Hästens mentala zoner

Idag var jag som sagt på clinic med Jan Brink. Han pratade mycket om hästens mentala zoner, vart vissa gränser gick och hur man skulle gå till väga. Det finns tre olika zoner - komfort-, stretch- och panikzon. 
 
Komfortzonen är när man i princip lunkar på i ett lagomt tempo och inte kräver något speciellt från hästen. Den är avslappnad och inte särskilt "vaken". Det är när man till exempel värmer hästen och den går lång och låg i formen och man rider olika linjer - volter, serpentinbågar, rakt fram och så vidare. Man kan jämföra detta med att man sitter på en lektion i skolan och liksom halvsover när läraren håller i en genomgång. 
 
Stretchzonen är när man börjar väcka hästen och ställa frågor. T.ex. "kan du samla dig lite till?" "hur mycket kan du tvära?" "orkar du lite till?". Lika som när man sitter där på lektionen, halvsover och plötsligt ställer läraren en fråga. Då vaknar man till och måste fundera. 
Man tänjer på gränserna och det är här man når utveckling. Om man tänjer på t.ex. samlingen kanske hästen tycker det är jobbigt och gör någon taktmiss, men det ska man inte lägga någon större vikt på. Hästen försöker och det är det viktigaste!
 
Panikzonen är när man tänjer, tänjer och tänjer tills man når en gräns där hästen kanske inte förstår och bli frustrerad. Det är nyttigt att man någon gång når den här gränsen så man vet vad hästen klarar och sedan hur man ska lägga upp träningen för att få gränsen att komma längre bort. När man kommer till "paniken" kan man låta hästen komma tillbaka till komfortzonen en stund så den lugnar sig lite och får upp sitt självförtroende igen, för att sedan gå tillbaka till stretchzonen och försöka igen.
 
 
 
Komfortzonen, stretchzonen och panikzonen varierar från rörelse, situation och individ. Att jobba med en galoppiruett kan vara jättejobbigt för en häst medand det kanske är mer av en komfortzon för en annan. Under ett tävlingsmeeting kan panikzonen komma när man kanske startat 2 starter per dag - hästen blri trött och lägger av lite kanske. Då kan man gå tillbaka till komfortzonen - göra något som hästen tycker är lätt och kul. Då kan man få tillbaka hästen självförtroende och sista energi för att orka den allra sista klassen. Då är detta även stretchzonen eftersom man jobbar med att hästen ska orka flera dagars tävling. Jobbigt men nyttigt! 
 
 
I den här filmen är jag och Frolle i en stretchzon. Jag frågar efter samling och tvärning. Sluta på diagonalen, gå in på en liten volt i slutan och vända för att sedan gå ut i en sluta igen. Vi kom aldrig till panikzonen här, men det märks ändå hur jobbigt det var för Frolle att göra detta men samtidigt nyttigt. 


Kommentarer
Postat av: Erica

Jätte bra skrivet pillan :)

Svar: Tack Erica! :D
Pernilla Hägglund

2013-11-11 @ 17:54:10
URL: http://ericaschedin.blogg.se
Postat av: Julia

Bra skrivet! Välformulerat på ett sätt enkelt så att man förstår. Det är väldigt intressant att läsa om hur hästarna fungerar, man får mer förståelse då :)

Svar: Tack så jättemycket!
Pernilla Hägglund

2013-11-11 @ 20:57:32
URL: http://johnssonvsekelund.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|