Gå ner klassvis för att vinna?

Jag har sett och hört om många bloggar som tycker många går ner i klasserna, främst i dressyr, för att vinna och "bygga på sin självkänsla" eller nåt i den stilen. Det tycker inte jag är deras, eller våran, sak att spekulera i, faktiskt. 
 
T.ex. ett ekipage tävlar vanligtvis på LA-nivå och går plötsligt ner på LC-LB-nivå och rider då med procent på vi säger 70%. Då blir reaktionerna starka minsann, det skrivs att dom bara gjorde så för att plocka rosetter, vinna och dittan och dattan. Men herregud, ni vet ju ingenting om ekipagets bakgrund eller hur dom planerar? Istället för att sätta sig vid datorn, kladda ihop ett inlägg och anklaga ekipage för att "vara för bra" för en klass. Snälla? Är det inte ni då som helt enkelt är avundsjuka för att ekipaget i fråga är duktigt och gör en bra ritt.
 
Om man inte har frågat vet man inte heller anledningen till varför ekipaget gått ner klassvis. Det kan finnas massor av olika anledningar. Hästen kan ha varit konvalescent och man vill inte börja tävla på sin vanliga nivå för att ta det försiktigt i början, det skulle jag ha gjort. Jag tävlar vanligtvis FEI-program och LA som innehåller skolor och enkla byten, men om Frolle skulle skada sig och vara konvalescent i några veckor skulle jag sen verkligen inte gå upp i dom programmen när han var igång igen. Då skulle jag välja ett program som LA:1, utan svårare rörelser. Sedan kanske det inte finns tävlingar i sin vanliga nivå under en viss period men man vill ändå ut och "träna" på att tävla - det är ju alltid bra att ut och åka med hästen och besöka nya platser även om man är en rutinerad tävlingsryttare. Man kanske känner att man inte är tillräckligt redo för att rida ett snepp högre ändå, som man trodde tidigare innan några ridna klasser, och går då ner igen för att få in mer rutin, träna och komma tillbaka när man känner sig säker. Eller så kan det helt enkelt vara så att man fått dåligt självförtroende och behöver gå ner i svårighetsgrad för att bygga på det igen, få rätt känsla och mer rutin. För det är ju det det handlar om. Den som är bäst förberedd vinner, alltid. 
 
Det är inte våran sak att bestämma när ett ekipage är "för bra" för en klass. Det är deras. 
 
 
 Jag och Frolle i Gnarp 2011, vinnare av hälsingecupen på ritter mellan 67-73%. Jag hade haft honom i några månader, och då är det väll självklart att man vill ha mer rutin tillsammans innan man går upp i klass, eller hur?
 
 Lite lulligt skrivet, men jag hoppas ni förstår och tänker efter.


Kommentarer
Postat av: Hanne

jag håller med dig. Nu tävlar jag iofs hoppning, men när jag red ponny var det mycket snack om det där.. Om att ekipage var för bra för sina klasser osv. Jag håller dock med till viss del att uppklassningssystemet borde varit kvar. Det är tråkigt när ekipage som är rutinerade på medelsvår går mer och hoppar en LD, bara för kul...
Nu när jag rider storhäst är det ju många som gör så, även jag, går ner ett par klasser då och då, för att bygga på självkänslan och låta det va lite enkelt för hästarna ibland.
Men just i "viktiga" klasser, cuper och sånt, är det ju aldrig roligt när folk som är överkvalificerade rider, bara för att de vill vinna...

Svar: Har för mig att det fortfarande är kvar att man klassas upp från LB- och LCnivå i dressyr, men är inte helt säker. Ja, då kan det såklart vara tråkigt, men man vet ju ändå inte anledningen till varför dom är med :)
Pernilla Hägglund

2013-05-05 @ 11:45:02
URL: http://hannemattsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|