Treårstestet

Igår var jag, mamma, Erica och Leon till Högbo Ridklubb för att delta i treårstestet - som ni förmodligen inte missat. Det var detta som har varit målet med Leon, att utföra hela testet och det jag lagt mest fokus på har ju varit att förbereda honom för ridprovet. 
 
Först och främst - hatten av för Leon som skötte sig så fint under resorna fram och tillbaka och även på tävlingsplatsen. Han var inte alls särskilt uppstressad och kunde varva ner i boxen vi lånade. Han kommer nog bli en mycket duktig och rolig häst att ha med sig på tävlingar i framtiden! 
 
Direkt när vi kom fram lastade vi ut honom och ställde in honom i boxen medan jag gick och startanmälde. Sedan gjorde han ID-kontrollen och som tur var var det rätt häst vi hade med oss, haha. Chipavläsaren och mätpinnen var dock lite läskiga tyckte han. Han mättes till 157cm. Därefter gjorde jag i ordning honom och gick till ridhuset där löshoppningsmomentet och visa-för-hand-momentet höll hus. 
 
Medan hästen innan oss fick sin bedömning promenerade jag lite med honom på ena långsidan och sedan något varv runt fyrkanten. Därefter lösgalopperade han cirka 2 varv åt båda hållen för att domarna skulle kunna bedöma galoppen. Sedan byggdes hindren upp och det gick helt okej. Han vägrade en gång när han tyckte det blev lite för högt så då fick de sänka en gång och sedan räckte det. Vi plockade av skydden och skrittade upp mot domaren på medellinjen, ställde upp, skrittade tillbaka och travade sedan på medellinjen och styrde ut på fyrkanten i höger varv. Avslutade med att skritta ett varv och ställde sedan upp på ena långsidan för att få min bedömning. Leon fick 43 poäng i gångarter (gångartstalang) och 39 i hoppning. 7 på typ, huvud/hals/bål, extremiteter, trav och galopp. 8 på skritt! På teknik och förmåga och temperament fick han 5,5. De poängen stämde bra överens med dagens prestation och nu vet vi vad som behöver förbättras. En bra grund att stå på! 
 
Sedan gick vi tillbaka till stallet, satte på skydden och sadeln och jag bytte om för ridprovet. Jag red själv på ridprovet. När jag satt upp och skulle skritta iväg sköt han upp rumpan och var väldigt spänd, så då fick mamma supporta och leda en stund i skritten och sedan även några meter i trav. Han slappnade av mer efter hand och han kändes fin! Travade några varv åt båda hållen och galopperade sen åt båda håll också efter domaren anvisningar. Dock var det jättesvårt att höra vad han sa för han pratade ganska grötigt. När han sa att jag skulle sitta av trodde jag att han sa skritta av så jag fortsatte rida på lång tygel, haha. Då fick han förtydliga och sa "Så, du kan SITTA AV nu, det räcker så". Haha! Vi fick 8 på  framåtbjudning, harmoni och samarbetsvilja och 7 på naturlig lösgjordhet, balans och bärighet under ryttare samt kommentaren väl visad som enligt sekretariatet var en mycket sällsynt kommentar i protokollen för dagen. Det var ju lite extra roligt! Det var några som var där och kikade också som berömde mig och Leon för en fin uppvisning och att vi såg så samspelta ut. Hur roligt var inte det att höra?! 
 
Vi är mycket nöjda med dagen och framför allt världens bästa Leon! Nu väntar nästan 2 månaders vila för hans del, vilket han verkligen är förtjänt av. Jag längtar verkligen tills det är dags att sitta upp igen till hösten! 
 
 



Kommentarer
Postat av: Malin Ottenbäck

Vad roligt att det gick så bra!

Svar: Ja, superroligt!!
Pernilla Hägglund

2014-06-01 @ 18:33:07
URL: http://tildaomalin.blogg.se
Postat av: Matilda

Men så roligt!

Svar: Det var det verkligen! :D
Pernilla Hägglund

2014-06-01 @ 20:48:47
URL: http://skogsrusset.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|