Tömkörning för Anders Eriksson

Idag har vi fått besök av ingen mindre än Anders Eriksson på skolan. Han är Sveriges proffs på tömkörning. Han har tidigare varit kusk i det svenska landslaget, hovslagare och han har även jobbat en längre tid på hovstallet. Jag missade tyvärr första delen av förmiddagspasset då mitt tåg var ersatt med buss vilket ledde till att jag missade bussen som skulle ta mig ut till Högbo, så jag kom för sent. 
 
Andra delen av fm-passet tömkörde han en av ridskolehästarna, visade lite olika övningar och hur man helt enkelt ska tänka när man tömkör. Han pratade mycket om exteriören på hästen och förklarade hur olika saker som märktes av i ridningen kunde kopplas ihop med hur hästen är byggd, och det är ju ganska vettigt. Efter lunch skulle vi tömköra med Anders som instruktör. Mamma kom dit med Frolle så jag tömkörde honom! Jag tömkör ju honom ganska mycket hemma så då tänkte jag att det kunde vara roligt och nyttigt att ta med honom. Och det hade jag alldeles rätt i, för tusan vad mycket jag fick ut av det! För det första tyckte han att jag inte skulle tömköra med den kopplingen jag gör nu (som han kallade "gramankoppling") då den låste hästens hals vilket i sin tur leder till att bakbenen inte kan aktiveras. Det förstod jag helt och hållet, och när jag tänkte efter stämde det ganska bra med hur jag upplevt Frolle under tiden jag tömkört. Men jag trodde ju liksom att det var så man skulle göra, så det var väll inte så konstigt. Jag ska istället leka med enkla kopplingar, som att t.ex. ha båda tömmarna lösa (alternativt den inre löpande genom den översta rignen) när jag jobbar med slutor och bakdelsvändnignar (som jag verkligen fick upp ögonen för under passet för Anders). Sen visade han mig massor av fler kopplingar som man kan variera mellan - det beror på dagsformen och ändamålet. Även om vi bara tömkörde i skritt idag så fick jag verkligen Frolle mellan hjälperna, eftergiven och energisk. Det var superroligt och nu känner jag mig verkligen peppad på att tömköra mer! 
 
Jag tycker verkligen att ni ska passa på att åka på en clinic med Anders om han skulle vara i närheten eller kanske försöka få honom till eran klubb. Han hade båda fötterna på jorden och förstod sig på hästarna riktigt bra! Han var grym, med andra ord. :) 
 
 
Här kan ni se kopplingen jag använt mig av, men som man alltså INTE ska använda. Dock har det inte direkt gjort någon skada på Frolle, men det är helt enkelt inte att föredra. No more gramankoppling! 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|