Den äldre hästens upplägg

Hur ska man lägga upp den äldre hästens träning och vardagen kring den? Jag är ingen expert men har ju själv erfarenhet genom att Frolle nu börjar bli till åren och tänkte därför skriva lite om hur jag tänker kring det här ämnet. Alla hästar blir någon gång gamla och det är minst lika viktigt då som innan att hästen tas om hand på bästa sätt, eller hur? 
 
 
Frolle är född 97 så han är 18 år gammal i nuläget. Det är såklart inte jättegammalt men jag tycker att det är dags att börja tänka lite mer på det nu. I den här åldern (runt 20 år) slutar hästens tänder växa, hästen blir naturligt stelare och får lättare skador. Det är något jag tänker mycket på! 
 
Jag har märkt på Frolle att han nu under vintern blivit känsligare för kyla. Han har klarat sig alldeles utmärkt innan med bara ett fleectäcke inomhus och ett vintertäcke utomhus - även i de kallaste graderna. Den här vintern har han däremot behövt ha ett tjockt innetäcke med teddyfodring och det på sig under vintertäcket om det varit 15-. Så för mig är det viktigt att hålla honom varm hela tiden. Om han skulle stå och frysa bidrar ju det till mer stelhet. 
 
Varje dag han joggat eller mer (alltså inte bara skrittat) så masserar jag och smörjer in känsligare områden med arnika efter samråd med hans equiterapeut Eva som laserbehandlar honom. De områden som jag smörjer in är muskelfästena vid bogbladen, bakknän, haser och hamstringsmusklerna (vet inte vad det heter riktigt men enligt bilder på google: semitendinosus muskeln). Den sistnämnda delen sträckte han förra våren så jag är extra noggrann där. De andra områdena smörjer jag för att de varit känsliga vid laserbehandlingarna. Även arnikan gör att han blir mindre stel! De dagar som han gått hårdare pass eller kanske på ett ojämnare/väldigt mjukt/väldigt hårt underlag lindar jag alla fyra ben med back on track. 
 
 
I all hantering tänker jag på att ge honom uppmärksamhet. Jag är extra noggrann och vill att han ska förstå att han är viktig och absolut inte bortglömd. Jag kanske förmänskligar honom nu men för mig är det viktigt att han fortfarande känner sig lika betydelsefull även fast jag också har mycket fokus och uppmärksamhet riktat till Leon. När jag är med Frolle ska han liksom känna att jag är med honom och att han uppskattar det! Det tror jag dock han gör efter alla godsaker han får av mig varje dag, haha. 
 
Ridmässigt tänker jag mycket på variation såklart. Men det är inte för att han är gammal utan det är för vad han trivs bäst med och vad jag tycker att alla hästar ska ha. Frolle gillar att blanda uteritter med dressyrarbete på ridbanan och såklart även lite hoppning då och då.
 
Jag är extra noggrann med ordentlig uppvärmning (framskrittning och jogg i lång och låg form) och att han ska vara riktigt lösgjord innan jag börjar med rörelser som kräver mer power och samling. Nedvarvningen ser jag som minst lika viktig och travar alltid av en längre stund. Som ni kanske har lagt märke till lägger jag in flera pass helt ängnade åt att lösgöra vilket har att göra med att jag vill att han ska vara så mjuk och smidig i kroppen som möjligt. Om han är det är det sen inga problem med de samlande övningarna. 
 
Frolle ska helst inte vila - alltså stå helt. En gammal häst blir inte bättre av att stå i hagen hela dagarna. Om man vill behålla en smidig och rörlig häst med mjuk muskulatur ska den röras på varje dag tycker jag och det har jag flera tränare bakom mig som håller med. Därför försöker jag se till att hans vilodagar består av promenader eller uppsutten skritt. Om han mot förmodan måste stå helt en dag är jag väldigt noga med att skritta dagen före och dagen efter och bara jogga dagen före/efter det. 
 
Övningar som jag tycker passar Frolle bra, som är lösgörande och kanske passar äldre hästar generellt är att successivt minska/öka volten, skänkelvikningar som successivt blir tvärare, massor av övergångar, cavalettibommar osv. Allt som är lösgörande kan man nästan säga! Viktigaste är att man inte drar i högsta växeln på en gång utan successivt växlar upp steg för steg. Jag försöker att göra all uppgifter jag ger honom roliga också så vi liksom leker fram det mjuka. Jag vill alltså inte sitta och nöta på en volt i 10 minuter eller bara rida skänkelvikningar på diagonalen hela passet. Jag kanske rider ett varv på volten, går ur den, flyttar in honom från spåret 5 steg i en skänkelvikning, rakriktar, lägger en mindre volt, gör en övergång, kommer ut någon meter innanför spåret och gör en öppna, fattar galopp osv. Någonting nytt och enkelt hela tiden alltså! 
 
Tävlingarna har också trappats ner något. Både på mängd och svårighetsgrad. Jag tycker inte det verkar som att Frolle riktigt kan njuta av tävlandet på nationell nivå. Det blir för mycket press helt enkelt. Program på lång bana passar inte Frolle och det är min uppgift att visa hänsyn till det. Så de nationella tävlingarna ligger bakom oss nu. Jag kan känna att det är lite tråkigt för min egen del men det är mer värt att Frolle tycker det är roligt att tävla! Jag kommer också välja bort tävlingarna som kräver längre resor. Det är slitsamt för honom att åka långt och vara borta länge så jag prioriterar tävlingar som är närmre nu. 
 
 
Jag tror jag har fått med allt nu! Hoppas bara att ni orkade läsa allt. :) Om det är något ni funderar över är det bara att kommentera! Ni får gärna dela med er av hur ni tänker kring upplägget för en äldre häst. Det skulle vara kul att läsa. :) 


Kommentarer
Postat av: Michelle Petersson

Väldigt intressant och bra skrivet! :D Håller med dig om i princip alla steg :D
Kram

Svar: Tack, kul att du håller med! :)
Pernilla Hägglund

2015-03-07 @ 19:37:37
URL: http://michellepetersson.horseworld.se/
Postat av: Isabelle Johansson

BRA BRA!! Du är så jäkla grym och håller med!

Svar: Åå wow, tack!! Vad glad jag blir!
Pernilla Hägglund

2015-03-07 @ 19:52:35
URL: http://isabelles.horseworld.se
Postat av: Jeanette

Bra skrivet. Jag har själv en 17 åring så jag känner igen allt du skriver. Med min häst får jag också tänka på vad han äter. Han får nu seniorfoder eftersom han börjat kissa väldigt mycket på äldre dagar och seniorfodret hjälper extremt mycket. Han får även Glukosamin för att underlätta för kroppen. Han är väldigt stor och har förslitningar sedan yngre dagar så han behöver lite hjälp på traven. :)

Svar: Tack! Ja, det finns massor olika problem som olika hästar får. Frolle har inte visat något direkt tecken på att han börjar bli gammal på det sättet, han är bara lite känsligare än så länge. :)
Pernilla Hägglund

2015-03-07 @ 20:04:40
URL: http://jeeanette.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej! Jag heter Pernilla Hägglund, är född 1996 och bor tillsammans med min pojkvän i Stockholm men kommer egentligen från Hudiksvall. Jag är diplomerad hästskötare och jobbar just nu på Stall Reje i Knivsta där jag också har min egna häst, fyraåriga Sir Leon. Här får ni läsa om mig, min häst och min vardag som hästskötare. Välkommen!
|