Så får du glansen på ridstövlarna

Får några veckor sedan fick jag en önskan om att göra ett inlägg där jag berättar om hur jag putsar mina dressyrstövlar. Mina stövlar är av märket Cavallo Grand Prix Plus. 
 
Det finns väl inget direkt rätt eller fel angående hur man ska ta hand om sina stövlar på bästa sätt, för lång hållbarhet och den snyggaste glansen. Men en sak vet jag, det är att man inte ska smörja sin stövlar med läderfett, oavsett om du har dressyr-, allround- eller hoppstövlar. Stöveln blir då mjuk och man kan faktiskt säga att den torkar ut. Den tar bort det stöd en stövel ska ge och ger bara en matt glans. Läderfett är alltså att försöka undvika. Detta sa återförsäljaren till mig då jag frågade eftersom jag tyckte mina förra stövlar bara såg värre och värre ut. 
 
 
Såhär ser mina stövlar ofta ut när jag använt dom i några veckor, framför allt nu när det är regnigt och lerigt på banorna och vägarna. För att få bort all ytlig smuts tar jag en svamp som jag fuktat i varmt vatten och drar med över stöveln. Om det är grövre smuts kan jag lägga till lite sadeltvål, men jag gnussar aldrig för att få bort det. Då tar jag hellre lite mer vatten och drar försiktigt tills det försvinner. 
 
När stöveln torkat applicerar jag ut skokrämen, "Instant Self Shining Cream" som går att köpa på t.ex. Ica Maxi. Det ska vara ett ganska tunt lager. Jag lägger inte ut skokräm på stövelskaftets insida, för att schabraken inte ska bli svarta eller för att det ska gnissla mot sadeln. Detta har jag kommit på av egen erfarenhet! 
 
När stöveln har dragit åt sig all skokräm putsar jag lite lätt och jämnar till med putssvampen "Quick shine". Därefter tar jag skoborsten för att få en djupare glans. 
 
Jag har även hört att man kan putsa med en nylonstrumpa som den sista touchen. Jag har själv inte provat men ska nog göra det inför nästa tävling! Då kanske jag får ännu glansigare stövlar! 
 
 
 
 
Hur får ni upp glansen på era stövlar? 
 
 


Kommentarer
Postat av: Tilde

Jag brukar ta skokräm på en nylonstrumpa faktiskt. Då blir det jätteglansigt!

Svar: Intressant! Jag får prova det :)
Pernilla Hägglund

2013-10-04 @ 18:43:53
URL: http://attaquer.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|