Tandläkaren

Frolle var jättefin i sin mun idag. Tänderna var raka väldigt raka, ingen tendens till varken under- eller överbett, fina slemhinnor (alltså ingen nosgrimma eller bett som trycker eller några sår). Den enda anmärkningen var att han var lite vass på någon tand som hon fick raspa bort. Annars var hans tänder väldigt runda naturligt så hon ville inte göra så mycket. 
 
Leon checkades i princip bara. Vargtänderna togs hemma hos uppfödaren och jag tror han kollades där i höstas. Men han hade lite vassa tänder som han fått några småsår av och en mjölkis är på väg att tappas. Det är ju bra att veta så jag inte får panik om jag helt plötsligt skulle hitta en tand i hökrubban, haha! Lille Leon var väldigt duktig, lite skraj för sprutan men han blev otroligt trött av lugnandet. 
 
Exet var inte så fin i sin mun dock. Hans främre käktänder var nästan helt släta på grund av att han tuggar på bettet, en väldigt liten tendes till överbett och en liten hake om jag inte minns fel. Jag fick själv känna på tänderna och det var verkligen som att man polerat tänderna längst fram på honom om man jämförde med de längre in. Så nu ska han ridas på ett rakt bett hädanefter med mycket varitation av hackamore. Det tredelade bettet är en riktigt bov vad gäller detta, trots att den är skonsam på andra sätt genom att den inte trycker upp i gommen och fördelar trycker bättre. Men däremot är det väldigt lätt för hästen att börja tugga på det här bettet, speciellt om det är lite för långt också. Det hade jag faktiskt ingen aning om, så nu har jag lärt mig något nytt! 
 
Det som irriterade mig lite var att Exets problem borde ha märkts på tandkollen vi gjorde förra året inne på kliniken, eftersom han har haft detta bett så länge jag kan minnas. Det är inget tuggande som förvärrats det senaste året så det fanns garanterat även där då. Mina hästars tänder kollas numera bara av tandspecialister - superduktiga Aasne och Kari-Anne. 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|