde jag i alla fall lite bättre, åt middag och lade mig på soffan en stund med rå potatis på pannan haha. Tog mig ut till stallet också så nu har jag varit ute och skrittat både Frolle och Exet samt mockat. Nu mår jag nästan som vanligt igen i alla fall! Hästlukt gör susen ;)
 

2013-04-27

Sista helgen i April - känns bra! Det kommer gå så himlans fort nu dessa veckor fram till sommarlovet. Har mycket att se fram emot och det är ganska chilla veckor kvar i skolan. Det är massa nationella prov och det tycker jag är ganska skönt faktiskt, lite omväxling i scheman och så. Dessutom är det en massa röda dagar och klämdagar mitt i veckorna! Vi har totalt sett en enda "normal" vecka kvar innan sommarlovet, där dagarna ser ut som dom ska. 11/6 slutar vi, 45 dagar kvar
 
Aja, den här helgen ska jag bara ta det lugnt förutom när jag är i stallet haha. Idag ska jag bara sitta här, läsa en bok och vid 13 ska jag bänka mig framför Världscupfinalen i Dressyr med en påse naturgodis! Efter dressyren kommer jag få en himla inspoboost så då ska jag gå ut och genomföra två ridpass på banan tänkte jag och rida som Patrik, Tinne, Minna eller någon annan duktig ryttare som imponerar mig. Vi får se vem ska jag vara ;) Lugn men extremt skön dag! 
 
 
Bästa Patrik och Scandic ♥

Skogstur

Ikväll efter skolan var jag och Erica ut på en mysig ridtur tillsammans med Frolle och Exet. Först red vi på en skogsväg men på hemvägen klättrade vi upp i tallskogen. Hästarna tycker det är så himla roligt att få lunka omkring bland mossa, stockar och stenar! Dessutom är det riktigt bra träning för koordination och precision för hästarna att sätta hovarna rätt!

Här kommer några gosiga bilder från ridturen :)


Hej hopp // Glad tjej

Så otroligt skönt det var att komma hem före 2 idag, känns nästan som jag har varit hemma hela dagen! Käkade en tidig middag innan jag gick ut och motionerade Frolle. Han fick ta det lite lugnare idag eftersom markarbetet igår var så pass ansträngande och ovant för honom. Jag tyckte faktiskt att det kändes som att han kom upp mer med framdelen och kom mer på bakbenen redan idag, vilket är målet med dom övningarna jag gjorde igår. Superkul att märka resultat så tidigt liksom! Galoppen kändes otroligt fin och jag fokade mest på att sitta snyggt med en korrekt handställning och rida med rumpan samt "mjuka upp" höfterna. Jag blir lätt lite passiv i min ridning då och då så det är något jag verkligen jobbar på - att aldrig sluta rida liksom. Jag red i ungefär 30-40 minuter bara men stod stilla och pratade med grannbarnen i säkert 20-30 minuter också. Tusen frågor och tusen myggor får sumera vårat lilla samtal, haha! 
 
Sedan gick jag till lagårn och kikade på mjölkroboten som idag kördes igång på riktigt! Just nu i början ska alla kossor inprogrammeras i datorn så roboten vet hur den ska göra med just den och den kossan. Kossornait måste såklart också vänjas vid det nya systemet så det kommer vara någon ute i lagårn dygnet runt för att se så att det rullar på och allt fungerar som det ska. Det såg i alla fall bra ut när jag var där, korna var inte allt för skraja för roboten utan gick ganska snällt in ändå! 
 
Har även hunnit med en powerwalk och lite intervallträning samt styrka. Solen har lyst på mig hela tiden och det var nästan lite för varmt med tjocktröja över sportlinnet - hur härligt?! 
 
 
Roboten! Kan klicka bättre bilder med kameran någon dag, om ni vill se förstås? Det är ju ändå en hästblogg, men det kanske kan vara roligt för er att se lite närmare på hur resten på gården fungerar också. 

HÅLLER PÅ

Igår red jag och Frolle lite markarbete på banan och när jag skrittade av passade jag på att spela in en video-blogg om passet och vad vi gjorde och sådär. Dock ville inte internet samarbeta med mig så filmen är på väg upp nu istället! Tur skolan ligger centralt i Gävle så det finns 3G, haha.. 
Frolle var superduktig igår, trots hagelskurar. Exet var också duktig under våran minitur i spöregnet. Inte det roligaste att rida när det regnar när hästen hela tiden vill ha rumpan mot regnet.. 
 
Nu ska jag strax åka hemåt, eller ja om en timma. Men jag kommer hem runt två och det är ju helt underbart! Planerar att rida Frolle och sedan gå ut och träna lite. Chill eftermiddag alltså! 
 

REAL

Efter en veckas påsklov och två veckor praktik sitter jag på REAL igen.. Skönt att träffa tjejerna men inte lika roligt att komma tillbaka till scheman fullspäckade med nationella prov. Avslutade precis läsförståelsen i svenskan, gick helt okej tycker jag. Kommer dock inte kunna toppa betyget jag fick på talet ;) Nu väntar 2,5 timmars hål och sedan ska vi åka ut till Lervik för ridning och sedan hemma. Känns sjukt onödigt när man kunnat åka hem nu, men är det Ryttartest-träning så är det.. Jag vill heeeem och rida istället!! 
 
Usch vad negativ jag känner mig. Det ska bli skitkul att rida en sväng på lervik och sedan åka buss 2 timmar hem! Jag längtar! 
 
 

Facebook

Ni glömmer väll inte att ni kan gilla perniie.blogg.se på facebook? Om ni inte redan gör det, do it! 
 

NÅGRA BILDER..

Här kommer några bilder från igår när jag och Frolle var ute på en barbackatur. Erica kom springandes med kameran i högsta hugg och ville fota lite innan vi fortsatte hemåt, så Frolle fick modella en stund! 
 

Den enda gången jag backar är när jag tar sats..

Hallå ♥
 
Vilken solig dag det varit, eller är, idag. Helt underbart! Jag är klar i stallet för idag, ska bara ta in dom ikväll. Frolle var så himla söt idag. När jag gjorde i ordning honom ville han hela tiden gosa och slicka på mig, speciellt i ansiktet haha. Gofisen! När vi skrittade fram gick han ner i dikena och styrde in i skogen. Så det fick bli lite klättring och skogsridning idag. Jag tror han tycker det är skönt att all snö är borta så man kan gå lite som man vill och inte bara på platta vägarna. Det tycker jag också ;) 
 
Nu väntar jag på att tdb ska öppna anmälan till Umeå. Skulle egentligen anmäla till Segersta, men nu är den tävlingen helt plötsligt borta?! Så jag anmäler till den i Umeå så länge. Sedan ska jag ut och springa/promenera i vårsolen och sedan köra lite styrka. Skön söndagseftermiddag! 
 

FAVORITHÄSTAR

Vilka är dina favorithästar i alla kategorier A-storhäst i dressyr? 
 
Kategori A känner jag inte till någon "wow-ponny" i varken dressyr eller hoppning, men om jag däremot får välja av alla i den kategorin skulle jag utan tvekan välja lilla söta Alvin, som Paulina på playlovelearn.se bland annat bloggar om. 
I kategori B är det Findus, som tillsammans med Klara Svanberg vann SM 2012. Himla söt ponny alltså! 
Casino RP 141 får stå som min favorit bland C-ponnysarna. Fina gångarter och hemskt fin utöver det också! 
Favoriten i kat. D är Verdi RP 144, lätt. Lite lik Frolle i färgen och jättebra gångarter, mums! 
Stor Häst, vad ska man säga? Briar, så himla underbar. Även om han sedan några år tillbaka har gått i pension är han favoriten. Klockren! 
 
 
 
Vilka är dina favorithästar i alla kategorier A-storhäst i hoppning?
 
Kategori B är min favorit Rock DJ som tog SM-guld 2012. Fräck ponny med fin teknik! 
I kat.C har jag ingen favorit, känner inte till någon som jag har fastnat för så. 
I kategori D är min favorit Winnetoo, Linn Olsson förra ponny. Även om han är lite knas mellan hindren har han riktigt fina språng och teknik. Superläcker! 
 

Vilka är dina favorithästar i alla kategorier A-storhäst på din klubb i dressyr? 
 
Finns nog ingen som tävlar A-ponny på min klubb, men vi har ju Lille John som är med på hästlekis och lite sånt, så han är min favorit! 
B-ponny är det inte heller så många som tävlar och som jag inte riktigt har koll på. Men Dunder är ju bra söt som Saga rider och tävlar lite. 
I kat.C har vi ju Ferarri First Edition såklart. 
Järnman är nog favoriten i kat.D även om han inte tävlat så mycket ännu. Men man kan se att han har kapacitet och han har mjuka gångarter! 
Stor Häst-favoriten är Alegra. Så himla fin är hon! 
 
Vilka är dina favorithästar i alla kategorier A -storhäst på din klubb i hoppning? 
 
Har faktiskt ingen favorit här! 

GOOD DAY

Sovmorgon, två ridpass i solskenet, dressytävling och tacos beskriver min lördag. Frolle skrittades lite lugnt i skogen eftersom han gått två hårda träningar på rad och Exet fick jobba ordentligt, uppåt och framåt. Nu efter att ha varit på ridskolan och jobbat under dressyrtävlingarna skulle jag nästan kunna gå ut och trimma dom igen, haha. Man blir så himla sugen på att rida och tävla själv när man ser andra, eller hur? Fick se en hel del fina och pampiga ekipage, som jag ska ha lite som inspiration i bakhuvudet. 
 
Jag har lite av en bloggtorka just nu så ni får mer än gärna komma med några tips! Kramisar :) 
 

FÖRBANNAD

Fan, fan, fan... Jag är en jävla reserv i dom nationella klasserna i Bollnäs. HUR KAN MAN VARA SÅ SINNES DUM ATT LÄGGA UT PROPOSITION OCH ANMÄLAN SAMMA JÄVLA DAG OCH BARA HA 12 MÖJLIGA STARTANDE?! Har alltså missat det och jag är så sjukt förbannad. Den enda nationella tävlingen som ligger i närheten, så är man reserv. Skitgrejer. 
 
Hoppas, hoppas, hoppas att det blir strykningar. Jag som har varit så himlans taggad på den här tävlingen... 
 
 

KEEP CALM

 
Äntligen freeedaaag! Praktiken idag: träna Frolle, hoppträna Seth och förbereda för dressyrtävlingarna. Ganska chill och jag tror jag ska plocka med mig hörlurarna så jag kan lyssna på musik medan jag förbereder. Ikväll ska vi fredagsmysa med chips, dipp och trocca. I lve fridays! 

Torsdag

Hej på er där ute! Precis landat vid skrivbordet efter 10 timmars häst. Trött är bara förnamnet. 
 
Praktiken började med träning för Lena med Frolle. Han satte alla övergångar (som vi jobbade med förra veckan) perfekt, framdelen "sprang inte iväg" utan den hängde på efter att bakbenen började. Kul att han lär sig så himla snabbt! Så vi behövde inte träna så mycket mer på det, utan vi började istället med halt-trav-halt för att plugga in i Frolles hjärna att han ska stå parallellt med benen, inte spreta åt olika håll. Haha. Sedan la vi ut galoppbommar i en solfjäder för att han ska lära sig att liksom lyfta framdelen mer och ta i från bakdelen när man ökar och inte studsar på framdelen. Han gjorde det jättebra och behöll även samma språng efter bommarna och det är så skitbra eftersom det är vad man vill uppnå! Vi gjorde inte så mycket mer än så idag, men det räckte för att både jag och Frolle skulle bli trötta. I morgon ska vi fortsätta på samma arbete. 
 
Resten av praktikdagen har jag ridit ridskolehästen Seth och privatponnyn Lilla My, gjort i ordning en ponny som skulle trimmas och förberett inför helgens dressyrtävlingar. 
 
Nu ska jag strax gå ut och ta in hästarna, äta lite gott kvällsfika och sedan sova! En lika lång dag väntar imorgon :)
 

FRUKTSALLAD

Dessa två år med Frolle firas med fruktsallad och bröd! Dom blev superglada när dom kom in i stallet och upptäckte massa gottigheter.

Ser verkligen fram emot dom nästa resorna tillsammans med Frolle, världens bästa ponny.


2 YEARS OF HAPPINESS

Idag firar vi min och Frolles två-årsdag! 17/4 2011 rullade den prickiga ponnyn in på min gård, jag skrev på pappren och red för första gången på min egenvalda fina fina snöflinga. 
 
Tiden har gått så himlans snabbt. Minns det fortfarande som igår när vi åkte hem från nästan varje tävling med en blågul rosett i framrutan efter en lokal tävling. Hur snabbt har vi inte utvecklats egentligen när vi nu startar nationellt med godkända resultat? På 2 år har jag skolat om Frolle från hopponny till dressyrponny. Dom bästa två åren i mitt liv. 
 
Här kommer några bilder från olika tävlingar och träningar under dessa två år som gått..
 

BE STRONG GIRL

Har precis haft ett jobbigt styrkepass för mig själv på rummet, haha. Laddade ner appen Träningspass som har workouts för hela kroppen - mage, rumpa, ben, kondition osv. Superbra app tycker jag än så länge! Lätt att förstå och bra övningar. Kommer ha en redig träningsvärk imorgon känns det som i alla fall :) 
 
På praktiken idag har jag ridit Seth, som jag ska rida hela veckan. Han kändes inte lika som han gjorde igår. Han var lite seg och ville inte riktigt lossna. Men efter en stund så gick det helt okej ändå. Sen har jag krattat stallplanen och hjälpt till i stallet och under knattekurserna. I morgon ska jag vara där vid 11 och ska ha hunnit rida Exet och Frolle innan, så det blir en tidig morgon för mig. Frolle ska dock bara skrittas, men Exet däremot ska jobba. 
 
 
Be strong girl!

NY DESIGN

Som jag nämnde i videobloggen och som ni förhoppningsvis märkt är det ny design! Den är vårig och färgglad, motsatsen till vad man kan vänta sig från mig. Jag gillar ju när det är svart, grått och vitt men måste säga att jag är så nöjd med hur det ser ut här nu. Håller ni inte med att det är snyggt? 
 
Bilderna i headern är från i söndags. Det klickades många fina bilder som jag tänkte publicera här! Håll utkik. 
 
 

DADDY & MOMMY COOL

I helgen kom Hudiksvalls Tidning för en intervju med pappa. Det ha handlade då om investeringar i lantbruket och för våran del en investering i mjölkrobot. Vi håller ju på att sätta in den nu och om allt går som det ska kommer vi troligtvis kunna köra igång den nästa vecka! I alla fall, igår kom tidningen som ni ser nedan :)


NY VECKA

Måndag, ny vecka, nya utmaningar och nya lösningar. Så skriver, säger eller tänker man nästan varje vecka, haha. Varför lär vi oss bara inte att leva med måndagar och nya veckor? Dom kommer och går oavsett om vi ser på det positivt eller negativt. Varför inte bara acceptera? Konstigt tycker jag att många gör en så stor grej av en vanlig vardag. Helgen kommer om fem dagar, så luuuugn. Måndagstankar ;) 
 
Min dag har varit bra i alla fall, fått tre hästar ridna. Följde med Lena och Carro till kliniken med Miranda - sjuttonåriga stoet som helt plötsligt blev en hingst. Undersökte hennes äggstockar och det visade sig att hon hade en äggstockstumör, stackarn... Den produceras testosteron, som är manliga könshormoner, vilket gjorde att hon började bete sig som en sådan. Hon ska få åka vidare till Uppsala för operation. Tur att det kollades upp så tidigt som det gjordes, annars hade tumören kunnat växa sig gigantisk! 
Sedan har jag ridit Indy och Seth som båda två kändes kanonfina. Ska rida Seth i morgon också innan det är dags för lektioner. Börjar gilla honom nu när jag hittar knapparna och han börjar acceptera mig! Han är ju verkligen världens goaste kille. 
Hann inte så mycket mer innan det var dags att åka episen hem. Tog det ganska lugnt här hemma, åt i lugn och ro och vilade mig en stund. Sedan har jag ridit tokfrolle också såklart! 
 
 
 

KÖPA?

   Kollade igenom Hööks lite snabbt för att kika på grejer som måste införskaffas innan jag "renoverar" stallet. Praktiska saker som egentligen behövs för att få det enklare, snyggare och öppet i stallet och sadelkammaren. Hittade även täcket och skärpet som jag kan bli bra. Skärpet matchar till Frolles utrustning och täcket kan vara bra under transportresor när det blir lite varmare. Frolle blir lätt överhettad när man åker så han skulle verkligen behöva ett täcke i tunnare material som absorberar bort svetten utan att värma honom. 
Skärp. 
Svettäcke.
Bästa pälsglansen som finns! 
Sadelhängare.
Hjälmhängare.
Täckeshängare som man kan vika in mot väggen.
Spolslang. 
Fodertunna. 

KÖPA?

   Kollade igenom Hööks lite snabbt för att kika på grejer som måste införskaffas innan jag "renoverar" stallet. Praktiska saker som egentligen behövs för att få det enklare, snyggare och öppet i stallet och sadelkammaren. Hittade även täcket och skärpet som jag kan bli bra. Skärpet matchar till Frolles utrustning och täcket kan vara bra under transportresor när det blir lite varmare. Frolle blir lätt överhettad när man åker så han skulle verkligen behöva ett täcke i tunnare material som absorberar bort svetten utan att värma honom. 
Skärp. 
Svettäcke.
Bästa pälsglansen som finns! 
Sadelhängare.
Hjälmhängare.
Täckeshängare som man kan vika in mot väggen.
Spolslang. 
Fodertunna. 

SÖNDAG

Frolle och Exet är aktiverade för idag. Det blev två pass på banan, båda kändes fina! Dom var dock lite trötta eftersom det är så varmt ute - hela 14 grader. Igår var det liksom bara 2, så det blev en snabb förändring. Jag red i piké för första gången för i år utan att frysa. Så himla skönt! 
 
Om en liten stund kommer Erica med Buttler som jag rida. Vi ska börja lära honom galoppfattning idag, med knappa förväntningar från min sida. Då kan jag bara överraskas positivt, eller hur? Nej men, det ska nog gå bra. Vi har ju börjat om Buttlers utbildning, eller vad man ska säga. Ett tag för några år sedan var han nästan omöjlig att rida ett vettigt pass på så efter en skada har Erica helt enkelt valt att börja om, från ruta ett. Hela hösten har vi bara jobbat i skritt och i början på vintern började vi även med travarbetet. Han har nu byggt upp muskler på rätt ställen och känns stark nog att börja känna på galoppen. För säkerhets skull ska vi ta på honom gummisnodden för att han förut när man fattade galopp gärna ville köra upp huvudet, studsa på stället eller dra iväg. Därför är det bra att redan i början försöka jobba honom i en lägre form vilket även gör att galoppen kommer bli behagligare för både honom och mig/Erica. 
 
Nu ska jag gå ut och dra på mig stövlarna och ridhjälmen. Vi hörs mer ikväll :) 
 
 
Jag och Buttler i Juni. 

SATURDAY

Åh, hejsan! Jag har precis avslutat en powerwalk med inslag av löpning, haha. Tar det lugnt nu i början för att mina benhinnor ska anpassa sig och bli starkare, dom har gjort ont några gånger förut när jag börjat springa men idag kände jag inte av det förrän i slutet. Det blev en runda på cirka 4-5 km
 
Igår på praktiken red jag fyra hästar. Frollisen gick först ut, vi tränade för Lena. Han var så jävla fin, shit. Lena hoppade upp själv i början och kände på några övningar hon trodde kunde hjälpa oss på vägen. Vi jobbade med övergångar från skritt till trav, att få honom att börja med bakbenen och inte tappa framdelen så att säga. Det är svårt att förklara, men huvudsaken är ju att jag fattar. Mer om övningarna orkar jag inte beskriva för det är så mycket att tänka på. Haha. Jag har det i alla fall i huvudet! 
Sedan hopptränade jag ridskoleponnyn Bailey, en lurig dam men som hoppar superbra. Hon blev taggad på hinder och landade mer än gärna i fel galopp när vi red klockan, men jag tycker jag rättade henne bra och läste av henne snabbt - med hjälp av Åse på marken förstås. Hon var jättemysig att rida! 
Sedan trimmade jag den nya ponnyn Indy - 15 år och stog i ett halvår innan hon kom till ridskolan. Hon är ganska efter i sin utbildning kan man väll säga, men otroligt go. Ett fuxsto som hon är är hon lite speciell i ridningen. Hon hade igår väldigt lätt för att tappa fokus och for åt olika håll när den andra hästen gick ut från ridbanan. Jag fortsatte lite på det jag gjorde med henne i tordags - skänkelvikningar. Det gick helt ok! 
Sist, men absolut inte minst, red jag på storhästen Seth på en dressyrlektion. En vrång planka på ca 175cm, haha. Andra gången jag red honom och han kändes mycket bättre än första gången. Vi jobbade med framför allt öppnor och tagen bakdel samt volter. Seth var duktig, men verkligen jobbig. Man får slita som ett djur uppe på hans rygg kan jag lova, men i slutändan är det värt det för han lossnade verkligen när jag avslutade honom. Himla mysig och nyfiken är han i stallet, gullgrabben. 
 
 
Bailey & Seth :) 

HEJ...

Hej på er! :) 
 
Minipaus framför datorn i mitt numera fullspäckade schema.. Om jag inte springer runt i ridkläderna är jag ihoppad i pyjamasen, haha. Praktiken på HRPK är fysiskt jobbig, men s-k-i-t-k-u-l. Även om jag inte får göra dom roligaste jobben så är det superskönt att vara där hela dagarna bland världens finaste djur och härligaste människorna! Älskar knattarna som är kommer på eftermiddagarna och är med på lektioner och bara hänger i stallet, så himla söta. Känner igen mig själv i många av de små tjejerna och killarna - envis, "bäst" och självständig. Himla roligt att studera vissa av dom och ser att dom har gnistan, liksom att man ser att dom har potential att bli duktiga om de verkligen brinner för det. 
 
Aja, jag har varit ut och borstat hästarna och satt på skydd. Väntar på att TDB ska öppna för anmälan på ett meeting jag ska till nu i sommar, om jag inte hamnar som reserv då. Sedan ska jag springa ut igen och rida! Känner att jag får en väldans energi av att vara på ridskolan och det är såå härligt. 
 
 
Bild från i måndags när jag tog en 7km powerwalk med Frollisen, supermysigt förutom skavsåren jag fick på hälarna.. och när Frolle flög i luften för varje bil som åkte förbi.. men det skiter man väll i ;) 

TJOHO TISDAG

Började dagen med några timmar i stallet här hemma, bra start! Exet är riden och snart ska jag gå ut igen och mocka. Jag börjar ett idag på praktiken så det är ju skönt. Ska vara där hela kvällen, vara med på lektioner och sedan rida min egna juvel på vår vanliga tisdagsträning. Vet inte om det är vikarie idag eller om Lena är tillbaka från NY, vi får se. Skulle vilja diskutera lite med henne om tävlingen och så.. 
 
Nu ska jag klicka mig in på tdb och kika på tävlingar till sommaren, lääängtar!! 
 

MÅNDAG

Känns nästan som att mitt påsklov fortfarande inte är slut, haha. Har två praktikveckor nu på HRPK så det är ju nästan som att vara ledig! Hålla på med hästar hela dagarna i två veckor är mer än ok för mig ;) Idag har jag släppt ut och in hästar, mockat lite, kollat igenom stiglädren på sadlarna och bytt i fall att sömmarna var slut, sopat kortsideläktaren, presenterat en ponny för handikapprampen som en annan häst också fick tränas lite mer "invecklat" vid - med mig som handikappad haha. Flängde runt, gjorde olika ljud, hoppade upp baklänges, slängde benen över halsen, slog/klappade hårt på den och lutade mig överdrivet mycket åt olika håll. Duktiga pållar som inte alls reagerade! Det är ju väldigt viktigt att ha säkra hästar under handikappridning, så personerna som kommer för att rida klarar av att klamra sig fast och tycker det är kul. 
 
Nu ska jag snart gå ut till Frolle och Exet. Tänkte att jag skulle ta med Frolle på en powerwalk så får han bara promenera bort eventuell träningsvärk från helgen och ta det lite lugnt. Exet ska Erica rida! 
 
 
Mina bästa ♥

NATIONELLT MEETING HÖGBO

ÄNTLIGEN hemma får man väll säga, haha. Har varit lång och tuff helg känns det som! 4 klasser ridna på min snöflinga, och jag har kommit hem med helt okej resultat tycker jag. Nya personbästa i FEI Lagtävlan och Mästerskap, så det är jag ju jättenöjd med. 
Frolle har känts fin i helgen, men hans energi har pendlat lite fram och tillbaka. Förstår att han var trött nu i sista klassen, det märkte jag redan när jag gjorde i ordning honom då han surade hela tiden. Men med lite äpplen, kort framridning och mycket beröm gick det ändå! Annars brukar han kunna sura ihop om han redan när man borstar surar, så vi var snabba idag med att försöka få honom positiv. 
 
FEI Lagtävlan lördag: Han var lite här och var kan man säga. Fokusen låg någon helt annanstans än på mig, så jag var väll inte jättenöjd med känslan. Vi fick 60,085% som jag däremot är kanonnöjd med, nytt pers! 
FEI Mästerskap lördag: Bättre känsla och jag kände att jag red honom på ett helt annat sätt än i första klassen. Jag var jättenöjd, men inte domarna... 59,35% fick vi. Jag blev ganska nertryckt där kände jag. Liksom hur ska det vara egentligen och varför kan det inte kännas bra när jag får bra procent och tvärtom? Slag i bröstet typ. 
 
FEI Lagtävlan söndag: Den här klassen kändes också bra, men nej, tydligen inte.. 58,632% vilket jag verkligen inte var nöjd med. Jag höll inte alls med domarna och kan fan inte förstår hur FROLLE kan få en 6a på ökad skritt? Där sjönk mitt självförtroende lite faktiskt, men det var bara att fokusera om på nästa klass. 
FEI Mästerskap söndag: Kort framridning, cirka 30 minuter. Fokuserade mest bara på att få igång honom och lösgjord. Det kändes riktigt bra inne på banan vilket ÄNTLIGEN belönades lite i alla fall. Nytt pers - 61,22%. HÄRLIGT! Men däremot kändes lite sådär när jag såg att det skiljde 10% (JA, ni läste rätt..) mellan domare C och H. Jag tog tag i saken, gick ner till domarna och frågade varför det var såhär. Så stor skillnad ska det liksom inte vara. Vi diskuterade lite fram och tillbaka, kollade i protokollet och tittade på det som skilde. Det var verkligen skönt att prata med dom och se närmare på hur dom tänkt. Kändes mycket bättre när jag sedan visste varför det blev som det blev. Men sedan ska de diskutera mer om ekipagen de dömt olika. Över 5 procents skillnad ska det kollas upp och diskuteras. 
 
Har tyvärr inga bilder ännu inlagda på datorn, så det får ni om ett par dagar. 

IT'S FRIDAY

Tjenare! :) 
 
Jag har tillbringat hela min påsklovsfredag i stallet. Hållt igång tvättmaskinen hela dagen för att tvätta det som ska med i morgon, så den är väll överhettad nu. Haha. I morse runt elva höll jag i en lektion för Erica och Buttler, även jag fick hoppa upp och känna lite på honom. Vet inte om Erica har gjort någon analys över passet ännu, men annars kan ni hålla lite utkik på hennes blogg. Efter det gick jag ner och gjorde stallet, dvs mockade och packade hö samt gjorde i ordning transporten så Frolle får det mysigt under resan i morgon. Runt 13 kom Svantes före detta ägare och hälsade på, de verkade nöjda och glada men såklart saknade dom honom lite! Sedan har jag putsat det som ska med i morgon plus Exets träns, som säkert inte blivit rengjort på ett år(blir lätt så om man inte tävlar så man gör rent det då, heheh), packat extra hösäckar som ska med, packat, varit ut och skrittat i över en timma på Frolle och gjort annat småfix. Nu ska jag göra lite styrkeövningar för bålen och sedan sova! S-k-ö-n-t. 
 

NEW SHOES AND CLOTHES

Jag vet inte om jag visade er grejjerna jag köpte i helgen som var? Då passar jag på att göra det nu, för jag måste ändå visa mina nya skor. 
 
 
Kortärmad vit tröja med spets från H&M
Röda chinos från Kappahl
Solbrillor från H&M
Active sportlinne svart H&M
Active sportshorts neonrosa H&M
 
 
Löparskor Nike från Intersport (SKÖNASTE SKORNA JAG NÅGONSIN HAFT TROR JAG, INVIGNING IDAG EFTER MIDDAGEN..) 
 
 
 
 

TJA

<div>Min torsdag har sett hittills sett ut såhär: 1-7 sova. 8 åka in till ridskolan. 08:50-09:55 trimma i ridhuset. 11:30-14:00 sova. Var tvungen att gå och lägga mig igen när jag kom hem, så himla trött. </div>
<div>Frolle var kanonfin idag (börjar ni bli trötta på att jag säger det nu...? Hehe... ;))! Det var bommar och lite hinder utställda i ridhuset så det gcik ju inte att rida korrekta programdelar, men vi gjorde det bästa av det. Lade även in lite bomarbete och något enstaka hinder på ungefär 40-50 cm, om ens det. Frolle tyckte det var superkul och drog iväg på bommarna, haha. Han blev ganska trött, stog i solen och sov medan jag stretchade honom efter passet. Supernöjd med honom och det känns jättebra inför helgens tävlingar! I morgon ska han promeneras för hand i en timma så han får bort eventuell träningsvärk och blir lösgjord (ni vet väll att 1 timmas skritt är lika lösgörande som att rida ett lösgörande pass?).</div>
<div> </div>
<div style="text-align: left;">Nu ska jag gå ut till stallet igen och börja plocka och tvätta med det som ska med till Högbo, sen är massor av fler schabrak och benlindor som tvättas också. Börjar dock med det vita! Bara jag som tycker det är jobbigt nu när det är vår och det blir så geggigt på utebanor så man måste ta med sig flera 4-pack vita benlindor än vad man egentligen behöver, för att man inte vet om man kan använda dom mer efter en klass... Aja, det är bara att gilla läget, för snart torkar det om den här strålande solen fortsätter lysa!</div>
<div> </div>

 


DEN ULTIMATA PÅSKMACKAN

Solruta sesam, ostskivor (för bästa smak, Arla Grevé Mild), rödbetssallad och köttbullar. SÅ FÅR MAN DEN ULTIMATA PÅSKMACKAN! Om ni inte testat, do it!


TRÄNA UPP ÖKNINGAR - ÖVNING

♥ Rid på en volt med 20 meter i diameter i trav. 
 
♥ På den öppna delen av volten, rid hästen i en sluta. Hästen ska alltså vara ställd åt höger i höger varv och vänster i vänster varv. Viktigt att tänka på är att ha innerskänkeln på plats vid eller något framför sadelgjorde, beroende på hur känslig hästen är, så att hästen kliver framför inner framben med ytter framben och så att den inte drar sig inåt och gör volten mindre. Peta ibland på hästen inner bakben för att hålla igång bakbensaktiviteten, om det behövs. Håll hästen på bakbenen, i uppförsbacke. 
 
♥ Räta ut vid väggen/staketet och peta på inner bakben med ett spö - undvik att använda skänkeln mer än 1-2 gånger i början. Då ska hästen öka steget och sträcka ut. Sitt kvar och fortsätt hålla hästen i uppförsbacke, låt den inte tippa framåt och lägga tyngden på frambenen. Öka bara en kort stund, några steg. 
 
♥ Samla upp igen (SITT KVAR!) och gå in i en sluta igen. 
 
♥ UPPREPA! 
 
♥ Om man inte har kommit så långt i utbildningen att man börjat med skolor kan man byta ut slutan mot att flytta bakdelen för inner skänkel. Då är det viktigt att man håller igång bakbensaktiviteten, sitter kvar och håller koll på ytterbogen så den inte glider ut. Volten får inte blir större eller mindre. 
 
 
Den här övningar jobbar jag med så fort jag rider på banan. Lena och jag började med den i höstas och nu kan Frolle öka mer och mer för varje gång. Den är även superbra för att stärka muskler, få igång hästen och öva på mjuka övergångar från ökning till samlad och tvärtom. En solklar favvoövning, helt klart! 
Om någon av er provar den får ni gärna höra av er till mig om några månader och skriva om det har hjälpt.
 
 

HELT SLUT..

Shit, nu är jag trött. Har varit i stallet 11-16:30, nästan 6 timmar.
Red Exet på banan för en gångs skull. Han var seg men det gick helt ok. Jobbade mest bara med att hitta ett behagligt tempo och bra energi som kunde utvinnas på rätt sätt, vilket gick till slut. Galoppen lät jag vara idag, ville inte börja tjaffsa med honom när jag vet att han har en dålig period nu. Dessutom kan det bli ännu jobbigare med galoppen på en 20x40 bana. Nöjd med skritt- och travarbetet i alla fall! 
Sedan gick jag ut och gick på en minipromenad med Frolle för att han var så himla uppstressad igen. Svante gjorde inte sin uppgift idag... Nej men, han är lugnare om jag ridit honom innan så ska försöka göra det nu. 
Under passet i ridhuset var han däremot superfin! Jag red igenom delar ut FEI Lagtävlan och hela FEI Mästerskap. Inga missar, bara något slarv från min sida. Han ökade skitbra när jag värmde på volt. Tänkte att jag kunde dela med mig av övningen jag gör sedan i ett separat inlägg, så kan ni där ute också öva! Red i ungefär 50 minuter och skrittade av honom i 25 minuter, så han fick varva ner ordentligt. 
 
Nu är jag slut. Men är inte klar än, ska snart ut och göra klart stallet och mocka åt Svante också. Kommer somna snabbt ikväll! 
 

AAAAAAAA

Tjoho! Idag är jag mer än glad, igår kväll fick jag fb-meddelande från min svenskalärare där det stod att min muntliga presentation var jättefin och att hon bedömde den som ett A. HUR JÄVLA BRA?! Känns riktigt riktigt skönt att börja nationella proven med ett stabilt A, på den delen som jag var riktigt nervös över. Jag måste säga att jag är stolt över mig själv och mitt tal som jag kämpade flitigt med. Det var tufft att rulla igång, men nu i efterhand var det så värt att lägga ned den där extra tiden på det! Jag kan, jag vill, jag ska - powerwords. 
 
Nu ska jag läsa lite bloggar som jag inte hunnit läsa under helgen och sedan ska jag gå ut och motionera Exet. Efter det ska jag och mamma åka in till ridskolan så jag får känna på helgens program med Frolle. Har inte ridit igenom FEI Lagtävlan sedan i Oktober, bara delar ur det på domarkursen... Men det ska gå bra ändå, för vi kan det här (mental träning)! Ska även rida igenom FEI Mästerskap, mitt favvoprogram. Ikväll hör ni mer från mig igen, alltså! 
 

GOD KVÄLL

God kväll! Här sitter jag, försöker töja ut mina favvojeans. Det är sånna med dragkedja i ryggen, som gick sönder i höstas. Har lagat dom nu och jag har blivit lite bredare, tog cirka 20 minuter att få igen den där jävla dragkedjan. Haha. Använde mig av nyinlärda mentala kraften så fick på mig dom till slut! 
 
Inspirationsföreläsningen var sååå inspirerande. En riktigt ball tjej det där, Anna Nordin. Extra ballt att hon delar med sig av sitt liv och det hon fått varit med om till andra, så vi också kan blir lika starka som hon. Själva föreläsningen handlade då om hennes liv, det hon fått vara med om och hur hon har kommit dit hon är idag. Efter lunch var det mer ingående praktiskt och teoretiskt om mental träning, hur man ska sätta upp mål, en handlingsplan, hantera stress och nervositet, ankare och lite smått och gott. Det jag framför allt ska ta med mig från föreläsningen är att slå den där lilla minatyren, även kallade Gremlin, på nosen och säga "jag kan" när han säger tvärtom och försöker trycka ner en. Jag känner mig mer taggad än någonsin att sätta igång med min handlingsplan, kunna checka av steg för steg och belöna mig själv och sedan känna hur närmare jag kommer det slutgiltiga målet. Underbart! 
 
Ha en bra kväll nu! Eller NEJ. Gör dig en bra kväll nu! 
 
'
 
Jag KAN, jag VILL, jag SKA #power

VEMDALSSKALET & INSPIRATIONFÖRELÄSNING

Hej på er! 
 
Sorry för ingen uppdatering igår, men jag har goda anledningar! Åkte till vemdalsskalet med mina två systrar och pappa, slalom hela dagen. Vi rullade iväg tidigt på morgonen med mig som förare och kom hem runt halv tio på kvällen. Helt ok backar, lite isiga bara. Hade det skitkul i alla fall! 
 
 
Och nu ska jag  strax åka iväg till HRPK, för en inspirationföreläsning med Anna Nordin - en person som vid yngre år blev påkörd under en ridtur med sin häst och fick amputera ena sitt ben, men har trots det fortsatt ridningen och varit med i stora tävlingar, som paraolympics. Det ska blir jättespännande, och framför allt inspirerande! Kommer hem runt halv sju ikväll, så det håller på hela dagen. Tur Frollisbollis redan är motionerad för idag och Madde tar Exet! 
 

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|