Dagens tömkörningspass

Idag tömkörde jag som sagt Frolle på banan. Han fick skritta runt på en stor volt med bara tömtyngden i bettet i cirka 10 minuter. Sedan spände jag tömmarna något och drev på honom mer så att han aktiverades lite mer i skritten. Han vill gärna såsa runt och kolla vad som händer runt om honom när man skrittar. Då tappar han övertrampet och den vägvinnande egenskapen som egentligen är otroligt bra på honom. Därför är jag noga med att driva på honom, söka efter mer energi och se till att han tar ut stegen. När man ridit fram honom en stund och rider ökad skritt kan hans övertramp bli ungefär 50cm+ stort, det är riktigt bra för en ponny. Sedan styrde jag ut på spåret och red öppnor som jag bara ville ha raka och stadiga. 
 
När han gjort några riktigt fina och eftergivna öppnor lät jag honom jogga i en låg form på en stor volt, jobbade med lite övergångar och tempoväxlingar. Så himla roligt att se vilket fokus han har på mig, det är hela tiden ett öra inåt, lite smygtittande och "vad ska jag göra nu?" haha. Han fick galoppera loss lite också. Sedan gjorde jag öppnor längs med spåret i trav också, väldigt samlad trav. Jag ska inte behöva springa efter honom då, utan jag ska kunna gå bakom honom och ha kontroll över varje steg. Ibland kommer jag på mig själv med att tänka på något annat och då glider F iväg lite snabbare och tömmarna glider ur händerna på mig. Fokusera Pernilla! Han gjorde öppnorna med ett jämnt flyt. Nöjde mig ganska snabbt med dem! 
 
Efter att jag lösgjort honom tog jag in honom på en volt igen och gjorde några tempoväxlingar innan jag lät honom glida ut på långsidorna, med mig springandes bredvid, och öka traven. Jäklar vad han får till det alltså! Jag tror han tycker det är roligt när jag springer med också, haha. Det gäller att jag kortar upp honom och får stöd på yttertömmen i hörnet och sedan smackar på i den takt han ska ha när han ökar - då blir det bra. 
 
Innan jag avslutade honom gjorde vi lite piaffjobb, eller vi kanske ska kalla det trampjobb istället. Jag går snett bakom honom med pisken över hans kors. När jag ska försöka få honom att trampa gör jag först halt, börjar peta med pisken på korset i takten jag vill ha honom och lägger sen på rösten. Det är väldigt viktigt att jag kommer ihåg att släppa lite på tömmarna, annars tror han att det är ryggning. Men det handlar bara om en mikrosekund så han förstår att han ska tänka framåt, sedan när han börjar röra sig gör jag halvhalter. Så fort han gjorde något som liknande tramp stannade jag honom, berömde och gav sockerbit. Jag tycker han gjorde det superbra, men man ser på honom att han är lite fundersam på vad jag håller på med. Men det viktigaste är att han försöker och är på rätt väg! 
 
Summa summarum: ett väldigt roligt pass med F, uppskattat av både honom och mig. Han var väldigt avspänd, mjuk och elastisk. Stor tumme upp på dagens snöflinga, världens bästa! 
 
 
Har ni några frågor angående min tömkörning så är det bara att lämna en kommentar! 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|